2021-11-04 212 瀏覽
搵食途中比一間充滿懷舊的冰室吸引咗,餐廳內與愛的裝修都有香港懷舊嘅特色。當然要叫推介嘅蕃茄濃湯通粉配牛乳滑蛋,湯底濃郁帶微酸,內有蕃茄蓉,而且滑蛋很嫩滑。配搭小食揀咗一份麻辣炸雞件,一口炸雞件,帶少少麻味,不會太辣。另一個招牌菜係瑞士汁雞髀,雞髀肉質很嫩,瑞士汁很入味,值得推介。嚟到懷舊餐廳緊係要食菠蘿油。麵包微暖,牛油厚切,一啖菠蘿包一啖牛油簡直係絕配👍🏻另外叫左一份口水雞(例牌$60),可選麵或白飯。個人認為口水雞有一點點辣,辣得有點過癮,雞件很嫩,值得推介。德國什腸$36,有三款唔同種類的腸。忌廉紅豆冰,好邪惡嘅配搭,飲完呢杯紅豆冰真係要做運動😂華田脆脆,飲之前我會撈一撈,撈勻晒啲華田脆脆,好正牙🤤話梅柑桔蜜(熱),天氣開始涼涼地,飲番杯熱嘢即刻暖晒。

蕃茄濃湯通粉
麻辣炸雞件

瑞士汁雞比

菠蘿油

口水雞

德國什腸$36,有三款唔同種類的腸。
德國什腸

忌廉紅豆冰,好邪惡嘅配搭,飲完呢杯紅豆冰真係要做運動😂
忌廉紅豆冰

華田脆脆,飲之前我會撈一撈,撈勻晒啲華田脆脆,好正牙🤤
華田脆脆

話梅柑桔蜜(熱),天氣開始涼涼地,飲番杯熱嘢即刻暖晒。
話梅柑桔蜜

話梅柑桔蜜
  • 招牌瑞士雞髀
  • 特色番茄濃湯通粉
2021-11-03 117 瀏覽
中午1-2pm同同事去食飯,1315去拎位唔洗等,即入,入到去坐位算舒適,落單同上菜速度都好快, 5分鐘之內就有得食,我諗佢應該係一早整好曬。叫咗一個煎蛋免治嘔同埋咖喱牛腩飯,個免治牛只係平兩蚊,但啲肉就少到喊出嚟😭仲慘過大學時食嘅頹飯。而個咖喱牛腩比較瘦,不過份量夠多👍🏻所以同事分咗兩嚿俾我食,都勉強夠飽嘅。味道:3.6/5環境:4/5服務:4/5上菜速度:5/5
味道:3.6/5
環境:4/5
服務:4/5
上菜速度:5/5
近呢半年食多左好多茶餐廳,但通常都無話印象好深刻,呢間係例外😍😍😍特色蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋 + 火腿奄列配蒜蓉多士 ($50):首先一上枱,個份量係驚人黎形容😂 淨係碗通粉都已經係我平時lunch嘅份量🙈🙈蕃茄係好清甜嘅湯底,加埋超級滑嘅牛乳炒蛋,已經無得輸! 至於火腿奄列,如果我知道佢咁大份,我應該會嗌其他野😂😂 其實佢都好好味,但係我成餐就食咗好多蛋🤪 蒜蓉多士用咗丹麥多士,甜甜地,冇平時茶記啲包咁乾,食下食下就唔小心食晒😚雖然講到成份真係好大份,但係實在太高質,所以我都食剩唔係太多😂😂 $50咁高質,絕對會再回頭!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

