2019-10-18 23 瀏覽
九龍城最多就係食泰國嘢但我今日嚟到呢度,偏偏就係食日本野只因我朋友話佢呢度嘅「丼飯」好足料。餐廳嘅長身有一幅日式壁畫,感覺好和風⛩基本上呢間餐廳清一色都係「丼飯」其實可以建議大家要少飯🍚呢度嘅麵豉湯全部都係任飲嘅👀款式花多眼亂,但店員推介 #蟹三味 🦀 $238哇❗️哇❗️哇❗️蟹🦀佔據整碗丼飯,視覺味覺雙重享受,感覺很豪氣😂由蟹腳、香箱蟹肉及松葉蟹肉組成的,一碗就試曬三類蟹肉,每口也是一絲絲的蟹肉。#漁吉特選丼 $188一款已經有齊晒多類型嘅刺身🐠大大話話其實有10類,刺身嘅份量一啲都唔野少😌普遍都係厚切。刺身好鮮味,而且口感好豐富,竟然有我平時最鍾意食嘅櫻花魷魚🦑而且店家仲會配備青檸🍋令到刺身更加鮮甜。#蒲燒鰻魚 $88平時多數都係食鰻魚飯,但係依度有半條蒲燒鰻魚Order✨ 鰻魚的肉質幼細及軟嫩,而且沒有太多的細骨條。
九龍城最多就係食泰國嘢
但我今日嚟到呢度,偏偏就係食日本野
只因我朋友話佢呢度嘅「丼飯」好足料。
餐廳嘅長身有一幅日式壁畫,感覺好和風⛩

基本上呢間餐廳清一色都係「丼飯」

其實可以建議大家要少飯🍚

呢度嘅麵豉湯全部都係任飲嘅👀

款式花多眼亂,但店員推介 #蟹三味 🦀 $238

#漁吉特選丼 $188

#蒲燒鰻魚 $88
👭漁吉海鮮丼專門店 (九龍城)👭1⃣蟹王丼 $238整個丼主要由四款食材組成:蟹肉、三文魚籽、蟹籽同海膽。當中蟹肉同三文魚籽佔既比例較多,兩者加埋接近鋪滿整碗飯既表面。38撈左少少豉油同wasabi 落飯一齊食,帶出蟹肉嘅鮮味。食到一半再將青檸汁加埋落飯到一齊食,整體變得清新無咁膩。簡直係一個價錢,兩種享受😝2⃣漁吉特選丼 $188呢款丼有好多款刺身拼埋一齊,當中有三文魚、油甘魚、星鰻、帆立貝、海膽、三文魚籽、櫻花魷魚、赤蝦、蟹籽等。見到咁多食材就知豐富啦🤩食落刺身都鮮味十足,而且尺寸都唔細,厚度亦岩岩好,岩哂心思思乜都想試既朋友,簡直係大滿足之選😋3⃣櫻花炸豆腐 $38由於係其他日式餐廳好少見到呢款小食,所以38叫左黎試😜一客分量好多,數埋有成8-10件。其實係用左櫻花蝦代替炸粉包裹住豆腐,然後拎去炸。上枱時熱辣辣,咬落外層櫻花蝦好酥脆,內裏豆腐仲好嫩滑🤤點埋附送既醬汁,有一種清爽既感覺。溫馨提示:呢到既丼份量超巨,正常份量既飯有成330g,細食既朋友仔記得選擇少飯呀😆咁就可以食得曬,唔做大嘥鬼🥳推薦度:7.5/10🏠九龍城衙前圍道84號地下A舖🕐Wed-M
👭漁吉海鮮丼專門店 (九龍城)👭

