呢日俾朋友拉咗嚟長沙灣陪佢睇盆栽,之後佢帶我嚟呢間和風味濃濃嘅食店用膳一進入食店,就彷彿置身喺日本傳統商店🎏望住部大大嘅日本汽水售賣機,好想撳支波子汽水嚟飲行入少少、見到好多熟識嘅日本卡通人物面譜👹再行入少少,抬頭一望,嘩~~ 好大隻麵包超人公仔呀~~😍行到食店最入面,仲有扭蛋機同遊戲機添~朋友仲打咗鋪street fighter 先肯坐低落order 👾我哋二人行,當然係order 二人餐啦~二人餐選擇有鍋物 or 炊飯我哋揀咗招牌鍋物二人餐:燉飯 (2選1) + 主菜”串燒拼盤 “+ 小食 (12選2)燉飯 (2選1) *~*~*~*~*~*~*~*~*~*🐮頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒燉飯🐮 v.s. 🦐大蝦海鮮鍋燉飯🦐*~*~*~*~*~*~*~*~*~*牛魔王朋友毫無懸念咁揀咗前者店員將燉飯嘅材料逐一送上枱,然後為食客即席烹調店員先將鍋燒熱,加入砂糖及牛油煮溶,再加入大蔥,然後加入油花均勻的靚靚牛頸脊,再將壽喜燒醬入鍋,香氣撲鼻~牛肉嘅熟度啱啱好,朋友要medium rare 先上碟,我要medium跟住

一進入食店,就彷彿置身喺日本傳統商店
🎏望住部大大嘅日本汽水售賣機,好想撳支波子汽水嚟飲
行入少少、見到好多熟識嘅日本卡通人物面譜👹
再行入少少,抬頭一望,嘩~~ 好大隻麵包超人公仔呀~~😍
行到食店最入面,仲有扭蛋機同遊戲機添~

我哋二人行,當然係order 二人餐啦~
二人餐選擇有鍋物 or 炊飯

燉飯 (2選1)
🐮頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒燉飯🐮
v.s.
🦐大蝦海鮮鍋燉飯🦐
牛魔王朋友毫無懸念咁揀咗前者
店員將燉飯嘅材料逐一送上枱,然後為食客即席烹調

牛肉嘅熟度啱啱好,朋友要medium rare 先上碟,我要medium跟住食
有肉味、油香又夠juicy
沾埋生蛋汁食令肉質更滑嫩順口~ ichiban! 👍🏻👍🏻
煮完牛肉,店員隨即將蔬菜、鮮菇、洋蔥 & 豆腐 加入燉鍋烹煮,再加入黑松露奶油燉飯慢慢煨燉
燉飯吸收晒牛肉汁、蔬菜、鮮菇 同 洋蔥 嘅精華;好味道 😋
(溫馨提示:記得要趁熱食)

主菜
呢個主菜可以形容為海陸空大雜會:
有 蝦、豬腩肉 同 雞翼 🦐🐷🐔
而且除咗肉肉,仲有菜菜:秋葵 & 冬菇
更加有埋水果 :菠蘿🍍
(菠蘿係新鮮菠蘿 instead of 罐頭菠蘿👍🏻)
串燒拼盤

小食 (12選2)
*~*~*~*~*~*~*~*~*~*
雞皮餃子、松露芝士薯條、時令生蠔、
烤雞皮、椒鹽日本魷魚鬚、清酒煮鮮蜆、明太子玉子燒、唐揚爆谷雞、燒牛舌、燒味醂魚乾、日燒金錢肚、炙燒吞拿魚配三文魚子
*~*~*~*~*~*~*~*~*~*
最後揀咗 ”明太子玉子燒” 同 “燒牛舌”
蛋香滿滿嘅玉子燒加埋明太子醬,入口多份惹味感
“燒牛舌”係我食串燒嘅必叫item,呢度嘅
牛舌夠晒大塊,質地仲要係我喜歡嘅腍腍口感
明太子玉子燒
燒牛舌

