2021-11-06 151 瀏覽
身為荃灣人,成日見拉麵台風排長龍,所以一次都未去過🙈 今次就跟我的拉麵王子去咗旺角分店漁場台風晚上八點鐘,依然有條龍。你話香港人多辛苦,大家都咁夜先食飯😓排了大半個鐘終於到我地喇😍😍介魚,海蝦,鰹魚,沙甸魚四款拉麵,我們點了:燒海蝦味豚骨拉麵🦐🦐🦐鰹魚味豚骨拉麵🐟🐟🐟熱辣辣送到,當然飲一口湯先,之後就明白點解台風要長期排隊了。湯底夠濃而不咸,好香蝦味,令你想不停地飲。叉燒夠嫩,而且重點,個麵好大份,唔使加底都一定夠食。$8x呢個價錢,呢個質素,性價比高👍🏻 跟其他大牌或連鎖店比一點也不遜色。好好食呀!台風🌀🍜 下次要去其他分店試吓先😬
身為荃灣人,成日見拉麵台風排長龍,所以一次都未去過🙈

今次就跟我的拉麵王子去咗旺角分店漁場台風
排了大半個鐘終於到我地喇😍😍

介魚,海蝦,鰹魚,沙甸魚四款拉麵,我們點了:
燒海蝦味豚骨拉麵🦐🦐🦐
鰹魚味豚骨拉麵🐟🐟🐟

• 燒海蝦味豚骨拉麵
2021-10-27 305 瀏覽
我相信大家一年都一定好掛住日本🇯🇵咁耐都冇去過,其中一樣一定都掛住佢啲拉麵!!依間野係一條小巷裏,如果平時行過都未必會留意到,不過佢就係一間好好食嘅拉麵!佢裏面嘅裝修就好似日本啲拉麵店咁,而且亦都好多日本漫畫模型擺設,店員同埋拉麵師傅都會講吓日文咁,感覺真係好似返咗日本㗎!! 而拉麵🍜方面佢有幾款俾你揀,我今次就揀咗櫻花蝦同堅魚湯拉麵佢個湯底真係好濃味同鮮味!feel到好足料既湯底!! 麵底可以揀少量普通同加量!佢既普通size已經係有兩個公仔麵咁多㗎!所以我就揀咗少量!! 另外再加左叉燒我哋再加左叉燒同紫菜!!依間野都多人排隊所以都要預返時間嚟等!
我相信大家一年都一定好掛住日本🇯🇵
咁耐都冇去過,其中一樣一定都掛住佢啲拉麵!!
而拉麵🍜方面佢有幾款俾你揀,
我今次就揀咗櫻花蝦同堅魚湯拉麵
佢既普通size已經係有兩個公仔麵咁多㗎!
依間野都多人排隊所以都要預返時間嚟等!
  • 燒海蝦味豚骨拉麵
  • 鰹魚味豚骨拉麵
2021-10-02 653 瀏覽
過嚟嘅時候大約一點半左右, 需要在門口排隊約二十分鐘。 排隊期間我們在門口的扭蛋機, 扭了一枚扭蛋, 十蚊一個。 最後只得到了十塊紫菜。 午餐只有沾麵, 並沒有拉麵。 我選的所有配料都是最普通的。 味道十分濃厚, 面質彈牙, 喜愛濃湯的朋友可以一試。

2021-09-22 491 瀏覽
舖頭不大 好有個人風格,好多動漫海報圖畫 有種日本小店既風味鰹魚味豚骨拉麵,好多鰹魚碎,個湯底好濃味!拉麵麵質偏硬身比較彈牙,麵條非常掛湯,但湯底太濃唔係每個人都頂得住!叉燒豚肉,半肥瘦夠嫩滑! 魚介豚骨拉麵,比起鰹魚味嘅淡味D,各有千秋!食既時候要小心熱,湯底好濃好杰,十足沾麵湯底食到濃濃豚骨味又帶點魚介鮮香!旺角快富街39號建煌華廈地舖唔洗加一,好抵食消費$180

鰹魚味豚骨拉麵,好多鰹魚碎,個湯底好濃味!
叉燒豚肉,半肥瘦夠嫩滑!
魚介豚骨拉麵,比起鰹魚味嘅淡味D,各有千秋!
食既時候要小心熱,湯底好濃好杰,十足沾麵湯底
食到濃濃豚骨味又帶點魚介鮮香!

