2023-02-09 139 瀏覽
Hainanese chicken crave eased and satisfied 🙂.😇delicate chicken meat, without layer of fat nor bone that made mouthful of enjoyment with the specially seasoned and not-oily-rice .😋neither of us are fan of bak kut teh, this particular pork rib soup has been modified and perfectly matches the local’s taste bud 🤣😋 love how they’ve used different parts of the pork bone to create diff textures but they’re generously putting many other ingredients tgt which made it more like a dish rather than soup 😆
😋greedily ordered other dishes to try, the grilled pork neck isn’t charcoal type but it goes so well with their seasoning😜not too fatty/ oily
🤩mala chicken feet, a twist to accommodate local taste bud(again?) but it’s good too! Pinch of spices only!
😍topped with a plate of salted egg fries at $44, wonder if people would really order from a la crate menu of $88?
🤭iced tea tastes more like HK style than Thai
😋10/10 if we didn’t order the sides, but just the chicken at first place, probably we will order 1 more chicken rice instead 🤤
💰HK$190, barely finish and we packed 1 bowl of rice and more than half plate of the pork neck home

#vanatery
#vaneatsingapore
#topbiteshk #foodporn
#foodgasm #tophongkongrestaurants
#forkyeah #hkrestaurant #hkrestaurants
#hkfoodies #hkfoodblogger #hkfoodblog #ilovehongkong #hk #hkig #hkiger #hongkongeats #discoverhongkong #foodaholic #hkfoodlover #instagood #foodphotography #foodspotting #hongkong #香港美食 #香港好去處 #相機食先 #oishi #美味 #栢檔極品海南雞飯
2023-02-07
  • 豬頸肉飯
  • 海南雞
2022-07-10 536 瀏覽
自11年前離職都冇喺呢度食,呢間餐廳當年唔係呢個位,今日約朋友過嚟呢邊攞嘢,見返呢間,同朋友講完揀呢間嘅原因,朋友話係我回憶嘅味道。不過今日嚟到最唔慣因為係悶熱嘅天氣喺店裡面覺得唔夠涼(可能冷氣壞了吧)…等到朋友嚟可以點餐時,朋友話可以食一人餐,起初我都猶豫,戒飯多時嘅我已經好耐冇食咁多飯(最後好努力食咗半碗)…如果食晒啲飯,我應該忙足一日全日唔駛食嘢。不得不提,個湯真係好足料👍🏻滿足嘅一餐😊

海南雞一人餐
海南雞一人餐
近一兩年海南雞飯店越開越多,講起海南雞飯始祖,不得不提這一間「栢檔極品海南雞飯」。以前係幫襯近廟街嘅佐敦店,網上返查返記錄,😱原來2009年已經喺度,之後仲越開越多分店,但依2年可能因為疫情關係分店數目已經減少了很多🥺,咁岩經過淘大商場見到佢,就入去食個午餐,順便懷緬一下。😂😂舖頭細細,座位正正常常快餐店格局,食物方面,海南雞份量非常足夠,食落都幾軟滑,有少少雞味,油飯都好食,主打冇味精嘅老火湯,味道就比街飲嘅例湯稍為淡咗少少,👏🏻不過食完呢餐之後都冇味精口渴嘅感覺,所以都信佢無味精,依個價錢都絕對可以接受😆😆。總括來講,如果喺附近想食個快餐,或者想坐低食海南雞飯嘅,都係個幾好的選擇。👍🏻

海南雞飯
海南雞飯
2022-05-06 266 瀏覽
◐ ◑ ◒ ◓ ◐ 海南雞飯滑脫脫加埋雞油飯,一個字,正!◑ 香煎手剁魚香肉餅飯一見到仲以為係豬扒😂 細心到切埋出嚟❤️ 絕對係加分位◒ 味菜腎片好似只係食到腎片🫣 冇味菜⋯◓ 皇牌無味精湯每次去到一定要飲呢個南瓜粟米湯,不過今次有啲失望,冇以前咁濃味🙈
◐ ◑ ◒ ◓

◐ 海南雞飯
滑脫脫加埋雞油飯,一個字,正!

