2019-12-10 163 瀏覽
收工嚟到油塘大本營,經過food court,見到旺講記冰室,之前一直都好想試吓佢個滑蛋飯,今日終於有機會。餐廳係food court入面,雖然係露天,但環境乾淨舒適,而且枱與枱之間空間都大,唔會話好壓迫。睇一睇餐牌,大部份都係佢哋嘅招牌滑蛋飯,當然仲有其他選擇,例如撈麵或者通粉,大部份價錢相宜,今時今日出街食飯,呢個價錢已經算中下。我叫咗個滑蛋叉燒蝦飯,一想到你絕對係好吸睛,試一試個滑蛋好滑,而且好重雞蛋味,蝦仁爽口,叉燒味濃,值得一提嘅係佢個豉油應該係自己調過味,撈埋個飯食好正!另外亦都叫咗個雞扒印尼撈拉麵,個印尼囉應該有兩份,大件夾抵食,不過個雞扒略嫌香草味過濃,如果可以再煎得香口少少就非常好啦!整體來講都算唔錯,性價比非常高!難怪咁多人推薦呢間冰室!

整體來講都算唔錯,性價比非常高!難怪咁多人推薦呢間冰室!
2019-12-07 129 瀏覽
呢一間餐廳位於油塘非常之近我返工嘅地方所以有時同朋友都會去食而我哋成日都會睇吓佢每日不同嘅特餐係咩有時會係豬扒飯或者雞扒飯個重點係佢豬扒同雞扒嘅量係非常之多而且個飯好好食
呢一間餐廳位於油塘
非常之近我返工嘅地方
所以有時同朋友都會去食
而我哋成日都會睇吓佢每日不同嘅特餐係咩
有時會係豬扒飯或者雞扒飯
個重點係佢豬扒同雞扒嘅量係非常之多
而且個飯好好食
2019-11-24 104 瀏覽
火腿通粉很有兒時的的味道、創意薑汁奶茶很捧!員工服務態度就更一流,光顧數月後有一位纖瘦長馬尾姐姐不用開聲已經知道我要食什麼、不知道原因胡椒粉鹽都是每次要叫姐姐幫忙取的、但這位姐姐每次都會一早幫我安排好🙏🏻最近有位大眼姐姐、看似禮貌旦聲大夾冇準!寫錯單、認真道歉我可以幫你食咗佢、不可以大聲屈人客講錯!張單都是打煎旦、上抄旦給我後大聲講係你自己要求的!!還有很欣賞的薑汁奶茶!有次不知原因沒有辛辣味同以往的不一樣!她用鼻子靠得很近之後很堅定的說有薑汁的!因為衛生問題我和朋友都沒有再喝下去!今天她大聲說茶到後如有問題要立即出聲、喝後就不會處理的!自問沒有狗一般靈敏的鼻子不喝下去又怎能辨別呢?所有發生的事都係個客的錯!唉都係土地問題、文化交流問題、老闆比心機呀!
今天她大聲說茶到後如有問題要立即出聲、喝後就不會處理的!
都係土地問題、文化交流問題、老闆比心機呀!
薑汁奶茶
2019-11-08 76 瀏覽
#小秘書 今日連 #lunch 都未食,落咗堂就 #匆匆忙忙 趕去做 #facial😅 唔係為咗貪靚,而係自從旅行返嚟之後,身體多方便面都同我投訴😏 最令我 #頭痛 就係 #皮膚敏感 又發作😖 ... 可能係 #太dry 掛👉🏻👈🏻 最終又搞到 17:30先食 #午餐🤪 不過都好嘅,又可以食平啲啲囉😁反正要過嚟睇醫生,就順路搭車過去 大本型 (Domain) 樓上搵嘢食🍽 本來想試吓新嘢嘅,不過始終又係行咗去咗 旺記冰室😌 好在仲趕到叫 #下午茶餐 啫😉 平時我一定會叫 #通粉 㗎,不過見到隔離枱隻 #雞髀 咁吸引,一於照跟啦!等咗大概10分鐘,#新鮮炸起 嘅 #雞髀 嚟到我面前,旁邊仲有大量我唔鍾意食嘅 #粗薯條 + #沙律菜😑 食得出 #雞髀 🍗 真係新鮮整起嘅,切落去嗰吓仲出晒煙添,肉汁依然保留,#雞皮 都好鬆化😋 可惜我就浪費左成碟 #薯條 嗱😜 ... 最多下次打包囉😏

