2022-08-10 82 瀏覽
話說 Weekend, 朋友帶我嚟個西貢 Cafe 遊!話說下雨天,還是有點爭扎入不入西貢。。。結果好幸運,西貢都冇乜雨落。。。只是簡中有毛毛雨而已!由於入西貢前,市區下了場大雨,所以那天西貢也不是太多人,去到 Cafe 也不算太多人,也不用等位。。。但坐落後,就突然 full house 了!我們叫了個温飽 All Day Breakfast, 冬陰公班尼迪克蛋配酸種飽,凍抹茶 Latte & Latte!整體都好味!Sour Dough 夠脆,點埋個汁食,有少少脆,少少軟嘅感覺,正!個冬陰公汁都幾特別!幾香!整體滿意!

我們叫了個温飽 All Day Breakfast,

冬陰公班尼迪克蛋配酸種飽,

凍抹茶 Latte & Latte!

整體都好味!
個冬陰公汁都幾特別!幾香!
整體滿意!
2022-08-06
2022-08-10 53 瀏覽
係ig知道呢間舖頭開始 就已經勁想去 呢度主打自家製酸種包同bagel😆由碼頭行入去有段距離 但為左佢 我願意行🤣🤣▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃❀ 温飽全日早餐🌟(可選sourdough/半個bagel) ($128)呢個all day breakfast 十分推薦超級豐富 有齊晒中意食既食材😽熟度剛好既牛油果🥑,美味炒蛋,仲有煙三文魚同巴馬火腿😍沙律🥗都好新鮮👍🏻 自家製酸種包好有驚喜 厚薄適中 而且烘得外脆內軟 很喜歡呢個包既口感😀❀牛油果蕃茄酸種吐司🍞($98)兩大塊吐司上面鋪滿軟滑既牛油果🥑絕對滿足到牛油果控 另外仲加上火箭菜同黑醋調味 味道豐富 最特別係食到有孜然粉 原來都幾夾👍🏻惟一覺得蕃茄仔比例有啲少 多番啲就更好😢😢我比較推薦全日早餐多啲🤣食落無甘單調❀ мσ¢нα☕️🌟($48)喜出望外既mocha 口感超細滑 朱古力🍫同咖啡味平衡得好好 重點係吾太甜👍🏻係心目中排名頭三位既mocha🤩🤩❀ ҽʂρɾҽʂʂσ ƚσɳιƈ 🌟 ($55)估唔到仲有得揀豆😆令人感受到呢間小店既認真 揀左款ethiopia 帶有伯爵茶同檸檬🍋香氣 配搭tonic
係ig知道呢間舖頭開始 就已經勁想去

▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃

呢個all day breakfast 十分推薦

❀牛油果蕃茄酸種吐司🍞($98)

❀ мσ¢нα☕️🌟($48)

❀ ҽʂρɾҽʂʂσ ƚσɳιƈ 🌟 ($55)
估唔到仲有得揀豆😆令人感受到呢間小店既認真 揀左款ethiopia 帶有伯爵茶同檸檬🍋香氣 配搭tonic water 飲落較清 非常之岩炎炎夏日飲 瞬間清涼🧊
全日早餐
全日早餐
Espresso  tonic
Mocha
  • 朱古力咖啡
PUMPKIN & SEAFOOD BISQUE🦐🥘This bisque put together a stonking selection of Argentina Red King Prawns, clams, squid and crab meat. The pumpkin soup along with the créme fraîche and homemade sourdough toast is delightfully savory, absolutely embracing scrumptious goodness!WARM BREAD ALL-DAY 🥑🥚🍅🥗🍴smoked salmon, parma-ham, avocado, scrambled eggs, cherry tomato , radishPaired with Sourdough Brioche 🍞 buttery, and soft. Wont forget how fluffy each bite was.JASMINE SILVER TIP TEA SCONE 🫖Homemade scon

WARM BREAD ALL-DAY 🥑🥚🍅🥗🍴

Homemade scone with a tea based recipe using jasmine tea leaves.
Perfect match with the fresh strawberry jam and clotted cream, elevating the aroma of jasmine petals and subtle jasmine tea flavour.

