2024-05-07 114 瀏覽
這間店已經在將軍澳開咗幾年, 終於都可以來試下 食物 : 滷水鵝片 $120 - 鵝片內幾嫩幾滑, 滷水味突出, 唔會死咸, 鵝片下面有豆腐, 味道唔錯 煎蠔餅 $95 ~ 蠔餅味道可以, 都有好多蠔仔, 但唔夠酥脆, 有D失望 招牌肉碎粥(細) $65 ~ 都幾大碗, 足夠兩個人食, 味道正正常常 飲品 : 店內有熱茶供應 環境 : 餔頭比較細, 座位有限, 不過都坐得舒服乾淨 服務 : 店員有禮貌 價錢 : HK$280 (無加一服務費)
這間店已經在將軍澳開咗幾年, 終於都可以來試下
飲品 : 店內有熱茶供應
環境 : 餔頭比較細, 座位有限, 不過都坐得舒服乾淨
服務 : 店員有禮貌
價錢 : HK$280 (無加一服務費)
煎蠔餅
滷水鵝片
招牌肉碎粥(細)
2024-04-23
滷水鵝片
2024-03-08 341 瀏覽
去到門口已經4點有多,但午餐竟然係去到4點半,Good。午餐 307 鵝片拼鵝腸飯($65)有六大片鵝片,鵝肉唔算太嫩(但唔嚡),有啲𡁻頭,鹵水味唔太咸;鵝腸約有十數小段,有啲仍帶有肥膏(正),爽口彈牙一啲都唔韌,不錯;另外仲有三片鹵水豆腐。午餐 J1 招牌肉碎粥($55)除咗肉碎,仲有瑤柱、蠔仔、地魚、紫菜、香菇,配料十分足,味道淡得嚟係夠味道的。C4 煎蠔餅($95)呢間啲蠔餅偏煙韌(蕃薯粉比例應該較多),邊位香脆,中間Q彈。
去到門口已經4點有多,但午餐竟然係去到4點半,Good。

午餐 307 鵝片拼鵝腸飯($65)

午餐 J1 招牌肉碎粥($55)

C4 煎蠔餅($95)
鵝片拼鵝腸飯
招牌肉碎粥
煎蠔餅
$107.5 (午餐)
{潮州晚餐 - $216}其實坑口冇咩好食🥲大部份都係啲連鎖嘢!呢一間我認為係全坑口最好味嘅餐廳(沒有之一)!雖然佢間舖頭好細間,座位唔係好多,不過每次嚟都會覺得叫嘅每一碟餸都用心煮同埋好好味!今日落去有啲肚餓,叫咗兩個煮食再加一個蠔餅,臘味炒飯啲臘味油濃蓋每一粒飯,炒得乾身,而且極好味,乾炒牛河雖然牛肉唔算好多同埋好大塊,但係都炒得好香,配埋特製辣椒醬味道上一天花板,必須要講吓個蠔餅,真係好多蠔同埋正宗嘅潮式做法,薯粉同埋蛋同埋蠔三樣嘢嘅比例做得啱啱好,質感一流之餘仲好好味添!每次嚟到都見到佢有勁多嘅外賣生意,我相信有好多人都同我一樣覺得呢一間係全坑口最好味嘅餐廳!美味程度:😋😋😋😋😋環境指數:🎇🎇🎇🎇番食機會:🦍🦍🦍🦍🦍📍 #潮饗 (將軍澳)將軍澳坑口常寧路10號安寧花園25號地舖
{潮州晚餐 - $216}

美味程度:😋😋😋😋😋
環境指數:🎇🎇🎇🎇
番食機會:🦍🦍🦍🦍🦍

📍 #潮饗 (將軍澳)
將軍澳坑口常寧路10號安寧花園25號地舖
乾炒牛河
潮式煎蠔餅
臘味炒飯
乾炒牛河
潮式煎蠔餅
臘味炒飯
2023-10-19 651 瀏覽
基本上經常嚟食,呢一間潮州打冷,差不多係坑口數一數二食物質素最穩定之人。以環境嚟講,就好似一間街坊小店,店裏面做嘢嘅人都有傾有講,親切有禮。雖然座位不多,但係佢後場位置有一間半開放嘅房間,可以坐到10人。佢嘅滷水做得好好,唔會死鹹,而且佢嘅食材用料,都係高質,只要你試過佢嘅紅腸,就知道佢用嘅材料唔差。今日兩個人食唔到好多嘢,嗌咗三樣嘢,最推介就係佢嘅滷水掌翼,入味唔黐牙,加上極度嫩滑豆腐,一試難忘。

