2024-03-03 597 瀏覽
今日出開佐敦,見有少少時間,急腳行去澳洲牛奶公司,我一個人,唔使等位,直入,兩個以上要等位。坐抵,急口令咁叫茶餐:炒蛋多士叉燒通粉。職員接住講,餐飲轉頭叫。人和食物一樣無變,喜歡~
2024-02-28 1151 瀏覽
講起澳牛想信香港人一定聽過佢個朵,例如點餐要一早諗定,所有野d好快,澳牛哥哥既霸氣態度等等,今次我地都黎親身體驗下首先澳牛條龍長到癲,但係如果你係單數人數,例如1,3個既話,就有機會快人一步,比澳牛哥哥由隊尾叫入去食啦食物基本上人人都係叫茶餐($52),你只需要諗湯意粉定通粉,炒蛋定煎蛋就得,佢都有其他野食既,但就冇乜見過人嗌,除左甜品既蛋香燉鮮奶或者杏汁燉雞蛋之外,呢個甜品都係佢地既出名食物佢地既枱係比較細,所以會先送上野食,後點餐茶,澳牛哥哥問完我地食咩就好快送上而精彩一刻就係我面前出現😂😂😂 我地搭枱既對面食客話要有野飲邊飲邊食先得,澳牛哥哥幫佢地點餐既時候已經講過一次會之後先幫佢點餐茶,個食客黎左野食又叫多次話要叫野飲,澳牛哥哥當場爆發,都話左冇位擺唔好叫住,食完先叫,個客話唔緊要,照落左先,澳牛哥哥就話,冇位擺呀!你要飲一係你一隻手拎住杯奶茶黎食我即刻沖比你,個客即刻聲都唔敢出,我忍笑忍得幾辛苦🤭講完故仔就講食物啦,佢個牛油方包係多士黎既,鐘意可以叫佢唔好烘,但烘成多士我覺得好食d火腿煎雙蛋我地就轉成炒滑蛋,炒蛋係呢度最好食既野,黎食既話記得改成炒滑蛋,真係夠滑又好味叉燒通粉

叉燒通粉同意粉我地每人叫左一款,意粉呢個西式野食中式煮法又幾特別,其實兩款粉都一樣整得好食

最後就係佢地既熱奶茶,沖得好正,奶茶夠濃夠滑,兩個字,出色

澳牛比我既感覺唔算差,你只跟跟住澳牛哥哥指示點餐,揀好食咩,食完唔好坐太耐,埋單走人,其實態度唔係想像中咁差,但成個食飯過程既速度就真係好快,野食我覺得係好味,想食好野就自己衡量個環境因素值唔值得一試啦
最近一次去食澳牛的「光速餐」係十幾年前陀仔時,那次是最無高壓感的一次,因為早知澳牛對陀B的都有特別看待, 卸貨之後都沒再去了;剛巧要到TST,就帶同阿仔去感受吓嗰高壓情況吃下「光速餐」的環境氣氛,我又真係早一晚List好入座後的選擇, 避免有選擇困難徵狀出現;門外等了30分鐘,安排未有坐過嘅卡座包廂,進座後即時把現場高壓感減半,人家來就是要感受它哦🤪;入座後近2分鐘,竟然還未有侍應衝過來施壓,呼叫3次終於有侍應衝著過來,而下單後效率依然,不足10秒已經上菜,「光速餐」 果然名不虛傳;澳牛只有3個餐選擇,早餐過後只剩特餐及快餐,以化萛角度一定係選特餐,方包免費改烘底是少不了,食物質素保持,厚多士烘後不會過乾,招牌炒蛋依舊蛋香濃口感滑嫩,意粉通粉一貫茶記標準林身不帶彈牙感,但湯底比一般茶記來得濃郁,值得清碟,最後來杯招牌奶茶,依舊茶香奶滑😋,現場不時聽到侍應禮貌地多謝熟客派發的"利事",證明還真的有不少港人來幫襯,當然也少不了“社交媒體網站‘’遊客。
2024-02-25
  • 叉燒湯意粉
  • 腿蛋治
  • 鮮奶燉蛋白
2024-02-13 1346 瀏覽
常餐澳牛既炒蛋唔洗講真係一流🥺又滑又好味到底點做到😭將啲蛋放係有牛油既多士上面 哇我就嚟幸福到暈低🥺點解可以咁好食 10分比9.9分!如果多士記得叫埋烘底就10分比100分🤩另外唔好以為個火腿通好普通 無諗過佢都幾掛湯 一啲都唔求其~熱蛋白燉鮮奶 呢個真係世一🥺但建議唔好一路食一路飲啲好濃味既跟餐茶 要試真佢個奶味🥲對於我呢個平時勁中意蛋又勁中意飲奶既人嚟講 呢個真係好食到不能形容😭❤️佢一啲都唔甜 但勁濃牛奶味 口感又厚厚地有啲似greek yoghurt咁 好滿足啊🥺.杏汁燉雞蛋 嗌同食個時都唔知原來有杏汁🙊睇返餐牌先知 個人覺得呢個無燉奶咁好食~不過都好有雞蛋味 覺得有啲食梗甜既蒸蛋咁樣🙊.凍奶茶+凍咖啡我就飲凍奶茶 因為聽人講去茶餐廳一定要試下佢啲奶茶先會知佢質素點樣😗我仲專登叫左走甜試真啲個味👻飲落去真係feel到好濃既茶味 唔係普通連鎖快餐店個啲hea茶包味🙊咖啡嚟講因為無嗌走甜 收到反映係甜到漏🤣.雖然節奏係快啲啲咁 我食完正餐再食甜品 對面搭枱既已經轉左兩枱🤣但叔叔們都無催我走😌嚟到呢道要學識一句:「只要我唔尷尬,就係人地尷尬。」勇敢啲唔洗太温柔咁叫多一次叔叔們過嚟就ok
常餐

