2023-11-06 180 瀏覽
🏠李家炸雞(尖沙咀店)地址 : 尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖蜂蜜炸雞拼盤 $198蜂蜜炸雞一碟大概有15隻,蜂蜜醬汁好結身係甜甜嘅蜂蜜醬,炸雞先炸後淋上醬汁,一上枱嘅時候熱辣辣,所以絕對係食到炸雞脆脆嘅口感同埋蜂蜜醬嘅味道。拼盤用上雞翼同埋雞髀,食嘅時候啖啖肉,會有好Juice嘅肉汁流出來,一碟好大份最啱一大班朋友開心share。#味醂魚乾 $98味醂魚乾超級推薦,平時去開食韓國嘢都係食炸雞、部隊鍋。但係如果同一大班朋友飲酒嘅話魚乾必定係伴酒小食,味道甜甜地 配上花生同埋兩種醬料,分別係韓式辣醬,同蛋黃醬,味道鮮甜。一碟有3塊魚乾,店員會比較剪你自己剪魚乾嘅粗幼,可以按個人喜好來剪粗幼及沾上自己喜歡的醬料。#蒸蛋湯 $68蒸蛋湯好有家嘅味道,一份嘅份量都應該有四至五隻雞蛋,絕對係好足料。蛋入面會有少少蘿蔔粒同芝麻食落會有口感,可以解食炸雞嘅油膩。梨汁$28 西柚梳打$38如果冇飲過你梨汁朋友,真係要推介下去韓國餐廳一定要飲,入面係有粒粒果肉,味道偏甜,如果拎嚟送炸物一流。
🏠李家炸雞(尖沙咀店)
地址 : 尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖

蜂蜜炸雞拼盤 $198

#味醂魚乾 $98

#蒸蛋湯 $68

梨汁$28 西柚梳打$38
2023-11-04 170 瀏覽
喺尖沙咀行完街,心思思想食韓國嘢,於是嚟到山林道嘅李家。我哋坐定定之後,店員遞上餐牌同送上前菜,分別有醃蘿蔔同沙律菜🥗,胃食嘅我哋仲跟餐加埋泡菜,泡菜味道唔會好辣,夠曬開胃呀🤤!✨蔘雞湯 咁啱呢兩日天氣涼咗少少,我哋忍唔住叫咗蔘雞湯,雞肉嫩滑軟腍,好易就可以拆出雞肉同雞骨,而糯米吸晒湯底同人蔘嘅精華,濃郁鮮甜,飲完之後即刻暖笠笠呀。 🤭🤭✨自選半半炸雞 - 甜辣炸雞+ 蜂蜜蒜蓉🍗想一次過試晒兩款口味,可以好似我哋咁叫自選半半炸雞,炸雞嘅外皮炸到金黃香脆,炸粉啱啱好 ,食到最後一舊都依然香脆!我就鍾意甜辣炸雞多啲,夠晒惹味香口。蜂蜜蒜蓉炸雞就沾滿甜甜嘅蜂蜜味同香蒜味,不過蒜味唔算太重,雞味香濃之餘仲啖啖肉,小朋友都啱食㗎❤️✨蘋果梳打🍸✨西柚梳打🍹
喺尖沙咀行完街,心思思想食韓國嘢,於是嚟到山林道嘅李家。
✨蔘雞湯
✨自選半半炸雞 - 甜辣炸雞+ 蜂蜜蒜蓉🍗
想一次過試晒兩款口味,可以好似我哋咁叫自選半半炸雞炸雞嘅外皮炸到金黃香脆,炸粉啱啱好 ,食到最後一舊都依然香脆!我就鍾意甜辣炸雞多啲,夠晒惹味香口。蜂蜜蒜蓉炸雞就沾滿甜甜嘅蜂蜜味同香蒜味,不過蒜味唔算太重,雞味香濃之餘仲啖啖肉,小朋友都啱食㗎❤️
✨蘋果梳打🍸
✨西柚梳打🍹
🍗李家📍尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖李家炸雞一直係我同朋友嘅comfort food咁多年黎都維持到水準 碟碟嘢食都好大碟 非常抵食餐廳好多部電視播K-Pop MV 好有氣氛 🍗半半炸雞 $178 加$10揀咗無骨 啖啖肉好正炸雞有好多唔同嘅味道選擇 今次揀左原味加甜辣味 份量超級大 每款大約有10件雞即叫即炸 外皮脆卜卜 一啲都唔厚粉就算淋左啲甜辣醬 外皮都仲好香脆肉質夠滑 炸完都keep到肉汁 配埋甜酸白蘿蔔食 開胃又解油膩🦐海鮮蔥餅 $168韓式薄餅餡料有原隻蝦仁 魷魚 蜆肉 蔥等等 熱辣辣 勁香口重口味嘅人可以點醬料調味 鹹鹹地好惹味🍻米酒 Makgeoli $98 750ml 米酒味道甜甜地 酒精味唔重 容易入口 推介指數 (5分滿分):整體 ❤❤❤❤味道 😋😋😋😋😋抵食 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️服務 👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳
🍗李家

