2023-08-23 1326 瀏覽
夜晚冇得揀 入黎諗住穩穩陣陣叫個常餐55蚊香煎豬扒米粉 配丹麥酥 炒蛋 熱奶茶平平地本身都唔預佢有幾好食點知一個咁基本既常餐都可以整到咁差成個餐我將佢分為3 part- (主食)香煎豬扒米粉- (配菜)丹麥酥 炒蛋- (飲品)熱奶茶 負評之前都講番少少公道說話先配菜同飲品都叫做正常茶記水平冇咩特別 不過未至於話好難食重點黎啦 碗面真係世界級塊豬扒 凍既 就咁浸落個面到個米粉 硬既 似未煮過就咁拎出黎 雖則話賺你幾廿蚊唔好有咁高要求大佬丫 食到哽胃 我仲要嘥錢去睇醫生嬲到我要打番200字黎留呢個負評
夜晚冇得揀 入黎諗住穩穩陣陣叫個常餐

雖則話賺你幾廿蚊唔好有咁高要求
大佬丫 食到哽胃 我仲要嘥錢去睇醫生
嬲到我要打番200字黎留呢個負評
2023-08-16 711 瀏覽
在九龍灣上班,今天去德福廣場辦點事,回公司途中買外賣回辦公室,第一次幫襯這店,叫了一個生炸雞髀煎蛋飯,在店門口等了約6-7分鐘,因天氣太熱入了店座了門口位等,再等了20多分鐘外賣還没出,這時看到有外賣員入店近廚房位置取外賣,我去問店員我的外賣做好沒有,他指着叫我自己去近廚房位置查看,外賣原來已包好放那裹不知放了多久,回公司看凍檸茶冰塊全溶掉知道外賣已經應該放了起碼十分鐘,要知道廚房位置是在餐廳最末端,客人叫外賣正常也是在門口等通知,我之後找收銀的男仕(應該是老闆,行出行入在巡舖一樣)告訴他客人如果第一次幫襯不通知怎樣會知道外賣已做好及做好只放在那個位置,他回答一句“哦,唔滿意”,可能這店生意很好,不在乎多或少一個客人也夠做,食物方面一般茶餐廳水準,炸雞脾ok但飯跟的茄汁少得可憐,不會再幫襯!
2023-06-11 954 瀏覽
原來已經update左餐牌,餐廳出邊嘅價錢,同埋餐廳入面嘅價錢又唔同個喎,餐牌又一樣你都識得講update啦,點解出邊餐牌又唔一樣,令人混淆。問返職員,職員就話要跟返而家自己餐牌價錢
原來已經update左餐牌,
餐廳出邊嘅價錢,同埋餐廳入面嘅價錢又唔同個喎,餐牌又一樣

咖喱雞扒飯
外賣自取
【觀塘區】【新澳咖啡餐室】又去九龍灣工商業區嗰邊做嘢,我有啲肚餓,所以就真係想確切地食啲嘢。咁樣開頭講呢樣嘢又係有啲廢,因為平時其實咪又係咁食嘢,寫到今次先係特登去食咁。喺自己做嘢嗰棟度搵嘢食,就見到有間啲嘢食好似幾吸引。咁我入到去揭 menu 啦,發現冇咗頭先見到嗰啲嘢食,咁奇怪嘅,原來外面啲 poster 唔係呢間嘅,真無奈。咁既然一場嚟到又坐低咗就算啦,聽講隔離都係同一個老細,咁就食呢間都係同一個人賺錢啦,都唔會覺得可惜嘅。叫咗個 $42 嘅下午茶「新澳炸雞髀」配「滋味粗薯條」,隻雞髀唔算話炸得好好,但係算幾大隻,啖啖肉,算係咁啦。薯條係茶餐廳嘅曲薯條,只可惜份量就唔多。嘢飲我加 $3 飲「凍華田」,都係正正常常啦,冇特別。佢哋紅磡店個厚切西多幾正,所以叫咗個 $32 嘅「粗粒花生醬厚切西多士配英倫糖漿」,點知完全唔係嗰回事,係比普通西多仲要薄啲,令我幾失望吓,味道都係一般。飲埋「熱朱古力」埋單 $77,嗯。。。(地址:九龍灣宏開道15號 九龍灣工業中心地下3號舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #foo

