呢間位於長沙灣嘅「洋食商店」以日本昭和復古風為題,把餐廳佈置成日本商店街咁,佈滿各式日本商店燈牌同佈置、仲有街機 ,扭蛋機,汽水機等,好有特色又好啱打卡呢📸!💗招牌鍋物二人套餐$498套餐包括有壽喜燒黑松露燉飯、串燒拼盤、兩款小食,另可+$28配特色飲品🍲壽喜燒黑松露燉飯分別可揀頂級美國極黑牛頸脊/鹿兒島茶美豚,我哋就揀咗食牛,會有職員幫手煮,牛頸脊牛味香濃,沾上蛋液更嫩滑,食完牛可以加入蔬菜同豆腐,最後加入黑松露飯煮成燉飯呢🤗!🧡串燒拼盤拼盤好豐富,有海蝦、雞翼、五花腩、冬菇、菠蘿同秋葵,各款都燒得好香口,特別係雞翼海蝦都好正啊! 仲有🍍燒菠蘿,酸酸甜甜,好開胃🥰!💛唐揚爆谷雞雞件炸得好香脆,啖啖肉,好香口!🧡明太子玉子燒玉子燒真好軟滑 ,面頭再明太子同蟹籽嘅鮮味,味道好夾呢!🍨白桃草莓芭菲 $108呢個白桃草莓芭菲超巨型又足料,2個人食都夠呀😂,層次豐富,砌得好靚,好有心思面頭仲加上牛奶妹朱古力棒,馬卡龍,熊仔蛋糕等,好可愛呢💖!

💗招牌鍋物二人套餐$498
套餐包括有壽喜燒黑松露燉飯、串燒拼盤、
兩款小食,另可+$28配特色飲品

🍲壽喜燒黑松露燉飯
分別可揀頂級美國極黑牛頸脊/鹿兒島茶美豚,

🧡串燒拼盤

💛唐揚爆谷雞
雞件炸得好香脆,啖啖肉,好香口!

🧡明太子玉子燒
玉子燒真好軟滑 ,面頭再明太子
同蟹籽嘅鮮味,味道好夾呢!

🍨白桃草莓芭菲 $108
呢個白桃草莓芭菲超巨型又足料,
2個人食都夠呀😂,
層次豐富,砌得好靚,好有心思
面頭仲加上牛奶妹朱古力棒,
馬卡龍,熊仔蛋糕等,好可愛呢💖!
2024-04-17 391 瀏覽
真係好卦住日本既壽喜燒🥲係香港真係好難搵到一啲好食嘅壽喜燒最近路過一間 門面已經非常之復古日本既餐廳入到去真係好似去左日本既街道咁🇯🇵-🥢招牌鍋物餐(二人餐)$498首先有包黑牛壽喜燒燉飯,串燒拼盤同兩款小食,我哋就揀咗雞皮餃子同松露薯條。一開始會有職員過嚟幫我哋燒肉,全程都好細心咁樣講解,而且非常專業!肉味超濃,肉質入口即溶🤤 包埋蔥沾埋蛋漿超滿足🥰食完肉之後再整蔬菜,蔬菜吸滿晒壽喜燒汁嘅味道勁入味🥬,之後會用埋剩低嘅壽喜燒汁去整一個黑松露奶油燉飯,燉飯黏黏糊糊,超香黑松露味,仲要吸滿晒所有食材嘅精華完全停唔到口🥢串燒拼盤有兩串蝦,雞翼,五花肉,秋葵,香菇,菠蘿勁豐富,尤其係個菠蘿燒到勁甜勁多汁😍🥢雞皮餃子之前食過一啲雞皮餃子勁細隻,呢度既雞皮餃子大隻得黎炸到好脆卜卜,而且一啲都唔覺得油膩🥢金駿眉紅茶 (+$28)之前一直都冇乜點聽過呢個茶名,一飲落去,茶味勁香濃,入口甘醇,完全對得住呢個價錢!之後先知原來係一個福建嘅特級茶葉!🍵🥢宇治金時芭菲 $108呢個芭菲係餐牌上面冇嘅,要入咗QR code先會見到,除咗宇治金時之外仲有士多啤梨味。上到枱真係哇一聲😍用料超級豐富,有朱古力,馬卡

