同朋友一齊嚟咗呢個商場🏬呢間新加坡🇸🇬餐廳🥢🍴開餐🤣$78「娘惹蘿蔔糕 Nyonya Style Fried Turnip Cake」:材料有 蘿蔔糕、雞蛋、蒜茸、叄巴醬,係我喜歡嘅其中一款娘惹菜(Peranakan cuisine or Nyonya cuisine)😋;加 叄巴醬 炒 特別惹味😋$78「馬來囉惹沙律 Malaysian Style Rojak」:材料有 沙葛、青瓜、通菜、菠蘿、油條😋;Rojak 一般認為源自印尼🇮🇩,當然喺新加坡🇸🇬同馬來西亞🇲🇾都非常流行👍,不同地方/不同餐廳 又會用不同用料😋;呢度嘅 Rojak 整體味道甜甜哋,連通菜都甜甜哋,幾得意😊$78「怡保芽菜Ipoh Beansprout」:怡保芽菜每一條都肥嘟嘟短短哋脹卜卜,水份好充足,咬起嚟清甜爽口,店長話真係由怡保出產👍;加上 秘製生抽同麻油輕輕炒過,簡單好食😋$140「黑松露香煎鮑魚 Pan Fried Abalone with Black Truffle Sauce」:鮑魚切成小粒 bite-size,易入口🤩;每一粒鮑魚都沾咗啲黑松露,仲因為加咗牛油煎🧈,所以好香口,鮑魚肉質結實、鮮味😋
同朋友一齊嚟咗呢個商場🏬呢間新加坡🇸🇬餐廳🥢🍴開餐🤣

2024-01-13 1786 瀏覽
新加坡比好多人嘅感覺係乾淨舒服,呢間食新加坡菜嘅餐廳環境好寬落,裝修佈置都好清新舒服,一大幅嘅壁畫好有星馬嘅感覺娘惹蘿蔔糕 $78 蘿蔔糕嘅外觀唔差,切成小塊,每一粒都有煎到金黃色外皮,好吸引。蘿蔔糕嘅質地好軟滑,完全冇粘稠嘅感覺。配料嘅搭配岩岩好唔太鹹,醬汁少辣,蘿蔔嘅甜味好好融合,成個整體上都好味。魚露鮑魚 $140 鮑魚質地鮮嫩,新鮮有咀嚼感之餘唔會太硬。魚露嘅香味好濃郁,令鮑魚更加鮮美。雖然價錢貴少少,但夠晒新鮮都算幾抵食。魔鬼魚辣死你媽配椰漿飯 $108 都幾估唔到塊魔鬼魚扒勁厚身勁多肉,肉質一梳梳食落係實淨有彈性嘅魚肉口感。半煎香嘅蛋放上椰漿飯到,蛋黃液包住成個椰漿飯口感好濃厚。椰漿飯香濃,飯底夠散唔會太濕,醬汁香濃惹味,少少辣夠好食。炸榴槤湯圓 $38/2粒最後,叫咗一份炸榴槤湯圓做甜品。湯圓嘅外皮炸得酥脆,裡面就係滿滿嘅榴槤餡料。榴槤嘅香味同湯圓嘅口感完美結合,兩粒已經夠晒滿足。