ICED AMERICANO ☕️
(Morgon Coffee Roaster - Brazilian lot from the Lopes family in Alta Mogiana)
Bright sweet notes of dark chocolate 🍫 and hazelnut. A perfect example of the sweet, bitter and acidic complexity.

ELDERFLOWER ESPRESSO TONIC
Refreshing cold espresso served with Fever Tree elderflower tonic water. Exuding an addictive fruitier sweetness and tanginess akin to that of Italian Prosecco.

📍Warm Bread
西貢市場街9號
  • 南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司
由佢地開業至今一直都好想去多年冇入西貢嘅我終於完成心願喇好多謝店舖各位貼心嘅款待帶比我一個滿足嘅體驗真係非常之高質直接列入西貢啡遊首選👍🏻- 南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司濃湯充滿啖啖鮮蝦同蜆味而且南瓜蓉令口感更香滑Sourdough口感極之香脆帶適度酸種香可以話係直逼我心目中嘅第一位原來所有烘焙品同甜品都係自家製真係一食入口就體驗出係幾咁有heart- Latte(Costa Rica Montero Family Tarrazu 1650 M.A.S.L. Honey Catuai)咖啡選豆由瑞典出品同本地出品嘅都有我揀咗呢隻哥斯達黎加嘅SOE富朱古力嘅焦香之餘椰子同桃味嘅甜感都好出@warmbread.coffee西貢市場街9號地舖
由佢地開業至今一直都好想去

椰子同桃味嘅甜感都好出

@warmbread.coffee
西貢市場街9號地舖

南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司
Latte (Costa Rica Montero Family Tarrazu 1650 M.A.S.L. Honey Catuai)
1K
2022-07-25 834 瀏覽
住到山旮旯咁遠,唔係平日,真係唔敢挑戰嚟西貢啊怕人多啲餐廳要等位冇癮嘛,今日襯清埋啲假先嚟二訪心心念嘅Warm Bread 所有嘢都好滿意,不枉咁早起身㗎!店員態度親切冇得挑剔 ,可惜因為當日落雨冇開放室外。靠窗邊光線較好嘅位置已經有人坐,唔緊要啦,可以再嚟嘅南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司 $138食過意粉同班尼迪,今次點咗南瓜濃湯,好味到清碟呢👍🏼跟咗幾片自家酸種麵包,包身烘到硬脆扎實。湯頭唔係話好厚身,較重海鮮味,帶微微南瓜清甜,海鮮份量慷慨~蝦、魷魚圈、蜆肉、蟹肉絲,係會想食獨食嘅餐點🤭肉桂卷、單品黑咖啡 $58 (早餐)合桃香蕉包、Mocha $68 (早餐)肉桂卷自家製,加熱微溫,肉桂辛香,口感唔乾,甜度啱啱好,都用唔著附上嘅糖漿。香蕉麵包厚身,合桃味比較重𠴱種,蕉比例唔多,冇咁濕潤。Tiramisu $68提拉米蘇杯裝,表現平均,口感creamy,啡味大於酒味。另外好耐好耐冇飲摩卡,不錯喔!
住到山旮旯咁遠,唔係平日,真係唔敢挑戰嚟西貢啊

所有嘢都好滿意,不枉咁早起身㗎!

南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司 $138

肉桂卷、單品黑咖啡 $58 (早餐)

