2023-12-26 1093 瀏覽
喂,話你知喇,我今日試咗間潮州鹵漢大飯店🍲,係咁嘅,呢到啲鹵味真係叫好食到拍枱撞牆!首先,佢哋嘅安格斯肥牛,薄切得啱啱好,一煮進去湯底少少時,拎起嚟啖啖肉香,真係滑嫩得嚟又多汁,食落去齒頰留香。撈埋啲麻辣豬手,香辣得嚟又唔會辣到喊,質感腍滑,啖啖肉真係靚到嬲!湯底點咗個清雞湯,飲一口絕對清新解膩,湯底嘅味道好夠哂層次!跟住,講吓啲手搖海鮮袋🐚!我揀咗蒜蓉味,喂,個味道夠晒正宗,蒜香撲鼻之餘瞓身嘅海鮮又新鮮,尤其係啲龍蝦同鮑魚,個個都肉厚彈牙,絕對係海鮮控嘅心頭好😍!咁諗起就肚餓呀,真係要再去轉轉!哩啲食材嘅新鮮程度加上店舖嘅貼心服務,真係搵唔到嘢挑剔。個地方大到可以隨心跳舞,下次約齊晒啲兄弟姊妹一齊去,梗係要再食過啦!👌🏻

2023-12-13 882 瀏覽
終於見到香港都有潮州鹵水火鍋..點知原來係伏中伏難怪見開左一段時間都冇乜客啦..講食材先 order嘅蝦 唔新鮮 煮完超細隻而且散曬 根本食唔落口蔬菜中規中矩 但係你個萵筍之間心都乾左姐係擺左好耐唔新鮮啦肉丸個d正常平價貨 睇蟹柳枝竹個d都知到肉類了 大佬你唔同碟上唔同肉可否分開,全部疊埋一齊講真睇到都冇味道 點知你個碟下面本身掂住邊度 污周邋遢 講埋個d熱食 反沙芋頭正常 其他炸物擺太耐 春卷硬過鋼鐵 但係都幾奇怪你擺涼粉糯米同紅豆個度冇嘢蓋住 隔壁擺多幾隻檸檬茶又咩意思d 鵝腸豬紅就更加唔好講.. 唔新鮮次貨就算..真係好難係香港見到尼d用料..應該係得d 幾十蚊任食好多年前先有講埋湯底 如果唔識整鹵水湯底就好心唔好搞唔係用鹵鴨個d汁倒落去就叫鹵水..人地正宗係清淡有味 你個煲拎來滷肉就得姐 就咁打邊爐好鹹啊大佬 根本都唔係正宗潮州鹵水火鍋 最後講下個環境..正正常常但係好重油煙味 講真新開張味道難聞到似開足10年餐廳咁我都知商廈入面氣味重 不過唔係咁誇張咯 整體來講..不可一不可再….500幾蚊食d咁個質素 拜拜 (琴日去食見到有kol拍片拎住d食物狂讚新鮮 良心不會痛嗎?
終於見到香港都有潮州鹵水火鍋..點知原來係伏中伏
難怪見開左一段時間都冇乜客啦..
蔬菜中規中矩 但係你個萵筍之間心都乾左姐係擺左好耐唔新鮮啦
肉丸個d正常平價貨 睇蟹柳枝竹個d都知
講埋個d熱食 反沙芋頭正常 其他炸物擺太耐 春卷硬過鋼鐵
講埋湯底 如果唔識整鹵水湯底就好心唔好搞
根本都唔係正宗潮州鹵水火鍋
我都知商廈入面氣味重 不過唔係咁誇張咯
整體來講..不可一不可再….500幾蚊食d咁個質素 拜拜 (琴日去食見到有kol拍片拎住d食物狂讚新鮮 良心不會痛嗎?)
2023-12-12
2023-12-01 610 瀏覽
啱啱去食咗間超抵食嘅火鍋店,無論你係辣嘅控制定係鮮味追求者,呢度都一定滿足到你!湯底啲滷水味道好豐富,唔似一般嗰啲油膩膩,反而清甜咁滑過喉嚨,仲有種暖笠笠嘅feel,真係飲一啖令人暈陀陀🥰!而嗰邊麻辣湯底,啲辣味真係攞捏得好,夠晒刺激但係又唔會辣到你喊出嚟,正中下懷!海鮮仲係另一個Highlight,新鮮得嚟,感覺好似啱啱喺海裡面撈起嚟咁,啲蝦鮮甜得嚟彈牙,一啲都唔會過咸或者太淡,正喎!而啲肉類都好過癮,尤其係牛肉,肥瘦相間,一入口即溶,香噴噴一流!店員服務親切得滯,一見你碟底見底就即刻過嚟埋上新鮮貨,食得咁夠晒心滿意足呀!加上環境舒服,真係食完想再食,唔止我,我啲友人都讚唔絕口,話下次再約嚟撈一撈!👫🍜🥢

