服務超差,打電話去叫外賣啫,好似出去錢差佢錢咁樣,唔鍾意做咪唔好接電話作囉!最好笑係去到攞外賣居然冇落到單真係一肚氣!都唔知好嬲定好笑!大家去食真係要慎重去考慮!
外賣自取
2023-07-20 484 瀏覽
我去過幾次香港仔食雞扒感覺一次比一次差年輕男員工掛住講電話仲要大大聲粗口橫飛,幫我落單落錯明明要2塊雞變左得1塊叫佢跟進改單又話已經落單不比改仲要同其他員工講唔可以改單。碟野到左塊雞唔熟又凍叫佢換扮聽唔到問佢邊個話事佢就話同佢講得嫁啦。廚房男員工又走出樓面大嘈又講粗口。大致同樓面員工講落左單可以再加野咩。罷明講緊我。(得2台客)前幾日email 投訴去公司 點知幾日都沒有回覆。連餐廳老闆都唔放客投訴係眼裡理都唔理d員工態度又點會好。決定以後都唔會再去垃圾粗口餐廳
2023-07-20
2023-02-13 668 瀏覽
這間雞扒飯,十幾年前真係好出名,當時只得一間係灣仔。佢嘅雞扒用炭爐燒,街頭就已經聞到香味,雞皮燒得又香又脆,雞肉爽嫩多汁,加上佢自家特製榨菜伴飯真係令人超級回味!吸引到當年係金鐘返工嘅我,lunch 時間行二十行去彎仔排隊食佢炭燒雞扒飯!味道至今難忘。事隔多年,今日途經香港仔舊大街,居然比我遇上了,當然不能錯過。榮式雞扒飯$61,份量多,兩大塊雞扒,肉質鮮嫩,只可惜雞扒不是攤銷的,靈魂不再。太可惜了!
這間雞扒飯,十幾年前真係好出名,當時只得一間係灣仔。

2023-02-07
🖍️序👉🏻👉🏻早上8半由新界入左香港仔漁光道做野,早餐都無食,1點幾落到舊大街,行了一圈都無其他餐廳特別想吃,然後極速0等待便進去了🏡環境🤵🏻‍♀️服務👉🏻👉🏻目測全店三四十個座位,有7,8成滿,我一個人獨食,旁邊都有個位可以放我的背包,非常好~另一點係,雖然有不少人,餐廳亦不算大,但都唔會好嘈雜,唔知係咪香港仔的居民特別有素質、會輕聲講野呢(香港仔既人睇到係咪好開心)我係一個比較喜歡食感覺、食環境的人,所以有得放低個袋、周圍唔嘈吵,已經開心左一半~然後1點45分左右,可能lunch time就黎夠鐘,顧客開始返番工,有更多空間,而店員都無踢枱,可以好自在咁坐多陣,然後先離開~正🍗食物👉🏻👉🏻點了一個雞扒肉燥飯($58)+凍奶茶($3),之後諗住抖抖、覆下訊息,點知一個訊息都未覆到,就已經上菜了~這碗雞扒肉燥飯,有一種黑椒味,有d..特別~ 凍奶茶少甜少冰,都十分符合我的期望~
🖍️序👉🏻👉🏻
🏡環境🤵🏻‍♀️服務👉🏻👉🏻
🍗食物👉🏻👉🏻
2023-02-09
2022-09-01 641 瀏覽
難得去一去香港仔,一直有人同我推介榮式雞扒。今天就試一試!我叫了一個雞藕天成飯,加一杯荔枝梳打。碟飯嚟到,已好吸引,飯會跟一些酸菜譜和疆蓉,配飯可以開胃啲,又可以解雞扒和蓮藕的油。講到主角了,到底點整,可以整得咁好食架!塊雞扒皮是脆的!兩塊蓮藕都好香好好食呀! 我都想學識點整,咁我就可以天天自己整嚟食啦!荔枝梳打都好好飲,梳打水是自己加的,所以加到尾時便開始無曬梳打味了!整體我仍是覺得好好味!滿足的一個午餐
難得去一去香港仔,一直有人同我推介榮式雞扒。

今天就試一試!