菠蘿百香果乳酪烏龍🍸
各款飲品材料配搭得宜
飲品仲加入唔少冰粒
食完熱辣辣嘅燉飯同串燒,飲返啖,當堂解渴得嚟又透心涼🎐
菠蘿百香果乳酪烏龍

呢個二人餐嘅份量其實都幾多
我哋食完個燉飯已經飽咗8成
“頂級美國極黑牛頸脊”係呢餐之最✨✨✨
真係好好味,超滿足,大推🙌🏻🙌🏻🙌🏻
2024-01-25
頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒燉飯
上面見到有人打卡呢間洋食商店,見到啲相已經bookmark咗!環境真係好靚,處處都係打卡位,仲可以扭蛋同打機🤣🤣✨招牌鍋物2人餐(黑牛壽喜燒燉飯) $574‼️佢有兩個2人餐,今次揀咗呢款有燉飯有串燒😍嘢食上齊之後店員會幫忙燒,呢度嘅壽喜燒係關西風,會有砂糖炒起,第一嚿牛肉會偏甜。先有牛油燒香,之後再放牛肉!可能因為之前食過更加甜嘅壽喜燒,所以我覺得呢度嘅壽喜燒唔算甜(剛剛好)牛肉好軟腍,加埋蛋汁真係一流!‼️食完肉就開始煮啲蔬菜,加咗壽喜燒汁嘅蔬菜都係偏甜口味(個人大愛)特別係洋葱同菜都好好食~‼️最後落埋個燉飯落去煮到收汁就ok!因為自己係鍾意甜口😂個燉飯真係開正我個飯,好入味,甜甜的,又creamy,好食!跟餐會有2個小食我揀咗✨明太子玉子燒‼️明太子份量多,加埋粒粒脆卜卜嘅蟹籽,口感好豐富!✨激厚牛舌‼️一口咬落去係幾軟腍,同埋燒到好入味✨串燒拼盤‼️入面有蝦,秋葵,菇,雞翼,菠蘿同五花肉~種類嚟講都算多,菠蘿一啖咬落去大爆汁!好正🤣
環境真係好靚,處處都係打卡位,仲可以扭蛋同打機🤣🤣

✨招牌鍋物2人餐(黑牛壽喜燒燉飯) $574

‼️佢有兩個2人餐,今次揀咗呢款有燉飯有串燒😍

‼️最後落埋個燉飯落去煮到收汁就ok!因為自己係鍾意甜口😂

跟餐會有2個小食我揀咗
✨明太子玉子燒

‼️明太子份量多,加埋粒粒脆卜卜嘅蟹籽,口感好豐富!

✨激厚牛舌

‼️一口咬落去係幾軟腍,同埋燒到好入味

✨串燒拼盤

2024-02-05 33 瀏覽
同朋友見到不少人介紹呢間餐廳,覺得環境同食物都十分吸引,所以特地去試一試。我們選擇了招牌鍋物二人套餐 ($498),包括了一款燉飯、串燒拼盤及兩款小食。頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒燉飯店員會提供桌邊服務,親自在客人面前烹調。首先,店員會將有一定厚度的黑牛頸脊配以牛油、砂糖及壽喜燒醬汁一同料理。牛肉味道不錯,油花充足,有牛味,加上蛋汁,味道更令人滿足。享用牛肉後,店員會將洋蔥、豆腐、菇類等配料加進醬汁中烹煮,配料吸收了醬汁後,味道更香甜。最後,是今天晚餐的一大亮點:黑松露奶油燉飯!在吸收牛肉及蔬菜精華的湯底之中,放入燉飯,除了有黑松露的香氣,更加是濃厚的奶油香,令人忍不住一口接一口吃光,十分推薦!唯一的缺點是會太飽🤣🤣🤣串燒拼盤串燒熱辣辣,即叫即燒,種類豐富,美味惹味,有油香十足的五花腩、鹹香的燒蝦、脆皮又多肉汁的雞翼、冬菇、秋葵、香甜多汁的菠蘿。如果想更濃味一些,可以沾點辣醬。唐掦爆谷雞炸雞份量多,切成爆谷般一口一粒的大小,金黃酥脆,是香口的小食選擇。雞皮餃子雞皮餃子同朋友都很喜歡,覺得味道有驚喜。用油香十足的雞皮取代餃子皮,外皮金黃酥脆,內餡多汁。波子汽水 +$16波子汽水是青檸和檸檬味

