2024-04-18 31 瀏覽
📍西貢都有唔少Cafe ,但係呢一間係會令我念念不忘。已經係第二次到訪,嚟到西貢就真係會諗起佢哋嘅南瓜海鮮濃湯。小店木系嘅設計,陽光灑入去,令人有溫暖嘅感覺,食完佢哋嘅出品的確係飽。店如其名 — 溫 飽南瓜海鮮濃湯配香烤酸種麵包 $148海鮮湯飲落非常濃郁 ,飲落有濃濃嘅蝦味,同時飲到南瓜蓉嘅香甜,蝦味同南瓜取得好好嘅平衡。亦都有配搭上酸忌廉 ,飲完原本嘅味道,可以撈勻落個湯到,減低整體膩感。自家制酸種麵包沾上濃湯,酸種的麵包吸滿了濃湯,食落大大滿足感。麵包酸味頗突出,外殼烤得硬脆,內面依然帶有半軟身。呢個配搭食完之後,飽腹感滿分!大啡菇牛油果Bagel $88有大啡菇、半隻牛油果、自家醃製洋蔥、蕃茄、沙律菜、堅果碎。大啡菇咬落多汁,牛油果軟滑。洋蔥、蕃茄減低牛油果油膩感。但食落比較論盡,好難一次過食晒咁多種配料。

南瓜海鮮濃湯配香烤酸種麵包 $148

大啡菇牛油果Bagel $88
大啡菇牛油果貝果
  • 南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司
⁂⁎◝#西貢🇭🇰 令人念念不忘的南瓜海鮮濃湯⁎◜⁂.放假入西貢行下chill下,好適合黎呢間cafe坐低,有室內同室外座位,帶埋竉物黎可以坐室外,食物好味又坐得舒服,weekend等位都係等15mins左右(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).🔸南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司 $𝟏𝟒𝟖每枱都會order嘅signature dish,好濃稠嘅南瓜湯,好鮮甜,每啖湯都有迷你蜆肉、魷魚、圈、蝦,蝦頭充滿蝦膏鮮味,亦都索晒南瓜湯😋配搭嘅酸種麵包蘸上南瓜湯一齊食好惹味💯..🔸慢煮雞胸配白酒蒜香忌廉汁意大利粉 $𝟏𝟎𝟖雞胸好嫩口,一啲都唔鞋,意粉亦都掛滿汁,每一啖都好有蒜香同忌廉汁😋.🔸Iced Mocha $𝟓𝟒🔸Iced Matcha Latte $𝟓𝟒.值得encore的西貢小店,美中不足係當日bagel已經sold out,下次再去就一定會試下自家製bagel😛😛..*・゜゚・*:.。..。.:..。. .。.:*・゜゚・*𝘍𝘰𝘳 𝘮𝘰𝘳𝘦 𝘪𝘯𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯:📍溫飽🗺️西貢市場街9號地舖..#mytaste_cafe#mytaste_西貢
⁂⁎◝#西貢🇭🇰 令人念念不忘的南瓜海鮮濃湯⁎◜⁂

🔸南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司 $𝟏𝟒𝟖

🔸慢煮雞胸配白酒蒜香忌廉汁意大利粉 $𝟏𝟎𝟖

🔸Iced Mocha $𝟓𝟒
🔸Iced Matcha Latte $𝟓𝟒

*・゜゚・*:.。..。.:..。. .。.:*・゜゚・*
𝘍𝘰𝘳 𝘮𝘰𝘳𝘦 𝘪𝘯𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯:
📍溫飽
🗺️西貢市場街9號地舖
#mytaste_cafe
#mytaste_西貢
2024-01-10 413 瀏覽
踩入西貢,總少不了嚐點地道嘢食。今次我就踩到一間餐廳,唔洋氣但係味道實在得嚟親民,一試難忘!首先,一個靚靚南瓜湯海鮮配燒香嘅麵包,湯身滑溜得嚟,海鮮每一啖都新鮮彈牙,啖啖喺口裏面炮開嘅鮮味,咁叫我點捨得放下湯匙啊🍲?跟住嚟嘅明太子蟹肉意大利粉,重點喺嗰份「斤斤計較」嘅蟹肉與明太子嘅完美拍擋。麵條一粒粒拌勻,係微微辣中帶蟹肉嘅細膩,唔係講笑,真係食到心情大晴啊!😋最後,啱啱好節奏嘅桔仔肉布朗尼係我個人結尾篇嘅最佳選擇。鬆軟嘅布朗尼撞正帶點清新微酸嘅桔仔肉,迷人香甜原來可以喺甜點上得到咁完滿嘅體現🍰。每一次嚟到都有不同驚喜,絕對係一個實而不華,掂過癮嘅好去處!下次再黎,我仲要挑戰埋其他推介,簡直期待爆燈!🤤

