2024-05-05 0 瀏覽
환경은 매우 향수를 불러 일으키고 장소는 꽤 넓습니다. 하지만 품질이 표준에 미치지 못한다고 D가 북쪽으로 갔다고 비난할 수는 없습니다! !저와 친구는 추천서를 다 읽었습니다! 너무 실망했어특히 화장실은 더럽고 더럽습니다. 물이 뚝뚝 떨어지고 더러운 종이 타월이 햇빛에 곰팡이가 납니다. Apliu Street의 공중 화장실은 모두 깨끗하고 배수가 잘 됩니다🙃🙃쇠고기는 다 얼었고 국물 베이스도 놀랍지 않아요! !어쩌면 당신의 기대가 너무 높을지도 모릅니다. 극도로 슬프다테덴에서 식사할 때 줄을 설 필요가 없습니다.지나가다 너무 아쉬웠어요😅 최근에 너무 맛있는 수프와 케이크를 몇 개 먹었을지도 모르지만, 그 차이가 엄청났어요 😭 참을 수가 없었어요 쇠고기가 나오기 전에 나왔어요 해동 ⋯⋯ 쇠고기 공의 품질이 높았습니다.
저와 친구는 추천서를 다 읽었습니다! 너무 실망했어
쇠고기는 다 얼었고 국물 베이스도 놀랍지 않아요! !
테덴에서 식사할 때 줄을 설 필요가 없습니다.
2024-04-18 432 瀏覽
方榮記呢個打邊爐傳統老字號,未食過都一定聽過,當年首創手切肥牛,同以沙嗲湯底打響名號,今日來打下卡同試下係咪真係咁好食。來到方榮記一定點沙嗲湯底,叫左碟機切牛肉,牛肉大大塊,唔算太肥,配上濃郁既沙嗲湯底食都有牛味。響鈴放入湯幾穢,輕微沾上沙嗲味,又可以保持脆口;豬潤鮮紅色,感覺好新鮮,食落少少沙感,唔錯。反而叫左魚腸係一個敗筆,魚腸好肥美,放入去鍋到好快就融化,完全食唔到。最後梗係以公仔麵配午餐肉作結,公仔麵吸滿沙嗲汁,配上厚切午餐肉,一碗完美既沙嗲公仔麵就完成。一邊係方榮記食飯,一邊諗返起電影PTU的情節,真係幾特別。

一邊係方榮記食飯,一邊諗返起電影PTU的情節,真係幾特別。
2024-04-16 254 瀏覽
今日lunch time 過嚟食「沙嗲牛肉公仔麵」。湯底:以方榮記最自豪嘅濃郁、充滿花生醬味嘅沙嗲湯底。唔好期待係平時茶餐廳早餐嗰種味精湯底,再配以沙嗲汁嗰種風格。如果人多或者有小朋友,舖頭仲會送一碗牛骨湯,俾你如果覺得太杰或者太辣,可以溝淡佢。麵:係大光麵牛肉:配以打邊爐嘅星級牛肉,而且份量都好多非常夠。先$78一碗,個人就覺得抵食啦。另外油菜$20一碟,勁大碟,個人覺得weekend嚟食lunch,抵食喎。環境:★★☆☆☆ 食物: ★★★★★ 值得試指數: ★★★★★
今日lunch time 過嚟食「沙嗲牛肉公仔麵」。

