2012-05-26 1118 瀏覽
約左人到明將小聚,其實咁嘅價錢都唔expect有啲咩出色食物或者服務了,之前黎過幾次覺得ok,無電視講得咁差啫。五十二蚊任食無限時,你仲想點先?坐落,自己沖茶,一個無味嘅綠茶包。非繁忙時段,坐得幾闊落。Washabi出水少左。一人食左十幾碟,而且我地好有衣食,無食淨啲飯架。坐隔離的三婆孫只挑哂啲‘餸’黎食,飯就跌到一枱係……食左呢啲,魚生類嘅普遍偏乾,友人説係魚乾壽司唔系魚生囉。炸物類好硬同乾,不過我覺得ok,無油漬味。賣飛佛沙律類,多沙律醬得黎又唔酸,好味。食左幾碟哈哈。啲壽司真係好有創意,炸帶子多春魚呢啲成舊黏落舊飯到又變成壽司了,雜果沙律,蛋沙律又可以加飯食,最新奇係紅豆做壽司囉,哈哈哈,比日本師傅見到應該會吐血了。臨走前見到師傅用剛煮好嘅飯擺落部機到整飯團,仲有啱啱出炸爐嘅多春魚同魷魚酥,於是又返食多一碟,好一碟熱壽司呀!無$又想食日本野,又食得飽肚,我都推介各位黎呢度,唔好諗住有好野食,不過食左咁多次都無肚屙,ok啦。
坐落,自己沖茶,一個無味嘅綠茶包。

非繁忙時段,坐得幾闊落。

Washabi出水少左。

食左呢啲,魚生類嘅普遍偏乾,友人説係魚乾壽司唔系魚生囉。

炸物類好硬同乾,不過我覺得ok,無油漬味。

賣飛佛沙律類,多沙律醬得黎又唔酸,好味。食左幾碟哈哈。

2012-05-19
  • 蛋沙律壽司,雜果沙律壽司
2012-02-01 1011 瀏覽
中午跟朋友以及朋友的幾個親戚 一行5人到明將里吃壽司飲茶聊天因為知道明將的自助回轉壽司非常平價 所以在心裡上也早已有所準備 對於壽司的質素和味道不會有太高的期望!店內的光線比較暗一些 冷空調開的很足 坐久了會有些冷座位比較狹窄 因為有些行李的關係 腳下空間也比較狹小 五個人做的有些擁擠了 不是很舒服服務員一直都在店內忙乎 期間有麻煩服務員下單 壽司上桌的速度還算挺快 ~每人一碟芥末 小小的碟子里壽司一朵基本已經占去大部份空間了 這樣一份芥末醬的量應該是能滿足大部份普通食客的需求了喝的則是茶包式煎茶 味道很一般 只是比普通熱水好一些而已黃色碟子的加州卷 可謂是最出色的壽司之一了因為基本上平民水准的壽司舖里的加州卷都那樣~ 一個味道啦不過這個綠色碟子的鮮蝦壽司 真心讓我一筷子都木有碰 = =鮮蝦長的實在是太營養不良了!!!讓我們眾人都為之一驚啊! 這個絕對應該拿來做蝦仁。。。而且是剁碎了做餡的那種╮(╯▽╰)╭三文魚壽司 壽司運輸帶上是永遠找不到蹤影的!那也是意料之中的事~ 不然店家豈不是要虧大了??果斷點了三文魚壽司 真心想把下面的飯糰留下。。。太占胃部體積了三文魚的質素不高 絕對
因為知道明將的自助回轉壽司非常平價