2023-12-31 338 瀏覽
放假去西貢遊走一轉,因自己是一位bread lover😅,見這間cafe 有自家sourdough & bagel ,就試吓。牛油果大啡茹bagel $88等咗20分鐘先上碟(有少少耐🥲),而且bagel不算很熱,不過夠chewy ,幾好味,而且牛油果夠熟,加上有d peanuts & tomatoes &pickles ,仲淋咗d black vinegar ,幾fresh &有口感,配搭好襯,但大啡茹略嫌小了d ,比較失遜🥲。整體來說,雖然大啡茹較小及不是很夠熱,等候時間較長(可能因店舖得3人),但整體上是好吃的,尤其個bagel ,價錢上都正常,都可能會再encore👍
牛油果大啡茹bagel $88
  • 牛油果大啡茹bagel
2023-12-18 260 瀏覽
:ᴡᴀʀᴍ ʙʀᴇᴀᴅ📍 𝟿 sᴇᴇ ᴄʜᴇᴜɴɢ sᴛʀᴇᴇᴛ, sᴀɪ ᴋᴜɴɢ回訪過ɴ次嘅西貢小店,白色木系裝修採光十足坐得幾舒服,又可以帶埋狗仔坐喺露台位曬吓太陽,舖頭嘅麵包全部都係自家製,有好多唔同嘅選擇🎃南瓜海鮮濃湯配香烤酸種麵包 $𝟷𝟹𝟾海鮮湯非常濃郁 飲落有濃濃嘅蝦味搭配南瓜蓉嘅香甜同酸忌廉原本唔鍾意食南瓜嘅我 都覺得呢個湯好好飲!自家制酸種麵包沾上濃湯食好幸福好感動🥹🍝明太子蟹肉意粉 $𝟷𝟸𝟾每條意粉都沾滿明太子頂層嘅蟹肉份量都充足🥤ɪᴄᴇᴅ ᴍᴏᴄʜᴀ $𝟻𝟺朱古力同咖啡味互相配合得好好ɪᴄᴇᴅ ᴡʜɪᴛᴇ $𝟺𝟾有唔同咖啡豆可以按照自己喜好揀

ᴡᴀʀᴍ ʙʀᴇᴀᴅ

🎃南瓜海鮮濃湯配香烤酸種麵包 $𝟷𝟹𝟾
海鮮湯非常濃郁 飲落有濃濃嘅蝦味
搭配南瓜蓉嘅香甜同酸忌廉
原本唔鍾意食南瓜嘅我 都覺得呢個湯好好飲!
自家制酸種麵包沾上濃湯食好幸福好感動🥹

ɪᴄᴇᴅ ᴍᴏᴄʜᴀ
ɪᴄᴇᴅ ᴡʜɪᴛᴇ
明太子蟹肉意粉
2023-12-16 197 瀏覽
呢間cafe真係將港式「食得」和「casual」做到出色。今朝一入去,就被佢嗰份摸乜高咖啡香氣迎面扑鼻👃,真係令人心情大好。第一樣野嘗試嘅係啲自家製蛋撻,表面金黃香脆,啖啖牛油香,入口即溶嘅蛋香輕盈舒服,細細一個足以令人回味。再嚟就係啲點心式小籠包,一啖咬落去,豐富嘅湯汁四溢,「真係肉汁好曬彈」,皮薄餡多,啖啖肉香,最啱早晨一腳踏入世界嘅感覺。魚蛋粉係嚟到就唔可以唔試!掂晒嘅彈牙魚蛋同醇厚湯底,一路夾帶住略帶海鮮嘅鮮甜,「真係勁」,搭埋啲細滑嘅米粉,每一碗都實在係「開心到爆煲」。實話丫,這個小小嘅店鋪,「真係得嚟又溫馨」💕,感覺好似每一嚿嘢食都寄託住廚師嘅心思同溫柔。啲餐點簡單得來又唔失精緻,每一樣都可以好好品嚐其中嘅「食樂」。這家店真的係「值得推薦」👍,無論你係尋找一段悠閑時光,定係想嚟個味覺上嘅小冒險,都應該會畀佢地滿足到你。大家有空嘅話,就一定要黎試吓!🍜🥟🍳

