小的一向不喜歡吃飯,認為這淡而無味的食物是浪費了腸肚的空間。然而,當白飯以其它形式出場,用上多些的心思,花多點時間製作預備,這又會變成了小的欣賞的作品。意大利飯便為其中的一種,當飯給煮綿,並混入許多的湯汁醬料,再加上小的至愛的芝士⋯⋯由於飯粒的面積細小,於是其每一個表面都分別能粘上更多的醬汁,比之意粉更勝一籌。愛醬的小的當然鐘意!壽司也是另一會令小的吃飯的選擇,不過最好是優質餸多飯小的配搭,要不然自己寧取刺身。拜六到中環,為了尋找地道美食,老伴帶著小的往大排檔的方向走。天時有點熱,在位處室外的大排檔用餐會有點辛苦,兼之週末其實某些經營了幾十年的排檔店主不會營業,剩下一家疑似吃車仔麵式的店子與一家吃小炒的排檔。小炒吸引著許多老外,但根據小的經驗,當有許多老外幫襯的中式或港式餐廳,其出品大多是不太好吃。莫說小的種族歧視,只因老外之飲食文化與中國截然不同,他們更注重服務賣相與宣傳,哪懂得欣賞真正地道的民間美食?於是在選擇不多的情況下小的唯有觀摩一下車仔麵店有甚麼揀。幸好老伴也不甚了了,最後倆小口子沿街直出,走到嘉咸街去。「泰潮」海南雞飯其實已開業了一段日子,咱們都未有品嚐,或許是老伴認為小的

「泰潮」海南雞飯其實已開業了一段日子,咱們都未有品嚐,或許是老伴認為小的不愛飯,然而咱家卻甚愛海南雞。於是由小的提出,咱們便闖入了「泰潮」。

「泰潮」門面不算大,入門的玻璃間隔劃分廚房,經歷了窄長的一條小巷,內裡始進入食堂的位置。而食堂也都只能靠牆分別排開兩列的檯椅,在中環閒日午市之繁忙時段,想吃海南雞?還是買個外賣方便快捷。

週末下午茶時段,餐廳當然人流不多,只有疏疏落落的數檯食客。看看餐牌居然有下午茶餐供應,這最合小的心意。

來到海南雞飯專門店又豈可不試試招牌菜?雖然小的一向喜歡選擇不同的菜式交換分享,但這回咱倆都選擇了迷你海南雞飯。小食方面則揀了泰式春卷與串燒豬頸肉。

套餐還附送餐湯與飲料,雖然下午茶之份量較少,但半百的價錢著實相當抵。正好小的在飯方面只打算吃一羹,其餘則足夠讓老伴填飽肚子。

老伴的海南雞飯率先出場,迷你版本在半圓的飯面鋪有三件海南雞,卻是小的最愛的雞脾部份。然而當小的那份上檯時卻變成了雞胸,幸好二人口味不同,把小的之雞胸全數給予老伴,換來他的雞脾,鹹魚青菜,各其所愛。

海南雞是一貫地軟滑細膩,是故每每能抓著小的之心。配合小的至愛的泰式辣汁,滋香惹味即時爆升!然而最值得歌頌的居然是餐廳的雞油飯,飯呈黃色,而且非常油潤,是沾滿了豐富的雞油,還要以雞湯蒸煮,入口軟軟綿綿,甘香四溢,油香在口腔歷久不散。難得遇上出色的雞油飯,小的忍不住一口又一口,最後只把半碗分給老伴。