麵:係大光麵

環境:★★☆☆☆

食物: ★★★★★

值得試指數: ★★★★★
沙嗲牛肉
沙嗲牛肉
  • 沙嗲牛肉麵
2024-03-26 1079 瀏覽
呢間位於九龍城以沙嗲湯底遠近馳名既「方榮記沙嗲牛肉專家」一直都好想試,咁岩今日去開九龍城就過去睇下,竟然無人排隊,即入沙嗲湯底沙嗲係呢度既主角,第一轉味道係幾濃郁,之後因為不停加水既關係味道越來越淡,加上加入了大量既花生醬,成個湯底都較膩星級牛肉牛肉比我想像中厚,肉質嫩腍肥美,望落唔算好大碟但食落都幾飽響鈴第一轉湯放落去淥幾秒,索左d沙嗲湯同仲有少少脆身既時候係幾好食的墨魚滑好大舊墨魚滑,彈牙有咬口桂花蚌其實唔係蚌,係海參既腸,口感爽口,幾好味竹笙竹笙絕對吸湯一流,每舊都索晒沙嗲,所以幾舊都好膩個沙嗲湯底第一轉係幾香幾濃郁,但加水後味道得返花生醬味,仲越食越膩,唔係叫左好多款食物都覺得好膩,食物質素其實唔差,但為湯底而黎既朋友會有d失望,我就覺得唔洗排隊可以試下

沙嗲湯底

星級牛肉
牛肉比我想像中厚,肉質嫩腍肥美,望落唔算好大碟但食落都幾飽

響鈴

墨魚滑
好大舊墨魚滑,彈牙有咬口

桂花蚌
其實唔係蚌,係海參既腸,口感爽口,幾好味

竹笙
竹笙絕對吸湯一流,每舊都索晒沙嗲,所以幾舊都好膩

2024-03-17 909 瀏覽
多年沒有食,一直看到評價一般,今日百聞不如一見,首先服務員態度非常惡劣,雖然上菜速度快,但在短短3分鐘就把90%的食物上枱,根本沒有足夠地方安放,服務員只是不停將食物疊高,而出食物的白色小單據亦直接放在食物上,完全不注意衛生,食物超過80%都是雪藏,價值六百多元的半份象拔蚌,只有約20%是象拔蚌本身,其餘都是內臟,簡直匪夷所思,就食物質素而言,絕對可以用垃圾來形容,比自己去街市買的還要差,奈何,旁邊大部份是遊客,主要來自國內,除非他們從來沒有進食港式火鍋,否則,這樣的質素只會負評如潮,港人北上消費已成習慣,實際講,香港餐廳的質素亦真的每況愈下,尤其服務,那些中年大媽,完全沒有服務態度,亦不知服務為何物!靠名氣,知名度,歷史,到底能撐多久呢?
名氣,知名度,歷史,到底能撐多久呢?
呢排天氣咁凍 仲有寒冷警告⚠️最適合就係冷手打個熱邊爐♨️早幾日去咗九龍城非常出面嘅「方榮記」試下🌚嗯⋯⋯我會話去係食名氣同食情懷可以影下電影「PTU」同款場景打下卡📸講咗湯底先🙌🏻佢嘅清湯係大地魚湯🐟 因為有朋友對魚敏感所以轉咗芫茜皮蛋湯🌿而佢嘅芫茜皮湯蛋係比清湯更清清水中 芫茜還芫茜 皮蛋還皮蛋大概食到最尾個湯底先開始滾出皮湯味🥴至於最出名嘅沙嗲湯底呢 我認為都係過譽🥴🥴見方榮記全名係「方榮記沙嗲牛肉專家」對個湯底都好有期望🙈一開始食嘅時候沙嗲已經偏鹹(P.S. 我係重口味人 鍾意食鹹味野食)湯底偏杰身 煮菜啊 麵條都好掛汁👍🏻👍🏻不過個湯底越煮越唔好食越嚟越杰 + 越嚟越鹹 湯底變到好混濁食完要洗腎嘅感覺😂😂🙈鍾意重口味朋友都可以試下嘅 最好一開頭就淥咗個麵先會好啲🫡打邊爐靈魂係湯底 配料都好緊要新鮮嘅配料 就算配清湯都一樣好味🥸- 鮮牛肉/牛肉🐮 偏韌 肉味唔算出 - 雲吞/水餃🥟 自家製 個皮好易穿- 生蒜要加$15💸- 炸魚皮夠脆 但是有啲多骨☠️- 牛丸 魷魚鬚都還不錯👍🏻👍🏻🫶🏻總括嚟講 我覺得沙嗲湯底唔係差 只係唔太適合打邊爐♨️ 如果你地鍾意食濃身 掛汁嘅沙嗲牛肉麵可以

