2019-11-07 22 瀏覽
🔹蟹三味 ($238) 🔹豪快海鮮丼($128) 🔹蟹籽沙律 ($38)..兩個丼都好新鮮!一上枱就聞到蟹香,𢳂起pat蟹肉撈蟹膏,成寸咁厚呀!三隻松葉蟹腳好大隻夠肥美!🥳.豪快海鮮丼嘅刺身都全部超鮮味!三文魚、油甘魚、劍魚腩通通厚切,咬勁多啖先食哂😝一入口帶甘香嘅感覺無得頂,每一啖都有魚油香😳甜蝦咬落係入口即溶,真係得出係新鮮,帆立貝表面經炙燒,更加有溶化嘅感覺!連舊玉子燒都又juicy又有蛋香🤪撈埋醋飯食一流,唧埋青檸汁,味道更有層次仲要可以無咁膩!.🧧: 呢度嘅麵豉湯可以任飲㗎!😽
🔹蟹三味 ($238)
🔹豪快海鮮丼($128)
🔹蟹籽沙律 ($38)
🧧: 呢度嘅麵豉湯可以任飲㗎!😽
九龍城不嬲出名泰國菜,但最近阿梁打聽到有一間日本餐廳好出色,丼飯用料好足,所以決定慰勞一下阿張❤帶佢去試一試💏以下內容可能會令大家有lam mon嘅衝動,敬請留意!阿張點餐👦🏻$238 蟹三味丼🦀(期間限定)評分(10分滿分):8⃣食評💬:又到咗食蟹嘅季節~對於鍾情於蟹嘅阿張黎講,呢個蟹三味丼真係好出色🤤有香箱蟹肉、松葉蟹肉同埋三隻蟹腳,一次過滿足晒我三個願望😍再落少少青檸汁調下個味,每啖都大滿足!另外,食丼飯除咗飲熱茶外,漁吉仲有第二個選擇俾你,就係免費享用熱辣辣嘅味噌湯😍無限添飲!阿梁點餐🧒🏻1)$208 海膽三文魚籽丼評分(10分滿分):9️⃣食評💬:丼入面有海膽、三文魚籽、蟹籽同埋原隻生雞蛋黃🥚本身生雞蛋黃吉穿左佢用嚟撈飯就已經好正,再加埋一粒粒三文魚籽,咬落去爆曬啲汁出嚟🤭,係鮮味吖🥰!個口有種漿住嘅感覺,再加多舊鮮甜海膽一齊啪落口😇,我同阿張形容呢種為「上咗天堂嘅感覺」!2)$48 漁吉蒸蛋評分(10分滿分):7️⃣食評💬:一個咁細嘅杯入面有海膽、三文魚籽、松葉蟹肉、雞肉、冬菇、銀杏同埋鳴門卷咁多種料真係唔講得笑🤗!蛋方面都係嫩滑,味道就同平時嗰啲差唔多,正正常常,不過就勝在熱辣辣~
以下內容可能會令大家有lam mon嘅衝動,敬請留意!

阿張點餐👦🏻
$238 蟹三味丼🦀(期間限定)
評分(10分滿分):8⃣

評分(10分滿分):7️⃣
漁吉蒸蛋

2019-11-03
漁吉蒸蛋
🐽蟹三味 $238蟹三味有蟹肉、撈左蟹膏既蟹肉、蟹腳同蟹籽,可以一次過滿足三個口感,啲蟹肉份量好多,可以夠撈哂成碗飯,每一啖都好幸福,蟹肉鮮甜,有淡淡既鹹味,撈左蟹膏既蟹肉味道會較濃,唔需要落太多既豉油,飯多到差啲食唔哂,女仔就可能要嗌少飯🤣 ••••••••••••••••••••••••••••••🐽漁吉特選丼 $188有好多唔同款既魚生,包括三文魚、油甘魚、劍魚腩、甜蝦、星鰻、帆立貝、櫻花魷魚、海膽、蛋同三文魚子,岩哂啲咩都想試既朋友仔,魚生都大塊好厚同新鮮,最鍾意就係油甘魚同帶子,好爽口鮮甜🤤 ••••••••••••••••••••••••••••••🐽鹽燒鯖魚 $48外皮係脆脆既,烤到金黃色,肉質嫩滑多汁😆枱上面會有個壺,裏面係麵豉湯,依度既麵豉湯係任飲,自己倒落個碗度
🐽蟹三味 $238
🐽漁吉特選丼 $188
🐽鹽燒鯖魚 $48
外皮係脆脆既,烤到金黃色,肉質嫩滑多汁😆

