焱丸水產

Flame Japanese Cuisine
放工喺附近想食日本嘢喺OpenRice一搵最高分就係呢間居酒屋決定一於去試吓佢一行四人可以試多啲唔同嘅嘢呢度嘅食物種類好多,我哋就叫咗幾樣嚟試首先係焱丸活貝特盛一上枱真係嘩咗出聲個海鮮拼盤係超級大盤特別係啲鮑魚好大隻,仲要識郁之後係松葉蟹膏,同埋海膽帆立貝燒帆立貝本身已經鮮甜,再加埋松葉蟹膏同埋海膽超級好味然後叫咗一個二人前嘅刺身拼盤刺身拼盤有好多唔同嘅刺身種類舊舊都切到,超級大嚿刺身新鮮鮮甜👍🏻跟住嘅係鹽燒三文魚餃燒到香三文魚嘅魚香味出晒嚟焱丸海鮮沙律入邊有超多角切嘅唔同魚類估唔到沙律都俾得咁足料龍神號壽司上面鋪滿唔同嘅魚生,擺盤好靚入邊係中間包住海膽嘅小卷物最後係雲丹海苔芋天婦羅覺得味道好特別問咗店員先知原來係海膽天婦羅真係驚佢哋會蝕錢 好好味…飲品方便佢哋有好多燒酒選擇亦都有黑啤同埋唔同味道嘅梳打
放工喺附近
想食日本嘢
喺OpenRice一搵最高分就係呢間居酒屋
決定一於去試吓佢
一行四人可以試多啲唔同嘅嘢
呢度嘅食物種類好多,我哋就叫咗幾樣嚟試
首先係焱丸活貝特盛
一上枱真係嘩咗出聲
個海鮮拼盤係超級大盤
特別係啲鮑魚好大隻,仲要識郁

之後係松葉蟹膏,同埋海膽帆立貝燒
帆立貝本身已經鮮甜,再加埋松葉蟹膏同埋海膽超級好味

然後叫咗一個二人前嘅刺身拼盤
刺身拼盤有好多唔同嘅刺身種類
舊舊都切到,超級大嚿
刺身新鮮鮮甜👍🏻

跟住嘅係鹽燒三文魚餃
燒到香三文魚嘅魚香味出晒嚟

焱丸海鮮沙律
入邊有超多角切嘅唔同魚類
估唔到沙律都俾得咁足料

龍神號壽司
上面鋪滿唔同嘅魚生,擺盤好靚
入邊係中間包住海膽嘅小卷物

最後係雲丹海苔芋天婦羅
覺得味道好特別
問咗店員先知原來係海膽天婦羅
真係驚佢哋會蝕錢 好好味…

飲品方便佢哋有好多燒酒選擇
亦都有黑啤同埋唔同味道嘅梳打
2024-04-19 0 瀏覽
今日想食日本嘢搵咗一間主打磯燒海鮮嘅餐廳叫咗個焱丸活貝大盛, 當中有鮑魚、生蠔、 扇貝同埋蜆, 啱晒鍾意食海鮮嘅朋友仔😝鮑魚上枱時仲見到佢郁吓郁吓,入口彈牙, 非常鮮甜😍鮭魚冷麵,將三文魚切成一條條當冷麵咁食好特別, 點少少冷麵汁同豉油就更加好食👍🏻黑松露蟹肉甲羅燒, 滿滿嘅蟹肉同埋蟹膏 撈勻一齊食 正😋焱丸號壽司, 呢款壽司有好多海膽同埋蟹肉而且份量非常澎湃食到好多唔同嘅魚生好味☺️蟹肉玉子燒 上邊有蟹肉同埋蟹籽,整體配搭幾好食另外嚟到居酒屋梗係嘆番杯梅酒喇🥃
今日想食日本嘢搵咗一間主打磯燒海鮮嘅餐廳