環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務 👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳

• 半半炸雞
2023-10-29 137 瀏覽
📍尖沙咀 《李家》 ✨原味炸雞 $𝟏𝟓𝟖 每件炸雞都好大件同炸得好脆🐓,外皮炸到香脆,但內裡又𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲唔會乾噌噌,本身雞肉都醃得入味,就算唔點醬食都好夠味☺️    ✨燒五花腩肉 $𝟐𝟎𝟖 食韓國菜必食既五花肉,最緊要夠厚身,食落先有口感。燒到兩邊金黃焦脆,加埋韓式辣醬,油而不腻🤓 如果可以提供埋生菜就一流😋  ✨雪濃湯 $𝟏𝟔𝟖 🦴牛骨慢熬雪白湯頭,配上青蔥、🐮牛肉盛裝係韓式鐵碗,好有家常菜感覺。牛肉片非常薄,食落都好清甜,仲有粉絲佐底,作為面食都可以🍜☃️冬天食完成個人暖笠笠❤️‍🔥  ✨西柚梳打 $𝟑𝟖 大大杯梳打超解渴,食炸雞又唔想飲酒既可以叫返杯💦   味道:𝟖.𝟓/𝟏𝟎  性價比: 𝟖.𝟓/𝟏𝟎
📍尖沙咀 《李家》

✨原味炸雞 $𝟏𝟓𝟖
每件炸雞都好大件同炸得好脆🐓,
外皮炸到香脆,但內裡又𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲唔會乾噌噌,
本身雞肉都醃得入味,就算唔點醬食都好夠味☺️

✨燒五花腩肉 $𝟐𝟎𝟖
食韓國菜必食既五花肉,最緊要夠厚身,
食落先有口感。燒到兩邊金黃焦脆,
加埋韓式辣醬,油而不腻🤓
如果可以提供埋生菜就一流😋

✨雪濃湯 $𝟏𝟔𝟖
🦴牛骨慢熬雪白湯頭,配上青蔥、
🐮牛肉盛裝係韓式鐵碗,好有家常菜感覺。
牛肉片非常薄,食落都好清甜,
仲有粉絲佐底,作為面食都可以🍜
☃️冬天食完成個人暖笠笠❤️‍🔥

✨西柚梳打 $𝟑𝟖
大大杯梳打超解渴,食炸雞又唔想飲酒既可以叫返杯💦

味道:𝟖.𝟓/𝟏𝟎
性價比: 𝟖.𝟓/𝟏𝟎
2023-10-21
  • 原味炸雞
2023-10-26 156 瀏覽
📍李家今日去左元祖級韓國炸雞李家,今次試左兩款炸雞,同埋佢地既芝士蛋卷🤤炸雞我哋揀咗蜂蜜蒜蓉同埋甜辣味。佢有得揀無骨或者有骨,因為我哋好懶,所以就揀咗無骨,果然係啖啖肉!如果想食滑啲嘅話就建議你揀有骨!各有各特色蜂蜜蒜蓉真係超好食,佢哋嘅醬汁一啲都唔吝嗇,全部炸雞都滿晒醬汁,唔會有乾嘅感覺!份量仲要好多,如果兩個人真係食唔晒❤️‍🔥甜辣炸雞都好有韓國嘅感覺,唔會好啦,但係又有少少辣味嘅刺激感!好滿足,好香脆。芝士蛋卷好大舊,上枱嚇親我哋,估唔到份量咁多,入面嘅芝士亦都做到拉絲感覺,上面滿晒醬汁,超好食,仲要熱辣辣!
📍李家

2023-10-20 156 瀏覽
放假經過尖沙咀山林道 行到尾見到李家炸雞😬裝修好有韓國特色就想入去試下今次食左個芝士🧀調味炸雞食落好過癮啱哂我呢d芝士迷食落好脆個雞皮食落唔油膩本身想試埋呢個炸雞拼盤,可惜賣晒,下次再叫加埋個泡菜湯(大)配飯入面有豆腐金菇 豬肉食落夠哂飽肚又辣辣地 呢幾日天氣凍叫多個年糕餃子湯韓式年糕煙煙韌韌好有咬口又有韓式餃子🥟 夠食 2-3人都夠食 食完暖笠笠我見佢有埋啤酒清酒下次同同事happy hour過黎飲2杯都得