• 漁吉特選丼
2019-11-05 11 瀏覽
九龍城隱藏咗一間日本丼飯,地方唔算大,不過環境裝潢得幾有特色。見佢有個期間限定梗係試下佢點限定法,就叫左個黃金伊勢海老丼。一上枱真係比佢個外型嚇親,大大個龍蝦頭,碗飯都好大碗。講返個味道先,龍蝦肉就好扎實,滑蛋加埋黑松露,啖啖味道都好濃郁。呢度有一樣特別就係每枱都放左一壺麵鼓湯任飲,飲前搖一搖就更好味,我都忍唔住飲咗兩碗。朋友就叫左個北海帆立丼,配料唔單止有帆立貝咁簡單,仲有海膽,一大堆魚子,同玉子,真係配料十足。價錢貴少少大大滿足。menu上有講齊有咩料,唔怕唔知自己食咩

menu上有講齊有咩料,唔怕唔知自己食咩
黃金佢
2019-11-04 25 瀏覽
好耐無尼九龍城尼個美食天堂啦。今日行過附近,經過間食刺身飯餐入面嘅食客食緊碗勁靚龍蝦飯。二話不說,即入尼試下。1️⃣第一當然叫左吸引我入尼嘅龍蝦黑松露滑蛋飯,人地有個真名,叫伊勢海老井。睇名唔知係咩唔緊要,佢有部ipad比你睇圖,非常細心大大隻龍蝦🦞.......做裝飾......😂😂當然,細心嘅日本餐廳係唔想你出手,大大粒龍蝦肉已經切好左比你,加埋我最愛嘅滑蛋加黑松路......😋😋OMG...... 正到唔知講咩好2️⃣漁吉蒸蛋係日本蒸蛋我都比100分🤩🤩 尼個仲要加埋海膽同三文魚籽,比多20分你。海膽好新鮮,完全唔會有苦味。3️⃣漁吉特選井兩隻字形容曬.....🔥新鮮🔥...... 一碗刺身飯只須要甘....別無他求😚兩個人食,HKD533————————————滿分5🔆🏝環境 🔆🔆🔆🔆🛋服務 🔆🔆🔆🔆💲價錢🔆🔆🔆😋食物質素🔆🔆🔆🔆💥翻兜指數 🔆🔆🔆🔆🔆—————————————📍漁吉海鮮丼專門店📍九龍城衙前圍道84號地下A舖

2️⃣漁吉蒸蛋

—————————————
📍漁吉海鮮丼專門店
📍九龍城衙前圍道84號地下A舖
2019-11-02 33 瀏覽
漁吉海鮮丼專門店#九龍城好少何會嚟九龍城,嚟親通常都係食泰國野多,今次同一個係九龍城附近讀書嘅朋友一齊食,嚟咗間食日本嘢嘅餐廳。餐廳環境裝修都幾靚。滑蛋龍蝦飯好好味!無論係龍蝦定係隻蛋都好香,佢哋已經預先將龍蝦肉拆咗出嚟,而且仲燒得好香,另外啲蛋加咗蔥花炒,同平時食開嘅日式滑蛋有少少唔同,冇咁生,但係香口好多,而且仲有少少黑松露香。另外擺盤亦都非常精美,加咗少少金箔喺龍蝦上面,個蝦頭入面膏仲好多!飯方面並唔係壽司飯,而係普通珍珠白飯,不過更加配合佢個滑蛋。 味道: 4.3/5性價比:3.8/5漁吉特選丼 $198油甘魚 三文魚 魷魚 星鰻 帆立貝 海膽 三文魚子 櫻花魷魚 赤蝦 左口魚邊 蟹籽成個魚生飯的確有好多唔同種類嘅刺身,而且都好新鮮,仲要大部份嘅刺身都係有微微燒過,絕對唔馬虎。特別欣賞佢嘅櫻花魷魚,爽口唔會太韌,份量亦都好多。有時會好驚魚生飯太過酸,呢個啱啱好而且飯嘅軟硬度都唔錯,唔會太濕。唯獨係始終魚生種類多,所以每一款嘅份量,除咗魷魚之外,都比較少,只係得一至兩件。味道: 4.2/5性價比:3.8/5蒲燒鰻魚 半條$88雖然話半條但係好闊,亦都好肥美。入口好淋,鰻魚汁嘅調
漁吉海鮮丼專門店#九龍城