鮑魚上枱時仲見到佢郁吓郁吓,入口彈牙, 非常鮮甜😍

黑松露蟹肉甲羅燒, 滿滿嘅蟹肉同埋蟹膏 撈勻一齊食 正😋

蟹肉玉子燒 上邊有蟹肉同埋蟹籽,整體配搭幾好食

另外嚟到居酒屋梗係嘆番杯梅酒喇🥃
2024-04-17 0 瀏覽
同朋友喺尖沙嘴行完街,大家都不約而同咁話想食日本嘢,於是就揀咗呢間焱丸水產啦- 本鮪(吞拿魚🍣)盛合:呢個盛合真係好正好正!魚肉鮮嫩,口感好滑。鐘意食吞拿魚嘅必點。- 銀鱈魚🐟西京燒:銀鱈魚西京燒都好出色!魚肉鮮嫩多汁,燒得恰到好處,外皮金黃酥脆,內裡仍然保持著柔軟嘅口感。配合西京燒醬汁,味道更加香濃!- 清酒煮白蛤鍋:呢個清酒煮白蛤鍋真係好開胃!白蛤新鮮彈牙,清酒帶出白蛤嘅鮮甜味道,同時又帶有一絲微醺嘅感覺,值得一試!- 鮑魚殼燒:呢個鮑魚殼燒真係有驚喜!鮑魚好新鮮,上碟前係仲郁緊嘅。燒完之後,鮑魚外皮香脆,內裡保持鮮嫩,加強咗口感同風味。- 蟹味噌甲羅燒:呢個蟹味噌甲羅燒真係超正!蟹肉鮮甜,蟹肉嘅鮮味跟焦香結合,味道更加濃郁。每一口都好滋味。- 焱丸號壽司🍱:招牌菜,每次必點,壽司飯口感好好,而上面嘅配料亦好好味,包括海膽,蟹肉等,每一口都帶嚟唔同嘅風味。

2024-04-16 131 瀏覽
呢間日式居酒屋主打磯燒海產, 店內裝潢以木系為主調, 周圍掛滿日式燈籠同海報, 猶如置身於日本地道居酒屋🏮~🥢焱丸活貝大盛有扇貝、鮑魚、蜆、牡蠣🦪, 職員會幫忙燒各款海鮮, 簡單調味, 帶出海鮮嘅鮮味!扇貝大粒又彈牙, 保留住帶子嘅鮮甜; 鮑魚新鮮厚實, 爽彈又鮮美; 原隻牡蠣燒出嚟肥美多汁!🦀蟹味噌甲羅燒必點菜式👍🏻!蟹蓋裡有滿滿嘅蟹膏, 蟹膏好香濃, 鹹甜適中, 濃濃嘅蟹膏味令人回味!裏面混入蟹肉、粒粒蟹籽, 口感豐富!我哋仲加咗一客薄餅, 將蟹膏同埋青瓜絲放上薄餅上食, 有別一番滋味!🥢鮭魚冷麵個賣相好正!掛上一排三文魚刺身, 切成條狀, 店員教我哋將鵪鶉蛋、芥末同豉油加入冷麵汁當中撈勻。夾起一條三文魚刺身放入冷麵汁裏面, 然後放入口, 食到三文魚嘅鮮味!呢種食法真係第一次試, 感覺新穎又特別!🍣焱丸號壽司壽司卷上面鋪滿海膽、三文魚籽、帆立貝粒、吞拿魚蓉、蟹柳絲等等, 非常澎湃!🐟鹽燒三文魚鮫三文魚皮煎至香口, 三文魚肉嫩滑, 又有三文魚油香氣, 啖啖肉, 調味剛剛好, 非常惹味!

