食佢就叻

食佢就叻

我呀媽煮野好叻,朋友親人黎食都話好食,我由細食到大就梗係習慣左。
而且我有條王帝脷,成日問我呀媽係咪落多左鹽/糖/加左咩新調味一食就知。
結果我呀媽開飯時會叫我王爺,當我現場比食評時佢會對住同枱其他人講:食佢…
訊息
正顯示第 110 篇(共 201 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
淮山、蜂巢豆腐、雲吞、油麥菜
蟶子、蝦、龍躉肉
蟶子、蝦、龍躉肉
APR 24

話說老豆想食粥底火鍋,朋友介紹黎呢間小店真心抵食。肉蟹餐$198/位,無味精日本珍珠米粥底又唔油,健康好多。like cry價錢平但d料超新鮮,雖然小店但好整潔,而且發現佢d餸料全部洗得好乾淨。沙白、細蜆、大蜆係最正,唔點醬料都好好食;d蝦大隻仲識郁,鮑魚、肉蟹係大隻又爽口;今日嘅魚係龍躉,好鬼厚肉超鮮。 chopstick套餐自選六種火鍋料,基本上樣樣都幾好食,我揀咗大大粒嘅雲吞、蜂巢豆腐、豬肉片、肥牛、油麥菜、淮山。最正係雲吞同豆腐,雲吞足料豆腐吸湯都好食。 bowl最後店員幫我地煮粥,會撈走多餘餸料,加粥膽、蛋漿、豬油渣、...
烤北京填鴨
烤北京填鴨
招牌擔擔麵
招牌擔擔麵
金腿濃湯津白
金腿濃湯津白
MAR 24

黎到叫半隻片皮鴨,要先讚讚師傅刀功片得恰到好處,而個鴨皮亦好香,最香嘅無咩肥肉嘅部位,片起左幾件點糖食,夠油香。like餅皮煙韌唔會好易穿,配料有蔥、哈蜜瓜、青瓜;醬料有酸梅醬同甜醬,半隻份量亦比預期多,可以order多份餅皮。 yummy除左片皮鴨,招牌擔擔麵同金腿湯津白都唔錯,麵彈牙而湯底夠花生香味,食落有肉碎有多一重口感;浸住津白嘅金腿湯夠咸香,食落清清地都幾夾片皮鴨食。 似乎定期有新餐牌,今期係春日菜色,個「爆火鮑魚小炒肉」個樣幾吸引。
避風塘魷魚
中式都有!
魚生
魚生
FEB 24

今次食呢個brand最親民系列,早鳥晚餐時段好抵!二百幾蚊,任食任飲,一樣都有清酒同我最愛Nescafé 即磨咖啡。balloon like魚生一向好多款,鍾意魚油口感嘅我覺得阿根廷赤蝦同油甘魚最好食;馬刀貝、赤貝夠脆口唔錯;帶子、三文魚、池魚王都值得入口。 yummy熟食首選香辣惹味嘅避風塘魷魚、蒜蓉粉絲蒜扇貝都香口;日式料理好似蒲燒鰻魚、比目魚西京燒都好正,鰻魚係大條真正鰻魚,厚肉;比目魚好香甜,一定要encore。 日式食事之外有特式嘅例如牛油果醬伴松葉蟹肉同泰式虎蝦、汽水、茶、甜品、前菜、沙律、水果等等,呢個價錢滿足度10分。yummy
東和麵
皇帝苗、珊瑚蚌
秘製牛雜窩
秘製牛雜窩
FEB 24

朋友同我黎呢個秘竇,食近期好hit嘅牛雜窩+火鍋,唔係講笑,個秘製蘿蔔牛雜窩真係份量足又好食。尤其是牛肺好爽、牛膀牛肚好入味、蘿蔔無渣仲好甜好淋。cry love未食過咁正嘅魚皮,新鮮鯇魚皮真係好爽滑,夾埋薑蔥食好夾。 like一般海鮮例如珊瑚蚌、海蝦呢度都有,我地仲叫左皇帝苗,個牛雜湯底滲哂入菜入面,好正。有個特別嘅香茜鮮蝦餃,食落似平時飲茶嘅蝦餃,但個皮煙韌好多,都係好好味。yummy 白酒紅酒啤酒、自家製豆漿、可樂好多選擇,有得唱K,有vip房,基本上今晚食嘅野全部都好食。個場都幾岩一大班朋友黎。
甜品
蔬菜
壽司
壽司
JAN 24

今晚又同阿媽食火鍋,例牌食極尚牛小排,幾乎所有肉都任揀,仲有海鮮食。lollol like極品美國牛小排係最好食,夠哂淋;美國極上黑豚肉極薄片同美國特選牛肩胛,就纖維較多質感厚d但肉味又再濃d。yummy 最抵係海蝦大大隻任食,阿媽話街市買細隻都要$60/斤,咁任食梗係抵!再加上仲有前菜、蔬菜、飲品、甜品任食,2個人想食多款式係不二之選。wow 阿媽encore左幾有墨魚味同彈牙嘅蟹籽墨魚滑,仲有三文魚壽司,話質素唔錯。阿媽次次黎都要食自己整杯軟雪糕,話好好玩,朱古力味又濃。
前菜中華沙律
辣味鮮蜆意粉、炙燒吞拿魚配三文魚子
紐西蘭草飼肉眼炊飯
紐西蘭草飼肉眼炊飯
JAN 24