◑ 香煎手剁魚香肉餅飯
一見到仲以為係豬扒😂
細心到切埋出嚟❤️ 絕對係加分位

◒ 味菜腎片
好似只係食到腎片🫣 冇味菜⋯

◓ 皇牌無味精湯
2022-05-01
2022-02-12 429 瀏覽
我愛吃海南鷄飯 特別是油飯 今天經過淘大商場 想起朋友曾介紹這小店 快餐店形式 面積不大 可能因疫情 很少顧客 我進入時 只有2枱客人餐牌上除了招牌海南雞飯 還有元蹄 肉骨茶 煎剁魚餅 滷豬頸肉及其他小食 店員向我推薦海南鷄飯套餐 有9折優惠 包括無骨鷄 蠔油生菜 油飯 湯 及雪米磁送上時感覺整體色彩鮮明黃油油的鷄件 很滑 鷄味較淡紅彤彤的南瓜紅蘿蔔粟米鷄湯 味道不錯鮮綠色的生菜 普普通通帶有香蒜粒微黃的油飯 比較粘口 香味也ok最欣賞是配上的3款醬汁 顏色漂亮 分別是香甜豉油 甜酸醬 蔥油 很能引起食慾吃飽飽後 還有一粒綠茶雪米磁作甜品 總體來説 不算特出 但也不過不失 沒有失誤
送上時感覺整體色彩鮮明
吃飽飽後 還有一粒綠茶雪米磁作甜品
總體來説 不算特出 但也不過不失 沒有失誤
2022-02-11
2021-12-08 387 瀏覽
九龍灣嘅海南雞飯,感覺上價錢同質素唔太成正比,海南雞個雞皮部分位置啲脂肪好厚。一人餐包一碟菜同飲品,份量適中。不過服務態度幾好,姨姨好友善,會主動斟水,講嘢有禮貌。
2021-11-18 275 瀏覽
栢檔我由中學時期👩🏻‍🏫就開始食。我以前唔單止鍾意食海南雞,仲有鍾意食佢嘅豬頸肉。😋😋仲有佢嘅湯都係必飲嘅,每次個湯都有好多南瓜🎃🎃,好足料!🤤🤤🤤佢啲海南🐓雞皮下面會有啫喱同埋都好好嫩滑。😍😍而佢啲🐖豬頸肉都燒到好脆,仲有啲肉汁,好好食。😚😚😚但係我見住由佢$4x加價加到依家$60。😵😵但份量一樣冇變,一樣咁少😣😣,都係食唔飽,真係越嚟越唔抵。😪😪😪

2021-11-03
呢間店 我讀緊中學嘅時候已經有食 之前嘅味道好明顯好食好多 之後食 完全冇雞味 係食嗰三款調味料嘅味🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃重點係我以為可能係一次嘅失誤 點知我等下一次再買嘅時候都係咁🤭🤭🤭我仲要買左兩盒雞飯 兩盒嘅雞都冇味又係食調味料🙄如果真係黎呢間食嘅話 食豬仲好過起碼有味但係黎呢間店都係想食海南雞飯姐咁不如去第二間食 呢一區又唔係得呢一間店有海南雞飯🤙🏻🤙🏻
呢間店 我讀緊中學嘅時候已經有食
但係黎呢間店都係想食海南雞飯姐
咁不如去第二間食 呢一區又唔係得呢一間店有海南雞飯🤙🏻🤙🏻
外賣自取
2021-10-07 297 瀏覽
九龍灣淘大分店, 行過食個下午茶餐先, 選中此間,以為海南雞專門店一定有水準, 點知中伏下午茶餐極品海南雞飯+汽水$42雞肉唔滑唔香, 雪藏雞, 完全冇雞味。😐醬油普通, 唔香。完全食唔出是什麼油飯, 唔香唔薑, 唔好味:可能大××, 美×連鎖快餐好食過佢囉。環境- 一般,快餐格局 4分食物- 失望: 4分男仔員工都叫做有禮, 加左1分比佢總評- 只可以比到5分佢食物質素真係好一般, 如果中秋套餐咁貴, 唔化算。 <以上為個人意見, 有人讚有人彈, 自己決定>