因為基本上平民水准的壽司舖里的加州卷都那樣~ 一個味道啦
不過這個綠色碟子的鮮蝦壽司 真心讓我一筷子都木有碰 = =
╮(╯▽╰)╭
加州卷+鮮蝦壽司
三文魚壽司 壽司運輸帶上是永遠找不到蹤影的!
那也是意料之中的事~ 不然店家豈不是要虧大了??
三文魚的質素不高 絕對是《邊角料》 不過對於喜好食三文魚的人而言是無所謂的
要來說一說《明將》的飯糰!
雖說飯糰揉進了日式壽司醋 酸酸甜甜很開胃 也把飯糰揉的很粘
可是我還是想說 這個飯糰太鬆散了 一夾就碎!
後來觀察下師傅製作壽司的過程 原來飯糰是自動化產出來著。。。都是機器壓制出來的~
怪不得不緊實啦~
右上方露了個小臉的是 吞拿魚壽司
吞拿魚也是愛食魚類之一 !
雖然不是整塊魚肉 不過剁碎了的魚肉依然有吞拿魚特殊的味道和絲絲分明的口感 這個壽司做的還是可以的!
(這個。。。他們家的紫菜 我也是不敢恭維。。。
三文魚壽司+吞拿魚壽司
鰻魚壽司也是菜單選項 運輸帶上基本看不到~
鰻魚也是明顯用的《邊角料》 且可以說這是我吃過以來最沒有味道的烤鰻魚了。。。完全沒有鰻魚壽司的好味
且底下那個飯 看呀看呀~~ 有散架了
(那個鮮蝦壽司依然剩著)
豆腐皮壽司是第二個被我納入最出色壽司之一的壽司
豆腐皮挺厚實 涼涼的口感 非常甜 入味很濃 包著裏面淡淡清甜的壽司米飯 很好吃!
深藍色碟子上的那一個我們猜是 裙帶邊壽司 = =
那些一條一條的應該是帶子之類的海產品的邊邊頭。。。 有稍微做過調味 不過不是很濃 所以吃了完全沒什麼味覺上的印象!以至於我現在腦袋裡也沒什麽對於這款壽司的印象。。。
第三個最出色壽司之一就是最下面的炸帶子壽司
說實話這個壽司 我還是第一次吃。。。 其實不太會吃那些油炸過的東西
不過看在帶子的份上~~~ 我還是很想嘗試一下的! 其實帶子只有半個喲~
味道的話 也談不上什麽吧 還是淡而無味 (幸虧有芥末和醬油了)
半個帶子還算個大的~ 外面應該是裹了一層厚厚的麵粉 經過充分油炸 咬起來有些酥酥脆脆的
炸魷魚須壽司。。。真心覺得點的失敗了!
不但賣相很窮酸
這個吃的時候 又干又硬 魷魚須也沒什麼彈性可言
最糟糕的是 吃的時候可以明顯吃出一股油炸的油味。。。實在是不太好的味道 有些倒胃口
炸魷魚須壽司
最出色壽司之一:蟹腳壽司
真的是一整塊蟹腳肉喲
肉質也比較硬實 不是松松軟軟不新鮮的那種 也不是經過長期冷凍再解凍后的那種無彈性感
不過可惜 少了份新鮮蟹腳的清甜味
小小不足
蟹腳壽司
最出色壽司之一:玉子壽司 鮑魚片壽司
玉子壽司 因為是素壽司的關係~ 所以烹調上比較簡單
上面的玉子非常甜 正合我的口味!不過口感上顯得稍有些過於厚實了
鮑魚片壽司 有點鮑魚味 另外鮑魚片切得也挺厚挺大塊的 吃的時候很有嚼感 口感很不錯
不過這個 當然不可能是真的鮑魚啦~~~
玉子壽司+鮑魚片壽司
紅豆壽司——最出色壽司之一
選用了比較大的紅豆作為素材 每一個壽司上的紅豆都挺多
色拉醬並沒有掩蓋掉紅豆原來的豆類原味 或者說色拉醬是無味的= =
吃的時候會有很濃郁的豆味~ 讓我不禁想到了曾經吃過的 納豆~ 雖然味道上是有絕對的區別的
不過都是豆類
自然會聯想起來~
紅豆壽司
最後總結一下吧~
《明將》適合對壽司無要求 只是塗個評價 塗個簡單 塗個好地方讓大家一起聊天喝茶吃東西
個人覺得《明將》比較好吃的壽司都是素的!!
另外想不吃到那些無味的壽司 那就絕對要拿一些辣味螺肉壽司 八爪魚壽司 蟹子沙律壽司 之類的品種了 到底是加了調料的
運輸帶上的壽司可以有選擇性的挑選 但真正好吃的都不常在運輸帶上現身
所以要果斷在初期就從菜單上下手~ 挑自己喜歡的品種
最後就是 自助一定要中午去吃~
第一人少
第二吃好以後有足夠的時間消化。。。特別是對於無法控制”吃“這個動作的吃貨們 這一點賊重要!!!不然就內傷大了~