特色蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋 + 火腿奄列配蒜蓉多士

火腿奄列配蒜蓉多士

$50 (早餐)
特色蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋 + 火腿奄列配蒜蓉多士
火腿奄列配蒜蓉多士
  • 特色番茄濃湯通粉
2021-10-29 97 瀏覽
搵食途中比門口既裝修同「蕃茄湯·瑞士雞髀專門店」幾隻大字吸引左入去食😍入到黎既裝修都勁懷舊feel,好多舊式既廣告牌蕃茄濃湯通粉配招牌瑞士雞髀 🐔$52話明專門店,咁緊係一定要試佢地既招聘菜啦蕃茄湯好濃,幾”杰”身,多蕃茄粒,食落微酸,另外配有炒滑蛋瑞士雞髀可以斬件上勁好,食起上黎方便好多雞髀肉質勁嫩滑,瑞士汁好入味,唔太甜,必點👍🏻招牌厚切豬扒煎雙蛋飯配秘製香蔥豉油汁 🐷$48份量大,豬扒肉質厚實,但容易咬開,另外幾喜歡蔥油豉油汁撈飯,食落香口惹味😋忌廉紅豆冰 $32忌廉山十分之邪惡,食落係雲呢拿味,紅豆餡多新鮮菠蘿冰 🍍$26好解渴,菠蘿肉多,好清甜西多士🥪$25入面係粗粒花生醬餡,食落有咬口,不過唔係太夠熱食完就自己拎張單去「哩度埋單」埋單😂另外要讚下啲員工好好禮貌,同埋做野快手👍🏻

入到黎既裝修都勁懷舊feel,好多舊式既廣告牌

蕃茄濃湯通粉配招牌瑞士雞髀 🐔$52
話明專門店,咁緊係一定要試佢地既招聘菜啦
蕃茄湯好濃,幾”杰”身,多蕃茄粒,食落微酸,另外配有炒滑蛋

瑞士雞髀可以斬件上勁好,食起上黎方便好多
雞髀肉質勁嫩滑,瑞士汁好入味,唔太甜,必點👍🏻

招牌厚切豬扒煎雙蛋飯配秘製香蔥豉油汁 🐷$48

忌廉紅豆冰 $32
忌廉山十分之邪惡,食落係雲呢拿味,紅豆餡多
新鮮菠蘿冰 🍍$26
好解渴,菠蘿肉多,好清甜

西多士🥪$25
入面係粗粒花生醬餡,食落有咬口,不過唔係太夠熱

食完就自己拎張單去「哩度埋單」埋單😂

另外要讚下啲員工好好禮貌,同埋做野快手👍🏻
  • 招牌瑞士雞脾
荃灣大窩口Aeon自裝修完,比以前更好行😜宜家去親荃灣行街都會行埋過去咁好就腳地對面荃薈商場有間冰室,眼見裝修好特別,座位又闊落,決定入去一試餐廳內打卡位,傳統霓虹燈招牌,路牌等等因為兩個女仔都係愛甜,對主食唔大興趣,所以今餐小食當正餐👏🏼👏🏼👏🏼唯一既主食*咖喱牛腩飯咖哩汁少辣幾惹味,牛腩份量都多,而且夠淋最緊要有有2舊薯仔🥔(不能夠無)必點既瑞士汁雞脾🍗好大一隻滷得好入味,雞脾肉又嫩,咬完一啖又hi下d汁食菠蘿油出場啦😍 (一上枱食左先)熱辣辣嘅菠蘿包加埋片凍牛油有冰火感覺 雞湯浸什菇娃娃菜雞湯好清甜呀😍娃娃菜份量都多,如果配埋有粉絲就正啦😂飲品就叫左特飲(當甜品)忌廉紅豆冰同阿華田脆脆 真係好大杯兩杯都好好飲,紅豆冰幾重花奶味 阿華田好濃味 正💪🏼

餐廳內打卡位,傳統霓虹燈招牌,路牌等等

唯一既主食*咖喱牛腩飯

咖哩汁少辣幾惹味,牛腩份量都多,而且夠淋
最緊要有有2舊薯仔🥔(不能夠無)