滷水掌翼
粉絲雜菜煲
2023-10-19
滷水掌翼
粉絲雜菜煲
  • 滷水豆腐
第一次光顧時走錯了幾次才找到店舖正確位置, 店舖在一條小行裡位置不明顯,不是住在附近的街坊相信是難找。店內裝修簡潔, 原以為只是小小的幾張桌台, 但再走進去還有幾張大台。吃潮州菜就是要多人, 才夠熱鬧吃不同菜式。♡ 薑蔥炒蠔爽 $100這道菜每次來都必吃, 除了本身愛吃蠔仔之外, 亦是第一次吃到這個煮法。每粒蠔仔都沾滿薄薄炸粉, 配上薑蔥一起炒, 味道非常惹味, 蠔仔亦很有鮮味。唯獨是這次蠔仔的size較大, 如是小size口感更佳。♡ 魚肚粟米羹 $90粟米羹加入了魚肚口感更豐富, 粟米爽甜, 魚肚滑爽稠黏。份量也很大, 湯羮濃稠, 但味道偏鹹。♡ 潮州炒粗麵 $70感覺像是水煮的粗麵, 味道像在吃雲吞麵。配上一碟醋, 倒入麵中攪拌再吃, 鹼水味淡了些。

♡ 薑蔥炒蠔爽 $100

♡ 魚肚粟米羹 $90

♡ 潮州炒粗麵 $70
2023-06-21 886 瀏覽
週末中午到餐廳用膳。差不多每張枱都有客,我被帶到轉角後的十二人大枱區。第一次到這餐廳吃滷水鵝片飯,份量充足。鵝片的滷水有一陣清澈的藥膳味,整塊鵝片的濃味變得豐富。食後舌頭不會只有滷水鹹味,的確會令人難以忘返。米飯乾身飽滿,雖然份量不少都被我吃光。

滷水鵝片飯
2023-05-12 902 瀏覽
朋友帶左我去坑口呢間隠世潮洲打冷都幾好食, 頭盤先黎鵝肝拼鵝片, 好夠肥, 不得了, 鵝肝多油又夠滑, 鵝片一啲都唔鞋又夠入味, 推介, 唔怕肥既你一定要試之後再黎個好邪惡炸大腸, 炸得超級乾身好夠脆, 直頭唔覺得佢肥, 超好味, 超正之後就叫多個蠔餅, 呢個個蠔餅同出面食既好唔同, 佢食落唔係酥脆,反而似蛋餅咁, 但都好好味, 食落又另一返味道, 而且蠔好多, 每一啖都可以食到蠔仔, 好味好味最後就叫左個粟米羮, 份量超多, 我地三個人每人都可以飲到琥, 真係不得了, 超正呢間因為係巷仔, 平時都無咩意到佢, 原來咁好食, 不過唯一就係坐得有啲迫,同有啲熱, 不過野食係超讚, 正
朋友帶左我去坑口呢間隠世潮洲打冷都幾好食,

2023-05-01 605 瀏覽
之前睇米紙介紹,知道呢度有間街坊打冷小店,今日6點幾黎到即刻有位,真係好彩!食完走人既時候見出面已經排晒長龍,真係想食要趁早呀!🤪滷水雙拼(鵝片+腩肉) 🦢🐷✨滷水有淡淡既藥材味,唔係好鹹既豉油味~✨腩肉肥瘦適中,層層分明,滷得入味!✨鵝片肉質軟腍,鵝皮油脂夠晒香,但又唔會太肥膩~🥰櫻花蝦炒飯 🦐 🍚 ✨炒飯粒粒分明,櫻花蝦香味撲鼻,夠晒鑊氣,同時份量又夠大,咁樣收$60真係物超所值!😁 薑蔥炒蠔爽 🦪 ✨蠔爽先炸再炒,肉質肥美厚身,蔥粒份量多到嚇親,炒到香味出晒黎!🤩