1⃣蟹王丼 $238

2⃣漁吉特選丼 $188

3⃣櫻花炸豆腐 $38

推薦度:7.5/10

🏠九龍城衙前圍道84號地下A舖
🕐Wed-Mon 12:00noon-3:00pm, 6:00pm-11:00pm
Tue OFF
2019-10-17 1017 瀏覽
漁吉海鮮丼專門店 今日lunch,同友人約左去九龍城潮聖食海鮮丼,好期待呀,小編最愛食日本菜,店既裝修好靚,日本風😘,五顏六色好靚呀。麵豉湯任飲😋,吾會太咸。我地叫左黎緊準備上架既蟹王丼$238,🦀哇好正呀,滿滿蟹肉,鮮甜熟蟹肉,完全食吾到殼,啖啖都有三文魚籽,好有口感👍🏻充滿魚油香,有玉子,青檸,加拿大海膽,份量十足,仲有長腳蟹都好鮮甜,去左殼成條鮮蟹柳,好優😍細食既女仔可以叫小飯,最緊要吾好浪費呀😋蒲燒鰻魚$88🍱鰻魚十分肥美,好厚肉,啲燒汁好入味呀,店員話加上山椒粉食更可口👍🏻👍🏻👍🏻 。海膽三文魚籽丼$198🍱海膽大大件,非常大方,好creamy,完全無腥味,好鮮甜,超多三文魚籽,魚油飽滿,配上蛋黃撈飯🥰無得輸呀😋地址:漁吉海鮮丼專門店 (九龍城)九龍城衙前圍道84號地下A舖 最高為(5/5)味道⭐⭐⭐⭐⭐️價錢⭐⭐⭐⭐環境⭐⭐⭐⭐⭐️服務⭐⭐⭐⭐⭐️推薦星數⭐⭐⭐⭐⭐️ #hkfood#hkfoodie#hkfoodbloggger#hkfoodblog#hkrestaurant#foodpotography#openricehk#foodpic#foodporn#picofthe
漁吉海鮮丼專門店

我地叫左黎緊準備上架既蟹王丼$238,
🦀哇好正呀,滿滿蟹肉,鮮甜熟蟹肉,完全食吾到殼,
啖啖都有三文魚籽,好有口感👍🏻充滿魚油香,有玉子,
青檸,加拿大海膽,份量十足,仲有長腳蟹都好鮮甜,
去左殼成條鮮蟹柳,好優😍細食既女仔可以叫小飯,
最緊要吾好浪費呀😋

蒲燒鰻魚$88🍱
鰻魚十分肥美,好厚肉,啲燒汁好入味呀,
店員話加上山椒粉食更可口👍🏻👍🏻👍🏻

海膽三文魚籽丼$198🍱
海膽大大件,非常大方,好creamy,完全無腥味,
好鮮甜,超多三文魚籽,魚油飽滿,
配上蛋黃撈飯🥰無得輸呀😋

地址:漁吉海鮮丼專門店 (九龍城)
九龍城衙前圍道84號地下A舖 最高為(5/5)
味道⭐⭐⭐⭐⭐️
價錢⭐⭐⭐⭐
環境⭐⭐⭐⭐⭐️
服務⭐⭐⭐⭐⭐️
推薦星數⭐⭐⭐⭐⭐️ #hkfood#hkfoodie#hkfoodbloggger#hkfoodblog#hkrestaurant#foodpotography#openricehk#foodpic#foodporn#picoftheday#instafood#topcitybiteshk#hkig#hkiger#hkigers#foodie#foodgasm食評#相機食先#食好西#九龍城美食#漁吉海鮮丼專門店
2019-10-17
  • 蟹王丼
  • 蒲燒鰻魚
  • 海膽三文魚子丼
2019-10-12 44 瀏覽
#漁吉特選丼 🍱 ($188)有三文魚、油甘魚、星鰻、帆立貝、海膽、三文魚籽、櫻花魷魚、赤蝦、蟹籽🦀食材豐富😏 最特別係櫻花魷魚🦑 切成一條條口感特別😋 赤蝦幾大隻🦐 可惜有腥味😳 新鮮程度一般😅#豪快海鮮丼 🍣 ($128)有三文魚、油甘魚、帆立貝、甜蝦同蟹籽🦐 呢個價錢相當抵食🤭 不過飯煮得不好👎🏻 沒有用上日本珍珠米🍚 而且煮得十分淋身😞比較同類型既 #爆丼屋 😉 爆丼屋食物質素同性價比較高😏
#漁吉特選丼 🍱 ($188)

