2023-02-13 93 瀏覽
成日收士心思思想食辣野 見到TKO又開多間泰菜就去食下!🦑泰式酸辣魷魚 $148酸辣口味好味 平時都係食燒版本 估唔到都好正 勁開胃 魷魚好大條 唔洗同朋友搶食😋🍤 虎蝦炒金邊粉 $118食泰菜又係一定叫金邊粉🤣 炒得幾好,唔會太乾到痴埋哂,金邊粉配上一層網紋蛋片,幾靚仔🤩虎蝦勁大隻夠彈牙重有膏!🥬飛天通菜 $68炒得係好入味,都幾多蒜頭🧄同辣椒🌶️ 我食得辣都覺得飲嘢中和下🤣中意辣既朋友岩哂🍢燒菠蘿🍍 $25有兩串,都幾甜幾抵!太多嘢食如果唔係會食多幾串!🐷豬頸肉 $78食泰菜一定要豬頸肉!豬頸肉肥瘦適中,配有既泰式醬好野味!唔夠喉🤣🥭🍚芒果糯米飯 $58必點!有兩款糯米飯,原味同紫糯米食,比出面食都得更加香軟,而且椰汁好香滑!幾飽都要食埋去🤣♥️🍹珍多冰 $38冇諗到禁大杯🤣好彩我同朋友share一齊飲,叫兩杯我地一定飲唔哂性價比高!兩個朋友仔去食都食到禁多野🤣📍泰Grill將軍澳唐俊街12號天晉匯一期地下G06號舖
成日收士心思思想食辣野 見到TKO又開多間泰菜就去食下!

🦑泰式酸辣魷魚 $148

🍤 虎蝦炒金邊粉 $118

🥬飛天通菜 $68

🍢燒菠蘿🍍 $25
有兩串,都幾甜幾抵!太多嘢食如果唔係會食多幾串!

🐷豬頸肉 $78

🥭🍚芒果糯米飯 $58

♥️🍹珍多冰 $38

性價比高!兩個朋友仔去食都食到禁多野🤣

📍泰Grill
將軍澳唐俊街12號天晉匯一期地下G06號舖
2023-01-28 50 瀏覽
人工高,吃好一點當獎勵;但不高,那就要“慳d洗”啦。可是,午餐這個東西,想慳都難,特別是沒有住家飯的人(包括我QQ)小編我,一名在尖沙嘴上班的貧窮社畜,一頓飯至少要6、70蚊以上,如果team lunch 更加要100蚊以上,甚至200蚊(人在笑,心在哭TT)小編為左唔想個個月做月光族,每次lunch完都會在尖沙嘴遊蕩一下,希望尋找價錢相對便宜的午餐。小編當時已經抱著“平野無好野”的心態覓食。在這一刻,錢>味道。直至有次經過加連威老道,看到這間裝修類似Food Court,感覺價錢應該不算貴,就抱著嘗試心態進去。@thaigrillhk 提供午餐menu 選擇多,從平到貴都有。小編選擇了最平的一個:船麵(雞肉) $48味道同平時的船麵有點不一樣,正常船麵裡面血跟香料的味道濃重;這裡反而花生跟甜味比較突出,味精不算多,所以口渴感不多。個人覺得偏係創新cuisine,味道尚可,未至於到網上評價超級難食,甚至覺得嗜甜的人可能會喜歡🤔。不過小編只是試了船麵,其他就沒有,所以不能以偏概全。船麵份量非常多,足以飽肚。蔬菜爽脆,不過生水味有點明顯,小編還可以接受。雞肉份量都多,不過比較乾身,
人工高,吃好一點當獎勵;但不高,那就要“慳d洗”啦。

可是,
午餐這個東西,想慳都難,
特別是沒有住家飯的人(包括我QQ)