真係好卦住日本既壽喜燒🥲
係香港真係好難搵到一啲好食嘅壽喜燒
最近路過一間 門面已經非常之復古日本既餐廳
入到去真係好似去左日本既街道咁🇯🇵
🥢招牌鍋物餐(二人餐)$498

🥢串燒拼盤

🥢雞皮餃子

🥢金駿眉紅茶 (+$28)

🥢宇治金時芭菲 $108
上到枱真係哇一聲😍用料超級豐富,有朱古力,馬卡龍,抹茶雪糕,蕨餅,丸子,紅豆,糯米糍,麥片,曲奇碎等,真係多到數唔晒🤣 係咪從來冇見過一個芭菲係咁豐富,雖然係1-2人份,但我相信3-4個都夠🤤
🏡 洋食商店
📍長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖
💰人均~$300-400
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
  • 雞皮餃子
  • 松露芝士薯條
  • 宇治金時刨冰
2024-04-03 503 瀏覽
長沙灣打卡日式餐廳很久沒有去日本了,在香港長沙灣有間新開的餐廳,以日本小區內的洋食店作主題,有非常多日本擺設,模仿日本傳統街道,繁華的夜市,還有扭蛋機、遊戲機、玩物攤檔等兒童玩樂的東西,整個設計都非常用心,播放著日本流行歌曲,仿佛去了日本旅行平日晚上人多,建議提早預約。餐廳座位不多,食物即叫即整,主打壽喜燒和芭菲。前菜有中華沙律,晚市最低消費每人$200 ,另收加一服務費白桃草莓芭菲 $108見到很多人都會點的雪糕,造型非常可愛,有可愛粉紅色雪糕筒配上香桃雪葩、牛奶妹朱古力、粉紅色馬卡龍、熊仔🐻蛋糕、草莓味Pocky條等。底下還有草莓、白桃、忌廉、脆脆,非常豐富,適合打卡招牌鍋物餐 $498套餐有頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒黑松露燉飯+串燒拼盤+小食兩款,非常豐富。壽喜燒職員會幫你燒,甜甜的肥牛配生雞蛋一起吃,之後再煮蔬菜🥬拼盤(有蘑菇、娃娃菜、豆腐),最後加入黑松露燉飯,攪拌至收乾水,熱騰騰的燉飯便完成了。串燒拼盤豐富,有燒雞翼兩隻、燒豚肉、燒香菇、燒秋葵、燒菠蘿等等,配上辣辣的秘製醬汁小食點了甜甜的明太子蟹籽玉子燒和香脆雞皮餃子。跟餐+$28特飲選了青檸梳打,不會甜,幾健康服務質素:8
長沙灣打卡日式餐廳

