2021-07-23 1024 瀏覽
驚夜啲多人,今日四點零五點就黎到,唔洗等位,即時可以入座,用餐時間90分鐘食物款多,價錢合理日落巴黎(香蕉朱古力🧇配朱古力雪糕)一上枱已經聞到香噴噴,窩夫入口濕潤有彈性,🍌唔過熟,加埋朱古力雪糕同朱古力醬要比💯拿破崙🍅鮮菌本菇長通粉 (餐)拿破崙🍅鮮菌本菇長通粉 (餐)車厘茄鮮甜,本菇爽口,長通粉彈牙,無得彈鮮忌廉野菌煙三文魚意大利粉 (餐)煙三文魚味道濃郁,每條意粉都比香滑嘅忌廉汁掛住👍小食拼盤(香腸雞翼八爪魚丸春卷薯條) 香腸煎得香,炸雞翼唔過火,八爪魚丸大粒彈牙,春卷皮薄脆,薯條味香冰果茶 (餐飲)鮮果味道配搭淡淡茶香,口感冰涼消暑一流整體唔錯,不過得九十分鐘用餐時間有少少趕,甜品未食到一半已經夠鐘了,不過好彩個場未爆,職員比我地埋完單之後都無趕我地走

食物款多,價錢合理
日落巴黎(香蕉朱古力窩夫配朱古力雪糕)

日落巴黎(香蕉朱古力🧇配朱古力雪糕)
拿破崙蕃茄鮮菌本菇長通粉 (餐)

車厘茄鮮甜,本菇爽口,長通粉彈牙,無得彈

鮮忌廉野菌煙三文魚意大利粉 (餐)
煙三文魚味道濃郁,每條意粉都比香滑嘅忌廉汁掛住👍

冰果茶 (餐飲)
鮮果味道配搭淡淡茶香,口感冰涼消暑一流

2021-07-10
日落巴黎(香蕉朱古力窩夫配朱古力雪糕)
拿破崙蕃茄鮮菌本菇長通粉 (餐)
2021-07-16 443 瀏覽
厚切雞扒蕃茄沙律菜意大利包配蜜糖芥末薯角(跟餐送冰果茶)Price:$98📌睇張相就知道雞扒真係厚切👍🏻雞扒有煎過,食嘅時候有陣陣嘅煎香味,雞肉好嫩,但又唔會乾😍仲搽咗啲類似黃芥末喺包入面,食落有啲甜甜地🥰入面配料仲有蕃茄同沙律菜,意大利包比一般嘅包有啲硬度,但算易咬😚薯角炸得好香脆,仲有個醬可以點嚟食😁冰果茶唔會好死甜,帶有少少嘅茶味😛仲有蘋果片同橙,都算大杯😉拿破崙蕃茄鮮菌本菇長通粉Price:$88📌面頭落咗芝士粉,加埋芝士食真係好香🤤蕃茄味好濃好突出,長通粉好彈牙唔會好腍,小妹好鐘意❤️仲有好多本菇☺️☺️金沙鹹蛋黃鳳尾蝦Price:$98📌鳳尾蝦都有8隻,上面舖滿面鹹蛋黃粒粒🤩🤩食到蝦嘅煎香味同一粒粒超濃嘅鹹蛋黃😋😋鐘意鹹蛋黃嘅記住要試‼️
厚切雞扒蕃茄沙律菜意大利包配蜜糖芥末薯角
(跟餐送冰果茶)
Price:$98