2023-11-05 616 瀏覽
🖤黑白配⚪️成日打邊爐,但滷水湯底真係第一次試😋呢間潮州鹵漢位於旺角瓊華,餐廳以紅色做主題,天花有燈籠做裝飾,餐具都帶點懷舊風被安排嘅座位都非常闊落,2人可以坐4人枱,4人可以坐6人枱套餐方面有3個,分別主要係有冇shake shake海鮮包、任食美國SRF和牛同海鮮🦞種類,其中兩個餐有生啤任飲🖤黑白配⚪️揀咗B餐 shake shake 初體驗 $298/位 (18:00-20:59入座)任食安格斯+手搖海鮮包餐廳有個熟食corner,有香芋丸、春卷同反沙芋等嘅炸物,仲有滷水鵝(🖤黑白配⚪️推介!)手搖海鮮包有三種醬汁可以揀,我哋揀咗香濃蒜蓉味,職員會喺你面前搖完之後倒係隻大碟,海鮮包入邊有大蝦、青口、帶子、鮑魚、蜆、萵筍同魚蛋,分量都夠每人每種類可以食到一至兩隻,味道方面比想像中淡咗少少,每食一啖之前點一下蒜蓉汁會惹味啲職員話惹味香辣汁係有啲似咖喱味,🖤黑白配⚪️隔籬枱咁啱點呢隻汁,香味飄曬過黎,如果未食過可以試吓呢隻味先😙到打邊爐🍲,滷水湯底係特別嘅,湯底濃郁,令到所有食材充滿甜甜嘅滷水味🤤最推介牛頸脊,陣牛味香到唔會比滷水味蓋過! 牛筋丸都唔錯,又彈牙juicy,其他食材正常發揮,鴨血

被安排嘅座位都非常闊落,2人可以坐4人枱,4人可以坐6人枱

任食安格斯+手搖海鮮包

到打邊爐🍲,滷水湯底係特別嘅,湯底濃郁,令到所有食材充滿甜甜嘅滷水味🤤最推介牛頸脊,陣牛味香到唔會比滷水味蓋過! 牛筋丸都唔錯,又彈牙juicy,其他食材正常發揮,鴨血麻麻地,無嗰種好黐牙嘅感覺

熟食方面🖤黑白配⚪️最推介滷水鵝同滷水豬手😍滷水勁入味,食完再想食,出色
特色嘢普寧豆腐都可以一試,即炸完上枱熱辣辣

甜品方面有芋圓自助吧同雪糕,雪糕有香港🇭🇰製造杯裝同雪糕球,雪糕味道比較淡,啱唔鍾意甜嘅朋友

飲品提供大部分係罐裝汽水、茶

2023-10-24 379 瀏覽
今日生日同男朋友嚟打邊爐 可惜四人先有鴨仔🥹意想不到地食品豐富、位置寬敞$88(不連加一)呢個價錢真係好出色計埋加一同公眾假期就$122~淨係肉都有5種:花雕雞、鯪魚滑、沙嗲牛、肥牛、豚肉 仲有鹵水鵝件 不過冇試到花雕雞好滑😆火鍋寬粉都係最愛 甜品又係超級多 好正 淨係杯裝雪糕都有幾隻牌子 飲品推薦冬瓜茶多冰 因為覺得有啲甜哈哈職員服務態度好、而且一直fill🫡嘢食同服務都唔敷衍!!非常出色啦~值得打個食評讚讚佢😋😋
今日生日同男朋友嚟打邊爐 可惜四人先有鴨仔🥹

