📍 昶 Hinotama Sushi & Teppanyaki📍 中上環 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝗮𝗹 / 𝗦𝗵𝗲𝘂𝗻𝗴 𝗪𝗮𝗻 • 皇后大道中139號 The L Place 22樓〔 follow me on instagram @sikbaobaola ! ^^ 〕-< Hinotama Sushi & Teppanyaki > is a rather new addition to The L Place.Serving both teppanyaki and omakase, the restaurant has different rooms to separate the two sections. There are three rooms for teppanyaki (which can be combined into one to make a larger space), styled in a dark theme; and one large room for omakase, featuring brighter colors.Enjoyed a gr
Enjoyed a great teppanyaki dinner here in one of their private rooms. Ingredients were fresh, chef was professional and friendly. Overall experience was really nice. Highly recommended!
(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)
=
位於中上環 The L Place 的《》(讀音:闖)開業不久,終於到訪,一嚐他們的鐵板燒
這裡提供鐵板燒跟廚師發辦
三間鐵板燒房間以暗沉顏色為主調(可以把房間打通);而另一間較光猛的房間則是廚師發辦的空間
一步出升降機,即看見位於左手邊的魚缸,新鮮的海鮮就放在當中~
背景音樂柔和,令人感覺舒服
店員帶我們走過走廊,進入其中一間鐵板燒房間
整間房間可容納八人。這晚只招待我們一組客人,私隱度超級高,吃得也特別暢快
整體用餐經驗非常好 - 海鮮非常新鮮;師傅手勢熟練(畢竟是有十多年經驗的鐵板燒師傅!),也會貼心的按客人口味調整調味跟食物熟度;環境非常好;服務生看上去比較嫩,經驗不太豐富 (?),有進步空間~
我們點了兩個〔昶之一人前〕還有一個〔龍蝦二人前〕套餐
師傅熟練的把餐點順序安排妥當,即使我們享用不同套餐,也可以同時進食相應的course
同時也按我們需要,把不同套餐的餐點分成多份,讓我們都可以享受另外一個套餐的菜式
兩個套餐都有前菜、沙律、炒野菜、炒飯、麵豉湯、漬物、甜品
〔昶之一人前 ($960)〕有南非鮑魚、大虎蝦、帆立貝、廣島蠔、日本黑豚肉薄燒/美國牛肉厚燒或薄燒,另可加$320改配A4和牛西冷厚燒
〔龍蝦二人前 ($2,200)〕則有龍蝦、鵝肝、季節之魚、清酒煮蜆、美國牛肉厚燒 及 薄燒,另可加$580改配A4和牛西冷厚燒
前菜 Appetizer
前菜
前菜為吞拿魚蓉配鱈魚片。鱈魚片口感香脆、帶鹹香,跟吞拿魚蓉蠻搭

沙律 Salad
沙律
新鮮沙律菜配上口感爽脆、多汁的蓮花莖,佐以芝麻醬,味道清新

以下按上菜順序介紹:
〔龍蝦二人前〕 - 龍蝦 Lobster
龍蝦
原隻塔斯曼尼亞龍蝦,超級新鮮,烹調前還雀躍地在動呢 ᐠ( ᐢ ᵕ ᐢ )ᐟ
師傅純熟地把蝦頭、蝦殼跟蝦肉分開
餘下的龍蝦腳、螯還有其他部分沒有浪費,後面還會用呢
龍蝦
龍蝦肉質彈牙、味道鮮甜,只用黑胡椒跟鹽巴輕輕作調味已很足夠
用蝦頭內的蝦膏做成醬汁,淋在龍蝦肉上,更添鮮味

〔昶之一人前〕 - 帆立貝 Scallop
帆立貝
北海道刺身級帆立貝,肉質富彈性,還放上魚子醬吊味

〔昶之一人前〕 - 南非鮑魚 South Africa abalone
南非鮑魚
鮑魚切成薄片,味道新鮮,肉質非常彈牙
旁邊伴上海帶

〔龍蝦二人前〕 - 季節之魚 Seasonal fish
季節之魚
季節之魚為〔白金鯛魚〕,特地把魚鱗留著,炸至香脆
所以皮非常脆,而魚肉肉質滑嫩,魚香味又濃
配上質感濃稠、味道清甜的魚湯還有蘆筍,滋味滿滿 ♡

〔昶之一人前〕 - 大虎蝦 King prawn
大虎蝦
沙巴老虎蝦很大隻,肉質爽彈

〔龍蝦二人前〕 - 鵝肝 Goose liver
鵝肝
鵝肝來自法國,本來是兩件、兩人份量,但對半分成了四件,讓整桌都可以享受得到
油香滿溢的鵝肝配上脆口薄麵包,太享受啦 (*´∀`*)

〔昶之一人前〕 - 廣島蠔 Hiroshima oyster (2pcs)
廣島蠔
廣島蠔鮮味濃郁,表面加上櫻花蝦乾,香味更濃

〔龍蝦二人前〕 - 清酒煮蜆 Sake steamed clams
清酒煮蜆
蜆放在清酒湯汁裡同煮,先點火做個效果 •ᴗ•
酒精揮發後,就剩下香醇清甜的味道
蜆湯裡還加入了一點辣椒,令味道帶一點點的辣味,加點刺激
蜆肉肉質飽滿,味道鮮甜
整道菜令人回味無窮 ⁺o(⁎˃ᴗ˂⁎)~♡
=
然後就到〔肉類〕
師傅首先把蒜片炸脆,可以配上肉類同吃
肉類烹調後會放上麵包上,吸收油份
肉類可以按個人喜好蘸醬汁盤裡的洋蔥醬,味道很搭~

日本黑豚肉薄燒 Sliced pork roll
日本黑豚肉薄燒
一件薄燒用上兩片黑豚肉薄片,所以六片可以做出三件薄燒。每件再對半切開,所以有六件一口大小的薄燒哦~
黑豚肉裡裹上香氣滿滿的蔥蒜,超好吃,六件絕對不夠吃啊 (≧◡≦)

美國牛肉厚燒 &  薄燒 US beef tenderloin & Sliced beef roll
〔厚燒〕的牛肉用上牛柳,肉質軟嫩,肉汁豐富,帶香濃的牛味

〔薄燒〕一人份量為兩片牛肉,一份切成三份,同樣是六件一口大小的薄燒~
同樣裹上蔥蒜;牛肉油花均勻,炙燒後入口即溶、香氣滿溢

麵豉湯 Miso soup
麵豉湯
較早前剩下的龍蝦螯還有其他部位,就是用在這道麵豉湯上!
麵豉湯味道清甜不鹹膩,還帶淡淡的龍蝦鮮味
還有剩的龍蝦腳也燒至香脆,可當伴碟同吃