2023-12-02 166 瀏覽
西貢高質小店 食物中的貝果、三文治、酸種包,麵包類皆是由小店自家製的·南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司南瓜海鮮湯真的很好喝個人對麵包沒什麼想法只會分硬和軟 這個對於我來說就是酸酸的麵包沾上南瓜湯吃 真的很好吃·Matcha Latte 普普通通·Homemade Lemonade 那片乾檸檬有點岀事 苦澀味都幾重下 令整杯飲料也變苦澀了 個人不太喜歡·個人對於這家小店整體來說 環境的確幾舒服的食物整體還可以吧 如果經過可以試試
西貢高質小店 食物中的貝果、三文治、酸種
包,麵包類皆是由小店自家製的
·南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司

·Matcha Latte

普普通通
·Homemade Lemonade

個人對於這家小店整體來說 環境的確幾舒服的
食物整體還可以吧 如果經過可以試試
2023-11-30 84 瀏覽
裸辭之後搵左一日入西貢Chill下放鬆下心情,抱住行到邊食到邊嘅心態,意外發掘到一間小清新咖啡店☕️ @warmbread.coffee ,中文名為「溫飽」。店鋪雖細但坐得好舒服😌採光十足,裝潢以木調為主,擺設小物件十分治癒🌿吹完海風之後就已經忍唔住想入去嘆杯咖啡🤎🤍🤎🤍🤎🤍🤎🤍🤎🤍🤎☕️ Iced Mocha ($48➕$6🧊)📝評分:8.7/10同以往飲過嘅Mocha好唔同,以朱古力粉做topping,甚至糝落係塊冰上,營造朱古力磚嘅視覺效果🍫😍朱古力粉略帶苦澀,令每一啖都有豐富層次,好香醇🫶🏻🍮Pistachio Chocolate Brownie ($38)📝評分:8/10貼心的自家製甜品開心果朱古力布朗尼,小巧精緻,濃郁綿密,口感濕潤,融入開心果仁碎,中和返甜味,令人回味🤎
🤎🤍🤎🤍🤎🤍🤎🤍🤎🤍🤎

☕️ Iced Mocha ($48➕$6🧊)
📝評分:8.7/10
Iced Mocha

📝評分:8/10
Pistachio Chocolate Brownie
Iced Mocha
Pistachio Chocolate Brownie
2023-11-12 152 瀏覽
位於西貢市場街的溫飽 Warm Bread,以簡約白色為主調,就像作客朋友家般溫馨。菜式以其自家製的酸種麵包作主打,例如這道南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司。海鮮濃湯將海鮮的鮮美混合南瓜的香甜,配上海蝦、蜆肉和魷魚等豐富材料,烤過的酸種吐司外脆內軟,最適合沾著濃湯一口又一口地品嚐,感受用心製作的好滋味。Paired with homemade sourdough bread, WARM BREAD’s signature pumpkin and seafood bisque is an absolute feast for taste buds, from the rich umami from seafood, the natural sweetness of pumpkin to the crisp crust and soft interior of the grilled sourdough toasts.
2023-11-10 101 瀏覽
⁺₊˚ | ᴡᴀʀᴍ ʙʀᴇᴀᴅ | to-go list checked✅!!一直很想來嚐嚐他們的signature南瓜湯同sourdough 運氣超差的我之前來過幾次都碰壁而回🥹今次趁着小週末到西貢走一趟終於吃到 幸運地沒有排隊呢~ ➰南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司💮➰烤焗大啡菇配自家製杳草青醬捲捲粉➰𝗦𝗶𝗻𝗴𝗹𝗲 𝗼𝗿𝗶𝗴𝗶𝗻 𝗰𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 (𝗣𝗲𝗿𝘂 75%)➰𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲 南瓜湯口感綿密濃稠 帶有不少南瓜蓉和海鮮配料入口充斥着濃郁的鮮蝦和海鮮味再滲透着少許南瓜的香甜沒有很愛南瓜的我也非常喜歡這道!自家烘焙的酸種麵包是這道的另一賣點外脆內軟帶着嚼勁的口感令人一咬愛上( ᵒ̴̶̷᷄◡̶͂ᵒ̴̶̷᷅ )在運動後或疲倦時吃到這間真的會感到幸福~ 對了店的名字是因為老闆希望大家即使在cafe都能夠吃飽的意思喔 .
⁺₊˚ | ᴡᴀʀᴍ ʙʀᴇᴀᴅ |

to-go list checked✅!!
運氣超差的我之前來過幾次都碰壁而回🥹
今次趁着小週末到西貢走一趟終於吃到
幸運地沒有排隊呢~

➰南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司💮
➰烤焗大啡菇配自家製杳草青醬捲捲粉
➰𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲

南瓜湯口感綿密濃稠 帶有不少南瓜蓉和海鮮配料
入口充斥着濃郁的鮮蝦和海鮮味
再滲透着少許南瓜的香甜
沒有很愛南瓜的我也非常喜歡這道!
自家烘焙的酸種麵包是這道的另一賣點
在運動後或疲倦時吃到這間真的會感到幸福~

對了店的名字
是因為老闆希望大家即使在cafe都能夠吃飽的意思喔
2023-11-08 88 瀏覽
咖啡店門前有個小露台可以坐,店內環境白色為主調配木,地方不太,有4張4人枱左右,開放式廚房就係隔離,所以空氣中漂浮着美食嘅味道。🍞 Kanelbulle 玉桂卷 (HK$48).瑞士版的玉桂卷不是一個圓圈包,而係似打個結咁嘅包,面頭灑上糖霜粒,另外配有一小杯蜜糖.本身個玉桂卷嘅玉桂味香濃,味道不太甜,所以淋一些蜜糖個味道會更好.包體很有質量,食完會很飽🍮 Canelé 可麗露 (HK$38).一切就知道係日式版嘅可麗露,因為外層極致的硬脆,我覺得有少少焦燶咗,裡面是濕潤、軟糯的蛋奶心.味道方面,有少少冧酒、焦糖、雲尼拿油嘅味道🍹Jasmine Tea Fizz 茉莉百毫香片梳打 (HK$52).此飲品一早被店家巳調味好,不被建議要求少甜,怕會無咗個茶味,不過味道不錯,香片味出眾,茶香又甜甜哋的味道,很好飲😋

🍞 Kanelbulle 玉桂卷 (HK$48)
.包體很有質量,食完會很飽

肉桂卷

🍮 Canelé 可麗露 (HK$38)
.味道方面,有少少冧酒、焦糖、雲尼拿油嘅味道

茉莉百毫香片梳打
2023-09-24
茉莉百毫香片梳打
2023-09-25 223 瀏覽
同朋友等出海釣墨魚期間有D時間,捻住揾間cafe食少少野,最近有聽過溫飽好似唔錯,星期六3點幾,好好彩地唔使等位可以入座。入到去,鋪頭細細,入面都滿座,鋪頭外面好似仲有1檯戶外坐位。南瓜海鮮濃湯配酸種麵包本身唔係話好有期待,因為海鮮湯食過既,好容易整到好濃,但濃得黎有D似海味蝦乾味,但係呢個唔會,有海鮮味得黎都食到南瓜既香甜,配埋酸種麵包,食落好舒服,同朋友不知不覺就食曬成碟,而且都有D飽。原味司康本身中意食scone,所以叫一件試試,scone上檯係有微微加熱到,size比想像中大,配果醬同clotted cream,味道不過不失,無驚豔到我。white coffee店員會問喜歡飲咩種類既咖啡豆,平時飲開nutty,但呢日忽然想飲fruity,覺得唔差,但係下次都係飲nutty都match d😂。 Cold Brew朋友叫左cold brew,店員會比張卡仔介紹返飲既豆特色。朋友就覺得ok好飲。最後埋單288,食得好滿足,會為左南瓜海鮮湯再黎☺️。

南瓜海鮮濃湯配酸種麵包

原味司康

white coffee

Cold Brew

最後埋單288,食得好滿足,會為左南瓜海鮮湯再黎☺️。
2023-07-29
  • 南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司
𝙒𝘼𝙍𝙈 𝘽𝙍𝙀𝘼𝘿 溫飽 「世一」南瓜海鮮湯!到訪西貢必定要到的Café 第一位必定是WARM BREAD 溫飽♡沒有浮誇的裝潢但味道和心思絕對足以令我不斷回頭! ▸ 南瓜海鮮濃湯配香烤酸種麵包每次來到和幾乎每枱都必點一上桌已聞到香噴噴的蝦味濃稠而不會太膩南瓜的味道微微滲出以自家製酸種麵包沾上湯汁幸福感滿滿! ▸ 明太子蟹肉意大利粉店家毫不吝嗇 堆上高高的蟹肉輕鬆攪拌便能讓每條麵條都沾滿明太子和蟹肉~ Café 亦設有戶外位置可帶同寵物一同用餐🐶WARM BREAM 溫飽📍西貢市場街9號地舖 #sik6ology_saikung#sik6ology_nt#sik6ology_hk#sik6ology_cafe
𝙒𝘼𝙍𝙈 𝘽𝙍𝙀𝘼𝘿 溫飽

「世一」南瓜海鮮湯!
到訪西貢必定要到的Café 第一位
必定是WARM BREAD 溫飽♡
沒有浮誇的裝潢但味道和心思絕對足以令我不斷回頭!