春卷與豬頸肉串燒都不過不失,前者夠香脆,後者的沙嗲醬呈奶白的顏色,該有混和了椰汁增香減辣。

雞湯上有少許莞茜,清清淡淡地似水流年。
泰式海南雞飯&湯  31元   4/5分確實是招牌之作!米飯可以接受,香港好多泰店的海南雞的飯超難食太濕或太乾。雞方面都幾好,有雞脾位及雞翼,在香港亦相當少見,整體來說合格有餘,好味!泰式豬手飯&湯 31元  4/5分頗為有驚喜的豬手,以豬脾為主,肉類極多,配上濃味醬汁,非常易入口送飯,好食!鴨蛋都唔錯架~~春卷&蝦餅  40元  2.5/5分1. 春卷好失色,外賣變軟,內里的料似乎沒有肉,不好吃2. 蝦餅普通,純粹作為配菜,但比春卷好3. 不太建議點選這兩款小食星期二晚上用openrice叫外賣自取,滿80元再減20元,而上面的食物全部有大量折扣,莫非蝕住黎做?值得一戰的泰式小店,非常推薦,落單後10分鐘過去自取就有啦,十分方便!
泰式海南雞飯&湯  31元   4/5分

春卷配蝦餅
豬手飯
是日晚餐
2020-08-18
20 分鐘 (外賣自取)
豬手飯
是日晚餐
2020-08-05 1685 瀏覽
泰國菜餐廳「泰潮」雖然位於「中環」,但是實際上「泰潮」店舖位置感覺十分隱蔽,位於「嘉咸街」裡面。而且「泰潮」店舖實際樓面設置在地庫,非常不容易被發現,我在街上檔攤裡面反覆搜尋才成功找到。落到「泰潮」位於地庫的舖位裡面,「泰潮」實際上的樓面環境更加令我有點抗拒,因為「泰潮」店舖裡面放置了電視機,電視機正在播放新聞報導,電視播放新聞報導的範圍遍及整個餐廳樓面。我只能夠選擇退而求其次,坐在「泰潮」樓面裡面,不太能夠直接望向電視機的檯櫈位置,儘快點完餐和食完晚飯過後,就儘快結賬離開。恰巧「泰潮」晚餐時段餐牌裡面有提供「一人套餐」,「一人套餐」剛剛好能夠滿足到我,想在晚餐裡面食遍雞肉和牛腩,讓我暫時能夠釋除一時疑慮。雖然「泰潮」「一人套餐」也有提供「海南雞飯」,可惜「一人套餐」配搭小食那一部分裡面,偏偏沒有例如「牛腩」的食品,所以我只能夠放棄享用「泰潮」的「海南雞飯」。相反地,「泰潮」「一人套餐」裡面的有足足三款不同味道的「咖喱」,包括有「泰式招牌咖喱飯」、「泰式青咖喱飯」,還有「泰式乜紅咖喱飯」。「泰潮」所謂係「泰式招牌咖喱飯」,其實即是「黃咖喱」。憑我平日在阿媽的西貢泰國菜餐廳食午飯經驗得知

憑我平日在阿媽的西貢泰國菜餐廳食午飯經驗得知,所謂的「紅咖喱」其實相等於「雞茄飯」,「雞茄飯」的辣味比一般「咖喱飯」辣味更加濃厚,不是人人都承受得了,包括我在內。

至於「泰潮」的「青咖喱」,我覺得「青咖喱」裡面的辣味,也可能跟我在西貢食到的「青咖喱」相差無幾,所以我最後只選擇了享用,配牛腩的「泰式招牌咖喱牛腩飯」。

至於「泰潮」「一人套餐」裡面的「小食」,我選擇享用一般的雞肉小食「泰式香茅雞中翼」。至於「泰潮」「一人套餐」裡面也有提供飲品,包括「泰式奶茶」在內,我二話不說就選擇了它。

可惜「泰潮」「泰式奶茶」實際味道有點讓我感覺有點失望,因為「泰式奶茶」裡面的奶甜味,跟紅茶味道感覺都很淡薄,而且我飲完「泰式奶茶」,結賬後回到西貢家裡面洗澡之後,竟然很快就能夠入睡。
凍泰式奶茶