唐掦爆谷雞

雞皮餃子

波子汽水 +$16
波子汽水是青檸和檸檬味道組成的碳酸飲品,味道清新。

粒粒蜜桃 +$28
朋友就選擇了粒粒蜜桃,配上阿薩姆紅茶茶底,有不少蜜桃果肉,有茶香,清爽鮮膩。

餐廳環境很有特色,以昭和復古風格作主調,每個角落都加入了日系的裝飾,有和風士多舖、燈籠、面具、販賣機等等,可以在細節中感覺到餐廳的用心,營造一種獨立的氛圍感。親切風趣的店員也令到用餐體驗更愉快,更加分,是值得試試的西日居酒!
✨🍶打卡西日居酒屋近期大熱長沙灣新餐廳登場,日本小區內的洋食店作主題,和氣滿滿,彷彿進入了日劇場景,處處都係打卡位,非常igable爆谷雞粒粒香脆,以一口爆谷大小的size,外脆內嫩,作餐前小食,非常不錯松露薯條薯條香脆可口,絕不油膩,沾上特濃黑松露醬,超級惹味日式豚肉炊飯必點菜式!餐廳以平底鍋上菜,飯粒吸收了高湯精華,非常入味,味道濃而不咸,豚肉肉味香濃,肉汁鮮嫩,肉香完美融入燴飯中黑松露雜菌闊條麵足料,整碟闊條麵滿滿雜菌,闊麵質地煙韌,沒有粉感,松露味10分香濃,味道沒有過鹹,亦不會偏油菠蘿百香果乳酪烏龍清新果香,味道酸甜,伴隨著濃厚百香果和菠蘿味,推介洋食商店 Youshoku Shouten📍長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖

✨🍶打卡西日居酒屋

爆谷雞

松露薯條
薯條香脆可口,絕不油膩,沾上特濃黑松露醬,超級惹味

日式豚肉炊飯

黑松露雜菌闊條麵

菠蘿百香果乳酪烏龍
清新果香,味道酸甜,伴隨著濃厚百香果和菠蘿味,推介

洋食商店 Youshoku Shouten
📍長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖

2024-01-29 41 瀏覽
真係不得不讚呢度嘅設計,打造成一條日本街,日式燈籠、廣告海報、扭蛋機、單車,仲有櫻花樹!打卡處處,好似入左日劇場景咁!點左招牌炊飯二人餐 $438,包炊飯+意粉+小食兩款,好抵食!👉🏻唐揚爆谷雞份量唔少,雞肉炸至外酥內嫩,有三種醬料可以自由配搭,分別係芥末蜜糖、沙律醬同茄汁!👉🏻雞皮餃子共四件,雞皮好香脆,油脂感滿滿,餡料鮮嫩juicy!👉🏻炸軟殼蟹明太子手工意粉好岀色,大大隻軟殼蟹,個醬汁好creamy好濃郁,意粉掛汁,加上蜆肉同魷魚,口感豐富!👉🏻紐西蘭草飼肉眼炊飯 (+$40)點左5成熟,肉質粉嫩,牛味重,炊飯香氣四溢,有飯焦!👉🏻柚子乳酪烏龍 (+$28)三種風味互相融合,形成一種清新、酸甜同奶香嘅組合!👉🏻鮮橙西柚鴨屎香 (+$28)水果嘅清新感,茶底香濃!👉🏻草莓大福配雲呢拿雪糕 $38大大件,滿滿嘅cream,外層嘅糯米皮軟糯,士多啤梨香甜,配雲呢拿雪糕嘅柔滑,令人滿足嘅甜品!

👉🏻唐揚爆谷雞

👉🏻雞皮餃子
共四件,雞皮好香脆,油脂感滿滿,餡料鮮嫩juicy!

👉🏻炸軟殼蟹明太子手工意粉

👉🏻紐西蘭草飼肉眼炊飯 (+$40)
點左5成熟,肉質粉嫩,牛味重,炊飯香氣四溢,有飯焦!

👉🏻柚子乳酪烏龍 (+$28)
三種風味互相融合,形成一種清新、酸甜同奶香嘅組合!

👉🏻鮮橙西柚鴨屎香 (+$28)
水果嘅清新感,茶底香濃!

