2024-02-05 955 瀏覽
男朋友最鍾意食澳洲龍蝦,適逢佢生日帶佢嚟食鐵板燒,師傅又識講笑好啱傾,每道菜都介紹得好仔細,價錢非常合宜每道菜都一試難忘,本身好怕魚腥味,但係佢嘅時令白金鯛整得好香,將魚鱗煎到好香好脆,食落口感外脆內軟,而且環境寬敞坐得好舒服,最後清酒煮蜆,係唔加水嘅直接燒將啲酒精揮發,每粒蜆大大隻非常鮮甜。本身仲怕唔夠飽加咗幾隻廣島蠔,又可以睇埋師傅表演一陣,所以如果真係唔夠飽,佢其實有好多單點嘅可以加。加埋最後嘅炒飯真係飽到撐😅🤣好滿足嘅一晚
加埋最後嘅炒飯真係飽到撐😅🤣
好滿足嘅一晚

2023-09-05 2591 瀏覽
🇭🇰昶·Lunch Sushi Course $580之後呢間係我朋友仔食過覺得好食帶我黎食既 果然真係超級唔錯 佢lunch係有呢個sushi set同埋omakase set揀 但係其實呢個sushi set已經超多野食🍣😍😍·前菜 l 沙律 l 茶碗蒸し因為依家係夏天 佢前菜首先係一個凍嘅水果粟米湯 佢係好似小甜品咁樣 飲落去甜甜淡淡嘅粟米味 都幾開胃🌽之後就仲有個沙律同埋一個好多蟹肉絲嘅蒸蛋🦀·握り寿司十二貫 l 卷物之後就係壽司啦🥳🥳佢啲壽司都幾新鮮 第一嚿係魴鮄 佢呢個就咁用少少青檸同鹽 都幾鮮🍋之後佢個墨魚中間係夾左塊紫菜 不過我自己就覺得佢個墨魚稍微漿口左少少 口感無咁好🦑之後個赤貝好大舊 好鮮 金目鯛就係微微燒過 配埋一塊好滑溜既橘啫喱 幾特別🍊之後佢個喜之次上面係加左啲辣脆脆 食落魚油超香😍😍之後個深海池魚都好肥美 個鰤魚就正正常常😎之後個左口魚裙邊我自己好中意 佢係燒到啲魚油出曬黎 包埋塊好脆身既紫菜 好正🤤最後個銀鱈魚魚油都唔錯 好入口即化 不過我就覺得佢呢個燒得稍為熟左少少🫢🤣個大拖羅配埋個蔥油wasabi都相當唔錯 超滿足 唯一係我食個舊邊邊位有少少筋 之後
🇭🇰昶
大拖羅
海膽薄脆
之後個海膽薄脆都幾甜 而且新鮮
手捲
最後仲有個手捲 入面好多刺身粒 加埋啲脆脆同櫻花蝦 口感好好 滿足🥰🥰😌
吸い物 l 甜品
食完壽司之後就有個暖笠笠既麵豉湯
甜蛋
同埋一個好似布甸既甜蛋 不過呢個入面係有蝦既 所以我就無食到🦐🤣🤣
蛋糕
最後仲有個好清爽 上面有一層啫喱既蛋糕仔🥰佢呢度係真係一位師傅服務一組客人既 所以服務好好 我地係度慢慢食 慢慢吹水 食左兩個幾鐘 開心🥳
#rbyeat
#rby日本菜 #rbyomakase #rbycelebrations
#rby中環 #rby上環
海膽薄脆
手捲
甜蛋
2023-09-02 1246 瀏覽
昶 Hinotama開業一年多既Hinotama,有廚師發辦同鐵板燒選擇,小編今次食lunch omakase set$1280+10% 16個course,舍利酸味偏淡,個人喜好酸多少少會好d!<前菜>🌽白粟米凍湯 Tomorokoshi soup🦀蟹肉茶碗蒸 Gani Chawanmushi<刺身>🦪北海道昆布森真蠔 Kaki from Konbumori, Hokkaido🍣真羽太Mahata 🐚粒貝 Tsubugai🦐縞蝦 Shima Ebi🐠赤身中拖羅 Akami Chutoro🐠 太刀魚 Grilled Tachiuo<壽司>🍣 高部魚 Takabe🍣 鰤平魚 Burihira🍣 池魚bb Aji🍣 赤海膽紫海膽 Aka Uni and Murasaki Uni🍣 喜知次 Kinki🍣 手卷 Temaki🥚玉子燒 Tamago<甜品>🍇提子泡芙 Green Grapes Puffs⭐️比較有印象既壽司:😋白粟米凍湯 - 用粟米芯打成蓉整成既凍湯,非常清甜好味!😋粒貝 - 落咗d海藻鹽,口感爽口,亦有鮮味!😋縞蝦 - 用花雕酒料理酒等醃製而成,蝦味同酒味bala
昶 Hinotama