我叫了一個雞藕天成飯,加一杯荔枝梳打。

整體我仍是覺得好好味!滿足的一個午餐
2022-08-27 374 瀏覽
以前中學嘅時候成日喺度食lunch都好多人😂但係今日晚飯時間入去得兩台客🙈服務就正正常常啦🙆🏻‍♀️榮式雞扒配榮式撈丁🍖($50)撈丁上面有薑蓉,榨菜(應該係榨菜😂),花生碎同埋椰菜🥬仲會上埋出前一丁嗰包麻油鹹鹹地嘅榨菜送飯一流👍🏻🍚可惜冇叫飯🥲不過出前一丁就唔係太夠味啦🙊而雞扒就脆脆地😍同埋食落都幾香💓不過就略嫌唔夠肉汁🧐榮式雞扒配叻沙米🍜 ($52)喇沙上面有兩舊好大舊嘅油豆腐🥰吸晒啲湯都幾好味👍🏻喇沙嘅椰漿味都幾香🧉不過都係唔夠鹹同埋啲米粉煮得太淋🤨雞扒嘅評語就同上面一樣~價錢嚟講好似我哋咁嗌個人覺得都尚算抵食💵如果想要兩塊雞扒再叫嘢飲🍹價錢就要去到$70-80一位,就有啲貴啦😂
以前中學嘅時候成日喺度食lunch都好多人😂
但係今日晚飯時間入去得兩台客🙈
服務就正正常常啦🙆🏻‍♀️

榮式雞扒配榮式撈丁🍖($50)

撈丁上面有薑蓉,榨菜(應該係榨菜😂),花生碎同埋椰菜🥬
仲會上埋出前一丁嗰包麻油
鹹鹹地嘅榨菜送飯一流👍🏻🍚可惜冇叫飯🥲
不過出前一丁就唔係太夠味啦🙊

而雞扒就脆脆地😍同埋食落都幾香💓
不過就略嫌唔夠肉汁🧐

榮式雞扒配叻沙米🍜 ($52)

喇沙上面有兩舊好大舊嘅油豆腐🥰吸晒啲湯都幾好味👍🏻
喇沙嘅椰漿味都幾香🧉
不過都係唔夠鹹同埋啲米粉煮得太淋🤨
雞扒嘅評語就同上面一樣~

價錢嚟講好似我哋咁嗌個人覺得都尚算抵食💵
2022-08-08
實不相瞞其實我都好少食呢間雞扒專賣店😅記得食過一次啲雞扒質素都幾香脆🔥 今日食完大失所望🌝同一般茶記真係無分別 唔使特別試 CP值比較低⭐️ 雞藕天成 💕第一次見呢個名都幾好笑🤣 首先有一塊烤雞扒🍗見到同茶記冇分別好乾好薄🌚記得以前有一次食係Juicy既 除咗黑椒之外冇乜其他味🌶 豉油汁只係淋喺飯度完全唔入味🍚 原本對藕餅有啲期望🤨 但係又乾又油 蓮藕味突出食之無味⭐️ 榮式燒雞扒 (舊大街) (香港仔)📍 香港仔舊大街58-62號地下1-2舖

⭐️ 雞藕天成 💕

⭐️ 榮式燒雞扒 (舊大街) (香港仔)
📍 香港仔舊大街58-62號地下1-2舖
2022-03-20 358 瀏覽
價格正常,午餐價錢$63。但個雞扒就真係又細又薄,個肉燥偏鹹。由開張既時候覺得好食,但呢一年裡面個質素越黎越差,未知是否疫情影響為節省成本而降低食物質素,沒有食物質素又何來有人幫襯呢?

