2022-05-23 443 瀏覽
🍾環境🍾當日係平日嘅6點半 小編去到已經排長龍啦...🥲大約等咗40分鐘就可以入座⏰店面位置唔算多🪑所以等候嘅時間可能因為咁而比較長⏳但係每個位置嘅空間好充足 坐的好舒服😌裝飾同埋佈置方面真係好靚😍真係覺得自己去咗一轉東京呀!!😆除咗裝飾之外 牆上面仲有好多唔同嘅漫畫、客人嘅回饋同埋漁場台風嘅回覆 ⚜️🎍🎐🖼係依家佢唔到旅行嘅期間去一去漁場台風就好似去咗旅行咁呀!🇯🇵🏯🍜🤓服務🤓頭先講到等待時間都有成40分鐘 但係係等嘅時候員工會比點餐紙我地📄係等嘅同時嗌埋野食🍜員工隨即會係過多陣嘅時候收番點餐紙👨🏻‍🍳入座之後好快就會有野食到🥹相信係佢地收咗點餐紙就會開始準備食物😉小編發現佢地會好細心咁記低變為客人食咩 🤯到時準確咁上菜😋😋小編都發現到有啲留言話女仔黎食嘢唔記得帶橡筋員工會主動借比佢 真係好貼心!!♥️😋食物😋🌟沾麵只會係午市提供, 包括魚介豚骨沾麵、魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵、魚介豚骨番茄海蝦沾麵👨🏻‍🍳🌟拉麵只會係晚市提供, 包括魚介豚骨拉麵、燒海蝦味豚骨拉麵、鰹魚味豚骨拉麵、沙甸魚味豚骨拉麵👨🏻‍🍳🌟可以選擇麵量、醬汁量同埋有冇蔥👍🏻🌟配料方面+$10增量筍, +$10增量紫菜, +$
🍾環境🍾
當日係平日嘅6點半 小編去到已經排長龍啦...🥲
但係每個位置嘅空間好充足 坐的好舒服😌
裝飾同埋佈置方面真係好靚😍真係覺得自己去咗一轉東京呀!!😆

🤓服務🤓

😋食物😋
🌟可以選擇麵量、醬汁量同埋有冇蔥👍🏻
🌟配料方面+$10增量筍, +$10增量紫菜, +$15半熟蛋, +25增量叉燒, +$30 特製腩肉叉燒🍱
🌟飲品方面+$12 可樂/雪碧, +$15 烏龍茶🧃

🤍 燒海蝦味豚骨拉麵 少麵 普通量醬汁 有蔥 $88(🌕🌕🌕🌕/5)
‼️推介‼️
海蝦嘅湯底十分之濃郁🦐加上有唔少蝦仔作為配料 令到呢個湯底更加有層次同更入味⛩
半熟蛋好淋 十分容易入口 如果有多加調味會更加好食🥚🍳
叉燒好有水準 唔係好薄有返一定嘅厚度 同時入口唔會韌🥩🍖
麵方面都係好有咬口🍜如果可以揀面嘅硬度就好啦 因為小編中意食硬身啲嘅麵🫣🫣
對於胃口比較細嘅小編嚟講 少麵嘅份量啱啱好🤗
可惜嘅係晚巿試唔到佢哋嘅沾麵 下次會晏晝再嚟試!😤😤