合桃香蕉包、Mocha $68 (早餐)
Tiramisu $68

提拉米蘇杯裝,表現平均,口感creamy,啡味大於酒味。
另外好耐好耐冇飲摩卡,不錯喔!
2022-07-19 486 瀏覽
#pb食在西貢西貢「溫飽」的一餐☕今次想介紹呢間西貢咖啡店 去完一次已經想再去了🥰 今年1月先開業 店內外裝修以木系、白色為主 簡約嘅設計加上採光度十足嘅環境非常舒服😍 毛孩仲可以坐室外👍🏻 店員亦十分友善 用心介紹每種咖啡豆 整體氛圍好好❤️.食物選擇好多 主食有Sourdough、All-day Breakfast 、意粉、三文治 價錢$68-$138不等😋 另外佢有幾款甜品 價錢$38-$68不等😍 所有麵包都係每日新鮮自家製👍🏻🔹Walnut Banana Bread🍞推介❤️ 比起傳統嘅Banana Bread 呢款加左核桃口感更加豐富😋 Banana Bread唔會太甜 口感夠濕潤👍🏻🔹 Chapada de MinasTiramisu🍫用左巴西Chapada de Minas頂尖咖啡豆去做Tiramisu 咖啡味香濃👍🏻 Tiramisu口感夠滑夠濕潤😋不過略嫌甜左少少😐🔹Pour Over☕推介❤️ 今次揀左 @morgoncoffeeroasters Ethiopia嘅咖啡豆😋 味道有微微伯爵茶香 & 提子果味😍 甜度、酸度都好balance👍🏻🔹Cold Brew☕推介❤️
#pb食在西貢
西貢「溫飽」的一餐☕

🔹Walnut Banana Bread🍞

🔹 Chapada de MinasTiramisu🍫

🔹Pour Over☕

🔹Cold Brew☕
推介❤️ 用左巴西嘅Nutty豆😍 Nutty味超出色 朱古力、榛子味飲落口就爆哂出黎😋 就算放耐左味道都依然好好👍🏻 好耐未飲過咁出色嘅cold brew 🥰

整體✨ 無論環境、服務、食物、咖啡都非常好嘅一餐🥰 特別係兩款咖啡 好有驚喜❤️ 去完一次已經想再去👍🏻 下次一次要試埋佢嘅鹹食😋

溫飽
西貢市場街9號地舖
  • Cold Brew
2022-06-10 65 瀏覽
上次喺西貢行完山 就嚟左呢間咖啡店️度食野☕個南瓜海鮮濃湯配香烤酸種麵包🎃真係好推介!個南瓜海鮮湯好清甜 口感好creamy 配埋佢地個自家製 烘到外脆內煙韌 帶微酸味嘅酸種麵包 一流!
星期天潛水後在西貢想要找一間咖啡店吃個早午餐,慢慢享受一下週末的悠閒時光。剛好在市場街發現Let’s Jam的位置轉了手,便進内試一下這家新的咖啡店 ☕️🌞 一進來便有店員熱情的招待我們,並簡單介紹了餐牌上的美食和飲品。南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司 🍞🎃▶️ 果然是他們每日新鮮自家製的sourdough,外層脆得來亦不會太硬,內面頗為軟熟亦有足夠的濕度和微微帶點煙靭,個人頗喜歡它的texture 👌🏼 海鮮濃湯亦非常足料,有大蝦、蟹肉、蜆肉和魷魚等等,很有驚喜,難怪這麼受歡迎🥘🦑🦐🦀明太子蟹肉意大利粉▶️ 擺盤都尚算有心思,味道OK 黑咖啡☕️▶️雖然外面很多咖啡店都有提供兩類咖啡豆的選擇,如Nutty/ Fruity,請裡就更貼心,有提供四款咖啡豆的選擇。而我就選擇了Columbia Sandra Milena Mora,帶有熱帶果的味道如芒果、木瓜,亦帶點杏脯、焦糖和朱古力的味道,不錯不錯👍🏻👍🏻整體來說,店內環境變得更加光猛和寬躺,食物和飲品都很有誠意,服務亦非常周到,下次一定會再來光顧🫶🏼🫶🏼