下午茶餐
極品海南雞飯+汽水$42

雞肉唔滑唔香, 雪藏雞, 完全冇雞味。😐

醬油普通, 唔香。

完全食唔出是什麼油飯, 唔香唔薑, 唔好味

可能大××, 美×連鎖快餐好食過佢囉。

環境- 一般,快餐格局 4分
食物- 失望
: 4分
男仔員工都叫做有禮, 加左1分比佢
總評- 只可以比到5分

佢食物質素真係好一般, 如果中秋套餐咁貴, 唔化算。
<以上為個人意見, 有人讚有人彈, 自己決定

2021-10-05 147 瀏覽
九龍灣呢間海南雞店長期見到門口有人等緊外賣,感覺佢哋嘅海南雞唔錯,就入去試吓佢哋嘅海南雞🐔,除咗單點之外,佢哋都有set可以比大家order,價錢都唔算特別貴~-一人套餐 (海南雞+雞油飯+時菜+凍奶茶🥤) 套餐份量都可以,海南雞好嫩滑,中間真係見到夾住一層脂肪🤤油飯亦都好香口,比較欣賞佢地嘅薑蔥汁,同出面食嘅有啲唔同,食嘅時候,基本上唔會食到有薑,淨係有淡淡的薑味,幾正😍

-一人套餐 (海南雞+雞油飯+時菜+凍奶茶🥤)
2021-10-03 99 瀏覽
𝒞𝒽𝒾𝓃𝑒𝓈𝑒 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒦𝑜𝓌𝓁𝑜𝑜𝓃 𝐵𝒶𝓎今日試左佢既一人套餐,有得食一個主食、一杯野飲同一個時菜,係一個好健康既配搭。🌟 極品海南雞梗係試佢既海南雞啦,份量唔算特別多,但係食落肉嫩皮薄,唔會太多脂肪。配埋個黃油更加美味。好鐘意佢配左三個醬汁,自己鐘意點咩都得,又唔會食死一隻醬汁會悶。飲埋杯凍奶茶,爽。📍栢檔極品海南雞飯 𝐏𝐚𝐤 𝐃𝐨𝐧九龍灣牛頭角道77號淘大商場一期地下G107號舖𝘚𝘩𝘰𝘱 𝘎107, 𝘎/𝘍, 𝘗𝘩𝘢𝘴𝘦 1, 𝘈𝘮𝘰𝘺 𝘗𝘭𝘢𝘻𝘢, 77 𝘕𝘨𝘢𝘶 𝘛𝘢𝘶 𝘒𝘰𝘬 𝘙𝘰𝘢𝘥, 𝘒𝘰𝘸𝘭𝘰𝘰𝘯 𝘉𝘢𝘺

🌟 極品海南雞

飲埋杯凍奶茶,爽。

📍栢檔極品海南雞飯 𝐏𝐚𝐤 𝐃𝐨𝐧
九龍灣牛頭角道77號淘大商場一期地下G107號舖
2021-09-13 120 瀏覽
𝒞𝒽𝒾𝓃𝑒𝓈𝑒 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒦𝑜𝓌𝓁𝑜𝑜𝓃 𝐵𝒶𝓎咁啱有張半價𝘤𝘰𝘶𝘱𝘰𝘯,所以試下呢間餐廳,入到去見到無味精靚湯問朋友係咪真係無味精,點知比𝘥 姐姐聽到話佢地呢道全部真材實料,仲話如果揾到有味精請我地食。👧🏻一人套餐 𝑴𝒆𝒂𝒍 𝒇𝒐𝒓 𝒐𝒏𝒆 ($74)🌟皇牌無味精靚湯 𝗦𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 𝗠𝗦𝗚-𝗳𝗿𝗲𝗲 𝘀𝗼𝘂𝗽 配 極品海南雞 𝗛𝗮𝗶𝗻𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗢𝗶𝗹 𝗥𝗶𝗰𝗲 配 健康時菜 𝗦𝗲𝗮𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗩𝗲𝗴𝗲𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲海南雞🐓既肉幾實淨而且幾滑,冇雪味,份量都算多,配左三個醬任君選擇,加埋油飯一齊食覺得幾好味😙🌟秘方滷燒豬頸肉飯 𝗥𝗼𝗮𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗖𝗵𝗲𝗲𝗸 𝗿𝗶𝗰𝗲 ($𝟰𝟮) 配 細肉骨茶 𝗕𝗮𝗸 𝗞𝘂𝘁 𝗧𝗲𝗮 (+$𝟭𝟴)今次叫左輕量版,但其實同出面𝘧𝘶𝘭𝘭 𝘴𝘪𝘻𝘦 差唔多,佢既豬頸肉燒得剛剛好,𝘥 皮仲食到脆脆口感,肉質唔會好乾,本身有調味,幾高質。個肉骨茶係加配既,但覺得真係值,落左好多料,食到豆卜、豬肉、黨參等。佢唔係出面好濃郁既果種肉骨茶,反而係淡淡藥材味再帶少少甜味既,𝘧𝘦𝘦𝘭到幾補身下,入面既豬肉係有筋有