2019-11-08
一直都好想食旺記嘅招牌叉燒炒蛋飯,但因為每一次放lunch嘅時候都要等好耐,成日都懶得去等😕難得今日唔使返工🤪就決定12點就去排隊,好彩12點排隊嘅時候冇乜人,大概等左10分鐘到就已經可以入去食。🤓專程嚟到梗係要試吓佢嘅招牌叉燒炒滑蛋飯,果然冇令我失望,order完之後大概10至15分鐘就有得食,非常之有效率,而且佢嘅所有嘢都係即叫即整,一定唔會整定先。叉燒大概都有八,九舊,唔會話好鞋,而且切得好薄,個滑蛋真係成個飯嘅精髓,佢應該係炒到半生熟,非常之滑,加埋甜豉油係Perfect match。想食嘅朋友仔如果係lunch嘅話一定要早啲嚟排隊,如果唔係真係有排等,不過排得耐都值得嘅因為真係好好味

2019-09-23 94 瀏覽
今日自己一個去食飯,咁就無謂食得太過豐富啦,就揀咗一間快餐店嚟食。咁我都冇好揀飲擇食,咁就去咗收工附近嘅一間餐廳嗰度食,咁呢間呢就叫做旺記冰室。咁呢一間嘅食物選擇其實都好多,不過聽講最出名就係啲豬潤,但係其實我一早已經到咗,六點幾左右其實已經開始落單,不過當時原來啲豬潤已經賣晒。所以我就叫左一個蝦仁滑蛋牛肉飯,加埋杯凍飲都只係$60。味道其實算唔錯,而且個份量都好夠,所以其實性價比都算幾高。咁呢間餐廳就係油塘大本營嗰邊嘅,所以個環境都唔錯因為始終都係係大商場入面。

所以我就叫左一個蝦仁滑蛋牛肉飯,加埋杯凍飲都只係$60。
味道其實算唔錯,而且個份量都好夠,所以其實性價比都算幾高。
星期日九點早上食早餐,未食完已被待應趕走先叫換枱,後收走通粉便直接叫我同朋友埋單但我們飲品未飲完!食物是冇熱誠,送來的通粉是‘結’是未煮散,最出名的蕃茄是罐頭開!總結!冇下之
總結!冇下之
2019-09-22
$75 (早餐)
2019-09-19 92 瀏覽
爲食熊上個禮拜做跟得男友兼攝影師,大熱天時係幫女友一個景影幾百張,好彩下午茶時間食左個好正嘅旺記茶餐,先至補得翻體力。我地去嘅旺記冰室係喺油塘大食代入面,呢間應該係新開嘅。之前主要幫襯尖沙咀分店,但由於近旅客區,所以通常都要排隊排到天荒地老先有得食。今日好好彩,都係等左5-10分鐘就有位。我叫左個叉燒滑蛋飯,配凍檸水。旺記呢個滑蛋飯真係個食過最好嘅,唔講佢個叉燒啦,佢個叉燒一定係做到基本要求啦。要欣賞嘅係佢個蛋,煮得超級滑,入口係即溶個種,勁似soufflé 嘅texture ; 加埋個甜醬油真係不得了,個甜醬油係成碟飯嘅靈魂,有種說不出聲嘅好食啊! 女友個蝦仁滑蛋都正,個蝦仁係超爽口。