娘惹蘿蔔糕 $78

魚露鮑魚 $140
雖然價錢貴少少,但夠晒新鮮都算幾抵食。

魔鬼魚辣死你媽配椰漿飯 $108

炸榴槤湯圓 $38/2粒

2024-01-10
餐廳:星怡地點:尖沙咀iSQUARE菜式:新加坡菜餐牌:小食,沙律,多士,海鮮,肉類,菜類,素菜,肉骨茶,喇沙,湯麵,湯類,飯,麵,油酥餅,甜品,飲品參巴燒大雞扒 $88 另加一參巴燒大雞扒好大塊,雞扒連皮燒,燒得皮脆肉嫰。個參巴醬好惹味,呢度個味同出面唔同,係甜甜地又微微辣,好易入口,呢個醬配雞扒好夾。伴有加左白色沙律醬既雜菜沙律配車厘茄可解膩。馬來參巴烤魔鬼魚 $128 另加一馬來參巴烤魔鬼魚一大件連骨, 不過食落好易起骨,肉質嫩滑多汁,其實真係可以連骨食埋,因為大部份係軟骨。配有大量參巴醬,好夠味。同參巴燒大雞扒一樣伴有雜菜沙律配車厘茄。我係第一次食魔鬼魚,原來係幾好食架wor。伴有桔仔一粒比你自己調味。馬拉盞炒通菜 $78 另加一馬拉盞炒通菜熱辣辣上枱,通菜莖脆口,而通菜葉嫩口,炒得好夠味,加有蒜蓉同指天椒,味道少少辣,好惹味。新加坡魚蛋喇沙 $68 另加一新加坡魚蛋喇沙湯色水呈橙色,灑上香草,飲啖湯先,好香椰漿味而辣度剛好。配料有白魚蛋四大粒,好彈牙又健康。都有魚餅4片,口感都唔錯。仲有淋滑蛋半隻。油麵夠淋,都好滑溜,份量唔少,加埋爽口芽菜有多重口感。另外仲有3件豆卜。呢個價
餐廳:星怡
地點:尖沙咀iSQUARE
菜式:新加坡菜

參巴燒大雞扒 $88 另加一

馬來參巴烤魔鬼魚 $128 另加一

馬拉盞炒通菜 $78 另加一

新加坡魚蛋喇沙 $68 另加一
新加坡魚蛋喇沙

新加坡魚蛋喇沙湯色水呈橙色,灑上香草,飲啖湯先,好香椰漿味而辣度剛好。配料有白魚蛋四大粒,好彈牙又健康。都有魚餅4片,口感都唔錯。仲有淋滑蛋半隻。油麵夠淋,都好滑溜,份量唔少,加埋爽口芽菜有多重口感。另外仲有3件豆卜。呢個價錢好抵食。
餐廳裝修唔錯,景觀開揚。上菜快速,今餐食物質素唔錯,而價錢算好抵食。
2024-01-11
新加坡魚蛋喇沙
又嚟咗呢個商場 shopping,買完嘢有啲肚餓,要覓食,諗一諗,記起呢間星加坡🇸🇬餐廳,於是就同朋友👧🏻去開餐😆$88「海鮮釀油條」:材料包括 蝦、蝦膠、油條、雜菜,全部釀喺油條裏邊,油條脆脆哋,香口好食🤩,仲有酸甜辣椒醬 可以沾🤣$48「肉鬆蛋黃醬多士」:多士🥪上邊有肉鬆(我哋叫咗走煉奶)、裏邊有一大片牛油、蛋黃醬,多士🥪脆脆哋,幾好食🤩$88「蒜片炒青龍菜」:「青龍菜」外觀有啲似韭菜,味道亦有啲似韭菜/青蒜,口感爽脆,顏色嫩綠,不過再嫩一啲同埋清淡一啲😋;「青龍菜」係咪新栽培出嚟嘅呢?上網見到咁樣介紹:「這種類似韭菜的青龍菜,其實一直以來都存在的,只是沒有人引進種植,所以沒有在市場出現。其實「青龍菜」的原名是叫 「龍篙菜」,源自西伯利亞和阿拉伯國家。也是法國餐里的高檔蔬菜之一。 這種菜的出現,是在幾年前,由一位退休劉姓的農業科學家,引進到金馬倫高原(馬來西亞)種植」🤩;「青龍菜」真係清新好味😋$140「黑松露香煎鮑魚4隻」:鮑魚切成小粒,放番喺鮑魚殼裏邊🤣,鮑魚煎得幾香口,加埋香噴噴嘅黑松露醬,好好味😋