🥢焱丸活貝大盛

• 焱丸活貝大盛
  • 蟹味噌甲羅燒
  • 焱丸號壽司
2024-04-12 0 瀏覽
好耐冇番香港,一番香港就一定要約friend 食飯,第一次食海鮮磯燒,真係開心!兩個人都叫佐唔少野食!焱丸活貝大盛 - 一定岩鐘意海鮮既朋友,鮑魚超新鮮,但oyster 就一般般鮭魚冷麵 - 幾特別,用冷麵汁做base 點鮭魚條黑松露蟹肉甲羅燒 - 本身唔錯,不過用青瓜絲送有D奇怪,個甲羅燒有啲鹹焱丸號壽司- 都幾大份,又有海膽又有蟹肉!我自己幾鍾意呢一個嘅蟹肉玉子燒-我自己唔鍾意太甜嘅玉子燒,呢個啱啱好,少少蟹肉點綴個味好出!梅酒加冰

鮭魚冷麵 - 幾特別,用冷麵汁做base 點鮭魚條

梅酒加冰
2024-04-10
2024-04-11 65 瀏覽
今日去咗間好正嘅日本居酒屋在棉登徑街尾“焱丸水產”餐廳好多人氣氛好熱鬧嘅!簡單叫咗兩杯飲品🍹荔枝玉露茶(有酒)梅乾High ball漁師2人前盛刺身,份量真係好足夠啊!拖羅/三文魚/油甘魚/牡丹蝦/赤貝.....新鮮刺身鮮甜,拖羅入口即溶化,令人回味無窮!餐廳新上架嘅鮭魚冷麵,鯥魚色澤鮮豔,肉質鮮嫩多汁,配埋凍麵汁,真係太正!帶子磯燒店員現場會把帆立殼燒煎得恰到好處,鮮甜嘅帶子肉加上微焦嘅外皮,味道好鮮美!蟹味噌甲羅燒燒時散發出濃郁嘅香味,蟹膏鮮嫩多汁蟹子脆卜卜,每一口都好滿足!蟹肉玉子燒厚切燒玉子有蛋香,加埋蟹肉蟹子沙律醬味道更加濃郁.溫泉蛋天婦羅野菜天婦羅炸得酥脆,圓形嗰粒原來係流心炸蛋嚟㗎超正總括嚟講,餐廳真係好正啊!食物質素好味道又好,份量十足,環境又舒服,服務員好友善。要留意因人氣好旺,最好預訂位先!下次再嚟一定要叫其他嘅菜式!
今日去咗間好正嘅日本居酒屋
在棉登徑街尾
“焱丸水產”
餐廳好多人氣氛好熱鬧嘅!
簡單叫咗兩杯飲品🍹
荔枝玉露茶(有酒)
梅乾High ball

漁師2人前盛刺身
份量真係好足夠啊!
拖羅/三文魚/油甘魚/牡丹蝦/赤貝.....
新鮮刺身鮮甜,拖羅入口即溶化,令人回味無窮!

餐廳新上架嘅鮭魚冷麵,
鯥魚色澤鮮豔,肉質鮮嫩多汁,配埋凍麵汁,真係太正!

帶子磯燒

蟹味噌甲羅燒
燒時散發出濃郁嘅香味,蟹膏鮮嫩多汁蟹子脆卜卜,
每一口都好滿足!

蟹肉玉子燒
厚切燒玉子有蛋香,加埋蟹肉蟹子沙律醬味道更加濃郁.

溫泉蛋天婦羅
野菜天婦羅炸得酥脆,圓形嗰粒原來係流心炸蛋嚟㗎
超正

因今天會到尖沙咀鬧市地帶逛街,所以一早訂了這間焱丸水產,因本人其實非常喜愛日本菜。一來到餐廳,環境主要是日式裝潢,服務員亦熱情有禮地迎接👍我先點選漁師2人前盛的刺身拼盤,這盤刺身擺盤精緻,色彩繽紛,而且每塊刺身都非常鮮甜。帶子磯燒嘅帶子非常鮮甜,磯燒時間剛好令獨特風味完美結合,醬油木魚帆立殼燒和蟹肉玉子燒亦令我覺得口感豐富。溫泉蛋天婦羅係我對呢度的其中一個最愛。天婦羅外層酥脆,內裡的蛋黃半熟,吃起來酥脆與柔軟的結合令人愉悅。👍👍👍💯💯💯而黑松露蟹肉甲羅燒都非常不俗,蟹肉的鮮甜與黑松露的香氣相互融合,口感豐富。在品嚐完所有美味的料理後,我決定點一杯鹽酸酸的檸檬燒酎,以及鹽檸檬 Highball (whisky)。這兩款酒精飲品都帶有濃厚的檸檬香氣,清新又開胃,完美地搭配著我剛才品嚐的日本料理。焱丸水產的位置或在鬧市不太顯眼,但佢嘅質素絕對可以令客人獲得良好的用餐經驗,而且絕對係可一亦可再!