炒飯 Fried rice
炒飯
飯粒粒粒分明,味道很香,還加入了櫻花蝦,更添香味
最後還可以選加荷包蛋或把蛋炒進飯裡,我們就選了邪惡的荷包蛋~
荷包蛋放在飯上,戳破蛋黃後與炒飯同吃,超級滿足 ᰔᩚ

炒野菜 Fried vegetables
炒野菜

漬物 Pickles
漬物

甜品 Dessert
豆腐雪糕
可選豆腐/雲呢拿/抹茶/芝麻雪糕
我們分別選了豆腐、雲呢拿和芝麻,每種味道都獲得好評哦 ٩꒰⍢ ꒱۶
焦糖多士
最後還有焦糖多士,入口香脆、幸福感滿滿‎ ‎⸝⸝⸝♡
雖然已經非常飽足,但還有胃口把它全吃進肚子裡 ꒰ ♡´∀`♡ ꒱

訂座時備註了來慶祝朋友生日,麻煩餐廳在甜點上加上祝賀語或蠟燭等,但看見雪糕跟焦糖多士都沒有做到這個驚喜,想必忘記了 (´・ ・`)
但原來他們另外準備了一件小小的芝士蛋糕\(・o・)/!,還點上蠟燭、寫上Happy Birthday,希望壽星有享受這個驚喜吧~

Menu:
1944 瀏覽
季節之魚
清酒煮蜆
焦糖多士
前排放假去中環慢活一下,見到呢間新開的廚師發辦lunch set,$580就可以嘆12款壽司,真係好吸引😍這裡的環境舒適寬趟,好適合慢慢品嚐精緻美點😋✨前菜前菜有沙律、蒸蛋同天婦白鱔,當中天婦白鱔配上淡梅香,口感鬆脆,肉質juicy,水準幾好。茶碗蛋更加有金萡蟹肉鋪面,足見心思。而沙律的芝麻醬亦格外fresh。🍣壽司12貫這裡的壽司會用上不同黏度的米配上不同sashimi,濃味一點的會用上黏度較高,配搭有心思。另外每件壽司刺身都新鮮肥美,用上自家製配醬料,帶出鮮甜味😍平政魚是夏天時令的魚,肉質結實且味道清甜,油脂不會太多十分平衡,上面還配了鯊魚骨,配搭一流帆立貝味道鮮甜且好厚切,配自家製檸檬鹽,鮮甜味更突出🍣筋羽太上面配上了晶瑩剔透的金桔jelly,refreshing之餘更能帶出🐟本身的鮮甜滋味🐟銀鱈魚配上炸大蔥絲,滿滿的炭燒香配上入口即溶的銀鱈魚肉,格外滋味😋😋😋🦐牡丹蝦上面配上由蝦頭+豉油製成的醬料,將鮮甜味昇華。🐟赤身厚切,啖啖新鮮吞拿魚肉,好滿足!🐟toro入口即溶,滿滿油脂香味配上芥末籽balance一下,回味無窮☺️🐟喜之次單睇外表都覺得好吸引,肉質鮮嫩,口感細膩,配上山椒
筋羽太

這裡的環境舒適寬趟,好適合慢慢品嚐精緻美點😋

✨前菜

🍣壽司12貫

另外每件壽司刺身都新鮮肥美,用上自家製配醬料,帶出鮮甜味😍

喜之次

帆立貝味道鮮甜且好厚切,配自家製檸檬鹽,鮮甜味更突出

銀鱈魚

🦐牡丹蝦上面配上由蝦頭+豉油製成的醬料,將鮮甜味昇華。
牡丹蝦

🐟赤身厚切,啖啖新鮮吞拿魚肉,好滿足!
銀鱈魚

🐟喜之次單睇外表都覺得好吸引,肉質鮮嫩,口感細膩,配上山椒的清新刺香味,非常特別
左口魚

🐟左口魚是北海道的,用了蒜頭鼓油燒過後再配XO醬,入口即溶,滿口油脂香中帶點惹味感覺~

🐟另外還有toro手卷都係配上香脆紫菜一齊食
銀鱈魚

🌟之後到我最期待的赤海膽😍😍😍,上面配上淡雪,與炸香了的壽司飯和脆片一齊食,口感+鮮甜度都🈵️分!

最後還有玉子、湯、麥茶和咖啡jelly作甜品,真係親民價錢,嘆到高水準盛宴😋😋😋

赤身
赤海膽
筋羽太
喜之次
左口魚
赤身
赤海膽
2022-07-15 2254 瀏覽
⭐【中環】高質Lunch Omakase⭐距離自己生日日子不遠,點都要跟親愛的吃得豐富又高質一點,廚師發辦Omakase近年在香港大受歡迎,就是廚師發辦的意思,用上當時得令食材及師傅手握壽司的手藝功架,由主廚去設計當天餐單。位於中環的〔昶〕餐廳,主打Omakase廚師發辦及鐵板燒,廚師發辦區裝潢以原木色為主設計,感覺時尚又滲出點點日本風格🇯🇵,感覺環境舒服又高級,店員服務週到,會經常細心添茶,師傅亦十分親切的講解每道菜的由來,感覺吃了一餐超滿足的美宴。【Lunch Sushi Course】(HK$580)(每位)【前菜】Appetizer〔北海道蟹肉配豆腐〕豆腐上有蟹肉蟹絲,而且用小小的紫蘇葉花瓣作裝飾,賣相精緻吸睛。【前菜】Appetizer〔沙律〕Salad 沙律蔬菜都很新鮮,有兩塊非常口感爽脆的蓮芋,相當特別,配上芝麻醬汁,清新又開胃。【前菜】Appetizer〔茶碗蒸〕Steamed Egg碗內蓋住了滿滿的蟹肉絲,而且有金箔作點綴,入口蛋味濃郁,口感軟滑。🥢【十二貫鮨物】12 Kinds of Sushi〔平政魚〕 呈現淡粉珍珠色,肉質結實,頂部有鯊魚軟骨,味道清新。〔白象蚌
⭐【中環】高質Lunch Omakase⭐

〔沙律〕Salad
〔茶碗蒸〕Steamed Egg

🥢【十二貫鮨物】12 Kinds of Sushi
〔平政魚〕
呈現淡粉珍珠色,肉質結實,頂部有鯊魚軟骨,味道清新。
〔白象蚌〕
肉質口感上乘,入口口感爽脆利落,味道很鮮甜。

〔深海池魚〕
魚味濃而不腥,厚切肥美,脂厚油香,加上蘿蔔發酵製成的三升漬,很有味道層次。

〔帆立貝〕
新鮮的帆立貝,加上檸檬鹽,入口清甜而不會單調。

〔池魚〕
池魚配上蒽蓉,慢慢滲出微辣感,帶出了不少味道層次。
〔梭子魚〕(竹籤魚)
魚肉油份較少,肉質清爽,經過師傅用火燄燒過後,魚皮油脂更豐富,配上薑蓉
,入口嫩滑。