旺角快富街39號建煌華廈地舖
唔洗加一,好抵食
消費$180
2021-08-09 1290 瀏覽
人氣拉麵店😍星期六下午等了一小時先有位🙈在店外排隊又熱又悶,還要避冷氣機水🤣所以還是早點去可能不用等太耐😟呢間店下午食沾麵,晚上才吃拉麵,不要搞錯了😝🔆魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵$𝟠𝟠 首先試下湯底,好重的蝦味🦐反而蕃茄味就欠奉😶揀左普通醬汁,個人覺得濃度剛好,食完都唔會覺得好口乾🙌🏼入面仲有好多櫻花蝦夠哂足料❣️麵嘅質感屬於偏硬有點煙韌果種。店家標明麵的份量是一般店的1.5倍,所以叫左少麵,但佢比錯左普通😂最後真係食到攤係度😹麵的配料有小塊紫菜及半隻半熟蛋。湯裡面除了有切成粒狀的豚肉,還有!我最愛的荀🤤但佢地嘅荀帶有很重的胡椒味🧐第一下食嗆到😭因為怕不夠餸,所以要左增量叉燒,有三大塊,偏瘦的但不會乾柴👍🏼店舖裝潢加入左好多動漫元素,睇見都好開心🥰座位坐得闊落,每枱之間都有一定距離,唔會編排到好逼,所以排隊等咁耐就係咁解🙈整體味道湯底各樣都係幾好❤️

魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵

🔆魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵$𝟠𝟠

魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵
Weekend去開旺角,行行下突然想食沾麵,就去漁場台風碰碰運氣,睇吓係咪大排長龍👭🏻去到店外大概要排5-6張枱,但係turnover算快,排咗半個鐘左右就可以入座🥳 漁場台風店內佈滿日本動漫裝飾,真係有去日本旅行嘅感覺😍🇯🇵 店員好有禮貌,即刻預備俾膠箱我哋放袋👍🏻 牆上貼滿客人嘅評語,評語隔離仲有店員嘅回應,好有心好有人情味☺️ 漁場台風午市賣沾麵,晚市就賣拉麵,大家要睇啱時間去呀🥳 ~~~~▫️魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵 ($85) ⭐️7.5/10為食味係 #黑芝麻控 ,見有黑芝麻沾麵就梗係要試😝 漁場台風講到明佢哋嘅麵量係一般拉麵店嘅1.5倍,平時我食得曬250g麵,今次一樣叫250g,真係食唔曬😂 黑芝麻沾汁上枱好夠熱,芝麻味濃郁,第一啖有種食緊芝麻糊嘅感覺🤣 麵條煙韌有咬口,掛汁力強,同沾汁好夾,怕膩嘅可以擠少少檸檬汁,醬汁味道就會fresh dd😙 不過叉燒就偏乾瘦,有少少韌,如果可以多返啲油脂肥返啲就會好食好多💛
~~~~

▫️魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵 ($85) ⭐️7.5/10

• 魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵
2021-07-09 1170 瀏覽
舖頭細細,但好有個人風格,好多動漫海報圖畫,又有好多食客嘅comment,坐落唔會太舒服,但起碼有位放袋。*魚介豚骨拉麵 $78150g睇落好細碗,但其實女仔好夠食,男仔仲可以揀200g添,魚介豚骨湯(?)好濃厚,我自己覺得豚骨味魚味半半,同我以前食其他拉麵舖嘅魚介湯有分別,拉麵麵質偏硬,非常掛湯,但湯底太濃,反而我覺得太掛湯😂不過湯底都比較單一,最後食到有啲膩。叉燒豚骨得一大塊,半肥瘦,但偏乾,竹筍,蔥花等等都可以揀要唔要,如果半熟蛋有兩個半邊就好了,不過拉麵80蚊一碗,又唔洗加一,好抵食!
魚介豚骨拉麵 $78
魚介豚骨拉麵

2021-06-15
  • 魚介豚骨拉麵
·拉麵好味🍜うまい!漁場台風💛·~~~~~~~~~1️⃣鏗魚味豚骨拉麵($83)*湯夠哂熱,熱到辣咀,食既時候要小心熱,湯底好濃好杰,十足沾麵湯底咁,但個人黎講覺得湯既味道一般,鏗魚味唔太出,豚骨味有少少咁,睇落濃但食落麻麻😅*拉麵麵底唔錯,夠彈牙👍🏽👍🏽半隻溫泉蛋夠哂流心,唔錯唔錯😋😋😋叉燒無咩肥肉,成塊食哂都無問題👏🏽👏🏽(score:4/5)·2️⃣魚介豚骨拉麵($78)*魚介豚骨同上者鏗魚味豚骨湯底差不多味道,都係正常水準😂(score:4/5)·其他:*店內坐位不多,預時間等位排隊,門口等時都會請你畫定單,入到去好快都上麵👍🏽-評分👑賣相:✨✨✨✨味道:👅👅👅👅價錢:💰💰💰💰推介:⭐️⭐️⭐️⭐️(5分滿分)~~~~~~~~~~
拉麵好味🍜
うまい!
漁場台風💛
~~~~~~~~~
1️⃣鏗魚味豚骨拉麵($83)
(score:4/5)
2️⃣魚介豚骨拉麵($78)
*魚介豚骨同上者鏗魚味豚骨湯底差不多味道,都係正常水準😂
(score:4/5)
其他:
評分👑
賣相:✨✨✨✨
味道:👅👅👅👅
價錢:💰💰💰💰
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
(5分滿分)
~~~~~~~~~~
鏗魚味豚骨拉麵
魚介豚骨拉麵
鏗魚味豚骨拉麵
2021-06-17 809 瀏覽
今日特登出黎食沾麵💛排左大概半個鐘,排到一半店員會俾紙落單。天氣熱,店員仲會主動派水俾等位既客,加分加分魚介豚骨沾麵 $83 + 半熟蛋 $15佢標榜麵量係平時其他鋪既1.5倍,我驚食唔哂所以揀左少麵。一黎先試左湯底,好夠熱,好濃既魚介香~再試埋麵,食到麵粉香,有咬口。原來叉燒係切粒,同筍一樣跟湯上,叉燒偏瘦同硬,而筍就唔錯,脆得黎又食到筍香。半熟蛋就咸左啲啲。沾麵汁始終相對濃味,加啲檸檬汁落個麵度食落會清爽啲,不過鐘意重口味既我食到一半就加左啲蒜蓉。食哂個麵再加清湯飲,好飽都忍唔住飲左大半碗。

