2023-01-26 93 瀏覽
商場的食肆,大多是連鎖店,食物質素都是標準的公式化,但泰爸爸是少見的例外。泰爸爸無論店內裝修和服務態度都像街坊小店般親民,價格大眾化,食物質素有驚喜,怪不得open rice裏有很多笑臉燒雞燒得嫩滑不鞋口,有驚喜柚子沙律配以特製的醬汁,味道坊間少有炸蝦餅,米紙軟殼蟹則是標準的好味當晚唯一敗筆是蟹肉芒果炒飯,雖然炒得乾身且粒粒分明,但蟹肉偏少而且加了味精總括而言,泰爸爸是一間性價比高的商場小店,會再光顧

,怪不得open rice裏有很多笑臉

燒雞燒得嫩滑不鞋口,有驚喜

柚子沙律配以特製的醬汁,味道坊間少有

炸蝦餅,米紙軟殼蟹則是標準的好味

總括而言,泰爸爸是一間性價比高的商場小店
,會再光顧

2023-01-25
  • 泰式香茅燒雞
2023-01-21 100 瀏覽
22/1出💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️泰爸爸@大角咀室外環境非常有feel,全因有個戶外火爐,超級正。但由於當日天氣實在太冷,還是保命要緊,我們顧不及優美的環境,選擇了坐在室內💁🏻酸辣檸檬汁蒸鱸魚 $168在這麼冷的天氣吃熱騰騰的鱸魚,絕對是一種一種享受鱸魚非常新鮮,酸酸地味道不會太辣,另外有碗秘製嘅泰式醬汁可以自由添加,令味道再次昇華💁🏻泰式香茅燒雞 $98香脆燒雞,大大隻雞腿🍗非常惹味,外皮香脆相當不錯💁🏻鮮菠蘿海鮮炒飯 $98❤️用了半隻新鮮菠蘿🍍即炒即製,吃下去酸酸甜甜超級正,而當中除了有彈牙鮮蝦,還有其他海鮮呢,正啊💁🏻原個鮮椰青 $33❤️吃泰菜怎能不喝椰青,清甜的椰子香味,加上滿滿的果肉,確實一流呢💁🏻椰汁沙冰 $30椰汁很足料,但沙冰略為甜,不過不失💁🏻椰汁西米糕 $30第一次吃熱的椰汁糕,一半是西米,一半是椰汁,不錯哦是否推薦↩️?✅下次沒這麼冷時要選擇坐在外邊,相信會更有風味,味道也是非常正宗,推介🏷️ 泰爸爸 (大角咀)▶️奧運站D3出口▶️大角咀海泓道1號奧海城三期地下G26號舖
22/1出
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️
泰爸爸@大角咀

💁🏻酸辣檸檬汁蒸鱸魚 $168
在這麼冷的天氣吃熱騰騰的鱸魚,絕對是一種一種享受

💁🏻泰式香茅燒雞 $98
香脆燒雞,大大隻雞腿🍗非常惹味,外皮香脆相當不錯

💁🏻鮮菠蘿海鮮炒飯 $98❤️

💁🏻原個鮮椰青 $33❤️

💁🏻椰汁沙冰 $30
椰汁很足料,但沙冰略為甜,不過不失

💁🏻椰汁西米糕 $30
第一次吃熱的椰汁糕,一半是西米,一半是椰汁,不錯哦

是否推薦↩️?