👉🏻草莓大福配雲呢拿雪糕 $38
2024-01-29 39 瀏覽
一去到門口已經好有日本嘅感覺入到去更加以為自己去緊旅行裝修超有心機👍🏻本來諗住佢哋打卡都預咗食物相對較差點知每一款食物都好好味!仲好有特色,特別係個薄餅,章魚燒味Lunch set仲附埋送餐湯同餐飲!
一去到門口已經好有日本嘅感覺
入到去更加以為自己去緊旅行
裝修超有心機👍🏻

本來諗住佢哋打卡都預咗食物相對較差
點知每一款食物都好好味!仲好有特色,
特別係個薄餅,章魚燒味

Lunch set仲附埋送餐湯同餐飲!
2024-01-29 25 瀏覽
這間日式餐廳以昭和年代的風格裝修佈置,散發出懷舊的氛圍。,周圍擺設著一些古色古香的日本裝飾物品,為整個空間增添了溫暖而舒適的氛圍。頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒燉飯。這道菜以優質的極黑牛頸脊為主料,肉質鮮嫩多汁。壽喜燒醬汁的香甜與牛肉的鮮味相互融合,每一口都帶來滿滿的滿足感。燉飯則以日本獨特的烹飪方式製作,米飯蓬鬆而帶有微微的黑松露甜味,接著是串燒拼盤,其中包括大蝦、菠蘿、手羽、五花腩和冬菇。大蝦經過炭火燒烤,外皮微微焦香,內部肉質鮮嫩彈牙。菠蘿的酸甜與其他食材的風味形成了有趣的對比。手羽和五花腩經過慢烤,肉質酥軟多汁,入口即化。冬菇則散發出濃郁的香氣,增添了整個拼盤的豐富口感。最後是小食中的雞皮餃子和明太子玉子燒。雞皮餃子外皮酥脆,內部包裹著鮮嫩多汁的雞肉,帶來一種濃郁的雞肉風味。明太子玉子燒則是將明太子醬汁融入到濃郁的玉子燒中,口感柔軟滑嫩,帶有微微辣味和鹹香的調味。

🎎長沙灣大熱打卡洋食商店,係間昭和風格的西日居酒屋。環境恍如日劇場景,有多個打卡位:日式士多店、Y2k霓虹燈、經典燈籠、遊戲街機、販賣機、動漫海報及歌曲等,每個細節都非常到位好好拍😍 習慣香港式服務既我,對老闆和店員六星級熱情好客的態度非常暖心,完全超乎預期💕是日晚餐點了『招牌鍋物二人套餐』(HK$498+):包燉飯+串燒拼盤+小食二款 (**特色飲品+$28/杯🍧)🥘頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒燉飯:這款煱物店員分開三部份烹調。先煎壽喜燒醬汁牛肉,沾上蛋汁更為軟嫩> 再煮各式蔬菜:洋蔥、白菜、豆腐、什菇等,非常入味健康> 最後燉飯加入湯底,奶油燉飯超綿密Creamy~這款關西特色燉飯必叫,過程又Fun又yummy🍢串燒拼盤: 熱騰騰即點即燒的豐富拼盤,每款2件有五花腩、海蝦、雞翼、冬菇、秋葵、菠蘿和辣醬,夠晒香烤惹味🍟松露芝士薯條: 幼身薯條炸得又香又脆,加埋黑松露芝士碎令口感更佳🍗唐掦爆谷雞:香氣四溢,金黃外脆,內裡酥嫩爆汁🍾 波子汽水(+Hk$16): 點少得深入民心的經典樽裝人氣日本飲料,帶有檸檬青檸味的碳酸飲料🍹雪糕梳打(+Hk28): 雲尼拿雪糕配橙味梳打,甜品

🍗唐掦爆谷雞:香氣四溢,金黃外脆,內裡酥嫩爆汁

🍹雪糕梳打(+Hk28): 雲尼拿雪糕配橙味梳打,甜品飲品2合1,趣緻造型睇得又飲得

(All subject to 10% service charge)