2023-11-22 1376 瀏覽
未曾去過新加坡,但對於佢嘅菜式都有點認識。久唔久都想食一餐,今晚飯腳帶我去呢一間。以粉藍及白作為主色,以大幅壁畫作裝飾,都幾有當地感覺,而大部份都係卡坐,坐得幾舒服。呢客魚露花甲 ($168),作為凍盤又幾過癮。已開半殼,食得方便; 酸辣魚露淋係花甲肉上,一啖一隻,令人開了胃口。想食新加坡菜,唔多唔少都諗起喇沙,咁就來一碗新加坡魚蛋喇沙 ($68)。個人認為一碗好味嘅喇沙,個湯底要夠香濃,呢碗入口有濃香喇沙味道,加入椰漿增加香甜杰度。材料除咗有魚蛋,仲有魚片及半隻溏心蛋,偶爾食到爽脆芽菜。圓粒魚蛋爽口彈牙,唔錯。油麵份量都幾多,食完相當飽肚,以呢個價錢黎講,相當抵。另一傳統主食又點少得”辣死你媽”,幾款選擇之中,有呢客邪惡之選,特大鷄髀辣死你媽配椰漿飯 ($78)。鷄蛋下嘅飯粒之所以變成粉藍色,係因為加入蝶豆花,入口滿滿椰漿味道。隻炸鷄髀確係相當大隻,含肉量豐富,皮脆肉嫩。傳統食法係將魚乾仔,花生,加埋參巴醬一齊送飯。我就再加多舊炸鷄髀肉,加埋蛋汁,正到無朋友。晚餐要加多點綠色,惹味之選馬拉盞炒通菜 ($78),加埋蒜粒及紅辣椒,點會唔好味呢?!呢度仲有多款特色甜品,好似炸湯丸,特色糕

呢客魚露花甲 ($168),作為凍盤又幾過癮。

材料除咗有魚蛋,仲有魚片及半隻溏心蛋,偶爾食到爽脆芽菜。

圓粒魚蛋爽口彈牙,唔錯。

油麵份量都幾多,食完相當飽肚,以呢個價錢黎講,相當抵。

隻炸鷄髀確係相當大隻,含肉量豐富,皮脆肉嫩。

呢度仲有多款特色甜品,好似炸湯丸,特色糕點,唯有留返下次。
2024-04-28 57 瀏覽
與朋友小聚想搵一處安靜的地方閑談到了尖沙咀isquare 的星馬菜餐廳 <星怡>$38一份朱古力雪糕窩夫🍫🧇配上馬來西亞拉茶🇲🇾 和 女士恩物 - 桂圓紅棗茶☕️餐廳環境舒適,座位闊落晚餐時段人頭湧湧,但不會十分嘈雜👍🏻#尖沙咀餐廳 #星馬菜 #馬來西亞菜 #星加坡菜 #星怡

與朋友小聚想搵一處安靜的地方閑談
到了尖沙咀isquare 的星馬菜餐廳 <星怡>

$38一份朱古力雪糕窩夫🍫🧇
配上馬來西亞拉茶🇲🇾 和 女士恩物 - 桂圓紅棗茶☕️
餐廳環境舒適,座位闊落
晚餐時段人頭湧湧,但不會十分嘈雜👍🏻

#尖沙咀餐廳 #星馬菜 #馬來西亞菜 #星加坡菜 #星怡
2024-04-04 149 瀏覽
講到尖沙咀食晏 點少得去食星馬菜前排食過一間超好食今次要為再去食 再為大家介紹既係-星怡星怡係位於尖沙咀彌敦道63號國際廣場3樓303號舖餐廳lunch hr 都好多人去食個menu 都有之前食個啲食身個方面 今次分別點左:個人大愛黑松露鮑魚真心一講佢個黑松露味勁出 同鮑魚好match個鮑魚都好彈有興趣既朋友記得bookmark定 ❤️❤️❤️Location: Tsim Sha TsuiPrice : $100-$200/p.p
講到尖沙咀食晏 點少得去食星馬菜