外賣自取
2022-01-18 416 瀏覽
Lunch冇idea,朋友推薦來吃了雞扒。第一次吃這個雞排,本來滿懷驚喜,因為朋友一直一直在推薦,結果 我覺得這個雞排 就一般吧!雞排是比較香,but味道沒有想象中的驚喜。我點的是一個辣嘅面,雞扒 可能再香脆一點會更好!我覺得面同 薑蔥+蒜蓉+辣醬非常好吃。
Lunch冇idea,朋友推薦來吃了雞扒。
我點的是一個辣嘅面,雞扒 可能再香脆一點會更好!
我覺得面同 薑蔥+蒜蓉+辣醬非常好吃。

2021-11-25 343 瀏覽
去咗香港仔上班 食個午餐同事帶去食港式嘢入去發現原來有好多分店嘅連鎖店-入對去食咩冇乜頭緒見餐牌有個手指公指住肉燥雞飯好 咁就食佢啦午餐有埋飲品$56 中價食品味道同我平時食嘅肉燥飯有所不同 好重疆味汁好濃 雞扒就炸到好翠 但有啲干身-下次會再試其他香港仔食物 想試吓其他食物比較吓
去咗香港仔上班 食個午餐

汁好濃 雞扒就炸到好翠 但有啲干身
下次會再試其他香港仔食物
想試吓其他食物比較吓
2021-09-20 464 瀏覽
印象中很久以前第一次食榮式雞扒係某朋友介紹,專登去銅鑼灣榮式雞扒食雞扒,個時既雞扒真係大塊又好食。下午茶時間,上OpenRice 網站搵下香港仔有咩食,見有榮式雞扒餐廳,呢個係update既下午茶餐牌。榮式炸雞扒+ Drink $28炸雞脾要等15分鐘,新鮮炸出黎,味道唔錯雞扒包+Drink $29個包用壓三文治機烘熱+雞扒+炒熟洋蔥+生菜,熱食都好食嘅,不過覺得咸左啲,同埋雞扒無咩特別又唔大塊。下午茶餐可+$8 選擇烏冬/公仔麵烏冬彈牙,不過個湯都係咸左啲凍飲各+$3凍菜蜜、凍咖啡P.S:為何大不如前?第一次食榮式雞扒令我難忘佢既雞扒,又大塊,好滑,味道好野味。今次去可能食tea,價錢反晒質素份量?但望望隔離兩枱食既雞扒飯,雞扒睇落無以前甘大塊甘吸引今次食既雞扒較咸又細塊。如果再食下午茶,未能吸引到再去食既想法。

榮式炸雞扒+ Drink $28
炸雞脾要等15分鐘,新鮮炸出黎,味道唔錯

雞扒包+Drink $29

下午茶餐可+$8 選擇烏冬/公仔麵
烏冬彈牙,不過個湯都係咸左啲

凍飲各+$3
凍菜蜜、凍咖啡

2021-09-19
2021-08-27 251 瀏覽
✨榮式雞扒榮式撈丁✨大少至愛梗係公仔麵🍜當然唔會成日有得食喇都係間唔中一次半次咋榮式係薄切雞扒皮煎得好脆肉都好入味好嫩間唔中一次半次都可以試下👍🏻✨榮式燒雞扒 (舊大街) (香港仔)📍香港仔舊大街58-62號地下1-2舖
✨榮式雞扒榮式撈丁✨
大少至愛梗係公仔麵🍜
當然唔會成日有得食喇
都係間唔中一次半次咋

