2023-05-15 1378 瀏覽
今晚同朋友食飯,好想搵一間餐廳有D位置相對靜D的,可以好好咁一邊傾下計,食下野,唔駛好快要交檯走人。😋上網發現到呢個食火鍋的餐廳,餐廳入面的位置都比較寬鬆,好符合我地的目標。😝😝我地先選火鍋。今次試下佢地知滋補菌湯火鍋,因為朋友們唔食辣,所以就算唔食得辣都唔怕,餐廳有好多選擇!有啲食物點餐時需要選擇埋係放烤魚爐定係打邊爐既爐煮,睇嚟食物上碟時既生熟程度會因而唔同。啲食物唔係普通貨色,好多特別既選擇。其中印象深刻既有墨汁墨魚丸同雪花肥牛,墨魚丸彈牙爽口,食落無咩粉,雪花牛則唔似好多火鍋店咁,無雪味而且肥脂不多。☺️☺️最後仲有特色甜品,好少見既酸奶tim! 味道有我上次去青海絲路果d正宗酸奶級數 一定要試!!😍

2022-08-04 2334 瀏覽
最近很嘴馋,就是想吃辣。无意间刷到这家冒菜馆,第二天立刻来试试。一坐下,麻烦餐牌,服务员就跟我说只有一个钟时间吃,于是立马圈圈圈,价格和选择都在图三,我点的是58hkd8样菜,鸭血油豆腐猪皮猪红都是我觉得必点的,辣度我选的是中辣,感觉还好,可以接受的程度。因为有小朋友,所以我们点的另外一份是不辣的口味,不辣口味有三个选择:清汤 菌菇 番茄🍅汤,本来想点番茄,后面那天没有了,换了菌菇。但是不得不说这个菌菇汤还蛮好喝的,一大碗都喝完了。主食可以加钱选择薯粉宽粉米饭等等,我两份一份加了宽粉一份加了薯粉,个人更爱宽粉,太有嚼劲了。菜单第二页有甜品,可以选黑糖珍珠鲜奶 黑糖冰粉鲜奶。真的超级好喝,赶得上外面奶茶店的味道了。这家店的烤鱼好出名,下次也来试试,人非常多,蛮多人等位置,估计是那一条街上生意最好的了。
2021-03-15 5147 瀏覽
It was after a night of heavy drinking and 6am McDonalds, and 13 hours later, we found ourselves here. My God. This place blew my mind. I don't think I've ever eaten hotpot with an entire fish as it's primary dish. The fish was so soft and it flaked away easily slipped off the fish like it was lubed up, and god when it was infused with the sichuan hotpot, oh baby. The sides were also cool, including the translucent noodles at the end. Also the milk drink thing. Why does this exist and I don't kn

The sides were also cool, including the translucent noodles at the end. Also the milk drink thing. Why does this exist and I don't know about it? Cause I am a fool.