#豪快海鮮丼 🍣 ($128)

比較同類型既 #爆丼屋 😉 爆丼屋食物質素同性價比較高😏
2019-10-11 25 瀏覽
🐟漁吉特選丼 $188.好豐富啊😍有三文魚、油甘魚、劍魚腩、星鰻、帆立貝、海膽、赤蝦、三文魚子同埋蟹子!三款魚類都好厚切,大大片而好新鮮肥美,係我最滿意嘅🤤星鰻都比我預期好食,同埋好大條!口感柔嫩鬆軟,搭配甜甜地嘅特製醬汁,啱晒送飯👌🏻.🦐北海帆立海老丼 $178.帆立貝輕輕火炙過,做到半生熟嘅效果👌🏻而呢款丼係有三種蝦嘅包括牡丹蝦、赤蝦同埋甜蝦!呢幾款食材同佢附上嘅青檸味道好夾,清新又開胃🍋.另外一提呢到嘅麵豉湯都唔錯,仲可以自己添飲!我食野前後都飲左一碗,飽晒🤣.
🐟漁吉特選丼 $188

🦐北海帆立海老丼 $178

• 漁吉特選丼
2019-10-06 39 瀏覽
九龍城除咗多泰國嘢之外仲有好多高質素餐廳今日朋友介紹之下來咗呢間日本餐廳嚟食丼漁吉 提供好多款日式丼 當中有刺身亦都有松葉蟹肉 而且客人可以揀飯嘅份量 仲可以選擇走蔥 非常貼心店員仲會攞部pad黎比客人睇下個實圖岩哂啲選擇困難症嘅朋友 方便佢哋揀餐蟹皇丼 $238蟹王丼入面有海量嘅松葉蟹肉 海膽 三文魚籽 蟹籽 當中嘅松葉蟹肉足足有1cm咁厚 材料十足 而且配搭埋海膽三文魚子蟹子等等嘅材料 增加咗成個丼嘅口感 另外再加埋青檸汁 提高咗材料嘅鮮味 漁吉精選丼 $188精選丼而且賣相非常吸引 丼入面三文魚油甘魚帆立貝海膽櫻花魷魚赤蝦星鰻等等 材料豐富 色彩鮮豔 不過最緊要係材料夠新鮮 三文魚油甘魚肥美油脂豐富 帆立貝會燒一燒再夾住海膽 香甜又好味 赤蝦夠大隻爽口 不得不提 星鰻質素非常高 夠肥美 就咁食入面嘅材料已經值回票價 咁嘅價錢性價比非常高另外餐廳提供免費任飲嘅麵豉湯 濃度啱啱好唔會過咸 可以一試海膽蒸蛋 $38呢款小食值得推介 蛋香味十足 而且蒸得啱啱好 唔會過熟 好滑好滑 而且加埋海膽 蟹籽 更加鮮味
九龍城除咗多泰國嘢之外仲有好多高質素餐廳