2019-09-15
  • 滑蛋叉燒飯
2019-09-19 1065 瀏覽
上週末特地從元朗去到鑽石山的志蓮淨苑,就是爲了拍一張IG-able 的相。從西邊到東邊,橫跨了半個香港,居然用了差不多兩小時的時間,這個時間也夠去一趟臺灣了。看一看手錶,現在3點3,正是下午餐時間,那就不如在拍照之前,改爲遲幾個站的油塘站落車,在地鐵附近的商場先嘆個茶餐才出發。一直搭扶手電梯去到商場頂層的Food Court,原來這裏有我最喜愛的茶記-旺記冰室。我去過灣仔總店和尖沙咀的分店,就算是平日都非常多人,大多時候都是排隊排到一半便不耐煩轉場了。油塘分店才等待5分鐘便能入座,實在幸運。 這裏的空間比灣仔和尖沙咀分店大,餐廳就在隔開開放式廚房和食客座位中間放了一排櫃,櫃上在放置一個“自助倒水區”。我點了蝦仁滑蛋飯。而男友則是點了個叉燒滑蛋飯。味道和我印象中吃過的味道一樣。 滑溜溜而且極具蛋香的滑蛋,配上旺記自家的甜醬汁,真是百吃不厭!蝦仁爽口,咬下去帶鮮甜味,扒一口佈滿滑溜蛋漿和香甜醬油的飯,咕嚕一下便吞進了肚裏面,嘗到了一萬份的幸福。
我點了蝦仁滑蛋飯。而男友則是點了個叉燒滑蛋飯
味道和我印象中吃過的味道一樣。
滑溜溜而且極具蛋香的滑蛋,配上旺記自家的甜醬汁,真是百吃不厭蝦仁爽口,咬下去帶鮮甜味,扒一口佈滿滑溜蛋漿和香甜醬油的飯,咕嚕一下便吞進了肚裏面,嘗到了一萬份的幸福。
2019-09-15
2019-09-18 55 瀏覽
今日放工後,約咗朋友喺大本型食飯,因為早到咗半個鐘,所以喺附近行吓先。朋友到咗後,我哋決定去3樓美食廣場,行咗一個圈之後,最後決定去旺記冰室開餐,因為有好多人幫襯,同埋Openrice 度好似好評如潮。走進來一看,環境舒適而且非常非常乾淨,卡位看上去好有懷舊feel,係典型的冰室,諗返細個時阿媽帶我地去冰室食雞髀紅豆冰所以覺得呢度好有親切感。最鍾意就係個餐牌,睇圖就可以好快知道自己想食乜,最後我哋揀咗叉燒滑蛋飯,加杯凍檬茶,一共$58,價錢尚可,無話特別平或者特別貴,但勝在佢份量唔少,如果係比較細食嘅女仔,應該可以兩個人一齊share。滑蛋叉燒飯d蛋好滑好嫩,啲叉燒都幾瘦,同埋佢嗰豉油幾好食,送飯好正,覺得下次可以再嚟試一試佢個豬潤通粉。

2019-09-13 61 瀏覽
同朋友喺油塘大本營行完街,見到上網依家好多好評,於是同朋友嚟咗食,地理位置好方便,喺油塘站一出上電梯去美食廣場就到,係正門口好易認,裝修雖然係茶餐廳,但係都好新淨,而且環境清幽舒服~坐埋去一入去就有位了,種類都算好多,有通粉又有烏冬又有飯。我唔太想食飯,於是叫咗一個扒忌廉豉油湯讚岐烏冬$58比我想像中好味,湯底唔係味精湯,好龍嘅忌廉湯味,食完都唔會覺得好油,而且烏冬係讚岐烏冬,好彈牙,另外仲有青椒、菇、生菜等配料,我最鍾意烏冬配着生菜食,啲生菜吸晒湯底嘅忌廉味,好好食,奶茶亦都很濃味,正宗港式奶茶。總結來講,依間餐廳嘅服務態度也不錯,嘢食比預期中好味,亦係商場店,行完街就可以嚟食,好方便,想食香港味道嘅朋友,可以過嚟試吓😛