放假經過尖沙咀山林道
行到尾見到李家炸雞😬
裝修好有韓國特色
就想入去試下

今次食左個芝士🧀調味炸雞
食落好過癮

啱哂我呢d芝士迷
食落好脆個雞皮食落唔油膩

本身想試埋呢個炸雞拼盤,可惜賣晒,
下次再叫

2023-10-14
  • 年糕餃子湯
  • 無骨甜辣炸雞
2023-10-18 143 瀏覽
今日同家姐在佐敦買野,突然好大雨,記得之前附近有間「李家炸雞」的炸雞非常美味,一於再去食過(家姐一向是無雞不歡的🤣),順便避雨。我哋點了蜂蜜炸雞拼盤、鐵板燒牛仔骨及烏冬。蜂蜜炸雞果然名不虛,口感酥脆,外皮金黃誘人,每一口都充滿了蜂蜜的甜蜜香氣,呢碟有十四件的雞鎚同雞翼,真係食到我哋舔舔嘴兼十分飽肚😋另外鐵板燒牛仔骨肉質鮮嫩多汁,香口嘢味,配菜的洋蔥也鮮甜爽口,配合著牛仔骨來吃,好好味呀❤️餐廳有供應剪刀及夾子方便我地把牛仔骨剪成細件品嚐,都幾細心。其實吃咁多肉類真係有少少肥膩的感覺嘅,所以點返一碗烏冬伴著來吃絕對是很好的選擇呢😊又係吃得好滿足的一餐,喜歡吃炸雞及牛仔骨的朋友可以到這間餐廳一試啊!

2023-10-17 132 瀏覽
#fatchubelly尖沙咀📍李家 (尖沙咀)💥半半炸雞(原味+甜辣)份量好多有2籃熱辣辣嘅炸雞🍗炸得外皮好香脆雞肉嫩滑有肉汁比較推薦甜辣炸雞味道酸酸甜甜 好開胃蜂蜜蒜蓉味食落甜甜地有少少似普通醬油味😹會有炸過嘅原塊蒜粒💥泡菜湯超級熱辣辣 上到檯仲噴緊煙🤣入面好豐富有泡菜、豬肉、金菇、豆腐面頭仲撒滿葱花 湯底味道濃郁 係酸酸辣辣嘅泡菜味豆腐好滑 豬肉粒都好淋
#fatchubelly尖沙咀

📍李家 (尖沙咀)

💥半半炸雞(原味+甜辣)
份量好多

會有炸過嘅原塊蒜粒

💥泡菜湯

超級熱辣辣 上到檯仲噴緊煙🤣
入面好豐富
有泡菜、豬肉、金菇、豆腐
面頭仲撒滿葱花
湯底味道濃郁
係酸酸辣辣嘅泡菜味
豆腐好滑 豬肉粒都好淋
韓國會令你想起+炸雞🍗+酒🍺吧?半半炸雞🐥絕對是雞控們的夢幻美食!半半炸雞結合了兩種不同口味的炸雞,一半是香脆口感的原味炸雞,另一半則是濃郁多汁的醬汁炸雞。原味雞🐥肉炸得酥脆金黃,肉質鮮嫩多汁,炸雞食落更加外脆內嫩有層次,甜辣雞🐥每一口都甜辣🌶甜辣🌶好滋味韓式 🧀芝士🐽炸豬扒 ,賣相不錯,🧀芝士配上酥脆嘅炸豬扒🐽炸豬扒外脆內軟,充滿肉汁,入面厚厚而豐富既🧀芝士湧出來, 食落仲有拉絲效果!食芝士炸豬扒一定要配上獨家吉列醬汁, 解膩感level up, 食多幾塊都冇問題➕️Somersby經典蘋果酒~ 完美配搭 ♡
韓國會令你想起+炸雞🍗+酒🍺吧?

半半炸雞🐥絕對是雞控們的夢幻美食!