(地址:九龍灣宏開道15號 九龍灣工業中心地下3號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am觀塘區 #九龍灣 #新澳餐室 #九龍灣工商業區 #新澳咖啡餐室 #新澳炸雞髀 #滋味粗薯條 #凍華田 #粗粒花生醬厚切西多士配英倫糖漿 #熱朱古力 #西多士 #1am1045 #1ambackup
2023-06-07 424 瀏覽
今午 在 九龍灣分店 的 新澳咖啡室 買外賣。遇到了 態度惡劣 的 男侍應 下單!當時本人 買 3 份外賣,向該侍應下單,但該侍應 態度 惡劣!而且 帶點串咀,又 嬉皮笑臉。結果,氣得 我們 沒有下單就走了。
今午 在 九龍灣分店 的 新澳咖啡室 買外賣。
遇到了 態度惡劣 的 男侍應 下單!
結果,氣得 我們 沒有下單就走了。
2023-06-07
2023-04-15 806 瀏覽
下午茶有時吃一下港式食物也十分不錯,這間茶餐廳的下午茶款式很多,有雞扒、豬扒,沙嗲牛肉公仔麵、雞中翼、雞髀、吉列魚柳,又有乾炒牛河、肉醬意粉、忌廉粟米肉粒飯等鹹魚雞粒炒飯炒得有鑊氣,大大碟。雖然只是下午茶餐,沒有因為價錢已降低質素,份量頗多,食得很滿足!鹹魚夠香,🐔粒夠嫩瑞士雞髀醃得夠入味,🐔脾肉嫩,一邊食一邊有汁流出。雖然是茶餐廳,但也貼心地可以將原本是公仔麵的下午茶,轉成米粉。米粉幼身,配以瑞士雞髀,我很喜歡奶茶香滑,茶底香醇。咖啡香濃,夠熱雖然是普普通通的港式下午茶,但因為質素不錯,侍應服務也很好,所以也是一個令我和同事會俾like 的茶餐

奶茶香滑,茶底香醇。咖啡香濃,夠熱

2023-04-10 503 瀏覽
九龍灣工廠區紅日無乜選擇,所以揀咗呢間食早餐。我同朋友都揀左豬扒麵配炒蛋多士,熱奶茶。炒滑蛋有蛋香,食到忌廉味,味道中上份量正常。麵包部分係丹麥多士,邊位香脆,味道甜甜地唔錯,比起其他茶記早餐的白麵包算係有心思。豬扒麵的煎豬扒偏薄,味道正常,餐牌寫湯底是金寶湯,個人覺得湯底略咸,味道普通。飲品熱奶茶,茶味夠濃,茶記來說算是中上。熱飲使用木棍,比起用膠湯匙好,但如果用返鐵匙就更環保了。但食完20分鐘左右我同朋友都有胃痛,似係奶茶問題,應該無下次了👋🏼👋🏼

炒滑蛋有蛋香,食到忌廉味,味道中上份量正常。

飲品熱奶茶,茶味夠濃,茶記來說算是中上。
熱飲使用木棍,比起用膠湯匙好,但如果用返鐵匙就更環保了。

$42 (早餐)
2023-03-30 312 瀏覽
嗱!老實講一句啦。好懶唔想出去食Lunch,聽同事講呢間新澳啲嘢幾出色,一於就試下佢流定堅。今次我哋一共嗌咗四個餐,送過來好快!辛苦姊姊了!!打開嚇一跳,個個都好滿,滿到瀉,分量十足。-魚香茄子飯。一打開,香氣四溢,魚香茄子口感香脆可口,辣度適中。夠汁水,撈飯簡直不要太好味!!- 水煮牛肉。味道鮮辣鲜香,非常開胃。牛肉適中,唔厚唔薄,辣度和口感都非常獨特。我同事連湯汁(辣椒)都清乾淨!-粟米汁吉列魚柳飯。叫得做招牌,一定有咁上下水準。佢哋啲粟米汁口感濃郁滑順,味道鮮甜可口。魚肉質細嫩,肉質豐腴,口感鮮美。魚柳煎到剛剛好!Good!- 酸菜魚。真係滿到瀉,酸菜同魚嘅份量都好多!口味酸辣可口,十分開胃。湯汁濃郁鮮美,酸辣口感同鮮美口感相結合,非常適合愛吃酸吃辣嘅同事。
嗱!老實講一句啦。

