2023-04-05 423 瀏覽
常餐可以說是茶餐中的經典,這間餐廳有多間分店,灣仔區的一向大排長龍。今天剛巧經過油塘大本營商場,正值下午茶時分,見下午茶餐比正餐廉宜不少,而且有很多選擇,例如番茄午餐肉通粉、配各種餡料的豬仔包、炸南乳雞髀、炸魚柳等等我叫了鮑魚火腿絲通粉,一般茶餐廳的湯底不是太過鹹。便是淡而無味。這間茶餐廳的鮑魚火腿絲通粉卻特別加了忌廉雞湯,聽個名已十分吸引。果然沒有令人失望,湯底濃濃的,鮑魚火腿這些普通材料浸在湯底中,增添美味。普通的多士,有些餐廳薄如紙張。這間茶餐廳有水準,厚厚的多士香脆和熱辣辣,不會因只是下午茶的價錢而降低質素。炒蛋炒得滑溜溜,半熟的狀態是最好味的😋以這個價錢來說,這個下午茶餐絕對收貨,而且大本營的分店坐得比較寬敞舒舒服服👍🏻

2023-03-09 249 瀏覽
嘢食食新鮮好味食過兩次午餐一次係沙嗲牛肉煎蛋飯另一次係芫荽牛肉蛋飯兩個都係好食嘅唯一需要改善嘅希望杯凍飲可以大杯啲貴啲都冇問題下次可能會試吓其他炒蛋飯見佢好似好出名
嘢食食新鮮好味

貴啲都冇問題
下次可能會試吓其他炒蛋飯
見佢好似好出名
2023-02-26 211 瀏覽
經常到這裏吃早餐,喜歡它的奶油豬和嫩滑炒蛋,店內很多是熟客,頗受街坊歡迎。餐廳位置雖然開揚,木坐椅也不特別舒適,但較為衛生,open kitchen 也令人感覺安心,因此經常光顧。尤其油塘食店的選擇太少,好吃的更少之有少。這天吃火腿鮑絲通粉餐,湯底很清淡,卻不是淡而無味,有淡淡的金寶忌廉湯底味,比一般連鎖店和茶記好吃。火腿絲份量恰到好處,鮑絲則比較少。這天我吃煎蛋,雞蛋比平日的大,還有燶邊!之前的雞蛋都很細,煎得不算太好。炒蛋水準較佳。我通常加錢轉多士為奶油豬,這天的奶油豬不算很脆,煉奶也不多。這家店的食物水準很取決於當日的廚師,煎蛋和奶油豬也是,通粉的份量也時多時少。但整體質素也過得去。
2023-02-20
$45 (早餐)
  • 奶油豬
2023-01-14 212 瀏覽
油塘食早餐不二之選~旺記冰室,早餐都係食清淡簡單d好,呢個就啱啱好,鮮忌廉湯鮑魚火腿絲通粉 配鮮牛油麥包多士,加埋牛奶炒日本滑蛋,仲有即磨咖啡,每樣整體味道唔錯,炒旦好滑好正,鍾意佢個咖啡香濃好味
整體表現中規中矩~午餐特濃番茄湯 午餐肉粒 通粉 配 鮮牛油麥包多士、4.3 牛奶炒日本滑蛋 ($52) ●●●◐○番茄湯都幾濃,甜甜地🍅午餐肉就冇咩好講啦都係嗰啲味,欣賞表面煎過,會香口啲😂反而滑蛋最有驚喜,夠香、厚滑自家製叉燒 日本滑蛋飯 配 旺記秘製甜豉油 ($60) ●●●○○本身去呢間食就係想試佢嘅叉蛋飯,有啲失望 同樣冇乜特別,叉燒乾身少少同埋偏淡味 滑蛋整得薄咗少少😮‍💨每天特製飯餐:自家製醬汁慢煮豬軟骨飯 配 是日特製沙律 (好似係 $67) ●●●◐○個飯唔夠汁 所以成件事比較dry🫣豬軟骨ok入味 某啲位略嚡 但整體質感可接受滑蛋好過叉蛋飯嗰個,不過都係通粉配嘅滑蛋最好食👾絲襪奶茶 (凍 +$2) ●●●●○幾好飲👏🏻香滑 奶味重✍🏻 餐牌選項不多,所以覺得更應該改善現有菜式質素同賣相💪🏻畢竟茶餐廳有好多選擇📍旺記冰室💰: ●●●◐○環境、服務: ●●●●○
整體表現中規中矩~