意想不到地食品豐富、位置寬敞
$88(不連加一)呢個價錢真係好出色
計埋加一同公眾假期就$122~

花雕雞好滑😆火鍋寬粉都係最愛

甜品又係超級多 好正 淨係杯裝雪糕都有幾隻牌子

飲品推薦冬瓜茶多冰 因為覺得有啲甜哈哈

職員服務態度好、而且一直fill🫡

嘢食同服務都唔敷衍!!非常出色啦~值得打個食評讚讚佢😋😋

一行8人慶祝frd結婚。入去之前我地先選擇左C餐因為人多,有幾位都係牛魔王。可以加錢算鴛鴦鍋,海鮮袋有3隻味我地人多選擇左最正路嘅蒜蓉海鮮。餐廳依家做任食好多之前嘅美食都冇左。先講出面自取嘅春卷,鵝件,就平平冇奇。反沙芋最出色,我地最尾食完再encore。雪糕啲紙牌全部冇更新,明明寫芒果但見到粉紅色嘅士多啤梨。C餐牛肉係食SRF,質素高我地keep住叫,冇話後期比啲差嘅貨。叫幾多上幾多冇話飛單,湯底選左沙茶同滷水。滷水出面冇餐廳可以打邊爐,frd都話好食,最後係甘叫牛同豬紅,牛肉一盒得4塊太少要係甘落單。

2023-09-15 299 瀏覽
到達餐廳門口、沒有接待、走進了餐廳還要等了一回才有職員,這個有點扣分。介紹點餐講解得詳細、清晰,這個值得比like, 可以清楚知道不用自己盲摸摸。今次選了手搖海洋袋+火鍋(Set B) 食物份量超足,吃了海鮮都已經5成飽了😆火鍋選了招牌鹵水,超夠味,完全不需再加醬油。任食牛牛點了一圈,已經無能為力,超飽了,牛肉新鮮羊肉片我個人推薦的待應招呼也不錯的有禮貌❗️❗️星期五、六、日 公眾假期另收附加費❗️❗️唯一要改善的空間 1)進餐廳門前接待 2)離開餐廳時的結尾(因為簡單一句,多謝,再見!都聽不到)

介紹點餐講解得詳細、清晰,這個值得比like
, 可以清楚知道不用自己盲摸摸。

今次選了手搖海洋袋+火鍋(Set B)
食物份量超足,吃了海鮮都已經5成飽了😆
火鍋選了招牌鹵水,超夠味,完全不需再加醬油。
任食牛牛點了一圈,已經無能為力,超飽了,牛肉新鮮
羊肉片我個人推薦的