題外話/補充資料: 46一位 無限時自助 +10%服務費 差不多50出頭一位吧 適合對壽司完全無要求的食客~
2012-01-31
wasabi
三文魚壽司+吞拿魚壽司
蟹腳壽司
紅豆壽司
玉子壽司+鮑魚片壽司
  • 炸帶子壽司,玉子壽司,豆腐皮壽司,紅豆壽司,辣味螺肉壽司,八爪魚壽司,鮑魚片壽司,蟹腳壽司,吞拿魚壽司,蟹子沙律壽司
今晚決定要到明將,這聞名已久的食肆,真的懷著戰競的心情進入。太太的同事叮囑我們若腸胃容易出亂子時就不去為妙。我們心裏先行評核後,覺得我們的健康狀況都適宜,便決定與另一友人一起進入這戰場了。雖然無需等位,但店內已經有九成半滿座,場面十分熱鬧。我們被安排在迴轉位上,每人一隻空杯、一個茶包和一碟芥辣。前面有盛筷子的盒、牙籤和任吃的薑。立時我們就開動了。其實都沒有可以介紹的了,雖然不是每個款式都試勻,但其實大部分食物都同一個味道,就是沒有味道。左上角的辣味螺肉,口感真的很差,有點核突的感覺。右上的碎三文魚就是其中一款沒有味道的食品。左下的蝦,是我未見過可以壓得這麼扁的。右下的半粒帶子算是這四款中最好味的了。左上的沙律,我問太太敢不敢吃,她不敢,所以我吃了,還好心裏預了是難吃的時候,在口裏雖然醬汁極多,但算可以接受。右上的炸魷魚鬚,可能放得久了,有點UN。左下比較爽口,我覺得這個最得!右下的也不錯。這四款也是沒有味道的,右下算最有鮑魚味,但我們都不信這真的是鮑魚,但又不知道是甚麼!總括而言,飯是最差的,比較難吃。不知道又是不是與飯有關,這次是我第一次吃壽司吃飽的,甚至有點滯,但我又覺得不是吃了很

總括而言,飯是最差的,比較難吃。
不知道又是不是與飯有關,這次是我第一次吃壽司吃飽的,甚至有點滯,但我又覺得不是吃了很多。
第二、店肉十分多年青人,可能四十多元任食,又可以吃飽的罷。

第三、看見另一奇景,就是有不少人在店內遊走,去到另一條運輸帶找食物,十分自助,沒有人阻止,蔚為奇觀。

第四、也有不少單身男女,自己一個吃,十分悠閒,也成為自己的吸引。

第五、店內弄壽司的師傅雖然帶著手套,但他們甚麼都拿,所以這雙手套包念各樣物質。我遲了三天才寫這食評,是要等待我有沒有肚痛。現在我可以告訴大家,我沒事。

很多街坊幫襯,差極都是適合大眾的口味,所以咁多人支持,我又覺得不能用喊面,所以就OK罷!

2011-10-14
2011-10-05 826 瀏覽
wow.. I heard about this for a long time, and I finally find someone dare to go with me.i dont think i needed to say much about the food, and the service level actually surprised me.The redbean sushi doesn't taste bad at all, it is just a matter of if you could swollow it without awful loads of moisturising your thoat. lol
2011-08-21
  • redbean
2011-08-23 768 瀏覽
今天與愛人抱著玩命的心態到此一遊,但原來不是別人說得這麼差的。wasabi沒有出水煎茶第一杯第一口是淡的,但喝到尾有很濃的茶味。但之後的二三四杯全是淡淡淡的。先叫一些小卒,幔魚壽司其實是有幔魚味的,只不過是汁稍為少了些。頗好吃的三文魚壽司,不知是否我幸運,我看見的是有厚度的三文魚。味道不差,能吃到三文魚應有的鮮味,這是驚喜D雖然不能夠做到入口即溶,黃金的肥瘦比例,但其實是好吃的。帶子壽司,炸漿不是很厚,看得見帶子。入口鬆脆,香噴噴的。但哥哥說這不是真的帶子,而是一堆澱粉質。這我不知道天婦羅壽司,我找不到不好吃的理由。炸得金黃的外層,包著一條有鮮味的蝦,咬下去,鬆脆的外層讓味蕾彈跳起來,迎接鮮蝦來臨,蝦的彈性十足,在口腔內掀起一場華麗的跳彈床表現。難得的是,炸漿一點都不厚!鴨胸壽司,不會難食,但稱不上好吃,放得入口吧。八爪魚壽司,味道很甜,不是我的菜啊,所以!不予置評了。螺肉壽司,味道很咸,落了很多味精?不是我的菜again。粟米壽司,甜甜的粟米加上沙拉醬,沒有放不入口的理由。蛋白青瓜絲沙拉壽司,清新好吃。蟹子壽司,是沒有其他店的好吃,但未至於放不入口的。服務良好,不會啤你什麼什麼的。但

wasabi沒有出水

煎茶第一杯第一口是淡的,但喝到尾有很濃的茶味。
但之後的二三四杯全是淡淡淡的。

先叫一些小卒,幔魚壽司
其實是有幔魚味的,只不過是汁稍為少了些。
頗好吃的

三文魚壽司,不知是否我幸運,我看見的是有厚度的三文魚。
味道不差,能吃到三文魚應有的鮮味,這是驚喜D
雖然不能夠做到入口即溶,黃金的肥瘦比例,但其實是好吃的。

帶子壽司,炸漿不是很厚,看得見帶子。
入口鬆脆,香噴噴的。
但哥哥說這不是真的帶子,而是一堆澱粉質。
這我不知道

天婦羅壽司,我找不到不好吃的理由。
炸得金黃的外層,包著一條有鮮味的蝦,
難得的是,炸漿一點都不厚!