拿破崙蕃茄鮮菌本菇長通粉
Price:$88

金沙鹹蛋黃鳳尾蝦
Price:$98

2021-06-22 1659 瀏覽
今日收工同外子一齊撐枱腳開心仔支持良心小店牧羊少年雖然唔係第一次食但係佢哋都保持一貫嘅水準嘅所以去到太子附近決定幫襯佢哋.入到去同之前感覺唔同裝修同擺位都重新調配過個格局比之前更舒服個人10分喜歡.講返嘢食先我哋嗌左兩個主菜一個小食再加一個甜品1. "立"魚配薯菜2. 三文魚子蜆肉意粉3. 鹹蛋金沙蝦)之類名4. 薑汁梳乎厘配雲呢拿雪糕5. matcha cafe latte6. rose coffee.嘢食上菜時間都OK侍應都會話定俾你聽有啲咩嘢食需要等耐啲在預計你order時間呢個部份我覺得係幾貼心嘅.去到第一道上嘅菜係鹹蛋金沙蝦真係要讚一讚佢啲鹹蛋絕對冇揸流攤加上雖然蝦唔係大大隻但味道一流如果有碗白飯實在係絕配中嘅絕配連外子食咗一隻之後都話要等埋意粉當送飯咁食證明十分之惹味.另外意粉第二上菜首先佢個忌廉汁溝到啱啱好唔會太希亦都唔會太jem 住而加埋蘑菇同埋蜆肉份量都幾足如果一個女仔食一份意粉係夠飽嘅味道亦不過不失.之後就到壓軸出場嘅立魚配薯菜因為魚先至聲明order已經話要等20分鐘所以我哋嘅時間拿捏得非常之好魚嘅外皮有脆脆嘅感覺但係因為老娘唔食皮嘅關係全部掉晒俾外子食感覺上唔會
今日收工
算係一個唔錯嘅分數
好嘅店家大家一齊支持吧
2021-06-21
2021-06-21 749 瀏覽
同朋友食生日飯,佢突然好想食返牧羊少年,就去返多年前去過嘅本店食飯。入去見到新裝修好靚,但有少少唔認得,記得以前會請嘉賓分享旅遊大小事,唔知而家仲有冇呢。鮮忌廉黑松露醬雜菌長通粉($78加一)上枱睇落好似有D寡,但食落黑松露醬味道幾香濃,調味唔錯。香煎加拿大保濕豬鞍配蘋果泥($158加一)豬鞍肉質軟嫩,切開仲有少少粉紅,非常juicy,可惜有少少鹹,不過點返清新酸甜嘅蘋果泥都算可以平衡,呢個推薦!京都春日(草莓窩夫配雲呢拿雪糕,$108加一)個窩夫即叫即整,外脆內軟,士多啤梨唔酸,幾好食。

鮮忌廉黑松露醬雜菌長通粉($78加一)
上枱睇落好似有D寡,但食落黑松露醬味道幾香濃,調味唔錯。
鮮忌廉黑松露醬雜菌長通粉

香煎加拿大保濕豬鞍配蘋果泥($158加一)

香煎加拿大保濕豬鞍配蘋果泥

京都春日(草莓窩夫配雲呢拿雪糕,$108加一)
個窩夫即叫即整,外脆內軟,士多啤梨唔酸,幾好食。
京都春日
2020-11-28
生日
京都春日
2021-05-26 1280 瀏覽
好幾年無幫襯過,今次故地重遊,發現店面大裝修,整潔同舒適度大大加滿分。新裝修充滿溫馨同藝術感,同家人去都十分合適。首先叫左“三文魚子大蝦意粉” 7.5/10分每次黎我都必點,三文魚子的鮮甜味好好地點綴了白汁。“荷蘭汁豬扒” 真心有驚喜:8.5/10分本身以為只係普通豬扒,但實物極滑淋。而且個荷蘭汁出面少見,並不是芥末醬或蛋黃汁之類。推薦一試!“薯蓉蘆魚” 因為本人吾食魚,所以不評論。但薯蓉超滑超creamy屋企人好鐘意。“千島醬雞肉pizza" 6.5/10分 不過不失的一個pizza,調味各方面都ok。 此外我地仲叫左“是拉差雞翼” 真的要比滿分佢!一來就全部掃光,連照片也未來得及拍下,辣度完美,老人家也可以接受,粉皮不厚但超脆!最愛!甜品再加多個草莓窩夫share。今次我地四個大人,以上份量非常滿足!另外每人都有叫飲品,埋單約1000hkd,性價比ok。

首先叫左“三文魚子大蝦意粉”
7.5/10分
每次黎我都必點,三文魚子的鮮甜味好好地點綴了白汁。

“荷蘭汁豬扒”
真心有驚喜:8.5/10分

“千島醬雞肉pizza" 6.5/10分
不過不失的一個pizza,調味各方面都ok。

甜品再加多個草莓窩夫share。

2021-04-25
生日
  • 荷蘭汁豬扒
  • 水牛城雞翼配藍芝士醬
2021-05-22 643 瀏覽
之前都食過牧羊少年絕對係會返轉頭再次光顧嘅咖啡館今次同朋友兩個人嗌咗三樣share一個千島海鮮pizza 一個海鮮蝦長通粉重點係個甜品😘士多啤梨雪糕窩夫🥰心心眼😍至愛甜而不膩嘅甜品👍🏻高質💕以咖啡廳嚟講 環境尚算闊落 坐得幾舒服 裝修比較靚 但係價錢又唔算太貴 意粉 $100內都有好幾款選擇 各款Pizza約$130反而個甜品就貴少少 $100 但係物超所值嘅勝在夠大碟 分量夠多 兩個人食都綽綽有餘 好飽兩個人埋單大約400蚊 下次仲想去試下啲小食例如燒帆立貝 燒牛柳粒 或者係燒蝦 😋講起都流口水🤤
之前都食過牧羊少年
😋講起都流口水🤤