熱蛋白燉鮮奶

杏汁燉雞蛋

凍奶茶+凍咖啡

雖然節奏係快啲啲咁 我食完正餐再食甜品 對面搭枱既已經轉左兩枱🤣但叔叔們都無催我走😌嚟到呢道要學識一句:「只要我唔尷尬,就係人地尷尬。」勇敢啲唔洗太温柔咁叫多一次叔叔們過嚟就ok架啦🙊唔識驚佢地其實都好nice的~
2024-02-08 1057 瀏覽
澳洲牛奶公司😋招牌蛋治 - $22出名上菜速度快的澳牛,冇令我哋失望,等咗1分鐘就出咗個新鮮滾熱辣的蛋治,真係啱晒趕時間的香港人😆。新鮮出爐的炒滑蛋超級厚,食落好有口感,有好明顯的牛奶香氣,炒滑蛋來講係世一😋。服務上,澳牛哥哥對客人的態度又冇傳說中咁可怕,收碟速度雖然都係快,但由於我哋去的時候唔係繁忙時段,所以都冇趕我哋走😀。順帶一提,澳牛唔係賣澳洲的牛奶,佢牛奶係同維記拎貨,只係老闆為紀念之前係澳洲行船先改餐廳叫作『澳洲牛奶公司』🤣。
澳洲牛奶公司
😋招牌蛋治 - $22

2024-01-21 1515 瀏覽
今次再踏進澳牛,呢間食堂喺大家心目中嘅地位真係毋庸置疑。人流如織嘅情況下,職員嘅效率都無忍,手腳麻利到不得了,令人印象深刻。先講講呢個炒蛋多士,賣相簡簡單單,但味道絕對令人回味。炒蛋出奇嘅滑溜,伴隨住金黃香脆嘅多士,真係一絕;光係諗返起來都令人垅口水。再黎就係叉燒意粉,每條粉都掛住恰到好處嘅醬汁,叉燒又夠火喉,啖啖肉感,食落香味飄香,令人食指大動。至於杏汁燉蛋,香氣十足,係個人甜品嘅好選擇。份量上手,每一啖都感受到燉蛋嘅細滑與杏汁嘅甜蜜交織,甜而不膩,真心不錯。服務嘅話,可能會有人覺得佢哋太快捷導致有啲「口硬」,但其實成日踩單車食飯嘅香港人都習慣左呢種節奏,講求效率又點會介意呢?總括嚟講,係個幾正嘅食體驗會心推介!🍽️😊👍