鴨胸壽司,不會難食,但稱不上好吃,放得入口吧。

八爪魚壽司,味道很甜,不是我的菜啊,所以!不予置評了。

螺肉壽司,味道很咸,落了很多味精?不是我的菜again。

粟米壽司,甜甜的粟米加上沙拉醬,沒有放不入口的理由。

蛋白青瓜絲沙拉壽司,清新好吃。

蟹子壽司,是沒有其他店的好吃,但未至於放不入口的。

服務良好,不會啤你什麼什麼的。但是人手好像少了點,落柯打時叫了一會才有人過來。

衛生也不差,只是那些杯有些是崩了的...

每人只需$51,就可以任食兼無時間限制,這天我們兩人吃了20多碟!回本回本

下次要餓定幾天兼帶功課去做,吃足一天!

上:帶子壽司 下: 天婦羅壽司
不是我的口味。
沒出水。
2011-08-22
上:帶子壽司 下: 天婦羅壽司
沒出水。
  • 天婦羅壽司
由於男性對征服慾望嘅慫恿下,今日我終於同友人黎左呢個名滿天下嘅深水佬明將總壇,打算同佢切磋切磋,交流交流。最響當當大名嘅梗係「極上」紅豆壽司啦,呢個要留番最尾先食,試一試水溫先。我地先叫左煙鴨胸﹑蝦﹑魷魚﹑鰻魚﹑三文魚等熱一熱身。其實在座都幾多人黎食,始終五十幾蚊任食係有佢一定嘅吸引力,當中梗係不乏有黎朝聖學野嘅人啦。壽司可以落單寫又或者拎迴轉帶上嘅,我地多數都係寫,感覺會新鮮啲嘛。煙鴨胸同鰻魚呢啲係穩陣嘅款,所以味道一般,唔難食,亦冇驚喜;蝦壽司每粒得一隻蝦,似食飯多過似食舊蝦,而且都唔新鮮;三文魚薄﹑魷魚「un」得似擦膠,仲有小小臭臭地...三文魚子好乾身,好咸,食完要即刻飲茶沖沖陣味...講番壽司嘅飯,都幾肯定唔係珍珠米,完全係飯黎,而且頗難夾,一夾即散,結果係成碟豉油都係碎飯。好啦!黎到最後終於要試紅豆壽司,講真呢個配碟真係創新同埋夠玩味!黎到唔試真係唔好話自己黎過!食落好其實唔難食,至少唔會吐番出黎,不過你會明白原來紅豆同埋壽司就好似你食薯條點豉油一樣,九唔搭8。咬好耐,好有咬口,好似食緊bb仔食嗰d mun mun咁,下次都係咪制,簡直係玩命。總括黎講,其實明將唔係啲人講得
前面嘅係煙鴨胸,後面嘅係「橡膠」墨魚。
呢個都幾難食,啲魚子乾到好腥!
啲壽司唔係用珍珠米,係用飯做嘅。
所以一夾即散。
薄切三文魚,食左陣風嘅感覺。
「極上」紅豆壽司!好似食bb嘅mum mum咁!
我地先叫左煙鴨胸﹑蝦﹑魷魚﹑鰻魚﹑三文魚等熱一熱身。
壽司每粒得一隻蝦,似食飯多過似食舊蝦,而且都唔新鮮;
三文魚薄﹑魷魚「un」得似擦膠,仲有小小臭臭地...
三文魚子好乾身,好咸,食完要即刻飲茶沖沖陣味...
好啦!
總括黎講,其實明將唔係啲人講得咁差,試問$51蚊仲要任食,你可以對啲食物有咩要求丫。如果只求溫飽,過下任食壽司癮其實都係唔錯嘅選擇,呢個亦係明將越開越多嘅原因。
不過在我本人,我下次會寧願等百佳夜晚啲減價壽司
2011-06-23
  • 紅豆壽司
  • 煙鴨胸壽司
2011-06-29 508 瀏覽
這次應該第四次去吧,每次去沒有太大收穫。我也是貪那便宜才去吃,我絕不會選擇“紅豆”“橡膠”的壽司。所以吃的味道也是像一些外面的自取壽司一樣。這次我吃了很多鰻魚壽司(真的是全店的寶)、蟹柳壽司、加州卷……其餘都沒什麼了…… 我向Waiter點的壽司,經常都忘記,等了很久都沒有,還要再次點過。Wasabi沒有以前出水了!(y)中華沙律好腥啊!還要那些壽司的魚片好像橡皮!…………奶茶好淡,加了糖,等於喝糖水。衛生依然好差!水龍頭的位置,壽司放了很久也不理,極臭的泡菜,骯髒的壽司蓋子!在那裡坐了很久,聊天吹水概括而言,比以前還好啦!低廉的味道也會是一般,當作是吃了快餐一樣吧,沒什麼的。