〔牡丹蝦〕
師傅用火燄燒香牡丹蝦蝦頭膏,蝦膏香味撲鼻,牡丹蝦口感綿密,蝦膏味甘香味道齒甲流香。

〔野生吞拿魚赤背〕
20日熟成,入口魚肉質感很實在,沒有筋位,有咬口。

〔大善大拖羅〕
8日熟成,十分之肥美,油膩分佈像雪花,入口即化。
〔喜之次〕
被譽為日本深海魚的魚王,不僅味道鮮美,加上了自家制的XO醬,爽口又有微微辣味,一試令人難忘。

〔右口魚BB〕
火炙後的右口魚BB肉質很嫩滑,加上微暖的壽司飯,配上炸脆了的大蒽絲及極新鮮的紫菜,要馬上放進嘴裡,魚油口感味道都亦豐富好味。

〔拖羅太卷〕
太卷紫菜內有: 拖羅赤身、吞拿魚面珠、魚肝、櫻花蝦乾、芝麻、黃芽白、吞拿魚腦天,餡料非常足料,味道亦非常豐富。
〔海膽〕
份量十足,用了北海道根室松浦水產的海膽,底層用上炸脆了的紅醋紙米,再灑上淡雪鹽,入口海膽味道濃郁而新鮮,大滿足。

〔焗蛋〕
小小的一粒焗蛋,但味道層次感極多,面層有日本糖漿,焗蛋內有蝦及醬汁,甜甜地很特別。

〔魚湯味噌湯〕

熱騰騰的魚湯,有豆腐粒及昆布,暖胃又有麵豉香。
〔咖啡果凍〕
齋啡味道的果凍,加上自家製作的軟滑小忌廉,這個結尾解膩一流。
〔昶〕@hinotamasushiteppanyaki
香港中環皇后大道中139號The L Place22樓
22/F, The L Place, 139 Queen's Road Central, Central
2022-07-10
  • Lunch Sushi Course
2022-07-14 144 瀏覽
是日老闆升職請食lunch😍好Nice既老闆請我地黎呢間係中環既日本餐廳食Lunch Sushi course 🍣 🎉.老闆請食飯都不忘格價🙈呢間好似好抵食既廚師發辦sushi course只係$580,包括:前菜、沙律、茶碗蒸、壽司十二貫、卷物、湯、甜品。.🍴前菜日本湯葉配三文魚籽+豉油,日本湯葉即係日本製豆腐皮!濃郁豆香係口中散開,加上鮮甜既三文魚籽,別有一般風味!.🍴沙律、茶碗蒸新鮮沙律菜x日本麻醬、鮮甜蟹肉配茶碗蒸。.🍴 壽司十二貫🔸鮫鰈魚鮫鰈魚配上檸檬漬,酸酸地既檸檬🍋帶起左鰈魚既鮮味,肉質緊實爽脆、細嫩鮮美。🔸深海池魚 深海池魚脂厚油香,入口魚油甘香細膩。🔸平貝平貝肉質鮮嫩多,配上烏魚子可以一解油膩,比較偏爽身。🔸池魚加左紫蘇葉,略帶油香,味道鮮甜。🔸北海道赤蝦北海道赤蝦再加上即燒蝦膏,蝦膏豐富香濃,赤蝦肥美甘甜,蝦肉爽滑彈牙。🔸野生吞拿魚赤身未食過咁好食既赤身,好鮮甜無多餘既筋,雖然唔係一般吞拿魚入口即溶個種感覺,但佢鮮甜爽口好多。🔸喜之次深海魚既魚王,魚脂特別肥厚。🔸中拖羅 脂肪分佈好似雪花般,油脂分布均勻。🔸海膽先用赤醋飯風乾再炸,整成脆片,再加上海膽 ,最後灑上淡雪
🍴前菜
🍴沙律、茶碗蒸
新鮮沙律菜x日本麻醬、鮮甜蟹肉配茶碗蒸。
🍴 壽司十二貫
🔸鮫鰈魚
🔸深海池魚
深海池魚脂厚油香,入口魚油甘香細膩。
🔸平貝
平貝肉質鮮嫩多,配上烏魚子可以一解油膩,比較偏爽身。
🔸池魚
加左紫蘇葉,略帶油香,味道鮮甜。
🔸北海道赤蝦
🔸野生吞拿魚赤身
🔸喜之次
深海魚既魚王,魚脂特別肥厚。
🔸中拖羅
脂肪分佈好似雪花般,油脂分布均勻。
🔸海膽
先用赤醋飯風乾再炸,整成脆片,再加上海膽 ,最後灑上淡雪鹽。
🔸吞拿魚面頰
肉味濃郁配上炸蔥絲,中和油膩感。
🔸鯖魚
面層加上 昆布,肉質細緻嫩滑,更帶來滿口脂香
🔸小肌魚
肉身較薄,好考刀功既魚,加了柚子小粒後,食落有種特別既味道與口感。
🍴手卷
先炙燒左口魚邊,加上醋飯,再放上脆卜卜紫菜上,入口即溶👍🏼
最後仲有麵豉湯同甜品,總括黎講呢個價錢真心好抵食👍🏼又高質,定價好合理得黎師傅都無求奇,又好用心介紹每一件壽司,當然如果有budget既可以擇全set omakase, 但我就覺得呢個Set性價比夠晒高😘😘
2022-07-14 143 瀏覽
好耐無寫食評,見老婆食得開心就寫下今個星期老婆話想omakase, 決定搵間新開既試下整體感覺唔錯服務上算係好好,收碟斟酒斟茶時間都掌握得幾好背景有啲比較柔和既音樂,整體係舒服既食物就憑師傅介紹盡力寫低個名粟米凍湯櫻煮章魚紫海膽室津蠔鬼蝦响螺平靜魚吞拿魚面頰肉( ほほ肉) 毛蟹,地海膽血引腦天赤身夾芽蔥青森蝦夷鮑帶子三食鳥貝八日熟成toro東市赤海膽赤睦魚手卷魚湯唔逐一俾comment 啦,唔係咩食家有幾道要讚,個粟米湯正,清甜得來有啲咬口,好岩夏天飲。好奇問師傅點整,聽完決定下次再去飲就算,繁復到呢。。紫海膽好正,我鐘意原隻海膽呢種清甜感室津蠔唔算好濃味,但肉厚,配sake感覺唔錯腦天本身好油,用熟成赤身減低油膩感,因為我唔鐘意食紫蘇葉,師傅用芽蔥代替,腦天配熟成赤身呢個配合十分好,齋食腦天真係攪唔掂。東市赤海膽,比紫海膽濃,但個米紙好正,加埋好好食同師傅飲完支sake開心滿足!
好耐無寫食評,見老婆食得開心就寫下

今個星期老婆話想omakase, 決定搵間新開既試下
整體感覺唔錯
服務上算係好好,收碟斟酒斟茶時間都掌握得幾好
背景有啲比較柔和既音樂,整體係舒服既

食物就憑師傅介紹盡力寫低個名

粟米凍湯
櫻煮章魚
紫海膽
室津蠔
鬼蝦
响螺
平靜魚
吞拿魚面頰肉( ほほ肉)
毛蟹,地海膽
東市赤海膽
赤睦魚
手卷
魚湯

唔逐一俾comment 啦,唔係咩食家

紫海膽好正,我鐘意原隻海膽呢種清甜感

室津蠔唔算好濃味,但肉厚,配sake感覺唔錯

東市赤海膽,比紫海膽濃,但個米紙好正,加埋好好食

同師傅飲完支sake開心滿足!