• 士多啤梨雪糕窩夫
  • 千島海鮮pizza
2021-05-21 687 瀏覽
午餐食乜好!實在係每日難題!一於食d平凡又唔會中伏嘅餐廳啦,牧羊少年就係其中一個好選擇了,雖然已經有好幾間分店,但佢嘅食物質素從未下降真係相當高質。我哋叫咗兩個午餐套餐,主菜分別係黄金鹹蛋苦瓜忌廉雞肉意大利粉同埋英式早午餐。兩個餐都有跟湯同埋餐飲。我叫苦瓜意粉本身其實都係貪平,但係相當有驚喜,意粉剛剛好,苦瓜唔太苦,有甘味!份量真係有d少,不過加埋餐湯食完都剛剛夠。英式早午餐準備時間比較長,我個意粉食晒先上到菜,但份量十足,每樣都係即叫即煮唔係好似buffet咁夾上黎又真係有誠意。
午餐食乜好!實在係每日難題!

兩個餐都有跟湯同埋餐飲。

2021-05-19 321 瀏覽
本身想黎食all day breakfast點知來晚市無嘅😂😂😂咁就叫左個pasta試下個特別少少嘅黃金鹹蛋苦瓜雞肉忌廉意大利粉雖然黎到望落好似有啲細 比較少肉不過女仔食都夠飽佢個黃金鹹蛋醬可以再炒得香啲晚市坐下傾下計都幾舒服又無限時間預先book就ok😝
本身想黎食all day breakfast
晚市坐下傾下計都幾舒服
又無限時間
預先book就ok😝
2021-05-16 555 瀏覽
👨🏻‍🎓近呢幾年香港好似愈嚟愈多唔同嘅cafe,不過講到最出名,分店開到成行成市嘅除咗Beans之外應該就係#牧羊少年咖啡館 啦!雖然分店唔少,但係間間都好多人幫襯,P仔淨係食過一次tea,都排咗半個鐘以上。🍴P仔之前同朋友就係去幫襯喺太子嘅分店,喺tea time去都要等成半個鐘,不過食完之後覺得排都幾值得嘅,因為佢都真係幾高質!P仔同朋友因為係假期去,佢好似就冇tea,所以就分別叫咗2個唔同嘅lunch set,分別係厚切雞扒蕃茄沙律菜意大利包配蜜糖芥末薯角同香炒泰國香椒膏鳳尾蝦以大利粉!🥪厚切雞扒蕃茄沙律菜意大利包配蜜糖芥末薯角 HKD 108首先就講下呢個意大利包,咁其實就係朋友order嘅,P仔淨係試咗少少。意大利包嘅材料好豐富,而且個包同雞扒都唔會好乾,配埋沙律菜同蕃茄同啲醬都幾fresh幾好食!🥔至於個薯角就炸到好脆,入面仲食到薯仔嘅口感,配埋甜甜地、好香芥末味但係又唔會好嗆嘅蜜糖芥末醬好好食,整體份量都幾多!🍝 香炒泰國香椒膏鳳尾蝦意大利粉 HKD 108至於P仔order嘅意粉就絕對係要大讚,本來以為係個幾普通嘅意粉,但係食落佢嘅味好特別好香。

🥪厚切雞扒蕃茄沙律菜意大利包配蜜糖芥末薯角 HKD 108

🍝 香炒泰國香椒膏鳳尾蝦意大利粉 HKD 108

至於P仔order嘅意粉就絕對係要大讚,本來以為係個幾普通嘅意粉,但係食落佢嘅味好特別好香。酸酸甜甜嘅醬一食就好有泰式嘅感覺,有啲啲冬蔭功嘅味但又唔會好嗆好辣,同時又會有蕃茄微酸微甜,食落勁開胃勁好食!佢哋嘅蝦仁都幾爽口幾唔錯,唔會話好重雪味,所以大推呢個意粉!(P仔有自己試過用蕃茄同冬蔭功料同醬但係就整唔返嗰隻味...)