2023-12-28 1793 瀏覽
哇!好腻好爽好好吃厚多士又爽又腻,🥞一端上桌店员就挤上了超多的蜂蜜,混合着蛋液和黄油🧈,让松软的面包吸饱了脂肪,还在咀嚼中爆汁杏汁炖蛋像小baby的小脸蛋一样又滑又嫩,坐着滑滑梯就顺着喉咙直接滑进了咱的肚子💃,在唇齿间留下无尽的蛋香虽然都甜,但我觉得好吃🕶️
哇!好腻好爽好好吃
虽然都甜,但我觉得好吃🕶️
2023-12-19 1509 瀏覽
作為土生土長嘅港人成日都聽好多人介紹呢間有頗長歷史嘅澳牛但我係一次都未食過嘅今日終於起到身去排隊一試早餐就得兩個選擇一個配樽仔奶 一個配火腿通咁我就叫咗火腿通粉 炒蛋 多士+茶走多奶(奶茶+煉奶) $432分鐘都冇餐就送到啦 真係快到呢而且溫度係啱啱好 可以直接送入口味道就正常嘅雞湯通蛋就真係名副其實炒得好滑好creamy 但似乎落多咗少少鹽但配埋多士真係好好食茶走我都覺得係必叫茶味幾香濃 就算叫咗多奶 茶味都冇淡咗 非常唔錯不過佢煉奶都落得好重手所以非螞蟻人嘅朋友 記住嗌少甜!!!另外 凍雙皮奶 $33聽講呢個都係出名然後就一言難盡我只係食到甜味同滑滑嘅口感 成個雙皮奶只有冰糖味 咩奶味都冇了完全唔知今日係咪太重手整體快同效率係名不虛傳 不論係排隊 落單  出餐餐廳都好有年代感  伙計都係好有人情味但講到食物質素 確實大份好夠飽但又去唔到一定要排隊食嘅地步可能都係以感受果種香港人急急腳嘅特色啦所以遊客係可以試下但作為香港人嘅我 經過又冇咩人先會再一戰
作為土生土長嘅港人

但配埋多士真係好好食
茶走我都覺得係必叫
茶味幾香濃 就算叫咗多奶 茶味都冇淡咗 非常唔錯
不過佢煉奶都落得好重手
所以非螞蟻人嘅朋友 記住嗌少甜!!!

另外 凍雙皮奶 $33
但作為香港人嘅我 經過又冇咩人先會再一戰
2023-12-16
早餐
2023-12-13 1047 瀏覽
每次經過旺角至佐敦一帶,都會用Google Maps search吓行去澳洲牛奶公司要幾耐,如果近嘅話一定會去幫襯唔知點解佢啲炒蛋就係特別咁好食,尤其是而家唔使戴口罩,咁啱經過嗰陣時就可以去買一份雞蛋三文治唔烘底即食,好似好健康咁食咗一個下午茶,如果有一間澳洲牛奶公司喺我公司附近,我就可以每朝早都食到咁好味嘅雞蛋三文治就好好啦😄😄
2023-12-13 1114 瀏覽
孭住個背囊,去找童年回憶,今趟真的要為澳牛平反,狹窄的地方仍給我摺凳放背囊🥰夥計嘅態度我不嬲都唔覺得係問題,入得去食就係享受埋佢地嘅速度。講返個早餐先,可以在早餐時段食到又慳咗$9,咁就叫埋個凍黃色#燉蛋,必食~由細食到大嘅澳牛有一定程度的萬有引力~滑滑流~佢地嘅炒蛋可以話係茶餐廳界的始祖,通粉嘅湯底真係無得輸!#澳牛
#澳牛
2023-12-13
早餐
  • 燉蛋
  • 牛肉通粉
2023-12-06 816 瀏覽
📋 Revisit : Yes味道(6.5/10) 環境(6.5/10) 服務(6.5/10) 抵食(6.5/10)****************澳牛,出名嘅懷舊冰室,都係遊客寵兒,當日keep住有長長嘅人龍排隊。食嘢當然最重要係味道,澳牛嘅常餐味道唔錯,但未至於好impressive,唔再有一種令人好想再食嘅衝動。環境格局係懷舊路線,不過無一般懷舊小店嘅慢活🤡網絡上有人話,澳牛最吸引嘅係侍應嘅服務態度😂。當日所見其實服務唔太差,不過的確成個節奏好急促。侍應好似打仗咁,拿臨臨安排人入座/點餐,想悠閑享受lunch,千祈唔好嚟😂咁點解會想再嚟,因為想再試吓佢嘅燉鮮奶,但應該會揀無咁多人嘅時間先嚟。📜🍴🍴茶餐 $52
📋 Revisit : Yes