2022-07-09
🤍🧡❤️抵食有飽足感の𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲🍣𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲確實精緻又有儀式感,不過總係有種食完唔飽嘅感覺🫠尋尋覓覓,終於搵到間抵食嘅𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲啦🤤❣️ランチ握り寿司コース Lunch Sushi Course❣️ $580/位🧡前菜 Appetizer🧡蟹黃豆腐-蟹黃同蟹肉嘅鮮,伴隨豆腐融入口腔💚サラダ Salad💚蓮霧沙律-蔬菜沙律上有一大塊蓮霧,爽脆清甜💛茶碗蒸し Steamed Egg💛蟹肉茶碗蒸-茶碗蒸好滑,滿滿蟹肉覆蓋住🦀鮮甜滑溜🤍握り寿司十二貫 12 Kinds of Sushi🤍野生平政魚-鮮嫩魚肉,搭配鯊魚軟骨,有口感🦈象拔蚌-柚子粉、海藻鹽,令原本鮮甜刺身多一份清新🍊深海池魚-肉質細緻爽口,配上三色漬別有風味✨新鮮帆立貝-帆立貝新鮮大片,檸檬鹽突岀鮮甜🍋池魚-爽嫩清新,搭配蔥蓉好特別🌿梭子魚-火炙後,魚皮上油脂香濃,薑蓉解膩🔥牡丹蝦-鮮嫩肉質,蝦頭膏濃郁 回味無窮🦐野生吞拿魚赤身-20日熟成嘅赤身,以醬油漬,肉味香濃🫗大拖羅-油花比例完美 入口即化,芥末籽令口腔煥然一新🐟喜之次-肉質鮮美,搭配自家製芝麻XO醬 好香🫧右口魚邊-紫菜包住魚油香濃嘅右口魚邊,配上炸大蔥絲,入口層次
🤍🧡❤️
抵食有飽足感の𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲🍣

梭子魚

🧡前菜 Appetizer🧡
蟹黃豆腐-蟹黃同蟹肉嘅鮮,伴隨豆腐融入口腔

💚サラダ Salad💚
蓮霧沙律-蔬菜沙律上有一大塊蓮霧,爽脆清甜

💛茶碗蒸し Steamed Egg💛
蟹肉茶碗蒸-茶碗蒸好滑,滿滿蟹肉覆蓋住🦀鮮甜滑溜

🤍握り寿司十二貫 12 Kinds of Sushi🤍
野生平政魚-鮮嫩魚肉,搭配鯊魚軟骨,有口感🦈
象拔蚌-柚子粉、海藻鹽,令原本鮮甜刺身多一份清新🍊
深海池魚-肉質細緻爽口,配上三色漬別有風味✨
新鮮帆立貝-帆立貝新鮮大片,檸檬鹽突岀鮮甜🍋
野生平政魚

池魚-爽嫩清新,搭配蔥蓉好特別🌿
梭子魚-火炙後,魚皮上油脂香濃,薑蓉解膩🔥
牡丹蝦-鮮嫩肉質,蝦頭膏濃郁 回味無窮🦐
野生吞拿魚赤身-20日熟成嘅赤身,以醬油漬,肉味香濃🫗
池魚

大拖羅-油花比例完美 入口即化,芥末籽令口腔煥然一新🐟
喜之次-肉質鮮美,搭配自家製芝麻XO醬 好香🫧
右口魚邊-紫菜包住魚油香濃嘅右口魚邊,配上炸大蔥絲,入口層次豐富🫴🏻
海膽-以日本米造成嘅米餅,放上海膽、淡雪鹽,鮮味十足 有口感🌨
大拖羅

❤️巻物 Maki❤️
內容物豐富,有吞拿魚面頰肉、腦天、拖羅、赤身、魚肝、玉子、蘿蔔、櫻花蝦,一啖咬落去先係香濃魚油,再嚟就係櫻花蝦鮮香味,最後由蘿蔔作清新嘅結尾🥢
卷物

喺卷物同湯之間,仲有玉子🥚主要以日本蛋、牛奶製成,滑嫩口感帶甜味💕
玉子

🤎吸い物 Soup🤎
麵豉湯,湯入面有昆布、豆腐粒🥣味道唔會過鹹,剛剛好!
味噌湯

🖤デザート Dessert🖤
甜品就係黑咖啡啫喱,底部有忌廉帶來甜味☕️飯後甜品好好味😋
咖啡啫喱

依間日式餐廳位於中環 The L Place頂層,所以景觀好好 環境又舒服🫶🏻服務態度都係唔話得🤣師傅同店員都好熱心解答料理上嘅問題,同埋都好客氣😚食完滿足又飽足,成個感覺真係唔錯!BTW記得save post,方便向店員查詢有關菜式啦❣️

📍昶
📍中環皇后大道中139號The L Place22樓

梭子魚
野生平政魚
池魚
大拖羅
玉子
咖啡啫喱
用盡罕有食材🍣魚子醬紫海膽!喜知次!猛者蝦🦐-每次出Omakase,田中都唔敢講太多,因為田中只係為食之人,唔係識食。而主要想帶出嘅資訊,就係中環開咗間高質Omakase。位於中環樓上高層,環境高檔,服務絕對一流,除咗Omakase,仲有鐵板燒廚師發辦,值得一試。-🍣23品 Omakase ($2380)包括前菜、刺身、一品料理、小砵、握壽司、吸物、甜品,同時亦有16品選擇($1780)。1️⃣基本上用上最頂級嘅魚料,魚子醬、紫海膽、地膽、鮑魚、野生大拖羅、喜知次、鬼蝦、赤穗蠔,唔會令人失望。2️⃣23品當中,不乏創新食材配搭同調味,例如原隻紫海膽,配上魚子醬同吞拿魚蓉,鮮味爆發之餘,帶出魚料脂香。3️⃣而師傅會按客人/時令魚料,控制刺身同壽司嘅數目,未必次次一樣,田中今次就刺身較多。-🧆原隻紫海膽、魚子醬、吞拿魚蓉招牌菜之一,毫無疑問嘅豐富鮮味,海膽鮮甜滿足,加入矜貴魚子醬,更突顯吞拿魚蓉嘅脂香。🦐鬼蝦 (猛者蝦)產量極少嘅罕有鬼蝦,比常見嘅刺身蝦種鮮甜,蝦膏混入蝦肉之中,入口滑嫩,非常非常鮮甜。🥢地膽罕有嘅濃鮮地膽,放置赤醋飯脆片上,再灑上淡雪鹽,一軟一脆,極驚喜嘅配搭。🍣平政魚被譽為最頂級壽
用盡罕有食材🍣魚子醬紫海膽!喜知次!猛者蝦🦐