用餐優惠
試食活動
2024-04-09 92 瀏覽
今日黎到尖沙咀「焱丸水產」食日本野,相信大家都會諗起日本既「磯丸水產」,估唔到內裡真係好日本feel!成個格局都好有日本傳統居酒屋feel,木造枱櫈配上柔和黃光,仲有日式燈籠黎得居酒屋緊係唔少得飲酒,日本好興既highball、梅酒on rock/on soda同梳打水果酒都有而家仲有新出既菠蘿汽泡酒,好refreshing!呢個龍神壽司,面頭吞拿魚、蟹肉疊到勁高好大件,差啲就睇唔到啲壽司飯吞拿魚盛合,有壽司有刺身有他他,一次過滿足三個願望,他他仲有蛋黃做調料,食落好香濃!清酒煮白蛤,肉質軟淋淋彈牙唔會好硬,下面啲汁亦唔會好濃酒味易入口甲羅燒係我地面前燒,有得睇有得食,一啲都唔腥,如果配埋梳打餅食就無得彈鮑魚殼燒,好細心咁切開左,食落好爽口,調味亦好足好夠味鹽燒油甘魚鮫大大件魚肉一入口就散開唔洗點咬,魚皮好香口,鹽味好夠咸好好食溫泉蛋天婦羅,估唔到蛋都可以做天婦羅,好有新意

而家仲有新出既菠蘿汽泡酒,好refreshing!

吞拿魚盛合,有壽司刺身有他他,一次過滿足三個願望,他他仲有蛋黃做調料,食落好香濃!

鮑魚殼燒,好細心咁切開左,食落好爽口,調味亦好足好夠味

鹽燒油甘魚鮫大大件
魚肉一入口就散開唔洗點咬,魚皮好香口,鹽味好夠咸好好食

溫泉蛋天婦羅,估唔到蛋都可以做天婦羅,好有新意
2024-04-04 126 瀏覽
朋友生日,想食日本嘢,上網搵咗間焱丸水產,主打磯燒海鮮,位於尖沙咀,交通方便。餐廳裝潢以木系為主,充滿日式風情。 空間寬敞,座位舒適,卡座間有隔板,私隱度高,適合聚餐。刺身非常新鮮,口感鮮甜。 點了漁師2人前盛,包括鮭魚、吞拿魚、劍魚、油甘魚、鯛魚、赤貝、帆立貝等。 每個刺身都非常新鮮,鮭魚肥美入口即化,吞拿魚鮮甜,劍魚爽口,油甘魚入口即化,鯛魚清甜,赤貝鮮甜,帆立貝彈牙。點了起司蟹肉甲羅燒、黑松露蟹肉甲羅燒、鮑魚殼燒。 蟹肉甲羅燒的蟹肉鮮甜,起司濃鬱,黑松露的香氣為菜餚增添了層次感。 鮑魚殼燒的鮑魚非常彈牙,醬汁鮮美。還點了芝麻醬椰菜、炸魷魚大盛、溫泉蛋天婦羅、北海道海鮮炒飯。 芝麻醬椰菜,椰菜爽口,芝麻醬香濃,芝麻的香味完美地融合了椰菜的清甜。炸魷魚大盛,魷魚外酥裡嫩,炸得剛剛好,一點也不油膩。溫泉蛋天婦羅,溫泉蛋溏心流淌,搭配天婦羅的酥脆外殼,口感豐富。北海道海鮮炒飯,米飯粒粒分明,海鮮鮮味十足,蝦仁、蟹肉、魷魚、扇貝等海鮮料都非常新鮮。飲品點了青蘋果颱風乳酸,酸酸甜甜,非常清爽解渴。焱丸水產是值得推薦的日本居酒屋。 刺身新鮮,磯燒美味,其他菜餚也很有特色,服務也很好。