🥚玉子燒 Tamago

<甜品>
🍇提子泡芙 Green Grapes Puffs

⭐️比較有印象既壽司
😋白粟米凍湯 - 用粟米芯打成蓉整成既凍湯,非常清甜好味!
😋粒貝 - 落咗d海藻鹽,口感爽口,亦有鮮味!
😋縞蝦 - 用花雕酒料理酒等醃製而成,蝦味同酒味balance得好好!
😋鰤平魚 - 鰤魚同平政魚生既魚,有鰤魚嘅油脂感,又有平政嘅結實感,好出色!
😋喜知次 - 上面加咗日本XO醬,加上本身燒過魚皮,味道好有層次!
😋高部魚 - 油份重,加埋梅水晶(鯊魚軟骨+梅肉),口感味道好balance!

2023-08-31 730 瀏覽
𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲 🍣位於中環的日本餐廳,我喜歡餐廳既裝修風格,型格有格調,試左餐廳既16品Omakase,食物用料新鮮,師傅好幽默仲請我食拖羅太卷❤️📍HKG昶 (中環)中環皇后大道中139號The L. Place22樓
📍Central - 昶 @hinotamasushiteppanyaki Rating: 9/10 Price: around $500 p.p A place good for celebration which has nice environment, good service🥰 what can you expect more from this price haha! The set includes abalone, lobster, beef, fried rice and dessert. The abalone and lobster are fresh, beef are ok but the fried rice is the highlight 😍😍 the fried egg on top enriches out the flavour and it is also perfectly cooked 🔥🔥 The dessert is a carmelised toast with coconut ice cream which is quite rare

Rating: 9/10
Price: around $500 p.p

The dessert is a carmelised toast with coconut ice cream which is quite rare from other teppanyaki shop as they normally just serve u pudding and ice cream haha!

This restaurant also serve omakase which is one of my fav in HK too, defo will revisit again soon♥️
2023-06-04 1764 瀏覽
今日係為左答謝兩位好朋友而去選擇呢一間 Omakas ,非常之感謝佢哋兩位❤️❤️一入去到環境不錯,冷氣充足,光線夠精神嘅,坐位正常都算舒服。野食方面好新鮮,好好食! 每款壽司都會有不同嘅配搭! 壽司飯都會以不同嘅魚去用不同嘅飯。最令我深刻係海膽嗰件,滿滿的海膽,非常滿足!!!!同埋有一件蝦同白蝦嗰件,鮮甜清新.... 好想再食.....價錢方面合理,性價比都可以,我哋自帶左兩支 720ml Sakes ,佢哋都好 Nice 冇收我哋開瓶費,開心😄 最尾仲有全單9折! ❤️❤️❤️我會選擇返黎再食👍

野食方面好新鮮,好好食! 每款壽司都會有不同嘅配搭!
壽司飯都會以不同嘅魚去用不同嘅飯。
最令我深刻係海膽嗰件,滿滿的海膽,非常滿足!!!!