I will be coming back here again and again.
2020-12-05
2021-01-19 3500 瀏覽
睇食評覺得幾吸引黎試呢間烤魚,係樓上鋪地方細細咁,係限聚令之前食全場爆滿好鬼多人食。我地點左個多寶魚小辣,跟左三樣配菜,不過三樣都無咩特別。魚既調味OK,不過真係好薄肉呀,兩個人食係唔夠的,一定要加其他野打邊爐。柯打左一大兜芫荽黎當菜食😂推薦點豆卜同寬粉,兩樣都好索汁好好食。
2021-01-18 2693 瀏覽
呢排芫荽大熱😂😂身為香港芫荽黨黨員梗係要周圍搜羅芫荽嘢食啦☘️成日都聽人講烏蠅館好好食夜晚食火鍋 晏晝食冒菜今日lunch專登去咗試下係咪真係咁好食😋晏晝都幾多人排隊好彩我一個人好快就有得坐低😛湯底都幾多選擇鍾意重口味又唔食得辣嘅我 就叫左藤椒湯底雖然係即叫即做 但係等咗唔係好耐就已經上菜非常之令人驚喜嘅係只係俾多$1嗌多芫荽就獲得 滿 滿 芫荽!☘️☘️☘️我今次叫咗 鴨血、新鮮淮山、薯仔片、萵筍、墨丸、腩肉,配粉絲雖然都好多餸 但係餐廳一啲都冇偷工減料👍🏻每款都非常足料個湯底越食越好味 麻得嚟唔會好辛苦配埋芫荽簡直昇華到另一個層次😍飲品我就叫咗杯凍嘅桂花蜂蜜🌼清清甜甜平衡返碗麵嘅重口味整體嚟講碗麵好食得嚟都幾抵幾飽肚有機會會再嚟食其他味道嘅湯底/$50 單人A餐六個餸 + $5主食 + $1芫荽$18 桂花蜂蜜
呢排芫荽大熱😂😂
有機會會再嚟食其他味道嘅湯底
$50 單人A餐六個餸 + $5主食 + $1芫荽
$18 桂花蜂蜜
2020-12-30 2064 瀏覽
朋友介紹呢間話有得食烤魚所以去試左,味道唔錯冇介紹錯!好多人都試一碗麵,我地反而無試。我地叫左一條烤魚,食完魚職員會幫手加湯打邊爐,我地再加薯粉同午餐肉,煎過後既午餐肉好味,不過切得簿,無乜口感,但整體上唔錯!好味不過個地點有d難揾,如果地點旺,一定會更多客
朋友介紹呢間話有得食烤魚所以去試左,
味道唔錯冇介紹錯!
好多人都試一碗麵,我地反而無試。
但整體上唔錯!好味
不過個地點有d難揾,如果地點旺,一定會更多客
2020-12-27 1704 瀏覽
黃店食烤魚,魚腐冇得輸🥰——招牌香辣烤魚($288/紅魚)魚有三種可以揀:龍躉魚($338)、三刀魚($288)、多寶魚($228)。本身想揀三刀魚,但冇嗮,所以叫咗佢個frd左紅魚~魚肉都ok嫩,唔算多骨👌但因為我係三個人食所以有啲唔夠食嘅感覺😆.味道方面有五種選擇,辣度都可以自己揀~今次我地揀咗招牌少辣,好正🥰雖然真係好油膩,但個味道真係好香好正!尤其當啲配料同魚都入嗮味嘅時候😋.一定要叫魚腐!一定要叫魚腐!一定要叫魚腐!索嗮啲湯汁係冇得輸😍蘿蔔同寬粉都好正👍🏻.——📍烏蠅館尖沙咀亞士厘道38號天星大廈1樓B舖
黃店食烤魚,魚腐冇得輸🥰
——
招牌香辣烤魚($288/紅魚)
索嗮啲湯汁係冇得輸😍蘿蔔同寬粉都好正👍🏻
——
📍烏蠅館
尖沙咀亞士厘道38號天星大廈1樓B舖
2020-12-14 727 瀏覽
餐廳位於亞士厘道盡頭的一樓,裝潢帶點中國風,周邊有很多中式茶壼擺設,座位之間感覺鬆動,環境舒適。我們擅長用味道表達,夠招積,不過我鐘意。餐廳主打川味烤魚,就嗌番個招牌菜嚟試吓,另外加咗幾個餸,食完個魚可以加湯落去打邊爐。麻辣烤多寶魚,(嗌每一款烤魚都會跟三款時令素菜,今日嘅指定素菜係雲耳、萵荀同埋芋絲),多寶魚肉質嫩滑,口感細緻,雖然魚骨比較多,但係食到呢個幼滑嘅程度絕對值得付出,烤魚嘅辣度揀咗大麻辣,我覺得個辣度大約等於譚仔嘅三小,麻味方面可以再突出啲,烤魚用咗大量蔥、蒜、辣椒等等嘅五辛香料嚟做調味,鮮香味美,味道無得彈。雲耳同萵荀爽口,芋絲索盡煲底嘅調味,沒有不好吃的理由。風琴豆腐串,條魚食到咁上下就加湯打邊爐,豆腐串果然同風琴一樣一排排,食落個感覺有啲似炸豆卜,喺每一排風琴式嘅罅度索盡多寶魚嘅湯汁,非常惹味。魚皮餃,烏蠅館呢度嘅魚皮餃廚師會先將佢淥到七八成熟,上枱之後只係放入湯汁入面,稍微翻滾多一陣就食得,非常貼心。土豆粉,原本我諗住嗌寛粉呢一類用嚟襯川味嘅無敵配搭,但係伴侶話想搞搞新意思,試吓呢隻未食過嘅土豆粉,土豆粉口感特別,個口感係介乎上海麵同埋薯粉之間,煙靱得嚟又有啲彈牙