炸魷魚大盛,魷魚外酥裡嫩,炸得剛剛好,一點也不油膩。

飲品點了青蘋果颱風乳酸,酸酸甜甜,非常清爽解渴。
2024-04-02 105 瀏覽
焱丸水產主打浜燒海鮮,走日式居酒屋風格,木質裝修格調,牆上貼滿懷舊海報,營造出放鬆嘅氛圍,好適合三五知己聚會吹水⋯黑松露蟹肉甲羅燒甲羅燒絕對係必食之選,蟹蓋內放上松葉蟹肉、蟹膏、三文魚子,再加入鵪鶉蛋拌勻,鮮味十足,好食到停唔到口。鮑魚殼燒南非鮑魚非常新鮮,而且都幾大隻!肉質厚實彈牙,唔需要添加任何調味料,食出鮑魚鮮味!清酒煮白蛤鍋新鮮嘅白蛤,配搭清酒,淡淡嘅酒香,清甜鮮味嘅湯,真係好好食!鹽燒三文魚鮫魚皮燒得脆脆,肉質軟嫩,而且一啲都唔腥,魚油甘香,口感層次非常豐富。焱丸號壽司呢個壽司真係好surprise,有多款材料,包括海膽、三文魚籽、呑拿魚蓉、蟹肉、帆立貝。每件都誠意十足,值得一試!本鰭(吞拿魚)盛合結合不同部位/食法,可以一次過品嚐6種不同口感⋯其中最特別係腦天,腦天係吞拿魚頭部嘅肉,口感嫩滑,魚味極濃,同平時食開嘅吞拿魚截然不同!呢個部位好少喺日本餐廳搵到,真係一試難忘⋯總括嚟講,無論環境、服務、食物都非常滿意,估唔到喺香港都可以食到咁新鮮嘅食材,下次同朋友食飯又多一個聚腳點⋯

鮑魚殼燒

• 鮑魚殼燒
  • 焱丸號
  • 本鮪(吞拿魚)盛合
  • 清酒煮白蛤鍋
作為一個熱愛日本美食的香港人,我非常榮幸與朋友造訪位於尖沙咀的「焱丸水產」日式餐廳,這裡充滿著日本風味的裝修和氛圍。午餐的菜式豐富多樣,我們點了豐洲壽司刺身定食,海膽碎蔥吞拿魚腩丼以及多款精緻的燒物和甲羅燒,讓我們享受到了日本料理的精髓。首先,豐洲壽司刺身定食讓我們品嚐到新鮮美味的壽司和刺身,配上湯、蒸蛋、沙拉和前菜,每一口都充滿了日本的風情和獨特味道。海膽碎蔥吞拿魚腩丼同樣令人驚艷,融合了海膽的鮮美和吞拿魚腩的鮮甜,配上湯和其他配菜,帶來了口感豐富的享受。除此之外,餐廳的燒物也令人印象深刻,特別是蟹味噌甲羅燒、黑松露蟹肉甲羅燒、鮑魚殼燒、松葉蟹膏帆立殼燒和三文魚子帆立殼燒,每一道都展現了廚師的精湛手藝和對食材的獨到搭配。最後,我們品嚐了冰菠蘿燒酎和白桃玉露茶,清爽的飲品配上精緻的日本料理,為整餐增添了一絲清新的風味。在「焱丸水產」的用餐體驗讓我感受到了對日本料理的熱愛和對食材的尊重,每一道菜都散發著獨特的魅力,讓我流連忘返。這次的午餐讓我深刻體會到,美食不僅是味蕾的享受,更是一場對文化和藝術的饗宴。我期待著再次光臨「焱丸水產」,再次品味那份獨特的日本美食之美。