🤍 鰹魚味豚骨拉麵 普通量醬汁 有蔥 $83(🌕🌕🌕🌗/5)
鰹魚味湯底雖然只係落咗普通糧嘅醬汁 😳但係鰹魚味十分之濃郁🤩
但係鰹魚味嘅濃度有少少蓋過咗豚骨本身嘅味道😰
而其他配料就同上面燒海蝦味豚骨拉麵一樣👍🏻
🚨注意🚨
1️⃣只收現金~💰
2️⃣12:00-16:30 午市先有沾麵食㗎!
3️⃣16:30-22:00 晚市先有拉麵食!
2022-05-16
  • 燒海蝦味豚骨拉麵
2022-05-20 482 瀏覽
堂食時間放寬,終於可以再去呢間喜愛嘅拉麵舖。首先佢哋裝修同其他好唔同,棄傳統日式設計走日本動漫風,成個場都甚至連告示都同漫畫表達。雖然佢哋播啲動漫歌,我呢個阿姨嚟講會覺得嘈咗少少,不過拉麵都係食一陣啫,唔會坐個幾兩個鐘咁嘛。我鍾意食啲帶蝦味嘅湯頭。今次照舊點咗一碗燒海蝦味豚骨拉麵。櫻花蝦味道入埋湯頭,味道更甜美。雖然日本拉麵啲湯頭卡路里好高,但我都唔理咁多,會飲埋湯。呢間麵條較一幻粗,但一啲都無影響掛汁。麵夠熱、叉燒大塊、肥瘦剛好。麵條有三個份量選擇,女仔200g都已經好夠食好夠飽,特別大食嘅男士可以叫夠300g。 麵本身會跟半隻蛋。多出嗰隻係之前已經去咗三次,憑單換嘅贈品。溏心蛋整成點,就已經大概知道拉麵舖嘅水準。佢哋啲溏心蛋幾好食,夠入味又唔太熟,所以我係會keep單。(除咗紫菜,跟麵嘅其他配料係可以轉,換咗贈品又唔想食太多蛋,我會轉走跟拉麵嗰半隻蛋,皮膚差嗰排,我就會將筍換走之類。)佢哋跟日本拉麵舖做法,日唞賣沾麵,夜晚先賣湯麵。沾麵又係好好食,有機會晏晝去幫襯再寫。

2022-05-18
2022-05-17 374 瀏覽
今晚好想食拉麵🍜,見呢間台風好似人氣唔錯,想黎支持下,試試佢🤤💡都預返啲時間排啊!今次都排左30分鐘左右架(約7點開始排)本來都想試佢沾麵,但原來⚠️沾麵要12:00-15:30先有得食想食既朋友要留意了!💡所以叫左兩款拉麵:鰹魚味豚骨拉麵湯底味道:比較重炭烤?鰹魚乾味,而且湯口感係有啲沙既感覺,味濃啲燒海蝦味豚骨拉麵湯底味道:相比之下比較鮮味,有啲櫻花蝦增加口感🍜麵質:粗幼適中,可以煮耐啲軟身少少,但覺得麵似乎唔係好掛湯,唔算入味🍜配料:筍係好好味,值得加多啲,紫菜都係鍾意佢可以將配料轉配🍜份量:真係叫少麵都夠唔少野架👍🏻

本來都想試佢沾麵,
但原來⚠️沾麵要12:00-15:30先有得食
想食既朋友要留意了!💡

所以叫左兩款拉麵:

鰹魚味豚骨拉麵

湯底味道:
相比之下比較鮮味,有啲櫻花蝦增加口感

🍜配料:筍係好好味
,值得加多啲,紫菜都係
鍾意佢可以將配料轉配

🍜份量:真係叫少麵都夠唔少野架👍🏻

2022-05-16 245 瀏覽
加10蚊多好多紫菜加30蚊秘製叉燒有3塊 聞落去好香 其他地方大概加25蚊 都只係得2塊 所以我覺得抵嗌而且唔係肥叉 可以放心食啲荀好好食 其他拉麵鋪好似冇咁好食飲晒碗湯唔會口渴粗麵掛湯 (雖然唔係周月/海老名嗰種極粗麵 但我覺得已經好好食)暫時食晒啲拉麵口味 本身我就中意濃湯海蝦冇咁啱我 但都係好好食 4:30前先有沾麵 有蕃茄口味而且睇餐牌 好似有凍麵?!食過唔少拉麵 好似得周月同呢度有凍麵熱湯 值得一試!不過…好似冇地方比你掛袋擺袋 (我冇問員工)同埋第一次食嗰時 飲湯飲飲到出汗 一嚟碗湯超熱 二嚟唔係好凍 同埋好似冇冰水(座銀有)不過座銀份量少 呢度份量多 各有各好
加10蚊多好多紫菜
飲晒碗湯唔會口渴

暫時食晒啲拉麵口味 本身我就中意濃湯
海蝦冇咁啱我 但都係好好食
4:30前先有沾麵 有蕃茄口味
而且睇餐牌 好似有凍麵?!
食過唔少拉麵 好似得周月同呢度有凍麵熱湯
值得一試!