小編當時已經抱著“平野無好野”的心態覓食。

在這一刻,
錢>味道。

小編選擇了最平的一個:
船麵(雞肉) $48

不過小編只是試了船麵,其他就沒有,所以不能以偏概全。

船麵份量非常多,足以飽肚。
蔬菜爽脆,不過生水味有點明顯,小編還可以接受。
雞肉份量都多,不過比較乾身,肉味不明顯,可能是雞胸部位,加上解凍時間不足。

整體尚可,環境空間大,侍應有禮。
這間外賣自取有8折,如果外賣一碗船麵,40蚊不用就有一個午餐,還算是划算的。
2023-01-18 36 瀏覽
無心插柳的發現加連威老道48號變了個Food Court,仲可以 Open Rice book位(Surprise!),就約朋友來試試。我們點了以下的:#串燒蝦:1份有兩串共10隻蝦仁,肉質爽脆,加少少辣椒粉,好味!#炭燒豬頸肉:沒有點(以為店員送錯),店員說是老闆送我們的(Another surprise!第1次吃 Food Court有嘢送!)味道挺好的!#燒菠蘿:好好味!點了2串,來了4串,店員說多了的2串老闆請。#串燒Combo:豬、牛、雞各1串,只有雞肉串好吃!豬和牛都overcooked。#麻辣冬菇餃子:我超級愛吃餃子,尤其喜歡辣味餃子,這個味道讚!#京葱羊肉餃子:麻辣冬菇餃子太好味!再加單京葱羊肉餃子,本來點煎餃,但當天爐子壞了,只有湯餃,羊肉味濃,我喜歡!#招牌蝦多士:不油膩,可以。#朱古力芝士蛋糕:朱古力味濃郁,不會太甜,很好!#檸檬黑糖薑母特飲:微甜,好喝!#藍蝶花冰糖雪梨蘆薈特飲:朋友說好滋潤。好滿意的 Food Court!

我們點了以下的:
#招牌蝦多士:不油膩,可以。
#朱古力芝士蛋糕:朱古力味濃郁,不會太甜,很好!
#檸檬黑糖薑母特飲:微甜,好喝!
#藍蝶花冰糖雪梨蘆薈特飲:朋友說好滋潤。

好滿意的 Food Court!
2022-12-30
2022-12-31 47 瀏覽
近來住喺尖沙咀區日日都出去食,終於有機會試吓呢一間,之前睇OpenRice啲comment都唔錯,所以今日就去試一試,由於又唔係太肚餓嘅情況底下,所以只係叫咗個豬頸肉沙律同埋冬陰功湯,其實叫嗰兩樣嘢個味道都喺度嘅,不過對於我來講就辣咗啲,尤其是係個豬頸肉沙律,佢用咗紫色洋蔥香味就十足啦,不過紫色洋蔥就比較辣,初初食嗰陣時都好惹味,不過越食就越辣🥵,最後都係有啲放棄咗。至於個湯冬陰功湯就好重椰汁味,個湯入邊都係足料嘅。價錢亦都合理如果下次經過又想食泰國嘢都會考慮再返去嘅。
冬陰功
冬陰功
🥳今次嚟到尖沙咀加連威老道👣中西日泰台式美食都有齊嘅𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐭🤩歐陸風情嘅裝潢 完全唔似一個𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐭😍店員服務態度唔錯 衞生程度都𝐨𝐤!🍽但因為得兩個人嘅關係 所以今次淨係試左泰𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥🇹🇭上個星期日下午𝟏點人流唔算多 但係到𝟐點開始就多人啦~🍛手打青咖哩飯(牛肉)💰$𝟔𝟓 泰𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥嘅青咖哩係偏甜 同埋較稀嘅青咖哩🥘味道唔太辣 個人認為屬於𝐁𝐁辣🌶牛肉亦好淋唔韌🐂配菜仲有四季豆 茄子🍆 西蘭花同椰菜花🥦不過覺得配菜可以再豐富啲🤣👍🏻🛶泰式船麵(豬肉) 💰$𝟒𝟖好大碗份量好足!原本仲以為得好少🤩白蘿蔔無渣超入味😋豬肉都好淋唔韌~🐷我係清淡派 所以略嫌湯底有啲鹹🙈如果鍾意濃味嘅朋友應該會幾鍾意~🍹泰式龍眼冰特飲(熱) 💰跟餐$𝟐𝟖 原價$𝟑𝟖好好飲 有種好滋潤嘅感覺🤣🍯大約有𝟓-𝟔粒龍眼肉🤩🌟整體而言:𝐂𝐏值幾高🫶🏻下次經過會想再試埋佢嘅冬蔭功🤩另外都想試埋入面其他餐廳 全部都好吸引😍基本上每台人都食緊唔同嘅野 好搞笑🤣有𝐅𝐢𝐬𝐡 & 𝐂𝐡𝐢𝐩𝐬中式小菜 焗飯 漢堡等等~😋味道😋:𝟒/𝟓 環境🌄:𝟒.𝟓/𝟓服務🙆🏻‍♀️:𝟓/𝟓性價比🤩:𝟒.𝟓/𝟓 (免加一)回頭
🥳今次嚟到尖沙咀加連威老道👣
中西日泰台式美食都有齊嘅𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐭🤩
歐陸風情嘅裝潢 完全唔似一個𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐭😍
店員服務態度唔錯 衞生程度都𝐨𝐤!🍽
但因為得兩個人嘅關係 所以今次淨係試左泰𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥🇹🇭
上個星期日下午𝟏點人流唔算多 但係到𝟐點開始就多人啦~