價錢方面合理,性價比都可以,我哋自帶左兩支 720ml
Sakes ,佢哋都好 Nice 冇收我哋開瓶費,開心😄
最尾仲有全單9折! ❤️❤️❤️
我會選擇返黎再食👍
2023-06-03
2023-04-24 1575 瀏覽
現在坊間的Omakase跟鐵板燒餐廳開得越來越多,價錢更越來越大分別,便宜的可以幾百蚊一個人,貴則可達幾千蚊一個人,味道更不用說參差的不可理喻!所以今日我突登去一間Omakase跟鐵板燒混合的餐廳,睇下會唔會兩種食法會各有差別!今日來到哩間位於中環閙市的一間餐廳,價錢相對上真的偏高端,環境也是相當不錯,他分開了鐵板燒以及Omakase兩邊的,而我選擇坐在鐵板燒那邊獨立房間,有需要的時間可以有更多私人空間海膽拿破崙海膽絕對不能少接下來分享鐵塊燒的部分,食材新鮮到不可理喻龍蝦🦞大得誇張鮑魚更是彈性一絕這間餐廳才開業了一年多,雖然未到要等幾個月先食到,價錢不菲,但一間餐廳同時有兩種感受,實屬少見,大家有時間經開中環都可一試😋😋😋
獨立房間,有需要的時間可以有更多私人空間
海膽拿破崙
海膽絕對不能少
接下來分享鐵塊燒的部分,食材新鮮到不可理喻
龍蝦🦞大得誇張
鮑魚更是彈性一絕
2023-04-01 1323 瀏覽
上次試左佢既omakase今次就黎試佢既sushi set💕💕Overall都好高質好好食🥺🙌🏻🙌🏻每舊壽司都有花心思去配搭同調味~-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤLunch Sushi Course $580🔹前菜🔹沙律🔹茶碗蒸🍥前菜個磯煮八爪魚🐙好好嚼口~沙律係新鮮蔬菜🥬個醬好開胃~個茶碗蒸好多蟹肉絲仲有金箔裝飾, 食完暖笠笠~🔹壽司十二貫▫️帆立貝 ▪️木樟魚 ▫️魷魚🦑▪️金目鯛帆立貝師傳話有幫佢massage過口感唔同d😈加左d鹽同檸檬汁🍋好食~木樟魚加左話梅啫喱喺上面, 幾特別比較少食到~ 魷魚擺盤已經好fancy隻碟有鏡面睇到倒影🤣魷魚切絲之後口感好好, 仲加左檸檬汁🍋好fresh~壽司飯仲加左墨汁襯哂好有心思!金目鯛見住佢用火槍燒到靚靚仔仔, 食落油膩感啱啱好~▫️深海池魚 ▪️北海道甜蝦🦐▫️鰤魚 ▪️銀鱈魚 深池佢係腩位食落爽身得黎又肥美, 仲加左三星漬同埋芝麻碎令個味道再提升🙌🏻甜蝦質感好好, 同埋加左柚子粉好fresh~鰤魚加左紫洋蔥喺上面配搭無咁單調~銀鱈魚佢係養殖既所以可以生食~食落油份好重但又唔會過膩好好食🤤🤤燒完之後佢上面仲加左d大蔥絲做點綴~▫️中拖羅 ▪️大拖羅 ▫️海膽▪️喜知次中拖
-ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ
Lunch Sushi Course $580

🔹前菜🔹沙律🔹茶碗蒸🍥

🔹壽司十二貫

▫️帆立貝 ▪️木樟魚 ▫️魷魚🦑▪️金目鯛

▫️深海池魚 ▪️北海道甜蝦🦐▫️鰤魚 ▪️銀鱈魚

▫️中拖羅 ▪️大拖羅 ▫️海膽▪️喜知次
中拖係12日熟成, 仲加左沖繩海鹽吊味, 好食👍🏻大拖燒到好香身好肥美💕加左wasabi食無咁膩~赤海膽夾埋下面塊米餅好夾好鮮甜, 面頭仲加左d淡雪鹽好睇又好食🤤最後喜知次油份好濃郁好中意🙌🏻🙌🏻