不過…好似冇地方比你掛袋擺袋 (我冇問員工)
不過座銀份量少 呢度份量多 各有各好

• 鰹魚味豚骨拉麵
  • 鏗魚味豚骨拉麵
2022-05-15 211 瀏覽
今次又係第一次黎食,試下。入座前記得抽蛋,博下運氣10蚊次燒海蝦味豚骨拉麵300g鰹魚味豚骨拉麵300g太好食,太入味,麵好爽口🥰🥰300g加底好多份量,好抵食😂😂200g 普通合適女仔細食男女仔食🤣🤣餐廳服務好好,裡面有很多靚插畫,好有心機抵讚😅😅
今次又係第一次黎食,試下。
入座前記得抽蛋,博下運氣

10蚊次
燒海蝦味豚骨拉麵300g

鰹魚味豚骨拉麵300g

太好食,太入味,麵好爽口🥰🥰
300g加底好多份量,好抵食😂😂
200g 普通合適女仔細食男女仔食🤣🤣
餐廳服務好好,裡面有很多靚插畫,好有心機抵讚😅😅
2022-05-09
2022-04-24 697 瀏覽
🍽魚介豚骨沾麵 $83門口永遠都有一條隊既拉麵店不過佢地點餐流程都幾順暢係排緊隊既時候就開始點餐基本上入座冇耐碗拉麵已經到左沾麵個湯唔算好鹹 好香既魚介味食完都唔會好頸渴
🍽魚介豚骨沾麵 $83

門口永遠都有一條隊既拉麵店
不過佢地點餐流程都幾順暢
係排緊隊既時候就開始點餐
基本上入座冇耐碗拉麵已經到左
沾麵個湯唔算好鹹 好香既魚介味
食完都唔會好頸渴
2022-04-24 550 瀏覽
就算平日嘅lunch time都要等位,等咗大約半個鐘,等候期間門口有個扭蛋機, $10 一次,即管玩下😂抽中左加麵底🤣幾年前食過一次,今次再黎覺得個沾麵汁好似淡味左,唔洗加湯就咁飲都得個種。同埋魚介豚骨唔夠熱,食兩食就已經要問店員拎熱石加熱🥲所以今次就覺得嘛嘛地喇。同最近食的沾麵比較,我鍾意深水埗隱家多啲!🔸魚介豚骨沾麵🐟🔸魚介豚骨蕃茄海蝦味沾麵🍅🦐📍#漁場台風 (#旺角美食)旺角快富街39號建煌華廈地舖

🔸魚介豚骨沾麵🐟
🔸魚介豚骨蕃茄海蝦味沾麵🍅🦐

📍#漁場台風 (#旺角美食)
旺角快富街39號建煌華廈地舖
Ig: @sikkuilomei旺角美食: 漁場台風(拉麵)食佢老味指數: 🌕🌕🌕🌑🌑-之前食過一次覺得ok,然後有人想食拉麵,所以就去咗排隊。個陣八點幾到要排隊排到入巷仔,店員話要等半個鐘但其實應該等咗15分鐘。入去之前有得填定紙揀拉麵,入到去等幾分鐘就有得食。呢間麵店晏晝係做沾麵,晚市做拉麵,以16:00做分界。-🔥魚介豚骨拉麵($68):🌕🌕🌕🌑🌑個湯底幾正常,麵嘅軟硬度無得揀,但係都適中, 啲配菜就有啲差,有兩款菜都無咩味,筍就正常,蛋都做到流心,但無咩調味,最後叉燒就有啲瘦。🔥燒海蝦味豚骨麵($88):🌕🌕🌕🌑🌑湯底因為多咗燒蝦令湯底多咗鮮味,其他大致一樣………..-整體來講: 湯底唔錯,如果有啲配菜唔食可以轉其他,例如唔食筍可以轉叉燒,但我哋果日轉就係啲碎啲嘅叉燒,但係有得轉到唔錯唔錯,所以可以一試既。不過真係冇其他人講到咁好食…
Ig: @sikkuilomei
旺角美食: 漁場台風(拉麵)
食佢老味指數: 🌕🌕🌕🌑🌑
🔥魚介豚骨拉麵($68):🌕🌕🌕🌑🌑