南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司 🍞🎃

明太子蟹肉意大利粉

▶️ 擺盤都尚算有心思,味道OK

黑咖啡☕️

2022-05-31 57 瀏覽
好耐無黎西貢玩喇~行過短短呢條市場街都已經有好多間咖啡店!🤣最後我哋揀左呢間「溫飽」咖啡店“WARM BREAD”🥰🍞除左佢地有自家製嘅酸種麵包同埋Bagel之外仲有款叫做北歐式單片三文治好特別🤩聽都未聽過呢!問返店員先知呢款麵包係丹麥常見的主食,塊包本身係全麥做,同埋好多nuts係入面。有4款可以揀,最後我揀左「中東果仁牛油果蟹肉他他配雜穀裸麥方包」🥑🥑🦀上碟果時見到堆到成座山咁,超色彩繽紛!牛油果好多而且熟度剛好 麵包上面仲有薯仔🥔呢款麵包食落麥味好香濃,而且每啖都食到有nuts。出面好少食到,幾特別!另外朋友想試意粉 揀左蕃茄海蝦意粉🍅🦐呢個都有驚喜同出面食過既唔係好似🤔蝦味同蕃茄mix得好好👍🏻食落唔會好酸蕃茄味,比較似海鮮意粉咁既味🤣 我都好鍾意仲有兩隻蝦 啖啖肉好滿足食完再試埋佢地的飲品咖啡佢地係用單品豆 今期有4款可以揀我最後揀左Costa rica試下 好香滑仲有個卡仔介紹返隻咖啡豆 好有心🥰另外因為今日太熱都叫左杯凍飲 Iced Matcha Latte🍵🍵呢間做得唔會太甜 仲有少少茶味回甘,又唔會好苦澀🤩總體黎講呢餐好有驚喜 都好滿足!但好可惜本身想試埋肉桂卷 但係
好耐無黎西貢玩喇~
行過短短呢條市場街都已經有好多間咖啡店!🤣

最後我哋揀左呢間「溫飽」咖啡店
“WARM BREAD”🥰🍞

除左佢地有自家製嘅酸種麵包同埋Bagel之外
仲有款叫做北歐式單片三文治好特別🤩
聽都未聽過呢!

有4款可以揀,最後我揀左
「中東果仁牛油果蟹肉他他配雜穀裸麥方包」🥑🥑🦀

上碟果時見到堆到成座山咁,超色彩繽紛!
牛油果好多而且熟度剛好 麵包上面仲有薯仔🥔
中東果仁牛油果蟹肉他他 雜穀裸麥方包

呢款麵包食落麥味好香濃,而且每啖都食到有nuts。
出面好少食到,幾特別!

另外朋友想試意粉 揀左蕃茄海蝦意粉🍅🦐
蕃茄海蝦意大利粉

呢個都有驚喜同出面食過既唔係好似🤔
蝦味同蕃茄mix得好好👍🏻
食落唔會好酸蕃茄味,比較似海鮮意粉咁既味🤣 我都好鍾意
仲有兩隻蝦 啖啖肉好滿足

White  Coffee

另外因為今日太熱都叫左杯凍飲
Iced Matcha Latte🍵🍵
Iced  Matcha  Latte

呢間做得唔會太甜 仲有少少茶味回甘,又唔會好苦澀🤩
Iced  Matcha  Latte

總體黎講呢餐好有驚喜 都好滿足!

但好可惜本身想試埋肉桂卷
但係已經賣哂😭😭

希望下次再黎玩會買到黎試啦🥺

2022-05-30
蕃茄海蝦意大利粉
White  Coffee
2022-04-28 76 瀏覽
開店3個月的Warm Bread溫飽.不只是指飽腹而是指精神上溫飽.咖啡雖然時間去沖調.研製.手工麵包有時候幾時必需品又像工藝品.發酵過程.配方比例都要一絲不苟.慶幸在最壞心情遇上有想法又用心的小店🥺Warm Bread於咖啡店雲集的西貢市場街入面.途經不少新餐廳.啡店.再走一小段路就見到純白的小平台.想同太陽接觸可以玩坐户外但天氣太熱時冷氣係比較吸引😂店員都非常細心安排➿ 南瓜海鮮濃湯配酸種麵包第一印象會覺得價錢進取.但一上枱就會覺得對得起價錢~熱到燙的忌廉湯配上自家製的Sourdough🍞同Sour Cream. 麵包邊好脆但麵包部分口感做到煙靱有夠酸.而熱湯一上枱已經聞到好香既海鮮味😍意外地很配南瓜的甜🙂每啖湯都會食到蟹肉.蝦肉魷魚🦑🦐🦀.如果同朋友Share係個不錯選擇.又可以試多幾款Sourdough菜式➿ ᴡᴀʟɴᴜᴛs ʙᴀɴᴀɴᴀ一人力量嘛.只能多點一件Walnuts Banana Cake🍌本身非香蕉愛好者.所以覺得不過不失.合桃比例多.但蛋糕口感略乾➿ ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ ʟᴇᴍᴏɴᴀᴅᴇ坐户外陽光比較熱情😌凍飲比較開心D.Lemonade入面有血橙同橙皮既關係.酸之
homemade lemonade