漁吉精選丼 $188

另外餐廳提供免費任飲嘅麵豉湯 濃度啱啱好唔會過咸 可以一試
海膽蒸蛋 $38

2019-10-04 35 瀏覽
九龍城大家第一時間會諗起好多泰國餐館 今次小弟去就唔係食泰國菜 而係去咗日本野 見到呢間專系食海鮮丼飯 餐廳係一間小店 唔係有好多座位 ~~🦀蟹王丼 $238個碗有一半都係蟹肉 堆到好滿😍 蟹肉係松葉蟹 食落都有咸鮮味 而且唔會食到有骨碎 啖啖肉好正🤓 另外有三文魚子 好脆口好新鮮 撈埋係蟹肉一齊食夠味 都唔使再加好多豉油本身有海膽但係嗰日冇貨 轉左帆立貝 帆立貝輕輕炙過 鮮甜又大粒.🐟漁吉特選丼 $188刺身有三文魚 油甘魚 星鰻 帆立貝 比目魚魷魚 三文魚子 赤蝦 全部都好厚切最鍾意炙燒過嘅比目魚 食落去好有油香🥰魷魚撈埋蟹子送飯都幾好 其他刺身就正常水平 不過不失食得過劍魚腩可惜有筋 好難咬開😟.🥗溫泉蛋炸雞沙律 $48份量都幾大 炸雞做得唔錯 外皮唔係炸得好厚 隻麻醬都幾好食 不過小弟覺得唔要隻溫泉蛋味道會好食啲🙈.🍲麵豉湯 (免費)湯係用一個熱壺裝住 無限添飲 味道唔會太咸 食完刺身飲一碗熱湯好舒服🤤~~總結1)整體刺身都係中上水平 推介蟹王丼🦀
~~
🦀蟹王丼 $238

🐟漁吉特選丼 $188
最鍾意炙燒過嘅比目魚 食落去好有油香🥰
魷魚撈埋蟹子送飯都幾好 其他刺身就正常水平 不過不失食得過
劍魚腩可惜有筋 好難咬開😟
🥗溫泉蛋炸雞沙律 $48

🍲麵豉湯 (免費)
~~
總結
1)整體刺身都係中上水平 推介蟹王丼🦀
去親九龍城都係食泰國嘢😌但最近見到呢間日式海鮮丼好多人排隊.而且店舖設計好日式好靚☺️吸引左我.今日就去試吓!食物方面:⚪️蟹王丼對於一個蟹fans.即刻叫左黎試下💁🏻‍♀️黎到見到大半碗都係蟹肉.蟹肉好鮮味.咸咸地撈飯好正!仲有幾舊海膽.好鮮甜配埋蟹肉好滿足.旁邊仲有蟹籽同三文魚籽二種都有.令成碗飯都好有口感.我認為不需要落豉油都好夠味!!⚪️海膽三文魚籽丼海膽相比蟹王丼既海膽更大件.加埋蛋黃撈飯真係停吾到口!再加埋三文魚籽咸味岩岩好!⚪️海膽天婦羅第一次食海膽天婦羅.外脆內軟.但相對上冇直接食海膽咁濃咁鮮甜!⚪️蒲燒鰻魚(半條)鰻魚唔會燒肉太乾.而且好入味🙌🏻建議唔需要再點太多鰻魚汁.驚太濃味可以配埋飯一流👍🏻整體方面:喺九龍城嘅街口好易搵到.食材非常新鮮都好鮮甜.鍾意食蟹嘅絕對不能錯過👍🏻蟹肉係多到成碗飯都撈唔晒.款式種類都比較多👅而且枱面有一碗麵豉湯可以任飲.不過叫左小飯都係好多👀細食嘅女仔記得叫小飯!!
去親九龍城都係食泰國嘢😌
但最近見到呢間日式海鮮丼好多人排隊.
而且店舖設計好日式好靚☺️
吸引左我.今日就去試吓!

食物方面:

⚪️蟹王丼
對於一個蟹fans.即刻叫左黎試下💁🏻‍♀️
黎到見到大半碗都係蟹肉.
蟹肉好鮮味.咸咸地撈飯好正!
仲有幾舊海膽.好鮮甜配埋蟹肉好滿足.
旁邊仲有蟹籽同三文魚籽二種都有.
令成碗飯都好有口感.
我認為不需要落豉油都好夠味!!