🔥燒海蝦味豚骨麵($88):🌕🌕🌕🌑🌑
湯底因為多咗燒蝦令湯底多咗鮮味,其他大致一樣………..
2022-04-23 332 瀏覽
每次入到舖 都覺得自己去左東京🇯🇵好鐘意餐廳的日本風裝修好鐘意每位員工的energy 😼😼😼好鐘意拉麵的粗度質感🍜.湯底可能有人會覺得比較濃但我就鐘意佢果種似係東京食既濃味拉麵如果唔鐘意太濃 可以揀少量醬汁.希望遲吓有麥茶供應就好🥃每次食完都再去便利店買枝茶中和返濃味.如果想聽下日本歌、聽下日文、食碗拉麵呢間餐廳係明智之選!.一路食一路望住食客留過的comment都覺得碗麵突別好食最深刻的一句comment 就係The Best Ramen in Hong Kong.That’s true.
每次入到舖 都覺得自己去左東京🇯🇵
但我就鐘意佢果種似係東京食既濃味拉麵
如果唔鐘意太濃 可以揀少量醬汁
希望遲吓有麥茶供應就好🥃
每次食完都再去便利店買枝茶中和返濃味
如果想聽下日本歌、聽下日文、食碗拉麵
呢間餐廳係明智之選!
一路食一路望住食客留過的comment
都覺得碗麵突別好食
最深刻的一句comment 就係
The Best Ramen in Hong Kong
That’s true.
2022-04-18 552 瀏覽
好耐之前就有聽聞呢間好有特式嘅日式拉麵店 日間做沾麵 晚上做拉麵 所以唔同時段嚟就食唔同嘅野😆依家疫情關係夜晚冇堂食 佢哋都改咗個時段 (12:00-15:30 沾麵時段 ; 15:30-18:00 拉麵時段) 我呢日13:30左右嚟到 見到都唔少人排緊隊 等咗30mins左右就可以入座啦😆店舖環境好有日本feel 播住日文歌 成幅牆仲有唔同嘅插畫&客人comment 好有心思❣我哋嚟到就食沾麵嘅 可以揀凍/熱麵 仲可以揀份量 少麵(180g)/普通(250g)/加底(350g +$10) 啱晒各位大食細食嘅朋友 又唔驚浪費😉 🍜魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵 💰85麵方面我哋兩碗都一樣揀咗普通量麵底嘅涼麵 配料方面有半隻溏心蛋 紫菜 檸檬醬汁方面除咗有好濃嘅魚鮮味同豚香味 仲有好重嘅芝麻香 成個沾麵汁好香☺️汁入面有筍絲 大蔥絲 叉燒粒 麵質地煙韌彈牙 掛汁力強 好吸味😋不過個人覺得芝麻味嘅麵就唔太啱我口味😂同埋涼麵嘅關係 浸咗落湯之後令到個湯好快就凍咗 睇到個介紹話可以叫職員加熱石熱返碗湯 不過我哋就冇叫到 🍜魚介豚骨蕃茄海蝦味沾麵 💰88個汁喺濃厚嘅魚同肉味之外 仲有勁重嘅蝦香😍見到個醬汁

🍜魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵 💰85
魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵

🍜魚介豚骨蕃茄海蝦味沾麵 💰88
個汁喺濃厚嘅魚同肉味之外 仲有勁重嘅蝦香😍見到個醬汁有大量嘅櫻花蝦 入面同樣有筍絲 大蔥絲 叉燒粒等 相對咸咗少少 但都可接受😋
食左一大半嘅麵之後 我有嘗試加啲黑椒 辣椒油等調味料落個湯到 又可以試下唔同味嘅湯底 感覺更加惹味同咸 不過其實唔落已經好夠味 所以唔洗落都得🤣
魚介豚骨蕃茄海蝦味沾麵

