📍西貢溫暖小店‼️· 令你心靈肚皮都滿足🤤 -- 溫飽🍞💕•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷#pigfoodiexhk_西貢#pigfoodiexhk_cafe========================前排同朋友去西貢遊,第一站就嚟咗呢間開業無耐嘅小店~小店用上白色作主調,環境簡約舒適💓食物方面有輕食、意粉等等,今次就試咗我最中意嘅南瓜湯!!🎃------------------------------⭐️南瓜海鮮濃湯 配 香烤酸種吐司 $138湯嘅質感好creamy,南瓜味香甜濃郁!💓店家仲加入咗蟹肉一齊烹煮,滲出陣陣鮮味‼️🤩另外仲有兩隻大蝦同埋幾隻魷魚圈,食落好彈牙!🥰酸種多士係店家自家製嘅~有三大片,酸度同麥香都好突出!🤩口感外脆內軟,麵包體煙韌帶點拉扯感,索咗啲南瓜湯好好味😍------------------------------整體嚟講湯同埋sourdough都做得出色,睇得出店家嘅用心😍店員服務都非常友善,比人好溫暖嘅感覺💓如果唔係因為喺西貢嘅話應該會成日去🥲------------------------------賣相:4/
📍西貢溫暖小店‼️· 令你心靈肚皮都滿足🤤 -- 溫飽🍞💕

店舖資料
名稱:溫飽
地址:西貢市場街9號地舖
2022-03-06 400 瀏覽
🍽慢煮雞胸配白酒蒜香忌廉汁意大利粉 $188🍽南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司 $138☕️Mocha 所有餐點都值得一讚海鮮南瓜湯未食已經聞到滿滿海鮮味自製既麵包吸晒湯既精華而慢煮雞胸肉嫩到一個點意大利粉既蒜香味同雞胸肉都好夾
🍽慢煮雞胸配白酒蒜香忌廉汁意大利粉 $188
🍽南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司 $138
☕️Mocha

所有餐點都值得一讚
海鮮南瓜湯未食已經聞到滿滿海鮮味
自製既麵包吸晒湯既精華
而慢煮雞胸肉嫩到一個點
意大利粉既蒜香味同雞胸肉都好夾
WARM BREAD 溫飽 @ 西頁 Sai Kung📍西貢市場街9號地舖📍G/F, 9 See Cheung Street, Sai Kung呢間真係超推兩款主菜都好好食尤其是南瓜海鮮濃湯一上台就已經聞到好香好有海鮮味食落去完全只有驚喜無失望平時我真係麻麻地南瓜湯但呢個完全係海鮮味略帶南瓜既甜味個湯係你一路飲,每啖你都會食到少少蟹肉最後我一滴不漏咁飲晒所有湯慢煮雞胸煮到完全唔似雞胸,勁嫩滑多汁除左野食好食,服務亦都好好因為正直中午到訪,其實坐戶外勁曬店員又會主動幫我地SET過張戶外枱既位等我地唔會曬到咁應平時我真係唔會寫咁多字因為我寫字真係麻麻但疫情下食肆生意難做食到好食既真係值得幫手推薦有機會一定會再到訪慢煮雞胸配白酒蒜香忌廉汁意大利粉 南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司Espresso TonicIced Mocha Sony A7ii + Sony FE 40mm f2.5G
WARM BREAD 溫飽 @ 西頁 Sai Kung

一上台就已經聞到好香好有海鮮味
食落去完全只有驚喜無失望
平時我真係麻麻地南瓜湯
但呢個完全係海鮮味略帶南瓜既甜味
個湯係你一路飲,每啖你都會食到少少蟹肉
最後我一滴不漏咁飲晒所有湯