這次應該第四次去吧,每次去沒有太大收穫。

我也是貪那便宜才去吃,我絕不會選擇“紅豆”“橡膠”的壽司

所以吃的味道也是像一些外面的自取壽司一樣。

Wasabi沒有以前出水了!(y)

中華沙律好腥啊!還要那些壽司的魚片好像橡皮!…………

奶茶好淡,加了糖,等於喝糖水

在那裡坐了很久,聊天吹水
煎茶。
比起以前好了,Wasabi沒有出水。
珍珠奶茶,沒有奶味、茶味、珍珠味。浪費了十二蚊買了一杯淡冷水。
味道一般,吃了最多,不過飯還是暖的。
軍艦,美觀差,味道也差,但比起以前有進步吧!
2011-06-27
味道一般,吃了最多,不過飯還是暖的。
比起以前好了,Wasabi沒有出水。
  • 加州卷、鰻魚壽司、蟹柳壽司
卻說上星期五, 突然有友人說想吃(挑戰) 明將,抵不住誘惑, 這就去了.上年挑戰的次數很多, 達到 5-6 次左右.(我想一生人中已吃過 15次以上)而今年則是第一次挑戰.以前都post過,這裏壽司的質素只可劃分為 2 個等級:正常味道極差味道要吃好味的東西, 就不要進去了.跟據經驗,正常味道的壽司有 芝麻八爪魚, 鰻魚, 螺肉, 沙律對我來說, 其他的都編入 極差味道.咁今次呢篇主題究竟係咩呢?就係咁......這次, 主攻芝麻八爪魚.見由以前的一隻小八爪魚,份量加到現在的一大堆碎碎的八爪魚及那些醬汁,灑於暖飯之上, 看似大件左.食左四至五碟及一些壽司.休息一會, 開始發現不對勁.口變得異常地乾, 不斷喝茶...最後, 因為飲水飽,食左唔夠十碟......吃飽後,走了一段路, 依然覺得口渴萬分,又買了一枝 500 毫升飲品,幾下飲晒!同行的朋友, 情況差不多.之前於此吃沒試過這樣,難道這是加重味精, 使人飲水飽的手法?P.S. 附上菜單一張, 原來都有幾多選擇.....最經典的一款在最後.
卻說上星期五, 突然有友人說想吃(挑戰) 明將,
抵不住誘惑, 這就去了.

上年挑戰的次數很多,
達到 5-6 次左右.
(我想一生人中已吃過 15次以上)

而今年則是第一次挑戰.

以前都post過,
這裏壽司的質素只可劃分為 2 個等級:
正常味道
極差味道

要吃好味的東西,
就不要進去了.

跟據經驗,
正常味道的壽司有 芝麻八爪魚, 鰻魚, 螺肉, 沙律
對我來說, 其他的都編入 極差味道.

咁今次呢篇主題究竟係咩呢?
就係咁......

這次, 主攻芝麻八爪魚.
見由以前的一隻小八爪魚,
份量加到現在的一大堆碎碎的八爪魚及那些醬汁,
灑於暖飯之上, 看似大件左.

食左四至五碟及一些壽司.
休息一會, 開始發現不對勁.
口變得異常地乾,
不斷喝茶...
最後, 因為飲水飽,
食左唔夠十碟......

吃飽後,
走了一段路,
依然覺得口渴萬分,
又買了一枝 500 毫升飲品,
幾下飲晒!

同行的朋友, 情況差不多.

之前於此吃沒試過這樣,
難道這是加重味精,
使人飲水飽的手法?