▸ 南瓜海鮮濃湯配香烤酸種麵包
以自家製酸種麵包沾上湯汁
幸福感滿滿!

▸ 明太子蟹肉意大利粉
店家毫不吝嗇 堆上高高的蟹肉
輕鬆攪拌便能讓每條麵條都沾滿明太子和蟹肉~

Café 亦設有戶外位置

ICED Mocha
明太子蟹肉意大利粉
ICED Mocha
2023-08-01 247 瀏覽
見到店名就知道溫飽係一間主打自家製麵包🥯嘅ᴄᴀғᴇ啦! 溫飽位於西貢市場街,要經過海滂先入到去,店舖細細間,但又有種ᴄᴏᴢʏ嘅感覺,好ᴄʜɪʟʟ!.南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司 ʜᴋᴅ128雖然餐牌無特別註明,但每枱客人都會點依個南瓜湯,都可以話係溫飽嘅招牌菜。望落就以為係普通南瓜湯,但一飲就知道內有乾坤。湯頭充滿著蝦頭蝦膏🦐嘅味道,海鮮味好濃郁,配搭埋南瓜嘅鮮甜同酸忌廉,味道非常ʙᴀʟᴀɴᴄᴇ,飲極都唔膩,用暖暖嘅酸種麵包🍞蘸落去食,好夾,對女仔嚟講又唔會太飽滯。.泰式冬蔭班尼迪蛋 ʜᴋᴅ128一開始都驚個ʙᴇɴᴇᴅɪᴄᴛ ᴇɢɢ🍳會好辣,原來都唔會,荷蘭醬上面加咗少少冬蔭功味粉,有微微嘅冬蔭功味。ʙᴇɴᴇᴅɪᴄᴛ ᴇɢɢ下面就有煙三文魚🐟,一切開隻蛋,蛋汁就流晒落麵包,視覺效果滿分。.成餐飯食物質素都好高,特別係南瓜湯嘅味道令到我哋意猶未盡,下次去西貢都會想再嚟飲啊!
南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司 ʜᴋᴅ128
泰式冬蔭班尼迪蛋 ʜᴋᴅ128
泰式冬蔭班尼迪蛋
南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司
ᴄᴀғᴇ ʀᴇᴠɪᴇᴡ ᴡᴀʀᴍʙʀᴇᴀᴅ西貢林立不同ᴄᴀғᴇ住在附近的我見證住一間又一間新開溫飽ᴡᴀʀᴍʙʀᴇᴀᴅ門口主要為白色氛圍餐廳座位不多但留下電話就可以於西貢邊行邊等小店營運的ᴡᴀʀᴍ ʙʀᴇᴀᴅ的確溫暖最近店舖的南瓜海鮮濃湯更被人大量推薦🤭進店的時間已經接近5ᴘᴍ夕陽🌇配上店舖內的氣氛真的可以發呆一整天今天不餓只想輕食☕️ᴇsᴘʀᴇssᴏ ᴛᴏɴɪᴄ $55☕️ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ $45🫘ᴛᴀᴛᴍᴀʀᴀ ɴᴀᴛᴜʀᴀʟ入口後有微酸士多啤梨味及芒果味配上ᴛᴏɴɪᴄ水口感豐富推薦🍰ʙᴀsǫᴜᴇ ᴄʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ$58蛋糕入口半溶濃濃的芝士味微甜推薦相信我很快會再到訪@warmbread.coffeeᴡᴀʀᴍ ʙʀᴇᴀᴅ 溫飽(sᴀɪ ᴋᴜɴɢ)📍 ɢ/ғ, ɴᴏ.9 sᴇᴇ ᴄʜᴇᴜɴɢ sᴛʀᴇᴇᴛ, sᴀɪ ᴋᴜɴɢ, ʜᴏɴɢ ᴋᴏɴɢ
ᴄᴀғᴇ ʀᴇᴠɪᴇᴡ

微甜
推薦

相信我很快會再到訪
@warmbread.coffee

ᴡᴀʀᴍ ʙʀᴇᴀᴅ 溫飽(sᴀɪ ᴋᴜɴɢ)