🔹卷物🍙
佢個手卷好豐富, 有天婦羅粒, 蘿蔔同埋好多角切魚生, 好好食好飽🤣之後仲有個好特別既玉子🙌🏻原來係用蘭王蛋整同埋加左蝦, 所以望落橙橙地同埋食落濃味好多🍳

🔹湯🫕🔹甜品🍧
好好食既抺茶奶凍, 抺茶唔苦同埋個奶凍好重奶味👍🏻
大拖羅壽司
銀鏏魚壽司
海膽
大拖羅壽司
銀鏏魚壽司
海膽
2023-03-20 1049 瀏覽
黎到中環L Place 頂樓 餐廳裝修風格型格有格調 而不會有壓迫感 焗促 鐘意有私隱ge朋友仲可以選擇房位置師傅刀法不凡 配合不同切法會帶來不同口感 醬汁調配同食物亦十分夾餐廳選材上乘 連炒飯的雞蛋亦用上蘭王😋性價比極高 😋😋😋😋
鐘意有私隱ge朋友仲可以選擇房位置
餐廳選材上乘 連炒飯的雞蛋亦用上蘭王😋
性價比極高 😋😋😋😋

2023-03-19 747 瀏覽
店舖環境清幽舒服😌服務殷勤周度,最重要係食物味道十分有水準。鐵板燒師傅非常貼心,會問客人的口味已調教食物嘅味道。龍蝦鮮甜美味,肉汁有彈性,而且帶有香味,無論造型或者味道都超吸引帶子新鮮嫩滑,加上魚籽醬,更添幾色彩清酒煮蜆一啲都沒有腥味,酒味不會太濃,配合得啱啱好美國牛肉容易入口,其中我更喜歡肥牛加蔬菜卷,因為口感更有層次😆炒飯香噴噴,一啲都唔油,加上荷包蛋更完美龍蝦頭仲可以做一個龍蝦湯,真係食之有道日最後來個冷靜與熱情之間的雪糕與脆卜卜的士多,完美😍