很久沒有去日本了,在香港長沙灣有間新開的餐廳,
以日本小區內的洋食店作主題,有非常多日本擺設,
播放著日本流行歌曲,仿佛去了日本旅行

白桃草莓芭菲 $108

招牌鍋物餐 $498
攪拌至收乾水,熱騰騰的燉飯便完成了。

小食點了甜甜的明太子蟹籽玉子燒和
香脆雞皮餃子。跟餐+$28特飲選了青檸梳打,不會甜,幾健康

服務質素:8/10
環境舒適度:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
2024-03-27
餐廳環境復古懷舊,有一條昭和風的零食商品街,日式霓虹燈牌、自助售賣機和遊戲機,處處都是打卡位<宇治金時芭菲> $108賣相精緻,分別有抹茶雪糕、馬卡龍、白玉丸子、黃豆粉蕨餅、 忌廉、麻糬、餅乾碎、抹茶脆脆和雲呢拿雪糕。份量足夠兩人食用,建議數人分享一份<招牌鍋物餐> $498這個套餐已經包含燉飯、串燒拼盤和小食兩款,+$28可額外點特色飲品。黑牛壽喜燒燉飯是餐廳首創關西風壽喜燒牛肉燉飯,如果不吃牛也可以改點豬肉。店員會即場幫忙燒肉,鍋內已有砂糖,先在鍋內加牛油、煎牛肉、加糖和醬油;燒完牛肉還有一整碟蔬菜,包括蔥、冬菇、豆腐和白菜;把牛肉和蔬菜吃完後店員會加入松露飯製作燉飯,賣相和味道與risotto很像,濃厚creamy串燒拼盤海蝦、雞翼、五花肉、冬菇、秋葵和菠蘿,喜歡菠蘿夠juicy,醬汁略嫌有點辣明太子玉子燒嫩滑的玉子燒和明太子是經典配搭,表面還淋上蟹籽,玉子燒是偏甜的口味灸燒吞拿魚配三文魚子 +$30厚切吞拿魚x入口即破的三文魚子充滿口感

<宇治金時芭菲> $108

灸燒吞拿魚配三文魚子 +$30
厚切吞拿魚x入口即破的三文魚子充滿口感
  • 明太子玉子燒
2024-02-21 902 瀏覽
自上年暑期去完大阪後,一直都好掛念日本這地方,所以留港也四處找一些特色的日式餐廳。無意之間發現了長沙灣有一間很有日本風味的餐廳,食物價錢也不太昂貴的。「洋食商店」充滿著日式復古風格,以日本昭和及平成時代為主題,複製日本街道,擺放了不少特色商店燈牌、汽水機及街頭遊戲機等擺設,令食客彷如置身真正的日本街道上。食客除了可品嘗日式食物外,也同時可四處打卡。當日我們點了是日午餐,相對比較單點便宜,跟餐奉送餐湯或指定飲品。🌟迷你三黃雞香蔥炊飯是店内招牌菜之一,三黃雞以秘製醬汁醃好,再加上中東烤料及黑啤烤焗,真的做到外面香脆,裡面嫩滑的效果。雞肉保持多汁可口,而炊飯就吸引了雞油的香濃,不過因為用鐵鑊上菜的原因,我自己個人覺得鑊邊的飯有少少乾,不過有些人會喜歡飯焦的。總括而言是10分出色的。🌟 澳洲和牛壽喜燒烏冬 這個是哥哥特選的食物,因為他太喜歡和牛了。雖然這個和牛不是以燒的形式進食。不過只要調校火力,然後配合烹調的時間,整個和牛壽喜燒烏冬也不錯。🌟蜜瓜汽水 哥哥喜歡的蜜瓜香味,幾有新鮮感。

🌟迷你三黃雞香蔥炊飯

🌟 澳洲和牛壽喜燒烏冬

🌟蜜瓜汽水
哥哥喜歡的蜜瓜香味,幾有新鮮感。

2024-02-15
雖然宜家熱天但冷氣底下食鍋仍是正一個2人餐一個煲有成4種食法由煎肉至煮肉、煮菜最後加蛋整成雜炊先將糖焦糖化煎美國極黑牛有專人夾俾我哋食點蛋汁食再加壽喜湯煮埋啲新鮮蔬菜最後呢步先係精髓加啲黑松露將本身已經充充滿牛肉精華同埋蔬菜甜味嘅汁加蛋加飯煮成雜炊粥!!!!濃得嚟有微甜但食完唔會覺得濟胃開心果葩菲係女仔都一定鐘意每層食材都唔同架最鐘意係雪糕同馬卡龍部分香濃又高級串燒拼盤配墨西哥辣醬雞翼香料同蜜糖配合菠蘿特別鮮味唔止齋甜估唔到明太子玉子燒細細碟有齊滑、甜、咸
雖然宜家熱天