🏷️ 泰爸爸 (大角咀)
  • 鮮菠蘿海鮮炒飯
  • 酸辣檸檬汁蒸鱸魚
  • 原個鮮椰青
2023-01-20 1410 瀏覽
🍽️泰爸爸 (大角咀)📍大角咀海泓道1號奧海城三期地下G26號舖餐廳分為室內和露天兩部份晚上經過被露天的擺設吸引了,不過因為天寒地凍,所以便選擇去室內用餐。👉🏻酸辣檸檬汁蒸鱸魚 $168比想像中少辣不吃辣的人也可以一試,而且也比較大份,適合二至三個人食。👉🏻泰式香茅燒雞 $98比較乾脆的燒雞🐥🍗配上香辣的泰式醬料,很開胃。擺盤也很用心。👉🏻鮮菠蘿海鮮炒飯 $98店員好友善,可以不要一些不想要的食材,例如提子乾蘿蔔粒等等。菠蘿粒🍍跟蕃茄新鮮香甜,配合魷魚,蜆蝦等海鮮炒飯,加上腰果和豬肉鬆作點綴,香噴噴,令人垂涎三尺之餘也適合打卡。👉🏻原個鮮椰青 $33多肉多水椰青,解辣飲品之一。👉🏻椰汁沙冰 $30甜甜哋,椰汁味好濃,解辣飲品之一👉🏻椰汁西米糕 $30一開始廚房說西米糕啱啱整出嚟,可能會還有點熱,因此甜品便後上。雖然西米糕,沒有想像中那麼凍,但還是非常好吃。而令我驚訝的是裏面十分豐富,除了大量西米還有粟米芋頭等食物,互相配搭之下,整個甜品的味道升華到了另一個層次,超滿足。好味指數: 3.5/5 性價比: 3.5/5 環境: 3.8/5
🍽️泰爸爸 (大角咀)
📍大角咀海泓道1號奧海城三期地下G26號舖

👉🏻酸辣檸檬汁蒸鱸魚 $168

👉🏻泰式香茅燒雞 $98

👉🏻鮮菠蘿海鮮炒飯 $98

👉🏻原個鮮椰青 $33
多肉多水椰青,解辣飲品之一。

👉🏻椰汁沙冰 $30
甜甜哋,椰汁味好濃,解辣飲品之一

👉🏻椰汁西米糕 $30

好味指數: 3.5/5
性價比: 3.5/5
環境: 3.8/5
  • 鮮菠蘿海鮮炒飯
屋企人過年去旅行 一家人提早食團年飯已經預見到過年會食好多餐中餐今次就提議食泰菜泰菜比較似中餐 老人家會易接受為方便夜收工的家人 我地今次去到奧運在奧海城3期地下有間食泰菜的小店餐廳可選擇坐室內或戶外 戶外環境幾chill但可惜由於當晚有少少雨粉 我們還是選擇了坐室內//泰象啤酒 細樽裝 $28//食泰菜一定要飲象啤,細支裝可以一人一支,爽呀!飲杯!//冬蔭功大蝦湯 小 $88//冬陰功湯好夠熱,湯底酸辣,味道超級惹味酸辣比例剛剛好!再滲出椰奶香而且因為有蝦的關係令湯頭更帶有一分鮮甜海鮮配料包括蝦,雜菇及車厘茄等,入面既大蝦新鮮爽彈份量足夠兩至三人享用,味道好正//泰式海南雞 半隻 $98//半隻雞份量足料,一上桌已經望到雞肉軟腍雞皮爽薄,搭配泰式醬汁十分惹味下面有菜底 平衡健康 要讚//鮮蝦炒金邊粉 $88//基本上我每次食泰國菜都一定會食Pha Thai炒金邊粉唔係間間都整得好,今次呢間就整得剛剛好,唔會太濕又唔會太乾,甜味酸味都平衡得幾好每條粉都岩岩好掛到汁唔會過多賣相幾靚又大碟,鮮蝦亦大隻爽口//泰式煎蠔餅 $98//同潮洲蠔餅唔同,泰式做法似蠔仔煎蛋咁大大份既煎蠔餅用鐵板
屋企人過年去旅行 一家人提早食團年飯

在奧海城3期地下有間食泰菜的小店
餐廳可選擇坐室內或戶外 戶外環境幾chill
但可惜由於當晚有少少雨粉 我們還是選擇了坐室內

//泰象啤酒 細樽裝 $28//
食泰菜一定要飲象啤,細支裝可以一人一支,爽呀!飲杯!

