2022-09-24 380 瀏覽
叫咗杯Flat white 飲落成杯奶咁 因為我湊住小朋友 當時無諗住叫佢收番費用 加個shot 但飲到大半 真係頂唔順飲奶咁 好有禮貌問職員可唔可以比錢加番個shot 真係好淡 然後佢無了解下 係咪真係無咖啡味/顧客需要 淨係答我:「你都飲咗咁多 要加係一早加 而家幫唔到你 唔可以加!」就走開咗..其實加唔到唔緊要 叫過杯都無所謂 咁嘅態度 係度做嘢唔係service客 仲要比說話個客聽 貴公司做下training吧 我係黎消費 唔係黎受氣。
2022-09-24
之前朋友同我慶祝生日,帶左我黎太子既牧羊少年咖啡館,而家補寫返個食評先~店舖位置唔算好近地鐵站,無咩點去過太子呢邊既我完全係跟住朋友行。。。行行下就到了xd原來係一間小店,面積唔大,星期六既午飯時間(1:00pm左右)都好多人等位。朋友話要等位唔好鬧佢唔關佢事,因為呢間lunch係無得book既~其實我又唔介意等,不過個日都好凍而且要喺後巷咁樣既位置等位真係麻麻哋lol 等左大約40分鐘就有位啦~其實傾下計時間好快過,不過等等下突然好大風真係幾凍,更加想快d食野暖下胃。侍應安排左我地兩個人坐近窗邊既位置,其實就係望住頭先等位個條後巷,不過是但啦😂😂😂Menu設計得好有心思好靚,而且圖文並茂~~~我覺得值得一讚~~價錢都好合理,$1xx一碟主菜啦。我地叫左每人一個俄式牛柳絲意粉同埋一個唔知咩豬扒share,其實本身我想食鬆餅,但係朋友一句「lunch食呢d?!」我就覺得都係唔好叫了。。。。個意粉好大碟,而且賣相同埋味道超好!!!牛柳夠多,意粉質感彈牙而且掛汁,仲有d sour cream。豬扒份量真係多到不得了,賣相一樣好好,味道都好好,肉汁夠,肉質鮮嫩。唯一一樣就係太大碟啦我地兩個人完
價錢都好合理,$1xx一碟主菜啦。
豬扒份量真係多到不得了,賣相一樣好好,味道都好好,肉汁夠,肉質鮮嫩。唯一一樣就係太大碟啦我地兩個人完全食唔曬(利申:食量算多哈哈哈哈哈哈哈)!!
總括黎講呢間餐廳雖然細細間但係環境同味道都好好!!!!會再黎!!!!
2022-01-08
生日
2022-08-10 641 瀏覽
一直想拜訪下人氣文青 Cafe 牧羊少年,今日有機會到太子一帶就乘機試下佢地嘅始祖分店~採用 QR code 落單📲🥢韓式洋釀雞翼「洋釀」是由韓文 양념치킨 直譯,解作調味料的意思。 明顯係韓式炸雞翼,有杏仁片舖上面,酸酸辣辣嘅醬汁令雞翼非常惹味🥤玫瑰牛奶咖啡 Rose Latte 玫瑰味算幾重,要求少冰,咖啡味更濃。🍔蒲燒鰻魚炒蛋漢堡包 • 配蜜糖芥末蕃薯條漢堡包內夾住和牛,豬扒,炸雞,炸魚柳,炸蝦,甚至大啡菇,都見得多,配蒲燒鰻魚比較少見,完整一片鰻魚舖在炒蛋上,加上大大個漢堡包麵包烘到少少脆,一齊食起來味覺多重享受。蕃薯條香脆帶少少甜,雖然話配蜜糖芥末醬,但店員仍然會主動提供茄汁,等客人自由配搭。太子分店環境好寫意,cafe 主打旅遊主題,店內有世界地圖,唔同國家嘅裝飾品,地方也算闊落坐得舒服~

採用 QR code 落單📲

🥢韓式洋釀雞翼

🥤玫瑰牛奶咖啡 Rose Latte

玫瑰味算幾重,要求少冰,咖啡味更濃。

🍔蒲燒鰻魚炒蛋漢堡包 • 配蜜糖芥末蕃薯條

2022-07-31
這間餐廳由裝修前光顧到裝修後,餐廳格調提升了好多,服務質素也是越來越好(除了曾遇冷氣機滴水外😅),不但有口罩袋供客人使用,現在下單只需掃描QR code即可,省時方便,難怪分店越來越多🥳。他們(好像是)每星期更新餐牌,曾嘗試過全日早餐、不同配菜的意粉、咖喱飯、甜品等,唯獨未嘗試過他們的漢堡,決定一試😎等候時間比較長 (差不多20分鐘🤪),但值得等待,味道一流👍🏼可能是早前在另一日式餐廳試過的日式鰻魚飯超級難吃,這次本着一試無妨的心態,卻是出乎意外地好吃。鰻魚沒有雪藏味,配上燒汁甜甜的,而且燒得有點脆脆;炒蛋不但賣相佳,亦非常嫩滑;漢堡已塗上少許牛油,也是焗得有點脆口;蕃薯條有點油,但又熱又脆,味道一流👍🏼👍🏼👍🏼芥末醬也是我喜愛的😋總括而言:三字訣👇🏼試下啦!