滷水雙拼(鵝片+腩肉) 🦢🐷
✨滷水有淡淡既藥材味,唔係好鹹既豉油味~
✨腩肉肥瘦適中,層層分明,滷得入味!
✨鵝片肉質軟腍,鵝皮油脂夠晒香,但又唔會太肥膩~🥰
櫻花蝦炒飯

櫻花蝦炒飯 🦐 🍚

薑蔥炒蠔爽 🦪
櫻花蝦炒飯
2023-02-19 908 瀏覽
相信唔係好多將軍澳街坊認識呢間係小巷中嘅潮州食店。早排被一個熱門YouTube channel介紹,雖然舖頭細細只有幾張枱,但係係一間非常用心做好食物嘅小店。週末午市都有各式各樣套餐,有滷水,有潮州粥,亦有炒粉麵飯等等。非常推薦大家去試一試。鵝片拼墨魚飯($62),鵝片同墨魚下面仲有幾舊滷水豆腐,鵝片同豆腐味道都滷得好好味,墨魚都好彈牙。紫菜蠔仔肉碎粥($50),蠔仔好大粒好新鮮,個湯都好鮮甜。豉椒牛肉炒河($55),非常足料,味道唔會太鹹。

鵝片雙拼飯

紫菜蠔仔肉碎粥($50),蠔仔好大粒好新鮮,個湯都好鮮甜。
紫菜蠔仔肉碎粥

豉椒牛肉炒河($55),非常足料,味道唔會太鹹。
豉椒牛肉炒河
朋友的同事推薦的潮菜店,我們星期六滿懷期待地試菜。我們是叫外賣的,叫了一個鵝腸腩肉滷水雙拼飯、一個滷水鵝肉飯、一個椒鹽鮮魷。先說鵝腸腩肉滷水雙拼飯,一個滷水飯盒應有的酸菜沒有我也不提了。滷水鵝腸毫無滷水味、白烚的!滷水腩肉只有皮層上色,肉質是白色的,可見浸泡滷水的時間少之又少!滷水腩淪為單單在表皮上色的白烚豬肉!再談滷水鵝肉飯,無滷水味已不再話下,所給的肉是屎忽位置!兩個滷水飯盒的飯所給的豆腐顯得該店是小家中的小家,刀工完勝薄切魚生,可能師傅是使用切割潮汕火鍋牛肉的方法來切豆腐,技術可謂高超!最後談談重頭戲椒鹽鮮魷,是一個水汪汪的煎蛋白,蛋白、水分比例多過鮮魷,完全將成本控制發揮得淋漓盡致!做滷水真係要考牌!
朋友的同事推薦的潮菜店,我們星期六滿懷期待地試菜。

做滷水真係要考牌!
外賣自取
  • 椒鹽鮮魷
  • 滷水鵝腸
2022-07-10 1721 瀏覽
Ig: just.feed.us叫左3個食物都好好滿意招牌粥$55新鮮 多料 份量夠1個人韮菜豬紅$60係超多豬紅,而且好食,雖然上到黎個湯好深色,但就5辣既,底下都好多韮菜。滷水鵝片$90面果層既肉夠肥美,配既辣椒油同酸醋都好正。下層係豆腐,正常發揮。之前食過有d店係下層全部芽菜,相比下,更鐘意呢間跟豆腐。飲品好驚喜有鹹檸七,姐姐好好人比我轉左做梳打水。 佢係比個冰底+鹹檸檬+罐裝飲品甘上。張枱自動擺左熱茶同大碗比客人過一過熱水。上菜係勁快,我落完單都洗好d碗,已經上齊食物,仲要勁夠熱。姐姐態度好好,我豬紅太多想拎走,都無加收外賣盒錢,仲主動問係打包邊碟,以便比個fit既外賣盒你。
Ig: just.feed.us