最後呢步先係精髓
加啲黑松露
將本身已經充充滿牛肉精華
同埋蔬菜甜味嘅汁加蛋加飯
煮成雜炊粥!!!!
濃得嚟有微甜

串燒拼盤配墨西哥辣醬
雞翼香料同蜜糖配合
菠蘿特別鮮味唔止齋甜

估唔到明太子玉子燒
細細碟有齊滑、甜、咸

🇯🇵 長沙灣洋食商店:沉浸式昭和時代懷舊體驗 🇯🇵-之前同好朋友去洋食商店,一進餐廳兩秒瞬間由長沙灣轉移到昭和時代一整個超好玩又好影各式昭和時期的懷舊元素,特色廣告海報、汽水機,又有街霸扭蛋機等,就好似昭和年代的日本街頭。每個角落都充滿打卡位!-餐廳主打的招牌菜頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒燉飯,-用上頂級美國極黑牛頸脊肉,食落肉質軟嫩,鮮味十足。再用以壽喜燒湯底燉煮蔬菜,豆腐和菇菌,最後用上蔬菜汁燉黑松露忌廉飯,一鍋三食超滿足。另外串燒拼盤也多款式,海蝦、腩肉、秋葵、冬菇、菠蘿等等小食選了薯條和魷魚---一路食一路同Friend飲番兩杯好爽哈哈!想打卡的十分推薦招牌牛奶妹抹茶珍寶芭菲,-牛奶妹朱古力、抹茶雪糕、小丸子、馬卡龍同脆脆等配料製成,口感豐富,打卡十分一流!啊對了,水果烏龍茶和爆打雙檸都好爽!洋食商店長沙灣福榮街538號2號舖喜遇地下

🇯🇵 長沙灣洋食商店:沉浸式昭和時代懷舊體驗 🇯🇵

之前同好朋友去洋食商店,
一進餐廳兩秒瞬間由長沙灣轉移到昭和時代
一整個超好玩又好影
各式昭和時期的懷舊元素,
特色廣告海報、汽水機,又有街霸扭蛋機等,
就好似昭和年代的日本街頭。
每個角落都充滿打卡位!
餐廳主打的招牌菜
頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒燉飯,

用上頂級美國極黑牛頸脊肉,

食落肉質軟嫩,鮮味十足。

再用以壽喜燒湯底燉煮蔬菜,豆腐和菇菌,

最後用上蔬菜汁燉黑松露忌廉飯,
一鍋三食超滿足。

另外串燒拼盤也多款式,

海蝦、腩肉、秋葵、冬菇、菠蘿等等

小食選了薯條和魷魚

一路食一路同Friend飲番兩杯好爽哈哈!

想打卡的十分推薦招牌牛奶妹抹茶珍寶芭菲,

牛奶妹朱古力、抹茶雪糕、小丸子、馬卡龍同脆脆等配料製成,

口感豐富,打卡十分一流!

啊對了,水果烏龍茶和爆打雙檸都好爽!

洋食商店
長沙灣福榮街538號2號舖喜遇地下
2024-04-28 0 瀏覽
【洋食商店】近期大熱長沙灣新餐廳登場🏯🎏以日本小區內的洋食店作主題 成個裝修都好有心思🎎入面有好多日本動畫既poster 仲有我最鍾意既宮崎駿 什至有街機打😂野食方面都相當唔錯👍🏻都幾多人推介佢哋個黑牛壽嘉燒燉飯套餐 成個set都幾抵食,而且好飽🤣 我哋估唔到有咁多嘢食中額外叫咗少少嘢 最後甜品都食唔落😂成個set$498 包二份小食同杯 飲品我地推加咗一碟極黑牛頸脊店員會幫手燒埋黑牛頸脊牛頸脊本身牛味好濃 而且好嫩滑 再給收咗壽喜燒湯底嘅味 點埋蛋汁已經勁好食😋 唔使再額外點其他嘢成個壽喜燒整完之後仲會用剩返嘅壽喜燒湯汁同牛肉汁整一碗燉飯 會落埋芝士🧀係日式嘅risotto 仲勁有少少松露香 勁好食我哋加多一碟牛肉係超飽 兩個人食嘅話唔使加都得😂😂 本身個set已經勁豐富🤓小食揀咗明太子玉子燒玉子燒上面滿佈明太子 仲未微微炙燒過食落幾香口~~爆谷雞炸雞唔乾 保留雞肉嘅嫩滑同埋都幾Juicy都唔錯🐥🐥另外仲要咗一碟串燒拼盤有蝦 雞翼 秋葵 冬菇 豬腩肉同埋菠蘿🍍仲有個辣醬可以點 正常水準啦~飲品就叫一杯爆打檸檬茶 茶底係鴨屎香烏龍唔算好甜 食咗咁多野解下膩😌😌另外仲叫咗一杯雪糕梳打
【洋食商店】