原來有咁多款揀
2011-04-08
原來有咁多款揀
  • 鰻魚壽司
2011-03-09 380 瀏覽
  今日三八婦女節,約咗fri一起慶祝,個fri一直都有同我介紹尼間嘢,話冇網度D人寫到甘差,今日我就約咗佢嚟親身一試,死就死尼一次!  我地約咗12點系明將門口等,入面冇咩人,真系甘差?定系未夠鐘?有D想轉身走人=.=,但個fri話冇甘了,試一次啊!真系名副其實唧旋轉,除了旋轉就冇其他臺了。我地一坐地就即刻摞嘢食,望落個傳送帶,好多款,望個樣好似又幾得wor,再試下味,我最鐘意唧三文魚,傳送帶上冇得摞,要自己叫。三文魚睇落去都幾新鮮同埋麻麻厚身,食落去都幾黐下唧,冇咩唔新鮮唧感覺。甜蝦壽司都OK,上面有三條蝦仔,同埋D飯都唔算厚身,好過出邊好多任食sushi了。不過我個fri話系平時唧,如果系星期六,日就冇甘多條蝦了,得一條唧,真系?  黍米sushi都幾好味,黍米好甜,八爪魚sushi就多汁過頭。兩個人都食咗十幾碟,算抵食了  總得嚟講,尼間嘢唔算太差,我覺得尼個價錢真系算唔過唔失了,未試過唧人都可以一試無妨!
三文魚算大舊
甜蝦sushi
2011-03-08
紀念日
三文魚算大舊
甜蝦sushi
  • 三文魚,甜蝦,黍米
2011-01-19 329 瀏覽
味道好一般之餘,賣相要有改善嘅空間!叫咗三文魚壽司,見到都唔係好想食。不過饅魚壽司都唔係差,算係店中中上的食物。叫第二輪食物時,可能都夜啦,d嘢食嚟得好慢,仲好乸西添,4種食物擺埋一碟,想點先?!不過50蚊任食就算啦.....but I won't try again!!!
2011-01-18
2011-01-09 361 瀏覽
我記得係呢間明將食個陣已經係兩年前 ~恰巧今日同fd去完黃金買野 ,就想食下明將 ,我地一行4人 ,大約6點半到已經有好多人等緊 ,我地等左半個鐘先入得去 ~入到去被安排係卡位 ,D環境都比之前好左 ,跟住就係食物質素 :鰻魚壽司 > 我的最愛 , 好食 ~蟹子沙律壽司 > 裏面係有D青瓜絲同沙律醬 , 再淋D蟹子係面頭 , 唔錯 ~ 多春魚壽司 >好正 , D多春魚啱啱炸起就即刻製作壽司 , 食個陣仲有熱AND脆~ 三文魚壽司 比之前切得厚左 , 有進步 ~炸帶子壽司 >同多春魚一樣 , 啱啱炸起 , 好正 ~炸蝦壽司 >正 ~螺肉軍艦壽司 > 麻麻地 , 味道遍鹹 ~腐皮壽司 >味道遍淡 , 還可接受 ~粟米軍艦壽司 >好食 ~整體上有進步 , 由其係食物質素同環境方面 ~希望可以保持甚至更進步 ~服務態度仲好過佐敦新開個間明將 ,有機會再黎 ~
我記得係呢間明將食個陣已經係兩年前 ~
恰巧今日同fd去完黃金買野 ,
就想食下明將 ,
我地一行4人 ,
大約6點半到已經有好多人等緊 ,
我地等左半個鐘先入得去 ~

入到去被安排係卡位 ,
D環境都比之前好左
跟住就係食物質素 :

