2024-04-01 103 瀏覽
喺葵芳呢一區嚟講嘅麵食都唔少嘅,但係呢刀削麵就剩係得呢一間,反而呢米線呀拉麵啊嗰啲都有三四間以上嘅選擇。睇返食評,聽講呢一間嘅刀削麵配牛𦟌肉或者豬手都幾好味,今次我就先試下牛𦟌肉刀削麵,佢嘅湯底都幾好,唔算太過確喉亦都好有味!但係豆漿就麻麻地冇乜豆味,我地叫左個辣豬利、都係冇乜味,而且個醬辣得黎又咸還咸、辣還辣,希望下次試埋個豬手面冇令我失望la!始終佢嘅刀削麵都係由廚師親手逐下刀削出黎,可惜冇影低。

始終佢嘅刀削麵都係由廚師親手逐下刀削出黎,可惜冇影低。

2024-03-21 79 瀏覽
下午四點入去只得二枱客,叫熱豆漿黎凍豆漿,叫杯熱水嚟杯凍水,二位待應姐姐不停傾計,唔知以為全場滿座,最後叫了一碗豬扒刀削麵,一碗餃子刀削麵,一碟蒜泥肥牛,蒜泥肥牛食到最尾竟然有舊骨頭,非常嘔心,唔知係食剩定咩事,問啊姐竟然話係豬骨,其實已經好得閒冇客,但都可以加料,去的話請大家小心。
噚日本著感懷嘅心情去咗間平民化嘅餐廳,食咗下土家鮮香脆口嘅涼菜同埋滾熱嘅粗獷刀削麵,真係一場味覺上嘅驚喜之旅🤤。首先,個涼拌小黃瓜真係夠哂脆,清新爽口,而家想起嚟嘴巴依然有個清香;浸得啱啱好,唔會過於濕淋淋或者太乾巴。同枱嘅拍檔揀咗個香辣牛肉,賣相搶眼得嚟又唔會太辣,適合唔喜歡吃太刺激嘅朋友。嗰塊牛肉腍滑中帶啲嚼勁,配上餐廳特製嘅辣椒汁,簡直就係味蕾上嘅騷動。🌶️刀削麵嘅話,剛剛好嘅麵條厚度加埋啱啱提供嘅熱氣腾騰湯底,硬朗嘅牙口加埋湯麵溫暖嘅擁抱,冷颼颼嘅天氣下正!每一啖都令我仿佛離開咗香港去到咗北方麵食嘅發源地。商吓口麵,啖啖暖意🍜。食完今次,下次唔使諗咁多,直接揀幾樣小菜再加一碗刀削麵,晚飯就搞掂喇!特別提一句,餐廳服務都幾好,讓人食得坦心。下次仲要帶埋朋友一齊去試下其他口味,嘆嘆最後一口飲品,個樽仔奶茶又幾好飲,茶香撲鼻,滿足晒!🥤

2023-12-13 257 瀏覽
嚟到呢間小店,感覺好親民,一坐低,氣氛鬆弛得嚟又有啲懷舊感。點了碗麻辣刀削麵,啱啱好嘅辣度,食落火辣辣好過癮,麵嘅彈牙口感仲特別地惹味,湯底濃郁帶有點點麻香,一啖一啖純粹係享受啊!跟住叫咗份脆皮烤雞,簡直係惹味到爆啦!雞皮金黃酥脆,肉質多汁彈牙,細細一塊就已經滿足到。仲有個涼伴黃瓜吖,脆口又爽滑,加啲蒜蓉辣醬拌一拌,清新解膩,係夏天超正嘅小菜!最後,千祈唔好錯過佢哋嘅珍珠奶茶,珍珠QQ嘅,奶茶滑嘅,香甜中帶點茶的苦澀,簡直係畫龍點睛之妙,令成個餐食完美收場。呢次嘅食驗真係開心過癮,食飽飽後行出嚟仲唔覺得自己係食神嘛!🍜🍗🥤

2023-11-13 222 瀏覽
某平日的中午,豬腸肥美,沒有豬臭味,咬感不會過林,煮得入味,量不算少。還有一餸就是豬肉菜餃,皮薄餡料足,飽滿,食下,雖然菜已切細混入肉碎,但仍食到菜的新鮮。主角的刀削麵,煙靭,厚薄適中均勻。呢餐可以有熱飲,選了熱奶茶。茶味不算淡,不過始終不是茶記的味道。五十多元這一餐,算抵啊。不過,飯市非常人多擠逼。
2023-11-09
2023-09-16 330 瀏覽
今日同朋友夜晚唔知道食啲乜嘢好,然後就醒起附近有呢一間刀削麵嘅分店!其實好多年前已經幫襯過,但係近排我再去食啲味道都冇變喎🧐❤️⬆️牛肚餃子刀削麵朋友話佢哋嘅撈麵幾好食😋但係我每次去都必嗌牛肚熱湯刀削麵!牛肚嘅份量好大方,食極都仲有!同埋我一定要嗌多蔥,不過如果好討厭芫荽🌿,仲有記住帶走沖奶,因為佢啲蔥同埋芫荽係擺埋一齊嘅!餃子🥟都夠濃味同埋大隻!每次去到都必嗌嘅配料❤️👍🏻朋友食嘅係麻辣牛腱,上面有一大堆蒜蓉!雖然好惹味🥰如果怕口臭嘅就記住唔好嗌啦!