📍洋食商店 Youshoku Shouten
長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖
(港鐵長沙灣站 C2 出口, 步行約7分鐘)
  • 黑牛壽喜燒燉飯
  • 唐揚爆谷雞
2024-01-26 501 瀏覽
洋食商店行昭和風格, 入面有唔同嘅場景,有懷舊嘅商店佈置,貼滿日式海報嘅日本街,扭蛋機及遊戲機等等,裝修同擺設都好有心思,令你會自動自覺拎手機出嚟打卡。今次坐個位仲有棵櫻花樹喺隔離, 即刻諗起軒公嘅櫻花樹下。。。🤩🤩🤩😄😄😄😙😙招牌鍋物二人餐 $498頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒燉飯🐂關西風嘅壽喜燒先以牛油起鑊,加糖及壽喜燒汁煎香牛肉後再加各款蔬菜。牛頸脊肉味濃而且嫩滑,店員哥哥好nice,主動幫手烹煮牛肉,令牛肉以最佳嘅姿態呈現畀我哋,牛肉可以沾上生蛋漿,蛋漿可以即時冷卻牛肉及增添滑溜口感。後加嘅蔬菜吸收牛香, 味道變得香口濃郁,層次更為豐富。然後,就可以將黑松露牛奶燉飯加入壽喜燒汁, 燉飯盡吸各款食材精華,而黑松露嘅獨特香氣令人停唔到口😊😊😊🥰🥰🥰😁😁串燒拼盤🍢有豬腩肉,大蝦,雞翼,冬菇,秋葵及菠蘿, 尤以菠蘿最為出色, 好食嘅燒菠蘿係酸甜多汁,熱力會濃縮菠蘿嘅甜度, 味道不得了😛😛😛😊😊😊😙😙雞皮餃子🐥一整塊雞皮包住肉碎, 烤得好香脆,雖然係雞皮,但完全唔會覺得有膩感,廚師油温控制不錯🤩🤩🤩🥳🥳🥳😙😙明太子玉子燒🐣玉子燒香甜重蛋味,明太子醬配上蟹籽,口感豐富香濃, 呢個小食好食😚😚😚

招牌鍋物二人餐 $498
頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒燉飯🐂

串燒拼盤🍢

雞皮餃子🐥

明太子玉子燒🐣
玉子燒香甜重蛋味,明太子醬配上蟹籽,口感豐富香濃, 呢個小食好食😚😚😚😍😍😍😋😋😋

話梅青檸梳打🍸 雪糕梳打🍹 每款加配$28

餐廳內嘅環境真係好靚, 建議大家坐喺櫻花樹下食飯同影相, 另一半肯定無投訴!😚😚😚🤩🤩🤩🥳🥳🥳

洋食商店
地址:長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖
電話:2666 6019

#cheungshawan#cheungshawanfood#japaneserestaurant#oldjapan#vintage#洋食商店#昭和#打卡#懷舊#日本街#長沙灣#長沙灣美食#櫻花樹下#軒公#軒仔#還記得櫻花正開#壽喜燒#鍋物#燉飯#串燒拼盤#雞皮餃子#明太子玉子燒#約會#拍拖#聚會#日系#和風
  • 明太子玉子燒
  • 串燒拼盤
  • 雞皮餃子
  • 黑牛壽喜燒燉飯
2024-01-26 15 瀏覽
長沙灣的人氣居酒屋,餐廳以日式食材製作的西餐絕對讓人驚艷,店內充滿昭和風裝飾及霓虹燈,營造出一種獨特的氛圍,非常適合悠閒地享受美食和暢談。🍻- 灸燒吞拿魚牛油果意粉 HK$138 🐟🥑灸燒吞拿魚使用刺身級吞拿魚排,表面調味後輕輕灸燒使其外皮白脆而內裡保持鮮嫩。牛油果醬內含牛油果粒,味道清新,配上口感適中的意粉,打卡味道集於一身。- 雞皮餃子 (跟餐) HK$38 🥟非常值得一試,用雞皮包裹著多汁的雞肉,炸至金黃,口感嫩滑。- 蘋果花桂花玫瑰蜂蜜茶 1壺 HK$28 🍎🍵蜂蜜味道香甜,茶底使用綠茶,帶有淡淡的茶香和微妙的甜味,非常易於入口。

灸燒吞拿魚牛油果意粉

- 灸燒吞拿魚牛油果意粉 HK$138 🐟🥑

雞皮餃子 (跟餐)

