2023-12-30 869 瀏覽
年尾家庭聚會,包左柴門間房做私人派對,估唔到可以裝飾得咁靚咁有聖誕氣氛🎄👍前菜,餐湯,主菜到甜品都好多選擇,我地一行16人都揀到想食既食物🥰推薦前菜鴨肝,雖然唔係鵝肝,但都煎得好香好滑😋 去到餐湯,屋企人揀既龍蝦湯好吸引,不過我唔好西湯既,竟然有燉湯揀,仲要夠熱足料,超有誠意👏主菜屋企人喜好唔同,有豬有牛有羊,仲有意粉,樣樣都好熱好精緻!我食牛扒,塊扒煎得幾香,而個配菜焗薯都做得好出色好香芝士味👍甜品老婆食左焦糖燉蛋,似乎都好岩佢口味🙌 我揀既芝士蛋糕都唔錯,完美作結😋 人均$400-500左右,節日黎講,性價比真係幾高!鍾意飲酒既咁樣包間房,一班人慢慢飲下食下傾下偈,都係一個幾relax又幾chill既選擇!
推薦前菜鴨肝,雖然唔係鵝肝,但都煎得好香好滑😋
蝦多士
熟成牛扒
羊架
焦糖燉蛋
2023-10-21 1111 瀏覽
不算驚喜,但食物都算美味。只是餐例湯份量太少。麵包「不斷」供應,但不是熱的,份量就「 孤寒」咗少少。前菜焗及青口美味,巴馬火腿沙律也是少少的,夠新鮮。叫咗油封鴨,肉質有D乾,唔係好正宗。甜品朱古力疍糕有少少硬,但不太過甜,都算正,餐啡個杯又係細細的!
2023-10-20
2023-06-22 1835 瀏覽
9龍人過港島唔係好識搵好野食,屋企人話呢度啲扒唔錯,咁就黎試下,餐廳位於商業大廈,位置唔難搵,用餐環境亦都好寧靜,可以好好享受食物見openrice其他食評有羊,本身想試,但用餐果日lunch menu冇羊😞前菜個湯好濃好飲,條春卷好好食!!可能我本身唔好麵包,所以片包我就覺得麻麻地,驚喜嘅係,前菜唔單止有菜,仲有生果(我食完生果先記得影相🤣)牛柳我揀5成熟。味道不過不失,但肉質有少少失望,有少少韌,要用多少少力先切到食唔出紅酒汁薯泥好食,不過如果唔好整咁爛,有返啲薯粒,有咬口我會更鍾意同行屋企人揀咗豬鞍,呢味係我想回頭嘅重點!!!侍應話呢款豬建議9成熟,咁梗係聽推介唔要全熟啦首先個汁係好味而肉質係「爽」架!!!而且表面煎到又甘香又脆脆地我本身怕怕地豬羶味,所以出街食飯好少揀豬嘅菜,但呢塊豬鞍冇我好怕嘅豬味,而且肉質又彈又爽,勁想搶咗屋企人個餐黎食試完屋企人分畀我試果塊肉之後,我已經忍唔住講,我下次黎要揀豬最尾唔少得甜品——法式焦糖燉蛋小妹本身就唔太好甜野,但係黎得到又好想試而我又相當喜歡呢個燉蛋,我一直以為燉蛋都會好甜,起碼食過坊間某啲都真係好甜,但係呢個唔係,佢嘅甜度好啱我口味,可

前菜個湯好濃好飲,條春卷好好食!!

食唔出紅酒汁
薯泥好食,不過如果唔好整咁爛,有返啲薯粒,有咬口我會更鍾意

同行屋企人揀咗豬鞍,呢味係我想回頭嘅重點!!!
侍應話呢款豬建議9成熟,咁梗係聽推介唔要全熟啦
首先個汁係好味

而肉質係「爽」架!!!而且表面煎到又甘香又脆脆地

最尾唔少得甜品——法式焦糖燉蛋
小妹本身就唔太好甜野,但係黎得到又好想試
而我又相當喜歡呢個燉蛋,我一直以為燉蛋都會好甜,起碼食過坊間某啲都真係好甜,但係呢個唔係,佢嘅甜度好啱我口味,可能係焦糖量冇其他咁多🤔不過,對我黎講,呢個焦糖嘅份量已經足夠