魚介豚骨沾麵 $83 + 半熟蛋 $15

魚介豚骨沾麵
2021-05-23
魚介豚骨沾麵
2021-06-04 800 瀏覽
一直都好想試漁場台風嘅沾麵,但由於只係中午限定,而我又長期醒唔到.....LOL拖到今日今日約咗係呢頭做facial先終於夾到個時間食我嘅早餐😹😹2點鐘嚟到,都要排咗差唔多半個鐘~九個字嘅隊,好在排隊時已寫定點餐紙,沾麵都算好快送到~咁我就叫咗個魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵,我習慣先飲一啖湯底,哇勁重芝麻味!!飲落芝麻嘅濃香味係口腔入面激蕩緊,但係完全唔會滯果種,再加上魚介同豚骨熬出嚟果陣鮮甜😍馬上試埋個麵底,軟硬同粗幼都適中,浸落去掛湯力都唔錯,配埋粒煮得恰到好處嘅金黃溏心蛋,而且成碗野係好大份量,大食嘅我都覺得多!成碗野只能夠講,真材實料,實至名歸💛
一直都好想試漁場台風嘅沾麵,但由於只係中午限定,
而我又長期醒唔到.....LOL拖到今日今日
約咗係呢頭做facial先終於夾到個時間食我嘅早餐😹😹

2點鐘嚟到,都要排咗差唔多半個鐘~九個字嘅隊,
好在排隊時已寫定點餐紙,沾麵都算好快送到~
魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵

魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵
2021-04-28 1657 瀏覽
經常路經荃灣台風分店都有多人排隊。今日經旺角偶然發現台風分店,而且門口只有4 人左右排隊,就決左試下門口排隊至第三位,店員會派定點餐紙俾客人寫定,方便客人入座後盡快安排拉麵。我今次試鰹魚味豚骨拉麵,麵底加大至300 gram(+$10), 另外要增量叉燒(+$25)埋位一陣,先上左增量叉燒拉麵黎到,份量我覺得ok, 我鐘意麵條個質感,肉亦都較多。但湯底對我而言,有d 太濃同太油了,食完比較口乾。同埋個湯吾係太黐得上個面,融和吾太到,似麵還麵,湯還湯。但湯既味道係可以的

埋位一陣,先上左增量叉燒

拉麵黎到,份量我覺得ok

2021-04-08
今次我地就嚟到旺角快富街嘅呢間拉麵店,雖然呢到唔喺旺角嘅中心地帶,但係因為呢間麵店都頗有名氣😃 我地當日去都要排一陣隊。呢間店鋪日頭賣沾麵,夜晚就賣拉麵,所以大家去試嗰陣記得要睇啱時間🕰 呀!餐廳空間闊落,冇為咗坐到多D客人而格硬加多D枱,所以我地坐得好舒服😚 而餐廳嘅牆壁貼滿唔同日本動漫產品,入到去就好似去咗日本🇯🇵旅行添!鍾意動漫嘅你一定唔可以錯過喇🤩——————🤍 魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵 $85食物一上枱,我地就第一時間試吓嗰湯底。「嘩!好重芝麻味啊!」😂 唔係我地浮誇,碗湯真係超級香濃,食落去甚至比芝麻糊更重芝麻味,完全就係我地重口味之人嘅至愛!而佢地D豚肉🐖都好好味,煮得淋之餘索哂湯底嘅精華,非常入味。而另一樣小編最愛嘅,就係溏心蛋喇🥚 作為配料一流;而唯一挑剔嘅,就係塊紫菜唔夠新鮮,唔夠脆喇🥲🤍 魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵 $88呢個沾麵同上面嗰個嘅配料一樣,只係湯底唔同,不過相比芝麻湯底,呢嗰蕃茄湯底嘅蕃茄味🍅就唔太突出喇,反而蝦味🦐就非常濃烈,飲落口有d似龍蝦湯🦞雖然嗰湯冇乜蕃茄味,不過湯底都係熬得好濃,整體都係好味嘅✌🏻最後就講吓嗰麵底,烹調時間啱啱好,夠哂煙韌,不過最想反

——————
🤍 魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵 $85

🤍 魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵 $88

最後就講吓嗰麵底,烹調時間啱啱好,夠哂煙韌,不過最想反而係佢嘅份量!餐廳講明佢地嘅份量係一般拉麵🍜店嘅1.5倍😮所以我地當日都食到非常飽,如果大家都唔係好大食嘅,建議嗌少麵就啱啱好!
2021-04-19 752 瀏覽
