2022-05-08 624 瀏覽
臨近母親節又要諗食乜,建議不如食柴門(之前都係食午市),見到套餐都o岩食就電話訂座,仲有九折,問o左原來成晚剩係做一輪生意,可以慢慢嘆~唔打咁多字啦,直接睇圖啦。麵包如圖共有三款,都係又熱又軟熟 ,有麵包香。成塊多士面都舖左唔少蝦,蝦好新鮮而且爽口,成塊多士熱辣辣。菜好鮮,有生果配埋燒三文魚好清新。套餐係要 +$28 轉燉湯。呢個湯係全個套餐其中一個 highlight,首先溫度係持續地好熱,enhanced 成個進食過程o既體驗。雖然話花膠係送,但係好多而且好厚。湯好入味而且好清。成盅燉湯好多餸,全部都好入味(例如海蔘)。乾o左呢盅湯已經飽o左一半了。出色o既 main,先唔好講一隻 6 頭蝦驟眼睇係幾震撼(好大隻),食材好新鮮而且廚師處理得好好,食落係爽口彈牙,無得彈,而且火喉拿捏得好好,微焦好香口。帶子都好大粒而且好鮮,同蝦一樣,煎得好香。最後講埋闊條麵,個汁係濃蝦汁,texture 處理得好,唔會好杰或好稀,掛倒上闊條麵,闊條麵咬落有勁。食到 main 已經飽,但…隻碟我係清晒。其中一樣鍾意呢間餐廳地方,但佢會盡量用生果入饌,雲呢拿雪糕球配合唔少幾大粒吓o既蘋果肉,清甜之餘亦解

餐前麵包

麵包如圖共有三款,都係又熱又軟熟 ,有麵包香。
黑松露鴨肝燉蛋 配 香脆蝦多士

成塊多士面都舖左唔少蝦,蝦好新鮮而且爽口,成塊多士熱辣辣。

燒三文魚帕爾瑪芝士蘋果沙律

菜好鮮,有生果配埋燒三文魚好清新。

柴門乾貝螺頭燉湯(送花膠)

煎焗 6 頭海虎蝦帶子 配 濃蝦汁手工闊條麵

Brownie 配 雲呢拿蘋果雪糕

其中一樣鍾意呢間餐廳地方,但佢會盡量用生果入饌,雲呢拿雪糕球配合唔少幾大粒吓o既蘋果肉,清甜之餘亦解膩。朱古力唔駛多講,有可可味但唔係死甜,o岩我口味。
題外話/補充資料: 個餐包埋 coffee or tea,但慢活式食完一輪好需要飲熱檸水,呢個就無影相了。由於係母親節,店家最後仲送上每人一塊手工曲奇(好香又鬆但唔係甜),仲送o左枝玫瑰花俾阿媽,tum 到佢好開心。 唔駛趕交枱係零舍嘆,大家可以慢慢食,一家人又有時間傾吓偈,好寫意。 透過電話或 whatsapp 訂座有九折優惠。
2022-05-07
母親節
餐前麵包
黑松露鴨肝燉蛋 配 香脆蝦多士
燒三文魚帕爾瑪芝士蘋果沙律
柴門乾貝螺頭燉湯(送花膠)
煎焗 6 頭海虎蝦帶子 配 濃蝦汁手工闊條麵
Brownie 配 雲呢拿蘋果雪糕
  • 柴門乾貝燉螺頭湯,
  • 煎焗 6 頭海虎蝦帶子配濃蝦汁手工闊條麵