總括,個豬鞍令我好回味,雖然柴灣對我黎講有啲遠,但係有機會會想再黎
2023-06-11
  • 法式焦糖燉蛋
2023-05-31 1213 瀏覽
Always a pleasant dining experience and excellent food here. Over the years we tried a few times and the restaurant has never failed us in terms of service and cuisine alike.每次到訪都可享受到廚師用心的食物,以及優雅的用餐環境。在柴灣工廠區內的樓上餐廳,多年來都保持如此水準,值得稱讚和推薦!

2023-04-26 1616 瀏覽
我和三位朋友在星期六晚上光顧了柴門西餐廳,這是一家提供fushion 菜的餐廳。這家餐廳位於一座活化工業大廈的樓層內,裝潢典雅,氛圍非常舒適。我們點了一些前菜和主菜,其中最令人印象深刻的是焗蠔和海魚。焗蠔經過精心製作,味道鮮美,融合了奶油和香料的味道,非常美味。海魚也非常令人驚艷,烤得恰到好處,肉質鮮美,搭配上新鮮的蔬菜和美味的醬汁,讓人回味無窮。此外,我們還品嚐了煙三文魚意粉和大蝦意粉,這兩道意粉都很好吃,份量也十分慷慨。煙三文魚意粉的醬汁非常濃郁,而大蝦意粉的龍蝦汁更是美味。除此之外,我們還點了一道中式燉湯,非常入味,學下去很舒適温暖。最後,我們還點了一支紅酒,服務員非常友善和幽默,提供了很多有用的建議和推薦,整個晚上氣氛良好。總的來說,我們在柴門西餐廳度過了一個愉快的晚上。雖然因為在座有人不吃牛的關係,我們沒有點到牛扒,不過菜式和服務水平都非常出色,讓我們感到非常滿意。

西式酒小卡車
海魚魚柳
  • 前菜
  • 柴門焗蠔
2023-02-13 1748 瀏覽
轉眼間已經兩年沒有來這間位於柴灣的“ 柴門CmOn ” 今次再度~食物仍然保持水準👍份量亦十分足夠,價錢合理,服務態度💯我們點了:煎封鴨腿配黑醋汁👍👍👍香煎加拿大天然豬鞍配蜜糖👍👍👍雞尾酒蝦配意式鮮香草蕃茄汁燴蔬菜意粉👍👍燴加拿大天然豬臉頰配薯蓉👍👍👍慢煎冰鮮三文魚柳配青豆意大利飯👍👍煎焗澳洲優質榖飼牛柳配紅酒汁👍👍👍甜品🍴法式焦糖燉蛋👍👍👍芝士餅👍👍👍辣椒朱古力餅👍👍

我們點了:

法式焦糖燉蛋👍👍👍
芝士餅👍👍👍
辣椒朱古力餅👍👍

2023-01-07 1310 瀏覽
幹式熟成牛扒肉香濃郁,前菜甜點不失亮點,飲品也有用心在搭配,總而言之滿意。環境比較狹窄,但是好在下午沒什麼人,上菜時間也把握的恰到好處,服務員禮貌不打擾人,覺得是有在用心開餐館的
2023-01-07
  • 烤美国优选肉眼牛扒
  • 法式焦糖炖蛋
2022-10-17 1377 瀏覽
Simple French cuisines. Fair deal. Seated more comfortably comparing to a couple other French food restaurants in Kwun Tong industrial buildings.Its Chinese soup is way better than its tomato soup. The latter was good, just the former being excellent… very unusual in a Western restaurant.Would love to dine again next time around there.