原條蒲燒鰻魚炒蛋漢堡  配芥末醬蕃薯條

總括而言:三字訣👇🏼
試下啦!
原條蒲燒鰻魚炒蛋漢堡  配芥末醬蕃薯條
2022-07-26 456 瀏覽
同同事收工去覓食,想搵個坐得好少少、食物又好味既餐廳~ 同事就推介呢度啦! 果然無介紹錯,呢度好坐之餘,性價比又高! 好彩我地係12點多少少就入座, 之後好快就有其他客人入嚟, 想食既就要排隊等位啦~我地2個人, 總共嗌左2個All Day Breakfast~ 一個係普通版, 一個係全素版, 有超多薯條, 食到勁飽呀~ 另外, 餐廳仲會送一杯果茶, 味道剛剛好, 唔會太甜, 仲可以走冰唔會太凍~

2022-06-13
2022-07-20 502 瀏覽
那是我們都回不去的從前當你站在那個夏天的海岸線我們還是心裡面 那個偏執的少年-有機會聽到有親故係K房唱過理隻歌,有啲感觸,出泥工作後以往那個年輕的窮。瘋。游(閒)還在嗎? 好似只有窮仍然不離不棄-牧羊少年就讓本橘尋回昔日美好嘅young age 時光,以旅遊cafe 做selling point ,一入到人cafe 就有世界地圖,亦都有吾同嘅國家嘅裝飾,好有Feel ,好似真係進入左另一個國度-1/ 黃金鹹蛋忌廉鳳尾蝦意大利粉 $108好creamy,好香鹹蛋味,又無想像中咁咸,都幾清新,抵讚嘅係意粉,因為如果煮得太淋身主就會食落一pat pat,但係理個意粉剛剛好,吾會太淋,但係又不至於未熟透,抵讚。-配菜都好足夠,另主角,大蝦! 好爽口,有5至6隻咁多,好新鮮,蝦肉吾會梅口,同埋食得出有醃過,所以有心機處理過嘅-2/ 炙燒荷蘭汁豬肉排 $78豬扒好好食,好厚身亦都好淋身,食得出高品質,特別要講講個炙燒荷蘭汁,好香奶味,食落中和左豬扒嘅肉味,都係小清新嘅組合-3/千鳥香芒牛油果雞肉薄餅 $138新故推薦之pizza ,當佢叫到第三個course嘅時候心諗真係食得晒咩?牛油果pizza
那是我們都回不去的從前
當你站在那個夏天的海岸線
我們還是心裡面
那個偏執的少年

1/ 黃金鹹蛋忌廉鳳尾蝦意大利粉 $108

2/ 炙燒荷蘭汁豬肉排 $78

3/千鳥香芒牛油果雞肉薄餅 $138

新故推薦之pizza ,當佢叫到第三個course嘅時候心諗真係食得晒咩?牛油果pizza ? 咪飽濟到一個點?But 一上菜個pizza非常香,千島醬同牛油果同芒果原來咁夾咁match,其實個批吾細,但係三兩下口就已經被瓜分左
4/抹茶心太軟流心蛋糕 配 雲呢拿雪糕 $78

這個是一個好食到OMG嘅甜品,諗返到流口水,一切開個抺茶餡就流落泥,食落好sweet 好舒服,加埋雲呢拿雪糕balance 左,必試
多謝親故的一餐,希望心中那少年一直都在
2022-07-09 284 瀏覽
我準時來取餐,女侍應只一味叫人出門口等,問要等幾耐,她只說一陣答,但最後也沒有答我。我在門口等了十幾分鐘再問幾時有,女侍應才突然如夢初醒去幫我取餐,原來餐一早已準備好。我外賣裏有乳酪,我已急步走回家,但回去後乳酪已放太久暖了。我之前有外賣過葵青牧羊少年,那裏服務態度好得多,乳酪也是人到了再放進去,我覺得太子店真的要改善下。
外賣自取
2022-07-06 278 瀏覽
今日去開太子,諗起呢間久違嘅文青咖啡廳。呢間Café主打旅行主題,連WiFi密碼都係ilovetravel,裝修採取木質基調,令人非常放鬆。整體環境都好寬敞,座位闊落鬆動,坐得好舒服。食物方面,最愛係佢間既青醬意粉,每一啖都有羅勒香味,伴有蘆筍、雞肉同菇菌,topping仲有松子增添果仁香氣。飲品我地嗌左菠蘿lemonade同藍莓優格,非常清爽解膩。值得一提既係佢既飲管採用環保材質,可降解,好特別。