➿ 南瓜海鮮濃湯配酸種麵包
banana bread
➿ ᴡᴀʟɴᴜᴛs ʙᴀɴᴀɴᴀ

➿ ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ ʟᴇᴍᴏɴᴀᴅᴇ
坐户外陽光比較熱情😌凍飲比較開心D.Lemonade入面有血橙同橙皮既關係.酸之餘會帶點苦味~🍹
➿ ᴡᴀʟɴᴜᴛs ʙᴀɴᴀɴᴀ ʜᴋᴅ 𝟹𝟾
2022-04-07
homemade lemonade
banana bread
2022-04-25 48 瀏覽
好難得喺西貢搵到間咁高質嘅Cafe !環境好chill好cozy😊服務態度又好!嘢食出乎意料地好食😋從Menu嘅設計、食物嘅用料,就睇得出佢哋花好多心思👍🏻下次一定會再幫襯,支持有良心嘅小店!Pumpkin Seafood Bisque呢個一定要試!大推!濃濃嘅南瓜味,好rich嘅口感😋裡面仲有好多蟹肉同蝦肉🤤 南瓜湯配咪佢地嘅麵包 ,正😍Trofie al Pestopesto  sauce係自家製,味道好fresh!trofie pasta捲捲狀好特別,唔係度度有得食! 同咪好鍾意個portobello  mushroom好juicy🤤Homemade Walnut Banana Bread平時唔鍾意食太甜嘅甜品,呢個自家製banana bread味道剛剛好👍🏻香蕉味好鮮甜,裡面充滿粒粒合桃,正!

Pumpkin Seafood Bisque
Pumpkin  Seafood  Bisque

Trofie al Pesto
Trofie  al  Pesto

Homemade Walnut Banana Bread
Homemade    Walnut  Banana  Bread

Pumpkin  Seafood  Bisque
Trofie  al  Pesto
2022-04-22 566 瀏覽
好耐無入西貢,最近去左一趟,發現開左好多咖啡店😳呢間都算係新,有寵物友善既戶外位置,亦有室內位置,純白同木系裝潢幾適合打卡🤓係網上爆光率最高既,莫過於佢個南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司🍞可惜我對南瓜既喜愛度一般,但其他款式都唔錯😛▪️ 泰式冬陰班尼迪克蛋 (7.5/10)💲128淋上冬陰功荷蘭醬,可能有埋酸既元素,辣度相對比較低,感覺比預期中溫和少少,但都香口惹味🫢班尼迪蛋流心度出色,有住陣陣蛋黃香🥚三文魚鹹鮮適中🍣配上自家製既酸種吐司,脆身得黎帶煙韌咬口,麥香同酸味亦都突出,索埋個醬汁同蛋汁好滿足😚▪️ 慢煮雞胸配白酒蒜香忌廉汁意大利粉(7.5/10)💲108慢煮雞胸肉質軟嫩,加上少少芝士絲,而個蒜味超級香濃,岩曬重口味人士,亦都不乏忌廉既Creamy感,幼身扁意粉都幾有咬口,係略嫌有點兒油🙈▪️ Matcha Latte (7/10)💲48呢杯質感偏向稠身,會有少少飽濟感,但抹茶味都會帶點甘,唔會過甜或者澀🍵🔎 整體評分(7.5/10)