待應招呼也不錯的有禮貌

❗️❗️星期五、六、日 公眾假期另收附加費❗️❗️

2023-09-15
2023-08-23 2622 瀏覽
📍#旺角 #潮州鹵漢大飯店#羊羊在旺角#羊羊在九龍早排係社交平台關注群見到有優惠,咁即刻衝去食啦,優惠唔等人,做到31/08咋🏃🏻‍♀️同埋呢間本身都想食,有生醃海鮮🦐諗住今次好食,下次再食😙🐑90分鐘午市任食套餐套餐包括都係啲基本嘢,但質素都唔錯,有菜、丸、麵等等😄不過做到咁平梗係付出,所有嘢食係自助區,要食要飲就行多幾步🤪🍲湯底(潮汕沙茶鍋)有成6款揀,大路蕃茄湯、雞湯都有啦😄餐廳以潮式火鍋作招徠,梗係揀返潮州湯底😎湯底值得一讚,夠淡口,是真心的稱讚👍🏻平時出面個啲湯底超重口味,食到中間水份蒸發哂,啲湯鹹到爆炸🥵呢個好在唔太濃,但都有沙茶味🫶🏻當然要濃味啲,建議可以去自助醬料區𢳂多幾羮沙茶醬倒落去😂🐑自助區食咩好雖然價錢好平,但係出面都多嘢食😁🐮沙茶牛肉唔係薄切,係有厚度的🥹食落有牛味同咬口,沙茶味都有😉🐓花雕雞雞件多肉又嫩滑,唯獨係煮完得返微量花雕香,可惜😟✨反沙芋好驚喜可以任食,出面幾條都收近$100,呢到任食🤑不過啱啱出爐先正,凍咗就失色少少🤏✨滷水鵝又係任食,味道唔差喎,可以一試😏🐑值得改善之處✨自助區refill得比較慢,有啲食物比較易冇,想食早啲去✨主食選擇較少,好似得兩
📍#旺角 #潮州鹵漢大飯店

#羊羊在旺角
#羊羊在九龍

🐑90分鐘午市任食套餐

🍲湯底(潮汕沙茶鍋)

🐑自助區食咩好
雖然價錢好平,但係出面都多嘢食😁

🐮沙茶牛肉
唔係薄切,係有厚度的🥹食落有牛味同咬口,沙茶味都有😉

🐓花雕雞
雞件多肉又嫩滑,唯獨係煮完得返微量花雕香,可惜😟

✨反沙芋

✨滷水鵝
又係任食,味道唔差喎,可以一試😏

🐑值得改善之處
✨自助區refill得比較慢,有啲食物比較易冇,想食早啲去

✨主食選擇較少,好似得兩三款麵,呢個餐冇包烏冬🥲

人均價錢 - $88+10%
評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀🍀🍀
環境:🍀🍀🍀🍀
服務:🍀🍀🍀

#hkfoodie #吃喝玩樂 #原相直出 #旺角美食 #九龍美食 #美食推介 #朋友聚餐 #家庭聚餐 #火鍋 #放題 #自助餐 #打邊爐 #潮州菜 #香港美食指南 #香港美食 #香港 #香港好去處 #美食日記 #情侶好去處 #香港必食
2023-08-17 322 瀏覽
27/7/2023Birthday dinner continues 今晚一行六人去咗 潮州鹵水大飯店,聽個名以為係食潮州中菜🤣🤣其實係任食打邊爐,選擇B, C 可以食埋shake shake 海鮮 (每人半隻龍蝦,扇貝,鮑魚,青口、蜆、魚蛋、粟米),揀咗蒜蓉味,有職員即場幫你shake shake 。(因為佢係即場撈嘅,所以其實啲蒜蓉味係唔入味,要件海鮮連埋啲蒜蓉一齊食就會好啲)整體海鮮都算新鮮。之後打邊爐湯底揀咗滷水味(感覺上越食越鹹🤣🤣, 肉類都係用QR code 點嘢食,同埋可以出去拎吓啲蔬菜、丸、餃果d . 最驚喜係生日會有播歌環節、同埋有個大燈牌俾你影相🤣🤣🤣🤣🤣雖然看似有點尷尬,但其實只要唔影響別人,我哋自己又玩得開心(其實隔離枱都想影嗰個燈牌🤣🤣🤣🤣)本身係食2.5 小時,我哋7:00入座,食埋蛋糕離開都差唔多10點半 ,佢都冇趕我哋走。同埋服務超級好,個個職員都好有善又有禮貌。(雖然忘記咗生日送氣酒,不過都冇所謂啦)同埋可以四人一個人免費,都幾抵呀。
27/7/2023