//冬蔭功大蝦湯 小 $88//
冬陰功湯好夠熱,湯底酸辣,味道超級惹味
酸辣比例剛剛好!再滲出椰奶香
而且因為有蝦的關係令湯頭更帶有一分鮮甜
海鮮配料包括蝦,雜菇及車厘茄等,入面既大蝦新鮮爽彈
份量足夠兩至三人享用,味道好正

//泰式海南雞 半隻 $98//
半隻雞份量足料,一上桌已經望到雞肉軟腍
雞皮爽薄,搭配泰式醬汁十分惹味
下面有菜底 平衡健康 要讚

//鮮蝦炒金邊粉 $88//
基本上我每次食泰國菜都一定會食Pha Thai
每條粉都岩岩好掛到汁唔會過多
賣相幾靚又大碟,鮮蝦亦大隻爽口

//泰式煎蠔餅 $98//
同潮洲蠔餅唔同,泰式做法似蠔仔煎蛋咁
大大份既煎蠔餅用鐵板上,即叫即造,新鮮熱辣
蠔仔份量都幾多,而且粒粒都又大隻又厚肉,幾乎每啖都食到,無腥無沙味道鮮美
蛋餅勁厚但食落ok的.蛋餅煎到好香脆 鑊氣十足
蠔餅底下層仲鋪滿芽菜,感覺中和了油膩感,令整體口感不錯

//芒果糯米飯 $50//
最後甜品點了芒果糯米飯,呢個真係出色
糯米飯上台時熱到出曬煙,糯米好香
表面淋上椰汁更加能吊出左米香,而且仲聞到好香既椰汁味
未食已經滿足了視覺同嗅覺
軟糯的糯米有紫色和白色兩種,紫色的食落有點斑蘭香,
椰汁比較杰身所以味道好濃郁
新鮮的芒果肉鮮甜又多汁
加上糯米飯煮得夠軟熟,仲係暖暖的
配上甜甜既芒果粒一起放入口,出色!
係一個完美嘅飯後甜品

2023-01-14 76 瀏覽
由於朋友有狗,今次坐戶外,剛好今日天陰有霧唔熱。先嚟個泰式拼盤,不過不失啦;再嚟半打串燒,豬、牛雙拼,食味可以,但個醬就硬係挣啲;泰式炒椰菜苗,個汁偏甜;燒豬頸肉,以前好食D﹐豬頸肉無咗彈牙口感(可能師父切得太薄),個汁唔夠惹味;干燒大蝦,蝦嘅肉質唔掂,有點梅梅哋感覺,但出奇地個汁辣辣哋好味啵;最後食咗碎肉包生菜,個人覺得好味,再辣D仲好;總結:食物質素一般,價錢正常唔算貴,泰爸爸已經幫親過好幾次,但食物質素下降咗,涼涼哋想Chill吓都可以一試。
由於朋友有狗,今次坐戶外,剛好今日天陰有霧唔熱。

先嚟個泰式拼盤,不過不失啦;

再嚟半打串燒,豬、牛雙拼,食味可以,但個醬就硬係挣啲;

泰式炒椰菜苗,個汁偏甜;

最後食咗碎肉包生菜,個人覺得好味,再辣D仲好;

2023-01-14
  • 碎肉生菜包
2022-12-22 116 瀏覽
好耐無食泰國菜啦,今次黎到奧海城三期試下呢間〈泰爸爸〉,餐廳有室外同室內座位,室外感覺都舒適,但因為最近天氣比較凍,所以我同朋友揀左坐室內~🔎 泰式拼盤($138)泰式拼盤包括炸蝦餅🍤、炸魚餅、春卷同燒雞串各2件~ 都幾豐富~款款熱辣辣,個人最推薦炸蝦餅同燒雞串。前者脆卜卜,口感彈牙;後者肉質嫩滑,而且有肉汁。🔎 雜錦湯河粉($68)雜錦湯河粉包括魚蛋、魚片、扎肉同豬頸肉,可以樣樣都試下。湯底好清甜,河粉唔會煮得好冧,好味😋🔎 芒果糯米飯($50)黎食泰國菜,當然要試下芒果糯米飯啦~佢係鴛鴦糯米飯,有糯米同黑糯米,食落充滿椰香味~ 芒果都幾甜🥭,好食~🔎 原個鮮椰青($33)椰青大大個,飲落好清甜☺️🔎 椰汁三色冰($30)呢個係朋友點既,佢話都幾有椰香味,唔會太甜,而且三色冰有咬口~㊙️另有加一服務費