➕️Somersby經典蘋果酒~ 完美配搭 ♡

• 韓式芝士炸豬扒
  • 前菜
  • 半半炸雞
2023-09-26 338 瀏覽
▫️ 醬油炸雞($178)👉🏻 炸雞外皮非常鬆脆,肉質都算幾嫩滑,每一件炸雞都沾滿醬油醬汁好入味,醬汁質地偏稀身,唔會過鹹,調味啱啱好😙⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 海鮮炸醬麵🦑🐙($198)👉🏻個面好爽口彈牙,軟硬適中,醬汁好濃味但又唔會過鹹,仲去到一個13有少少甜甜地,好開胃,海鮮有魷魚同墨魚仔等,份量都幾多⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️西柚味Rita ($78)👉🏻夏日熱辣辣🥵真係必點!西柚味偏酸唔會太甜好消暑解膩,雖然佢係冇酒精,但唔知點解都有酒味🤪⭐️⭐️⭐️⭐️——————評分:7/10.平圴消費:~$250
▫️ 醬油炸雞($178)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 海鮮炸醬麵🦑🐙($198)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️西柚味Rita ($78)

⭐️⭐️⭐️⭐️

——————
評分:7/10
平圴消費:~$250
2023-09-26 265 瀏覽
聽過李家炸雞好耐,記得阿哥講過呢度既炸雞好好食,今次專程就去左呢度食,不過餐廳既炸雞實在太受歡迎,由於當日餐廳接到大量炸雞外賣訂單,不夠供應需暫停,所以我地叫其他野食🙆🏻‍♀️ 超想食炸雞,唯有下次先再食🥹 環境以橙色為主,好有韓國地道feel,餐廳裡既電視播放住K-POP MV。我地叫左:.🍖燒五花腩肉大大個鐵板,連埋五花腩肉同配菜呈上,五花腩排列得整齊,油脂同厚度適中,口感香脆。旁邊有辛辣泡菜同辣蔥絲,將配菜放在五花腩肉上一齊食,好開胃又惹味!.🍲蔘雞湯份量都幾大,以熱鍋呈上,裡面既原隻雞大大件,有2-3條人蔘,而且仲有紅棗、杞子同糯米飯,整個湯好溫暖,無落調味料,飲到好清甜又滋補! 雞肉都燉得好軟腍好嫩滑.🍹藍色多瑙河見到有版飲品menu寫住彩虹梳打,叫左呢杯藍色,好特別! 成杯都係鮮藍色,係來自Curacao的糖漿,加左梳打好清爽!
🍖燒五花腩肉
🍲蔘雞湯
🍹藍色多瑙河
2023-09-16
2023-09-24 175 瀏覽
#尖沙咀美食 #佐敦美食 N訪的 @leegachicken_hk 以前喺 #荃灣 返工成日食 今日嚟到 #山林道 見到有 #李家 即刻入去再食😋我哋嗌咗韓式玫瑰炒年糕🌹好好味😋個醬汁真係好惹味😻佢個 #年糕 亦唔係平時啲圓柱形 係好似麵噉 好鐘意呀 加埋腸仔同魚糕 大推🤩🤩蜂蜜 #炸雞 拼盤🍯有雞翼雞鎚共14隻 兩個人真係食唔晒😣甜甜的加埋檸檬汁再昇華咗🍋同埋佢似煎/焗 相對冇咁熱氣🥸嘢飲我哋嗌咗西柚梳打🥤幾甜 大家可以考慮下少甜/唔好走冰~不愧係李家 冇令人失望🥳佢哋嘅炸醬麵同炸雞都好食 大家下次都可以嚟試下😚📍 李家 尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖#hkig #hk #hkfoodie #尖沙咀 #佐敦 #韓國 #韓國美食 #韓式 #韓式料理 #韓式炸雞 #香港 #香港美食 #korean #korea #韓國餐廳
#尖沙咀美食 #佐敦美食
N訪的 @leegachicken_hk

我哋嗌咗

嘢飲我哋嗌咗西柚梳打🥤幾甜 大家可以考慮下少甜/唔好走冰~

📍 李家
尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖

講起香港有咩韓國餐廳,李家一定係元老級始祖!好似好多年前已經喺到,好有印象係之前同班Friend Gathering嗌咗好多嘢食,就算外賣都保持水準✨,大家食唔停口😋。令我念念不忘係佢嘅炸醬麵,今次就帶埋媽咪去尖沙咀分店堂食吓!🧀芝士拚辣BB豬骨$298一睇Menu就即刻下到決定要嗌呢個拉絲芝士,有得玩吓,賣相又豐富🥰。豬骨位🐷特別嫩滑同多肉汁,啖啖肉,係韓國菜經典嘅甜甜辣辣,我本身唔係好食得辣嘅都覺得好好味👍🏻!而芝士份量都勁勁勁多,捲完肉再捲埋個脆薯角食都仲有剩,烘到個薯角有啲燶燶地先食就更加正!畀個小提醒💡:芝士煮到差唔多溶咗7成好熄火;我煮得太耐先熄,搞到啲芝士熟晒,冇咁拉絲𠻹!🍝海鮮炸醬麵 $198我覺得有啲貴,不過呢個份量係4個人食都得,同埋佢個炸醬麵又真係好好味。海鮮料都好足,有墨魚仔🐙、鱿魚🦑、瑤柱等等。啲炸醬好掛麵,味道啱啱好👌🏻;個麵質又好稔好易入口,會好自然食吓一住又一住🤤!炸醬麵都真係呢啲正宗韓國菜先整得好味!🍹蘋果梳打 $38 🍹士多啤梨梳打 $38呢間舖老闆同店員都好好人,應該見我哋整個豬骨有啲手腳亂,忍唔住要出手教我哋點樣捲啲芝士🤣,係要用兩邊手一路捲啲芝