🍛手打青咖哩飯(牛肉)💰$𝟔𝟓

🛶泰式船麵(豬肉) 💰$𝟒𝟖
好大碗份量好足!原本仲以為得好少🤩
白蘿蔔無渣超入味😋豬肉都好淋唔韌~🐷
我係清淡派 所以略嫌湯底有啲鹹🙈
如果鍾意濃味嘅朋友應該會幾鍾意~

🍹泰式龍眼冰特飲(熱) 💰跟餐$𝟐𝟖 原價$𝟑𝟖

有𝐅𝐢𝐬𝐡 & 𝐂𝐡𝐢𝐩𝐬中式小菜 焗飯 漢堡等等~😋

味道😋:𝟒/𝟓
環境🌄:𝟒.𝟓/𝟓
服務🙆🏻‍♀️:𝟓/𝟓
性價比🤩:𝟒.𝟓/𝟓 (免加一)
回頭率🔙🥳:𝟒.𝟓/𝟓

• ────── 🏬店鋪資訊 ──────•
🏷 泰𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥🇹🇭|@thaigrillhk
📍 尖沙咀加連威老道𝟒𝟔-𝟒𝟖號恆隆銀行大廈地下 𝐆𝐫𝐚𝐧𝐯𝐢𝐥𝐥𝐞 𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐒𝐪𝐮𝐚𝐫𝐞 𝟑號鋪
🚇 尖沙咀/尖東站𝐁𝟏出口步行大約𝟓分鐘
🕰 星期一、三至日𝟏𝟏:𝟑𝟎-𝟐𝟏:𝟎𝟎|星期二全日休息‼️
☎ 𝟗𝟖𝟒𝟗𝟏𝟖𝟎𝟑

📍 將軍澳唐俊街𝟏𝟐號天晉匯一期𝐆𝟎𝟔號舖(即將開業)
🥘 泰式酸辣鳳爪 🌶🌶$48份量比我想像中大份, 酸酸辣辣幾開胃🥘 肉碎生菜包 (配蒜蓉包) 🌶🌶🌶$68呢個肉碎對小編黎講真心辣, 食落好香好好食, 後勁既辣度好厲害, 不過會愈食愈上癮🥘 冬陰功金邊粉 🌶$55相比起前邊既2個菜, 呢個相對無咁辣, 好重既冬陰功香味, 總有海鮮添🌟 呢度係foodcourt 黎, 所以可以同一時間叫幾間都得, 都係一次過比錢🌟 辣度按小編自己既辣度黎比🌶~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~📍 泰GrillThai Grill地址: 尖沙咀加連威老道46-48號恆隆銀行大廈地下尖沙咀美食坊3號舖※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※
🥘 泰式酸辣鳳爪 🌶🌶$48
份量比我想像中大份, 酸酸辣辣幾開胃