- 雞皮餃子 (跟餐) HK$38 🥟
非常值得一試,用雞皮包裹著多汁的雞肉,炸至金黃,口感嫩滑。

蘋果花桂花玫瑰蜂蜜茶

- 蘋果花桂花玫瑰蜂蜜茶 1壺 HK$28 🍎🍵
灸燒吞拿魚牛油果意粉
雞皮餃子 (跟餐)
蘋果花桂花玫瑰蜂蜜茶
  • 雞皮餃子
2024-01-23 30 瀏覽
炊飯意粉套餐,552蚊份套餐💰日式豚肉炊飯🐷豚肉肉質鮮嫩,入口即散發出濃郁的香氣,口感好似半肥瘦叉燒,醬油味道鹹甜適中,不會蓋過豚肉原味,炊飯口感鬆軟不油不膩,與豚肉的鮮味相互襯托,增加了鮮甜。日式豚肉炊飯是一道很適合搭配其他菜式的主食都很滿足。原條鰻魚鰹魚汁意粉🍝鰻魚和鰹魚汁結合,鰻魚肉質細嫩無腥味,與鰹魚汁鮮甜,蔥和芝麻的作用是增加了湯的香氣風味,意粉口感細滑,原條鰻魚鰹魚汁意粉菜式都很滿足😃爆谷雞🐓爆谷雞肉的肉質鮮嫩,入口即散發出濃郁的香氣,口感酥脆,味道鹹香適中,一道很適合當作小食😎松露薯條🍟松露薯條味道不膩,薯條的口感香脆,不油不膩,松露醬與薯條的相互襯托,味道鹹香適中,不錯的小食😀抹茶紅豆大福🫘大福軟糯外皮,非常煙靭,包裹著抹茶味忌廉和甜甜的紅豆餡,抹茶是一種粉末,有清新的香氣和苦澀的味道,與紅豆的甜味相互平衡🤩
炊飯意粉套餐,552蚊份套餐💰

日式豚肉炊飯🐷

原條鰻魚鰹魚汁意粉🍝

爆谷雞🐓

松露薯條🍟

抹茶紅豆大福🫘
2024-01-22 25 瀏覽
設計充滿日式復古元素🎏以日本昭和及平成時代為主題🎎用餐區更將日本街道完美複製🎌放上特色商店燈牌🚦汽水機及街頭遊戲機擺設🕹️很多有趣特色打卡位📸提供多款特色日式Fusion洋食小菜🍱🍣及燒烤下酒小菜🍻🍡海蝦、秋天葵、豬腩肉、雞翼、都大受客人歡迎🎉明太子玉子燒🔥口感滑嫩溫潤😚濃郁蛋香裡透著香甜🍳飽滿多汁💦厚度足,亦食到粒粒明太子,口感好豐富😙魷魚炸漿厚薄適中🐙份量也不少,香脆惹味,彈牙而不油膩😋三黃雞用上秘製香料醃製🍗再加入日本黑啤🍻中東香料烤焗🧂雞肉嫩滑又多汁,一點都不乾;炊飯吸盡肉汁和雞油🍚底下還有驚喜脆香飯焦🤤最後當然唔少得甜品🍧超震驚巨大芭菲杯😍裡裏有椰子雪糕🥥白桃🍑草莓🍓馬卡龍賣相精緻吸引🤩
設計充滿日式復古元素🎏
以日本昭和及平成時代為主題🎎
用餐區更將日本街道完美複製🎌
放上特色商店燈牌🚦
汽水機及街頭遊戲機擺設🕹️
很多有趣特色打卡位📸