榮式係薄切雞扒
皮煎得好脆
肉都好入味好嫩

間唔中一次半次都可以試下👍🏻

✨榮式燒雞扒 (舊大街) (香港仔)
📍香港仔舊大街58-62號地下1-2舖

2020-08-30 1710 瀏覽
港島人對榮式雞扒相信應該唔會陌生,但作為九龍人,第一次食嘅時候仍然會覺得驚為天人。雞扒當然係榮式嘅王牌,自己其實好少選擇雞/雞扒飯,因為只要餐廳稍為失手,雞肉就會變得乾爭爭,白白浪費咗個主菜。眼見只係普通茶記,當然擔心水準,但既然識食同事大力推介,所以都試咗。既然唔放心,就當然揀兩個主菜㗎啦,所以揀咗藕餅,因為都比較少喺街食到(當然可能只係因為我大鄉里)。結果上菜嘅時候,一見到塊雞扒就知道唔會令人失望,肉質非常之鮮嫩,而且非常juicy,而藕餅亦都爽脆,配合薑蔥,整體味道非常有驚喜。影相當日就叫咗跟飯,及後再幫襯嘅時候就嘗試過出前一丁,坦白講以咁普材料計,味道真係算中上,但其實價格亦都比一般茶餐廳高,坐得又唔係好舒服,所以之後都少去咗。而且諗深一層,其實調味都幾重手,而且多數都係煎炸食物,要確保自己有足夠quota / 運動先至好食。

2020-06-16 987 瀏覽
一到放午飯時間,榮式便會很擠。顧客以年輕人為主,深得同事之心,他們都特別愛吃台風料理。由於早到,很快便有位子。小店的裝潢,如那些線條過度設計的餐椅;整體窘迫的格局…都給人雜亂的感覺。卡位坐得還算舒服,只是枱與枱之間甬道狹窄,出入有些困難,較豐滿的食客,建議可揀選中間的座位。我點了主打的雞排飯($56),配搭凍奶茶(+$2);同事點了雞藕天成($53),配飲熱檸茶不用加錢。雞排大塊、味嫰滑、帶胡椒香,可惜沒有雞味。關於這點我不強求,個人覺得可以接受。伴碟椰菜非常爽脆、好味,是最早被我解決的小物件。只有那原本期望甚高的蔥油,卻有點落差。沒有薑的蔥油,就是個沒有主的魂魄,起不到調味的作用…舌尖感覺詭異! 凍奶茶很大杯,選擇轉凍飲只+$2,真是街坊友誼價! 茶味不濃,但夠凍。嘴饞的我見獵心喜,向同事要了半块藕餅 ,真是喜出望外。印象中傳統的藕餅很硬、很有嚼勁;但它卻是非常柔軟、不用咬已經散開,且十分美味。可是我吃了一半的藕餅,也沒吃到絲毫蓮藕的味道,是因為已切成很小的顆粒,令囫圇吞棗的我覺察不到?份量差不多的兩份餐,同事的套餐只賣$53,而我那份餐卻賣$56。比較起來,雞藕天成明顯更抵食。操不
一到放午飯時間,榮式便會很擠。
顧客以年輕人為主,深得同事之心,他們都特別愛吃台風料理。
操不純正廣東話的服務員,非常熱誠,縱使有時較為論盡,表現卻很積極。斟水添茶,也一叫就到。
到榮式,食藕餅,夠份量,好味道。

• 雞藕天成
特登嚟試食,結果特登開account比差評一坐低咁啱另外兩台客食完走人,我地落完單,出埋張單擺枱面,叫左春卷同雞扒飯。一直等咗廿幾分鐘,毫無動靜,好肚餓但唔想做冇耐性西客,唯有一直同侍應眼神交流。中途有人入嚟買外賣,點知外賣等咗一陣好快走咗,我哋都仲未有忍唔住催一催,侍應貌似剛訓醒同緊張去催廚房,幾分鐘內立即一次過出到春卷同碟飯,原來真係漏單。搞得嚟白等咗半個鐘其實漏單係常見,但全場得我哋一枱客,2,3個侍應,有老有嫩,行出行入都唔醒水,撞啱我同男朋友真係好肚餓又滿心期待,結果係一肚氣飽哂。餐廳say句sorry好簡單,但做客嘅真係成晚心情頹哂。食物冇掂過,80幾蚊錢照比哂。希望下不為例,不過不會再幫襯
特登嚟試食,結果特登開account比差評
搞得嚟白等咗半個鐘

食物冇掂過,80幾蚊錢照比哂。希望下不為例,不過不會再幫襯