🥘 肉碎生菜包 (配蒜蓉包) 🌶🌶🌶$68

🥘 冬陰功金邊粉 🌶$55

🌟 辣度按小編自己既辣度黎比🌶

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

📍 泰GrillThai Grill

※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※
2022-12-18 27 瀏覽
唔明點解冇咩生意,真係好好味,好少寫食評,今次忍唔住要讚!價錢真係超價,身為飯桶既朋友以為$8一碗飯會好細碗,所以叫多一碗,估唔到佢會比整整一盒 黑色長方形盒,咁多既飯!!重點係啲飯好高汁!!粒粒軟硬度剛剛好!!除咗燒豬頸肉飯,仲叫咗串燒同青咖喱飯。串燒都係覺得豬肉最好食,啲醬汁又係好好食!!有沙嗲汁同酸辣汁,沙嗲汁唔會太甜又夠惹味,酸辣汁個辣度剛剛好,好清爽!!青咖喱甜中帶辣,唔會太辣,入面仲有好多菜同雞肉!朋友覺得好好食。總結係我搵唔到呢三樣餸既缺點,價錢超抵,質素又咁高,一定會食第二次!!好耐冇喺香港食到cp值咁高既餐廳,真係祝泰Grill生意興隆!!
唔明點解冇咩生意,真係好好味,好少寫食評,今次忍唔住要讚!