⚪️海膽三文魚籽丼
海膽相比蟹王丼既海膽更大件.
加埋蛋黃撈飯真係停吾到口!
再加埋三文魚籽咸味岩岩好!
海膽天婦羅

⚪️海膽天婦羅
第一次食海膽天婦羅.外脆內軟.
但相對上冇直接食海膽咁濃咁鮮甜!
蒲燒鰻魚(半條)

⚪️蒲燒鰻魚(半條)
鰻魚唔會燒肉太乾.而且好入味🙌🏻
建議唔需要再點太多鰻魚汁.
驚太濃味可以配埋飯一流👍🏻

整體方面:
喺九龍城嘅街口好易搵到.
食材非常新鮮都好鮮甜.
鍾意食蟹嘅絕對不能錯過👍🏻
蟹肉係多到成碗飯都撈唔晒.
款式種類都比較多👅
而且枱面有一碗麵豉湯可以任飲.
麵鼓湯
不過叫左小飯都係好多👀
細食嘅女仔記得叫小飯!!
海膽三文魚籽丼
蒲燒鰻魚(半條)
  • 海膽三文魚子丼
  • 蒲燒鰻魚
2019-09-30 50 瀏覽
為食花太郎 Fafafoodblog #fafafoodblog日本菜 #fafafoodblog九龍城<九龍城都有正日本野>🇯🇵一講九龍城好多人都話泰菜打邊爐正 但其實有間丼飯都好正 呢間漁吉 主要食丼飯同日式食品 . 食材新鮮 十分值得試下 尤其佢個蟹王丼 鍾意食蟹既朋友要試下🦀🍴蟹王丼 238 蚊🦀外表好靚 首先甜蛋印左餐廳名🥚夠厚身香甜 加上整碎左既松葉蟹肉 🦀蟹肉鮮味香濃密度高 食落啖啖蟹味 加上加拿大海膽 口感軟林 👍🏻 三文魚籽同蟹籽 夠哂 juicy咬開帶 d醉咸味 就甘落少少豉油都好夠味😍而飯粒係用左日本飯夠軟身 由於佢有勁多飯 點餐時可選叫少飯🍚 加埋一 d青檸汁 wasabi同葱花 夠哂好味🍴漁吉特選丼 188 蚊材料豐富 首先有印住餐廳名既甜蛋🥚幾厚身 另外特選材料豐富 有軟熟既三文魚🐟 肥美油甘魚 厚切爽口既劍魚腩 幼身味濃既星鰻 鮮甜帆立貝 軟滑既加拿大海膽 爽口香咸既三文魚籽 彈牙香滑櫻花魷魚🦑 大隻厚肉既赤蝦 爽口蟹籽 仲有肥美既比目魚😈 每一樣野都好新鮮 加埋 青檸汁 同加 d豉油撈落日本軟白飯度食🍚 好正😍🍴海虎蝦天婦羅 88 蚊🦐三
<九龍城都有正日本野>🇯🇵

🍴蟹王丼 238 蚊🦀

🍴漁吉特選丼 188 蚊

🍴海虎蝦天婦羅 88 蚊🦐
三條海虎蝦天婦羅 粗身大隻 佢個炸皮夠哂香脆 蝦肉彈牙有咬口 👍🏻 加 d白蘿蔔碎 點埋天婦羅汁 好味😍

#虎蝦 #天虎羅 #丼飯 #三文魚 #蟹肉 #松葉蟹 #刺身 #油甘魚

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#漁吉海鮮丼專門店
九龍城衙前圍道84 號地下 a鋪
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog九龍城
=====================

🙂温馨提示🙂
Fb like左 page都睇唔到<通知>
若果大家想睇到多d唔同既美食
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
除左like 請做多一個步驟
[like] 左 👉🏻<追蹤中/Following> 👉🏻<搶先看/See First>
多謝大家支持!🤓🤓