帶子新鮮嫩滑,加上魚籽醬,更添幾色彩

清酒煮蜆一啲都沒有腥味,酒味不會太濃,配合得啱啱好

炒飯香噴噴,一啲都唔油,加上荷包蛋更完美
龍蝦頭仲可以做一個龍蝦湯,真係食之有道日

最後來個冷靜與熱情之間的雪糕與脆卜卜的士多,完美😍
2023-03-17
喺香港食過咁多間Omakase, 感覺依間可以話係性價比高嘅一間👍,依度裝修得十分型格,聽師傅講:如果想要多啲私隱度仲可以間房最多坐8至10人,我眼見壽司大廳可以容納坐18-20人,另外餐廳隔離仲有三間鐵板燒房,每間可坐8至10人,私隱程度很高!唔掛得之見到咁多明星影相打卡🤩服務方面:廚師跟server都很細心照料,入座板前師傅會很貼心地詢問飲食禁忌,然後細心地講解每一道菜品,整個流程非常享受☺️每一款都很肥美鲜甜,幸福感爆棚印象比较深刻的有:武士蠔拖羅紫蘇海膽拿破崙白象拔蚌蝦夷鮑螢光魷魚🦑值得推介⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
每一款都很肥美鲜甜,幸福感爆棚
印象比较深刻的有:
蝦夷鮑
螢光魷魚🦑
值得推介⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2023-03-06 491 瀏覽
疫情咁耐屈喺香港食過無數香港日本餐廳,竟然今日比我發現寶藏🥹朋友喺中環返工經常食好嘢,成日睇佢ig 放閃,今次由朋友帶我去食好嘢Omakase ,佢幫襯過依度嘅lunch 話好鬼正,今次我哋食dinner 睇吓有乜分別😋真係不得了,令我有驚喜,同平時喺出面鮨店嘅食材有啲唔同,師傅話希望比到客人有深刻印象👍👍堅,真心好食每道菜式我都影咗相,不過老人痴呆加上飲咗sake 唔記得啲食材名,唯有睇相📸-定會再返食,師傅話會不定時轉菜式😋唔怕食厭
-定會再返食,師傅話會不定時轉菜式😋唔怕食厭
2023-02-26
$2000 (晚餐)
2023-02-25 556 瀏覽
美食分享 中環高級 omakase .昶適合紀念日 節日慶祝 下午時間仲好抵食😆 食材新鮮 好味 環境舒適 服務員態度都非常好 仲有披肩提供 好適合d我咁怕凍既人師傳細心 仲好好傾 好nice 重點 幾靚仔嫁🤣🤣 望住d靚野食飯人都開心d 印象最深係海膽薄脆片 正🤭🤭🤭滿滿海膽好幸福 食到超飽 超滿足
2023-02-06 777 瀏覽
黎到The L Place最高層,裝潢走沉色調極具豪華感,餐廳一邊係Sushi Bar只有十多個座位,另一邊係鐵板燒。Omakase Lunch Set 12件貫 ($580)新鮮帶子 - 上面係檸檬鹽,第一件就好有驚喜!呢個帶子唔似平時咁切開,師傅順住帶子紋理撕開,所以睇得出一條條紋,食落口感特別唔同,加上檸檬鹽,少少酸,更加清新❤️石鯛魚🐟 - 裡面有蔥花,上面新鮮紫菜加上酸甜啫喱,好有層次。甜蝦🦐 - 甜蝦醃左一晚,加左紫菜醬,我覺得蝦肉嘅鮮味俾紫菜醬搶走左。針魚🐟 - 呢款魚比較爽身,加上柚子皮更能帶出魚嘅鮮味。深海池魚🐟 - 上面加左梅水晶,其實係鯊魚魚骨經過梅醬醃製,食落好似有啲脆脆咁,口感豐富左。銀鱈魚bb🐟 - 略略灸燒過,魚油香加倍。金目鯛🐟 - 塊皮略略灸燒過,味噌醬頗濃味。海膽 - 自家製脆片係亮點!比平時配紫菜食更有風味。燒Toro🐟 - 經過熟成,上面wasabi醬,辣辣地,中和油膩感。喜知次🐟 - 亦係經灸燒過,上面洋蔥醬係以蜜糖醃製,酸酸甜甜勁特別。吞拿魚面豬🐟🐷 - 燒過嘅面豬入口即溶,上面嘅係炸蒜芝麻蝦乾,脆卜卜。鯖魚🐟 - 以蜜糖汁灸燒過,加上白板昆布

Omakase Lunch Set 12件貫 ($580)
針魚🐟 - 呢款魚比較爽身,加上柚子皮更能帶出魚嘅鮮味。
銀鱈魚bb🐟 - 略略灸燒過,魚油香加倍。
金目鯛🐟 - 塊皮略略灸燒過,味噌醬頗濃味。
海膽 - 自家製脆片係亮點!比平時配紫菜食更有風味。
鯖魚🐟 - 以蜜糖汁灸燒過,加上白板昆布、紫蘇葉、芝麻,色香味俱全。