有興趣既朋友記得bookmark定 ❤️❤️❤️

Location: Tsim Sha Tsui
Price : $100-$200/p.p
2024-04-04 45 瀏覽
呢排又濕又熱嘅天氣令我諗起新加坡,所以就約咗朋友去星怡食飯😙餐廳以藍色為主調,環境乾淨闊落十分舒服,適合同朋友一邊傾計一邊慢慢嘆~🦐 麥皮大虎蝦 ($180)虎蝦炸得金黃香脆,蝦肉新鮮彈牙,配上甜甜嘅麥皮同香料🤤🌶️ 娘惹炒蘿蔔糕 ($78)蘿蔔糕夠香口,醬料微辣惹味,芽菜和蛋絲掛滿醬汁😋🦑 新加坡濃湯福建炒麵 ($118)呢碟炒麵有蝦、魷魚、肉片、蛋,配上青檸同秘制醬汁,味道清新唔會太鹹 👍🏻🦕 美祿恐龍 ($33)每次吃新加坡菜必點美祿恐龍,裡面有美祿粉同美祿波波增加口感 😍🍍 鳳梨水果茶 ($36)酸酸甜甜好開胃~

🦐 麥皮大虎蝦 ($180)
麥皮大虎蝦

虎蝦炸得金黃香脆,蝦肉新鮮彈牙,配上甜甜嘅麥皮同香料🤤

🌶️ 娘惹炒蘿蔔糕 ($78)
娘惹炒蘿蔔糕

蘿蔔糕夠香口,醬料微辣惹味,芽菜和蛋絲掛滿醬汁😋

🦑 新加坡濃湯福建炒麵 ($118)
新加坡濃湯福建炒麵

🦕 美祿恐龍 ($33)
美祿恐龍

🍍 鳳梨水果茶 ($36)
鳳梨水果茶

酸酸甜甜好開胃~

麥皮大虎蝦
娘惹炒蘿蔔糕
新加坡濃湯福建炒麵
美祿恐龍
鳳梨水果茶
尖沙咀iSQUARE有多間餐廳,近排愛上咗食肉骨茶嘅👧🏻想試吓其他地方嘅肉骨茶,所以嚟呢間試吓。餐廳環境寬敞,燈光柔和,牆身用咗新加坡夜景,望住當地夜景食地道菜特別有感覺~ 餐廳門面牆身同坐位都用咗淺藍色🩵,仲大部分都係卡位tim,坐得非常舒適。🍗特大雞脾辣死你媽椰漿飯 $78雞脾大大隻外皮酥脆,雞肉嫩滑配上參巴醬食,香辣惹味好滋味阿!椰漿飯用咗蝶豆花調成藍色幾特別,啖啖香甜椰香味~🍲藥材肉骨茶配飯 $88呢度肉骨茶可以揀胡椒/藥材味,湯底充滿濃郁藥材味,肉排軟腍入味,油炸鬼炸到香脆可口。🖤黑松露煎鮑魚4隻 $140每隻鮑魚都切咗粒,放喺鮑魚殼上面,食起上嚟好方便。鮑魚煎到香口,肉質結實,帶有濃郁嘅黑松露味好好味。🧆斑斕水晶球6件 $58綠色外層灑上椰絲,口感煙靭似中式糕點,入面有斑斕餡,清新香甜。📍 星怡 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場3樓303號舖