🍣23品 Omakase ($2380)

3️⃣而師傅會按客人/時令魚料,控制刺身壽司嘅數目,未必次次一樣,田中今次就刺身較多。

🧆原隻紫海膽、魚子醬、吞拿魚蓉

🦐鬼蝦 (猛者蝦)

🥢地膽

🍣平政魚
被譽為最頂級壽司食材之一,經過7日熟成,加入梅子水晶作調味,肥嫩又魚香濃郁。

🍘喜知次手卷
同樣係最珍貴嘅魚王,魚脂香四溢,特別鮮甜,加入炸蔥絲,層次更豐富。

- 野生大拖羅(20日熟成)
- 蟹膏蟹肉海膽
- 赤穗蠔
- 帆立貝 (檸檬海鹽)
- 剥皮魚
- 鮑魚
- 慢煮八爪魚
- 江戶前玉子燒
2022-07-11 116 瀏覽
來到中環我最熟悉的地方,在中環中心附近,因為以前常來打拳和健身的,最近附近開了一間專門吃Omakase的「昶」,大家可以參考一下啊!環境安靜木質裝潢有和諧感👍🏼💮前菜💮🌽🍅55度甜度的北海道粟米配略帶酸味靜岡蕃茄,配搭一流。🥗麻醬雜菜沙律,口感清新👍🏼🦀金薄蟹肉茶碗蒸,蟹肉大滿足🥰🧄蒜頭、牛蒡、准山漬物都是廚師精心製作的12款壽司🍣平政魚-口感實肉清甜🍣金目鯛-魚香軟滑配上柚子啫喱清新🍣帶子-鮮甜濃香加點薑茉點綴滿足🍣池魚-另一種魚香口感濃厚配上微酸配菜,口感豐富🍣鯖魚-魚香豐富加芝麻及一層微酸啫喱,讓你驚喜🍣深海池魚-更鮮甜的口味配上薑蔥絕配🍣牡丹蝦-黏稠的蝦肉配上蝦膏用火槍燒香,將蝦與蝦膏的味道提升🍣吞拿魚-口感正常魚無筋一流🍣中拖-肥美中拖油脂適中回味🍣鰈魚邊-魚質肥美配上大蔥絲及紫菜驚艷🍣赤鯥魚-濃厚油脂配微酸漬物口感提升🍣赤海膽-濃稠甜美海膽配特製米紙灑上淡雪鹽,會想尖叫🍱干瓢卷-內藏瓜製漬物令你回味🫕麵豉湯-清甜口感清清口腔🥚清甜玉子-面層有微海鮮香甜可口☕️甜品-黑咖啡凍配上金泊及奶香忌廉完美句號
環境安靜木質裝潢有和諧感👍🏼

💮前菜💮
🌽🍅55度甜度的北海道粟米配略帶酸味靜岡蕃茄,配搭一流。
🥗麻醬雜菜沙律,口感清新👍🏼
🦀金薄蟹肉茶碗蒸,蟹肉大滿足🥰
🧄蒜頭、牛蒡、准山漬物都是廚師精心製作的

12款壽司
🍣平政魚-口感實肉清甜
🍣金目鯛-魚香軟滑配上柚子啫喱清新
🍣帶子-鮮甜濃香加點薑茉點綴滿足
🍣池魚-另一種魚香口感濃厚配上微酸配菜,口感豐富

🍣鯖魚-魚香豐富加芝麻及一層微酸啫喱,讓你驚喜
🍣深海池魚-更鮮甜的口味配上薑蔥絕配
🍣吞拿魚-口感正常魚無筋一流

🍣中拖-肥美中拖油脂適中回味
🍣鰈魚邊-魚質肥美配上大蔥絲及紫菜驚艷
🍣赤鯥魚-濃厚油脂配微酸漬物口感提升
🍣赤海膽-濃稠甜美海膽配特製米紙灑上淡雪鹽,會想尖叫

🍱干瓢卷-內藏瓜製漬物令你回味
🫕麵豉湯-清甜口感清清口腔
🥚清甜玉子-面層有微海鮮香甜可口
☕️甜品-黑咖啡凍配上金泊及奶香忌廉完美句號

2022-07-10 90 瀏覽
開在樓上的發板店並不算多,有質素的更是寥寥可數,這家可算是其中一家主打鐵板燒跟師傅發板,我今天則是去光顧發板那邊環境:有高級西餐廳之感,光亮整潔服務:師傅10分有禮但健談,對食材熟悉度高,侍應亦為我把餐廳名的由來娓娓道來,10分敬業樂業出品:都具有心思 誠意 食材出色,午市set $580 十二貫鮨物跟三前菜,一卷一吸一甜,實在非常抵抹茶這個不能不說,這杯看似平凡的抹茶的濃度媲美任何一間抹茶甜品屋的抹茶粉,相當驚喜北海道蟹肉蟹膏豆腐蟹肉跟蟹膏的鮮味滲入到豆腐內,鮮甜並重,不俗蓮芋沙律 茶碗蒸蓮芋是芋頭科目,口感爽而水份多,入口像超輕盈的蓮藕,配上沙律菜非常有趣茶碗蒸不用雞肉 海鮮 或 銀杏,反而用上元貝絲作調味,相當特別白醋米 比較淡味的魚種會用上白醋米 師傅Lee San 說會因應魚種而選用不同的醋米,很有心思白身平政 五日熟成 少有地具鮮味的平政, 鯊魚骨跟醋作點綴,兩重口感而且提胃,亦不失鮮味,第一道鮨物已有驚喜象拔 青柚子粉 鹽貝類特有香味極濃,青柚子粉的份量加重以去腥,好有特色深海池魚 山椒漬 芝麻深海池魚 配上微麻香的山椒,入口味道較前者稍濃一些手握帆立貝 檸檬葉以手握緊帆

主打鐵板燒跟師傅發板,我今天則是去光顧發板那邊

環境:有高級西餐廳之感,光亮整潔

出品:

抹茶

北海道蟹肉蟹膏豆腐
蟹肉跟蟹膏的鮮味滲入到豆腐內,鮮甜並重,不俗

蓮芋沙律 茶碗蒸

白身

象拔 青柚子粉 鹽
貝類特有香味極濃,青柚子粉的份量加重以去腥,好有特色

深海池魚 山椒漬 芝麻
深海池魚 配上微麻香的山椒,入口味道較前者稍濃一些

手握帆立貝 檸檬葉
以手握緊帆立貝令其口感緊緻些,檸檬的味道令它更提胃

換成赤醋米
池魚 蒽蓉
池魚較深海重香味一些,加入蒽蓉令它清新一點

梳子魚 薑蓉
火炙的梳子魚口感鬆軟,加入薑蓉有中式熟魚的口感

牡丹蝦 蝦頭膏
絕正!牡丹蝦鮮甜軟糯不在話下,燒過的蝦頭膏口感味道絲毫不輸蟹膏,相當驚喜的一道

葉血引 玉蒽(洋蔥)
這是什麼?是出產於日本中部深海地區的貴價魚, 出產量少,一片亦爽亦彈,鮮味濃郁,配上少量生洋蔥口味相當突出

大拖羅 八日熟成 芥末籽
經過熟成的大拖羅多好吃不用我說了吧,入口即化是基本,以芥末籽調味是想解膩吧?

吞拿魚面頰 淡葉絲 XO醬
加入XO醬味道相當濃厚,吞拿魚面頰一條只有兩邊,相當貴重,而且入口軟滑

右口魚邊 大蒽絲
炙燒過的右口魚邊是我本人很喜歡的,油脂爆多,入口不用咀嚼馬上溶解!大蒽絲的味道濃而無青味,紫菜非常爽趣,相當出色

海膽 米餅(風乾五天再炸)淡雪鹽
北海道根室海膽的質素不用多說,米餅是把米跟赤醋混和,風乾五日之後再炸,所以口感味道很特別
加入淡雪鹽, 雪花紛飛的美境,沒有過鹹,相當出色

玉子 大拖 中拖 肝醬 櫻花蝦乾 漬蘿蔔 干瓢
這份卷物竟然加入那麼多的材料,捲起來食材比飯還要多,除了上面的食材相當豐富外,干瓢是師傅特意為我們加入的配菜,以干葫蘆瓜跟味淋返煮而成,味道清甜,為鮮味濃的卷物帶來另一番點綴

水然(糖漿) 奶 玉子 蝦
口感像嘉頓蛋糕, 當中帶絲絲蝦的鮮味,兩重味道, 口感出色, 即使作為甜品也不為過

魚湯
鮮甜而不腥,帶點麵豉香,不錯

麥茶(重口味)
最後侍應為我們換上一杯麥茶,原來是為免影響之前吃壽司的味道所以最後才換上味道濃烈的麥茶,有心思

咖啡凍加忌廉
雖然賣相普通,但吃下去味道層次既澀也甜,啡香濃郁,有驚喜
Lunch Sushi Course🍣前菜係白粟米及日本番茄🍅沙律、茶碗蒸🥗之後到12貫壽司,師傅話依度主張壽司由淡至濃,頭兩件都係比較清新開胃,而且用上白醋飯增強米香味🍚帆立貝經過師傅輕輕按摩,形成一梳梳嘅口感,面頭磨咗清新嘅柚子皮🍊深海池魚又稱縞鰺,富油香,上面係稱為「梅水晶」嘅鯊魚軟骨,酸酸地相當開胃🦈平政以近5天熟成,麵豉鹹鹹甜甜有特色!竹莢魚炙燒魚皮增加香味,再配以柚子胡椒,壽司飯亦改用赤醋,醋味香,適合配較濃味嘅食材😋關池魚實身爽口,口感較煙韌鯖魚相當新鮮,即使唔係用醋漬都一啲都唔腥,中間係爽脆嘅昆布,面頭以蔥花芝麻點綴,帶來多重口感👍野生中拖羅會比平時見到嘅深色,用豉油醃製去除腥味,而紫蘇葉加添咗清爽感覺🌿牡丹蝦蝦肉口感綿密,味道鮮甜,師傅亦即場製作炭燒蝦膏,香氣撲鼻 🦐吞拿魚面頰肉燒過後完全唔會食到筋位,香氣十足🔥喜知次肉質嫩中帶爽,一試難忘😍極上北海道馬糞海膽好鮮甜,入口即融,脆薄米餅甚有特色,仲灑上雪花般嘅淡雪鹽❄️右口魚(鮫鰈)炙燒後油脂突顯豐腴,非常滑溜🥢之後到乾瓢卷,亦即是醃製過嘅葫蘆瓜,鹹鹹甜甜,係傳統嘅做法👍甜蛋用低溫焗,口感似蛋糕🍰麵豉湯 甜品係咖啡啫喱☕️
Lunch Sushi Course🍣

前菜係白粟米及日本番茄🍅

沙律、茶碗蒸🥗

平政以近5天熟成,麵豉鹹鹹甜甜有特色!

關池魚實身爽口,口感較煙韌

吞拿魚面頰肉燒過後完全唔會食到筋位,香氣十足🔥

喜知次肉質嫩中帶爽,一試難忘😍

右口魚(鮫鰈)炙燒後油脂突顯豐腴,非常滑溜🥢

甜蛋用低溫焗,口感似蛋糕🍰

麵豉湯

甜品係咖啡啫喱☕️

今次嘅omakase係唔錯嘅體驗,壽司固然高質,另外師傅同食客都有好多交流,詳細介紹各件壽司,有問必答,氣氛輕鬆~
2022-07-07 68 瀏覽
今日我有加人工既好消息,就決定帶女朋友食好野之後有朋友推介呢間omakase,正合我意就決定去試下!餐牌有2款套餐,我地揀左lunch sushi couse前菜&茶碗蒸前菜有沙律,鱧魚天婦羅同茶碗蒸沙律有樣好特別既蔬菜,係炸過既芋莖片,口感好有趣!天婦羅火喉好好,魚身嫩滑茶碗蒸清甜順喉,蛋香足夠之後就進入壽司既環節順住次序,分別係右口魚,油香爆棚帆立貝,師傅用手按摩過,破壞了纖維令口感更好,好爽口北海道甜蝦,好新鮮,蝦味好鮮甜深海池魚,深海魚好難得,味道令人難忘赤身,係呑拿魚魚背部署,經過20日熟成加上醬油,味道好出野生拖羅,都係經過20日熟成,令到油香更出,好惹味北海道海膽海膽清甜完全唔腥,好好味甜品最後用咖啡啫喱做結尾好適合由頭到尾都係驚喜
今日我有加人工既好消息,就決定帶女朋友食好野
之後有朋友推介呢間omakase,正合我意
就決定去試下!