呢間壽司店走比較精緻特別嘅路線,每件都有不同變化,真係可以一試。
2023-02-06
2023-01-10 824 瀏覽
餐廳有Omakase同鐵板燒供選擇,所以有分為壽司區同鐵板燒區域。一出𨋢就見到清一色嘅包房,私隱度超高。當晚一行十多人,包了兩間房(相信係打通咗)用餐空間寬闊舒適,私隱度極高!一般鐵板餐嘅長枱如人數較多會令客人難以溝通,但呢度完全冇呢個問題!餐廳每個包箱空間係圓形設計,連鐵板枱同用餐枱都係圓形設計,大大增加客人與客人之間嘅親密度,環境舒服又高級。當日一行十多人均揀咗鐵板套餐,分別由兩位師傅負責。🥗沙律一上到枱時未望清楚以為係普通嘅沙律菜+蕃茄,望真啲原來係超爽口嘅切片嘅蓮霧,加埋芝麻醬食真係超夾又唔hea!!!!✨前菜係吞拿魚蓉+脆脆嘅鱈魚片,味道正常,不過上到枱吞拿魚蓉上嘅蔥花已經散晒~✨之後係大過拳頭嘅鮑魚,鮑魚一啲都唔韌,而且仲煎到好有鑊氣🦞龍蝦沾滿龍蝦膏,見到師傅將龍蝦膏製成醬汁,再同龍蝦一齊炒龍蝦十分新鮮,爽口彈牙。😋!!而且龍蝦頭部份都冇浪費到,拎咗去煲湯。✨當日上蝦個陣我行咗去到隔離枱傾計,所以食個時已經凍晒,就唔寫食評啦~✨白金鯛魚魚肉質好嫰滑,魚鱗脆口,碟上嘅白芡係魚湯黎,鮮味十足,兩者食落非常夾!✨鵝肝我唔食,所以送咗俾友人食。✨處理鵝肝之前師傅已經煮緊個清酒煮蜆嘅
餐廳有Omakase同鐵板燒供選擇,
所以有分為壽司區同鐵板燒區域。
一出𨋢就見到清一色嘅包房,私隱度超高。
當晚一行十多人,包了兩間房(相信係打通咗)

用餐空間寬闊舒適,私隱度極高!
一般鐵板餐嘅長枱如人數較多會令客人難以溝通,

但呢度完全冇呢個問題!
餐廳每個包箱空間係圓形設計,連鐵板枱同用餐枱都係圓形設計,
大大增加客人與客人之間嘅親密度,環境舒服又高級。
當日一行十多人均揀咗鐵板套餐,分別由兩位師傅負責。

加埋芝麻醬食真係超夾又唔hea!!!!

✨前菜係吞拿魚蓉+脆脆嘅鱈魚片,

味道正常,不過上到枱吞拿魚蓉上嘅蔥花已經散晒~

✨之後係大過拳頭嘅鮑魚,鮑魚一啲都唔韌,而且仲煎到好有鑊氣

🦞龍蝦沾滿龍蝦膏,見到師傅將龍蝦膏製成醬汁,再同龍蝦一齊炒
龍蝦十分新鮮,爽口彈牙。😋!!
而且龍蝦頭部份都冇浪費到,拎咗去煲湯。

✨白金鯛魚

✨鵝肝我唔食,所以送咗俾友人食。

✨處理鵝肝之前師傅已經煮緊個清酒煮蜆嘅湯底,感覺十分用心。
啲蜆一開殼,師傅就即刻拎出嚟,所以熟度真係剛剛好,咬落爆晒汁,而且啲肉係勁嫩!
面頭嘅柚子皮令成碗湯加分不少!!👍🏻👍🏻

🥩佐賀和牛
煮前師傅會問會幾成熟,我點了五成。
切成一口SIZE好易入口,外脆內軟,油脂豐富!
旁邊嘅蒜頭我非常欣賞,佢係切到好薄好薄個種,食落蒜味唔重,令和牛加分不少!

🦞龍蝦湯麵豉湯
岩岩用淨落黎嘅龍蝦頭湯,味道正常。

🍚炒飯
飯上面冇一粒煎蛋,呢個做法非常少見,但我覺得蛋液令個飯好食咗。

🍦甜品係黃糖多士+雪糕
不過多士有啲過火,邊邊位苦苦的。
2022-12-10
生日