招聘中
$16,500-$25,000
$15,500-$21,500
$25,000-$28,000
月薪
更多筍工 (5)
2021-05-16 555 瀏覽
👨🏻‍🎓近呢幾年香港好似愈嚟愈多唔同嘅cafe,不過講到最出名,分店開到成行成市嘅除咗Beans之外應該就係#牧羊少年咖啡館 啦!雖然分店唔少,但係間間都好多人幫襯,P仔淨係食過一次tea,都排咗半個鐘以上。🍴P仔之前同朋友就係去幫襯喺太子嘅分店,喺tea time去都要等成半個鐘,不過食完之後覺得排都幾值得嘅,因為佢都真係幾高質!P仔同朋友因為係假期去,佢好似就冇tea,所以就分別叫咗2個唔同嘅lunch set,分別係厚切雞扒蕃茄沙律菜意大利包配蜜糖芥末薯角同香炒泰國香椒膏鳳尾蝦以大利粉!🥪厚切雞扒蕃茄沙律菜意大利包配蜜糖芥末薯角 HKD 108首先就講下呢個意大利包,咁其實就係朋友order嘅,P仔淨係試咗少少。意大利包嘅材料好豐富,而且個包同雞扒都唔會好乾,配埋沙律菜同蕃茄同啲醬都幾fresh幾好食!🥔至於個薯角就炸到好脆,入面仲食到薯仔嘅口感,配埋甜甜地、好香芥末味但係又唔會好嗆嘅蜜糖芥末醬好好食,整體份量都幾多!🍝 香炒泰國香椒膏鳳尾蝦意大利粉 HKD 108至於P仔order嘅意粉就絕對係要大讚,本來以為係個幾普通嘅意粉,但係食落佢嘅味好特別好香。

🥪厚切雞扒蕃茄沙律菜意大利包配蜜糖芥末薯角 HKD 108

厚切雞扒蕃茄沙律菜意大利包配蜜糖芥末薯角

🍝 香炒泰國香椒膏鳳尾蝦意大利粉 HKD 108

至於P仔order嘅意粉就絕對係要大讚,本來以為係個幾普通嘅意粉,但係食落佢嘅味好特別好香。酸酸甜甜嘅醬一食就好有泰式嘅感覺,有啲啲冬蔭功嘅味但又唔會好嗆好辣,同時又會有蕃茄微酸微甜,食落勁開胃勁好食!佢哋嘅蝦仁都幾爽口幾唔錯,唔會話好重雪味,所以大推呢個意粉!(P仔有自己試過用蕃茄同冬蔭功料同醬但係就整唔返嗰隻味...)

☕️牛奶咖啡 Cafe Latte 跟餐加HKD 12

另外P仔就加咗杯凍嘅latte,佢嘅咖啡同奶味比例都幾唔錯,唔會太濃又唔會太淡,不過唔知係本身係唔甜定係要自己落糖漿之類,佢就完全冇甜味,P仔少飲咖啡唔太知,不過都幾好飲。

Iced  Latte

🍽整體嚟講佢哋嘅食物質素真係幾高,係P仔會大推同想再幫襯嘅餐廳,難怪會咁多人排隊。另外聽朋友講佢之後再去另一間分店就冇見到呢個意粉,唔知係唔同分店,定唔同時段食有唔同,定係可能會定期換menu,不過點都好佢真係好值得去食!
厚切雞扒蕃茄沙律菜意大利包配蜜糖芥末薯角
Iced  Latte