首先,豐洲壽司刺身定食讓我們品嚐到新鮮美味的壽司刺身,配上湯、蒸蛋、沙拉和前菜,每一口都充滿了日本的風情和獨特味道。海膽碎蔥吞拿魚腩丼同樣令人驚艷,融合了海膽的鮮美和吞拿魚腩的鮮甜,配上湯和其他配菜,帶來了口感豐富的享受。

2024-03-24 105 瀏覽
⭐️甜蝦帆立貝刺身⭐️甜蝦嘅體型都唔小,肉質帶有淡淡的甘甜,細綿,帆立貝肉身都較肥厚。刺身上枱就可以品嘗到自身嘅新鮮原味道😋⭐️黑松露蟹肉甲羅燒⭐️鍾意食蟹膏嘅人一定會明,啖啖细腻、绵密嘅蟹膏,香氣十足,加上蟹籽、黑松露,一齊燒,完美嘅配搭🤤🤤⭐️炎丸活貝大盛⭐️活貝大盛有4款時令海鮮。今次有帆立貝、南非鮑魚、新鮮生蠔同白蜆,樣樣新鮮。自家魚缸即開即燒,十個讚👍👍⭐️特上壽司盛盒⭐️今次試埋壽司,呢度嘅壽司都唔弱,叫咗個盛盒有十件壽司,加六件香蔥吞拿魚蓉卷。壽司款式有拖羅、三文魚、帆立貝、牡丹蝦、鰻魚、油甘魚、三文魚籽、松葉蟹肉、松葉蟹膏、海膽。質素媲美廚師發辦噼嘅質素🤩🤩⭐️黑碑、V24 Suntory⭐️知己好友𣈱聚,當然飲返杯🍻

⭐️甜蝦帆立貝刺身⭐️

⭐️黑松露蟹肉甲羅燒⭐️

⭐️炎丸活貝大盛⭐️

⭐️特上壽司盛盒⭐️

⭐️黑碑、V24 Suntory⭐️
知己好友𣈱聚,當然飲返杯🍻

2024-03-21 102 瀏覽
收工和先生一起到尖沙咀棉登徑的焱丸水產撐枱腳,餐廳位於鬧市寧靜的一角,甫入店內便有店員溫暖地接待。餐廳內是地道的日本料理店的裝潢,以木系為主,每枱有一個爐,當我們點了鮑魚殼燒和蟹味噌甲羅燒,店員會細心為我們在爐上烹煮,確保質素鮑魚很鮮甜,甲羅燒以青瓜絲拌著吃,鮮味清新,一點也不覺膩。我們亦點了甜蝦,鯛魚刺身和壽司盛盒,非常新鮮,在香港難得吃到的鮮甜。銀鱈魚西京燒略甜,清酒煮蜆湯底濃郁帶出蜆的鮮味。餐廳氣氛安靜,是一個和三五知己一邊聊天一邊嚐鮮的好地方。