⬆️牛肚餃子刀削麵

2023-09-10 226 瀏覽
五香牛展鴨腎刀削麵最好食就係五香牛展香料味好足,牛肉味幾濃,筋肉分明,好有咬口出邊有時片得太薄或者太厚,會影響味道同口感但呢間厚薄就啱啱好一碗有四五塊,份量都算OK鴨腎就普普通通,只有鹹味,比較細粒,又唔算厚肉,亦都燘得唔冧,不用再試依間刀削麵不嬲都合格,好有口感不過今日似乎煮得太耐,有啲餬左太冧叫咗多青但芫荽太搶味,反而試唔到湯底另外可能跟餐個杯豆漿好似唔太新鮮,飲到最後有渣,唔知係過濾得唔好定係開始變壞白菜豬肉雲吞超級普通,皮厚,肉餡冇口感,調味偏鹹,不用再試朋友嗰個麻辣刀削麵嘅蒜泥醬幾惹咪不過冇影相
五香牛展鴨腎刀削麵

五香牛展鴨腎刀削麵
最好食就係五香牛展

香料味好足,牛肉味幾濃,筋肉分明,好有咬口
出邊有時片得太薄或者太厚,會影響味道同口感
但呢間厚薄就啱啱好
一碗有四五塊,份量都算OK

依間刀削麵不嬲都合格,好有口感
不過今日似乎煮得太耐,有啲餬左太冧
叫咗多青但芫荽太搶味,反而試唔到湯底

白菜豬肉雲吞刀削麵

白菜豬肉雲吞超級普通,皮厚,肉餡冇口感,調味偏鹹,不用再試

朋友嗰個麻辣刀削麵嘅蒜泥醬幾惹咪
不過冇影相
金錢肚雲吞刀削麵
2023-09-09
  • 五香牛展
2023-08-28 125 瀏覽
啲待應全部大陸人。我坐廚房對出個枱,啲廚房佬勁大聲係咁講粗口又喺度同阿姐鬧交,成間鋪仲要播埋啲大陸歌,超嘈😅😅😅😅食完兩碗麵,個小籠包勁耐都未上,問阿姐可唔可以唔要,講十幾次都扮聽唔到,仲要只不過企喺我前面,專登唔應機。另外一個唔識廣東話嘅阿姐之後仲一嘢撞落我隻手(疑似專登),一句sorry都冇,極度冇禮貌,唔講係咪服務問題,係基本禮貌都唔識。(利申本身冇得罪佢哋,亦冇做西客行為,就嗌完嘢食之後喺度等,過程冇催過🤥)
食物品質OK,而且賣相吸引,湯底味道唔錯,特別係豆漿,唔會太甜,食物質素唔錯的,但服務員質素就好有問題...話說我地一行八個人進餐,咁多人總有人會食得快有人食得慢,其中有朋友放低碗筷,想話抹下咀先再繼續食,點知啲姐姐火速想收走碗麵,但碗麵未食完的,馬上叫停佢,但第二次又係咁;有人杯嘢未飲完,放低1秒都冇,啲姐姐火速收走,唔知佢究竟係想趕客,定唔想do, 雖則外面都有一兩個人排隊,但話晒店內嘅食客都係客,唔係坐喺度白食的,啲服務員咁樣對客人,好似想幫老闆倒咪咁😅啲姐姐咁嘅服務態度,即使食物質素有多好,我下次都唔會想再光顧。
2023-06-01 424 瀏覽
平時食開包裝刀削麵,比較薄但有口感。但係呢間刀削麵應該係手打,超級厚,入口好似食麵糰咁💦 食兩條已經唔想食牛腱同溫泉蛋都普普通通,個湯比較淡口。試過今次,應該就冇下次啦
牛展刀削麵
諗住見佢裝修都幾新淨,平日下午茶時間都冇做下午茶餐或者特價,應該係對自己食物水準自信嘅表現,初初食物嚟到賣相都唔差,諗住都應該會幾好食。點知。。。東坡肉刀削麵,東坡肉竟然非常柴又乾,其實真係好難先可以做到咁嘅效果,同埋做法根本唔係東坡肉,只可以叫做滷水豬腩肉。⋯⋯刀削麵質感正常發揮。另外叫咗個麻辣手撕雞,雞肉全部都係雞胸肉又係又乾又柴,只係有辣冇麻🤦🏻‍♂️生煎小籠包,煎得燶又滿佈鑊撈,個底全部係燶晒,啲油唔乾淨好多黑色一點點,小心中伏!食完真係影響健康…..🤦🏻‍♂️