☕️牛奶咖啡 Cafe Latte 跟餐加HKD 12

另外P仔就加咗杯凍嘅latte,佢嘅咖啡同奶味比例都幾唔錯,唔會太濃又唔會太淡,不過唔知係本身係唔甜定係要自己落糖漿之類,佢就完全冇甜味,P仔少飲咖啡唔太知,不過都幾好飲。

Iced  Latte

🍽整體嚟講佢哋嘅食物質素真係幾高,係P仔會大推同想再幫襯嘅餐廳,難怪會咁多人排隊。另外聽朋友講佢之後再去另一間分店就冇見到呢個意粉,唔知係唔同分店,定唔同時段食有唔同,定係可能會定期換menu,不過點都好佢真係好值得去食!
Iced  Latte
2021-04-18 1173 瀏覽
平時見好多人排隊食,一於去試下。晚餐只有單點,簡單既主菜平均$89加埋杯飲品$50,都算貴。環境舒服,但就算坐室內都有蚊咬。⭐️抺茶牛奶可可⭐️外表好靚,打卡一流。上面既cream有可可粉同抺茶粉,誠意十足。味道對於抺茶控略嫌偏重可可味,抺茶味較淡。⭐️芝士黑松露長通粉⭐️$78通粉份量少,雜菌比例適中。黑松露味淡,反而芝士味濃。通粉口感比想像中林。$78略貴。⭐️雞扒(小食)⭐️$78份量十足,上面有大量蒜粉同辣椒乾。煎到皮好香脆,肉質嫩滑多汁。$78黎講,感覺比長通粉抵食。⭐️豬鞍扒⭐️$158落order時店員話要等20-30分鍾,十份期待。擺碟好靚,厚切豬鞍加上伴碟顏色鮮艷。豬鞍嫩滑,煮到岩岩好熟,又好林。配上蘋果醬同薯溶,有好清新既感覺。值得一試
平時見好多人排隊食,一於去試下。
環境舒服,但就算坐室內都有蚊咬。
⭐️抺茶牛奶可可⭐️

抺茶牛奶可可
雞扒(小食)
豬鞍扒
2021-04-03 1216 瀏覽
上一次嚟牧羊少年咖啡館係佢準備要裝修,眨吓眼都差唔多成年了,2020真係特別不容易,但係佢依然係我心水cafe之一🧡環境: 8/10未裝修之前佢係比較懷舊有啲舊玩具🎞等等,依家都係比較懷舊不過係高級左🕰哈哈,佢仲係用緊嗰種暗黃燈好有feel💡👍🏻食物: 7.5/101️⃣煙三文魚凱撒沙律 $88呢個組合好難唔好食🤣基本上次次都必點,沙律菜夠新鮮,超大份👍🏻2️⃣鮮忌廉黑松露醬雜菌長通粉 $78所有餐廳我只要見到黑松露嘅食物都會點😂通粉硬到啱啱好👍🏻果醬好creamy唔會好種稀通粉掛到汁,咁樣已經至少有80分🤪3️⃣日落巴黎 $98其實係香蕉朱古力窩夫🍌🧇,一睇張相就俾佢吸引咗,好食窩夫外脆內軟,即叫即做,上碟仲係熱辣辣配埋雪糕食一流🤤4️⃣冰伯爵茶咖啡 $4x本身冇特別諗住介紹飲品,但係呢杯野真係幾出色值得推介大家一試,如果大家鍾意Earl grey一定會鍾意❤️💰性價比 :7.5/10 ($250人),食物質素真係唔錯好似食多過10次,久唔久心思思又會上嚟食👍🏻🥰