番茄湯都幾濃,甜甜地🍅

滑蛋好過叉蛋飯嗰個,不過都係通粉配嘅滑蛋最好食👾

絲襪奶茶 (凍 +$2) ●●●●○
幾好飲👏🏻香滑 奶味重

📍旺記冰室
💰: ●●●◐○
環境、服務: ●●●●○
2022-11-23 173 瀏覽
係油塘行完山,見到靚靓香港海景,大本型買買買抽獎抽到個保溫杯!朋友帶食下午茶,到旺記打個卡。一個三文治,一個gayang 豬仔包滑蛋牛油果三文治:大大厚厚好大份,誠意滿滿,但朋友話已經比以前少左份量?!錯過左… 總之味道好好咖央牛油豬仔包:一直都唔太敢試呢個咖央味,果日朋友order左呢個,抱住好奇心嘗試左少少,最尾食曬半個!哈哈哈原來味道都不錯,唔會有怪味,甜甜哋紅豆冰:紅豆煲得夠爛,唯獨是太甜了下次會再來試,又平又正

原來味道都不錯,唔會有怪味,甜甜哋
紅豆冰:紅豆煲得夠爛,唯獨是太甜了

下次會再來試,又平又正
2022-10-17 239 瀏覽
在某搵食平台找油塘的餐廳, 然後發現, 這間連鎖茶餐廳是油塘熱搜餐廳的Number one, 你自然會覺得, 油塘比很多香港知名的美食沙漠更為地獄, 彷彿住在這裏的人, 就只有光顧連鎖餐廳和去鯉魚門吃海鮮兩種選擇. 事實上這茶餐廳的菜式選擇, 就是不夠十項, 而且每項菜式的食材不少是相通的, 特別是雞蛋.我和太太在沒太多選擇下, 選擇了這裏的滑蛋飯和沙嗲牛肉煎蛋飯. 前者的炒蛋口感尚算嫩滑, 但是配料的大蝦和叉燒就是一般, 不是有雪味, 就是太韌, 最大問題就是豉油汁咸味太重, 吃不到蛋香. 後者煎蛋燶邊不明顯, 風味不夠, 沙嗲牛肉的牛肉口感太腍而缺乏紋理, 似是被鬆肉粉處理過的, 沙嗲汁甜但沒有其他香味, 缺乏層次, 六十多元定價如果只追求填飽肚子的功能性, 大本營附近的茶餐廳更便宜, 也更飽肚就是.As typical HK cafe restaurant, the number of cuisine is at Mon Kee is less than 10. It is not cheap but the quality is really not up to standar

As typical HK cafe restaurant, the number of cuisine is at Mon Kee is less than 10. It is not cheap but the quality is really not up to standard. The egg is ok but the beef is prepared with soda powder that make it without any texture. The shrimp and pork are over cooked as well.
2022-10-16 136 瀏覽
挑戰魔鬼山前同朋友食番個靚早餐先呢間係尖沙咀時同事們就間中叫下午茶今次黎到分店食早餐店內一早已經無位要等吾想等可以店完餐後座外面的位3人好快就決定左叫咩早餐早A 特濃蕃茄湯午餐肉粒通粉配鮮牛油麥包多士4.3牛奶炒日本滑蛋熱檸檬水招牌沙嗲牛肉雞湯公仔麵配鮮牛油麥包多士4.3牛奶炒日本滑蛋凍檸檬茶鮮忌廉雞湯五香肉丁米粉配鮮牛油麥包多士4.3牛奶炒日本滑蛋熱杏仁霜完全吾覺有忌廉雞湯俾五香肉丁蓋過左
挑戰魔鬼山前同朋友食番個靚早餐先

俾五香肉丁蓋過左

2022-10-15
早餐
2022-10-09 118 瀏覽
今天午飯時間,經過大本營的旺記冰室, 冰室位於頂樓 food court 的範圍內。人不算很多,不用等位。再看看餐牌,以冰室來說,選擇不算多,我點了爽口蝦仁日本滑蛋飯。 這冰室還標榜著 ,豉油是秘制的。過了約十分鐘,飯已送到, 香氣騰騰的,蝦仁也大大隻,賣相真還可以。忽然,我的電話響了起來,我傾了約十分鐘,飯已涼了一大半,掛了電話後,才嚐到第一口飯。 滑蛋依然很美味,至於蝦仁的味道,略嫌被蛋及甜豉油蓋過了, 勉強也還可以。午餐來說, 以這價錢,吃到這水準的蝦仁滑蛋飯,及格有餘了。爽口蝦仁日本滑蛋飯

午餐來說, 以這價錢,吃到這水準的蝦仁滑蛋飯,及格有餘了。

爽口蝦仁日本滑蛋飯
2022-09-23
2022-09-22 130 瀏覽
聽講呢度嘅滑蛋蝦仁飯好好食😋所以呢個週末,山長水遠過到嚟油塘,試一試佢。🥳不過估唔到佢個位置唔係咁討好,係food court外圍,而且座位係半開放式,感覺好似冇乜私隱咁。🤧食物話咁快就黎到,滑蛋的確係幾滑,蝦仁都幾大隻,甜豉油都幾入味,不過份量有啲少,食到後尾唔係好夠餸飯。另外叫咗杯凍奶茶,味道偏甜,都幾香幾滑!買單其實都係六十零蚊,其實唔算話好貴,,不過坐得麻麻哋舒服😅所以淨係用餐經驗一般般啦
聽講呢度嘅滑蛋蝦仁飯好好食😋

所以呢個週末,山長水遠過到嚟油塘,試一試佢。🥳

另外叫咗杯凍奶茶,味道偏甜,都幾香幾滑!

