2023-12-12 871 瀏覽
同朋友去奧海城行街,見到霓虹燈以為酒吧,原來係食泰菜,價錢比出邊平少少,好在佢有室內亦有室外,室外好有feel,啱晒一大班慶祝或者食生日飯。由於係室外,食食吓都見到好多有帶寵物嘅都唔驚平時唔可以入商場餐廳,都可以係室外享用,寵物就可以喺度陪主人🥰泰式炒通菜 好新鮮好爽,唔會炒到林哂,加埋啲惹味蝦醬蒜蓉,正!👍🏻泰式生蝦刺身呢個必點菜式,生蝦爽口,加埋生蒜頭,蘸埋佢獨有青辣椒醬,真係會一口接一口🥰泰式煎蠔餅呢個平時我大排檔都會嗌,不過佢呢度多咗泰式辣椒醬,蠔餅又脆又飽肚,啲蠔仔雖然係細size,但好飽滿,呢個蠔餅都用幾多油去煎,但其實佢個底有啲芽菜,一齊食感覺中和左,就冇咁油膩了。咖哩軟殼蟹+ 泰式薄餅我最鍾意食,唔使剝殼就咁食!咖喱用咗好多料,又充滿椰香味,份量都幾多,另外軟殼蟹又有炸過,最後都嗌左份薄餅去蘸,每一口都食到香濃醬汁,非常搭配,好滿足啊!芒果沙冰+ 原個鮮椰青芒果沙冰略嫌太清,可能我鍾意重口味。椰青就唔錯,啲肉最後又可以筆嚟食埋👍🏻

泰式炒通菜
好新鮮好爽,唔會炒到林哂,加埋啲惹味蝦醬蒜蓉,正!👍🏻

泰式生蝦刺身

2023-12-11
咖喱軟殼蟹
芒果沙冰
  • 咖哩軟殼蟹
露天有feel泰菜,整體中上,穩陣之選,啱晒一大班人嚟食👍🏻!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🥭 香芒軟殼蟹米紙卷 HK$82・味道:成個卷好巨型好飽滿,芒果夠鮮甜,軟殻蟹香脆,厚肉啲更好。配埋啲青瓜絲蘿蔔絲同生菜好fresh,菜同芒果同軟殻蟹比例都做得幾平均,唔係成口都係得菜,整體開胃。・口感:米紙卷竟然係煙韌,唔係一塊紙薄皮咁,幾特別同時幾好食~🐠 冬蔭功明爐烏頭 HK$178・味道:烏頭厚肉,完全唔腥。冬蔭功夠酸夠辣,唔係蕃茄湯當冬蔭功XD,多返啲香料煲個湯會更正・口感:烏頭幾嫩,唔鞋口冇overcooked的,啱啱好。🥩 泰式燒牛扒 HK$98・味道:幾軟熟,再香口煎香啲會更好,個酸辣汁唔會好重味好刺激,但唔係溝浠咗所以點嚟食幾惹味~・口感:軟腍desu。🍛 鮮菠蘿海鮮炒飯 HK$98・味道:有齊大蝦、魷魚同青口,全部都新鮮好食,咖喱飯好重味好正。要配埋肉鬆食,鹹鹹甜甜咁好正!・口感:個飯小小濕,乾爽啲更好。🍍 菠蘿沙冰 HK$30・味道:鮮菠蘿打嘅所以飲到牙罅好易攝啲菠蘿絲😂,有陣奶香味入口好順,0甜波甜度報告,呢杯微甜desu,滿分!・口感:小小冰粒但都算打得幾細膩

🥭 香芒軟殼蟹米紙卷 HK$82
香芒軟殼蟹米紙卷

🐠 冬蔭功明爐烏頭 HK$178
・口感:烏頭幾嫩,唔鞋口冇overcooked的,啱啱好。
冬蔭功明爐烏頭

🥩 泰式燒牛扒 HK$98
・口感:軟腍desu。
泰式燒牛扒

🍛 鮮菠蘿海鮮炒飯 HK$98
・口感:個飯小小濕,乾爽啲更好。

🍍 菠蘿沙冰 HK$30
・口感:小小冰粒但都算打得幾細膩嘅,開胃解滯,不錯!
菠蘿沙冰

🥥 椰汁珍多冰 HK$30
・味道:好怕啲椰汁好浠或者好甜,但呢間啱啱好,就係椰汁本人冇加水或糖,配珍多啫喱咬,經典~
・口感:順口夠薄身,唔會好漿口~
椰汁珍多冰