味道: 4.3/5

漁吉特選丼 $198
味道: 4.2/5

蒲燒鰻魚 半條$88
雖然話半條但係好闊,亦都好肥美。入口好淋,鰻魚汁嘅調味都好好,另外仲配有山椒粉俾我哋作調味,山椒粉麻麻酸酸,更加帶出咗鰻魚嘅香甜。
味道: 4.2/5
蒲燒鰻魚半條
蒲燒鰻魚半條
2019-11-01 14 瀏覽
好少去九龍城,一入親去都係為咗覓食。原來九龍城除咗出名有好食嘅泰國菜之外,都有好似我上次介紹過嘅賽車餐廳,仲有日式海鮮丼飯。朋友介紹,先知呢間出名龍蝦丼/蟹丼。($238)本身其實想試蟹丼,「蟹三味 」:蟹腳,香箱蟹肉,松葉蟹肉。聽講蟹肉塞爆成碗,又夠鮮甜,好似好吸引咁😍 。但係我琴晚個肚有啲唔舒服,就揀咗食熟嘅龍蝦,避免食生嘢,可惜🤦🏻‍♀️,有機會再去要試下。龍蝦🦞整到好靚,上面有金箔,不過都係個殼😂。一拎起,發現裡面啲肉已經挑起晒,連埋蛋咁食,好似蝦仁炒蛋咁,不過係「龍蝦仁炒蛋」😂 。蛋都幾滑溜,飯就超級多,簡直係幾人份量,我冇可能食得晒成碗😅。朋友叫咗個「漁吉特選丼」($198)都係好大碗!見佢都食唔晒碗飯😂,啲海鮮都有分咗啲畀我食,例如佢唔食嘅海膽、三文魚籽、油甘魚,都覺得幾鮮甜👍🏻。仲有好多海鮮:三文魚、產地直送鮮魚、星鰻、帆立貝、櫻花魷魚、赤蝦、蟹籽、左口魚邊......勁豐富!本身唔知朋友叫嘅特選丼已經有鰻魚食,我哋叫咗個小食share~ 半條蒲燒饅魚($88),所以大半都係我食😝,不過又燒得幾和味,加埋啲山椒粉,好march~ 不過我貪得意落咗啲山椒粉落飯到,就發現唔夾
好少去九龍城,一入親去都係為咗覓食。
朋友介紹,先知呢間出名龍蝦丼/蟹丼。($238)

朋友叫咗個「漁吉特選丼」($198)

本身唔知朋友叫嘅特選丼已經有鰻魚食,我哋叫咗個小食share~ 半條蒲燒饅魚($88),所以大半都係我食😝,不過又燒得幾和味,加埋啲山椒粉,好march~ 不過我貪得意落咗啲山椒粉落飯到,就發現唔夾😤...以為佢飯素咁😅。