環境: 8/10

煙三文魚凱撒沙律
日落巴黎
冰伯爵茶咖啡
2021-03-21 940 瀏覽
☟非專業最真實食評☟𝙂𝙧𝙖𝙙𝙚 𝘽+:厚切雞扒蕃茄沙律菜意大利包配蜜糖芥末薯角($78)尼個包幾好味❣️入面雞扒夠厚身得尼夠juicy🤤👍🏻加埋蕃茄酸酸地好match❣️意大利包原本就比較乾身但雞扒夠juicy都balance 到❣️但薯角反而就無咩特別,正常夠脆同比蜜糖芥末醬比你點甘囉👀𝙂𝙧𝙖𝙙𝙚 𝘽+:鮮忌廉鮮菌煙三文魚意大利粉($78)成個意粉夠creamy,唔會太水/太稠,但味道都係正常發揮無咩特別😂𝙂𝙧𝙖𝙙𝙚 𝘼- :南瓜湯(跟餐)尼個湯比到驚喜我❣️南瓜湯比較稠身,而且好濃飲得出淡淡嘅南瓜味🤤賣相都好靚❣️個人就好欣賞喇👍🏻𝙂𝙧𝙖𝙙𝙚 𝘼- :藍莓奶酪(跟餐+$12)今個post Ge ❗️重點❗️尼喇❣️尼一餐我最最鐘意就係尼杯奶酪❣️奶酪大大杯,好濃好稠身🤤飲落好香藍苺味之餘驚喜在仲有食到細細粒嘅藍莓😍❣️勁fresh ah!仲好飽添❣️𝙂𝙧𝙖𝙙𝙚 𝘽:Cappuccino (跟餐+$12)朋友叫嘅cappuccino,我唔識都唔鐘意咖啡嘅苦味😂我淨係覺得佢幾靚同苦炸😂朋友嘅評價係:無咩特別ok la😂~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~❀總評❀ 𝙤𝙫𝙚𝙧𝙖𝙡𝙡 𝙜𝙧𝙖𝙙𝙞𝙣𝙜:
☟非專業最真實食評☟

𝙂𝙧𝙖𝙙𝙚 𝘽+:鮮忌廉鮮菌煙三文魚意大利粉($78)

𝙂𝙧𝙖𝙙𝙚 𝘼- :南瓜湯(跟餐)

𝙂𝙧𝙖𝙙𝙚 𝘼- :藍莓奶酪(跟餐+$12)

𝙂𝙧𝙖𝙙𝙚 𝘽:Cappuccino (跟餐+$12)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

❀總評❀ 𝙤𝙫𝙚𝙧𝙖𝙡𝙡 𝙜𝙧𝙖𝙙𝙞𝙣𝙜: 𝘽+
飲品好大驚喜👍🏻湯同奶酪都好濃同好香💕反而正餐就真係無咩特別,味道都幾好,但就真係未好食到我眼都瞪大嘅地步喇🥲性價比尼講都正常🌟🌟唔算太貴,食物分量都偏多👍🏻餐廳環境好光猛好舒服,大家放假約開朋友可以試下嘅❣️

2021-03-20 710 瀏覽
之前未試過牧羊少年咖啡館,覺得康文署場地入面既餐廳一定麻麻,但喺網上見到HOW Interior為佢地翻新左既相,好有電影感,決定去朝聖。嗰陣時岩岩多個channel喺網上boost,同埋限2人一枱,去到2點幾仲有好多人排隊,都排左25分鐘左右。本身安排我地坐出面,完全見唔到啲特色裝修,之後入左去聽到音樂同睇到水吧,氣氛變得好chill🥳嗌左2樣野食,都是cafe standard,正正路路。

嗌左2樣野食,都是cafe standard,正正路路。

鴨胸意粉

All  Day  Breakfast
2021-03-08 1069 瀏覽
已經來過大約五次左右 ,食物質素保持平平 沒有什麼大進步極都不過不失,不過唯一未如理想費事服務方面,等位我認為可以的,但是上還速度未理想,一般來說都要等2040分鐘左右。有時趕時間係有點耐 總括來說只有甜品我是覺得十分之滿意可能因為我喜歡那時的感覺吧先說一下這個長通粉,意粉口感比較淋身;如果想要有咬口的話 可能選擇意粉會好些!!那是我是時候比較放鬆一件好像沒有任何濕口感覺 所以如果喜歡食多汁的人就可能不要揀這個我吧普通來說你可以給2星而已因為

總括來說只有甜品我是覺得十分之滿意
可能因為我喜歡那時的感覺吧

普通來說你可以給2星而已

因為
2021-02-28 1035 瀏覽
帶住小朋友出外用餐,真係要考慮好多野,食物種類/飲品選擇/份量大細/環境都要考慮。我就很中意帶小朋友黎呢到,座位夠闊落,一碟意粉夠我2個小朋友食,我就安心選擇自己中意的不用執佢地口水尾。飲品方面也有很多特色飲品選擇,唔係得華田好立克檸水揀🤣而且從無人趕你走,安心比小朋友慢慢食
2021-02-25