除咗燒豬頸肉飯,仲叫咗串燒同青咖喱飯。

燒豬頸肉飯
外賣自取
燒豬頸肉飯
  • 串燒combo (半打)
  • 泰式燒豬頸肉飯
  • 青咖喱雞肉飯
2022-11-25 607 瀏覽
今次一行3️⃣人黎到美食坊泰Grill食泰菜,環境衛生,座位舒適,仲有沙發椅🫰🏻除左飯麵類,仲有湯類,泰式小食,燒烤類,小菜,沙律同甜品,另提供套餐選擇,價格係尖沙咀區黎講非常相宜👍🏻雖然係美食坊,但店員會幫忙落單🖊同送菜點左個二人套餐:==========🔹飛天通菜鮮綠色的通菜,賣相一流,份量適中通菜鮮嫩冇渣菜味重,冇煮得過火以大量蒜蓉及指天椒調味,味道適中不過鹹但辣度偏高,油膩感不重🫶🏻推介指數:8/10==========🔹肉碎生菜包配蒜蓉包生菜跟肉碎夠份量,生菜新鮮爽脆肉碎含大量紫洋蔥🧅及芫茜食落夠香口,加上青檸汁令味道多層次,酸酸的青檸汁幾開胃,辣度偏高,豬肉肥瘦適中帶肉香蒜蓉包味道突出,麵包香脆推介指數:8/10==========🔹沙嗲串燒拼盤三串豬牛雞各一串,燒得好靚賣相一流,三款肉均調味適中,帶炭燒香味🤤牛肉帶微微牛香,口感緊實豬肉豬味重,口感有嚼勁雞肉口感嫩滑配上含花生粒的沙嗲醬,令味道層次提升😋推介指數:9/10==========🔹泰式金邊粉夠份量的金邊粉配上數隻剝殼蝦肉🍤,賣相得體金邊粉加入蛋絲,韭菜,豆腐乾等食材,食材皆新鮮金邊粉炒得夠乾身,酸酸甜甜的味道適中夠
雖然係美食坊,但店員會幫忙落單🖊同送菜
點左個二人套餐:
🔹飛天通菜
鮮綠色的通菜,賣相一流,份量適中
通菜鮮嫩冇渣菜味重,冇煮得過火
推介指數:8/10
🔹肉碎生菜包配蒜蓉包
生菜跟肉碎夠份量,生菜新鮮爽脆
蒜蓉包味道突出,麵包香脆
推介指數:8/10
🔹沙嗲串燒拼盤三串
牛肉帶微微牛香,口感緊實
豬肉豬味重,口感有嚼勁
雞肉口感嫩滑
配上含花生粒的沙嗲醬,令味道層次提升😋
推介指數:9/10
🔹泰式金邊粉
夠份量的金邊粉配上數隻剝殼蝦肉🍤,賣相得體
金邊粉加入蛋絲,韭菜,豆腐乾等食材,食材皆新鮮
金邊粉炒得夠乾身,酸酸甜甜的味道適中夠開胃
蝦肉口感微彈,鮮味一般
推介指數:8.5/10
🔹芒果糯米飯
芒果非當造季節,果肉甜度一般,芒果味不重
糯米飯有適量調味,口感較腍
椰漿較稀,甜度略高
推介指數:7/10
==========
整體用餐體驗滿意,以尖沙咀黎講價錢係好抵食,食物質素也不錯,值得回訪
2022-11-24
2022-11-16 44 瀏覽
泰grill 位於尖沙咀一個Food Court @granvillefoodsquare 有別於傳統food court,這裏的裝修風格偏向歐陸風。✨我們今日主要想吃泰國🇹🇭食物,所以只點了以下 的美食:🫶🏻串燒combo (三串)$48串燒即叫即整🔥我們點了雞、牛、豬各一串,每串都啖啖肉,牛肉有少少硬,會推介豬肉,好多汁嫩滑juicy🤤🤤朋友好喜歡花生沙嗲醬,配合串燒一起吃超惹味🤤🫶🏻泰式炒金邊粉 $75泰國食物🇹🇭必食金邊粉,份量都足夠,有三大隻蝦🦐爽口彈牙,還有蛋絲、豆乾、花生碎等等,口感豐富,而且一點也不會油膩☺️🫶🏻 青木瓜沙律 🥗 $55最喜歡泰菜的青木瓜沙律,但這家的有點兒令人失望,青木瓜配上辣椒粒🌶️蘿蔔🥕,整體感覺不夠爽口,也沒什麼味道🥲🫶🏻燒豬頸肉飯 $63豬頸肉入味,肥瘦均勻,有少少焦香感,不過飯就略嫌有少少硬。不過整體都抵食嘅,醬汁就有少少辣🤣🤣整體而言食物質素不錯而且相當抵食,尖沙咀一份餐60-$70已經好少見😜 諗唔到食咩嘅時候可以一試☺️💕

我們今日主要想吃泰國🇹🇭食物,所以只點了以下 的美食:
🫶🏻串燒combo (三串)$48
朋友好喜歡花生沙嗲醬,配合串燒一起吃超惹味🤤

🫶🏻泰式炒金邊粉 $75

🫶🏻 青木瓜沙律 🥗 $55

🫶🏻燒豬頸肉飯 $63

2022-11-03 95 瀏覽
美食坊開左一段時間我都係第一次嚟,選擇都算多,今日想食下泰菜,所以揀左泰Grill食,都幾方便,係好似餐廳咁揾人落單~✨泰式炒金邊粉 - 份量都算多,d蝦大大隻,佢係濕炒,所以唔會太dry~味道好濃厚,酸酸甜甜咁幾開胃😆✨串燒Combo - 一次過可以食晒豬牛雞,好鍾意個甜甜沙嗲汁,惹味👍✨芒果糯米飯 - 芒果都多,整整半個咁上,個飯幾香椰漿味,煙煙靭靭,口感唔錯🤩✨泰式青檸薄荷梳打 - 薄荷味激重,清口氣一流😂