2022-07-03
2022-06-03 448 瀏覽
牧羊少年咖啡館(屯門)即叫即整意粉🍝🤤相信「牧羊少年咖啡館」呢個名對好多人都唔陌生🤓每次去到屯門市廣場諗唔到食咩都會食佢 因為多數都唔會伏🙈餐廳每一段時間就會轉menu 今次我去食嘅就有呢啲🔹香草青醬雞肉蘆筍意大利粉($82) 有兩大條烤過嘅蘆筍放面,調味適中👍非常嫩身,咬落唔會有渣 青醬味道正常發揮😆雞肉唔乾柴,有啲菇增加口感🍄 成個意粉有淡淡嘅香草味😋 不過略嫌有啲油,食到底見到少少油 可能因為青醬要落油去blend嘅關係🧐🔹俄式牛仔柳意大利粉88 係一個一嚟就俾面頭嘅酸忌廉搶哂fo嘅意粉🤣 除咗牛仔柳,仲有白蘑菇同洋蔥❤️ 一定要讚下牛仔柳超!腍!!超好食😍👍 意粉撈埋酸忌廉一齊食可以refresh下😋 兩個意粉都即叫即整 一撈起佢就飄哂煙😂NICE!🔹餐湯: 南瓜湯 西湯入面我最愛嘅就係南瓜湯 呢個湯夠哂香濃💕不過略嫌唔夠熱🔹跟餐飲品凍檸茶、熱白桃烏龍 凍檸茶茶膽清徹👍 去親牧羊 白桃烏龍都係我嘅go to❤️🍑因為真係好好飲!白桃味好香 烏龍茶味唔苦 好清新🍃總結
牧羊少年咖啡館(屯門)
即叫即整意粉🍝🤤

相信「牧羊少年咖啡館」呢個名對好多人都唔陌生🤓
每次去到屯門市廣場諗唔到食咩都會食佢 因為多數都唔會伏🙈
餐廳每一段時間就會轉menu 今次我去食嘅就有呢啲

🔹香草青醬雞肉蘆筍意大利粉($82)
有兩大條烤過嘅蘆筍放面,調味適中👍非常嫩身,咬落唔會有渣
青醬味道正常發揮😆雞肉唔乾柴,有啲菇增加口感🍄
成個意粉有淡淡嘅香草味😋

🔹俄式牛仔柳意大利粉88
係一個一嚟就俾面頭嘅酸忌廉搶哂fo嘅意粉🤣
除咗牛仔柳,仲有白蘑菇同洋蔥❤️
一定要讚下牛仔柳超!腍!!超好食😍👍
意粉撈埋酸忌廉一齊食可以refresh下😋

兩個意粉都即叫即整 一撈起佢就飄哂煙😂NICE!

🔹餐湯: 南瓜湯
西湯入面我最愛嘅就係南瓜湯
呢個湯夠哂香濃💕不過略嫌唔夠熱

🔹跟餐飲品凍檸茶、熱白桃烏龍
凍檸茶茶膽清徹👍

總結:
「牧羊少年咖啡館」嘅食物質素都偏高,之前係K11個間食都係高質😋
除咗意粉,飯/all day breakfast都好好食🤤好鍾意佢嘅素食all day breakfast🥑

🔖牧羊少年咖啡館
📍屯順街1號屯門市廣場1期2樓2151號舖
2022-04-24 520 瀏覽
放假老公話想食All Day Breakfast,就諗住去太子牧羊少年食啦。點知去到被餐牌上面其他食物吸引,就放棄咗All Day Breakfast最後我哋揀咗白咖哩豬扒飯同埋長通粉,兩款都係Set Lunch,另外再叫咗個沙律。三樣都好好食,特別係個沙律,啲菜好新鮮,份量亦多。餐廳環境亦都好舒服,得閒會再去食。沙律材料新鮮好食,賣相仲好靚白咖喱豬扒飯係厚切豬扒,煎得好香亦Juicy白汁松露長通粉,唔會太漏,好食

餐廳環境亦都好舒服,得閒會再去食。

沙律材料新鮮好食,賣相仲好靚

白咖喱豬扒飯
係厚切豬扒,煎得好香亦Juicy

白汁松露長通粉,唔會太漏,好食
2022-04-13 416 瀏覽
一向堂食我們的首選都是牧羊少年,所以現在外賣,我們都常常幫襯。雖然牧羊少年不是在我家附近,但是我們揸車過去都是15至20分鐘,所以我通常會先在OpenRice個app訂咗先,然之後先去攞。OpenRice個app入面有得選擇特飲,也不用加錢。好像這兩杯,一杯是抹茶鮮奶咖啡,另一杯是紅菜頭藍莓香蕉果汁,都是跟餐不用加錢的。就算星期一想食素,牧羊少年都可以有素薄餅和素意粉。最喜歡它有干蕃茄這種配搭,比新鮮蕃茄更加濃味和有口感。