餐牌有2款套餐,我地揀左lunch sushi couse

前菜&茶碗蒸

前菜有沙律,鱧魚天婦羅同茶碗蒸
沙律有樣好特別既蔬菜,係炸過既芋莖片,口感好有趣!
天婦羅火喉好好,魚身嫩滑
茶碗蒸清甜順喉,蛋香足夠

之後就進入壽司既環節
順住次序,分別係

右口魚,油香爆棚

帆立貝,師傅用手按摩過,破壞了纖維令口感更好,好爽口

北海道甜蝦,好新鮮,蝦味好鮮甜

深海池魚,深海魚好難得,味道令人難忘

赤身,係呑拿魚魚背部署,經過20日熟成
加上醬油,味道好出

野生拖羅,都係經過20日熟成,令到油香更出,好惹味

北海道海膽

海膽清甜完全唔腥,好好味

甜品

最後用咖啡啫喱做結尾好適合
由頭到尾都係驚喜

2022-07-06 68 瀏覽
午餐◦•●◉✿ 𝕆𝕞𝕒𝕜𝕒𝕤𝕖 ✿◉●•◦$580/人 每件壽司都用上不同調味搭配,突出食材的優點。🏖前菜爽口北海道白粟米 🌽配岩鹽蕃茄麻醬沙律🥗清新開胃蟹肉茶碗蒸🦀蟹肉多又鮮甜🍣十二件壽司🍣🌼帶子 師博按摩成一梳梳,配上柚子汁,是春天的䄂子才是綠色的🌸深池魚 搭上鯊魚軟骨,又滑又爽🌼平政魚 經過熟成,肉質實淨,利用麵豉發酵🌸竹籤魚 用上柚子胡椒豉油汁燒香🌼關池 肉質較實身,魚味濃郁,灑上生七味粉 🌸鯖魚 加上昆布、芝麻蔥花,不用擔心有腥味,味道多層次🌼中拖 配上紫蘇葉,預先醃製讓根部軟化,入口即融🌸牡丹蝦上面加上用豉油燒香的蝦膏,用上鐵板有仿炭爐的效果🌼吞拿魚面頰肉魚肉爽身,好少食到珍貴面頰,加入山葵🌸喜之次肉質嫩滑,經過火灸,一定要趁熱食🌼極上馬糞海膽用上了極上馬糞海膽,今次好特別,配上米餅,非常脆口,上面再曬米餅碎。濃滑creamy🌸燒吞拿魚魚皮聞一聞,趁熱食用紫菜包著,似一片肥膏入口即化,燒得香口🌼傳統卷物 今次係光瓢小光,即是葫蘆瓜,用竹蓆卷成,紫菜脆口好味🌸甜蛋自家研發蛋糕,獨家秘方,以低溫烤焗,似芝士蛋糕,清身好味🫕湯品一杯熱辣辣魚湯配豆腐,鮮濃可口☕️甜品軟滑忌廉配滑溜咖
◦•●◉✿ 𝕆𝕞𝕒𝕜𝕒𝕤𝕖 ✿◉●•◦
$580/人

每件壽司都用上不同調味搭配,突出食材的優點。

🏖前菜
爽口北海道白粟米 🌽配岩鹽蕃茄
麻醬沙律🥗清新開胃
蟹肉茶碗蒸🦀蟹肉多又鮮甜

🍣十二件壽司🍣

🌼帶子
師博按摩成一梳梳,配上柚子汁,是春天的䄂子才是綠色的

🌸深池魚
搭上鯊魚軟骨,又滑又爽

🌼平政魚
經過熟成,肉質實淨,利用麵豉發酵

🌸竹籤魚
用上柚子胡椒豉油汁燒香

🌼關池
肉質較實身,魚味濃郁,灑上生七味粉

🌸鯖魚
加上昆布、芝麻蔥花,不用擔心有腥味,味道多層次

🌼中拖
配上紫蘇葉,預先醃製讓根部軟化,入口即融

🌸牡丹蝦
上面加上用豉油燒香的蝦膏,用上鐵板有仿炭爐的效果

🌼吞拿魚面頰肉
魚肉爽身,好少食到珍貴面頰,加入山葵

🌸喜之次
肉質嫩滑,經過火灸,一定要趁熱食

🌼極上馬糞海膽

🌸燒吞拿魚魚皮
聞一聞,趁熱食
用紫菜包著,似一片肥膏入口即化,燒得香口

🌼傳統卷物
今次係光瓢小光,即是葫蘆瓜,用竹蓆卷成,紫菜脆口好味

🌸甜蛋
自家研發蛋糕,獨家秘方,以低溫烤焗,似芝士蛋糕,清身好味

🫕湯品
一杯熱辣辣魚湯配豆腐,鮮濃可口

☕️甜品
軟滑忌廉配滑溜咖啡凍,苦苦甜甜的融化在口中
2022-07-05 66 瀏覽
難得地老細俾我收早,即刻落上環食返個嘆到痺嘅lunch course 😋👍🏻Sushi Course ✨前菜本日前菜為新鮮湯頁,奶白色的腐皮口感頗黏,豆香好重,加入入口即融的海膽作為點綴,豐腴甘飴。✨茶碗蒸與眾不同嘅配料,面頭鋪上足量的蟹肉絲,鹹香度十足,蛋味好清而且滑得過份✨握之壽司十二貫深海池魚肉質好彈嫩,魚油極香,以日式豆瓣醬去點綴,入口雙重口感滲入口腔;平政魚肉身較清,師傅配以鯊魚骨嘅酸辣去調味,魚脂感濃郁;新鮮帆立貝嘅肉身好厚,配上檸檬葉,味道更為清甜;金目鯛肉質較爽,師傅特意加上一片啫喱,食落清新又帶點滑溜;而赤蝦肉質透白,口感係食過最黏厚的,面頭鋪上即煎嘅蝦頭膏,入口豐潤;梭子魚經火炙後油份較重,無腥羶,口感好軟;野生呑拿魚色澤較深紅,經過十八日熟成,肉質更嫩,食落無筋;右口邊魚油份豐盈,配以脆身嘅紫菜,剛好用以中和;海膽壽司為今日精選,底部嘅米餅以赤醋飯打成米糊後風乾,薄脆口感極佳,而橘黃色嘅海膽,甘飴甘香。最後以一個焗蛋作結,極富特色!整體壽司米飯握得實淨,醋味適中(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)~間場 職員適時換茶~魚湯、甜品魚湯湯頭鹹香,配以昆布同豆腐粒。甜品相當有驚喜,咖啡啫喱晶

👍🏻Sushi Course

✨前菜

✨茶碗蒸

✨握之壽司十二貫

~間場 職員適時換茶~

魚湯、甜品
魚湯湯頭鹹香,配以昆布同豆腐粒。甜品相當有驚喜,咖啡啫喱晶瑩,入口帶輕輕嘅苦,底部加上鮮忌廉,兩者配搭不俗!