2022-09-27 1416 瀏覽
餐廳因節日關係 一開始就送上一杯茶 茶特意用香檳杯盛載 上面還有一串風乾火腿包著青提 令整體既格調很優雅 茶既味道很清新很香 配上略帶鹹味既火腿和很甜既青提 很合襯很柔和 還有一份小食都係送的 係蝦多士和煙肉卷蝦多士很香脆 煙肉卷就普普通通不算太特別餐前既麵包都有好幾款 味道不太特別 如果能暖暖地 感覺應該會更好晚餐 $348起(一人 另收加一服務費) Dinner SetHK$348 UP (FOR 1 PERSON +10% SERVICE CHARGE) 🍴自選頭盤CHOICE OF STARTER🦪柴門焗蠔CmOn Baked Oyster (2 pcs) 好味指數 3.5/5 🍭🍭🍭🍬{蠔肉新鮮 唔算大粒 配上菜和芝士焗很合襯}🐟🥗香草燻三文魚配橙柳沙律Herbs Smoked Salmon w/ orange salad 好味指數 3/5 🍭🍭🍭{三文魚有2大片 沙律很新鮮 沙律汁不多}🍲湯SOUP🥣柴門精選西式餐湯CmOn’s Daily Soup 好味指數 4/5 🍭🍭🍭🍭{今日係南瓜湯 湯好香好甜 入口很滑}🍴主菜Main Co

還有一份小食都係送的 係蝦多士和煙肉卷
蝦多士很香脆 煙肉卷就普普通通不算太特別

晚餐 $348起
(一人 另收加一服務費)
Dinner Set
HK$348 UP
(FOR 1 PERSON
+10% SERVICE CHARGE)

🍴自選頭盤
CHOICE OF STARTER

🦪柴門焗蠔
CmOn Baked Oyster (2 pcs)
好味指數 3.5/5 🍭🍭🍭🍬

🍴主菜
Main Course

🐖煎烤加拿大天然豬鞍扒
配 馬德拉酒忌廉汁
Pan-fried Canadian Pork Cutlet w/Madeira cream sauce
好味指數 4/5 🍭🍭🍭🍭
{豬扒非常厚身 經過煎烤後仍然保持到肉汁 唔會有好乾既感覺 配上醬汁增加了味道既層次 }

🐑烤新西蘭羊架 配 香草肉汁 +$40
Roasted New Zealand Lamb Rack
(4 bones), herbs gravy
好味指數 5/5 🍭🍭🍭🍭🍭
{這羊架很值得推介 羊架一份有4條 每條既肉都好厚 而且很嫩 入口羊既肉味很濃 但又唔會有羶味}

🐂香煎美國優質乾式熟成32日肉眼扒 +$80
(8安士)
Pan-roasted USDA Prime Dry Aged 32+ days Rib Eye (8 oz)
好味指數 4/5 🍭🍭🍭🍭
{這8安士既肉眼 感覺都很大塊 肉很厚 朋友喜歡7成熟 所以落了7成熟 煎既熟度剛好 牛味很香 油膩感不多}

咖啡或茶
COFFEE OR TEA

🍄🍚本地有機磨菇燴意大利飯 $98
MUSHROOM RISOTTO
好味指數 4.5/5 🍭🍭🍭🍭🍬
{飯既質感不錯 咬落煙煙韌韌 磨菇同松露味好香}
2022-08-04 1414 瀏覽
沒想到柴灣工廠區會有這樣的特式小店!餐廳內部不大,但到處都是老闆的收藏品和美術畫,菜單上卻濃濃的法國小館情懷!最明顯的就是油封鴨!可是個人認為即是法國人製作才都沒燒鴨吸引,穩妥地點了一份午餐 。蘑菇湯:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️菇味香濃,稀稠度剛好、麵包軟、素食春卷脆脆的,前菜故意做出口感,讚!能與蘑菇湯有關連性,提供意大利陳醋會更理想。看上去像碟頭飯,吃下去便知道是有質素的牛燉肉配牛肝菌飯。為什麼老說它法式?因為原材料味道突出,沒有多餘汁料或調味,只帶出其香氣,讓人客吃到食材原味啊!加點鹽,鎖緊的味道便湧出來了。剛好有位職場新丁,擺了不少烏龍~ 還好熟手店長出馬,馬上弄回來了!對了,蛋糕的口味蠻有趣,不知是否自家製?可是樣子也太平實,解凍些隨便擺盤應該會好看很多嗎😇不能出國,找到這片小綠洲也挺好的💃🏻
沒想到柴灣工廠區會有這樣的特式小店!