今次我哋一共嗌咗四個餐,送過來好快!辛苦姊姊了!!
打開嚇一跳,個個都好滿,滿到瀉,分量十足。
魚香茄子飯

水煮牛肉
粟米汁吉列魚柳飯
酸菜魚
2023-02-21 596 瀏覽
呢間餐廳門面外邊完全睇唔出佢係一間茶餐廳,咁啱經過見到有一堆人出嚟。由於是入去試吓個早餐,佢呢度主打早餐嗰個包係丹麥酥。今次就叫咗漢堡扒公仔麵,太陽蛋,丹麥酥。丹麥酥咬落鬆脆可口,食落有層次感。另外個太陽蛋煎到啱啱好,唔會係燶亦唔會太油,另外值得一讚嘅就係個公仔麵湯底非常之好人,公仔麵唔會過淋,,,漢堡扒,亦都唔會過鹹,職員服務好親切,好有禮貌,基本上落完單之後好快就會上餐俾你,唔使要你等,亦都唔使你催
今日遲小小收工,約8點幾入到去,又無講話收幾,叫咗點野食無耐,先話9點15左右要清場,我入去又唔講,紙巾又無,先上個凍檸茶叫少冰少甜,完完全全無少過,同平時一樣甜同多冰。再嚟上咗個咖喱薯仔雞扒飯,一口咬落個雞扒度,入面熟但都仲凍,再咬落啲菜度都係凍凍地,無樣係熱,就咁煮飯咗淋啲汁上面頭。好啦食緊無耐就叫你埋單,係咁叫你走咁,仲喺推架執嘢車係你側邊,啲氣味點叫人食,擺明想收你錢再去趕客啦,座耐啲都唔得。垃圾餐廳。好小會打劣評,希望幫到其他人

垃圾餐廳。
好小會打劣評,希望幫到其他人
2023-02-10
2023-02-12 219 瀏覽
早上做嘢經過九龍灣嘅工廠區,覺得肚餓就去附近搵吓有乜嘢可以食到早餐,見到嗰間門口平平無奇茶餐廳,一推門入去,原來一 間條新澳茶餐廳,今日叫咗火腿鮑魚通粉,炒蛋,丹麥酥,好少茶餐廳會比丹麥酥,唔係比方包,佢個丹麥酥做得相當之出色,相當之鬆脆,而個炒蛋拍得住佐敦某某餐廳嘅炒蛋,火腿通粉個湯底都非常之好味,整體上呢間餐廳雖然係工廠區入邊,但係本人覺得非常之舒服,侍應非常之好客,無論落單上菜同埋買單嘅速度,真係快到一個點
2023-02-06 296 瀏覽
又係九龍灣做完運動要搵食,今次就試咗依間。雖然門口寫9點半收鋪,但9點10分就要人埋單同差唔多走🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️今次揀咗咖喱雜扒餐食,扒類有少少過燶但唔太影響到味道。佢咖哩汁係一齊上,汁既份量有啲少,味道係偏辣既。但送飯食幾好味既以65蚊係工廠區食既飯都算係咁

以65蚊係工廠區食既飯都算係咁

2022-10-31 1132 瀏覽
Ordered take out and got the tomato pork chop rice. It was delivered in just fifteen minutes! The tomato sauce and a heavy garlic taste to it, and they really gave me less rice as I had requested. The pork chop was fried nicely with crispy sides yet there was still sufficient moisture detained. Was quite surprised the tomato was served whole instead of sliced, we had a good laugh.
2022-10-20 690 瀏覽
鮮茄豬扒焗飯意式肉醬意粉鹹魚雞粒炒飯粟米肉粒飯蕃茄湯麵雞翼隨着吉列魚柳。香港的港式茶餐廳眾多,但不是每間也煮得好吃。這間餐廳我之前來過,覺得食物質素不錯,而且選擇很多,飽肚的有鮮茄豬扒焗飯、意式肉醬意粉,又有鹹魚雞粒炒飯、粟米肉粒飯,加上蕃茄湯麵、雞翼、多士、吉列魚柳,完全是港式風味,林林總總,實在令人目不暇給!我叫了乾炒牛河,炒得非常有鑊氣,河粉爽,牛肉大片又滑,十分美味,可以媲美很多大酒樓。朋友叫的星洲炒米也不錯,她說這個星洲炒米不是太辣,惹味到不得了,而且調味得很好,咖喱味香😊個套餐包餐飲,齋啡味道香濃不苦、奶茶又香又滑,而這個套餐價錢來說,實屬不錯

2022-10-07 468 瀏覽
牛扒腸仔飯 外賣行入去攞外賣時 餐廳己坐滿曬客一打開個飯盒 嘩!塊牛扒都算大塊 鋪滿全個飯盒腸仲有兩條 而且杯朱古力飲品好濃好夠味 好意外結論係 不過不失 午飯時間可以再黎食下
牛扒腸仔飯 外賣
行入去攞外賣時 餐廳己坐滿曬客

一打開個飯盒 嘩!
塊牛扒都算大塊 鋪滿全個飯盒

腸仲有兩條