👧🏻一人套餐 𝑴𝒆𝒂𝒍 𝒇𝒐𝒓 𝒐𝒏𝒆 ($74)

今次叫左輕量版,但其實同出面𝘧𝘶𝘭𝘭 𝘴𝘪𝘻𝘦 差唔多,佢既豬頸肉燒得剛剛好,𝘥 皮仲食到脆脆口感,肉質唔會好乾,本身有調味,幾高質。個肉骨茶係加配既,但覺得真係值,落左好多料,食到豆卜、豬肉、黨參等。佢唔係出面好濃郁既果種肉骨茶,反而係淡淡藥材味再帶少少甜味既,𝘧𝘦𝘦𝘭到幾補身下,入面既豬肉係有筋有肉,唔係成舊都瘦肉,連飯🍚一齊食好𝘮𝘢𝘵𝘤𝘩,連平時唔好飯既我都差唔多成碗飯食晒😍

雖然唔知係咪真係冇味精,但食完𝘴𝘰 𝘧𝘢𝘳 係冇口渴既。整體感覺唔錯,可以𝘦𝘯𝘤𝘰𝘳𝘦😄

📍栢檔極品海南雞飯 𝐏𝐚𝐤 𝐃𝐨𝐧
九龍灣牛頭角道77號淘大商場一期地下G107號舖
2021-08-04 213 瀏覽
海南雞專門店雞的確幾嫩滑,但無乜味🙁同埋比左個好肥嘅位我🙁🙁🙁喇沙面好難食😨😨😨麵痴埋一舊舊,唔入味(which 好makes sense 因為個湯跟本都只係好稀同無咁香嘅公仔麵湯味😨)試左個friend 嘅油飯,一樣唔夠油同薑黃味🙁但對我黎講海南雞飯嘅油飯一樣係重點,如果唔係我去食燒味油雞算啦🙁十級唔推薦
海南雞專門店
雞的確幾嫩滑,但無乜味🙁同埋比左個好肥嘅位我🙁🙁🙁
海南雞

喇沙面
喇沙

十級唔推薦
2021-06-21 260 瀏覽
雖然呢間餐廳門口見佢攞過好多獎,但又未去到感神級嘅海南雞,我自己覺得佢地嘅辣椒醬辣椒醬係唔錯嘅,當然有啲人會覺得佢地其他醬唔算正宗海南雞,不過呢間唔係我食過幾難食嘅海南雞,佢地嘅雞水準唔算穩定,一時幾滑一時比較柴,主要睇雞嘅部位,不過總括黎講唔錯嘅
2021-05-25 335 瀏覽
整嗰幾個飯要等成2個鐘!時間一拖再拖!以後唔會再食!本身已經無款揀,一㩒入去得3個飯揀。已經全部揀晒同一款飯,都可以搞成2個鐘!望住個app寫個外賣仔企喺度等左粒幾鐘,你整嗰幾個垃圾飯要全世界喺lunchtime等你2個鐘!唔識煮飯就唔好阻住地球轉啦!
整嗰幾個飯要等成2個鐘!時間一拖再拖!
外賣送餐