💁‍♀️💁‍♂️ 1/7/2023(Sat), Lunch🍽放假嘅一日,為食妙妙同A先生朝早出咗去九龍區有啲事情要辦,之後到接近中午又要搵食啦,忽然諗起好耐無食過澳牛嘅光速餐,即管兜一轉過去睇吓食唔食到先。我哋大約正午時間到達,離遠已經見到店外嘅人龍,大約排咗二十幾人左右,好在呢度翻枱嘅速度都係同上餐速度一樣咁快,我哋只係等咗唔夠10分鐘就可以入座。而今日我地order咗:🔆 茶餐($52)茶餐預設嘅食物係牛油方包🍞、火腿煎雙蛋🍳同埋叉燒湯意粉,當然亦都可以改做多士、炒蛋或者湯通粉。為咗配合呢度嘅節奏,所以A先生每次落單都係好精準用最簡單嘅字數去落,今次只係:「茶餐要多士、炒蛋、通粉x2。」就完成落單嘅過程。落完單即刻喺褲袋拎個電話📱出嚟,諗住計吓光速餐要幾快可以上到枱。點知拎完電話📱,都未開到個app,侍應就已經送上咗炒蛋多士😱,估計最多十零秒⏱️。當然其中一個原因係我哋坐得近水吧,佔盡地理優勢✌🏻😂。炒蛋多士嘅炒蛋煮得剛好,蛋仍是帶流質的質感,入口嫩滑有蛋香。多士厚切,烘得外脆內軟熟,再塗上牛油🧈,夠晒香口好食。A先生有個習慣,食牛油多士時總會再灑上一點砂糖,令到多士除咗牛油🧈嘅香氣之外

而今日我地order咗:

🔆 茶餐($52)

炒蛋多士嘅炒蛋煮得剛好,蛋仍是帶流質的質感,入口嫩滑有蛋香。多士厚切,烘得外脆內軟熟,再塗上牛油🧈,夠晒香口好食。A先生有個習慣,食牛油多士時總會再灑上一點砂糖,令到多士除咗牛油🧈嘅香氣之外,再添加一點甜美同粒粒砂糖嘅口感。

叉燒湯通粉嘅叉燒份量都唔少,通粉唔會煮到腍晒亦都唔會黏埋一團,加上夠味又夠熱嘅湯底,收貨了。

當你食到七七八八嘅時候,自然就會有侍應問你餐飲想飲咩,我哋就點咗凍檸水🍋同埋茶走☕️。檸水正正常常,檸檬🍋味清新,咁多年來凍飲都係偏細杯嘅,但而家仲有凍飲加$2真係比較少見。茶走茶味夠香濃,配合香甜練奶,入口夠滑身。

最後食完起身走人,成個過程由排隊開始到離開唔使30分鐘🙈。

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:9/🔟
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:8.5/🔟
👉🏻 炒蛋🍳同多士🍞一直以來都保持質素,唯一係坐得迫啲同食得急啲

A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗🚗(5/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 附近幾條街都有唔少錶位🅿️,但泊唔泊到又係睇運氣
👉🏻 港鐵🚇佐敦站行過嚟5分鐘之內可達,另外巴士🚌、小巴都可以輕易到達
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2023-07-01