蘑菇湯:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

加點鹽,鎖緊的味道便湧出來了。

剛好有位職場新丁,擺了不少烏龍~
還好熟手店長出馬,馬上弄回來了!

不能出國,找到這片小綠洲也挺好的💃🏻
2022-07-11 2037 瀏覽
去柴灣周圍搵食~估唔到搵到間商廈餐廳係鋸扒🤭附近好多都係工業大廈~夜晚都比較靜~睇睇依間好冇食同大家Share😎Dinner Set季節小食🍴蝦多士·蟹餅多士個蝦味唔突出~蟹餅咬落去口感好溶😂自選頭盤🥄焗蠔·燻三文魚配橙柳沙律蠔味偏重~焗到剛剛好~唔會over左👍沙律個沙律醋汁偏酸~小編麻麻地😅精選湯品🫕粟米湯~干貝螺頭燉湯粟米味好重幾香🤩唔錯唔錯~燉湯飲得出心機野~材料夠味道唔係味精野主菜🥩🐷煎烤加拿大天然豬鞍扒配馬德拉酒忌廉汁豬扒煎香至8-9成熟~切開見到有小小粉紅色~配上調教過芥辣汁好好味🤩🐮香煎美國優質乾式熟成32日肉眼扒(8安士)肉味濃~落單時餐廳見議5成熟~真係食得出控制左熟成度~坊間總有餐廳求求其😖散點~卡邦尼意粉好Cream~加左蛋黃醬食落好香~份量唔多不過夠飽肚😊—————————————————☻非專業食評·純個人口味☻—————————————————📍總結:唔錯唔錯~有機會小編一定會再黎試下其他野~不過今餐略為有點貴~好在出到黎食物質素唔差~久不久對個胃好一點都可以接受😏(藉口黎)🤣🤣

Dinner Set

精選湯品🫕
粟米湯~干貝螺頭燉湯

主菜🥩
🐷煎烤加拿大天然豬鞍扒配馬德拉酒忌廉汁

🐮香煎美國優質乾式熟成32日肉眼扒(8安士)

散點~卡邦尼意粉
好Cream~加左蛋黃醬食落好香~份量唔多不過夠飽肚😊

—————————————————
☻非專業食評·純個人口味☻
—————————————————

📍總結:
(藉口黎)🤣🤣
2022-06-20 965 瀏覽
好在兩仔爺就到一齊放假先慶祝到父親節!晚上唔得閒所以選擇咗食午餐,搵咗間近近哋自己屋企附近嘅餐廳試吓!都有意外驚喜喎⋯⋯整體食物質素都唔錯,環境可能枱數較少,所以算幽靜,我哋一家人都幾鍾意!南瓜湯香煎盲曹魚柳配牛油汁香煎羊架配蒜茸牛油汁香煎加拿大天然豬鞍配蜜糖芥末鮮橙醬汁
好在兩仔爺就到一齊放假先慶祝到父親節!

南瓜湯

香煎盲曹魚柳配牛油汁

香煎羊架配蒜茸牛油汁

香煎加拿大天然豬鞍配蜜糖芥末鮮橙醬汁

2022-06-20
2022-06-17 720 瀏覽
這間{{柴門西餐廳}}早已在阿懵的為食清單中,適逢今年母親節一於試試它吧!我們於母親節正日慶祝,所以訂枱時需要先付$500按金(結帳再扣除)。當日我們準時的到達餐廳,等候時間尚可接受。餐廳格局分了兩邊,一邊是有LIVEBAND的(疫情影響*暫時沒有);另一邊則沒有及地方也較細及寧靜的(方便把酒談心呢XD)兩邊怖局&氣氛也有所不同…今次阿懵被安排了另一邊廂的梳化位置(亦是該廂的唯一梳化位置)為了省卻點餐的煩惱…適逢母親節便直接點選~3份母親節大餐~$438/人,另加點2份雜菌及炒菜。餐廳員工亦很親切有禮,細心的慢慢的每完一道餸才送上另一道。-----------------------母親節大餐------------------------〉黑松露鵝肝燉蛋 配香脆蝦多士 -----不吃鵝肝的我也吃清了XD 蝦多士更是沒有一絲油膩感.〉煙三文魚帕爾瑪芝士蔬果沙律-----酸酸甜甜的,開胃一流.〉法式海鮮濃湯 配蒜香法包-----嘩!蒜香法包令我想多吃一塊,它類似蒜泥感每啖都脆口入味;而海鮮湯中有大蝦碌鮮味濃.〉柴門乾貝螺頭燉湯 (送花膠)-----
餐廳員工亦很親切有禮,細心的慢慢的每完一道餸才送上另一道。