鰻魚壽司

> 我的最愛 , 好食 ~

蟹子沙律壽司

多春魚壽司

>好正

三文魚壽司

比之前切得厚左 , 有進步 ~

炸帶子壽司

>同多春魚一樣 , 啱啱炸起 , 好正 ~

炸蝦壽司

>正 ~

螺肉軍艦壽司

> 麻麻地 , 味道遍鹹 ~

腐皮壽司

>味道遍淡 , 還可接受 ~

粟米軍艦壽司

>好食 ~

整體上有進步 , 由其係食物質素同環境方面 ~
希望可以保持甚至更進步 ~
服務態度仲好過佐敦新開個間明將 ,
有機會再黎 ~
2011-01-08
  • 鰻魚壽司
  • 蟹子沙律壽司
  • 多春魚壽司
  • 炸蝦壽司
  • 炸帶子壽司
2011-01-05 313 瀏覽
繼數天前於佐敦初嚐明將後,這天與另一名對明將也有興趣的友人再戰深水埗的明將"本店"!西九龍中心的分店店面比佐敦店寬闊得多,有多於一條的迴轉帶,但未加一的價錢比佐敦店貴$2?!這次沒有拍照,只有文字食評。我和友人點的大多是熟食壽司。飯:可能因為壽司已放了一陣子,感覺上沒有佐敦店的那麼涼和重機壓感。紫菜:這個沒話說,真的很韌! 每次吃軍艦時都要用盡牙力把它咬斷,令飯和配料都散了。三文魚壽司:厚薄正常,但size較小,賣相比佐敦店的好。鰻魚壽司:不是很好吃又不是難吃的鰻魚。煙鴨胸壽司:一如既往地好吃,其實煙鴨胸是外來品吧?蟹籽沙津軍艦:沙津醬份量ok,不會過多。雜果沙津軍艦:愛吃雜果沙津的友人拿的,就是雜果沙津+飯的感覺~肉鬆軍艦:嗯,就是肉鬆撈飯的感覺~吞拿魚沙津軍艦:這個吞拿魚沙津,太水了......玉子壽司:雖說玉子本來就應是甜的,但這個實在偏甜了,蛋味不明顯。腐皮壽司:腐皮的甜度倒是剛好,配上撈了葱的飯,實在不錯!太卷、加州卷:和佐敦店的分別就是卷中的玉子很甜,但吃到蛋香。紅豆軍艦:終於試到佐敦店沒有供應的紅豆軍艦!!! 紅豆+沙津醬+飯,這個配搭果然很奇怪......但也沒難吃到要

這次沒有拍照,只有文字食評。我和友人點的大多是熟食壽司

紫菜:這個沒話說,真的很韌!
每次吃軍艦時都要用盡牙力把它咬斷,令飯和配料都散了

三文魚壽司:厚薄正常,但size較小,賣相比佐敦店的好。
鰻魚壽司:不是很好吃又不是難吃的鰻魚。
煙鴨胸壽司:一如既往地好吃,其實煙鴨胸是外來品吧?

蟹籽沙津軍艦:沙津醬份量ok,不會過多。

肉鬆軍艦:嗯,就是肉鬆撈飯的感覺~

吞拿魚沙津軍艦:這個吞拿魚沙津,太水了......

腐皮壽司:腐皮的甜度倒是剛好,配上撈了葱的飯,實在不錯!

紅豆軍艦:終於試到佐敦店沒有供應的紅豆軍艦!!!
紅豆+沙津醬+飯,這個配搭果然很奇怪......但也沒難吃到要吐出來。愛吃紅豆的友人倒是覺得這個紅豆軍艦完全沒有問題,強啊!

啫喱糖:沒錯,迴轉帶上是有啫喱糖的!
我和友人興奮地拿了數碟,這個當然是一貫啫喱糖的質素啦~

總結
其實只要選大路穩陣的款式來吃的話,它的壽司質素是可以接受的。
如果有朋友約我吃明將,我會去的,但就不會特地再去吃了~
2011-01-05
2010-12-21 338 瀏覽
去開深水涉晚上同男友決定試下有幾難食!點知現在真是好難食,幸好食唔到紅豆壽司,否則更難頂!總括飯太大件,紫菜太淋,三文魚冇咩味!平就平,但比起以前吃過,現在越來越麻麻了!
2010-12-21
  • 海哲壽司(算好味了!)
(非會員)
記得係好耐以前聽過係旺角有一間約50元o既任食壽司,講真一句,日本菜(除吉野家外)對於一般學生哥同冇收入o既人黎講,都係一個幾貴o既消費,當時(大約都有一年到)未知明將有咁差o既食評,就唸住過o下個魚生癮,其實個時去旺角明將都覺得ok,幾得好耐之前同朋友去食,起碼覺得叫幾抵食,可能係我對食要求唔高,所以我又覺得未至於去到"難食到想嘔"o既程度,加上以前o既三文魚壽司係唔洗落單~雖然話宜家離最後一次去明將都過o左好耐,不過我之後去就越黎越覺得唔抵,先唔好理佢有幾難食,已經冇以前去咁開心,黎黎去去轉o既都係d熟食壽司同d沙津壽司,魚生壽司唔係冇,少量吞拿魚壽司(魚生)同墨魚壽司,再唔係就鮑魚壽司......我心唸個句"唔係呀嘛?點會一碟三文魚都冇架,之前黎明明仲好多架"好唔容易先至等到一碟三文魚壽司,不過就係三文魚粒壽司,不過都好過冇啦,起碼叫有食過三文魚先.到最後一次去明將就係去西九明將,仲衰過我對上一次去o既旺角分店,今次o既魚生壽司只有墨魚.....連吞拿魚壽司(魚生)都冇,更唔好話三文魚,係後尾先知原來三文魚壽司要落單,咁我冇太多錢就冇叫,西九個間有兩邊迴轉枱,我坐個邊d壽司款真係
到最後一次去明將就係去西九明將,仲衰過我對上一次去o既旺角分店,今次o既魚生壽司只有墨魚.....連吞拿魚壽司(魚生)都冇,更唔好話三文魚,係後尾先知原來三文魚壽司要落單,咁我冇太多錢就冇叫,西九個間有兩邊迴轉枱,我坐個邊d壽司款真係少得可憐,同埋我覺得洗50黎只係食d熟食/沙津壽司真係好唔抵囉!走個時都覺得呢50元係白洗,食個味千拉麵都冇咁嬲!