任何美食😋歡迎inbox 我 , 等我食完開心share!🤓
2019-09-30
2019-09-26 69 瀏覽
幾年前黎九龍城都係食泰菜多呢晚朋友就介紹黎食日本丼飯🍱晚市黎到,座無虛席呢度主要係食丼,另外有小食可以叫有10多款丼可以揀,好容易會令你有選擇困難本來好想食出名🦀蟹王丼點知應該太受歡迎,已經賣晒咁就一於試咩都有嘅漁吉特選丼好搶眼嘅星鰻一整條❗️各類刺身鋪滿丼飯,賣相吸引🐟三文魚同油甘魚都幾肥美帆立貝,赤蝦🦐幾大隻,爽口鮮甜櫻花魷魚好似係第一次食,細細條幾得意蟹籽,三文魚籽同海膽一大pat,撈飯食一流🍚飯嘅份量係可以揀多或少飯是晚非常肚餓🤤大size都難我唔到😌不過真係好多飯架細食者要留意呀試埋海膽三文魚籽丼有3大pat海膽👉🏻望落色水唔錯食落鮮甜加上好多三文魚籽撈飯食好有口感😋仲有隻生蛋,我就撈左飯食令每粒飯都滑身d另外仲叫左蒜香厚切牛舌👅炸蒜好香口好鍾意😍牛舌咬落夠淋身,調味幾好試左少少碟上配製嘅辣醬辣到飛起🤪唔食辣嘅要留意返😅。順帶一提店內有一壺麵豉湯可以自己倒黎飲...即係任飲湯味香濃♨️配丼飯好夾店員會細心提你要搖暈先好飲呢下幾加分 。
幾年前黎九龍城都係食泰菜多
呢晚朋友就介紹黎食日本丼飯🍱
晚市黎到,座無虛席
呢度主要係食丼,另外有小食可以叫
有10多款丼可以揀,好容易會令你有選擇困難

本來好想食出名🦀蟹王丼
點知應該太受歡迎,已經賣晒

咁就一於試咩都有嘅漁吉特選丼

好搶眼嘅星鰻一整條❗️
各類刺身鋪滿丼飯,賣相吸引

🐟三文魚同油甘魚都幾肥美
帆立貝,赤蝦🦐幾大隻,爽口鮮甜

櫻花魷魚好似係第一次食,細細條幾得意

蟹籽,三文魚籽同海膽一大pat,撈飯食一流

🍚飯嘅份量係可以揀多或少飯
是晚非常肚餓🤤大size都難我唔到😌
不過真係好多飯架
細食者要留意呀

試埋海膽三文魚籽丼
有3大pat海膽👉🏻望落色水唔錯食落鮮甜
加上好多三文魚籽
撈飯食好有口感😋
仲有隻生蛋,我就撈左飯食
令每粒飯都滑身d

另外仲叫左蒜香厚切牛舌👅
炸蒜好香口好鍾意😍
牛舌咬落夠淋身,調味幾好
試左少少碟上配製嘅辣醬
辣到飛起🤪唔食辣嘅要留意返😅

順帶一提店內有一壺麵豉湯
可以自己倒黎飲...即係任飲
湯味香濃♨️配丼飯好夾
店員會細心提你要搖暈先好飲
呢下幾加分 。

2019-09-26 27 瀏覽
天氣炎熱沒什麼胃口,於是到九龍城覓食,已知這家魚生飯漁吉一段時間,今次終於有機會一嚐!餐牌有多款魚生飯選擇,價錢有$108至$238不等,更有小食及刺身,我則點了北海帆立丼,有海膽、帆立貝、三文魚籽及蟹籽,非常豐富,新鮮好味。原來可點飯的多少,正常330克,小飯則200克。每枱也有個熱水壺承載麵豉湯,更可自由添飯,一口魚生飯配麵豉湯的確好味!晚市時段也有不少食客,服務員態度良好,座位又舒適,值得推介

晚市時段也有不少食客,服務員態度良好,座位又舒適,值得推介
🇯🇵九龍城食魚生飯? 🦀蟹王丼蟹肉多到漏🍣
九龍城唔一定食泰國野 有間足料海鮮丼介紹比大家✨
麵豉湯仲係放係枱面住飲添😍