味道(6.5/10) 環境(6.5/10)
服務(6.5/10) 抵食(6.5/10)
****************

茶餐

📜🍴
🍴茶餐 $52
2023-12-06 570 瀏覽
中午時間英國澳洲牛奶公司好彩唔使等位由點餐送上食物超過2分鐘真係達到光速🔥點樣先可以做到咁光速只有好fit嘅團隊每個部門每個崗位都緊密合作小小的茶餐廳最少有30員工炒蛋真係有香又嫩又滑👍記得食完先叫嘢飲因為枱面冇位叉燒通粉加啲胡椒粉更加惹味最後飲番杯餐飲凍檸茶成個過程唔使10分鐘食完走得👏🏻你仲要係每個服務員效率好高雖然簡單兩句說話但係真係好快澳洲牛奶公司值得你再去幫襯用光速時間完成一餐然後再努力工作
中午時間英國澳洲牛奶公司

用光速時間
完成一餐然後再努力工作
  • 炒蛋多士
2023-11-20 761 瀏覽
位於佐敦的澳洲牛奶公司茶餐廳,以其全城最佳的炒蛋多士和極品奶茶而聞名。這裡的炒蛋多士,金黃酥脆的多士包裹著絲滑炒蛋,口感豐富,是香港茶餐廳中的經典之選,絕對是食客們的最愛。而澳洲牛奶公司的奶茶更是無人能敵。濃郁的紅茶香氣搭配順滑的牛奶,喝起來醇厚而不膩口,每一口都是奶茶愛好者的享受。這杯奶茶的美味程度可謂全城之冠。然而,近年來澳洲牛奶公司的通粉水準有時不太穩定,有時煮得過於冧,影響了整體食物的口感。這點雖然是一個小缺憾,但仍難掩其炒蛋多士和奶茶的卓越表現。總的來說,澳洲牛奶公司茶餐廳是佐敦一個無法錯過的美食地標。在這裡,你可以品味到全城最好的炒蛋多士和奶茶,享受一場極致的茶餐美味之旅。

2023-11-15 884 瀏覽
澳牛的光速餐聞名已久,一直都未能鼓起勇氣嘗試,這次終於決定去體驗一下。星期日早上8時多到達餐廳,人龍排到兩個舖位之後;不過和傳聞一樣高效率,用不著10分鐘就獲安排入座了。坐好,落單(炒蛋,多士),食物送上枱,也是幾分鐘內的事。火腿通粉先上,湯底加入了金寶雞湯,雞湯比例較一般茶餐廳多,因此味道較濃。通粉軟身,火腿正常。緊接著期待已久的炒蛋和多士上枱了。炒蛋約有兩隻份量,我的那份呈半熟狀態,同伴的就偏熟,入口滑溜而蛋香味足,味道和口感有幾分像美式炒蛋(scrambled eggs)。蛋已先調味,我的那份恰好,同伴就覺得鹹了些。多士用上厚身的麵包,烘得微脆,已先塗好牛油。本以為多士的質感會像傳統的豬油麵包,煙韌而帶咬口,一入口卻是出乎意料的鬆軟。不過正正是這鬆軟如日式麵包的質感,才能令有相當厚度的麵包和滑蛋配合成三文治。如果換成豬油麵包,恐怕滑蛋早已吞下肚,厚重的麵包還未咀嚼完呢。整體而言是正常好吃的茶餐廳早餐,但是否「神級」就得看個人偏好;畢竟炒滑蛋做得出色的茶餐廳也不少。另外,吃過炒蛋之後,口腔會留下些不自然的滑溜感和餘味,曾看過另一篇食評也有類似的感想,也許是用的油不大適應吧?值得一提

整體而言是正常好吃的茶餐廳早餐,但是否「神級」就得看個人偏好;畢竟炒滑蛋做得出色的茶餐廳也不少。另外,吃過炒蛋之後,口腔會留下些不自然的滑溜感和餘味,曾看過另一篇食評也有類似的感想,也許是用的油不大適應吧?值得一提的是餐廳樓面侍應的數量比平常的茶餐廳多許多,而且個個都一眼關七,互相補位,流水線般的作業令出餐快、翻枱快,不過就難免犧牲了食物的溫度(通粉和炒蛋都偏溫涼)。澳牛充分表現出香港效率之高,作為一次朝聖的體驗滿有意思的。
2023-11-13 718 瀏覽
I have never been treated so badly by a waiter.Would not recommend this place.First off, you have to wait in line to get in.Second, the food is very basic.This would be ok, if the staff was not so rude.We had been inside for 14 minutes and as I was drinking my tea, a rude waiter threw us the bill and asked us to hurry up because he said that the place was busy.Never felt so urged to leave a place.Not even 2 mn later he had already positioned people in front of your table as we were not even fin
Not even 2 mn later he had already positioned people in front of your table as we were not even finished.
Am sorry, but this is not ok.
Ok you re a successful place, but am never ever coming back.
Please avoid this place !