呢排天氣咁凍 仲有寒冷警告⚠️

而佢嘅芫茜皮湯蛋係比清湯更清
清水中 芫茜還芫茜 皮蛋還皮蛋
大概食到最尾個湯底先開始滾出皮湯味🥴

至於最出名嘅沙嗲湯底呢 我認為都係過譽🥴🥴
見方榮記全名係「方榮記沙嗲牛肉專家」
對個湯底都好有期望🙈
一開始食嘅時候沙嗲已經偏鹹
(P.S. 我係重口味人 鍾意食鹹味野食)
湯底偏杰身 煮菜啊 麵條都好掛汁👍🏻👍🏻

只係唔太適合打邊爐♨️
如果你地鍾意食濃身 掛汁嘅沙嗲牛肉麵
可以試下係方榮記單點沙嗲牛肉麵 $70一個
2024-02-13 2138 瀏覽
想試咗好耐嘅沙嗲鍋😆😆😆今日環境地方雖然不小但係坐落感覺比較逼服務態度一般般好耐之前就聽過呢間係九龍城嘅沙嗲牛肉火鍋~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~雞公仔麵沙爹鍋———————————————————————-沙爹味道好夠但係 味道太濃 如果味道淡少少會好味啲 沙嗲火鍋越煮越濃去到最後鹹到食唔到叫左機切牛肉 估唔到肉質偏硬有d 肉需要咬好耐沙嗲鍋必叫公仔麵最好味 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
想試咗好耐嘅沙嗲鍋😆😆😆

今日環境地方雖然不小但係坐落感覺比較逼

服務態度一般般

好耐之前就聽過呢間係九龍城嘅沙嗲牛肉火鍋

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
公仔麵
沙爹鍋
———————————————————————-
沙爹味道好夠但係 味道太濃 如果味道淡少少會好味啲
沙嗲火鍋越煮越濃去到最後鹹到食唔到
叫左機切牛肉 估唔到肉質偏硬有d 肉需要咬好耐
沙嗲鍋必叫公仔麵
最好味

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2024-02-08 1650 瀏覽
咁啱朋友介紹方榮記,話佢個沙嗲湯底好出名,今次專登嚟試一試佢一入到去就覺得佢入面好似舊式茶餐廳,都好逼夾,基本上你坐低咗就唔好旨意周圍行,同埋張枱好細,基本上如果你人少又有叫得多嘢嘅話張枱係完全唔會有位放可能係因為太多遊客,所以一坐低就有人用普通話問我哋要唔要啤酒,但係落完單想搵人嘅時候,就好耐先有人嚟幫手,可能因為入面嘅夥計普遍年紀都比較大,所以手腳稍為冇咁快,呢樣嘢都可以體諒嘅咁我哋落咗個湯底之後,好快就有夥計放低咗一籃生菜同埋一個鴛鴦湯底,咁我哋就叫咗沙嗲同埋魚湯做湯底今晚我哋叫咗手切牛肉、豬肉、滑牛肉、響鈴、炸魚皮、筒蠔、珍珠蚌要講特別嘅就係佢個炸魚皮係連骨嘅,好少地方食到個沙嗲湯底好濃,可以令手切牛同個滑牛肉掛汁,但係好鹹,有少少味精重手左嘅感覺 可能係個別例子整體嚟講,呢間算係食舊式火鍋,佢嘅爐都係用以前啲火水爐,而佢嘅鍋都好細,所以煮嘅時間短啲,但係你唔可以一次過淥咁多嘢落去,同埋價錢來講都算偏貴,有興趣呢一種體驗嘅可以嚟佐敦試吓,佢有幾個鋪位所以應該都唔難有位嘅