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:全部嘢食都係穩定中上水平,份量夠大,啱晒大班人圍爐食,露天枱非常有feel (冬日有feel限定,夏天太熱唔建議XD)

2023-12-04
香芒軟殼蟹米紙卷
冬蔭功明爐烏頭
泰式燒牛扒
菠蘿沙冰
椰汁珍多冰
2024-04-21 48 瀏覽
平時揸車經過奧海城三期都見到有幾間餐廳,放工同朋友嚟到泰爸爸食泰菜。餐廳設有室外同室內座位,坐外邊都幾chill 。員工友善有禮,支持小店,好味道,價錢又相宜。碎肉生菜包餡料炒得夠香,香料味唔會過重,肉碎保持到夠口感,唔會食唔到。配嘅生菜份量足夠包哂一碟。好味唔太辣泰式炒椰菜苗椰菜苗好爽脆,泰式雖然簡單,但都炒得唔hea。椰菜苗真係好好食。泰式香茅燒雞呢個真係要大力讚賞下,首先食嘅底味好足夠,燒雞啱啱好皮脆肉滑,小小焦香嘅雞皮,但裡面嘅肉係勁juicy 。兩個人食半隻已經夠哂。泰式黃咖喱薯仔牛腩泰國嘢就一定要叫個泰式咖喱,咖喱同椰奶嘅味道好平衡,牛腩炆到一啲都唔韌,而且大大舊,十分抵食。香蔥蒜蓉包十分足料,一客有好多舊,叫一個大家share 嚟點咖喱食係最好嘅選擇。

碎肉生菜包

泰式炒椰菜苗

泰式香茅燒雞

泰式黃咖喱薯仔牛腩

香蔥蒜蓉包
  • 碎肉生菜包
  • 泰式香茅燒雞
2024-04-17 30 瀏覽
位於大角咀奥海城三期< 𝐏𝐡𝐚𝐭 𝐏𝐚𝐩𝐚 >, 一間優閒泰國菜餐廳, 設有室內及室外, 亦有多款茶式選擇, 而且性價比高。ᴛʜᴀɪ ʀᴏᴀꜱᴛᴇᴅ ʟᴀᴍʙ ᴄʜᴏᴘ $⁹⁸/² ᴘᴄ泰式燒羊鞍, 肉質幼嫩, 混合各種泰國香料及調味料, 帶點羊羶味道。ᴘɪɴᴇᴀᴘᴘʟᴇ ꜱᴍᴏᴏᴛʜɪᴇꜱ $³⁵菠蘿沙冰, 帶點酸甜味道, 冰爽涼快。ᴛʜᴀɪ ɪᴄᴇᴅ ᴍɪʟᴋ ᴛᴇᴀ $³⁰泰式凍奶茶, 額外加了珍珠⁽⁺$⁵⁾ , 茶味濃重。ᴛʜᴀɪ ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ ᴘʟᴀᴛᴛᴇʀ $⁷⁵芒果糯米飯拼盤, 一次滿足所有願望, 暖笠笠糯米飯蓋滿椰漿, 軟糯咬口, 放有幾款千層糕, 層次分明, 各有千秋。泰爸爸 (大角咀)📍大角咀海泓道1號奧海城3期地下G26號舖