2022-07-05 59 瀏覽
終於Sogo thankful week 終於完左,今個月要食好野慰勞下自己嘅辛苦!所以揀左間Omakase ,慢慢食….慢慢享受環境同食物🥰!呢度環境好清靜,有分兩邊區域,好有私隱,一邊食板燒,另一邊食Omakase🥳🥳(可以有獨立房👍🏻👍🏻👍🏻)今次就試吓omakase 先,師傅仔好好,好細心呀!問你有咩唔食嘢呀?又追一解釋咩食材,咩時段食咩魚最好咁….我又增長知識了😅首先上左前菜先:⭐️日本白粟米⭐️白粟米🌽,好清甜,⭐️金泊蟹肉茶碗蒸⭐️啖啖蟹肉😘😘⭐️芋頭莖部沙律⭐️芋頭莖部第一次食,好爽脆,好清甜,夾埋沙律醬一齊食,好醒胃👍🏻👍🏻我今次都揀左十二貫:⭐️富山白蝦⭐️白蝦比平時食開既蝦更彈呀,更甜🥰⭐️笛鯛魚⭐️⭐️深海池魚⭐️魚方面,好新鮮,好鮮味,⭐️新鮮大帶子⭐️帶子上配上黑松露,會令舊帶子鮮味更出色💜💚⭐️毛蟹⭐️日本有幾隻蟹一定要試,松葉蟹,毛蟹,鱈場蟹,花咲蟹,香箱蟹,但毛蟹,松葉蟹全年都咁好食😋⭐️關池魚⭐️⭐️平政魚⭐️⭐️拖羅⭐️肥美,每食一啖都有一次既滿足感,就知道有幾好食🤭⭐️牡丹蝦配蝦膏⭐️蝦係我食壽司必揀既,⭐️赤海膽配淡雪鹽⭐️雪鹽唔會搶走海膽既鮮味,赤海膽味道濃郁,鮮味明顯回味中帶有絲清苦,聽說赤

首先上左前菜先:
⭐️日本白粟米⭐️

白粟米🌽,好清甜,
⭐️金泊蟹肉茶碗蒸⭐️

啖啖蟹肉😘😘
⭐️芋頭莖部沙律⭐️

我今次都揀左十二貫:

⭐️富山白蝦⭐️白蝦比平時食開既蝦更彈呀,更甜🥰
⭐️笛鯛魚⭐️⭐️深海池魚⭐️魚方面,好新鮮,好鮮味,
⭐️牡丹蝦配蝦膏⭐️蝦係我食壽司必揀既,
⭐️赤海膽配淡雪鹽⭐️

雪鹽唔會搶走海膽既鮮味,赤海膽味道濃郁,鮮味明顯回味中帶有絲清苦,聽說赤海膽被認為是高品質🥳🥳🥳
⭐️赤目魚⭐️⭐️右口魚⭐️⭐️櫻花蝦卷⭐️
有一碗魚湯

,好好飲,無腥味👍🏻👍🏻
最後用一個甜品🍮

甜蛋畫上句號!
總括,餐廳食物質素高,服務一流,又上左一課日本食物課😂😂😂
  • 十二貫
2022-07-02 51 瀏覽
昶 @hinotamasushiteppanyaki 中環新開左冇幾耐既 Omakase 店內仲有鐵板燒今次試咗佢哋嘅午市壽司set店內環境都坐得幾舒服仲有師傅喺你面前一路講解Lunch Sushi Course $580 🌟前菜日本北海道白粟米🌽比較爽甜再食鹽水蕃茄 酸酸甜甜 🌟沙律🥗麻醬沙律 好開胃🌟茶碗蒸 表面係滿滿嘅蟹肉 蛋蒸得超滑🌟壽司🍣🍣鯛魚肉質較爽實,味道比較清,唔係特別甜🍣池魚表面加上薑蓉蔥花,會比上一件味道濃🍣深海池魚上面加咗綠色嘅柚子皮,食落有淡淡既柚子香,同深海池魚嘅味道幾夾🍣中拖羅魚香更重,肉質都較軟滑🍣帶子中間夾咗烏魚籽,帶子好厚,好食🍣醬油漬赤身上面有啲芝麻碎,味道都唔錯🍣竹筴魚表面有醋麵豉醬火炙過魚皮,但肉好軟滑,好香掛住食,唔記得咗影🥹🍣平政魚加咗柚子胡椒,油脂含量豐富,口感肥嫩🍣牡丹蝦上面係燒過既蝦膏,牡丹蝦甜糯,好好食🍣赤鯥火炙過魚皮,啖啖魚油香,好肥美🍣拖羅用咗岩鹽燒,唔使講都知拖羅有幾食🍣海膽壽司用既係北海道根室海膽下面係米餅,好香脆用咗雪鹽調味,海膽鮮甜🌟卷物用紫菜捲住赤身、拖羅,仲有啲黃蘿蔔、蔥口感幾豐富🌟焗蛋自家製既焗蛋,甜甜地口感似che
昶 @hinotamasushiteppanyaki

🌟茶碗蒸
表面係滿滿嘅蟹肉 蛋蒸得超滑

🌟壽司🍣
🍣鯛魚
肉質較爽實,味道比較清,唔係特別甜
🍣池魚
表面加上薑蓉蔥花,會比上一件味道濃
🍣深海池魚
🍣中拖羅
魚香更重,肉質都較軟滑
🍣帶子
中間夾咗烏魚籽,帶子好厚,好食
🍣醬油漬赤身
上面有啲芝麻碎,味道都唔錯

🍣竹筴魚
表面有醋麵豉醬
火炙過魚皮,但肉好軟滑,好香
掛住食,唔記得咗影🥹
🍣平政魚
加咗柚子胡椒,油脂含量豐富,口感肥嫩
🍣牡丹蝦
上面係燒過既蝦膏,牡丹蝦甜糯,好好食
🍣赤鯥
火炙過魚皮,啖啖魚油香,好肥美
🍣拖羅
用咗岩鹽燒,唔使講都知拖羅有幾食
🍣海膽壽司
用既係北海道根室海膽
下面係米餅,好香脆
用咗雪鹽調味,海膽鮮甜

🌟卷物
用紫菜捲住赤身、拖羅,仲有啲黃蘿蔔、蔥
口感幾豐富

🌟焗蛋
自家製既焗蛋,甜甜地
口感似cheesecake

🌟湯
好香濃嘅魚湯,仲有少少海帶、豆腐

🌟甜品
咖啡☕️啫喱,解油膩感一流

📍昶 (中環)
中環皇后大道中139號The L Place22樓