我們擅長用味道表達,夠招積,不過我鐘意。

土豆粉,原本我諗住嗌寛粉呢一類用嚟襯川味嘅無敵配搭,但係伴侶話想搞搞新意思,試吓呢隻未食過嘅土豆粉,土豆粉口感特別,個口感係介乎上海麵同埋薯粉之間,煙靱得嚟又有啲彈牙,值得一試。
2020-12-12 736 瀏覽
湯底唔夠濃,整體味道都過得去,鴨血我覺得唔錯喔,不過個人就建議千其唔好叫竹蓀 好難食成浸洗衣粉味啊番薯粉有口感,即使我拎到翻屋企都保持到口感!冰粉我都叫咗,紅糖味唔會太甜,都過得去
2020-12-09 717 瀏覽
估唔到呢餐烤魚,成為禁堂食後的last dinner...都算係完美句號.哈哈餐牌上面寫住1800後先供應烤魚,但因為我地想避開多人時間,就問可唔可以1700食,佢地好好人,都肯比我地1700食...訂位後,會早一日經whatsapp問定我地想食咩魚,要咩味,要唔要其他海鮮之類.確保我地都食到新鮮既食材. 好貼心. 又會解釋唔同魚有咩分別之類.龍躉$338三刀(近排都冇貨源)紅魚$288多寶$228(龍躉係沙巴龍躉,細刺比較少,比較鮮味)(三刀/紅魚比較厚肉)(多寶肉質比另外兩隻滑,但細刺較多)口味招牌香辣(大,中,小辣)泡椒(只有中辣,酸辣)麻辣(大,中,小辣)蒜香(不辣)豆豉暫時還沒供應鮮椒暫時還沒供應每日送三個指定素菜>我地當日送左雲耳,豆卜同埋蘿蔔蟶子王$48/隻象拔蚌仔$48/隻花甲$88/份沙白$88/份扇貝$48/隻海蝦$88/份白鱔片$88/份鮮脆鯇腩$98/份美國桶蠔$178因為我地唔係好肚餓,又主要想要烤魚,所以無叫太多配菜.目測大約一斤左右, 兩女生吃很夠!我們選了紅魚 泡椒  酸辣其實佢唔係好辣,如果唔太食得辣,都可以簡呢款.酸辣無咁油.好似更好. 我見

龍躉$338
三刀(近排都冇貨源)
紅魚$288
多寶$228
(龍躉係沙巴龍躉,細刺比較少,比較鮮味)
(三刀/紅魚比較厚肉)
(多寶肉質比另外兩隻滑,但細刺較多)

口味
招牌香辣(大,中,小辣)
泡椒(只有中辣,酸辣)
麻辣(大,中,小辣)
蒜香(不辣)
豆豉暫時還沒供應
鮮椒暫時還沒供應
每日送三個指定素菜>我地當日送左雲耳,豆卜同埋蘿蔔
蟶子王$48/隻
海蝦$88/份
白鱔片$88/份
鮮脆鯇腩$98/份
美國桶蠔$178

因為我地唔係好肚餓,又主要想要烤魚,所以無叫太多配菜.

目測大約一斤左右, 兩女生吃很夠!
我們選了紅魚 泡椒  酸辣
其實佢唔係好辣,如果唔太食得辣,都可以簡呢款.
酸辣無咁油.好似更好. 我見到入面有麻, 佢係帶小小麻辣既麻.
條魚唔算好大條,一斤左右,但係肉好厚實.
一直煮既時候,唔會煮到爛晒梅晒同埋散晒. 食到尾.都係好好食!

