2022-03-01 293 瀏覽
旺角漁場台風又係另一間人龍日式拉麵店,人多嘅時候,條隊要屈到入後巷,一邊排樓上一邊滴水,感覺唔太好受。終於等到有位,一入去坐低,見到成間舖都係日本動漫嘅嘢,有一刻幻想自己返咗眾人鄉下😆。叫碗最 basic 嘅魚介豚骨拉麵,呢度有得揀麵同醬汁嘅份量,但係就冇得揀麵嘅硬度,不過幸好麵質偏硬,係我鍾意嘅口感。同最近幫襯過嘅幾間拉麵店比較,呢度嘅湯底雖然都算濃,但魚介味唔太夠。配料方面,叉燒有兩片,肥瘦算適中;溏心蛋真係流心,好好食🤤;筍有少少黑椒味,唔錯;其他配料仲有紫菜,蔥同菜,特別之處係可以隨意配搭,呢個服務夠貼心👍。其實我仲追加咗份特製腩肉叉燒,30 蚊有三大片, 有用火炙過,入口幾香,由於冇乜調味,較為淡口,但係就可以嗒真腩肉嘅肉味。