必點既瑞士汁雞脾🍗好大一隻

滷得好入味,雞脾肉又嫩,咬完一啖又hi下d汁食

菠蘿油出場啦😍 (一上枱食左先)熱辣辣嘅菠蘿包加埋片凍牛油
有冰火感覺

雞湯浸什菇娃娃菜
雞湯好清甜呀😍娃娃菜份量都多,如果配埋有粉絲就正啦😂

飲品就叫左特飲(當甜品
忌廉紅豆冰同阿華田脆脆 真係好大杯
兩杯都好好飲,紅豆冰幾重花奶味 阿華田好濃味 正💪🏼
2021-09-14 119 瀏覽
呢間都算係附近嘅街坊飯堂,我都周不時會走嚟食。食物水準發揮平均,係快靚正之選~蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋+瑞士雞翼$50蕃茄濃湯入面有好多新鮮蕃茄,茄蓉湯底濃郁,酸酸甜甜好開胃,食到停唔到口~牛乳炒蛋又滑又嫩,口感一流!瑞士雞翼有兩大隻雞全翼,超多瑞士汁,適合重口味人士,我咬一啖再拎返落去游水點汁,一啖一滋味~金牌咖喱雞扒飯$52雞扒皮脆肉嫩,咖喱汁香濃,仲有咖喱薯仔,忍唔住就用啲汁撈晒啲白飯食晒。焗芝士西蘭花🥦$38新鮮熱辣,西蘭花上面滿佈濃濃嘅粟米芝士,實在好邪惡~紅豆冰$22(跟餐+$11)紅豆軟硬適中,份量唔少,係必點嘅冰室飲品~真係肥都要飲。華田脆脆$22(跟餐+$11)有華田脆脆鋪面,華田味勁濃郁,口感豐富,一試難忘。

蕃茄濃湯通粉配牛乳炒蛋+瑞士雞翼$50

金牌咖喱雞扒飯$52

焗芝士西蘭花🥦$38
新鮮熱辣,西蘭花上面滿佈濃濃嘅粟米芝士,實在好邪惡~

紅豆冰$22(跟餐+$11)
紅豆軟硬適中,份量唔少,係必點嘅冰室飲品~真係肥都要飲。

華田脆脆$22(跟餐+$11)
有華田脆脆鋪面,華田味勁濃郁,口感豐富,一試難忘。
2021-09-09 1024 瀏覽
到樓下冰室一定要吃它的茄通和瑞士雞系列,晚市一如既往的人流多,大約等了一陣子,荃薈這邊鋪位比較大,個人比較喜歡這邊。特色番茄濃湯通粉配牛乳炒蛋 - $50質地濃淍的蕃茄湯有一粒粒茄肉,充滿酸甜感非常開胃;細粒的通粉軟硬適中;牛乳炒蛋帶點濕潤感,好軟綿滑溜;13款可自選1款,當然選擇招牌瑞士雞脾,雞皮滷得深啡色好入味,甜度適中又有少少香料味,啖啖肉好嫩滑。吉列豬扒配厚切牛乳炒蛋治及票米什果沙律 - $53吉列豬扒炸得乾爽酥脆不油膩,入口鬆脆多汁;三文治裡面的厚切炒蛋夠香夠滑,大滿足;票米什果沙律拌勻沙律醬好清新可口。瑞士雞翼(3隻) - $38同樣滷得好入味,雞皮帶點亮澤,足足有三隻全翼。雞湯浸汁菇娃娃菜 - $38細嫩潤滑甘甜的娃娃菜大約有兩棵,份量比想像中多,雞湯好清甜。綠椰冰 +$11也頗多的去衣綠豆蓉,入口綿密帶甜,椰奶充滿椰香頗順滑。華田脆脆 +$11濃郁的華田味不在話下,鋪面的華田脆脆又脆又有點黏牙,頗特別。
特色番茄濃湯通粉

吉列豬扒
吉列豬扒
票米什果沙律

吉列豬扒配厚切牛乳炒蛋治及票米什果沙律 - $53
瑞士雞翼(3隻)
瑞士雞翼(3隻)