要講特別嘅就係佢個炸魚皮係連骨嘅,好少地方食到

2024-01-29 1478 瀏覽
沙爹汤底说得好听是沙爹,难听就是调味味精!吐槽①拿了珍珠奶茶进来(喝了一半的),首先不知道不能带,直接帮我拿去扔了,隔壁台也有饮料却没问题!吐🤮槽二:我点的是香菜给我上了生菜,我说是不是上错了,服务员说你不要我就拿走,我说能给我对下单吗?如果我点错我就认了不用换,然后单也不拿来,直接说你不要我拿走喽之后又上了牛肉 ,我也没点 ,我问是不是又上错了,服务员说不要就算了(态度超🈚语)吐槽三:位置不够放菜,拿了张凳子来放菜,我说不能接受,自己移了位置放把菜放台上,(凳子没拿走)后来服务员经过来骂我们,说放凳子他们没地方走!
沙爹汤底说得好听是沙爹,难听就是调味味精!

2024-01-28 1124 瀏覽
從前一得閒就會食,自從小紅書介紹後,多左好多遊客食,其實根本佢哋處理唔到咁多客,不論衛生、態度同質素都直線下降,除非有日連遊客都唔食,佢哋先會反省,短期內見唔到再食既因素,除非你想清腸胃。
名過其實⋯⋯首先環境狹窄,枱同枱之間好迫,坐圓凳茶餐廳格局,隨時比侍應掂到。叫左咁多碟配料炸魚皮香口就咁食都好食,其他食物味道正常份量偏少,手切牛份量少食落牛味仲要好韌,憑咩要成二百幾蚊一碟?主角沙嗲湯底徹底令人失望只係得花生味,咁不如食花生醬🤣🤣。之後仲要一路食比侍應不停加水煮到無味。3個人叫食左$1300,價錢偏貴。餐飯其實係做冬嗰日食,本身冇諗過打食評,竟然比我見到電視介紹佢,實在唔想再有人中伏

名過其實⋯⋯

3個人叫食左$1300,價錢偏貴。

2023-12-22
  • 炸魚皮
2024-01-22 1008 瀏覽
話去九龍城打邊爐,一定會諗起方榮記。十多年前開始去,覺得價錢好貴,今日價錢都唔平,但可以接受!雖然地方擠逼,但唔使排隊等位已經好好。一坐低,店員二話不說就先放低一碟生菜!我哋想要鴛鴦鍋,佢就話個鍋好細,每邊得好少湯,不如分開兩個啦!價錢差少少。我哋望吓張枱,得一個爐頭,點要兩個喎呀。呢個店員做嘢爽快,一叫佢就即刻嚟自家調製的沙爹湯底夠濃唔夠香,多啲花生味更好。因為個鍋細,啲湯好易滾出嚟,彈到周圍都係!有骨的炸魚皮,鹹淡適中,鬆脆唔硬,起碼啲骨唔會整親個口!響鈴、芝士腸都係普通貨式;鮮魷鬚本身冇味,浸過湯變硬;雲吞水餃餡料差不多,好鹹蝦細隻,水餃冇木耳絲,所以唔爽口。當晚最好食係星級牛肉,新鮮有肉味,滾耐咗都唔韌。因為太飽冇加個麵,下次先嚟食沙爹牛肉麵啦

呢個店員做嘢爽快,一叫佢就即刻嚟

有骨的炸魚皮,鹹淡適中,鬆脆唔硬,起碼啲骨唔會整親個口!