由此可見「泰潮」製作的「泰式奶茶」,奶茶裡面的甜味跟紅茶味道,跟我以前購買飲過的傳統「泰式奶茶」飲品味道感覺,是相差如何的遙遠。

至於「泰潮」「一人套餐」裡面的「泰式招牌咖喱牛腩飯」,「泰式招牌咖喱牛腩飯」裡面的黃咖喱汁味道偏向比較甜,反而不是太能夠食到,和感覺到傳統泰式咖喱汁裡面應該有的辣味。

雖然「泰潮」廚房也有在「泰式招牌咖喱」裡面的黃椒、青椒,跟紅椒裡面都已經被去除了籽,所以黃椒實際上的味道已經完全沒有辣味。

實際上我試食完發現「泰潮」「泰式招牌咖喱」汁實際製成品裡面的味道,除了食到濃厚甜味之外,反而不太能夠從黃咖喱汁裡面食到辣味。
泰式招牌咖喱牛筋腩飯

「泰潮」「泰式招牌咖喱牛腩」裡面的最大賣點應該是黃咖喱汁裡面的「牛腩」,因為「泰潮」廚房煮出來的「牛腩」肉質非常之軟腍,而且「牛腩」已經完全吸收「泰潮」黃咖喱汁裡面的甜味。

不過「泰潮」的「泰式招牌咖喱牛腩飯」除了欠缺辣味之外,又不是沒有其他缺點。例如「泰式招牌咖喱牛腩飯」裡面的「牛腩」雖然口感很腍,然而我在「泰式招牌咖喱牛腩飯」裡面,卻偏偏找不到「牛筋」的蹤影。

所以偏好食「牛筋」的人,或許會對「泰潮」廚房裡面製造的「泰式招牌咖喱牛腩飯」,實際製成品裡面偏偏沒有「牛筋」感到有點失望。

至於「泰潮」「一人套餐」裡面其他的部分,餐湯跟傳統的泰國菜餐廳感覺很相似,都是採用提供泰式「冬瓜湯」,「冬瓜湯」裡面的「冬瓜」口感煮得頗腍。

不過「泰潮」「一人套餐」「冬瓜湯」也有屬於它自己的缺點,缺點就是「冬瓜湯」裡面的實際味道偏向比較濃厚和偏鹹,跟「泰式奶茶」裡面的淡而無味,恰巧有點相映成趣。

最後要講一下「泰潮」「一人套餐」裡面的小食部分,我選擇享用「泰潮」的「泰式香茅雞中翼」,「泰式香茅雞中翼」沒有任何粉漿包裹保護,所以雞翼實際肉質偏向比較瘦和乾。
泰式香茅雞中翼

或許「泰潮」廚房也有見及此,所以刻意在一碟兩隻「泰式香茅雞中翼」的旁邊,加上了一碟傳統享用泰式炸雞翼時,都經常會使用的甜辣味道泰式辣醬。

即使「泰潮」的「泰式香茅雞中翼」雞肉炸得比較瘦和乾,但是一加入味道甜甜辣辣的泰式辣醬之後,「泰式香茅雞中翼」實際味道立刻變得開胃和容易入口。

另一方面,其實「泰潮」也有屬於餐廳的招牌泰式「海南雞飯」,可惜我最近比較執著,太過非食牛腩不可,偏偏「泰潮」「一人套餐」小食裡面沒有牛肉,所以我最後沒有選擇「泰式海南雞飯」。

所以即使表面上看「泰潮」的「一人套餐」,又有咖喱牛腩飯,又有香茅雞翼,無疑是能夠滿足到我的飲食需求,但是始終還是沒有兩全其美,有海南雞飯的時候偏偏沒有牛肉小食,註定我只能食咖喱牛腩飯了。