💬普通份量嘅麵真係好足夠 大食嘅我都覺得飽呀🥰

🔎Instagram: tracy_fooddiary
魚介豚骨蕃茄海蝦味沾麵
2022-04-16 210 瀏覽
食埋呢間漁場台風,我終於食齊曬台風三間分店😍點解要食佢唔同既分店?因為佢每間分店既menu都唔同!而佢地每一間都係一樣咁人氣咁好味。今次食旺角既漁場台風,最特別既係佢晏就同夜晚係賣唔同嘢既。晏就係食沾麵,而夜晚就係食拉麵既。今日晏就黎到,食佢地既沾麵,都排左隊大概十幾分鐘,不過好好既係排緊隊既時候就店員已經比定紙你揀野食,坐低唔洗等好耐就有得食。沾麵選擇有三款,包括魚介豚骨沾麵、魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵同埋魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵。入到去坐低,位置比起荃灣店同埋灣仔店闊落,檯面有檸檬水、七味粉、辣椒醬、蒜蓉等等既野比客人可以依口味自己落。 1️⃣魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵($88) 蝦味好香好濃,蕃茄味唔算好突出,唔會搶fo😍沾麵汁有好多櫻花蝦係面,入面有叉燒,切成一粒粒咁,肉質偏瘦。麵係偏粗既,食落好彈牙🤤而且都掛汁~配料有紫菜同溏心蛋,好鍾意呢度既配料可以換!個人唔太鍾意食筍,於是換左多半隻溏心蛋👍蛋幾流心,但係本身冇乜調味。  另外食到咁上下,沾麵汁變凍左既話可以同店員講,佢會攞熱石dum落個沾麵汁到,整翻熱佢。一dum落去,見到個汁即刻滾左滾,仲熱到出煙😋食到最後記得要問店員加湯飲埋個湯汁佢!

1️⃣魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵($88)
 蝦味好香好濃,蕃茄味唔算好突出,唔會搶fo😍沾麵汁有好多櫻花蝦係面,入面有叉燒,切成一粒粒咁,肉質偏瘦。麵係偏粗既,食落好彈牙🤤而且都掛汁~配料有紫菜同溏心蛋,好鍾意呢度既配料可以換!個人唔太鍾意食筍,於是換左多半隻溏心蛋👍蛋幾流心,但係本身冇乜調味。  另外食到咁上下,沾麵汁變凍左既話可以同店員講,佢會攞熱石dum落個沾麵汁到,整翻熱佢。一dum落去,見到個汁即刻滾左滾,仲熱到出煙😋食到最後記得要問店員加湯飲埋個湯汁佢!呢度既沾麵汁唔會太鹹,鮮味比較出,所以加湯飲都正,加完湯之後,鰹魚味會更出,又係另一番滋味😌
2022-04-11 180 瀏覽
今次嗌咗$83魚介沾麵 +$10 一百克麵底,醬油多(簡稱重口味)嘅湯底。依間出名份量比一般嘅拉麵店多,而出到嚟嘅份量目測之下好似真喺比出面多(以每次我都加底嚟計)。麵比平時食開嘅粗啲,彈牙啲,鍾意食粗麵嘅人應該會享受,麵底本身唔喺白灼,有調味有油色澤。半份溏心蛋中規中矩,有正常發揮,但紫紙約莫得半塊且好薄,咬落口感就差啲。其他配料喺湯度,一如以往食客所講,好似梅到溶咗落湯,唔喺好睇到,而且依度唔喺豚肉片、叉燒片,喺有啲脂肪嘅豬肉粒,好唔好味就見仁見智,個人還可以接受。湯方面味道好,魚介味濃而柔滑,麵一放落去就已掛湯,味道濃郁,因為我嗌多醬油,所以賣相色澤好深,更濃更鹹啲,鍾意重口味嘅人可以一試。