都唔錯🐥🐥

另外仲要咗一碟串燒拼盤

飲品就叫一杯爆打檸檬茶 茶底係鴨屎香烏龍

唔算好甜 食咗咁多野解下膩😌😌

另外仲叫咗一杯雪糕梳打 要咗波子汽水做base 呢杯賣相相當靚 好有日本夏日feel🗻
🥘招牌鍋物餐($498)🥩黑牛壽喜燒燉飯一開始會食個正常壽喜燒 全程店員會幫手燒曬啲頂級黑牛 睇相都會睇到唔肥 但味道係香濃嘅 口感都唔錯😬😬 壽喜燒有嘅菇呀豆腐同菜都會有得食 食完就正式煮飯由好濕煮到creamy狀收曬水就食得 期間店員都會不斷關注住飯嘅情況😝😝最後質地同味道都超正的 係個好特別嘅食壽燒方式🤤🤤🍢串燒拼盤有蝦有雞翼有五花腩有菠蘿有秋葵有菇 兩個人share食都好足夠 串燒燒得好香 有串燒店質素 一串$38個啲感覺 有質素🤓🍳明太子玉子燒套餐仲包兩個小菜 我就揀左我最愛嘅明太子 都幾大舊 而最想讚係明太子醬嘅厚度 唔會得好薄一層明太子醬 厚度係好creamy嘅口感 而味道夾埋玉子燒非常夾 出色😆😆🍗激厚牛舌(+$20)朋友超想食牛舌 不惜加$20食超厚牛舌 不過加完$20反而覺得冇玉子燒咁出色 厚真係夠厚嘅 但唔算好好口感 彈牙度爭少少😎🍹爆打雙檸·鴨屎香烏龍(+$28)🥃手搖冷泡水果茶(菠蘿)·鴨屎香烏龍(+$28)套餐可以優惠價配飲品 睇番餐牌優惠價就係比原價平$10 都唔錯😬最好係佢嘅茶底好香呀 烏龍味好香好天然 我杯水果茶只可少甜 但都同走甜一樣 大好!!😙🍨開

🥘招牌鍋物餐($498)

🥩黑牛壽喜燒燉飯

但味道係香濃嘅 口感都唔錯😬😬
壽喜燒有嘅菇呀豆腐同菜都會有得食 食完就正式煮飯

最後質地同味道都超正的 係個好特別嘅食壽燒方式🤤🤤

🍢串燒拼盤

🍳明太子玉子燒

🍗激厚牛舌(+$20)

🍹爆打雙檸·鴨屎香烏龍(+$28)
🥃手搖冷泡水果茶(菠蘿)·鴨屎香烏龍(+$28)

🍨開心果雜莓芭菲(+$108)