🦀蟹王丼$238
超超超多蟹肉😍 多到啲飯撈唔哂嘅程度😱
蟹肉食落係有蟹膏味道 一次過咁多蟹肉真係好爽😂
另一半邊係滿滿嘅三文魚籽好新鮮全部都好脆口 唔似啲唔新鮮嘅淋哂👍🏻
另外仲有幾片海膽添 真係好豐富
我覺得蟹肉同三文魚籽本身有咸味
所以唔洗落太多豉油都好夠味
無叫少飯真係飽到一個點 細食嘅女仔記得叫少飯阿!😂😂

🍣漁吉特選丼$188
另外叫咗個貪心嘅乜都有特選丼✌🏻
有三文魚/ 油甘魚/ 星鰻/ 帆立貝/ 左口魚群邊海膽/ 三文魚籽/ 櫻花魷魚/ 赤蝦/ 蟹籽
好多料好滿足阿 最中意星鰻同櫻花魷魚🦑
星鰻無骨好淋入口柔軟味道濃郁✨
櫻花魷魚就出面比較少食到 一條條好滑😋
咬落去好爽脆唔痴牙 加青檸感覺更加清新
🍤海膽天婦羅$88
呢款小食就比較普通 海膽未唔突出
不過都做到好酥脆嘅口感
-📍漁吉海鮮丼專門店 (九龍城)九龍城衙前圍道84號地下A舖
#linggfoodie

海膽天婦羅

🍤海膽天婦羅$88
呢款小食就比較普通 海膽未唔突出
不過都做到好酥脆嘅口感

📍漁吉海鮮丼專門店 (九龍城)
九龍城衙前圍道84號地下A舖
#linggfoodie
2019-09-17
2019-09-24 54 瀏覽
九龍城其實唔止得泰國嘢食架!!今次嚟到主打魚生飯嘅【漁吉】,就梗係要試下招牌菜之一嘅【蟹王丼】啦同行朋友就叫咗【漁吉特選丼】,貪佢刺身款式夠多因為太肚餓嘅關係,另外再加多一個【明太子雞翼】【蟹王丼】如果下次再嚟,我一定一定要揀「少飯」因為蟹肉份量十足,目測大概有1cm厚,淨係食蟹肉都飽咗大半啱晒我呢D唔鍾意剝蟹殼嘅懶人蟹肉同飯之間仲舖咗少量蟹子,一啖食落去有唔同口感好得意海膽份量雖然唔多,不過都唔會比蟹肉搶咗風頭,火炙過嘅海膽一夾起已經聞到陣陣香味,一碗飯有多重感受,抵呀【漁吉特選丼】建議食量唔大嘅朋友最好都係要叫「少飯」,因為刺身全部厚切,一定會食唔晒D飯兩舊水都唔使就試到咁多款新鮮刺身,啱晒貪心嘅朋友仔【明太子雞翼】即叫即整,外層炸到脆卜卜,咬開仲出緊煙值得一讚嘅係呢度提供任飲麵豉湯,每張枱都有一壺比客人自斟自飲,要嚟配魚生飯一流呀
九龍城其實唔止得泰國嘢食架!!

同行朋友就叫咗【漁吉特選丼】,貪佢刺身款式夠多
因為太肚餓嘅關係,另外再加多一個【明太子雞翼】

【蟹王丼】如果下次再嚟,我一定一定要揀「少飯」
因為蟹肉份量十足,目測大概有1cm厚,淨係食蟹肉都飽咗大半
啱晒我呢D唔鍾意剝蟹殼嘅懶人
蟹肉同飯之間仲舖咗少量蟹子,一啖食落去有唔同口感好得意