響鈴、芝士腸都係普通貨式;鮮魷鬚本身冇味,浸過湯變硬
;雲吞水餃餡料差不多,好鹹
蝦細隻,水餃冇木耳絲,所以唔爽口。

2024-01-10 993 瀏覽
行過九龍城,唔得唔食下佢哋嘅招牌沙嗲牛肉麵!第一啖入口嘅沙嗲湯底,嚟咗個喇吓,真係有夠惹味,得啖辣得啖香,正到不得了!牛肉條條分明,煮得啱啱好,唔會過火,咬落去彈牙得嚟又多汁,實在太過癮喇😋!炒牛河呢度都別具一格,通常食開嘅乾炒牛河就係注重鑊氣啦,但係呢度唔單止有鑊氣,每條河仔都收汁得好,油亮晶瑩,而且啲牛肉片似乎都比其他地方嚟得厚身啲,食落咬口十足,有種滿足感湧上心頭。講到底㗎,食物咁好味,分量又足,真係喺呢個食好東西嘅年代,算係一個難得嘅美食天堂🍜!一家大細齊齊滿足,一齊講句「真係好食添!」最緊要係,食完呢啲,咩叫貼地,味道,同香港人嘅生活,一次過都領略到喇!下次再嚟,真係要叫埋其他啲菜式試吓,好期待㗎噃!🥢🍲

前幾日天氣最凍諗住喺九龍城食打邊爐見到舖頭仲有位就入咗去坐低見到門口嗰個事頭婆已經態度極差因為門口嗰張枱有對情侶想掉入啲嘅枱冇咁凍明明有枱都唔俾佢調態度極差咁話:「冇位呀!唔坐就出去再排過!」心諗都唔關我事就繼續食嘢食食吓覺得伏伏地所謂嘅沙嗲火鍋真係好重味精一路食一路非常口渴加水係用清水而且最貴嗰碟牛肉都靭到不得了吞唔到咁滯難食到嘔最重要嘅係食食吓嘢嘅時候抬頭一望見到有隻超巨型曱甴🪳喺我小朋友頭頂天花爬緊我即刻叫佢哋彈開再攞部電話影低跟住個不知所謂嘅事頭婆見到我影相一輪嘴咁鬧一啲唔好意思都冇!仲鬧我:「拍咩拍拍拍,今晚咁大風,喺出面飛入嚟咋嘛!唔好喺度搞事!」一輪嘴喺度鬧我影佢啲罪證(但我親眼見隻曱甴係冷氣機嘈爬出黎)跟住佢就搵張紙巾捉咗隻曱甴🪳就咁掉出門口好彩我睇到叫小朋友彈開啫如果唔係有機會跌落個小朋友個身度或者跌落我張枱度奉勸各位唔想貼錢買難受千祈唔好幫襯呢間垃圾食店尤其是嗰個不知所謂嘅事頭婆簡直係趕客 !

前幾日天氣最凍
諗住喺九龍城食打邊爐
見到舖頭仲有位
就入咗去坐低
見到門口嗰個事頭婆已經態度極差
因為門口嗰張枱有對情侶想掉入啲嘅枱冇咁凍
明明有枱都唔俾佢調
態度極差咁話:「冇位呀!唔坐就出去再排過!」
心諗都唔關我事就繼續食嘢

我即刻叫佢哋彈開
再攞部電話影低
跟住個不知所謂嘅事頭婆見到我影相
一輪嘴咁鬧
一啲唔好意思都冇!
一輪嘴喺度鬧我影佢啲罪證
(但我親眼見隻曱甴係冷氣機嘈爬出黎)
跟住佢就搵張紙巾捉咗隻曱甴🪳
就咁掉出門口
好彩我睇到叫小朋友彈開啫
如果唔係有機會跌落個小朋友個身度
或者跌落我張枱度
奉勸各位唔想貼錢買難受
千祈唔好幫襯呢間垃圾食店
尤其是嗰個不知所謂嘅事頭婆簡直係趕客 !

2023-12-23
2023-12-24 915 瀏覽
失望,根本就靠吹,一啲都唔好食,仲有一堆大陸人,名過於實就一定架啦。環境仲要差,最緊要係如果去食,走個陣記得對單,啲阿姨員工失誤勁多,坐喺收銀邊,係咁帶到人鬧佢哋