最後「泰潮」在我晚餐的尾聲,結賬的時候附上套餐裡面的甜品,是類似「大菜糕」的形狀,味道有少許微甜的啫喱狀甜品

加上「泰潮」在中環的選址感覺有點偏僻和隱蔽,而且餐廳位處地庫,樓面裡面還有電視機和播放新聞報導,跟我平日的喜好剛剛相反,所以讓我下次再光顧「泰潮」的興趣大打折扣。
2020-07-07
泰式招牌咖喱牛筋腩飯
泰式香茅雞中翼
2020-08-03 140 瀏覽
價錢很平,但食物質素對不起價錢。豬內帶生,不能接受,見照片。豬扒骨頭部份比重過多,五塊肉中有兩塊骨頭占肉塊的一半。豬肉質感鬆散,嚐試看似比較煮熟的部份,豬肉味道帶有強烈臊味,本人吃不習慣。不會再光顧,同時影響使用openrice選擇餐廳的信心,過往用其他應用程式點餐多次沒有類似經驗。希望餐廳有所改進,不會再有客人有同我相似的經歷和失望。
價錢很平,但食物質素對不起價錢。

豬內帶生,不能接受,見照片。

豬扒骨頭部份比重過多,五塊肉中有兩塊骨頭占肉塊的一半。

希望餐廳有所改進,不會再有客人有同我相似的經歷和失望。
泰式香茅豬扒飯
2020-08-03
20 分鐘 (外賣自取)
2020-08-01 140 瀏覽
今天在openrice內叫了泰潮(中環店)兩個海南雞飯和一個蝦球金邊粉,味道非常好,份量可以,一份足夠一個男性食,但蝦球金邊粉內的蝦只有3隻!!!如果加多幾隻蝦會更好更滿足!

2020-08-01
30 分鐘 (外賣自取)
2020-07-29 122 瀏覽
今日起至未來七日,係香港有史以來廿四小時全天候不可以在餐廳進食😁我哋依啲上班族👨‍💼無得work from home只可以叫外賣🥡但係好多餐廳人手問題,我只可以提供外賣自取,我哋分行差不多30個人👫🏻👬👭所以今日提早10:30落order,電話落單九折,如果OpenRice落單有三款特價飯$25-$31可以話非常抵食😍但係我哋需要有單據claim公司錢,所以只可以電話落單九折!等外賣嘅人,人山人海,限聚令只可以二人同行,但係我要攞29個飯+湯+飲品,所以遠離另外兩位同事🤓佢哋外賣真係做唔切...撞到裏面啲員工發晒脾氣,都唔係太影響市道呀(對佢哋嚟講)11大袋,拎到我傻🤪其實都幾好味😋不過杯嘢飲🧃就唔係我想飲果杯,啲一粒粒有啲怪怪地😖$2817 都算係大單啦🤩

撞到裏面啲員工發晒脾氣,都唔係太影響市道呀(對佢哋嚟講)

11大袋,拎到我傻🤪

青咖喱豬頸肉飯

$2817 都算係大單啦🤩
2020-07-29
青咖喱豬頸肉飯
2020-07-20 120 瀏覽
因為疫情關係,減少外出食飯,改為買外賣。呢日就揀左食泰國野,叫左一個海南雞飯、泰式炒金邊粉同埋魚餅。海南雞飯味道唔錯,雞有雞味同埋都幾鮮嫩,附送既醬汁同雞都幾夾。而飯雖然加左黃油去煮,但似乎唔夠香,有改善空間。泰式炒金邊粉炒得夠乾身,撈埋花生粒一齊食好香口,仲有3隻大蝦,爽口又彈牙,值得推介。魚餅中間加左青辣椒,就算唔點辣椒醬都已經好辣,唔係好岩我口味,但鍾意食辣既人可能幾岩。另外每個餐附送湯,無湯味,只係飲左兩啖已經好口渴,唔飲都唔會覺得可惜。
海南雞飯味道唔錯,雞有雞味