最特別係有任飲麵豉湯!每枱都有一壺,自己無限添飲!都幾濃味,不過冇湯料嘅。另外都有熱茶飲~
  • 漁吉特選丼
  • 蒲燒鰻魚
  • 麵豉湯
  • 龍蝦丼
2019-10-24 26 瀏覽
以往去九龍城多數都係食泰國嘢😌今日比我發現到呢間日式海鮮丼飯專門店,見到店內食客不少、出品也不俗,一於入去試一試。點了服務員推薦的季節限定🦀蟹皇丼。嘩!呢碗松葉蟹肉太令人驚艷啦,好澎湃呀🤤滿滿一大碗真是超級誘人😍松葉蟹係日本矜貴的食材,蟹肉肉質軟滑具彈性,鮮甜中帶多一份鹹鮮的味道加埋海膽、三文魚籽、蟹籽。食材超新鮮,用料非常豐富,滿滿一大碗,吃完超滿足👏🏻👏🏻🐡海膽三文魚籽丼Creamy濃郁的海膽配以三文魚籽、蟹籽及原隻雞蛋黃。加點日本醬油連同醋飯撈勻一齊食,每一啖都透出誘人的鮮甜味美👍😋除主打食品外,值得一讚嘅係此店免費提供的麵豉湯甘醇滋味。每張枱都備有一壺鮮美醇厚的味噌湯,好讓客人自斟自飲👍👍
以往去九龍城多數都係食泰國嘢😌
點了服務員推薦的季節限定🦀蟹皇丼。
🐡海膽三文魚籽丼
Creamy濃郁的海膽配以三文魚籽、蟹籽及原隻雞蛋黃。
呢排天氣更正,涼涼地、陽光普照☀️又乾爽,一到咁嘅季節,阿叔就好想擦蟹🦀。經朋友介紹下,知道九龍城有間CP值超高嘅日式海鮮丼專門店,日本嘢阿叔最啱,加上 #黃業良心小店,定必支持一吓!💪🏼💪🏼💪🏼.呢期最啱食期間限定嘅 #蟹三味丼($238),非常吸睛嘅賣相😍,蟹腳、香箱蟹肉、松葉蟹肉佈滿成碗飯,真正啖啖蟹肉🦀,一半蟹肉較鮮甜,一半蟹肉撈上蟹膏味道較濃,食得好感動!🥳.#北海帆立丼($178),超足料嘅海鮮丼飯,一碗有齊帆立貝、海膽、三文魚籽同埋蟹籽,當中三文魚籽大大粒,晶瑩剔透又鮮甜,保証你話正,哈!😝.不得不提,呢度嘅麵豉湯🥣係無限添飲,想飲幾多,就自己斟幾多,絕對係超有誠意嘅本土日式海鮮丼專門店。👍🏼👍🏼👍🏼
2019-10-23 36 瀏覽
今次hp為大家推介下漁吉既海鮮丼🤗夜晚6pm開鋪 好快已經座無虛席😯😯未食都估計應該有返咁上下質素😌餐廳主打食丼 款式雖然唔多 但原來貴精不貴多🙂全部都係海鮮類 另外仲有小食提供 啱曬為食客😋.蟹王丼顧名思義梗係食蟹啦🦀睇下張相啲蟹肉多到可以舖到半碗飯😂而且係好厚唔係得薄薄一浸😆賣點係超級多汁 極為新鮮 👍🏻拍得住喺日本食到既級數🇯🇵🎌入口好甜 零腥味 𡁻落夠爽有啲彈牙添🌟三文魚籽好大粒 咬爆左啲汁係勁澎湃咁湧出黎💦💦粒粒晶瑩通透 外皮無渣 魚油味甘香🥰海膽係完全out of expectation地多😱每片都好大片 而且好厚身 餐廳仲輕輕火炙過面層🔥起初都諗會唔會破壞左本身味道😕點知原來入口有少少焦香味道 令到入口感覺更鮮🤩少少苦澀味都無 又甜又滑😛約200蚊一碗其實都算係好抵食 食物質素非常高😎落足料之餘食完係lam lam 脷👅
今次hp為大家推介下漁吉既海鮮丼🤗

落足料之餘食完係lam lam 脷👅
蟹王丼
  • 海膽三文魚子丼
2019-10-22 48 瀏覽
非常豐富既丼,有齊唔同款式既刺身,包括三文魚、油甘魚、星鰻、帆立貝、海膽、三文魚籽、櫻花魷魚、赤蝦同蟹籽,唔洗左揀右揀😝。我最欣賞個櫻花魷魚,每條都滑嘟嘟,咬落去煙煙韌韌,而媽媽就對個帆立貝情有獨鍾,本身唔太好刺身既佢都覺得好鮮甜。同埋,海膽個表面有輕輕燒過既,所以食落感覺更加帶出海膽個種獨有既回甘味😋。..「蟹三味」丼即係包括了雙色蟹肉、松葉蟹腳同蟹籽😋。 聽店員講師傅將蟹肉起出後,會將其中一半撈上蟹膏,所以有一邊蟹肉係相對顯得較深色。味道方面,白色個邊比較食到蟹肉既鮮甜味,而深色個邊相對食到較濃既蟹膏味。最令我驚喜既就係個松葉蟹腳,好鮮甜之餘又唔會無咩蟹味。另外,師傅係醋飯面先鋪上一層蟹籽,之後再將蟹肉放係上面,令到每啖飯都充滿住脆卜卜既蟹籽,配埋蟹肉一齊食真係非常滿足☺。..未食已經聞到好香清酒味,經調味的湯汁飲落好清,咸咸地咁,唔似平時就咁飲清酒咁難入口😋。蜆肉方面,Size比平時大隻,而且食落好爽口,撈埋D清酒湯汁一齊食真係別有一番風味,食完之後媽媽仲講笑咁話醉醉地🤣。..
限定蟹三味丼
清酒煮蜆