慢煮雞胸煮到完全唔似雞胸,勁嫩滑多汁

除左野食好食,服務亦都好好
因為正直中午到訪,其實坐戶外勁曬
店員又會主動幫我地SET過張戶外枱既位

慢煮雞胸配白酒蒜香忌廉汁意大利粉
Espresso Tonic
Iced Mocha

• 南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司
/ sᴀᴛɪsꜰʏɪɴɢ ᴀɴᴅ ʜᴇᴀʀᴛʏ ᴍᴇᴀʟ ɢᴇᴛ /꧁𝗪𝗔𝗥𝗠 𝗕𝗥𝗘𝗔𝗗 温飽꧂⚠︎︎𝚗𝚎𝚠 𝚌𝚊𝚏𝚎 𝚊𝚕𝚎𝚛𝚝 ⚠︎︎ 𝚊𝚗𝚍 𝚒𝚝 𝚒𝚜 𝚊 𝚚𝚞𝚊𝚕𝚒𝚝𝚢 𝚘𝚗𝚎!抓緊放晴的週末跑到西貢放放風☼☀︎︎話說西貢的ᴄᴀꜰᴇ不少而且又黃又有質素除了之前介紹過的ᴋᴀᴄʜɪᴍᴜsʜɪ, ʜᴜsʜᴜsʜ和人氣極高的ʟɪᴛᴛʟᴇ ᴄᴏᴠᴇ最近又有一間加入巿場街 位於ʟᴇᴛ’s ᴊᴀᴍ舊舖的位置 (放心 只是搬前了點)𝗪𝗔𝗥𝗠 𝗕𝗥𝗘𝗔𝗗 主打自家製的sᴏᴜʀᴅᴏᴜɢʜ, ʙᴀɢᴇʟ稍後還會有自家sᴍᴏʀʀᴇʙʀᴏᴅ和ᴋᴀᴍʙᴜᴄʜᴀ感覺店主好有匠人精神 注重每一個細節亦會對出品有極致的追求༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄𖦹 𝑃𝑢𝑚𝑝𝑘𝑖𝑛 𝑠𝑒𝑎𝑓𝑜𝑜𝑑 𝑏𝑖𝑠𝑞𝑢𝑒 𝑤/ 𝑠𝑜𝑢𝑟𝑑𝑜𝑢𝑔ℎ 𝑡𝑜𝑎𝑠𝑡 $𝟭𝟯𝟴算是這裏的sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ᴅɪsʜ❣︎甫上餐就聞到濃濃的海鮮味蝦頭充分爆香過 另外還有蝦肉、魷魚圈、迷你蜆肉、蟹肉不得不提魷魚非常軟腍 然後南瓜又為鮮味十足的湯加入點點甜味奶油味重的sᴏᴜʀᴄʀᴇᴀᴍ更是錦上添花重點的酸種卻沒有意想中驚喜包體偏軟身 不算ᴄʜᴇᴡʏ 可能ᴄʀᴜ

꧁𝗪𝗔𝗥𝗠 𝗕𝗥𝗘𝗔𝗗 温飽꧂

亦會對出品有極致的追求

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄

算是這裏的sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ᴅɪsʜ❣︎
甫上餐就聞到濃濃的海鮮味
蝦頭充分爆香過 另外還有蝦肉、魷魚圈、迷你蜆肉、蟹肉
不得不提魷魚非常軟腍

可能ᴄʀᴜsᴛ亦被湯浸軟了 所以亦沒有好脆
不過確實有風味和麥香

𖦹 慢煮雞胸配白酒蒜香忌廉意粉 $𝟭𝟬𝟴
慢煮雞胸配白酒蒜香忌廉意粉

其實想試ᴛᴏᴍ ʏᴜᴍ ᴇɢɢ Bᴇɴᴇᴅɪᴄᴛ 不過某人只吃全熟的蛋.....
ʙᴜᴛ ᴀɴʏᴡᴀʏs ᴘᴀsᴛᴀ亦很不錯
有手造意粉的煙韌感 但比手造意粉軟點
蒜味超超超重 基本上是蒜蓉撈意粉
但🦦不喜歡生蒜的那種辣勁
慢煮雞胸是非一般的嫩呢!!

𖦹 𝐵𝑙𝑎𝑐𝑘
咖啡有三種sᴏᴇ豆可選
除了ɴɪᴜᴛᴛʏ ꜰʀᴜɪᴛʏ 還有一款較ᴄɪᴛʀᴜs的
見比較特別就選了這款來自ᴄᴏsᴛᴀ ʀɪᴄᴀ的豆
沒有嚐到明顯的ᴄɪᴛʀᴜs味但確有點ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛʏ且微帶果酸

𖦹 𝑀𝑜𝑐ℎ𝑎
Mocha

即使混合了可可粉和奶仍然未有蓋過咖啡香
味道平衡得不錯呢

💬 回頭率極高的ᴄᴀꜰᴇ 高度推薦 吃完幸運感滿滿 加上有日照加持 真的好温飽呢(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 🦦8.3/10 👱🏻‍♀️8.7/10

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄
📍 溫飽 (西貢)
西貢市場街9號地舖
#cty_cafehopping
#cty_西貢
慢煮雞胸配白酒蒜香忌廉意粉
  • Mocha
西貢又有新café啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)位於let’s Jam前身純白design加穿透直紋窗戶既暖暖陽光有一種置身喺台灣既感覺( ´▽`)~▪️溫飽全日早餐 $128第一次見有bagel揀既ADB最impress係竟然有Parma ham😱!牛油果有足足大半個而且熟度仲剛剛好添呢個ADB CP值幾高\(≧▽≦)/!▪️慢煮雞胸配白汁蒜香忌廉汁意大利粉 $108慢煮雞胸真係好滑😍又健康不過份量就比較少 同埋醃得偏鹹相反個意粉就相對較淡( ・᷄ὢ・᷅ )而且都多油同埋有啲濟睇嚟意粉要落多啲苦功🤣▪️Dirty $45係偏苦口味既豆 所以小編麻麻哋.總括嚟講主食方面有進步空間而且食到尾有隻煩膠烏蠅係咁飛來飛去食物方面隔壁既NN coffee真係出色好多當然 新舖營業 未免有啲水準不穩不過店員服務態度極佳👍🏻值得一讚希望有機會再去既話會有所改善啦😆加油!
純白design加穿透直紋窗戶既暖暖陽光
有一種置身喺台灣既感覺( ´▽`)~
溫飽全日早餐

