2023-08-27 720 瀏覽
澳牛相信係大部份香港人都唔會陌生,出名鬧客催落單同上菜快而見稱,而佢的炒滑蛋同燉蛋燉奶都有番咁上下質素。但大家或者未必知澳州牛奶公司名字由來,原來老闆曾經係澳州做過農場工人,所以係70年代開冰室時就改名澳門牛奶公司。今日經過佐敦,居然唔洗排隊,咁岩又等緊朋友,咁就入去叫左碗蛋白燉鮮奶,叫完唔夠10秒已經光速送到枱上。呢度的燉奶唔係雙皮奶,不過佢奶味都幾香濃,而質感都幾嫩滑,但又唔稀變得水汪汪,所以證明鮮奶同蛋白的比例,加上蒸煮的時間都調較得岩岩好先做到呢個效果,咁多年同每日咁多客都Keep到呢個水準,其實都唔易。最後唯一對澳牛有些少失望的係埋單時,個伙記俾左單我時居然好有禮貌同我講「多謝幫襯」。呢四個字完全係衝擊左我一直對澳牛的認知,難得伙記有禮貌反而會有種唔慣的感覺,更加不禁懷念以前戰戰競競嗌餐,驚俾伙記鬧的回憶,或者人就係咁犯賤吧!

🙌🏻😌打曬蛇餅都好快入到去~果然出名快!🤍🥣 🐄 蛋白燉鮮奶 - $33近排愛上咗蛋白燉鮮奶,去到邊都要試一碗🥣養顏潤膚依啲就其次啦😌最緊要都係好味呀嘛😚之前試親嘅都冇乜特別,但係澳牛依碗簡直係蛋白燉鮮奶嘅巔峰(🥇頒過獎俾佢先!啲蛋白同鮮奶味就算凍住食都好出味🤪🤪🤍🤍非常之香滑🫶🏻🙌🏻質感👶🏻🍼好似初生BB嘅皮膚咁嫩滑,擺入口佢會動L動L咁🤤(咁講小變態 but trust me!!簡單啲講:味道+口感=好味到冇嘢講💘p.s. 絕非打手🫲🏻✍🏻鍾意蛋白燉鮮奶嘅fans試咗就會明🤤-📍 澳洲牛奶公司 (佐敦)佐敦白加士街47-49號地舖
🙌🏻😌打曬蛇餅都好快入到去~果然出名快!

🤍🥣 🐄 蛋白燉鮮奶 - $33

近排愛上咗蛋白燉鮮奶,去到邊都要試一碗🥣
養顏潤膚依啲就其次啦😌最緊要都係好味呀嘛😚

啲蛋白同鮮奶味就算凍住食都好出味🤪🤪🤍🤍非常之香滑🫶🏻🙌🏻

簡單啲講:味道+口感=好味到冇嘢講💘

📍 澳洲牛奶公司 (佐敦)
佐敦白加士街47-49號地舖
蛋白燉鮮奶
今日經過見到難得唔駛排隊 就入咗去食前面兩位入咗去我用兩隻手指✌🏻示意兩位門口個哥仔勁串問我幾位okay 澳牛啲串嘴風氣又返曬嚟不過入面嘅侍應其實都仲係好nice 叫咗一個常餐跟凍檸茶 牛治烘底加凍燉奶澳牛啲野水準一直有下降趨勢常餐個通粉無以前咁好食尤其個叉燒越嚟越薄今日個叉燒已經係厚返小小個湯底唔知做乜勁鹹 鹹到隔開啲湯食 最好食都係炒蛋多士 水準一直keep到另外叫咗牛治都還好 牛肉比得唔多 係罐頭碎牛肉但烘底烘得靚嘅燉奶依舊好食 好夠滑不得不提下杯檸茶 茶底超清 好好好好飲!!Btw 今日自己個檯 仲有其他檯都係兩個人坐卡位 好驚驚😂😂😂😂驚隨時比侍應_叫我地坐返一邊
今日經過見到難得唔駛排隊 就入咗去食

牛肉比得唔多 係罐頭碎牛肉
但烘底烘得靚嘅

燉奶依舊好食 好夠滑

不得不提下杯檸茶
茶底超清 好好好好飲!!