10 分鐘 (外賣自取)
2020-07-17 1114 瀏覽
自從男朋友搬咗Office喺金鐘之後我哋就喺附近搵嘢食啦💕今日係佢同事介紹嘅一間拎個咪知米芝蓮嘅泰國嘢😁見到雖然係係好發達嘅商業地區同埋拎過Michelin 但係價格上面都係非常親民😎咁今晚我哋就要左兩個一人餐每個人有一款main 一款小食甜品同埋嘢飲首先我哋兩個人都係嗌左青檸梳打味道同泰國飲嘅真係一模一樣🤪而且份量夠大杯送晒成個餐都仲有淨我自己就要左泰國海南雞飯!!!呢個雞飯終於知道點解係攞獎嘅級數🤪首先佢雞嘅份量都幾多 而且肉質鮮嫩有雞汁得來骨頭骨碎唔多而且連雞皮都有好香嘅雞味😎佢哋飯粒煮得非常之好粒粒分明 而且食落去仲好香油飯香高分之作🙋🙋而小食我自己就叫咗泰式鳳爪份量比我想像中嘅多咗好多你男朋友都忍唔住食咗幾隻鳳爪仔😎甜酸嘅味道剛剛好 而且夠晒凍所以好開胃男朋友自己就要左一個沙嗲豬頸肉串燒豬頸肉由於脂肪含量比較多所以燒出嚟就特別juicy 而且入口即溶😎加埋我哋杯青檸梳打真係捱得幾好之後我哋就叫咗泰式炒金邊粉呢個金邊粉可以話真係近期食過最原始味道嘅金邊粉😘入面蝦嘅體積好大粒 而且有齊豆乾花生碎韭菜上面就係好正宗咁樣有個蛋網!!食落去嘅感覺有少少甜酸味特別開胃係呢排咁熱嘅天氣入邊
自從男朋友搬咗Office喺金鐘之後我哋就喺附近搵嘢食啦💕

每個人有一款main 一款小食甜品同埋嘢飲

首先我哋兩個人都係嗌左青檸梳打
味道同泰國飲嘅真係一模一樣🤪
而且份量夠大杯送晒成個餐都仲有淨

我自己就要左泰國海南雞飯!!!
呢個雞飯終於知道點解係攞獎嘅級數🤪

男朋友自己就要左一個沙嗲豬頸肉串燒
豬頸肉由於脂肪含量比較多所以燒出嚟就特別juicy
而且入口即溶😎加埋我哋杯青檸梳打真係捱得幾好

之後我哋就叫咗泰式炒金邊粉
而且有齊豆乾花生碎韭菜上面就係好正宗咁樣有個蛋網!!

食落去嘅感覺有少少甜酸味特別開胃
係呢排咁熱嘅天氣入邊食真係好正
成個印象特別加分

至於見唔夠後我哋就嗌左啲甜品
第一個係泰式椰汁糕 同埋椰青糕
椰青高都係第一次食 食落去真係好似飲咗椰青咁清清甜甜
椰汁糕就唔使講啦椰汁奶好香💕

至於第二個我哋見到隔離枱嗌嘅泰式千層糕上面加椰汁!!
超級chewy 阿!! 又夠甜女仔一定好鍾意食

• 酸辣鳳爪
2020-07-16 118 瀏覽
疫情殺到,小編已經好少出去食。依家唯有望梅止渴,介紹之前食過既一間泰式餐廳。希望疫情過去之後可以馬上去食多一次!/米芝蓮海南雞飯 💰90 8⃣️分無論係菜單或者門口都見到佢地推介依款皇牌菜!點可以唔叫呢?雞一入口軟嫩而且柔滑,雞油唔會話令你覺得太膩,反而鎖住肉質既鮮味。配搭專用既海南雞醬汁,提升海南雞嘅味道去到一個極之。配埋雞油香飯,我不行了。/泰式滷水豬髀飯 💰88 8⃣️分豬髀好入味,份量都格外地多,好滿足。軟嫰既口感同時肥瘦適中,所以就算食完都唔會覺得膩。佢哋會配埋特色嘅專用醬汁令到豬髀口感變得酸酸甜甜更開胃。/串燒雞肉 7⃣️點5⃣️分雞肉肥美,唔乾澀。細細份但係幾高質。/香葉包雞 7⃣️點5⃣️分香葉味好濃郁,未食就已經聞到香味。雞肉充分地吸曬香葉嘅味道,食落都幾小清新。/泰式奶茶 7⃣️點5⃣️分比起傳統泰式奶茶會冇咁甜,啱曬成日少甜既你。/椰汁糕 7⃣️點5⃣️分食完咁多濃郁入味既菜式,又係小清新菜式登場既時候。食完好透心涼。
米芝蓮海南雞飯 💰90 8⃣️分