▪️溫飽全日早餐 $128
第一次見有bagel揀既ADB
最impress係竟然有Parma ham😱!
牛油果有足足大半個而且熟度仲剛剛好添
呢個ADB CP值幾高\(≧▽≦)/!
慢煮雞胸配白汁蒜香忌廉汁意大利粉

▪️慢煮雞胸配白汁蒜香忌廉汁意大利粉 $108
慢煮雞胸真係好滑😍又健康
不過份量就比較少 同埋醃得偏鹹
相反個意粉就相對較淡( ・᷄ὢ・᷅ )
而且都多油同埋有啲濟

而且食到尾有隻煩膠烏蠅係咁飛來飛去
食物方面隔壁既NN coffee真係出色好多
當然 新舖營業 未免有啲水準不穩
不過店員服務態度極佳👍🏻值得一讚
希望有機會再去既話會有所改善啦😆加油!
溫飽全日早餐
2022-02-24 133 瀏覽
西貢又開咗間新嘅Cafe,今次小編同朋友去試吓啦,餐廳簡約嘅裝修,仲有露天嘅位置,但當日落雨,所以我哋都係留返係室內,不過都係好舒服😌我哋叫咗個冬陰功Egg Benedict ,bagel🥯裏面有炒蛋,煙肉,洋蔥,蕃茄,最後叫左個Basque Burnt Cheesecake,一杯茶,一杯咖啡作總結😬小編就鍾意食冬陰功Egg Benedict 多d, 感覺就有啲fusion 💁🏻‍♀️,同埋呢個配搭都好特別,而且都幾好味😋至於bagel份量都好大,食嗰陣有啲困難,我同朋友都係逐層逐層咁食🤪至於Basque Burnt Cheesecake,我就覺得口感輕柔而味道濃郁👍🏻至於咖啡,我哋就選擇左flat white ,而且咖啡豆都有三種選擇,小編就鍾意nutty d 😬🙃整體來講,小編就覺得都唔錯,等疫情過後,都會再嚟多次😋

整體來講,小編就覺得都唔錯,等疫情過後,都會再嚟多次😋
2022-02-23 67 瀏覽
近排覺得最好食既cafe warmbread -🥘南瓜海鮮濃湯加酸種麵包南瓜既甜味同埋海鮮好match 好足料 同埋好中意濃稠感酸種麵包 依稀記得好軟熟 同埋好吸湯汁 一食落去 啲湯汁會流出 🥲同杯啡黎講 都幾正 雖然我係飲ice Americano簡左個nutty啲既巴西豆 但個種入易口會甘個味好好飲 (明明咩都唔識🤣🍝蟹肉明太子意粉覺得正常發揮下次要飲奶啡 一定會encore包😚
近排覺得最好食既cafe warmbread
南瓜海鮮濃湯加酸種麵包
明太子意粉
2022-02-14
南瓜海鮮濃湯加酸種麵包
| ᴡᴀʀᴍ ʙʀᴇᴀᴅ New Cafe Alert!西貢又有新cafe啦!位於Let’s Jam 舊址仍然試業階段 但食物水準同服務都幾好🖐🏼南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司($138)店家招牌菜!濃湯既鮮味同南瓜搭配得好好湯裡好足料 有新鮮既蝦肉 魷魚同迷你蜆肉伴湯既係自家製Sourdough 烘烤得剛好 推薦😋ʀᴀᴛɪɴɢ : 9/10明太子蟹肉意大利粉($128)份量偏細既意大利粉 但蟹肉明太子都好足料!味道帶點微辣 很搭蟹肉既鮮味💁🏻‍♀️ʀᴀᴛɪɴɢ : 8.5/10
| ᴡᴀʀᴍ ʙʀᴇᴀᴅ

New Cafe Alert!
西貢又有新cafe啦!位於Let’s Jam 舊址
仍然試業階段 但食物水準同服務都幾好🖐🏼

南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司($138)

店家招牌菜!
濃湯既鮮味同南瓜搭配得好好
湯裡好足料 有新鮮既蝦肉 魷魚同迷你蜆肉
伴湯既係自家製Sourdough 烘烤得剛好 推薦😋

ʀᴀᴛɪɴɢ : 9/10

明太子蟹肉意大利粉($128)

份量偏細既意大利粉 但蟹肉明太子都好足料!
味道帶點微辣 很搭蟹肉既鮮味💁🏻‍♀️

ʀᴀᴛɪɴɢ : 8.5/10