芒果糯米飯

✨泰式青檸薄荷梳打 - 薄荷味激重,清口氣一流😂
泰式青檸薄荷梳打

芒果糯米飯
泰式青檸薄荷梳打
•平時食個泰式餐閒閒地都每人二三百蚊落樓 但今次比我發掘到尖沙咀一間性價比高嘅泰式菜 好食之餘仲兩人埋單$250有找 ❤️‍🔥🔥冬陰功金邊粉 $55 ➡️性價比超高 份量大 蝦大粒彈口 冬陰功湯底重 個人覺得酸味多過辣味 就算唔太食到辣嘅朋友都可以嘗試一下 🥭芒果糯米飯 $58 ➡️糯米飯口感煙韌 芒果頗大舊 唔會過甜或過酸 兩個女仔食份量已經好飽 🥬肉碎生菜包(配蒜蓉包)$68 ➡️生菜嫩綠大塊 肉碎多 再配兩塊蒜蓉包 做到正宗嘅泰國味道 值得一試 🧸英國伯爵茶(北極熊冷泡)$28 ➡️好可愛嘅小熊冰冰 伯爵茶味突出 飲品方面只要只要係跟餐就可以享有減$10優惠 🍌香蕉花生奶昔$38 ➡️非常推介 尤其係鍾意香蕉嘅朋友 本身以為會好甜 但出奇地甜度正常 香蕉味非常出眾 花生味就唔太濃郁 感覺似飲緊鮮榨香蕉汁𝑙𝑜𝑙 完全唔需要加一服務費 ·其實呢度係一個𝑓𝑜𝑜𝑑 𝑐𝑜𝑢𝑟𝑡 空間感好大 環境坐得都好舒服 如果大家行街行到攰 非常推介你哋去呢度用膳歇息一下🫶🏻

🔥冬陰功金邊粉 $55

🥭芒果糯米飯 $58

🥬肉碎生菜包(配蒜蓉包)$68

🧸英國伯爵茶(北極熊冷泡)$28

🍌香蕉花生奶昔$38

• 冬陰功金邊粉
2022-10-23 72 瀏覽
原來TST有間foodcourt, 裝修風格都幾特別,可以一次過叫幾間餐廳既食物, 今次主力試左泰grill既食物先,串燒豬牛雞都好大串,肉質都燒得幾嫩,唔會太乾!個沙嗲醬都幾有水準,,偏重花生味道,豬頸肉飯都有驚喜,燒得岩岩好,食落有d焦脆,醬汁辣辣地,好夾到豬頸肉!青咖哩雞肉偏清新同埋有d蔬菜,好適合撈飯食,都幾足料!串燒蝦串係即叫即燒的,都幾惹味!飲品叫左杯香蕉花生醬奶昔,賣相吸引又好飲,整體用餐感覺良好,性價比好高!
2022-10-19
2022-10-22 59 瀏覽
最近發現原來尖沙咀加連威老道新開左個Food Court,一於去試下,入面雖然環境唔太大,只有幾間餐廳選擇,但係好乾淨企理,裝修仲好有格調,座位空間都好闊落,完全無壓迫感,當日就試左thaigrill泰國菜,整齊係足料大份,價錢都合理呀值得一讚係職員服務態度非常好👍🏻❶ 沙爹串燒炒飯(豬肉)(牛肉)(雞肉)各1串❷ 泰式炭燒豬頭肉 🐷 爽口彈牙、香口又惹味必試❤️❸ 泰式酸辣魷魚 🦑由於完全係有驚喜,好爽口鮮甜,新清開胃,連平時唔食芫荽既老公都覺得好食先出奇👍🏻甜品❹芒果糯米飯 🍚🥭 熱辣辣既糯米飯好有返左泰國既感覺,建議留定個肚仔食甜品飲品❺ 朱古力咖啡❻抹茶拿鐵
值得一讚係職員服務態度非常好👍🏻