🍗特大雞脾辣死你媽椰漿飯 $78

🍲藥材肉骨茶配飯 $88

🖤黑松露煎鮑魚4隻 $140

🧆斑斕水晶球6件 $58

📍 星怡 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場3樓303號舖
2024-03-28
2024-03-28 58 瀏覽
今日同朋友去咗i square睇戲 睇完就緊係會肚餓啦 岀面天氣咁熱都唔唔想走來走去 所以都決定留喺商場入邊食嘢 行過幾間就見到星怡呢間餐廳 入面都幾多人 根據餐廳定律入邊多人通常冇伏 所以就入咗去試吓😋坐低職員嘅服務態度10分好 唔會西口西面,亦都唔會催你落單。咁我哋睇咗一輪之後就叫咗黑松露煎鮑魚,娘惹炒蘿蔔糕,福建炒麵同埋一個喇沙。嘢食好快就送到 第一個就係喇沙 未食麵之前飲一啖湯 味道足夠唔會淡茂茂。 再試吓個面 亦都有咬口 唔會煮到腍晒。我哋個喇沙係配安格斯肥牛 魚蛋同埋魚片頭 個肥牛,食得出真係有牛味 唔係普通街邊嗰啲,而佢個魚蛋同埋魚片頭都好好食 魚蛋好彈牙 魚片頭唔會好淡,亦唔會好鹹 如果大嚿啲仲好。👅跟住嚟嘅就係炒蘿蔔糕。蘿蔔糕色水好夠 熱,調味都好充足。有時候出面嘅蘿蔔糕會炒到一邊有味一邊無味 而呢一碟完全冇呢個問題。 食食吓一個炒麵都到咗 呢個係濃湯福建炒麵 所以佢唔同港式炒麵 係濕濕地。不過雖然係咁 佢亦都好香 10分足料。有蝦 帶子 蜆仔 肉片,絕不欺場,配埋佢嘅辣椒醬,將個麵提升咗一個層次。👍🏻壓軸出場嘅就當然係黑松露煎鮑魚 首先值得一讚嘢係佢將鮑魚甩咗殼,再

壓軸出場嘅就當然係黑松露煎鮑魚 首先值得一讚嘢係佢將鮑魚甩咗殼,再切成可以一啖放入口嘅size,好似鐵板燒咁嘅食法。食得出用咗好多牛油同埋黑松露去煎 調味都好夠。值得再嗌。

嗌咗成四樣嘢食到飽到上心口,不過每樣都好正,完全冇後悔話嗌多咗。總括嚟講如果下次喺附近真係有機會再幫襯,可能會再試吓佢其他嘅煎海鮮!
2024-03-27
2024-03-26 44 瀏覽
朋友今晚約咗黎呢間新加坡餐廳,我好少食新加坡菜,估唔到都有驚喜,都幾好食。黑松露香煎鮑魚好香黑松露,牛油同白酒嘅香味,鮑魚都勁新鮮,佢地完全冇overcook鮑魚,所以食落好嫩,完全唔韌,加埋黑松露嘅香味,好正。特大雞肶辣死你亞媽配椰漿飯份量真係好大份,隻雞肶好大隻,外皮炸到勁脆,雖然係雞肶,但唔會好肥,已經炸晒d雞油出黎,所以一d都唔肥膩,勁正,而椰漿飯味道好香濃嘅椰子香味,配埋雞肶食match。黏蛋油酥餅配咖喱雞球咖喱味好香濃,加埋上面有椰漿,令到個咖喱增添香味,而雞肉都好嫩滑,油酥餅mix雞蛋,勁正,用油酥餅點咖喱,正。斑斕咖央多士好香斑斕味,咖央味好濃,烘到熱辣辣嘅多士加埋涷冰冰嘅牛油,勁正。

黑松露香煎鮑魚

特大雞肶辣死你亞媽配椰漿飯

黏蛋油酥餅配咖喱雞球

2024-03-21 66 瀏覽
今日係Isquare睇戲之前揾吓嘢食先,3樓有唔少既餐廳揀,不過想食新加坡野😂😂#鹹蛋黃醬特大虎蝦 ($240/2pc) – 食得新加坡野除咗喇沙就係大蝦,之前係其他餐廳多數都係黑胡椒蝦多。今次揀咗鹹蛋黃,雖然碟餸得兩隻蝦,但隻蝦既size差唔多有成隻手掌咁長。上碟個陣鹹蛋黃味好香,食落亦都夠濃郁。隻蝦好彈牙而且唔會鞋,配埋個醬又幾好食😋😋#新加坡濃湯福建炒麵 ($118) – 第一次見福建炒麵就嗌咗嚟食🤪,似一款海鮮濃湯既燴麵,食落海鮮汁既味好香再加埋豆瓣醬既惹味就更好食。