不過我建議之後要火鍋既話,就唔好加湯了,
因為愈煲愈咸. 我地都只係加水. 都好咸.

叫左寬粉&鴨血.
呢兩樣野都係十分好吃而且比較特別. 鴨血係空運到港架!!
2020-12-08
2020-12-07 1267 瀏覽
午餐時間黎到得冒菜食,姐係好似車仔麵咁自己揀餸揀麵底,呢到選擇都唔少,一定唔會失望我地今次就叫左單人A餐,可以揀6個餸$50,再加麵底+$5我就揀左肥牛/腩肉/鴨血/豆皮/蓮藕片/金菇💛肥牛同腩肉都煮得好淋好入味👍🏻👍🏻💛鴨血就仲正,吸晒啲麻辣味,口感亦都好好👍🏻👍🏻👍🏻💛蓮藕片同金菇都係好正😂都推介👍🏻👍🏻💛豆皮呢,就同我想像中嗰隻唔同,不過都唔錯,同麻辣好襯每個餸大概有3-4片,唔多唔少咁啦,不過加埋麵底就一定夠飽,麵底叫左火鍋寬粉,口感煙韌超好味,同埋麵比得好多,真係會飽湯底因為第一次食,唔敢叫太辣住,就叫左麻辣小辣,結果我呢個嗜辣嘅人覺得唔夠辣,我諗佢大概係譚仔嘅5小辣左右,下次可以再辣啲🌶🌶

我地今次就叫左單人A餐,可以揀6個餸$50,再加麵底+$5
冒菜  單人A餐

我就揀左肥牛/腩肉/鴨血/豆皮/蓮藕片/金菇
肥牛

💛肥牛同腩肉都煮得好淋好入味👍🏻👍🏻
💛鴨血就仲正,吸晒啲麻辣味,口感亦都好好👍🏻👍🏻👍🏻
💛蓮藕片同金菇都係好正😂都推介👍🏻👍🏻
💛豆皮呢,就同我想像中嗰隻唔同,不過都唔錯,同麻辣好襯
火鍋寬粉

冒菜  單人A餐
肥牛
火鍋寬粉
  • 雪花肥牛
  • 四川寬粉
  • 冒菜
2020-12-05 561 瀏覽
上網查過先知冒菜同麻辣燙兩野樣好相似,只係叫法吾同。!🧐當日去到坐低落左order,大概等左接近25分鐘左右先上到。Lunch time時段見到都有4、5個人排隊叫外賣。麻辣個辣度我自己寫左BB辣,我就覺得似譚仔五小辣。🙈正常份量既蒜蓉我覺得都偏多,係勁多蒜,成碗都勁重蒜味。lol食落第一啖會食到有少少麻辣味,但之後就吾多覺食到個麻味,得辣味。可能比個蒜味遮鬼左。火鍋寬粉我第一次聽,食落我覺得就係扁身既紅薯粉,不過係要逐條逐條咁咬。而牛筋四嚿入面有兩嚿偏硬、兩嚿軟腍。另外都有幾嚿指甲咁細既牛筋。我覺得不過不失咁。午餐肉會有少少散開,可能煮太耐會有少少爛。豬大腸乾淨,會有少少豬味。雞翼正正常常,肉質吾會散開。肥牛係正常肥牛。個唐生菜吸晒個麻辣湯,非常入味。豬皮有咬口吸曬辣湯同蒜香,超正,必試。黑豚肉最推薦,豬味濃郁,但食落可能會有少少少少乾。同埋個黑豚肉食落吾算熱辣辣,可能要浸住個湯浸多一陣。
上網查過先知冒菜同麻辣燙兩野樣好相似,只係叫法吾同。!🧐

Lunch time時段見到都有4、5個人排隊叫外賣。

麻辣個辣度我自己寫左BB辣,我就覺得似譚仔五小辣。🙈
可能比個蒜味遮鬼左。
冒菜 單人B餐

午餐肉會有少少散開,可能煮太耐會有少少爛。
豬大腸乾淨,會有少少豬味。
雞翼正正常常,肉質吾會散開。
肥牛係正常肥牛。
個唐生菜吸晒個麻辣湯,非常入味。
豬皮有咬口吸曬辣湯同蒜香,超正,必試。
黑豚肉最推薦,豬味濃郁,但食落可能會有少少少少乾。
同埋個黑豚肉食落吾算熱辣辣,可能要浸住個湯浸多一陣。