❶ 沙爹串燒炒飯(豬肉)(牛肉)(雞肉)各1串

❷ 泰式炭燒豬頭肉 🐷 爽口彈牙、香口又惹味

必試❤️

• 芒果糯米飯
  • 沙嗲串燒炒飯
  • 汁燒魷魚鬚
2022-10-21 62 瀏覽
想食泰菜又要錫住個荷包嚟呢度食真係啱晒以food court形式運作揀枱坐低有職員幫你落order芸芸眾餐廳之中就有呢一間專食泰國菜青咖喱飯只係$65 用lunch既價錢食dinner好大碗青咖喱 配料可以揀豬肉、牛肉、雞肉、蝦或者素菜我就揀咗豬肉 份量都唔少咖喱辣就到辣 但係稀咗啲 冬陰功金邊粉($55)有好多金邊粉 有啲蝦和雜菜冬陰功湯底偏酸辣 如果加椰奶多啲椰香會重正泰式酸辣鳳爪($48)呢個真係抵食鳳爪已經去骨 食落好方便仲有個飛天通菜($58)又係大大碟主食加餐飲可以減$10凍桂花烏龍茶好香桂花味不過就覺得甜左d
想食泰菜又要錫住個荷包
嚟呢度食真係啱晒
以food court形式運作
揀枱坐低有職員幫你落order
芸芸眾餐廳之中就有呢一間專食泰國菜

青咖喱飯只係$65 用lunch既價錢食dinner
好大碗青咖喱
配料可以揀豬肉、牛肉、雞肉、蝦或者素菜
我就揀咗豬肉 份量都唔少
咖喱辣就到辣 但係稀咗啲

冬陰功金邊粉($55)
有好多金邊粉 有啲蝦和雜菜
冬陰功湯底偏酸辣
如果加椰奶多啲椰香會重正

泰式酸辣鳳爪($48)
呢個真係抵食
鳳爪已經去骨 食落好方便

仲有個飛天通菜($58)
又係大大碟

主食加餐飲可以減$10
凍桂花烏龍茶好香桂花味
不過就覺得甜左d
這小店由泰國師傅主理, 餐廳位於ɢʀᴀɴᴠɪʟʟᴇ ғᴏᴏᴅ sǫᴜᴀʀᴇ, 環境比一般的ғᴏᴏᴅ ᴄᴏᴜʀᴛ精緻有特式, 坐位寬躺舒適我們點了沙爹串燒炒飯串燒豬、牛、雞各一串, 串燒啖啖肉, 熱辣辣很香口, 入口時再蘸一層厚厚的沙爹醬, 醬料有粒粒花生很濃郁, 非常開胃炒飯顏色很吸引, 用了醬汁及豆角炒, 粒粒分明, 很惹味豬頸肉份量比較多, 爽口彈牙、香氣四溢的正宗泰式燒豬頸肉, 配上自家製酸辣汁更醒胃, 必食推介👍🏻芒果糯米飯🥭芒果肉細緻無渣、清甜多汁, 椰香飄飄、糯米飯軟糯香甜非常煙韌飲品🍹香檳提子乳酸梳打清涼酸爽的梳打系列, 甜度適中、冰涼透心菊花(北極熊冷泡)好可愛的熊仔造型冰塊, 賣相精緻、清甜菊花味, 非常清熱解渴親民又夠地道、ᴄᴘ值高, 整體不錯, 服務員效率快又親切、主動寫單及送遞餐具, 用餐愉快, 值得再回顧

我們點了
沙爹串燒炒飯
炒飯顏色很吸引, 用了醬汁及豆角炒, 粒粒分明, 很惹味

豬頸肉

芒果糯米飯🥭

飲品🍹
香檳提子乳酸梳打
清涼酸爽的梳打系列, 甜度適中、冰涼透心

菊花(北極熊冷泡)

• 芒果糯米飯
  • 沙嗲串燒炒飯