今日跟食評搵食,入到去感覺比想像中好,親身感受到店主非常用心嘅佈置。star打卡位極多,又有野玩,係「街霸」呀,免費玩。邊食邊聽到童年時打機嘅聲,超有樂趣!love like我地叫左個招牌炊飯二人餐,可以話打卡之餘野食都好好味。炊飯要左紐西蘭草飼肉眼,好淋,好重牛味,有少少飯焦同好香牛油味。 辣味鮮蜆意粉嘅蜆一上檯已有鮮味,仲好厚肉,意粉係比平時食嘅爽。yummy yummy松露芝士薯條炸得好香,惹味,點松露醬勁夾,仲有比較特別嘅炙燒吞拿魚配三文魚子都好食。特色飲品加$28,楊桃檸檬話梅味道酸酸地幾特別,呢個餐都幾抵。
香辣烤魚
桂花桃膠同桂花冰粉
香芋地瓜丸加薯格
香芋地瓜丸加薯格
JAN 24

黎到尖沙咀,又想食烤魚,睇食評見呢間唔錯,烤魚果然係出色。like smile未食烤魚先食左個川式蘿蔔牛肉紅油水餃,咬落有爽脆蘿蔔餡,個汁幾惹味。 招牌香辣烤魚,excited揀左最大嘅清江魚,可以揀辣度,亦可揀少油。上檯見到條魚真係幾大,店員話焗住煮6-8分鐘食得。一打開蓋,香氣撲鼻!食落香辣十足,魚肉新鮮有稍微香煎味道,皮帶有孜然粉得香料,連皮食仲惹味。 chopstick食烤魚點少得寬粉、可樂同特飲!桂花蜂蜜、百香菠蘿汽水都係幾解渴嘅選擇。 最後叫左香芋地瓜丸加薯格、桂花桃膠同桂花冰粉地瓜丸香口又煙韌有啲糯米粉香,糖水清淡,中和返...
呢個雪糕好味
呢個雪糕好味
椰子雞鍋
椰子雞鍋
JAN 24

馬鞍山終於有好食嘅雞煲火鍋,見人唔算多,快有位,同母親大人去試下。music star重點嘅雞煲,雞肉好有咬口,結實,汁醬好惹味,一口接一口好快食哂。 chopstick食完雞煲,就係火鍋時間。加左$40食馬來椰子雞鍋,超多雞件,味道好香。$298嘅餐包左海鮮拼盤(蝦、鮑魚、帶子、松葉蟹柳)火鍋,隻隻都幾新鮮同大隻,擺盤靚。cry 其他任食嘅野大概有五十幾種,算唔錯。尤其是魷魚、炸魚皮,魷魚烚一烚好爽,炸魚皮咸香脆。食完仲有雪糕做甜品,飲品任飲。
珊瑚蚌
黑松露撐打墨魚滑
5頭鮮鮑
5頭鮮鮑
DEC 23

就快去均哂呢間火鍋嘅分店當打卡mad,呢間氣氛同其他有d唔同,燈光令每張檯更獨立d。叫左個雙拼鴛鴦鍋(皮蛋芫茜/麻辣普通辣),star食野前例牌有個潤嘅雪耳紅棗糖水滋潤一下。 balloon珊瑚蚌、5頭鮮鮑好鮮味爽口,失色少少係今次鮮龍躉片無上次咁好食;牛板腱伸keep到水準,夠牛味夠嫩。第一次食呢度嘅現炸豆皮,同包漿豆腐一樣咁重黃豆味,但就有香炸味道。 黑松露撐打墨魚滑不嬲出色,烚完都好大浸黑松露味。冬菇、藕片、淮山條、皇帝菜、同埋勁夾麻辣湯嘅厚厚苕粉,都係正野。cry
豬蹄凍
大閘蟹(母)
蒜香荷蘭豆
蒜香荷蘭豆
NOV 23

黎呢度買開野,原本只係叫普通晚飯,見有大閘蟹,我地又食番隻。cry 前菜個咸菜好好食,係甜甜地嘅咸菜。鐵鍋包菜飯同蒜香荷蘭豆,係普通菜式但味道特別香,尤其是個飯,真係成個鐵鍋上,熱辣辣,岩哂天氣涼食。味道似臘味飯但飯粒係軟嘅。yummy like豬蹄凍大小適中,啫喱狀豬蹄有香甜肉味;芋香鴨非常脆皮,芋蓉好香滑,呢道菜處理得相當唔錯。 like我地叫左大閘蟹乸貪佢平少少,雖然季尾,但黎到d膏都算多。服務幾好,會留意食完飯先上大閘蟹。用具齊全,食完會有薑茶。舒適嘅一餐飯。musicmusic
Top