瑞士雞翼(3隻) - $38
同樣滷得好入味,雞皮帶點亮澤,足足有三隻全翼。
雞湯浸汁菇娃娃菜
雞湯浸汁菇娃娃菜

雞湯浸汁菇娃娃菜 - $38
綠椰冰&華田脆脆
綠椰冰

綠椰冰 +$11
也頗多的去衣綠豆蓉,入口綿密帶甜,椰奶充滿椰香頗順滑。
華田脆脆

華田脆脆 +$11
2021-09-08
今次又來到樓下冰室食飯,除咗必定食嘅瑞士滷水雞髀之外,今次仲試咗其他新野。今次仲叫咗半隻口水雞,口水雞上邊除咗平時會加花生之外,呢間餐廳仲加咗啲零食嘅粟米脆筒,非常之特別。頭先想講嘅係雞肉非常之嫩滑,烹調時間恰到好處,啲肉滑得來但係啲骨唔會有血水,主導啱啱熟就拎上嚟。而佢個醬汁亦都非常惹味,唔會太鹹亦都唔會太辣,啱晒我呢啲唔係好食得辣但係又想食辣嘅人。另外仲叫咗一碗蠔仔肉碎粥,佢嘅質素拍得住潮州打冷舖頭,好真材實料有好多蠔肉同埋肉碎,味道亦都唔錯。
2021-08-21 100 瀏覽
我係俾佢嘅裝修同香味吸引咗入去嘅🙃朝早食咗個小蘋果就到4pm食呢個<<特式番茄濃湯通粉配牛乳炒蛋配招牌瑞士雞髀>>($50)飽到晚餐都唔使食😳因為佢碗通粉大到有八成滿!隻碗都有我塊面咁大😂番茄湯底超濃郁! 撈到勁多番茄粒!不過我覺得佢係有落茄膏嘅😌Any肥,我鍾意佢有得揀正常同細中大辣!小辣已經超惹味🤤炒滑蛋好滑,但我唔太鍾意佢放埋落個湯入面!可能因為我叫咗辣湯底啦~所以蓋過晒炒蛋嘅蛋味同牛奶味😣雞髀亦都唔細!睇吓個比例就估到🙈鹹甜適中仲要非常入味,聞到好香嘅八角味👍🏻肉嫩易切易咬唔嚡口😋
我係俾佢嘅裝修同香味吸引咗入去嘅🙃
飽到晚餐都唔使食😳
因為佢碗通粉大到有八成滿!
隻碗都有我塊面咁大😂
特式番茄濃湯通粉配牛乳炒蛋配招牌瑞士雞髀

番茄湯底超濃郁! 撈到勁多番茄粒!
不過我覺得佢係有落茄膏嘅😌
Any肥,我鍾意佢有得揀正常同細中大辣!
小辣已經超惹味🤤

炒滑蛋好滑,但我唔太鍾意佢放埋落個湯入面!
可能因為我叫咗辣湯底啦~
所以蓋過晒炒蛋嘅蛋味同牛奶味😣

雞髀亦都唔細!
睇吓個比例就估到🙈
鹹甜適中仲要非常入味,聞到好香嘅八角味👍🏻
肉嫩易切易咬唔嚡口😋
2021-08-14
特式番茄濃湯通粉配牛乳炒蛋配招牌瑞士雞髀
  • 招牌瑞士雞髀
  • 蕃茄濃湯通粉
餐廳環境行懷舊氣氛,坐落舒適自在,等朋友嘅時候叫左個麻辣雞粒同椰汁綠豆冰,份量好多,好正!轉入正題,套餐當然要食番茄豬潤通!丹麥多士比較重牛油味,最好食噶係番茄湯通,新鮮番茄底無味精,但食到碗底先醒起唔記得要影相😭招牌瑞士雞亦個汁都幾好,炒蛋都對得住招牌,好滋味!其他食物就普通,茶餐廳來講都算cp高,好多人叫番茄湯通瑞士雞比叉燒炒蛋飯,炒蛋送飯一流,好多嘢想食,但好飽了!總體表現不過不失,性價比高!酸酸甜甜啱夏天食噶!

招牌瑞士雞亦個汁都幾好,炒蛋都對得住招牌,好滋味!

總體表現不過不失,性價比高!酸酸甜甜啱夏天食噶!
2021-08-10
用餐優惠
試食活動
  • 麻辣脆雞粒
  • 吉列魚柳珍寶腸炒蛋配牛油厚多士
「樓下冰室」面對悅來酒店,係一間好有舊香港情懷的冰室。冰室以四人座為主,坐位寛濶,周邊掛滿舊香港著名地方名牌。 食物方面,以蕃茄湯・瑞士雞脾為招牌菜。呢度下午茶餐選擇都幾豐富,茶餐價錢係由$26起,都幾扺食。茶餐……炸韮菜餃配飲品$30韮菜餡料飽滿,入口韮菜味香濃,餃皮炸至金黃,好香脆可口,唔油膩,配上沙律醬一齊食,酸酸甜甜,非常清新。 紅豆冰(跟餐改配加$10)紅豆冰係用玻璃高杯裝嘅,充滿懷舊風味,紅豆煮得够腍,加上淡奶,入口香滑。 招牌瑞士汁雞脾(單點$28) 雞脾以瑞士汁烹調,味道鹹中又帶少許甜,雞脾色澤油潤,肉質入口唔鬆散,軟腍有咬口。

