2020-07-11 93 瀏覽
今日去咗上環探個朋友,晚飯時間佢帶我嚟呢度食話係米芝蓮推介,間鋪頭喺嘉咸街,沿住斜路經過啲攤檔行上少少已經搵到。 我哋一人嗌咗個一人套餐,叫咗泰式炒金邊粉 ($98) 同菠蘿海鮮炒飯 ($118),跟餐嘅小食同飲品,要咗香茅雞翼、串燒雞肉、泰式奶茶同埋泰式檸茶。餐前有個湯附送,個湯入面有冬瓜同芫茜,熱辣辣,清清地又幾開胃。 飲湯之際,各樣嘢食好快嚟到啦。雞翼香茅味都幾香,都幾好食, 不過如果個雞翼再肥美大隻啲就好啦。 個雞肉串燒都幾好食,肉質juicy鬆軟,而且個雞肉冇雪味。 個泰式金邊粉 一上碟香噴噴, 撈埋啲花生一齊食, 好開胃好食,啲蝦都幾爽口, 唔係平時出面唔好食嗰啲霉霉哋。 不過如果個金邊粉再煙韌少少就完美喇 。個菠蘿炒飯嚟喇。職員話平時係有菠蘿裝住嘅,但係而家暫時用碟上代替。 個炒飯外表睇落都唔知裏面原來有好多餸, 撈埋肉鬆、腰果、臘肉粒、提子乾、青口、蝦、魷魚同埋碎蛋 一齊食,口感好豐富! 好快就食曬啦!飲品方面,泰式奶茶個茶底同港式嘅係唔同嘅, 飲落覺得幾特別。 最後仲有甜品! 係好迷你嘅椰汁糕,味道清甜都好ok。 兩個人埋單大概二百蚊左右,喺中上環嚟講算係幾抵食,地方

飲湯之際,各樣嘢食好快嚟到啦。

個雞肉串燒都幾好食,肉質juicy鬆軟,而且個雞肉冇雪味。

最後仲有甜品! 係好迷你嘅椰汁糕,味道清甜都好ok。

兩個人埋單大概二百蚊左右,喺中上環嚟講算係幾抵食,地方都乾淨,服務唔錯,店員有禮貌, 舖頭入面個洗手間都好企理,只係細咗少少。另外, 喺疫情期間,鋪頭安排客人入座方面做得唔錯,喺間舖唔多人嘅時候會盡量將客人隔開少少咁坐。

如果下次再嚟中上環,都會想再嚟食,下次要試下佢啲小食。
2020-07-07
  • 泰式炒金邊粉