叫左3個食物都好好滿意

招牌粥$55
新鮮 多料 份量夠1個人

韮菜豬紅$60

滷水鵝片$90

張枱自動擺左熱茶同大碗比客人過一過熱水。
上菜係勁快,我落完單都洗好d碗,已經上齊食物,仲要勁夠熱。
  • 韮菜豬紅
  • 鹹檸七
2022-06-03 1132 瀏覽
滷水拼盤好入味 豆腐會吸哂滷水汁 但又唔會太咸 價錢方面都係正常價 仲試過佢嘅湯 都唔錯 叫一個飯 一個拼盤 再個湯 3個人真係夠飽平時食飯時間經過都會見到有人排隊 所以都想試下 多數排一陣都入得 所以唔會等好奈
滷水拼盤好入味 豆腐會吸哂滷水汁 但又唔會太咸
  • 滷水鵝片
  • 滷水拼盤
2020-10-25 3169 瀏覽
住喺呢度附近但第一次嚟食,又幾有驚喜喎!叫咗櫻花蝦炒飯同滷水墨魚飯,午市優惠墨魚飯仲有得平啲,四五十蚊就食到,櫻花蝦炒飯正價都只係65蚊,lunch 嚟講都過得去啦。櫻花蝦炒飯啲飯粒粒分明,每一粒都好有咬口,同埋真係好多蝦同葱, 所以每一啖都非常之香,簡單而好食咪就係呢啲囉。滷水墨魚飯都好食嘅,不過佢要點嗰個醋有少少酸,所以點少少就好啦,但啲墨魚好滑,亦都幾爽口,唔會太實太硬,街坊生意來講算係幾出色。唯一要批評嘅點係,店裏面嘅人都幾粗魯, 咁岩聽到佢哋講電話係咁爆粗,場面都幾尷尬。
住喺呢度附近但第一次嚟食,又幾有驚喜喎!

2019-11-02 3531 瀏覽
收工10:20pm諗住買小小宵夜食下,打電去件外賣自取,叫了個鵝片拼鵝腸啦,回家打開一看,有6片鵝片,小量鵝腸,和幾塊薄豆腐墊底,盛惠115元。可能是趕收工關係吧(10:30pm收鋪) 個人覺得超級不值,打電話詢問,店舖説是正常,並無不妥,以後永不光顧。
2019-10-25 2767 瀏覽
今日趁食晏時間拎快遞,原來隔離巷仔有間潮洲菜館,舖仔細細唔起眼,我哋幾位都未試過將軍澳區嘅潮洲餐館,就決定喺度食晏。下午兩點左右,無食客,坐低後有五至六位離座先知原來樓上都係餐廳範圍。我哋每人點咗個午餐,另加兩款淨食,感覺都可以,由其滷水同粥,間唔中轉口味都係唔錯嘅選擇。煎蠔餅,蠔肉幾多,幾足料,份量幾多,味道較淡,因為我唔慣點汁料食,可能點汁會啱啱好,唔知係唔係鴨蛋整,蛋味唔香濃。滷水鵝肉雙拼(拼腩肉),滷水唔鹹啱啱好幾入味,鵝肉幾嫩,腩肉入口唔油膩,最好食係豆腐,仲好嫩。招牌沙爹牛肉炒河,醬汁太厚身,無沙爹香,味道無驚喜。蝦醬鮮魷炒飯,蝦醬唔夠多蝦,份量好夠,飯粒粒分明但太乾。櫻花蝦炒飯, 似普通炒飯,一樣係飯太過乾身。魚腩肉碎粥,魚片新鮮好味,湯底好味。加錢配餐飲

招牌沙爹牛肉炒河,醬汁太厚身,無沙爹香,味道無驚喜。

蝦醬鮮魷炒飯,蝦醬唔夠多蝦,份量好夠,飯粒粒分明但太乾。

櫻花蝦炒飯, 似普通炒飯,一樣係飯太過乾身。

魚腩肉碎粥,魚片新鮮好味,湯底好味

加錢配餐飲

2019-10-25