🔎 泰式拼盤($138)

🔎 雜錦湯河粉($68)
雜錦湯河粉包括魚蛋、魚片、扎肉同豬頸肉,可以樣樣都試下。
湯底好清甜,河粉唔會煮得好冧,好味😋

🔎 芒果糯米飯($50)
黎食泰國菜,當然要試下芒果糯米飯啦~

🔎 原個鮮椰青($33)
椰青大大個,飲落好清甜☺️

🔎 椰汁三色冰($30)

㊙️另有加一服務費
2022-12-09 99 瀏覽
今日同朋友去左奧海城行街去到三期見到有間餐廳好有渡假feel🏖️ 有戶外座位 非常悠閒 仲係食泰國菜🇹🇭就算未起行去泰國都可以提早感受下😆.🌟冬陰功海鮮湯河粉 ($72)冬陰功湯底非常濃郁🍜 酸味味又唔係太辣 仲有好香嘅椰奶味🥥配料亦都好足料 海鮮有大蝦🦐、青口、魷魚🦑等等河粉幼滑 仲大大碗添😛.🌟蟹肉芒果炒飯 ($88)飯底炒得乾身有鑊氣 粒粒分明 一啲都唔肥膩 好考師傅嘅功架👨🏻‍🍳絲絲蟹肉略帶海鮮風味🦀加上酸酸甜甜嘅芒果🥭更加開胃.🌟泰式黃咖喱薯仔牛腩 ($98)牛腩以煲仔上菜 打開個煲就見到金黃色嘅咖喱汁包滿牛腩🤩牛腩煮得好腍🐮 醬汁好香咖喱同椰汁味加埋薯仔🥔、洋蔥🧅、青椒🫑等等嘅蔬菜更加清新.🌟泰式薄餅 ($38/2件)點左咖喱當然要加料點埋薄餅!🫓薄餅煎得香脆 同咖喱汁非常夾😎
今日同朋友去左奧海城行街
去到三期見到有間餐廳好有渡假feel🏖️
有戶外座位 非常悠閒 仲係食泰國菜🇹🇭
就算未起行去泰國都可以提早感受下😆

🌟冬陰功海鮮湯河粉 ($72)
冬陰功海鮮湯河粉

冬陰功湯底非常濃郁🍜 酸味味又唔係太辣 仲有好香嘅椰奶味🥥

配料亦都好足料 海鮮有大蝦🦐、青口、魷魚🦑等等
河粉幼滑 仲大大碗添😛
🌟蟹肉芒果炒飯 ($88)
蟹肉芒果炒飯

飯底炒得乾身有鑊氣 粒粒分明
一啲都唔肥膩 好考師傅嘅功架👨🏻‍🍳
絲絲蟹肉略帶海鮮風味🦀
加上酸酸甜甜嘅芒果🥭更加開胃
🌟泰式黃咖喱薯仔牛腩 ($98)
泰式黃咖喱薯仔牛腩