提供多款特色日式Fusion洋食小菜🍱🍣
及燒烤下酒小菜🍻🍡
海蝦、秋天葵、豬腩肉、雞翼、
都大受客人歡迎🎉

明太子玉子燒🔥口感滑嫩溫潤😚
濃郁蛋香裡透著香甜🍳飽滿多汁💦
厚度足,亦食到粒粒明太子,口感好豐富😙

魷魚炸漿厚薄適中🐙份量也不少,
香脆惹味,彈牙而不油膩😋

三黃雞用上秘製香料醃製🍗
再加入日本黑啤🍻中東香料烤焗🧂
雞肉嫩滑又多汁,一點都不乾;
炊飯吸盡肉汁和雞油🍚

• 串燒拼盤
  • 椒鹽日本魷魚鬚
  • 迷你三黃雞香蔥炊飯
  • 白桃草莓芭菲
復古日式舊街主題洋食屋回到童年🛎️小賣部 汽水機 街機打卡位店內濃濃聖誕氣氛☃️超萌聖誕老人旋轉木馬供應日本創意菜式 小食 飲品 甜品☀️日式豚肉炒麵 $98☀️椒鹽魷魚鬚 $78☀️明太子玉子燒 $58☀️雪糕梳打 $38☀️青檸梳打 $38仲有車站區域🚊勁用心佈景擺設好有細節 影到好滿足🤡聖誕節不妨黎一場昭和之旅🏮環境: 💗💗💗💗美味度:💗💗💗💗推薦度: 💗💗💗💗📍 洋食商店 (長沙灣)長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖營業時間:星期三至一 12:00-22:00人均消費:約$100-200
復古日式舊街主題洋食屋

聖誕節不妨黎一場昭和之旅🏮

環境: 💗💗💗💗
美味度:💗💗💗💗
推薦度: 💗💗💗💗

📍 洋食商店 (長沙灣)
長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖
營業時間:星期三至一 12:00-22:00
人均消費:約$100-200
2024-01-21 24 瀏覽
今日跟食評搵食,入到去感覺比想像中好,親身感受到店主非常用心嘅佈置。打卡位極多,又有野玩,係「街霸」呀,免費玩。邊食邊聽到童年時打機嘅聲,超有樂趣!我地叫左個招牌炊飯二人餐,可以話打卡之餘野食都好好味。炊飯要左紐西蘭草飼肉眼,好淋,好重牛味,有少少飯焦同好香牛油味。辣味鮮蜆意粉嘅蜆一上檯已有鮮味,仲好厚肉,意粉係比平時食嘅爽。松露芝士薯條炸得好香,惹味,點松露醬勁夾,仲有比較特別嘅炙燒吞拿魚配三文魚子都好食。特色飲品加$28,楊桃檸檬話梅味道酸酸地幾特別,呢個餐都幾抵。

前菜中華沙律
紐西蘭草飼肉眼炊飯

黑松露芝士薯條、楊桃檸檬話梅
辣味鮮蜆意粉、炙燒吞拿魚配三文魚子
前菜中華沙律
紐西蘭草飼肉眼炊飯
黑松露芝士薯條、楊桃檸檬話梅
辣味鮮蜆意粉、炙燒吞拿魚配三文魚子
呢間店以日本小區內的洋食店作主題,一行入去好似進入咗日劇場景一樣🫣好有feel~作為西日居酒屋🏮主打一個fusion市場,食物好多元化~招牌鍋物二人餐 (498hkd)頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒燉飯 牛肉都重牛味,無被壽喜燒嘅甜度蓋過,加埋蛋汁濃濃蛋味真係一流😍食哂啲肉、蔬菜後店員會幫你加湯加蛋加奶油黑松露飯煮,睇住佢慢慢收汁好療癒🥰食落甜甜好creamy,仲有黑松露嘅香味👍🏻串燒拼盤 有雞翼、海蝦、菠蘿、秋葵、五花腩、冬菇,蔬菜燒得幾好,尤其係菠蘿🍍保留到好juicy,個辣醬一定要加,一瞬即逝嘅辣勁,令本身甜甜嘅照燒汁更有層次👀雞皮餃子皮酥脆得嚟保有雞皮嘅油脂感,好香,即叫即炸✨明太子玉子燒 用料好足,蛋好軟嫩,完全唔乾🥚雪糕波子汽水soda(+28hkd)雲呢拿雪糕奶味重,個人鍾意分開食😂會開心啲,好似有甜品又有飲品😂 #foodiblum日式

招牌鍋物二人餐 (498hkd)

雞皮餃子
皮酥脆得嚟保有雞皮嘅油脂感,好香,即叫即炸✨

明太子玉子燒
用料好足,蛋好軟嫩,完全唔乾🥚

雪糕波子汽水soda(+28hkd)

#foodiblum日式
2024-01-20