黑松露鵝肝燉蛋 配香脆蝦多士

煙三文魚帕爾瑪芝士蔬果沙律

法式海鮮濃湯 配蒜香法包

〉柴門乾貝螺頭燉湯 (送花膠)-----奶奶品嚐的,她說味道剛好又足料^^
柴門乾貝螺頭燉湯 (送花膠)

〉香煎頂級美國穀飼西冷扒 配廚師特製法式賓利士醬-----為了合乎眾人要求只好點了七成熟,肉質依然不韌易入口、再配上特製醬汁味道完全的恰恰好
香煎頂級美國穀飼西冷扒 配廚師特製法式賓利士醬

〉煎烤天然加拿大豬鞍架 配黑松露薯蓉-----豬鞍除了大塊之外,它是厚切的~厚切的~厚切的~再與薯蓉一同進食。嘩~真的難以形容(奶奶對那薯蓉讚不絕口啊!)
煎烤天然加拿大豬鞍架 配黑松露薯蓉

〉煎焗6頭海虎蝦帶子 配濃蝦汁手工濶條麵-----虎蝦肉厚爽口,手工麵有驚喜的(唯獨醬汁少有一點)
煎焗6頭海虎蝦帶子 配濃蝦汁手工濶條麵

〉自家製玉桂糖吉拿棒 配雲尼拿雪糕------阿懵認為{{{重頭戲}}}的甜品,吉拿棒外脆內熱加上雪糕一併品嚐,真的沒有誇張~第一口的感覺就像卡通般出現心心眼:「好好味呀~~~」
真想再單點外賣回家呢!(只要你不抗拒玉桂味便會愛上!)
自家製玉桂糖吉拿棒 配雲尼拿雪糕

〉柴門老闆娘自家製餅乾-----原味牛油曲奇,心意已經加晒分吧!再搭配一枝鮮玫瑰花,很有心思呢!

柴門老闆娘自家製餅乾

---------------------------
-----------------------------

阿懵期待Liveband再次出現
要一嚐另一邊廂的環境與氣氛,亦要試更多其他菜式呢!
此外,{{柴門}}有美國安格斯優級32+日熟成斧頭扒供應,但需要預訂的~份量可供6-8人
有機會真的要品嚐下!
柴灣有這樣高質的西餐廳真是難得!
不能只有我吃到啊!要開心Share……
吃貨們出發吧!
炒時令蔬菜
炒本地有機蘑菇
2022-05-08
黑松露鵝肝燉蛋 配香脆蝦多士
煙三文魚帕爾瑪芝士蔬果沙律
法式海鮮濃湯 配蒜香法包
柴門乾貝螺頭燉湯 (送花膠)
香煎頂級美國穀飼西冷扒 配廚師特製法式賓利士醬
煎烤天然加拿大豬鞍架 配黑松露薯蓉
煎焗6頭海虎蝦帶子 配濃蝦汁手工濶條麵
自家製玉桂糖吉拿棒 配雲尼拿雪糕
柴門老闆娘自家製餅乾
炒本地有機蘑菇
今早來柴灣開會,開到下午都沒完,肚子餓了,還有一些準備工作,不想堂食,打電話叫了一個 lunch set 天然豬鞍架(少意粉)$168,習慣了手袋有一套餐具,走餐具。 服務員有禮貌,請一點半取,提醒新鮮烹調、新鮮取 !帶回會議室,環保包裝,正合朕意 !餐湯是有機蘑菇湯,哇!好熱、好香濃 ;沙律有Parma ham、有機菜、台灣芭樂、紅火龍果、提子, 好開胃,件麵包竟然仍然暖個豬鞍架好大件,我要求切件,好厚肉,肉質嫩又 juicy,跟 mustard sauce, 好夾,好味 配菜有甘筍、脆肉瓜,其實不食意粉都夠飽 !忘記影熱檸檬水(跟套餐送的)很滿意的外賣自取
服務員有禮貌,請一點半取,提醒新鮮烹調、新鮮取 !
帶回會議室,環保包裝,正合朕意 !
餐湯是有機蘑菇湯,哇!好熱、好香濃 ;

