2024-01-26 501 瀏覽
洋食商店行昭和風格, 入面有唔同嘅場景,有懷舊嘅商店佈置,貼滿日式海報嘅日本街,扭蛋機及遊戲機等等,裝修同擺設都好有心思,令你會自動自覺拎手機出嚟打卡。今次坐個位仲有棵櫻花樹喺隔離, 即刻諗起軒公嘅櫻花樹下。。。🤩🤩🤩😄😄😄😙😙招牌鍋物二人餐 $498頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒燉飯🐂關西風嘅壽喜燒先以牛油起鑊,加糖及壽喜燒汁煎香牛肉後再加各款蔬菜。牛頸脊肉味濃而且嫩滑,店員哥哥好nice,主動幫手烹煮牛肉,令牛肉以最佳嘅姿態呈現畀我哋,牛肉可以沾上生蛋漿,蛋漿可以即時冷卻牛肉及增添滑溜口感。後加嘅蔬菜吸收牛香, 味道變得香口濃郁,層次更為豐富。然後,就可以將黑松露牛奶燉飯加入壽喜燒汁, 燉飯盡吸各款食材精華,而黑松露嘅獨特香氣令人停唔到口😊😊😊🥰🥰🥰😁😁串燒拼盤🍢有豬腩肉,大蝦,雞翼,冬菇,秋葵及菠蘿, 尤以菠蘿最為出色, 好食嘅燒菠蘿係酸甜多汁,熱力會濃縮菠蘿嘅甜度, 味道不得了😛😛😛😊😊😊😙😙雞皮餃子🐥一整塊雞皮包住肉碎, 烤得好香脆,雖然係雞皮,但完全唔會覺得有膩感,廚師油温控制不錯🤩🤩🤩🥳🥳🥳😙😙明太子玉子燒🐣玉子燒香甜重蛋味,明太子醬配上蟹籽,口感豐富香濃, 呢個小食好食😚😚😚

招牌鍋物二人餐 $498
頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒燉飯🐂

串燒拼盤🍢

雞皮餃子🐥

明太子玉子燒🐣
玉子燒香甜重蛋味,明太子醬配上蟹籽,口感豐富香濃, 呢個小食好食😚😚😚😍😍😍😋😋😋

話梅青檸梳打🍸 雪糕梳打🍹 每款加配$28

餐廳內嘅環境真係好靚, 建議大家坐喺櫻花樹下食飯同影相, 另一半肯定無投訴!😚😚😚🤩🤩🤩🥳🥳🥳

洋食商店
地址:長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖
電話:2666 6019

#cheungshawan#cheungshawanfood#japaneserestaurant#oldjapan#vintage#洋食商店#昭和#打卡#懷舊#日本街#長沙灣#長沙灣美食#櫻花樹下#軒公#軒仔#還記得櫻花正開#壽喜燒#鍋物#燉飯#串燒拼盤#雞皮餃子#明太子玉子燒#約會#拍拖#聚會#日系#和風
  • 明太子玉子燒
  • 串燒拼盤