ᴘɪɴᴇᴀᴘᴘʟᴇ ꜱᴍᴏᴏᴛʜɪᴇꜱ $³⁵
菠蘿沙冰, 帶點酸甜味道, 冰爽涼快。

ᴛʜᴀɪ ɪᴄᴇᴅ ᴍɪʟᴋ ᴛᴇᴀ $³⁰
泰式凍奶茶, 額外加了珍珠⁽⁺$⁵⁾ , 茶味濃重。

ᴛʜᴀɪ ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ ᴘʟᴀᴛᴛᴇʀ $⁷⁵

泰爸爸 (大角咀)
📍大角咀海泓道1號奧海城3期地下G26號舖
2024-04-10
2024-04-15 28 瀏覽
系奧海城行到餓餓地見到依間餐廳店員好似都係外籍人一定夠曬正宗啦入夜天氣唔熱,坐戶外位夠曬chillPhat Papa!! CP值爆表!!值得支持Pork with Cold Vermicelli $68豬頸肉撈檬粉, 肉質爽彈, 米粉口感爽滑, 散上自製酸甜醬汁, 非常開胃。Beef Satay + Chicken Satay $88/6 pc叫了雙拼, 分別是沙爹串燒牛肉及沙爹串燒雞肉, 每款各有特色, 濃郁牛味和雞味, 與沙嗲醬可為絕配。Thai Stir Fried Eggplant with Thai Basil and Minced Pork $88金不換肉碎茄子煲, 茄子保持鮮艷嫩紫, 以碎雞肉炒成打拋雞, 油香滿瀉。
系奧海城行到餓餓地
見到依間餐廳店員好似都係外籍人
一定夠曬正宗啦
入夜天氣唔熱,坐戶外位夠曬chill
Phat Papa!! CP值爆表!!值得支持

Pork with Cold Vermicelli $68

泰式燒牛肉、泰式燒雞肉

金不換肉碎茄子煲
泰式燒牛肉、泰式燒雞肉
金不換肉碎茄子煲
2024-04-12 19 瀏覽
追加食評(續)前文係有位橙衫戴眼鏡職員話22:00打烊,但我order的食物佢21:45左右先送到,借問3個餸菜加一杯生啤點樣响15分鐘內完成呢,我同該職員講我哋啲菜啱啱先到,咁係咪唔食得吖,佢一味話佢收22:00,我當堂火咗,我話我要食埋先走得,你做唔切就唔應該俾我落單喇,跟著佢好唔客氣話;好吖,你咪食囉,我企响度睇住你哋食,態度勁差,仲話佢哋要OT, OT公司冇錢俾佢哋,我真係覺得好搞笑囉,之前落單仲有一小插曲,諗返更無語,都係果個店員走嚟話你哋落齊埋冇嘢再加,叫我哋埋單先,但要俾現金,因為佢舖頭冇錢出糧俾個伙記,我話我哋俾卡唔得呀,佢話要俾就俾現金收唔到卡,我頂佢唔順將單總數$853,我俾咗$1000佢,跟著佢找返錢俾我,當時真想鬧爆佢,公司冇錢出糧但找到錢俾客人,呢個店員超級唔掂,此餐廳服務態度永不會再回頭光僱,簡直完全有問題😤😤😤😡😡😡
2024-04-10
2024-04-01 59 瀏覽
我前排去咗大角咀嘅泰爸爸食咗佢哋嘅曼谷鮮蝦炒金邊粉🤤 呢到嘅環境都唔錯,幾鍾意佢有室外嘅位,坐得舒適寬敞👍🏻呢個鮮蝦炒金邊粉嘅味道好正宗,好似喺泰國嘅路邊攤食個啲咁嘅味道!金邊粉炒得香口有彈性,每一條粉都均勻沾滿醬汁。而鮮蝦新鮮彈牙,蝦肉鮮甜多汁,不過可惜只有兩隻蝦,同埋唔夠大隻,如果有多啲蝦就更加好🥲同埋金邊粉嘅份量都幾夠,係簡單易飽之選👍🏻熱檸茶正常水準,不過不失!我朋友仲有試左豬頸肉撈檬,我食左佢一啲試下味,豬頸肉都唔錯😋下次可以再試下其他野😆

熱檸茶正常水準,不過不失!

• 曼谷鮮蝦炒金邊粉
2024-03-28 46 瀏覽
💪🏻 泰式拼盤 ($138)拼盤包括咗炸蝦餅、炸魚餅、春卷同埋串燒雞各2份,一次過可以試下所有泰式小食😋 炸蝦餅好彈牙,炸魚餅香茅味突出,炸春卷夠脆身,串燒雞肉質滑,點埋沙嗲醬好惹味!💪🏻 泰式香茅燒雞 ($98)燒雞香茅味得出,份量亦都好多!雞髀肉質好滑身😛💪🏻 泰式煎蠔餅 ($108)煎蠔餅炸得好香脆,蛋香十足!而且蠔仔份量好多,啖啖蠔肉😋 再點埋辣醬好香口!💪🏻 鮮蝦炒金邊粉 ($88)金邊粉配料好多,蝦肉原隻上,肉質彈牙!而金邊粉都炒得香口,微微酸酸羅望子醬食落開胃!味道:7.5/10性價比:7/10 食住瘦指數:💪🏻💪🏻💪🏻/5