坐埋去一入去就有位了,種類都算好多,有通粉又有烏冬又有飯。

我唔太想食飯,於是叫咗一個扒忌廉豉油湯讚岐烏冬$58

2019-09-05 58 瀏覽
今日中午又同朋友去食午餐 好多地方都爆曬人 要排長隊咁既然都要排 不如排D好食D 去左旺記冰室 10分鐘就有位坐 諗都唔洗諗叫左個叉燒日本滑蛋飯 好快就嚟左 先講左好野先 因為都食過好多次個滑蛋依舊好滑 煮既狀態岩岩好 我鐘意佢無對個蛋過份調味某D餐廳既滑蛋飯個蛋一係無味 一係有D咸再配埋佢個豉油 真係無敵但係今次個叉燒就失左水準 叉燒無味 似普通豬肉咁但之前我記得個叉燒都唔差因為佢其保地方救左分 所以點都唔會差得去邊 都算係美食級數好難開咁多分店都keep到個水平
今日中午又同朋友去食午餐 好多地方都爆曬人 要排長隊
叉燒日本滑蛋飯
2019-09-05
叉燒日本滑蛋飯
2019-08-26 48 瀏覽
旺記冰室自家制叉燒日本滑蛋飯紅豆麥包西多士 (下午茶)呢間一向高人氣但平日下午茶時間就應該吾洗排隊的🤔之前平時試過排過一次,lunch time office放飯,好多人排🤢🤢個次放棄左首先叉燒滑蛋飯的蛋炒得好滑有奶香加埋豉油撈飯更加一流 但就有小小太油🙇🏻‍♀️另一個西多士紅豆超多粒粒飽滿👍🏻一路咬一路跌晒紅豆出來😂西多炸得金黃吾過火😀配上牛油糖漿超邪惡!😆建議多啲人share呀👯‍♂️
旺記冰室
自家制叉燒日本滑蛋飯
紅豆麥包西多士 (下午茶)

呢間一向高人氣但平日下午茶時間就應該吾洗排隊的🤔
2019-08-19
2019-08-24 54 瀏覽
竟然被我發現大本營開咗旺記冰室咁就坐低試試先一入去明明仲有好多位好多吉檯但阿姐係都要點我坐門口去同人搭檯好奇怪,後尾我行入啲坐其他吉檯嗌咗呢個招牌蝦仁牛肉滑蛋飯上菜果下見到成碟都係豉油有啲嚇親食落啲豉油唔咸帶甜啲滑蛋都幾滑唔老牛肉就冇乜特別,唔老蝦仁都爽口整體口感都唔錯,價錢嚟講都ok 唔貴以後係大本營多個選擇
竟然被我發現大本營開咗旺記冰室
咁就坐低試試先

一入去明明仲有好多位好多吉檯
但阿姐係都要點我坐門口去同人搭檯
好奇怪,後尾我行入啲坐其他吉檯

嗌咗呢個招牌蝦仁牛肉滑蛋飯
上菜果下見到成碟都係豉油有啲嚇親
食落啲豉油唔咸帶甜
啲滑蛋都幾滑唔老
牛肉就冇乜特別,唔老
蝦仁都爽口
整體口感都唔錯,價錢嚟講都ok 唔貴
以後係大本營多個選擇
2019-08-18 45 瀏覽
假期天,最適合跟家人一起去團聚飲茶。但除了飲茶之外。到出哂名既旺記冰室,吃招牌叉燒滑蛋飯也是不錯的選擇之一。豉油撈飯和叉燒相信是香港人的至愛,更是香港的傳統,這滑蛋叉燒飯令人一吃再吃!白飯的軟棉又不乾,加上自製甜豉油,叉燒滑蛋,好味!
假期天,最適合跟家人一起去團聚飲茶。

豉油撈飯和叉燒相信是香港人的至愛,更是香港的傳統,