茶餐……炸韮菜餃配飲品$30

紅豆冰(跟餐改配加$10)

招牌瑞士汁雞脾(單點$28)

2021-08-04 85 瀏覽
樓下冰室一向都好高質,😋佢有好多分店都好就腳,今日dinner time就同朋友嚟撐枱腳。🥰試下佢哋唔同嘅小食先。🤓叫咗幾樣,我同friend其實都好滿意,最令我驚喜嘅,一定係😍炒滑蛋配多士,因為佢哋多士唔係普通嘅白麵包,而係香酥嘅牛油麵包,🤤質感完全唔同,非常鬆軟,而另外佢哋嘅炒蛋都好香,加咗牛奶更加嫩滑。同場嘅🐤瑞士雞翼,清涼解渴嘅🧋粒粒紅豆冰,同埋經典鹹檸7,🍹同樣唔可以錯過~
樓下冰室一向都好高質,😋佢有好多分店都好就腳,
🤓叫咗幾樣,我同friend其實都好滿意,最令我驚喜嘅,
清涼解渴嘅🧋粒粒紅豆冰,同埋經典鹹檸7,🍹同樣唔可以錯過~
2021-08-03 65 瀏覽
星期六去左搵倉,搵左成朝總算搞掂,睇一睇錶已5點有多😩5點幾下午茶又好似唔夠飽,晚餐又未有咁就上下佢地個番茄濃湯通粉餐,好似都幾吸引咁一大碗番茄湯配上炒蛋仲可自選一款餸,瑞士雞翼丫唔該!個湯底真係唔講得笑,真心濃架喎,不自覺地一下一下一下咁就「吸食」左半碗(其實呢個湯好鬼熱,我應該係餓到痴痴地🤣),炒蛋就喎算特別!雞翼都ok好食,入味的!當然唔可以同太平館個D入口會溶個隻可比,但$50又真係十分合格有餘!雞翼真係好入味,最好咬的雞翼尖😍雞翼位都好食,最後加左$11叫杯咸檸7,食飽飽就返屋企喇
星期六去左搵倉,搵左成朝總算搞掂,睇一睇錶已5點有多😩

2021-07-03
2021-06-26 162 瀏覽
成日都經過呢間餐廳 見到佢入邊嘅裝修幾特別 都係玩懷舊 今日放工就去試吓估唔到除咗裝修靚之外 嘢食都幾好食食咗招牌蕃茄炒蛋湯螺絲粉 加咗牛肉叉燒 值得一讚好多餸 啲牛肉同叉燒食到最後一啖都仲有 個湯真係好濃郁 仲有蕃茄粒 最緊要係識落完全唔覺得有味精 飲晒成碗湯都冇口渴另一碗螺絲粉加咗個炸魚柳 炸魚柳又成隻手掌咁長 仲好厚肉 炸粉好薄 當然仲叫咗招牌瑞士汁雞髀 🍗 個瑞士汁真係好好味 如果有白飯應該會撈晒啲汁 雞髀肉都好亂 唔會鞋颯颯

估唔到除咗裝修靚之外 嘢食都幾好食

2021-06-22 142 瀏覽
之前已食過十分好味,所以今日專登找朋友過來吃晚餐今次來到我沒有再食常餐而食了其他食物,朋友最後叫了滑蛋义燒飯,份量2人食都可以好大份,滑蛋幾滑而且有不少蔥增加香味,义燒肥度剛好味道濃有口感,我們一起食最後都吃餘1/4。而我見到有泡飯和米線幾特別就叫了蕃茄薯仔墨魚牛肉米線,墨魚好爽口,牛肉都新鮮,湯底之前食過已覺十分好味啖啖蕃茄,米線幾滑同都是十分大份。這裡小食都不少,我就叫了每次必叫的瑞士雞翼,全翼大大隻,好入味十分濃郁。叫了食物,飲品有優惠,各自叫了一杯飲品,華田脆爆,朋友話味道勁濃又有口感,綠椰冰的綠豆蓉不少不太甜,椰汁幾解渴,最後結帳$162價錢十分合理而且質素都十分高。
之前已食過十分好味,所以今日專登找朋友過來吃晚餐