Birthday dinner continues

2023-07-27
生日
  • 手搖海鮮袋
2023-08-16 183 瀏覽
打頭陣一大包撈海鮮,好幾款醬汁選擇,揀左蒜味,撈完勁香,海鮮包內有龍蝦、鮑魚、花甲、青口等等既貝類,全部都好新鮮食完之後會有待應主動幫手換成打邊爐,叫左麻辣鍋,火鍋就不過不失,冇咩特別。

2023-06-10
  • 手搖海鮮袋
2023-07-26 231 瀏覽
先上來的是招牌菜「反沙芋」,一看到這個傳統小吃,我就心情愉悅。入口脆爽,內裡卻香甜滑嫩,真是經典的味道,令我回味無窮。接著上來的是「手搖海鮮袋」,這是一道別出心裁的菜式。服務員將一個用透明袋子裝著的海鮮混合物放在我們面前,並建議我們動手把材料混合均勻後開火煮。看著食材逐漸變色,我們的好奇心也隨之增加。不一會兒,一盤色香味俱全的海鮮料理便完成了。每一口都充滿了大海的鮮味,讓我彷彿置身於海邊。最後一道上菜的是「九宮格」,這盤菜式色彩繽紛,令人食指大動。菜肴擺盤十分精緻,每一格都有不同的菜式,包括清蒸魚、糖醋排骨、香煎牛柳等等,應有盡有。一旁的友人忍不住稱讚這裡的廚師手藝高超,將傳統菜式演繹得如此美味。