泰式滷水豬髀飯 💰88 8⃣️分

串燒雞肉 7⃣️點5⃣️分
雞肉肥美,唔乾澀。細細份但係幾高質。

香葉包雞 7⃣️點5⃣️分
泰式奶茶 7⃣️點5⃣️分
比起傳統泰式奶茶會冇咁甜,啱曬成日少甜既你。

椰汁糕 7⃣️點5⃣️分
2020-07-16 78 瀏覽
經朋友介紹嚟到呢一間泰潮,如果唔係有人介紹都比較難搵得到,因為係內街入面黎既 唔講真係唔知!餐牌海南雞飯頭先講吓佢個湯!個人非常喜歡因為好重胡椒!辣辣嘅青瓜前菜開胃雞大家都望到啦都非常嫩滑,份量都叫剛剛好泰式炒飯(牛肉)飯個濕度剛剛好,唔會太濕唔會太乾牛肉煙煙銀銀OK既 個人覺得如果加少少辣應該幾正一人套餐仲會跟小食咁我哋一人嗌咗一個,雞翼同埋串燒豬頸肉雞中翼正常味道啦,串燒就辣辣地OK嘅!熱檸水,凍檸茶總結,係值得一去食既泰國菜餐廳!

餐牌

海南雞飯
頭先講吓佢個湯!個人非常喜歡因為好重胡椒!
辣辣嘅青瓜前菜開胃
雞大家都望到啦都非常嫩滑,份量都叫剛剛好

泰式炒飯(牛肉)
飯個濕度剛剛好,唔會太濕唔會太乾
牛肉煙煙銀銀OK既 個人覺得如果加少少辣應該幾正

一人套餐仲會跟小食
咁我哋一人嗌咗一個,雞翼同埋串燒豬頸肉
雞中翼正常味道啦,串燒就辣辣地OK嘅!

熱檸水,凍檸茶

總結,係值得一去食既泰國菜餐廳!
2020-07-09
2020-07-12 96 瀏覽
今晚小妹去左中環搵朋友收工, 朋友話附近有間米芝蓮嘅海南雞飯🐓唔錯, 所以就帶左小妹去食😋! 餐廳環境都幾大, 乾淨企理! E到嘅野食除左散叫, 亦提供左唔同套餐, 最緊要連一人套餐都有呢😂! 最後我地每人叫左一個一人餐😝!米芝蓮海南雞飯🐓🍚雞肉嫩滑無碎骨而且唔會好油膩, 沾埋酸酸辣辣嘅醬汁好開胃, 佢仲有涼拌青瓜🥒係隔離, 口感清新爽口, 好岩夏天食!香葉包雞串燒豬頸肉原個菠蘿海鮮炒飯🍍菠蘿海鮮炒飯份量幾足, 海鮮份量都幾多幾大件, 豬肉鬆同提子乾令炒飯更有口感!椰汁糕