2022-04-07 355 瀏覽
意粉好食,但得兩粒帆立貝唔夠喉。但68有飲有食又嬲佢唔落。蕃薯條較幼身,都係配茄汁好食啲(酸忌廉冇味,起唔到化學作用)水果茶不過不失。用紙載食物,感覺環保啲。加油!
意粉好食,但得兩粒帆立貝唔夠喉。但68有飲有食又嬲佢唔落。

水果茶不過不失。

用紙載食物,感覺環保啲。加油!
外賣自取
2022-03-23 2096 瀏覽
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5很多年前曾光顧牧羊少年,那時候就因為喜歡她的「旅遊gimmick」,無論裝潢、牆上裝飾、擺設、書架等,全部都與旅遊有關的,閑來一下,感覺愜意 🥰想不到多年後來到屹立不倒的牧羊少年,裝潢有點不同了,但整體感覺更舒適,空間感更大。而最愛的「漂書 (Book Crossing)」書架仍健在 😅 加上保持水準的食物,年青有活力的員工和不錯的服務態度,真心不錯👍🏻💋 草莓窩夫配雲呢拿雪糕 ($98)窩夫蛋味香濃,烘得外脆內軟,口感有彈性,配上她的all time好朋友士多啤梨🍓和雲呢拿雪糕🍦,還有等制士多啤梨果醬,味道豐富,幸福感滿滿 🥰💋 美式咖啡唧上滿滿忌廉和朱古力醬的凍美式咖啡,添了一陣香甜和牛奶味,滿分💯✨ 整體:水準依舊的退旅遊主題小店 ✨✅ 環境寫意,位置方便,食品有水準✅ 員工服務態度不錯❎ 餐廳頗受歡迎,有機會要輪候入座
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5

💋 草莓窩夫配雲呢拿雪糕 ($98)

💋 美式咖啡

✨ 整體:水準依舊的退旅遊主題小店 ✨
✅ 環境寫意,位置方便,食品有水準
✅ 員工服務態度不錯
❎ 餐廳頗受歡迎,有機會要輪候入座
美式咖啡
2022-01-05
美式咖啡
2022-03-13 420 瀏覽
牧者勤羊兒安心走少壯勤年邁樂悠行《 牧羊少年 》在太子區的分店可稱原祖,它在旺區的邊陲位置,造成了清閑寧靜感,文化青年的駐足地,但現在装修佈局有點狹窄。卡魯哇咖啡酒提拉米蘇(非傳統意式提拉米蘇) : terimisu的中文譯名有點不習慣呢卡魯哇咖啡酒,是墨西哥出產的以蘭姆酒,西班牙語名稱係Kahlúa,具有獨特的咖啡味道。酒精度通常為20%,顏色為深棕色。對酒類有要求的人就要試試吧 !芝麻開門 (凍) : 似芝麻奶凍飲,我就飲唔到咖啡味。甜度不高,女仕們可以一試。溫馨提示 : 地方狹窄,講嘢都要細聲啲 餐牌上的美食,下次再試吧 !
牧者勤
羊兒安心走
少壯勤
年邁樂悠行

對酒類有要求的人就要試試吧 !

芝麻開門 (凍) :
似芝麻奶凍飲,我就飲唔到咖啡味。甜度不高,女仕們可以一試。

溫馨提示 : 地方狹窄,講嘢都要細聲啲
餐牌上的美食,下次再試吧 !

2022-03-10
下午茶
2022-03-05 364 瀏覽
抗疫在家幫襯多啲外賣撐下唔同食店,今次㨂左牧羊少年咖啡館,呢間咖啡館以旅遊分享作賣點,由一間小店擴展到而家有好多間。疫情前太受歡迎,人流太多近年已少左幫襯,不過而家有唔同平台可以外賣送到,疫情下開店維持服務其實可能比休業會蝕更多錢,所以就支持一下啦。講番野食、試咗佢個蘋果蓉豬鞍,算煎得唔錯不過肉質一般;香草青醬蘆薈意大利粉,呢個好味個汁同意大利粉好夾;蒜蓉牛油鬼佬炒雜菜,可能外賣焗得太耐,太過稔少少唔新鮮嘅感覺;另外加多件朱古力蛋糕同橙汁,全部夾埋都係三百拎蚊真係好抵,疫市下居家都盡量支持下唔同食店,希望大家頂住唔好結業。