2023-07-19
2023-07-24 3945 瀏覽
Miss SW👩🏻生日就約埋2位姊妹👭🏻一共4人一齊打個邊爐先!😙😙~~~B 海鮮初體驗 ~~~原價$298一位,不過有活動4人同行一人免費,但要4個都like FB or IG 打卡,平均每人$253😁😁首先會有一個海鮮袋,每人有半隻龍蝦🦞、一隻鮑魚、仲有其他海鮮,例如青口、迷你魚蛋、蜆都好豐富,肉質新鮮冇霉味😋😋之後再上打邊爐,我哋叫咗滷水汁湯底,頭一Round滷水味會覺得充足幾滋味,但打到尾就算加左湯都會覺得鹹左D😗😗打邊爐料就正正常常,新鮮到位,應該有嘅都有,主食方面特別係佢嘅寬粉我哋叫咗三個🙂🙂最後各位侍應服務好周到,講解得好清楚,快速收碟👍🏻👍🏻
~~~B 海鮮初體驗 ~~~

最後各位侍應服務好周到,講解得好清楚,快速收碟👍🏻👍🏻
2023-07-10
$253.25 (晚餐)
生日
2023-07-22 308 瀏覽
昨晚4個朋友聚會晚飯,之前網上團購B餐,今次海鮮選蒜蓉味比上次醬油更加鮮甜,火鍋湯底今次試滷水汁反而比較咸一點😅但整體海鮮好豐富、小食豬紅同豬手好食、火鍋美國牛同海蝦好好正👍其他配料牛柏葉、貢丸同菜都好好食、最後甜品方面雪糕石版街同曲奇同冧酒提子都係個人推介,整體上地方企理而且座位舒服,丸同菜的種類又多,飲品又多選擇仲可以任飲啤酒適合愛飲番杯人士,最後團購再加小費每人$308又有龍蝦鮑魚等海鮮又多豐富的火鍋材料😊值得推介
2023-07-21
用餐優惠
團購
一個價錢可以食到手搖海鮮又可以食到潮式小食仲可以打埋邊爐添🤰🏼🫃包保你食到捧住個肚走🤤去到餐廳揀要咩Plan->揀手搖海鮮要咩味->揀埋火鍋湯底味道 就完成了✅我地揀左Plan B係海鮮初體驗 $298+1然後有150分鐘任食😙手搖海鮮:我地揀咗麻辣味(不過識落得陣麻辣油味,下次我會揀其他味道試下)海鮮份量亦都好多而且夠熱😋入面有龍蝦魷魚蜆元貝蔬菜等等☝🏼食完呢個手搖海鮮之後,就可以去熟食區拎野食,熟食區有鹵水鵝件,鹽焗雞,炸芋圓球,反沙芋,都好多選擇😋之後會上火鍋湯底,我地揀左潮汕沙茶鍋,湯底略嫌唔夠濃~ 不過肉類🥩火鍋配料都OK~ 總之點都係會食到勁飽😆飲品都多選擇,有汽水,啤酒🍻紙包飲品,仲有自家制冬瓜露&烏梅汁(好解膩又解渴👍🏻):::::::୨୧::::::::୨୧::::::::୨୧:::::::::୨୧:::::::::餐廳名🍽️: 潮州鹵漢大飯店 (旺角)地址📍: 旺角彌敦道620-628號瓊華中心8樓人均消費💰:$330(連加1)/1人::::::::୨୧::::::::୨୧::::::::୨୧:::::::::୨୧:::::::::#hkfoodie#

餐廳名🍽️: 潮州鹵漢大飯店 (旺角)
地址📍: 旺角彌敦道620-628號瓊華中心8樓
人均消費💰:$330(連加1)/1人
#hkfoodie#eat#hotpot#gathering
#foodholiceatdiary#港女覓食記✨
#food
潮式火鍋🍲放題已經別具特色🤩,而且B/C餐仲有埋手搖🦞海鮮袋同埋升級到🥰兩個半鐘任食,真係又出色又🤤抵食!呢度地方又大又闊落👍,而且大量使用🔴紅色嘅枱凳,十分之😍搶眼!自助區有唔同嘅🧃飲品、🍨甜品、🧆小食、同埋啤酒🍺,而且有無酒精啤酒🍻,適合唔同人士嘅需要🥰,但最特別嘅係佢有🤩超多唔同嘅配料俾你自製特飲🍹。佢哋除咗有多款唔同嘅🤤罐裝啤酒之外,B餐或以上仲有埋🇩🇪德國 Beck’s 生啤🍻任飲!自助區嘅小食我最❤️鍾意就係有鹵水浸鵝件任食,入味香嫩十分唔錯😋。我哋揀嘅B餐包一個手搖🦞海鮮袋,而且有三款👌唔同嘅特色醬汁🤤可以揀,我哋揀嘅香濃🧄蒜蓉醬十分惹味,襯托得啲🦑海鮮味道好出👍。海鮮袋😍入邊十分之豐富,有波士頓🦞龍蝦、北海道🇯🇵元貝、鮑魚、沙白、青口同埋🌽粟米,配埋個蒜蓉🧄醬好新鮮美味!自助區仲有多款😋丸類、花雕醉雞🐓、沙茶牛肉🐂同埋新鮮蔬菜🥬等嘅火鍋配料。火鍋🍲湯底有六款可以揀,🇨🇳潮汕沙茶鍋花生🥜味都幾香入口幾惹味。火鍋🍲放題當然唔少得🥩牛肉,B餐主打美國🇺🇸安格斯牛頸脊🐂任食,油花豐富均勻❤️深得我心。呢度嘅🦐海鮮類火鍋配料🥢亦都幾新鮮,仲有手打🦑墨魚/鮮蝦滑都係必食,而且仲有我鍾意

火鍋🍲放題當然唔少得🥩牛肉,B餐主打美國🇺🇸安格斯牛頸脊🐂任食,油花豐富均勻❤️深得我心。呢度嘅🦐海鮮類火鍋配料🥢亦都幾新鮮,仲有手打🦑墨魚/鮮蝦滑都係必食,而且仲有我鍾意嘅爽脆鵝腸添!

除咗🐂牛肉之外,佢仲有🐑羊肉同埋🐖豬肉,食物款式🤤好多元化。

甜品🍮方面,佢有好多款🥰雪糕同埋雪條,而我就最鍾意雪糕🍨配上佢哋豐富嘅配料🤩超級滿足!