🧀芝士拚辣BB豬骨$298

🍝海鮮炸醬麵 $198

🍹蘋果梳打 $38 🍹士多啤梨梳打 $38

呢間舖老闆同店員都好好人,應該見我哋整個豬骨有啲手腳亂,忍唔住要出手教我哋點樣捲啲芝士🤣,係要用兩邊手一路捲啲芝士上去先整得靚㗎!

今次Tea Time嚟咁啱冇炸雞食有啲可惜,遲吓再去試吓其他分店食返先😀!

2023-09-16
2023-09-22 164 瀏覽
叫左3樣餸個排骨好林 係唔錯但另外叫左半半炸雞個原味炸雞啲肉非常「孩」而家肉都比較少另外嗌左個芝士雞肉辣炒年糕個芝士好似溶唔到落去咁同啲野食係分離左然後啲雞肉先係重點佢係平時食開啲無味雞胸肉咁即使有辣汁都掩蓋唔到佢嘅原味佢嘅原味就係無味同埋又係勁「鞋」勁似減肥食嗰啲白烚雞胸肉咁真心唔想再食第二舊同埋唔知係咪我地太早到一路食一路出晒汗佢要等坐夠一半人先開大啲個冷氣感覺上會覺得炸雞方面可能食kfc會好食過佢😂

叫左3樣餸
個排骨好林 係唔錯
但另外叫左半半炸雞
個原味炸雞啲肉非常「孩」
而家肉都比較少
另外嗌左個芝士雞肉辣炒年糕
個芝士好似溶唔到落去咁
同啲野食係分離左

然後啲雞肉先係重點
佢係平時食開啲無味雞胸肉咁
即使有辣汁都掩蓋唔到佢嘅原味
佢嘅原味就係無味
同埋又係勁「鞋」
勁似減肥食嗰啲白烚雞胸肉咁
真心唔想再食第二舊

同埋唔知係咪我地太早到
一路食一路出晒汗
佢要等坐夠一半人先開大啲個冷氣

感覺上會覺得炸雞方面可能食kfc會好食過佢😂

2023-09-14 205 瀏覽
如果講韓式炸雞,李家一定係其中一間元老級主打炸雞既餐廳😎除左炸雞,仲有好多款韓國菜式,全部都大大碟,仲會有前菜沙律同醃白蘿蔔提供.👁‍🗨蜂蜜炸雞拼盤(7.5/10)💲198.➰拼盤有5隻雞翼,5件雞鎚同埋2件大雞鎚🍗炸雞既大細算係比較細,所以就算份量多都冇咁heavy,吾洗點擔心食吾哂既問題🤫炸雞上到枱都仲係熱辣辣,外皮炸得好香脆,咬落去真係有脆卜卜既聲音😂啲雞肉都仲係幾嫩滑吾鞋口,好juicy 😋佢個蜂蜜味吾會話超甜,又吾會搞到啲炸雞外皮腍哂,真係幾有質素🤩.👁‍🗨芝士雞蛋卷(7.5/10) 💲128. ➰呢個芝士雞蛋卷好巨型😂同上次係利舞臺既炸雞專門店相比,真係又長又厚身得多🥹啲芝士夠哂份量,一夾就有一條長長既芝士絲,雞蛋卷上面有大量芥末同蕃茄醬中和味道,就算雞蛋卷有幾厚身,有幾多芝士都好,食落都吾覺得膩.👁‍🗨Apple cider rita(7.5/10) 💲88. ➰大大杯,清新解渴,食炸雞既好配搭,叫一杯同朋友一齊飲,都已經好足夠.🔛 整體評分(7.5/10)

👁‍🗨蜂蜜炸雞拼盤(7.5/10)💲198

👁‍🗨芝士雞蛋卷(7.5/10) 💲128

🔛 整體評分(7.5/10)