2020-12-01
冒菜 單人B餐
2020-12-05 423 瀏覽
天氣轉涼,又想食烤魚​,今次嚟到尖沙咀嘅《烏蠅館》,呢度裝修簡單時尚,坐得又舒服。叫咗一個《泡椒烤多寶魚》,熱辣辣嘅多寶烤魚上到枱上,大量蔥花放在魚上,加埋雲耳、窩荀等材料,真係呢個賣相都刺激左我嘅味蕾,可能我個人比較鍾意食蔥。先講條魚,份量都幾大,足夠兩個人食,魚肉入口夠亂,少少辣,夠醒胃。叫埋《日本黑豚肉》黎加料,豬肉夠嫩,用烤魚湯底嚟食,基本上都可以唔使用醬料嚟點綴,入口都好juicy。唔夠飽,叫多個《四川寬粉》,試吓新口味,寬粉入口煙韌,吸了湯底的味道,十分滋味。

2020-10-14
2020-12-05 327 瀏覽
最近天氣凍左好多,成日都想食D熱辣辣嘅野!好耐冇食烤魚心血來潮要去食下!唔食得辣嘅我揀左蒜香烤多寶魚,店員推介如果想食滑D嘅肉就揀多寶魚,梗係滑嘟嘟好食啦!同埋價錢都最抵食野食黎得好快,上枱之後煮唔係好耐就食得啦!一打開勁香蒜味!胃口大開!魚嘅肉質幾滑!食得出幾新鮮!蒜味非常香濃,重口味之人表示食落幾爽不過稍覺得蓋過左魚本身嘅鮮甜味。條魚都幾大條,2個人分都食左唔少時間先食完!3-4人分黎食都冇問題!素菜方面送萵筍,冬菇同雲耳。打邊爐食萵荀真係match! 爽口食得又唔會完全唔吸味。黑豚肉色水好靚,厚度岩岩好,食豚肉都係覺得唔可以切得太薄!呢個價錢分量稍覺得少左D,不過質素係唔錯。另外叫左醉雞件,份量幾多!未落去煮之前聞落幾夠味,但可能蒜香味真係好濃嘅關係,煮完嘅酒香味唔算太出四川寬粉好好食!口感彈牙又吸到湯嘅味!份量十足!CP值好高!強烈推介!叫左杯桂花蜂蜜!清新解膩!食得多覺得有少少鹹真係要叫返杯野飲先得!

2020-12-02 362 瀏覽
響尖沙咀做完野,見到附近有間烤魚,加上好耐無食過,於是上黎一試😋😋🌟招牌香辣烤魚(紅魚)($288)招牌香辣果然係點得無錯,味道濃郁,辣度叫左小辣,對小弟黎講已經夠辣,辣椒🌶️既味道唔會太搶,唔會蓋過其他配料既味道,蒜蓉🧄香味撲鼻😋😋烤魚仲會配3種素菜,有蘿蔔,芋絲,雲耳,3種素菜配搭得好好,愈煲愈入味,吸哂香辣既香味,仲有陣陣魚既香味😋😋魚既方面,因為無哂三刀魚,所以叫左紅魚,魚肉新鮮,厚肉,少骨,大條,啖啖肉😋😋🌟西洋菜餃($68)餃子🥟皮薄,但用黎打邊爐係唔會散,餡料充足,而且新鮮,好好食😋🌟火鍋麵 ($28)火鍋麵同普通麵唔同,比較硬身,仲更加容易吸湯,用黎打邊爐🍲真係好夾😋😋

🌟招牌香辣烤魚(紅魚)($288)

招牌香辣烤紅魚

🌟西洋菜餃($68)

西洋菜餃

🌟火鍋麵 ($28)

火鍋麵
2020-11-30