鮑魚很鮮甜,甲羅燒以青瓜絲拌著吃,鮮味清新,一點也不覺膩。
我們亦點了甜蝦,鯛魚刺身壽司盛盒,非常新鮮,在香港難得吃到的鮮甜。
銀鱈魚西京燒略甜,清酒煮蜆湯底濃郁帶出蜆的鮮味。
餐廳氣氛安靜,是一個和三五知己一邊聊天一邊嚐鮮的好地方。
2024-03-18
2024-03-21 95 瀏覽
喺尖沙咀行完K11 Art Mall,夜晚唔知食咩好,搵到呢間日本野好似好好食咁🤤 一於嚟試吓😆間鋪門面已經好有日本feel~ 入到去每張枱都有燒爐、調味料,有實體menu比你睇👍🏻要用燒爐嘅野食職員會幫手燒,好細心,坐喺度等食就得🤤甜蝦刺身 $68 🦐好大隻甜蝦,好鮮甜肥美,啖啖肉好正啊😋帆立貝刺身 $80好滑好厚肉,點少少豉油已經好好食😋黑松露蟹肉甲羅燒 $75 🦀好少見黑松露味嘅甲羅燒,Menu仲有芝士味添😋壽司盛合 $268 🍣有十件壽司再加6件青瓜卷,吞拿魚、三文魚、海膽壽司都好好食🤩 海膽好鮮甜,一d苦腥味都冇焱丸活貝大盛 $398 🦪有兩個鮑魚、兩隻蠔、兩隻帆立貝、4隻白蜆🤩 蠔燒得好好食👍🏻冰菠蘿梳打 $68有好大條菠蘿🍍😆,好冰爽!荔枝玉露茶 $58好多椰果,好重荔枝味~職員態度好好,好主動幫手😄

要用燒爐嘅野食職員會幫手燒,好細心,坐喺度等食就得🤤

甜蝦刺身 $68 🦐
好大隻甜蝦,好鮮甜肥美,啖啖肉好正啊😋

帆立貝刺身 $80
好滑好厚肉,點少少豉油已經好好食😋
帆立貝、甜蝦刺身

黑松露蟹肉甲羅燒 $75 🦀
好少見黑松露味嘅甲羅燒,Menu仲有芝士味添😋

壽司盛合 $268 🍣
壽司盛合

焱丸活貝大盛 $398 🦪
焱丸活貝大盛

冰菠蘿梳打 $68
有好大條菠蘿🍍😆,好冰爽!
冰菠蘿梳打

荔枝玉露茶 $58
好多椰果,好重荔枝味~
荔枝玉露茶

職員態度好好,好主動幫手😄
帆立貝、甜蝦刺身
壽司盛合
焱丸活貝大盛
冰菠蘿梳打
荔枝玉露茶
  • 甜蝦刺身
2024-03-21 52 瀏覽
今晚約左朋友飯聚, 朋友就最like食日本野, 於是搵左間食日本野出名的餐廳嘆下. 炎丸水產位於尖沙咀棉登徑。漁師2人前盛 - 呢個刺身拼盤真係超正!有牡丹蝦、油甘魚、池魚、赤身、赤貝、大拖羅等等, 刺身份量十足, 而且重係厚切, , 每款刺身十分新鮮, 油脂香甜, 好似去左日本食海鮮一樣.蟹味噌甲羅燒 – 平時食嘅蟹味噌甲羅燒都係配餅乾, 今次味道濃郁嘅甲羅燒配上青爽嘅青瓜絲, 味道同口感十分匹配. 蟹籽粒粒焦香, 非常惹味.醬油木魚帆立貝殼燒, 三文魚籽帆立貝殼燒, 帆立貝肉身肥大肉厚, 唔同醬汁各有風味, 最緊要都係食材新鮮, 點煮都係咁好味.\溫泉蛋天婦羅 – 第一次食呢款天婦羅, 溫泉蛋蛋味香濃, 加上熱辣辣, 脆口嘅天婦羅炸粉, 大人細路都一定食得好開心. 蟹肉玉子燒 - 平時玉子燒我就麻麻地, 今日呢款又唔同講法, 蛋香唔太甜, 配上大量蟹肉, 將玉子燒帶上唔同層次.炎丸號壽司 – 魚籽, 蟹柳, 海膽, 蟹肉等等大量新鮮食材, 可以配上壽司飯, 變成雜錦壽司, 正.梅乾燒酎 – 酸酸甜甜, 酒味唔太濃烈, 十分適合女仕飲用.巨峰燒酎 – 好香嘅巨峰味道, 加上少少燒酎,

巨峰燒酎 – 好香嘅巨峰味道, 加上少少燒酎, 易入口.