甜品都係優惠價平$10加配 有開心果甜品一定要狗衝 有一球開心果味雪糕 下面仲有球雲呢拿 再有層開心果碎同忌廉等等 可能有33層好鬆化 上面有macaron小蛋糕同牛奶妹做裝飾 三樣都係賣相好過味道😂😂
2024-04-25 0 瀏覽
洋食商店係一間西日居酒屋小小商店有玩具、樽裝嘅橙汁、掛滿燈籠、坐地嘅彈珠機。。。。黑牛壽喜燒燉飯牛肉肉味香濃,食時可沾埋日本雞蛋食。追加豚肉壽喜燒煮法,豚肉有豬肉香係滑溜的。蔬菜類豆腐、洋蔥、香菇、娃娃菜,因為有壽喜燒汁,所以好夠味。燉飯用埋壽喜燒嘅燒汁加水慢煮,入口有意大利飯嘅質感。串燒拼盤燒菠蘿甜,秋葵同香菇、大蝦爽口、雞翼香口、五花腩夠味。日本生蠔生蠔鮮甜冇腥味。雞皮餃子煎餃皮脆,雞皮在餃子入面,脆口之餘有雞皮嘅香亦唔覺肥。手搖冷泡水果茶清新嘅柚子鴨屎烏龍茶,水果茶調教甜度適中。話梅青檸薄荷梳打酸味嘅話梅夾青檸梳打,連同薄荷葉解渴。開心果雜莓芭菲杯當你覺得馬卡龍同朱古力棒加雪糕球甜甜的時候,跟住就食到酸酸的山楂粒、雜莓、然後到麥脆片同開心果,之後會食埋可愛嘅熊仔雞蛋仔。
洋食商店係一間西日居酒屋
小小商店有玩具、樽裝嘅橙汁、掛滿燈籠、坐地嘅彈珠機。。。。

黑牛壽喜燒燉飯
牛肉肉味香濃,食時可沾埋日本雞蛋食。

追加豚肉
壽喜燒煮法,豚肉有豬肉香係滑溜的。

蔬菜類
豆腐、洋蔥、香菇、娃娃菜,因為有壽喜燒汁,所以好夠味。

燉飯用埋壽喜燒嘅燒汁加水慢煮,入口有意大利飯嘅質感。

串燒拼盤
燒菠蘿甜,秋葵同香菇、大蝦爽口、雞翼香口、五花腩夠味。

日本生蠔
生蠔鮮甜冇腥味。

雞皮餃子
煎餃皮脆,雞皮在餃子入面,脆口之餘有雞皮嘅香亦唔覺肥。

手搖冷泡水果茶
清新嘅柚子鴨屎烏龍茶,水果茶調教甜度適中。
話梅青檸薄荷梳打
酸味嘅話梅夾青檸梳打,連同薄荷葉解渴。

開心果雜莓芭菲杯
自從月頭去完日本之後就好掛住佢地既壽喜燒🥹琴日咁岩去左長沙灣一間大熱打卡既日式復古餐廳🍴由於4點後係佢地既休息時間,所以我地等到5:30佢開門先入去店內有好多唔同特色擺設,模仿日本既傳統街道仲有扭蛋機(店員話可以玩嫁!)同埋一入到門口就見到既玩物攤檔,成個設計都好有心思,周圍都係打卡位加上播埋日本流行歌曲,真係好似瞬間去左日本咁🇯🇵🌟招牌鍋物餐(二人餐)$498套餐包括 - 頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒黑松露燉飯、串燒拼盤、自選兩款小食(我哋揀左燒牛舌+生蠔🦪)呢度會有店員過黎幫你燒肉,個個都好熱情好nice,而且仲會一路燒一路同你講解返佢地有個限時追加優惠 $98一份牛/豬燒完肥牛之後再煮蔬菜🥬最後落燉飯+蛋一齊煮,記得要周不時攪下,如果唔係痴左底就冇咁好食. 好想講既係呢個燉飯….一食落口超綿密好creamy濃濃既忌廉配黑松露醬完全好夾~🍢串燒拼盤 配自制辣椒醬(真係比一般辣醬較辣)有雞翼x1串、香菇x1串、蝦x2串、五花肉x1串、秋葵x1串、菠蘿x1串燒得岩岩好,唔會好乾身,菠蘿又甜又勁juicy🦪生蠔(2隻)好新鮮🍹雪糕梳打(可自己揀味)跟套+$28,雲呢拿雪糕配波子汽水味🌱話梅青
自從月頭去完日本之後就好掛住佢地既壽喜燒🥹
琴日咁岩去左長沙灣一間大熱打卡既日式復古餐廳🍴
店內有好多唔同特色擺設,模仿日本既傳統街道
加上播埋日本流行歌曲,真係好似瞬間去左日本咁🇯🇵