💪🏻 泰式拼盤 ($138)

💪🏻 泰式香茅燒雞 ($98)
燒雞香茅味得出,份量亦都好多!雞髀肉質好滑身😛

💪🏻 泰式煎蠔餅 ($108)

💪🏻 鮮蝦炒金邊粉 ($88)

味道:7.5/10
性價比:7/10
食住瘦指數:💪🏻💪🏻💪🏻/5
小食拼盤
小食拼盤
  • 泰式拼盤
  • 鮮蝦炒金邊粉
  • 泰式香茅燒雞(半隻)
2024-03-19 48 瀏覽
大角咀係一個小店林立既地方,今次就黎左泰爸爸試下泰國菜鮮蝦炒金邊粉$88 佢個鮮蝦炒金邊粉,味道唔錯,蝦都大隻,配料都多,如果有埋花生同青檸自己撈就更好🤣泰式香茅燒雞(半隻)$98呢隻燒雞睇落色水係幾好,表皮炸得幾脆,雞脾都多汁,口感唔錯😇泰式煎蠔餅$108第一次食泰式煎蠔餅,口感幾特別,平時食既打冷蠔餅係粉多脆d,泰式既係淋d似煎蛋餅,不過佢個醬令佢昇華左,幾好食🤗泰式拼盤$138佢拼盤有雞串燒,蝦餅,春卷同魚餅,份量唔算好多,不過佢有曬沙嗲醬同泰式辣醬比你沾😋 芒果沙冰$35佢既沙冰都比較smooth,唔會飲到好多碎冰感覺,唔錯🤣
大角咀係一個小店林立既地方,今次就黎左泰爸爸試下泰國菜

鮮蝦炒金邊粉$88

泰式香茅燒雞(半隻)$98

泰式煎蠔餅$108

泰式拼盤$138

芒果沙冰$35
佢既沙冰都比較smooth,唔會飲到好多碎冰感覺,唔錯🤣

2024-03-08 64 瀏覽
呢間泰國餐廳🇹🇭嘅價格以係奧海城來講算抵食,價錢比出面泰菜平,但絕對真材實料,由泰國人主理,侍應都係泰國人,服務態度非常好。餐廳有分室內同露天座位,露天都好Chill下。兩個人叫咗一餸一菜一飯,食到勁飽好滿足。💜鮮菠蘿海鮮炒飯 $98 (🌕🌕🌕🌕🌕/5)勁足料有蝦、魷魚、青口、鮮菠蘿,用料新鮮,配料仲有肉鬆、腰果、提子乾、臘肉,多種材料夾埋口感豐富,而且份量超多,CP值極高。💜泰式黃咖喱薯仔雞 $88(配泰式薄餅$45)(🌕🌕🌕🌕🌕/5)黃咖哩香味濃郁,椰香同香料味幾出,帶小辣。雞肉同配菜足料,雞肉肉質鮮嫩,薯仔同洋蔥等配菜都入好味,叫左一份泰式薄餅配咖喱,薄餅香脆同埋有8小塊,薄餅索滿咖哩汁超好味😋💜泰式炒通菜 $72 (🌕🌕🌕🌕/5)炒得好有鑊氣,但唔會太腍,炒得爽脆剛剛好。小辣得黎好香口,夠哂惹味。🍴整體評價:✅性價比高✅高質泰菜✅服務態度好✅適合情侶👩‍❤️‍👨閨密👯‍♀️大伙兒👨‍👩‍👧‍👦💰人均消費:$150

💜鮮菠蘿海鮮炒飯 $98 (🌕🌕🌕🌕🌕/5)

💜泰式黃咖喱薯仔雞 $88(配泰式薄餅
$45)(🌕🌕🌕🌕🌕/5)

💜泰式炒通菜 $72 (🌕🌕🌕🌕/5)