兩舊水都唔使就試到咁多款新鮮刺身,啱晒貪心嘅朋友仔

【明太子雞翼】即叫即整,外層炸到脆卜卜,咬開仲出緊煙

明太子雞翼
自斟自飲麵豉湯
明太子雞翼
自斟自飲麵豉湯
2019-09-21 23 瀏覽
🍣九龍城日式鮮味丼🍣上星期同一位好耐無見既姐妹👭約左去九龍城買d野,加順便搵食~姊妹話想食日本野,於是上網就搵到呢間專食日式海鮮丼既餐廳🎏當時午市我地去到餐廳內都坐滿幾多人,甘即係代表無伏啦🥰我地每人order左一個丼同一份小食☺️餐廳內仲有免費無限添飲既面鼓湯🍲🦀蟹皇丼 ($238)- 松葉蟹肉+海膽+三文魚籽+蟹籽👉🏻松葉蟹係日本既矜貴食材,而餐廳都無吝嗇佢地既蟹,成大碗丼都鋪滿左勁多蟹肉!蟹肉夠結實,第一啖食落已被濃郁既蟹味同鮮甜衝擊味蕾!其他配料亦恰度好處,不會過咸。撈埋蟹肉一齊食,真係充滿海洋既風味🌊🐡海膽三文魚籽丼($198)- 海膽+三文魚籽+原隻雞蛋黃+蟹籽👉🏻喜歡佢用燒既手法處理左海膽,令到海膽面層微焦,多左份香味。海膽味道Creamy同濃郁!一點苦澀既味道都無,證明係好既海膽!加埋隻蛋,撈埋d配料同飯一齊食,真係好正😍🐟鹽燒鯖魚($38)👉🏻鯖魚表面燒得好平均。肉質鮮美,再配埋個日式鯖魚汁,真心好好食!要加埋蘿蔔蓉一齊食,解膩又好味😍🍲自家製面鼓湯👉🏻要特別講下個湯,本人好怕面鼓湯勁鹹。但呢到既面鼓湯味道適中,飲到鮮味。而且
🍣九龍城日式鮮味丼🍣

姊妹話想食日本野,於是上網就搵到呢間專食日式海鮮丼既餐廳🎏

當時午市我地去到餐廳內都坐滿幾多人,甘即係代表無伏啦🥰

🦀蟹皇丼 ($238)
- 松葉蟹肉+海膽+三文魚籽+蟹籽

🐡海膽三文魚籽丼($198)
- 海膽+三文魚籽+原隻雞蛋黃+蟹籽

🐟鹽燒鯖魚($38)

🍲自家製面鼓湯
👉🏻要特別講下個湯,本人好怕面鼓湯勁鹹。但呢到既面鼓湯味道適中,飲到鮮味。而且仲要每檯一壺比你無限添飲。真心好欣賞!後來同開店員傾計,先知原來個湯係每日自家鮮製去煲,並唔係一般開粉既面鼓湯~令我為佢地既誠意加滿分💯

總括:香港少有咁認真同大方既日式丼飯店。偶爾掛住日本丼時,都可以係香港止下癮既好地方☺️證明九龍城,除左食泰國野出名外,日本野都可以好出色👍🏻👍🏻

📍漁吉海鮮丼專門店 (九龍城)
地址:九龍城衙前圍道84號地下A舖
  • 蟹王丼
  • 鹽燒鯖魚
2019-09-18 44 瀏覽
餐廳日式的裝潢 牆上一幅手畫漁民捕魚畫主打丼飯 價錢由$108-$238店員會比部ipad可以睇下丼飯的賣相餐廳自家製味噌湯 用保溫壺暖住想飲幾多自己加 好好飲 鮮味蟹王丼 $238松葉蟹肉份量超多!!🤩 舖得好厚啖啖蟹肉 加埋三文魚籽 海膽 超滿足海膽炙燒過 鮮甜creamy 絕對無那種腥味漁吉特選丼 $188三文魚 油甘魚 星鰻 赤蝦 海膽三文魚子 帆立貝 櫻花魷魚 食材豐富 新鮮兩款海鮮丼都有一層蟹籽 增加口感飯的份量頗多 有330g 女仔建議少飯200g#蒜香厚切牛舌 $42落左乾蒜粒 夾埋蔥蒜好香 牛舌爽口 不過略乾
餐廳日式的裝潢 牆上一幅手畫漁民捕魚畫
主打丼飯 價錢由$108-$238