🌟招牌鍋物餐(二人餐)$498

佢地有個限時追加優惠 $98一份牛/豬
好想講既係呢個燉飯….一食落口超綿密好creamy
濃濃既忌廉配黑松露醬完全好夾~

🍢串燒拼盤 配自制辣椒醬(真係比一般辣醬較辣)
燒得岩岩好,唔會好乾身,菠蘿又甜又勁juicy

🦪生蠔(2隻)好新鮮

🍹雪糕梳打(可自己揀味)
跟套+$28,雲呢拿雪糕配波子汽水味

🌱話梅青檸梳打 $38
話梅中和左薄荷味,感覺好清新
(本身唔鍾意飲薄荷味既我都覺得唔錯)

🍨白桃草莓芭菲 $108
賣相好精緻,除左士多啤梨之外仲有宇治金時口味
一黎到我真係哇一聲🙈勁大杯而且好足料
入面有雪葩、馬卡龍、餅乾碎、朱古力同抺茶脆脆、雲呢拿雪糕、白桃肉等
雖然話係1-2人分量,但目測都可以3-4個人食😂

呢間真心推薦!食到大滿足
要係香港搵到好食既壽喜燒真係唔多
記得提早預約呀
2024-04-24
  • 黑牛壽喜燒燉飯
長沙灣呢間日本餐廳裝修好有特式,有一種日本街頭風,好似去左日本咁。由一入門口已經被似日本巷口的特色裝修所吸引😍店員帶我們到店內類似日式大排檔風格的位置坐下,牆身貼滿日式街招,感覺真係好特別!🌟牛肉壽喜燒我哋叫咗一份經典的牛肉壽喜燒,唔使擔心店員會幫忙燒。店員首先幫忙燒咗一塊又有一塊的牛肉,我哋就喺佢一邊燒之際,一邊慢慢享用肥瘦均勻的牛肉😍😋配埋生雞蛋就係絕配!之後店員會幫手燒埋啲蔬菜,菇類等,體驗很好,店員亦燒得不錯👍🏻😌🌟辣味噌鮮貝意粉🍝呢道菜有少少fusion,日式醬汁配西式的意粉,辣辣地味道很也不錯😌🌟唐楊爆谷雞雞炸得好脆口,真係好似食爆谷嘅感覺,而且份量非常快一大桶一口一啖嘅雞粒😍😋洋食商店 (長沙灣)長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖
由一入門口已經被似日本巷口的特色裝修所吸引😍

🌟牛肉壽喜燒
配埋生雞蛋就係絕配!