很滿意的外賣自取

天然豬鞍架 lunch set
2022-05-13
$168 (其他)
天然豬鞍架 lunch set
2022-05-08 620 瀏覽
臨近母親節又要諗食乜,建議不如食柴門(之前都係食午市),見到套餐都o岩食就電話訂座,仲有九折,問o左原來成晚剩係做一輪生意,可以慢慢嘆~唔打咁多字啦,直接睇圖啦。麵包如圖共有三款,都係又熱又軟熟 ,有麵包香。成塊多士面都舖左唔少蝦,蝦好新鮮而且爽口,成塊多士熱辣辣。菜好鮮,有生果配埋燒三文魚好清新。套餐係要 +$28 轉燉湯。呢個湯係全個套餐其中一個 highlight,首先溫度係持續地好熱,enhanced 成個進食過程o既體驗。雖然話花膠係送,但係好多而且好厚。湯好入味而且好清。成盅燉湯好多餸,全部都好入味(例如海蔘)。乾o左呢盅湯已經飽o左一半了。出色o既 main,先唔好講一隻 6 頭蝦驟眼睇係幾震撼(好大隻),食材好新鮮而且廚師處理得好好,食落係爽口彈牙,無得彈,而且火喉拿捏得好好,微焦好香口。帶子都好大粒而且好鮮,同蝦一樣,煎得好香。最後講埋闊條麵,個汁係濃蝦汁,texture 處理得好,唔會好杰或好稀,掛倒上闊條麵,闊條麵咬落有勁。食到 main 已經飽,但…隻碟我係清晒。其中一樣鍾意呢間餐廳地方,但佢會盡量用生果入饌,雲呢拿雪糕球配合唔少幾大粒吓o既蘋果肉,清甜之餘亦解

餐前麵包

麵包如圖共有三款,都係又熱又軟熟 ,有麵包香。
黑松露鴨肝燉蛋 配 香脆蝦多士

成塊多士面都舖左唔少蝦,蝦好新鮮而且爽口,成塊多士熱辣辣。

燒三文魚帕爾瑪芝士蘋果沙律

菜好鮮,有生果配埋燒三文魚好清新。

柴門乾貝螺頭燉湯(送花膠)

煎焗 6 頭海虎蝦帶子 配 濃蝦汁手工闊條麵

Brownie 配 雲呢拿蘋果雪糕

其中一樣鍾意呢間餐廳地方,但佢會盡量用生果入饌,雲呢拿雪糕球配合唔少幾大粒吓o既蘋果肉,清甜之餘亦解膩。朱古力唔駛多講,有可可味但唔係死甜,o岩我口味。
題外話/補充資料: 個餐包埋 coffee or tea,但慢活式食完一輪好需要飲熱檸水,呢個就無影相了。由於係母親節,店家最後仲送上每人一塊手工曲奇(好香又鬆但唔係甜),仲送o左枝玫瑰花俾阿媽,tum 到佢好開心。 唔駛趕交枱係零舍嘆,大家可以慢慢食,一家人又有時間傾吓偈,好寫意。 透過電話或 whatsapp 訂座有九折優惠。
2022-05-07
母親節
餐前麵包
黑松露鴨肝燉蛋 配 香脆蝦多士
燒三文魚帕爾瑪芝士蘋果沙律
柴門乾貝螺頭燉湯(送花膠)
煎焗 6 頭海虎蝦帶子 配 濃蝦汁手工闊條麵
Brownie 配 雲呢拿蘋果雪糕
  • 柴門乾貝燉螺頭湯,
  • 煎焗 6 頭海虎蝦帶子配濃蝦汁手工闊條麵