所以淨係用餐經驗一般般啦
2022-08-18 809 瀏覽
還記起多年前,第一次到灣仔的旺仔冰室,記憶中那時他們未有那麼多分店。第一口試的,就是鮮牛蛋治,一片片的鮮牛肉,滑漏嘅炒蛋,生菜絲,驚喜的,就是塗了花生醬多士,那次吃完會滿足一個早上⋯⋯很久沒有到過油塘了⋯⋯昨天下了一場大雨,今天天朗氣清,心情份外開朗。地鐵站上蓋的大本型,又再革新不少,最喜歡他們的環保設計,借助天然光線,還有空中花園,那裡有一間銀杏館,有時間的話,不妨支持一下社企。旺仔開在大本型三樓的Food court 餐牌有中英對照,也算細心,種類款色和其他分店一樣,午餐招牌項目,也是筆者最愛的滑蛋蝦仁义燒,所以每每到來,都不用看餐牌就心中有數。喜歡就是他們有即磨咖啡的選擇。另外有櫃檯作冷熱自助斟水,一讚。鮮免治牛四重奏C4~和店員落單時,要清楚説明是咸牛肉還是鮮牛肉,因為兩者分別是,前者是罐頭的鹹牛肉,而後者是鮮牛肉,味道和質感各有不同。花生醬多士包著鮮碎牛蛋,夾什生菜絲,口感豐富,滿足。整體來說:和灣仔及尖沙咀分店相比,這裡坐位比較舒服。店員有禮,價錢大衆化,每店種類款色不用多,招牌項目美味就夠了。

很久沒有到過油塘了⋯⋯

昨天下了一場大雨,今天天朗氣清,心情份外開朗。

旺仔開在大本型三樓的Food court

喜歡就是他們有即磨咖啡的選擇。
另外有櫃檯作冷熱自助斟水,一讚。

即磨咖啡

鮮免治牛四重奏C4~

花生醬多士包著鮮碎牛蛋,夾什生菜絲,口感豐富,滿足。

整體來說:
和灣仔及尖沙咀分店相比,這裡坐位比較舒服。

2022-08-18
$38 (早餐)
  • 免治牛四重奏
2022-08-15 170 瀏覽
5級評分好味😋😋😋😋😋回頭 🤩🤩🤩🤩性價比 💯💯💯💯旺記招牌叉燒滑蛋飯,果然名不虛傳,叉燒夠香口,滑蛋炒得岩岩好👍🏻 即使係分店都keep到質素,值得一讚👍🏻
5級評分

好味😋😋😋😋😋

回頭 🤩🤩🤩🤩

性價比 💯💯💯💯

2022-08-02 193 瀏覽
尋日好姊妹提議就去喺銅鑼灣嘅餐廳食飯!知道社交平台人都話呢間餐廳好有驚喜,所以就一定要去試一試!朝聖一下👍🏻💯西多士呢個真係不得了,好香脆,超厚身,十分惹味,絕對推薦😋
💯西多士
呢個真係不得了,好香脆,超厚身,十分惹味,絕對推薦😋
一講起叉燒滑蛋飯,旺記冰室一定係腦海浮現既第一第二間店,。以前lunch 去食,要排隊等好耐先能安排入座,而家疫情,雖然都要等,但好多人都仲係WFH, 只係等咗5分鐘,就可以入座喇。呢個叉燒滑蛋飯,每次黎都一定叫佢,未食過佢以外既東西,由佢50蚊食到而家60蚊,都仲保持到好高既水準。賣相係咪好吸睛呢,啲蛋真係好滑,好香,好有蛋味。而叉燒方面,都多既,但比較偏瘦,唔鞋。另一重點就係佢個秘製甜豉油,真係好好味,好出色。三樣野夾埋一齊,真係無敵組合。

叉燒滑蛋飯

2022-03-23
叉燒滑蛋飯
2022-03-04 371 瀏覽
最近沉迷想食西多士,所以周圍尋覓邊度有好食嘅西多士。結果遠在天邊近在眼前,最近發現原來旺記嘅西多士非常高質。佢用嘅係兩大塊厚多士中間夾住花生醬,切開成九件去炸,再淋上煉奶。驚唔夠飽,仲可以加多$10加個印尼撈麵。記得飲埋佢哋嘅熱奶茶。