🍴整體評價:
💰人均消費:$150
泰式黃咖喱薯仔雞

泰式黃咖喱薯仔雞
2024-03-07 43 瀏覽
母親大人話想食泰國菜,上心既我即到OpenRice 找找看,附近有間泰爸爸既泰國菜。餐廳面積唔算好大,牆身掛了一些泰國畫做裝飾,點了母親大人最愛既芒果糯米糍飯,再點了菠蘿海鮮炒飯同兩大個椰青解渴。菠蘿海鮮炒飯以菠蘿蓋裝住炒飯,上面有肉鬆同腰果,材料都算多,菠蘿酸酸甜甜,好醒胃。芒果糯米飯有驚喜,用左兩種糯米整出來,好特別,糯米飯暖暖地,好好味。🔎泰爸爸 (大角咀)📍大角咀海泓道1號奧海城3期地下G26號舖

🔎泰爸爸 (大角咀)
📍大角咀海泓道1號奧海城3期地下G26號舖
2024-03-04 41 瀏覽
泰菜,之前就同大家介紹過九龍城 金麥泰、泰式美食、九龍灣 泰𝘾𝙤𝙤𝙡、粉嶺聯和墟 雄泰、荃灣 泰玖今次同朋友黎到大角咀食晏,試下依間出名地道既泰菜 一 泰爸爸 @babieholic2021🌟鮮菠蘿海鮮炒飯 $98原個新鮮菠蘿上,炒飯好足料,海鮮、肉鬆、腰果同提子乾亦比得毫不手軟,𝘾𝙋值極高🤤👍🏻🌟泰式拼盤 $138(炸蝦餅x2、炸魚餅x2、春卷x2、串燒雞x2)炸蝦餅口感彈牙,炸魚餅好重泰味(香料味),春卷亦炸得香口,而串燒雞肉質嫩滑+埋高質既沙嗲汁🤤👍🏻🌟椰汁千層糕 $30/4(件)斑蘭味清香,口感軟糯 🤤👍🏻🌟椰汁珍多冰、椰汁三色冰 $33(杯)飲椰汁冰最怕死甜,而佢吾會死甜,仲好足料🤤📍泰爸爸地址:大角咀海泓道1號奧海城3期地下G26號舖#大角咀 #泰爸爸 #泰菜 #春卷 #串燒雞 #炸蝦餅 #炸魚餅 #泰式拼盤 #覓食大角咀 #椰汁千層糕 #椰汁珍多冰 #椰汁三色冰 #大角咀食乜好 #鮮菠蘿海鮮炒飯 #大角咀高𝘾𝙋泰菜

🌟鮮菠蘿海鮮炒飯 $98

🌟椰汁千層糕 $30/4(件)
斑蘭味清香,口感軟糯 🤤👍🏻

🌟椰汁珍多冰、椰汁三色冰 $33(杯)
飲椰汁冰最怕死甜,而佢吾會死甜,仲好足料🤤

📍泰爸爸
地址:大角咀海泓道1號奧海城3期地下G26號舖

2024-02-17 34 瀏覽
中午想食炒金邊粉即刻諗起泰爸爸,第一次堂食,早左d來冇乜人,坐低即刻落單,好快有得食。過左冇耐陸續有人來,而且瞬間坐滿。佢個金邊粉炒得好有獲氣,味道超正加埋d花生碎。但埋單發現要加一,瞬間些小覺得唔值,冇咩服務都加一。下次都係外賣算了
2024-01-31 78 瀏覽
🇹🇭泰式拼盤 $138聚會之選。拼盤有炸蝦餅、炸魚餅、春卷和雞肉串燒各兩寸。比較特別的是除了基本的泰式辣醬外,店家還提供了沙嗲醬。雞肉串燒肉質鮮嫩,和沙嗲醬很配。炸魚餅添加了香料,十分惹味。其他則不過不失。🐂泰式燒牛扒 $98沒有特別驚豔但也不錯。🍍鮮菠蘿海鮮炒飯 $98材料豐富,有魷魚、蝦仁、肉鬆、腰果、新鮮菠蘿等,味道有層次,飯底偏濕潤,而且份量頗多,兩個女生食到最後要打包帶走。🥥椰汁西米糕 $30口感軟滑,味道香甜濃郁。🥥椰汁沙冰 $35椰汁味道濃郁,沙冰頗細膩,清甜解渴。🥥椰汁珍多冰 $33味道:🇹🇭泰式拼盤 7/10🐂泰式燒牛扒 6.5/10🍍鮮菠蘿海鮮炒飯 7.5/10🥥椰汁西米糕 7/10🥥椰汁沙冰 8/10🥥椰汁珍多冰 7.5/10回頭率:7/10性價比:7/10服務:7/10✨推薦指數:7.5/10 人均:$200左右總結:店內氣氛舒適,很適合與友人聚會,而且食物質素不錯,有機會會回訪。
🇹🇭泰式拼盤 $138
聚會之選。
拼盤有炸蝦餅、炸魚餅、春卷和雞肉串燒各兩寸。
比較特別的是除了基本的泰式辣醬外,店家還提供了沙嗲醬。