牛腩以煲仔上菜 打開個煲就見到金黃色嘅咖喱汁包滿牛腩🤩

牛腩煮得好腍🐮 醬汁好香咖喱同椰汁味
加埋薯仔🥔、洋蔥🧅、青椒🫑等等嘅蔬菜更加清新
🌟泰式薄餅 ($38/2件)
泰式薄餅

點左咖喱當然要加料點埋薄餅!🫓
薄餅煎得香脆 同咖喱汁非常夾😎
2022-11-29 1189 瀏覽
最近好多朋友準備出關,飛去旅行🧳真係令人羨慕🫣🫣我呢一刻最想就係飛去泰國🇹🇭因為衣食住行都勁抵,CP值超高🤭環境好relax坐得都幾舒服,有室內同室外今日同朋友去開奧海城,見到呢間泰國餐廳🍴好似幾地道同正宗咁,好多人幫襯☺️☺️係回憶既味道👍泰式海南雞飯午餐set有飲品跟埋,仲有一碗冬瓜湯☺️好豐盛!雞肉去曬骨,食落啖啖肉☺️點埋佢哋特調醬汁,好送飯🤤生牛肉湯粉生牛肉非常新鮮嫩滑,湯底肉味香濃,配上滑滑既河粉同白蘿蔔,食落好清甜☺️秘制酸辣鳳爪沙律酸辣鳳爪真係百食不厭,酸酸辣辣,勁開胃👍👍燒豬頸肉生菜包見到豬頸肉生菜包,覺得好特別,所以點黎試吓‼️原來係用炭燒豬頸肉,就咁食都好好味😋包生菜🥬就比較新奇,而且可以減少肉類既滯感🤭🤭豬頸肉都玩玩幾大塊📌 泰爸爸 (大角咀)大角咀海泓道1號奧海城三期地下G26號舖#泰國美食 #泰國菜 #正宗泰菜 #高質美食 #海南雞 #無骨鳳爪 #抵食之選 #teamhappyfoodies #thefoodieinitiative #globaleats #thefoodiesinternationalchat #internationalcuisinefamily
環境好relax

坐得都幾舒服,有室內同室外

泰式海南雞飯

生牛肉湯粉

秘制酸辣鳳爪沙律
酸辣鳳爪真係百食不厭,酸酸辣辣,勁開胃👍👍

燒豬頸肉生菜包
豬頸肉都玩玩幾大塊

📌 泰爸爸 (大角咀)
大角咀海泓道1號奧海城三期地下G26號舖

#泰國美食 #泰國菜 #正宗泰菜 #高質美食 #海南雞 #無骨鳳爪 #抵食之選 #teamhappyfoodies #thefoodieinitiative #globaleats #thefoodiesinternationalchat #internationalcuisinefamily #Internatiinalfoodiesunite #foodie #hkblogger
2022-11-22
  • 泰式無骨鳳爪
  • 炸蝦餅
又一個朋友要離開香港🙁離別前夕約佢去奧海城食晚餐,都唔知下次幾時可以再相聚了餐廳可以揀坐室內/室外位,室外感覺好chill,頗有旅行度假感覺不過我地都想嘆冷氣就無坐出去喇<冬陰功海鮮湯> (小) $88冬陰功湯好夠熱,湯底酸辣,由於有海鮮的關係令湯頭更帶有一分鮮甜,海鮮配料包括蝦﹑雜菇及車厘茄等,爽口彈牙,份量可以兩至三人分享<泰式炒通菜> $72炒通菜夠鑊氣,翠綠吸睛,爽脆之餘帶點微辣。真喺好鍾意食泰式炒通菜,調味同平時食開既好唔同<泰式香茅燒雞(半隻)> $98雖然只喺點咗半隻泰式香茅燒雞,但上碟時個份量多到嚇親😂燒雞外皮烤得香脆,肉質出乎意料的嫩滑juicy,燒雞跟咗兩個醬汁,除了常見既泰式甜辣醬,仲有個偏酸辣的醬汁,推介酸辣醬汁,同燒雞更夾!
不過我地都想嘆冷氣就無坐出去喇
<冬陰功海鮮湯> (小) $88
<泰式炒通菜> $72
<泰式香茅燒雞(半隻)> $98
雖然只喺點咗半隻泰式香茅燒雞,但上碟時個份量多到嚇親😂
2022-11-09 132 瀏覽
放假去奧海城行街經過呢間主打正宗泰國菜嘅小店🙈 餐廳設有室外露天座位,可以帶貓貓狗狗過嚟食嘢,而且夜晚去都幾有feel✨ 好有度假嘅感覺呀😝 整體地點方便,價錢合理,食物CP值高,服務態度亦十分友善,值得一試👍🏻海南雞飯粒粒分明,帶點油光,雞肉軟腍,雞皮爽薄🐔,搭配泰式醬汁十分惹味😌 豬頸肉撈檬配料豐富,有青瓜絲、蘿蔔絲、生菜、蒜粒等,豬頸肉香口而唔乾柴,撈檬滑溜彈牙,配上酸甜汁好開胃💞小食方面都有好多選擇,春捲炸至脆身,內餡飽滿,香茅雞中翼外脆內嫩,食落去完全唔油膩🍗 普古炒芥蘭味道鮮甜美味,芒果糯米飯有糯米同紫米,飯粒軟糯,芒果香甜,搭配椰汁好好食😍 最後要埋龍眼冰同椰汁冰,整體甜度適中,開心滿足🥰