2019-10-22 16 瀏覽
秋天要開始食蟹了大閘蟹我就唔食嘅,唔鍾意食羔。蟹肉啱我啲期間限定嘅「蟹三味」,好足料,一碗丼已經有齊蟹腳、香箱蟹同松葉蟹另外叫咗北海帆立海老丼都好豐富㗎每碗刺身都配咗半個青檸,唧少少青檸汁真係有畫龍點睛嘅效果㗎刺身夠新鮮,價錢合理
秋天要開始食蟹了

大閘蟹我就唔食嘅,唔鍾意食羔。蟹肉啱我啲

另外叫咗北海帆立海老丼都好豐富㗎

每碗刺身都配咗半個青檸,唧少少青檸汁真係有畫龍點睛嘅效果㗎

刺身夠新鮮,價錢合理
2019-10-22 46 瀏覽
一直經過都想試呢間,今日決定特登去,兩個人叫咗一個魚生飯話一個鰻魚飯,300幾蚊仲要+1,魚生飯我朋友食,聲稱啲魚生都夠鮮味,但係啲飯好硬,唔似珍珠米。另外鰻魚飯勁差,啲飯有飯焦好乾,鰻魚汁冇乜味,唔夠厚,唔好食要,160幾蚊,超級唔抵。枱面有一碗麵屎湯可以比客人任針但係麵豉湯係味精湯,勁鹹,唔飲一啲都冇所謂。餐牌嘅款式唔多,如果唔食生野嘅朋友,只可以揀鰻魚飯,或者係鰻魚炒飯,冇其他。原本有個天王當係天婦羅,個樣幾好嘅,不過今日暫停唔知點解。唔會再食下次!
2019-10-20 33 瀏覽
大胃今次嚟九龍城,唔一定為咗食泰國嘢嘅,九龍城越開越多日本嘢,哈日嘅我,聞到魚生徐自然就衝過嚟啦店內燈光舒適,落用街上嘅陽光,映入店內,歎吓杯茶warm up吓呢壺唔係茶,係味噌湯,飲完任斟超大碗嘅特選丼,上面有12樣嘢,一次滿足晒大胃嘅願望。玉子超juicy,蝦膏好濃郁,比目魚入口即溶,海膽鮮味無窮,三文魚雪花好靚,帶子又大粒,油甘魚同白豚肉好爽口,正呀期間限定蟹三味丼,有蟹腳、香箱蟹肉同松葉蟹肉,全部都係蟹啲蟹肉好有蟹味,而且份量仲多過啲飯,真心冇呃秤海膽天婦羅好少見,一試無妨

呢壺唔係茶,係味噌湯,飲完任斟

蟹三味

期間限定蟹三味丼,有蟹腳、香箱蟹肉同松葉蟹肉,全部都係蟹

啲蟹肉好有蟹味,而且份量仲多過啲飯,真心冇呃秤

海膽天婦羅

海膽天婦羅好少見,一試無妨
2019-10-20
蟹三味
2019-10-19 15 瀏覽
蟹王丼🦀❤ $238超澎湃!!🤤 面頭舖滿超厚層既松葉蟹肉同鮮甜既三文魚子😇 蟹肉質感少彈 帶點鹹鮮味 擠上青檸汁味道更fresh!😋 海膽表面燒到有微微焦香 裏面非常creamy!!!! 味道好濃郁 很幸福😍😍漁吉特選丼 $188呢個丼都好足料 有海膽 三文魚子 三文魚 油甘魚 星鰻 帆立貝 赤蝦 魷魚等等 整體都正正常常😌 值得一提個左口魚邊超重油香🥰漁吉茶碗蒸 $48蛋好香好滑幾出色😍 上面仲有三文魚子 海膽同菇 碗底仲有松葉蟹肉 仍然keep到鮮甜味道!😊不過佢既丼飯面頭舊yellow object唔見左好signature既“漁吉”二字 唔知係咪想我發揮小宇宙呢?🤪

蟹王丼🦀❤ $238

漁吉特選丼 $188