,同埋做法根本唔係東坡肉,只可以叫做滷水豬腩肉。⋯⋯
刀削麵質感正常發揮。

東坡肉刀削麵,麻辣手撕雞,生煎小籠包

2023-03-10
史上遇過最差既餐廳 一入門口,想坐低,點知張凳好污糟 😥唔緊要換過第二個位坐。 (環境衛生差)叫野食,上菜時想問可唔可以加辣,佢好無禮貌又大聲甘話我咩加辣!? 黑晒面。😡我重申問多次,有冇得加辣?佢先知我講咩 (定一開始扮唔明?),然後黑住面幫我加多d 麻辣。叫咗麻辣豬大腸刀削麵,麻辣同湯底都算正常但係絕對唔係好食,而且d 麵係硬既。。。😤我朋友叫咗金錢肚牛展刀削麵,但黎咗金錢肚豬大腸刀削麵 😨😨😨黑口黑面不特止,連落單都發緊夢 🥶真係絕頂既店舖⚠️ 由於呢間店舖嘅員工都非常冇禮貌,我哋避免佢加料,明明佢上錯野食我地都唔敢講 🥶P.S. 後來發現佢全部員工都係大陸人,都係講國語,都識聽識講廣東話,唔知係咪唔憂做啦,黑口黑面又大聲喝d 客人!反正冇下次。** 特出此post 希望大家唔好中伏 **
史上遇過最差既餐廳

一入門口,想坐低,點知張凳好污糟 😥
唔緊要換過第二個位坐。 (環境衛生差)

我重申問多次,有冇得加辣?

黑口黑面不特止,連落單都發緊夢 🥶
真係絕頂既店舖⚠️

** 特出此post 希望大家唔好中伏 **
2023-01-15 360 瀏覽
-{葵芳刀削拌麵😙}🤤熱拌豬軟骨東坡肉刀削麵🤤($60+$10)刀削麵質感過厚 咬落有啲粉 嚿肉係痴線唔太腍 但算係咬到軟骨嘅係硬左啲啲 東坡肉亦唔係一咬即化咗嗰種 就係好大嚿肉😂而撈醬就少少辣但可接受 撈刀削麵都香口嘅😙👖褲評: 7.5/10包野飲都唔錯 值得一提個豬扒幾出色😚不骨平日lunch真係幾多人排隊性價比: 8/10服務: 7/10環境: 7/10🚩 正宗山西刀削麵皇 🚩地址: 葵芳禮芳街1號地下A號舖#fuudjai #fuudjai中式 #fuudjai葵芳
{葵芳刀削拌麵😙}
🤤熱拌豬軟骨東坡肉刀削麵🤤($60+$10)

👖褲評: 7.5/10

地址: 葵芳禮芳街1號地下A號舖

熱拌豬軟骨東坡肉刀削麵
熱拌豬軟骨東坡肉刀削麵
2022-10-21 579 瀏覽
是咁的 個日見到外賣APP有得叫外賣自取 咁就嗌啦 但係我人喺路德圍分店 落錯左係葵芳分店 咁打過去外賣APP想取消訂單 外賣APP就叫我自己同餐廳講 咁我嗰陣時其實已經到左荃灣路德圍分店 咁就問該店店員點處理好 佢就叫我打過去講話喺呢邊買左取消返張單 葵芳分店同事就同我講唔關佢事唔係佢個責任 咁即係點荃灣又收左我錢 話可以取消 葵芳又收左我錢 話唔係佢嘅理任 到最後算啦當我自己買返次教訓 不過態度真係差到爆
2022-10-11
外賣自取
2022-10-12 402 瀏覽
🍜冷拌手撕雞刀削麵 (口水醬) $60-刀削麵偏幼 食落煙煙韌韌 口感超好但大食嘅我就覺得份量可以再多啲啲-再睇更多可以到IG @wd_bingetheworld !
🍜冷拌手撕雞刀削麵 (口水醬) $60
刀削麵偏幼
食落煙煙韌韌 口感超好
但大食嘅我就覺得份量可以再多啲啲

再睇更多可以到IG @wd_bingetheworld !
冷拌手撕雞刀削麵 (口水醬)
2022-08-03