2022-11-06 118 瀏覽
去到奧海城諗住揾間餐廳食下嘢無意中發現三期外面有咁多餐廳就擇左泰國菜食碎肉生菜包 5好似睇落有啲少但食落就知份量足夠包到滿盤滿缽滿p.s 估唔到肉碎有啲辣店舖有用辣椒落去炒沙爹串燒:豬肉 x3 牛 x3外面有啲泰國餐廳燒到太乾身 食落唔好DRY 超唔好食但呢間唔會 燒到都幾香身唔會燒到過老配上沙嗲醬鮮蝦炒金邊粉鑊氣都幾夠食落好乾爽 唔會太乾 尤唔會好濕啱啱好泰式咖喱薯仔雞雞都幾滑而且都幾香 咖喱味🍛都唔錯好適合用黎配飯味道:🥰🥰🥰🥰/5CP:😍😍😍😍/5環境:🐮🐮🐮🐮/5
去到奧海城

味道:🥰🥰🥰🥰/5
CP:😍😍😍😍/5
環境:🐮🐮🐮🐮/5

2022-11-06 86 瀏覽
打風前夕 知道大角嘴有好多隱藏美食行下行下就見到呢間都幾多人食緊就決定食呢間泰國菜1. 鮮蝦炒金邊粉 $88朋友超愛食金邊粉鍾意佢酸酸甜甜佢話都正宗啲麵唔會炒到好碎同時有鑊氣鮮蝦大隻爽口2. 泰式拼盤 $138炸蝦餅、炸魚餅、春卷、串燒雞,每款各兩件店鋪會將每件切開兩件配上沙嗲醬同甜酸醬比客人點串燒同炸物3. 泰式黃咖哩薯仔雞+薄餅 $88+38本身淨係叫咖喱薯仔雞煲店員推介可以加埋薄餅點咖喱食為食妹嘅我 當然有叫埋啦青咖喱會辣黃咖喱就係香食唔食得辣嘅朋友都可以食到呢個菜式味道:🤪🤪🤪🤪+0.5/5環境:🏡🏡🏡🏡/5服務:👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳/5CP:💞💞💞💞/5
打風前夕