🐂泰式燒牛扒 $98
沒有特別驚豔但也不錯。

🍍鮮菠蘿海鮮炒飯 $98
材料豐富,有魷魚、蝦仁、肉鬆、腰果、新鮮菠蘿等,
味道有層次,飯底偏濕潤,
而且份量頗多,兩個女生食到最後要打包帶走。

🥥椰汁西米糕 $30
口感軟滑,味道香甜濃郁。

🥥椰汁沙冰 $35
椰汁味道濃郁,沙冰頗細膩,清甜解渴。

🥥椰汁珍多冰 $33

服務:7/10

✨推薦指數:7.5/10

人均:$200左右

總結:
店內氣氛舒適,很適合與友人聚會,
而且食物質素不錯,有機會會回訪。
2024-01-23
2024-01-18 87 瀏覽
搵食搵到大角咀🤰🏻🫄結果食到懷孕甘走中意食泰菜 唔可以錯過👍🏻性價比好高嘅餐廳分室外同室內 環境乾淨企理室外 好chill 岩曬同班朋友仔🍻🔸肉碎生菜包 $88( 推✨)二人份量 香辣 除咗有肉碎,仲有花生碎粒🤤食落好香口同層次咬口🔸龍眼冰 $33😳偏甜 有5-6粒龍眼肉 🔸椰汁珍多冰 $33😋重椰汁味同好多綠色條條 🔸豬頸肉金邊粉 $ 88( 推✨)🤩$88份量好足料有鑊氣 ,味道唔系好甜既金邊粉再加辣椒粉一齊食👍🏻🔸泰式拼盤 $138( 推✨)(炸蝦餅,炸魚餅,春卷,燒雞串燒)二人份量 ,☺️大滿足 炸蝦餅彈牙,炸魚餅 好香香料味仲有豆角,素春卷就不過不失,燒雞串燒 好香 食落唔會好柴口!靈魂沙嗲汁 (花生碎粒)🔸芒果糯米飯 $50份量大 ,芒果🥭都甜,白 +紫糯米 略嫌扣分 糯米偏冧 無左咬口🙈不過當晚用餐時間系9點 .應該去到尾水😂總結 : 🤰🏻🫄 回頭指數4.5/5 *店舖姐姐都好好🫶🏽好Nice☺️
搵食搵到大角咀🤰🏻🫄結果食到懷孕甘走
中意食泰菜 唔可以錯過👍🏻性價比好高嘅餐廳
分室外同室內 環境乾淨企理
室外 好chill 岩曬同班朋友仔🍻

🔸肉碎生菜包 $88( 推✨)

🔸龍眼冰 $33
😳偏甜 有5-6粒龍眼肉

🔸椰汁珍多冰 $33
😋重椰汁味同好多綠色條條

🔸豬頸肉金邊粉 $ 88( 推✨)
🤩$88份量好足料有鑊氣 ,味道唔系好甜既金邊粉
再加辣椒粉一齊食👍🏻

🔸泰式拼盤 $138( 推✨)
(炸蝦餅,炸魚餅,春卷,燒雞串燒)
二人份量 ,☺️大滿足
靈魂沙嗲汁 (花生碎粒)

🔸芒果糯米飯 $50
份量大 ,芒果🥭都甜,白 +紫糯米
略嫌扣分 糯米偏冧 無左咬口🙈
不過當晚用餐時間系9點 .應該去到尾水😂