米芝蓮海南雞飯🐓🍚

香葉包雞

串燒豬頸肉

原個菠蘿海鮮炒飯🍍

椰汁糕
2020-07-06
2020-07-11 93 瀏覽
今日去咗上環探個朋友,晚飯時間佢帶我嚟呢度食話係米芝蓮推介,間鋪頭喺嘉咸街,沿住斜路經過啲攤檔行上少少已經搵到。 我哋一人嗌咗個一人套餐,叫咗泰式炒金邊粉 ($98) 同菠蘿海鮮炒飯 ($118),跟餐嘅小食同飲品,要咗香茅雞翼、串燒雞肉、泰式奶茶同埋泰式檸茶。餐前有個湯附送,個湯入面有冬瓜同芫茜,熱辣辣,清清地又幾開胃。 飲湯之際,各樣嘢食好快嚟到啦。雞翼香茅味都幾香,都幾好食, 不過如果個雞翼再肥美大隻啲就好啦。 個雞肉串燒都幾好食,肉質juicy鬆軟,而且個雞肉冇雪味。 個泰式金邊粉 一上碟香噴噴, 撈埋啲花生一齊食, 好開胃好食,啲蝦都幾爽口, 唔係平時出面唔好食嗰啲霉霉哋。 不過如果個金邊粉再煙韌少少就完美喇 。個菠蘿炒飯嚟喇。職員話平時係有菠蘿裝住嘅,但係而家暫時用碟上代替。 個炒飯外表睇落都唔知裏面原來有好多餸, 撈埋肉鬆、腰果、臘肉粒、提子乾、青口、蝦、魷魚同埋碎蛋 一齊食,口感好豐富! 好快就食曬啦!飲品方面,泰式奶茶個茶底同港式嘅係唔同嘅, 飲落覺得幾特別。 最後仲有甜品! 係好迷你嘅椰汁糕,味道清甜都好ok。 兩個人埋單大概二百蚊左右,喺中上環嚟講算係幾抵食,地方

飲湯之際,各樣嘢食好快嚟到啦。

個雞肉串燒都幾好食,肉質juicy鬆軟,而且個雞肉冇雪味。

最後仲有甜品! 係好迷你嘅椰汁糕,味道清甜都好ok。

兩個人埋單大概二百蚊左右,喺中上環嚟講算係幾抵食,地方都乾淨,服務唔錯,店員有禮貌, 舖頭入面個洗手間都好企理,只係細咗少少。另外, 喺疫情期間,鋪頭安排客人入座方面做得唔錯,喺間舖唔多人嘅時候會盡量將客人隔開少少咁坐。

如果下次再嚟中上環,都會想再嚟食,下次要試下佢啲小食。
2020-07-07
  • 泰式炒金邊粉
  • 菠蘿海鮮炒飯
2020-07-10 85 瀏覽
係中環平均都要$70一個lunch,係OpenRice 外賣自取海南雞只係$31,黃薑飯炒得夠乾身,雞又好食,仲要包一碗湯,係office 叫定,行到出去攞飯,岩岩好,超抵食。
2020-07-09 96 瀏覽
OpenRice 外賣自取海南雞飯,豬手飯同豬扒飯都係$31,同事食過都讚呢間,所以lunchtime前就係OpenRice book 定30分鐘後攞。跟飯送個湯、前菜,啡色嘅係酸辣汁。雞嘅份量好多有6舊,食落亦好滑。咁嘅質素最少應該值$60!仲要比雞脾添!!加曬分呀

2020-07-09
外賣自取
2020-07-06 93 瀏覽
**慕名來試朋友推介的中環附近有一間平靚正的米芝蓮海南雞飯,餐廳地理位置低調,擠身在嘉咸街各類小攤檔中,雖然點的是雞胸位置,但雞果然也名不虛傳,海南雞做得非常嫩滑,油飯也很香。這次除了試它們家的海南雞飯,其實點了一個$268的二人餐,也推介這個二人餐裡的東蔭公湯,酸酸甜甜很好喝,而且料非常多,有蝦、有肉丸,只喝湯也夠我飽。二人餐也很大份,建議來吃的時候,兩個人真的不要吃得太飽。環境服務態度也好,會再來。
2020-07-04