Btw 今日自己個檯 仲有其他檯都係兩個人坐卡位
好驚驚😂😂😂😂
驚隨時比侍應_叫我地坐返一邊
2023-08-19 581 瀏覽
我移民咗去英國,難得得返嚟香港, 梗係要試下佢個光速餐都排幾長龍, 但係啲侍應哥哥真係好有效率, 原則上我只係等咗五分鐘侍應哥哥都好有禮貌同埋好有效率, 當時落緊雨, 佢哋都有主動幫人將啲濕嘅遮放入個膠袋裏面好有效率, 一入到去就即刻問我食咩隔咗唔使十秒後即刻有得食, 非常欣賞我點咗茶餐通粉份量超足叉燒都好多個湯底都幾好飲唔錯炒蛋特別正係我最推薦嘅嘢又滑又好味凍朱古力都幾好飲飲品通常都係你食到一半啲侍應哥哥就會過嚟問你飲咩抵讚我下次一定會再嚟
我移民咗去英國,難得得返嚟香港, 梗係要試下佢個光速餐

侍應哥哥都好有禮貌同埋好有效率
, 當時落緊雨, 佢哋都有主動幫人將啲濕嘅遮放入個膠袋裏面

好有效率, 一入到去就即刻問我食咩
隔咗唔使十秒後即刻有得食, 非常欣賞

我點咗茶餐

• 蛋治
  • 叉燒湯意粉
  • 蛋白炖鲜奶
2023-08-18 407 瀏覽
今日第一次挑戰澳牛,未去之前做足功課:睇用家評論、餐單同背熟要點嘅嘢。一坐低,侍應立即過嚟落單。我叫咗「茶餐,多士、炒蛋、通粉」。因為枱比較細,飲品要後叫。落單五秒後,叉燒通粉已送到眼前。再過五秒,多士炒蛋都嚟埋。果然係光速效率。叉燒通粉無論叉燒定通粉份量都好足。通粉煮得啱啱好,亦好夠味。炒蛋香滑,牛油多士都唔錯。差唔多食完,叫埋杯凍華田。差唔多飲完,侍應就會過嚟寫張單俾我。埋埋單,成個用餐過程只需20分鐘,快💨、靚、正!

2023-08-10 676 瀏覽
事隔半年又再來澳牛🐮仍然係排長隊、人氣依舊向來好鍾意呢度嘅職員高效率、做實事🔝✔️雖然有啲人會覺得佢哋好惡有時落單講慢咗 都被白眼🙄但佢哋真係好Man😎分享今日所見所聞今日我坐喺卡位入面要同另外一個陌生男人搭枱此時有一個大肚婆🤰行入嚟要搭我哋嘅枱對面嘅男人玩緊電話📱仲未識反應此時 Man爆職員已經話:快啲讓裏面嘅位出嚟比大肚婆🤰坐入去呢度男職員嘅貼心真係😍😍😍食物有幾高質不需要多說 大家睇相☺️

事隔半年又再來澳牛🐮
仍然係排長隊、人氣依舊
向來好鍾意呢度嘅職員
高效率、做實事🔝✔️
雖然有啲人會覺得佢哋好惡

熱燉奶
叉燒意粉餐
熱燉奶
2023-07-29 785 瀏覽
一家六口,4小孩用餐, 店員有耐性落單, 並提供一切所需的協助, 包括提供小碗,。餐具不小心掉在地上, 即刻換新的, 時刻了解我們的需要。 每月來一次均獲得以上服務。 食物美味, 保持一貫水照l准。
💁‍♀️💁‍♂️ 1/7/2023(Sat), Lunch🍽放假嘅一日,為食妙妙同A先生朝早出咗去九龍區有啲事情要辦,之後到接近中午又要搵食啦,忽然諗起好耐無食過澳牛嘅光速餐,即管兜一轉過去睇吓食唔食到先。我哋大約正午時間到達,離遠已經見到店外嘅人龍,大約排咗二十幾人左右,好在呢度翻枱嘅速度都係同上餐速度一樣咁快,我哋只係等咗唔夠10分鐘就可以入座。而今日我地order咗:🔆 茶餐($52)茶餐預設嘅食物係牛油方包🍞、火腿煎雙蛋🍳同埋叉燒湯意粉,當然亦都可以改做多士、炒蛋或者湯通粉。為咗配合呢度嘅節奏,所以A先生每次落單都係好精準用最簡單嘅字數去落,今次只係:「茶餐要多士、炒蛋、通粉x2。」就完成落單嘅過程。落完單即刻喺褲袋拎個電話📱出嚟,諗住計吓光速餐要幾快可以上到枱。點知拎完電話📱,都未開到個app,侍應就已經送上咗炒蛋多士😱,估計最多十零秒⏱️。當然其中一個原因係我哋坐得近水吧,佔盡地理優勢✌🏻😂。炒蛋多士嘅炒蛋煮得剛好,蛋仍是帶流質的質感,入口嫩滑有蛋香。多士厚切,烘得外脆內軟熟,再塗上牛油🧈,夠晒香口好食。A先生有個習慣,食牛油多士時總會再灑上一點砂糖,令到多士除咗牛油🧈嘅香氣之外