🌟辣味噌鮮貝意粉🍝

🌟唐楊爆谷雞

洋食商店 (長沙灣)
長沙灣福榮街538號喜遇地下2號舖
2024-04-24 0 瀏覽
日本係唔少香港人嘅鄉下,但係香港都有個「小日本」架🇯🇵餐廳放咗好多日本擺設,有飲品販賣機、仿真櫻花樹、動漫海報等,係度影相應該真係會有人以為我去咗日本😂套餐已經包燉飯、串燒拼盤同兩款小食,啱曬廢事諗嘅我哋😬▫️招牌鍋物二人餐 ($498) ღ 頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒燉飯鍋入面已經有砂糖,店員會先加牛油,再放牛肉、糖同醬油一齊燒。肉有6片,牛肉味幾濃但係肉質唔太軟嫩,食完有啲唔夠喉😣燒完牛肉再煮蔬菜,蔬菜索曬醬汁味真係冇得頂👍🏻食曬後店員就會加松露飯做燉飯,店員會睇住火候間唔中攪拌,我哋全程坐係度食懶人餐就得🤣燉飯好香松露味,食落好creamy但係食幾啖就開始膩🤨 ღ 灸燒吞拿魚配三文魚子 (+$30)厚切吞拿魚片保持鮮嫩,每一口都可以感受到魚肉嘅鮮美,吞拿魚的嘅鮮味同三文魚子嘅鹹甜相互補充,好滿足 ღ 甲羅燒多士 (+$20)蟹膏份量好多,配上脆卜卜嘅麵包好惹味,淨係要加$20好抵🤓 ღ 串燒拼盤未上拼盤前已經夠飽,我哋都完全唔記得咗個餐仲有個拼盤🤣拼盤有燒蝦、豬腩肉、冬菇、雞翼、秋葵同菠蘿,水準正常,唔點醬都夠味一坐低聽到後面枱話太污糟頂唔順所以走咗,唔肯定佢哋話啲咩污糟,我

套餐已經包燉飯、串燒拼盤同兩款小食,啱曬廢事諗嘅我哋😬

▫️招牌鍋物二人餐 ($498)

ღ 頂級美國極黑牛頸脊壽喜燒燉飯

ღ 灸燒吞拿魚配三文魚子 (+$30)

ღ 甲羅燒多士 (+$20)
蟹膏份量好多,配上脆卜卜嘅麵包好惹味,淨係要加$20好抵🤓

ღ 串燒拼盤

一坐低聽到後面枱話太污糟頂唔順所以走咗,唔肯定佢哋話啲咩污糟,我同朋友食完係環境上都唔覺有咩唔妥。叫呢個套餐如果唔叫要加錢嘅小食人均$250就可以食到壽喜燒,呢個價錢真係冇咩好投訴😂
2024-04-21 19 瀏覽
終於有機嚟到呢間復古日式餐廳,裝修真係好靚,好啱打卡😽我哋兩個人叫左個黑牛壽喜燒燉飯套餐,包左黑牛、蔬菜、串燒拼盤、兩個小食、同埋以優惠價加配兩杯飲品,好豐盛🤩✨黑牛壽喜燒燉飯 - 有六塊牛牛,用左牛油、糖、壽喜燒汁烤塊牛,好入味,沾埋蛋汁食好香滑😋之後就到疏菜拼盤,吸引左個汁同d牛香,令疏菜更鮮甜🥗最後仲會整埋個燉飯,索晒d精華好濃郁🤤✨串燒拼盤 - 有蝦、雞翼、冬菇、秋葵、豬腩肉同燒菠蘿,夠晒多款🥰✨明太子玉子燒 - 面頭堆滿蟹籽,口感一流~✨炸雞皮餃子 - 雞皮炸得香脆,食落冇咩油膩感,仲好香口👍✨宇治金時芭菲 - 勁大杯,層次感滿滿,有馬卡龍、牛奶妹朱古力、抹茶雪糕、白玉、牛奶雪糕、蕨餅、Cream、粟米片、抹茶蛋糕,2-3人食好夠😻✨暴打雙檸 - 酸酸甜甜,好fresh好解膩🍋✨粒粒蜜桃 - 味道清甜,仲食到粒粒果肉🍑

✨明太子玉子燒 - 面頭堆滿蟹籽,口感一流~

炸雞皮餃子 - 雞皮炸得香脆,食落冇咩油膩感,仲好香口👍

✨暴打雙檸 - 酸酸甜甜,好fresh好解膩🍋

✨粒粒蜜桃 - 味道清甜,仲食到粒粒果肉🍑

食物係幾好食,服務也ok , 只不過食龍60 分鐘就比張單你話你夠鐘,我都懷疑自己食耐左,睇吓張單,只係60 分鐘,3 個人,$1000 , 朋友杯野仲未飲完,我記得入座前話有90 分鐘! 先問下唔該90 分鐘? 個店員先話出面好多人等緊?!

壽喜燒套餐