▪️ 泰式冬陰班尼迪克蛋 (7.5/10)💲128

泰式冬陰班尼迪克蛋

慢煮雞胸配白酒蒜香忌廉汁意大利粉

▪️ Matcha Latte (7/10)💲48
Matcha Latte

🔎 整體評分(7.5/10)
泰式冬陰班尼迪克蛋
慢煮雞胸配白酒蒜香忌廉汁意大利粉
於西貢市場新開的一家小小𝘤𝘢𝘧𝘦選址在一起果醬的舊址「 温 飽 」—— 取得特別扣人心弦的名字相信店主是希望藉此寄意盼每一位光顧的客人都能夠從他們提供的食物、服務、環境 以及 真心感受到温飽的滿足感食物種類相對多 餐單上有些不常見的食物款式以及配撘店內提供的酸種麵包、貝果都是親手製做每個微小的細節 都能夠感覺到店主温暖的用心呢~南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司 $𝟭𝟯𝟴特別推薦的一道菜式打磨至綿密的南瓜 以及 充份爆香的海鮮 製而成的鮮甜濃湯加進大蝦、蜆肉、魷魚、蟹肉の海鮮大盛薈配以烤焗得外脆內軟的酸種吐司不得不說是味蕾上的享受呢!明太子蟹肉意大利粉 $𝟭𝟮𝟴店內到處也可以去看到來自北歐𝘮𝘰𝘳𝘨𝘰𝘯 𝘤𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦 𝘳𝘰𝘢𝘴𝘵𝘦𝘳𝘴咖啡豆的足跡
於西貢市場新開的一家小小𝘤𝘢𝘧𝘦
選址在一起果醬的舊址

「 温 飽 」—— 取得特別扣人心弦的名字

相信店主是希望藉此寄意
感受到温飽的滿足感

食物種類相對多
餐單上有些不常見的食物款式以及配撘
店內提供的酸種麵包、貝果都是親手製做
每個微小的細節 都能夠感覺到店主温暖的用心呢~

𝗙𝗹𝗮𝘁 𝗪𝗵𝗶𝘁𝗲

南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司 $𝟭𝟯𝟴
特別推薦的一道菜式
打磨至綿密的南瓜 以及 充份爆香的海鮮 製而成的鮮甜濃湯
加進大蝦、蜆肉、魷魚、蟹肉の海鮮大盛薈
配以烤焗得外脆內軟的酸種吐司
不得不說是味蕾上的享受呢!

明太子蟹肉意大利粉 $𝟭𝟮𝟴

明太子蟹肉意大利粉

2022-02-13
𝗙𝗹𝗮𝘁 𝗪𝗵𝗶𝘁𝗲
2022-04-19 307 瀏覽
📌溫飽~西貢西貢市場街依家開咗好多cafe🤩呢間開業冇耐嘅小店食物質素好有驚喜食物精緻又獨特 可以享受慢活的空間☀️小店以白色為主調 環境簡約舒適🙌🏻主打自家製嘅酸種多士同Bagel 很用心👀食物飲品方面都有好多選擇 亦都有甜品供應除咗嘢食好味 服務態度都好好👍🏻室外露天座位較曬 但就可以帶埋寵物一齊嚟室內座位都唔算好多 但冷氣夠猛🤣加上可以留低電話等位 唔使排隊等候實在太好了🥰1️⃣ 南瓜海鮮濃湯配香烤酸種多士𝗣𝘂𝗺𝗽𝗸𝗶𝗻 & 𝗦𝗲𝗮𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗕𝗶𝘀𝗾𝘂𝗲 𝗦𝗼𝘂𝗿𝗱𝗼𝘂𝗴𝗵 $𝟭𝟯𝟴 (𝟴.𝟱/𝟭𝟬)店員話呢一款最多人揀 果然高質😍南瓜海鮮濃湯味道香濃 仲要好足料!鮮味十足 入邊仲有大蝦、魷魚圈、蟹肉同迷你蜆肉👅湯汁配埋烘過嘅自家製酸種多士好好食 上面仲有奶油味重嘅cream😋真係可以一滴不漏咁飲晒全部湯🫶🏻2️⃣ 黑松露大啡菇忌廉汁捲捲粉𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 𝗧𝗿𝗼𝗳𝗶𝗲 𝗣𝗮𝘀𝘁𝗮 $𝟭𝟮𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)呢一款係捲捲粉 有咬口得嚟又掛汁🤤醬汁濃稠 黑松露味很香濃大啡菇很香口 估唔到份量都幾多🍄唔想食意粉 有呢隻個捲捲粉很特別~3️⃣ 𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻𝗮𝗱𝗲 $𝟰𝟴 (𝟴/
📌溫飽~西貢