啲麵唔會炒到好碎
同時有鑊氣
鮮蝦大隻爽口

2. 泰式拼盤 $138
炸蝦餅、炸魚餅、春卷、串燒雞,每款各兩件
店鋪會將每件切開兩件

環境:🏡🏡🏡🏡/5
服務:👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳/5
CP:💞💞💞💞/5
2022-10-22 124 瀏覽
在朋友的介紹下來了位於大角咀奧海城的泰國餐廳‼️🇹🇭 餐廳的食物很美味,而且店員都很友善,值得再來呢‼️🫶🏻🫶🏻▫️❥$𝟵𝟴 泰式煎蠔餅🦪中間藏著不少肥美的蠔仔,絕對真材實料‼️👅 蠔餅充滿蛋香味‼️🍳 底部墊著清爽的芽菜,減少油膩感‼️😋▫️❥$𝟭𝟰𝟴 泰式鹽燒鱸魚🐠鱸魚挺有份量的喔‼️一揭開表層的魚皮,熱乎乎冒煙的魚肉便表露眼前‼️😍 雪白的魚肉又鮮又嫩,帶有香料的香味但不嗆鼻‼️👍🏻 沾上泰式酸辣醬,實在是太美味了‼️🤤▫️❥$𝟱𝟬 芒果糯米飯🥭芒果清甜‼️椰奶的香甜滲入糯米飯中,軟綿綿的口感百吃不厭‼️🫦
❥$𝟵𝟴 泰式煎蠔餅🦪

❥$𝟭𝟰𝟴 泰式鹽燒鱸魚🐠

❥$𝟱𝟬 芒果糯米飯🥭

2022-10-18 69 瀏覽
難得朋友過左黎大角咀,就同左佢去食平時好鍾意既一間泰國餐廳😉泰爸爸係泰國人主理,餐廳既菜式都夠晒地道,絕對有正宗的泰國風味😋 如果住係附近既朋友仔,推薦你一定要黎試下😉每次黎呢度都必食生蝦剌身🦐 生蝦點D酸辣汁加埋辣椒同蒜一齊食,即時火辣辣新好惹味🌶 記得食埋隔離既苦瓜片,好清爽吾好嘥啊😋菠蘿炒飯都係每次必食的🍍 飯粒炒得夠乾身,加埋海鮮同菠蘿粒,飽肚又滿足😋原個椰清好甜好清新,刮埋D椰肉食,正👅

原個椰清好甜好清新,刮埋D椰肉食,正👅
2022-10-13 97 瀏覽
上次同朋友食明爐烏頭意猶未盡🤤,今次同J生兩個人食到過癮!我地揀咗係奧海城嘅「泰爸爸」,因為地點方便,環境又舒服,帶狗嘅朋友可以坐露天座位🐶,秋風起又唔怕熱。店員姨姨都好有禮貌,聽到佢地用泰文溝通,有一𣊬間去咗泰國旅行嘅感覺🛺————————————————👅 泰式明爐烏頭($168)👍🏻只要叫咗呢個菜式,成餐飯都好有氣氛,堆滿泰式香料同肉碎,烏頭好厚肉🐟,肉質鮮嫩,想食少少辣就沾少少泰式酸辣汁👅 鮮菠蘿海鮮炒飯($98)👍🏻海鮮主角係青口肉、蝦仁同魷魚,重要配角係肉鬆、提子乾同臘腸🍍,口感豐富,飯粒炒到粒粒分明👅泰式黃咖喱薯仔牛腩($98)👍🏻 黃咖哩椰香撲鼻,幸運得到牛筋腩部位,淋到化開嘅薯仔吸晒啲咖喱汁🥔,應該叫多一碗白飯👅 泰式薄餅($38)👍🏻 有咖喱又點少得泰式薄餅,最正嘅食法係沾滿咖哩汁🌮,再夾一件牛腩,香脆惹味👅 泰式炒椰菜苗($78)👍🏻 椰菜苗食泰國嘢係必食🥬,苦苦哋又好爽口,加埋啲冬菇更香口————————————————🚩總結:正宗風味嘅泰國菜🇹🇭———————————————— 🌟注意:餐廳入口喺商場外面,要係三期搭電梯落到地下,步出街外轉右手面就到—————

————————————————
👅 泰式明爐烏頭($168)

👅 鮮菠蘿海鮮炒飯($98)

👅泰式黃咖喱薯仔牛腩($98)

👅 泰式薄餅($38)

👅 泰式炒椰菜苗($78)

🚩總結:正宗風味嘅泰國菜🇹🇭
📍 泰爸爸