而今日我地order咗:

🔆 茶餐($52)

炒蛋多士嘅炒蛋煮得剛好,蛋仍是帶流質的質感,入口嫩滑有蛋香。多士厚切,烘得外脆內軟熟,再塗上牛油🧈,夠晒香口好食。A先生有個習慣,食牛油多士時總會再灑上一點砂糖,令到多士除咗牛油🧈嘅香氣之外,再添加一點甜美同粒粒砂糖嘅口感。

叉燒湯通粉嘅叉燒份量都唔少,通粉唔會煮到腍晒亦都唔會黏埋一團,加上夠味又夠熱嘅湯底,收貨了。

當你食到七七八八嘅時候,自然就會有侍應問你餐飲想飲咩,我哋就點咗凍檸水🍋同埋茶走☕️。檸水正正常常,檸檬🍋味清新,咁多年來凍飲都係偏細杯嘅,但而家仲有凍飲加$2真係比較少見。茶走茶味夠香濃,配合香甜練奶,入口夠滑身。

最後食完起身走人,成個過程由排隊開始到離開唔使30分鐘🙈。

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:9/🔟
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:8.5/🔟
👉🏻 炒蛋🍳同多士🍞一直以來都保持質素,唯一係坐得迫啲同食得急啲

A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗🚗(5/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 附近幾條街都有唔少錶位🅿️,但泊唔泊到又係睇運氣
👉🏻 港鐵🚇佐敦站行過嚟5分鐘之內可達,另外巴士🚌、小巴都可以輕易到達
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2023-07-01
2023-07-15 1671 瀏覽
澳牛最出名係速度,態度同埋味道。速度仍然係光速,叫完已經放咗係枱面。態度好咗,因為朋友諗咗一陣,都冇唔耐煩。 (當然千祈唔好諗太耐。)味道都係咁好,兩款糖水都夠香,夠滑。- 蛋白燉鮮奶 ($33)蛋白燉鮮奶好嫩滑,一啲都唔實,又唔係水汪汪咁樣。係要蛋白,鮮奶比例,同埋蒸既時間啱啱好,先至做到咁既效果,真係好難做到。味道香濃,因為係熱食,所以鮮奶同蛋香,更加特出。- 杏汁燉雞蛋 ($33)原本以為有杏汁都係白色,點知係黃色,差啲以為上錯咗。燉蛋都係咁正,好嫩滑,同燉鮮奶一樣咁出色。不過我比較鐘意食杏汁燉雞蛋,因為多咗杏仁味,更加好食。
澳牛最出名係速度,態度同埋味道。
速度仍然係光速,叫完已經放咗係枱面。
態度好咗,因為朋友諗咗一陣,都冇唔耐煩。
 (當然千祈唔好諗太耐。)
味道都係咁好,兩款糖水都夠香,夠滑。

蛋白燉鮮奶
- 蛋白燉鮮奶 ($33)
蛋白燉鮮奶好嫩滑,一啲都唔實,又唔係水汪汪咁樣。

味道香濃,因為係熱食,所以鮮奶同蛋香,更加特出。
杏汁燉雞蛋
- 杏汁燉雞蛋 ($33)
原本以為有杏汁都係白色,點知係黃色,差啲以為上錯咗。

燉蛋都係咁正,好嫩滑,同燉鮮奶一樣咁出色。
不過我比較鐘意食杏汁燉雞蛋,因為多咗杏仁味,更加好食。
杏汁燉雞蛋
2023-07-15 1003 瀏覽
幾乎每本香港旅遊書都介紹到的澳洲牛奶公司,最有名的就是蛋白燉鮮奶與杏汁燉雞蛋,提供的地道港式早餐常餐也非常受歡迎,但澳洲牛奶公司評價非常兩極…全港僅此一家,因此時時刻刻都是排隊人潮早餐$43多士配炒蛋🍳多士夠曬厚質地鬆軟 炒蛋滑溜有蛋香火腿通粉🍲又係僅僅夠暖, 一放枱即刻可以入口呢個就係呢間餐廳嘅聰明之處🤣 絕對唔會因為太熱食唔到湯底正常鹹鹹地,火腿及通粉分量正常,味道ok奶茶味道正常唔算突出☕️澳洲牛奶公司光速餐之名聞名於海外, 所謂光速餐其實是比喻澳牛的上餐速度奇快,連M記都得甘拜下風🤪