疫情之下人🐉極短, 這可能不是店家樂見的, 但食客有福了繼荃灣之後, 第二次幫襯, 第一次試玩扭蛋機, 頭獎有免費拉麵🎊結果, 我兩個五蚊雞扭到紫菜, 食住x10, 不知是否十片紫菜呢? 最後改同價錢的加底🐣雖然台風出名麵底大, 加底之後等於3包即食麵份量🐣🐣🐣第一次加底真是飽到上心口, 今次可能因為肚餓, 份量剛剛好, 而且台風拉麵有咬勁, 又無鹼水味, 一級棒🗼秉承日本人嚴謹精神, 入座人數控制在半數之內, 雖然店面冷清, 店員熱情依舊, 朝氣勃勃。餐廳本身的日本動漫海報, 圓碌碌動物照片和真實公正的客人評價與店家誠意十足的逐項回應, 氣氛一流, 熱店間中控制人流也不錯🙈評語之中有指叉燒偏乾, 深表同意, 原因是豬肉偏瘦, 用爐火燒, 有烤肉味但鎖不住肉汁, 而且超薄片, 加上形狀不規則, 與其說是日式叉燒, 不如說是中式燒味混種😅除了加底, 還加溏心蛋, 以為浸太久會變老, 食完半碗先咬開依然流心, 鹹味適中。可惜的是晚市無沾麵🍤四選一推介櫻花蝦湯, 香濃, 加生蒜更添香氣
疫情之下人🐉極短, 這可能不是店家樂見的, 但食客有福了
鰹魚拉麵
2021-04-17
鰹魚拉麵
2021-03-28 963 瀏覽
台風一向係高人氣既日本麵店不論拉麵定沾麵都非常之受歡迎💛上次去到荃灣第一次試今次黎旺角近近地試店內充滿澎湃既動漫氣氛🤣😆!真心有一刻覺得自己喺日本😆!雖然聽講過話荃灣店味道好啲但其實旺角店一啲都唔差架😍💛!晏少少去仲會打哂蛇餅咁排隊tim!另外,想試既朋友記得留意喔🌟~呢間拉麵同沾麵唔係全時段供應架‼️以正常營業時間分段:💛沾麵供應時段:12:00pm-15:30pm💛拉麵供應時段:17:30pm-22:30pm唔好搞錯時間呀‼️‼️‼️▪魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵$88☆(7.8/10)超濃郁鰹魚湯底🐟!一上枱咩都唔理就咁飲一啖湯~湯唔係濃郁稠密個種 比較稀但小小一啖 鰹魚既濃香鮮味滿佈整個口腔🐟!不過唔鐘意重口味既人可能覺得魚介味道濃烈到偏鹹有啲over~但我仲接受到♡!(因為本來食沾麵就係要襯濃湯先夾😛)湯入面有叉燒粒的確係粒狀而唔係一般既一片片咁上可能方便你一邊沾湯一邊食~?!叉燒肉質偏瘦 但鬆軟嫩滑 連湯食好入味 份量適中不錯湯底一撈起有好多好多好多櫻花蝦🦐!鮮味十足🦐!但個人覺得櫻花蝦同蕃茄既味道係獨立分開的🍅~湯入面蕃茄味本來不重,櫻花蝦夾着魚介湯兩者已經發揮得好match,蕃茄感覺有
台風一向係高人氣既日本麵店
不論拉麵定沾麵都非常之受歡迎💛
上次去到荃灣第一次試
今次黎旺角近近地試
店內充滿澎湃既動漫氣氛🤣😆!
真心有一刻覺得自己喺日本😆!
雖然聽講過話荃灣店味道好啲
但其實旺角店一啲都唔差架😍💛!
晏少少去仲會打哂蛇餅咁排隊tim!
另外,想試既朋友記得留意喔🌟~
呢間拉麵同沾麵唔係全時段供應架‼️
以正常營業時間分段:
💛沾麵供應時段:12:00pm-15:30pm
💛拉麵供應時段:17:30pm-22:30pm
唔好搞錯時間呀‼️‼️‼️

魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵$88☆(7.8/10)
超濃郁鰹魚湯底🐟!
一上枱咩都唔理就咁飲一啖湯~
湯唔係濃郁稠密個種 比較稀
但小小一啖 鰹魚既濃香鮮味滿佈整個口腔🐟!
(因為本來食沾麵就係要襯濃湯先夾😛)
湯入面有叉燒粒
的確係粒狀而唔係一般既一片片咁上
可能方便你一邊沾湯一邊食~?!
叉燒肉質偏瘦 但鬆軟嫩滑 連湯食好入味 份量適中不錯
湯底一撈起有好多好多好多櫻花蝦🦐!鮮味十足🦐!

但個人覺得櫻花蝦同蕃茄既味道係獨立分開的🍅~
湯入面蕃茄味本來不重,櫻花蝦夾着魚介湯兩者已經發揮得好match,蕃茄感覺有啲置身事外~
勉強食得出蕃茄既酸甜 但基本上被魚介既突出cover咗!
最後講埋啲麵!
粗身既麵 口感彈牙又煙韌 係我鐘意既類型
但麵既掛湯能力不高
一啖湯一啖麵咁食會正啲如果唔係就無乜味🤣
仲有半隻溏心蛋🥚!
蛋黃呈半透明狀完全在標準之上!好味!
連湯食更入味~
所以整體講 除咗蕃茄部分一般般之外算係幾高質既沾麵

高cp值💛!100%回頭率💛!
下次決定試最original既魚介豚骨湯❤!
2021-03-17 830 瀏覽
平日晚上大多數時間都有人龍排隊, 本身都食過唔少次.可以自選份量汁多少都係貼心位, 自己都係200g為主.如果唔食旬之類, 可以換其他嘢: 蛋, 紫菜etc etc可能疫情緣故, 都多咗外賣包(? 可以自己買返屋企試煮吓不過我自己懶, 都係經開食吓
平日晚上大多數時間都有人龍排隊, 本身都食過唔少次.
可以自選份量汁多少都係貼心位, 自己都係200g為主.
如果唔食旬之類, 可以換其他嘢: 蛋, 紫菜etc etc
可能疫情緣故, 都多咗外賣包(? 可以自己買返屋企試煮吓
不過我自己懶, 都係經開食吓
2021-02-23
  • 魚介拉面