室外露天座位較曬 但就可以帶埋寵物一齊嚟
室內座位都唔算好多 但冷氣夠猛🤣
加上可以留低電話等位 唔使排隊等候實在太好了🥰

店員話呢一款最多人揀 果然高質😍
南瓜海鮮濃湯味道香濃 仲要好足料!
鮮味十足 入邊仲有大蝦、魷魚圈、蟹肉同迷你蜆肉👅
湯汁配埋烘過嘅自家製酸種多士好好食
上面仲有奶油味重嘅cream😋
真係可以一滴不漏咁飲晒全部湯🫶🏻

呢一款係捲捲粉 有咬口得嚟又掛汁🤤
醬汁濃稠 黑松露味很香濃
大啡菇很香口 估唔到份量都幾多🍄
唔想食意粉 有呢隻個捲捲粉很特別~

3️⃣ 𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻𝗮𝗱𝗲 $𝟰𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)
炎炎夏日飲一杯lemonade真係好refreshing😗
鮮榨檸檬汁配上自家調配嘅syrup同tonic water🍋
很清新解膩 甜度剛剛好

4️⃣ 𝗕𝗮𝗻𝗮𝗻𝗮 𝗦𝗺𝗼𝗼𝘁𝗵𝗶𝗲 $𝟱𝟬 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)
凍嘅香蕉奶昔亦都好好飲🍌
上面曬上咗肉桂粉 所以帶有肉桂味
整體甜度適中 味道不錯😌

💡整體嚟講 食物飲品質素都好滿意😋
同平時cafe食開嘅嘢食唔同 幾特別
會想再嚟試其他嘢食 值得再訪👍🏻
放假不妨嚟呢度同埋西貢行吓~

✄------------------------------✄
整體味道😋: 8.5/10
性價比💵: 8/10
打卡指數😍: 7.5/10
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 8.5/10

🍴: 溫飽
📍: 西貢市場街9號地舖
🔍: 12:00-18:00 (Mon-Sun)

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie西貢
☟︎同類型餐廳
#hkhungryfoodie西式
☟︎ 同款式餐廳
#hkhungryfoodiecafe
2022-04-14 271 瀏覽
✨出色的Sourdough✨西貢最近有間新開啲小店,主打佢哋嘅homemade麵包🥯作為麵包控嘅我梗係要去食下(ˊo̶̶̷ᴗo̶̶̷`)整體都唔錯,酸種麵包非常出色,小店仲好親切添💓.▫️ 經典滑蛋酸種吐司 $68 (8.5/10)其實我本身麻麻酸種包,但見好多foodie都推薦,所以照叫黎試下!結果~佢話自家製嘅sourdough 好好食😻包體有少少類似燕麥嘅野,好有咬口,而且唔會勁乾😋而且個滑蛋亦好出色!!好推薦大家試吓呢道ʕ•̀ω•́ʔ✧.▫️ 煙三文魚忌康芝士貝果 $98 (6.5/10)相比酸種包,貝果就較為普通冇特別🙈.▫️WHITE $42我鍾意呢杯,因為好重奶味ლ(´∀`ლ).最後講埋~小店開12點,我哋星期日12:10左右去到,室內已經有2枱客人了,其中一枱亦坐緊最打卡個位🙈所以我哋就揀咗都幾啱影相嘅户外圓枱位,雖然有瓦遮頭,但估唔到只遮到一半,另一位置都好曬同少少刺眼😹建議中午唔係特別想影相嘅,都係坐番室內好啲.如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我以下嘅ig @fibee3b.
✨出色的Sourdough✨

▫️ 經典滑蛋酸種吐司 $68 (8.5/10)
經典滑蛋酸種吐司

好推薦大家試吓呢道ʕ•̀ω•́ʔ✧
▫️ 煙三文魚忌康芝士貝果 $98 (6.5/10)
煙三文魚忌康芝士貝果

相比酸種包,貝果就較為普通冇特別🙈

▫️WHITE $42
White

我鍾意呢杯,因為好重奶味ლ(´∀`ლ)

經典滑蛋酸種吐司
White