雖然宜家禁咗晚市堂食 但呢間午市專做沾麵!想試埋佢嘅拉麵就可以bookmark定下次晚市去食🤤嗰次星期五夜晚都好癲咁帶frd子去排隊食(係呀無得訂座只限walk in kekee😎雖然排到L形咁 但感覺人流去得幾快 又會比定餐紙你填 係好有系統嘅排隊!排到悶不彷欣賞下佢舖身貼嘅漫畫圖 都幾打意 舖內個牆貼到滿滿的🤩鍾意動漫嘅你實會好興奮!除咗聽歌 又可以睇畫🖼我就算唔睇電話 就咁睇牆身啲顧客comment同小店嘅溫馨提示都覺得好有趣了🤣唔係講笑 同frd子差啲各有各睇各食 入哂神 咁嘅小店裝飾得咁有心思 作為食客都幾開心☺食拉麵食濟又有凍水自助 坐攰咗底下又有條木bar踏踏腳👍。。。🦔👉燒海蝦味豚骨拉麵 $88偏愛蝦味嘅你叫呢款實唔會後悔🦐除咗面頭一大遍櫻花蝦乾 個湯底真係好香好鮮嘅蝦味!雖然話正宗嘅日式拉麵係配以好濃稠嘅豬骨湯底 但呢個海蝦味鮮得食落幾舒服 食到最後都唔會有嗰種好膩好濟嘅感覺👍仲有個溏心蛋真係讚讚讚🤤完全係吹彈可破嘅流心 嗰幾條菠菜苗又唔會煮過火(自己烚過菜嘅知菠菜好易老💩加埋招牌豚肉 旺角地呢個價錢、呢個質素 真係性價比很高了。。。🦔👉鰹魚味豚骨拉麵 $83滿滿嘅鰹

。。。🦔

👉燒海蝦味豚骨拉麵 $88

。。。🦔

👉鰹魚味豚骨拉麵 $83
滿滿嘅鰹魚乾散發住濃郁魚香味🐟湯底相比上碗嘅更濃更杰 食多幾啖我都始終有點唔太慣🤣證明佢豚骨味重!佔滿哂每條拉麵 唔好睇佢個碗口細細地開唔大 佢座身其實幾高 食落份量唔少(睇介紹差唔多有其他拉麵店嘅1.5倍😝兩大塊豚肉又薄又大塊 無乜肥膏反而啱我🤭
2022-03-03 318 瀏覽
之前見天氣凍凍地,就同朋友去食咗呢間拉麵🤍🤍覺得超好味,朋友不嬲都有食開呢間🙈好推薦我去食!! 我叫咗鮮海蝦豚肉拉麵,個湯底都幾,因為我要求走筍,冇諗過佢咁貼心,可以送多半隻溏心蛋或者送多幾塊紫菜🥰店員嘅服務態度都好好,同埋效率都好高,坐低冇幾耐就已經上菜,值得一讚!朋友話呢度嘅沾麵都好好味,之後有機會一定會嚟試❤️‍🔥❤️‍🔥平時食完拉麵有時候會覺得好口渴,但係呢間湯底濃得嚟鹹度都恰到好處!
2022-03-01 293 瀏覽
旺角漁場台風又係另一間人龍日式拉麵店,人多嘅時候,條隊要屈到入後巷,一邊排樓上一邊滴水,感覺唔太好受。終於等到有位,一入去坐低,見到成間舖都係日本動漫嘅嘢,有一刻幻想自己返咗眾人鄉下😆。叫碗最 basic 嘅魚介豚骨拉麵,呢度有得揀麵同醬汁嘅份量,但係就冇得揀麵嘅硬度,不過幸好麵質偏硬,係我鍾意嘅口感。同最近幫襯過嘅幾間拉麵店比較,呢度嘅湯底雖然都算濃,但魚介味唔太夠。配料方面,叉燒有兩片,肥瘦算適中;溏心蛋真係流心,好好食🤤;筍有少少黑椒味,唔錯;其他配料仲有紫菜,蔥同菜,特別之處係可以隨意配搭,呢個服務夠貼心👍。其實我仲追加咗份特製腩肉叉燒,30 蚊有三大片, 有用火炙過,入口幾香,由於冇乜調味,較為淡口,但係就可以嗒真腩肉嘅肉味。