食物方面:
三文魚壽司
記憶上覺得都ok
吞拿魚沙津壽司
味道冇咩點,不過個賣相就幾嘔心
粟米壽司
都叫入得口
鴨胸壽司
呢個真係好味
蛋白沙津壽司
係幾創新,算係咁啦
冰火壽司(玉子蛋)
未至想嘔o既
其他魚生(吞拿魚,醋青魚,墨魚,甜蝦仲有其他正常款魚生壽司)
只可以話我對食冇太大太多太高要求,覺得50元算係咁架喇

只於明將有名o既紅豆壽司,我就真係未食過,唔知我最後一次去個時係唔係已經有,不過就算有都唔會去食,睇其他人影o既相,我已經覺得好唔掂,真係唔講唔知佢係紅豆.....同埋創新還創新,唔係咁離譜呀嘛?其他個d都算(老實講,鴨胸壽司的確唔錯)紅豆都可以做壽司?仲要配沙津醬,今次我都覺得明將讚唔落手........
不過無論點都好,我都唔會再去明將都食壽司,寧願第日儲多d錢食間好d o既日本餐廳仲好.
2010-08-24
2010-12-12 348 瀏覽
大約十年前 , 明將只係得西九龍中心果一間 , 作為學生既我試過用學校食 lunch 既時間同同學們一齊仆倒過黎「豪食」 !記得當時以有限既零用錢食一餐 $39 的日本餐真係好巴閉 ! 而到依家仲記得當時 lunch 同同學每人各自怒刷左十幾廿碟既情況. 其實對一個學生黎講 , 果陣明將真係好好食 ! 講真 , 當時迴轉帶上有好多三文魚壽司 , 同埋每塊都好厚同大塊.十年過去.......雖然唔算係食過太多既日本餐廳 , 但最印象深刻都係非此間莫屬 !機緣之下 , 前排同同事一齊黎挑機試食最出名既紅豆軍艦壽司 !「打王」之前當然係搵小兵們熱身下. 先黎個蟹子沙律軍艦 , 只係覺得沙律味好重 , 紫菜好焾 , 蟹子無特別之後黎個蟹棒壽司 , 蟹棒是凍的 , 壽司飯是暖的 , 感受到冰火既感覺 , 亦都開始覺得要面對小兵既挑戰跟住就黎個墨魚(?)軍艦壽司 , 賣相極嘔心 , 見到好多「口水泡」既黏液係面.....同事話呢個好難食 , 拍得住個「王」, 而我就覺得未到最差之後黎個吞拿魚軍艦 , 可能因為d醬唔係自家製 , 所以算係比較好食之一 , 而仲有個粟米沙律軍艦都比較好食.跟住既就係甜

跟住既就係甜蝦壽司 , 真係可見餐廳為左慳成本 , 每件壽司只有一隻甜蝦 , 我先食一舊壽司飯 , 將 2 隻甜蝦合埋一齊 , 之後再食就好正常.

之後就黎個蟹子軍艦 , 嘩......一食之下 , 簡直想反胃 , d 蟹子好腥 !!!!! 入口後蟹子佈滿口腔內 , 好難逐一清除 , 唯有要飲啖無味既茶去沖一沖.

之後再黎其他....

最後當然係打王啦 ! 登登登櫈........紅豆軍艦壽司 ! 先同王拍個照 , 再開始挑戰佢.

一次放哂入口.......咬多兩下之後 , 發現紅豆好乾身 , 好似 d 吸水珠珠咁 , 吸乾哂口入面 d 水份. 咬左好耐先可以再講到野. 至於味道呢 , 就真係唔太難食 , 可能有心理準備 , 所以冇預期中咁差 , 竟然有點「失望」囉 , 哈哈~~

與其俾呢間「OK」既評語 , 倒不如俾「喊」. 相信越多「喊」會越多人黎食...........XD
2010-11-13