隻蝦好彈牙而且唔會鞋,配埋個醬又幾好食😋😋

2024-03-21 40 瀏覽
跟好友辦正事後到附近的商場晚膳,選了一家星馬菜餐廳以湖水綠為主色調,加上充滿東南亞風味的壁畫裝修簡約精美,寬敞的卡座位設計,佈置好清新舒服菜式選擇相當多,傳承自大廚媽媽家傳的新加坡秘方小食斑斕咖央多士香濃惹味,清香得來不太甜膩海鮮黑胡椒特大虎蝦肉質爽彈大隻,非常入味貝類凍盤魚露花甲已開半殼,吃得方便,一啖一隻馬拉盞炒通菜青綠嫩身,香氣四溢,不會死鹹特級北海道帶子海鮮喇沙微辣中帶點椰香、麵質彈牙飲品桔仔梳打酸酸甜甜,開胃又解膩,生津解渴
跟好友辦正事後到附近的商場晚膳,選了一家星馬菜餐廳
以湖水綠為主色調,加上充滿東南亞風味的壁畫
裝修簡約精美,寬敞的卡座位設計,佈置好清新舒服
菜式選擇相當多,傳承自大廚媽媽家傳的新加坡秘方
小食斑斕咖央多士香濃惹味,清香得來不太甜膩
斑斕咖央多士

海鮮黑胡椒特大虎蝦肉質爽彈大隻,非常入味
黑胡椒特大虎蝦
貝類凍盤魚露花甲已開半殼,吃得方便,一啖一隻
魚露花甲
馬拉盞炒通菜青綠嫩身,香氣四溢,不會死鹹
馬拉盞炒通菜
特級北海道帶子海鮮喇沙微辣中帶點椰香、麵質彈牙
特級北海道帶子海鮮喇沙
飲品桔仔梳打酸酸甜甜,開胃又解膩,生津解渴
桔仔梳打
2024-03-19
黑胡椒特大虎蝦
魚露花甲
特級北海道帶子海鮮喇沙
桔仔梳打
餐廳環境闊落,藍色主題感覺舒服輕鬆,全卡位設計,私隱度高,坐得幾舒服。本身以為開喺尖沙咀Isquare價錢應該會偏貴,但竟然唔會,價錢都相宜合理。馬來參巴烤魔鬼魚 $128魚肉非常嫩滑,魚骨都是非常粗的骨,啱晒我呢種唔識吐骨嘅人,配上參巴醬酸酸甜甜好開胃。新加坡大蝦喇沙 $108喇沙湯底幾香滑,有椰漿味,微辣,辣度啱啱好。大蝦份量都多,而且新鮮大隻,肉質爽甜!胡椒肉骨茶配飯 $88肉骨茶可以揀胡椒或藥材味,胡椒味少少辣,湯底淡淡地易入口。肉骨都炆得幾入味幾淋,仲有豆卜吸晒湯嘅精華,好好食。會配埋三小塊油炸鬼,炸得非常香脆,而且唔會覺得油,出色!黑糖寒天椰汁冰 $36椰汁冰椰味濃郁,本身以為配黑糖寒天會好甜,但我覺得甜度啱啱好!

馬來參巴烤魔鬼魚 $128

新加坡大蝦喇沙 $108

胡椒肉骨茶配飯 $88

黑糖寒天椰汁冰 $36

2024-03-14 55 瀏覽
係附近做完野,食番個快飯,isquare呢邊都比較靜,早黎到坐到卡位,仲有街景睇,環境整潔睇餐牌感覺套餐比較抵食,$380 有二人餐,不過我就冇揀,揀左海鮮▪️黑胡椒特大虎蝦(2隻)$240同我印象中食過嘅胡椒蝦唔同,以為係正常做法嘅焗胡椒蝦,嚟到原來係整咗個黑椒汁落去,蝦肉爽口,啖啖黑椒汁▪️新加坡大蝦喇沙$108有4隻蝦,湯底濃郁,椰汁味重,配料仲有蛋、魚片、豆卜、芽菜,油麵底食完順便去附近掃街🤣正

▪️黑胡椒特大虎蝦(2隻)$240

▪️新加坡大蝦喇沙$108