早餐$43

多士配炒蛋🍳
多士夠曬厚質地鬆軟
炒蛋滑溜有蛋香

火腿通粉🍲
湯底正常鹹鹹地,火腿及通粉分量正常,味道ok

奶茶味道正常唔算突出☕️

2023-07-13 738 瀏覽
上次食澳牛好似已經中二嘅事,而家服務態度真係唔同左好多!茶餐$52我有個好奇怪嘅習慣,就係通常茶記常餐嘅麵包都會比我用來放落湯食。雖然d湯都好肥,但素曬湯之後,味道真係濃好多,超正。炒蛋本身有少少過鹹,火腿薄薄地,唔油。叉燒通粉,叉燒份量比我想象中多,通粉太淋。
上次食澳牛好似已經中二嘅事,而家服務態度真係唔同左好多!

茶餐$52
2023-07-13 597 瀏覽
茶餐$52雖然餐牌寫住牛油方飽,火腿煎雙蛋,叉燒湯意粉,咖啡或茶。但係其實包可以免費改烘底,火腿煎雙蛋可以改炒蛋,叉燒湯意粉改做牛肉通粉都仲得。唔夠飽食埋佢地馳名嘅燉奶都仲得!
茶餐$52
2023-06-27 1085 瀏覽
豐富嘅常餐體驗,豐富嘅午餐選擇香港人嘅地道茶記,滑蛋炒蛋金黃色,配上香滑奶茶經典常餐通粉,配搭真係一絕,而且價格沒有加幅合理,而且啱晒節奏急促嘅香港人,呢個日常嘅午餐非常有效率。

2023-06-23 1103 瀏覽
澳牛出咗名係勁急,一坐低就要決定食咩,唔會有時間比你慢慢諗。因為係附近睇完醫生,又心癢癢想去再挑戰下😆點知下晝時間無乜人,一去到已經有位坐,未諗到食乜,侍應哥哥好好比我地慢慢諗🤣叫咗最簡單既常餐同蛋白雙皮奶。咁耐無食,覺得味道普通咗,同一般茶餐廳差不多,但嚟澳牛食既都係感覺,所以都無失望,分量都算大份,整體不過不失。我比較鐘意蛋白雙皮奶,唔好牛奶既我,都係抱住試下既心態,點知反而有驚喜,奶味唔算好濃,質地幼滑,易入口。
澳牛出咗名係勁急,
一坐低就要決定食咩,
唔會有時間比你慢慢諗。
因為係附近睇完醫生,
又心癢癢想去再挑戰下😆

點知下晝時間無乜人,
一去到已經有位坐,未諗到食乜,
侍應哥哥好好比我地慢慢諗🤣
叫咗最簡單既常餐同蛋白雙皮奶。

咁耐無食,覺得味道普通咗,
同一般茶餐廳差不多,
但嚟澳牛食既都係感覺,
所以都無失望,
分量都算大份,整體不過不失。

我比較鐘意蛋白雙皮奶,
唔好牛奶既我,都係抱住試下既心態,
點知反而有驚喜,
奶味唔算好濃,
質地幼滑,易入口。

有時候花多少少時間乘車跨區吃飯,對味蕾上也會耳目一新;當然我主要都因為同事要往佐敦做點事才一齊落去佐敦吃飯澳牛的光速午餐,乃香港茶餐廳光速飲食文化的鼻祖,至今無人能及。我們跟搭枱的兩個人都不約而同一齊研究這些高效率的茶餐廳服務員,不用我們示意就火速收起你用完的餐點要是此店的茶餐沒有一定的水準和質素,自然不會引起這麼多人也要慕名而來必食推介:牛肉通心粉、炒蛋多士烘底

必食推介:牛肉通心粉、炒蛋多士烘底
牛肉通心粉
炒蛋