2019-12-14 21 瀏覽
旺角鬧市中的一點靜😌「心選」係位於旺角嘅一間樓上Cafe📍全部都係梳化座位, 坐得闊落坐得舒服~~就黎聖誕節, Cafe 已經佈置成好有聖誕氣氛🎄加上柔和燈光💡同音樂🎼, 好岩同朋友聚一聚慢慢傾下計👭👭我仲見到有多款board game提供, 傾計傾到咁上下可以玩下♟-星期六嘅下午茶時段, 我同男友叫左1️⃣個小食拼盤, 1️⃣個意粉同2️⃣杯飲品~~-🍟小食拼盤有雞翼、炸薯角同蜜糖脆皮腸🍯雞翼好濃香草味, 成個小食拼盤剛剛好, 唔會覺得油膩👍🏻👍🏻👍🏻唔太肚餓但係又口痕想食少少野嘅, 叫依個小食拼盤唔錯~~-雖然唔係好肚餓, 但係自己去親Cafe 都會想食下意粉☺️🍝煙三文魚南瓜忌廉意粉夠Creamy, 醬汁份量剛好, 每條意粉都好均勻地掛左忌廉汁, 仲有淡淡南瓜香🎃-飲品方面都好多選擇😍☕️Cappuccino有小鹿拉花好得意😆仲有🥛咖啡奶昔/沙冰, 我地就試左榛子咖啡奶昔, 夠晒特別👍🏻👍🏻👍🏻-
旺角鬧市中的一點靜😌
「心選」係位於旺角嘅一間樓上Cafe📍
全部都係梳化座位, 坐得闊落坐得舒服~~
就黎聖誕節, Cafe 已經佈置成好有聖誕氣氛🎄
加上柔和燈光💡同音樂🎼, 好岩同朋友聚一聚慢慢傾下計👭👭

🍟小食拼盤有雞翼、炸薯角同蜜糖脆皮腸🍯
唔太肚餓但係又口痕想食少少野嘅, 叫依個小食拼盤唔錯~~

雖然唔係好肚餓, 但係自己去親Cafe 都會想食下意粉☺️

飲品方面都好多選擇😍
☕️Cappuccino有小鹿拉花好得意😆

2019-12-11 19 瀏覽
在旺角鬧市中,轉上大廈的二樓, 進入心選cafe,找到鬧市中的寧靜,亦找回當年讀書的記憶。 還記得中學大學的時候很喜歡跟朋友去這一類型的cafe,點一個餐,坐上數小時,有傾有講,玩board game,便可以消磨半天。心選便是這一類型的cafe了。連點餐也很"隨意",餐牌是用手寫的,點餐也可以把想點的食物寫在手寫板,然後交給店員,一點拘謹的感覺也沒有。食物的款式和選擇比較大路, 食物的質素也不差。蒜香海鮮意粉($118), 有我喜歡夠濃烈的蒜香味,除了新鮮蒜頭外還有很多炸蒜粒,海鮮配料有蝦和蜆肉, 是比較惹味的選擇。煙肉卡邦尼長通粉($98),竟然並不是像一般其他餐廳用忌廉,而是用生雞蛋,其實真正意式的卡邦尼是用生雞蛋和芝士混合在熱的意粉上,造成一種粘粘的感覺,所以這裏的卡邦尼長通粉有一點驚喜,加上大量的煙肉粒,長通粉偏硬的熟度,這裏的食物的確有一點質素。餐飲有生薑茶檸檬,生薑茶是用壼溫熱上, 但薑味略嫌比較弱。另一個餐飲是抹茶鮮奶,奶味比較濃, 會先嚐到鮮奶然後再嘗到抹茶味。

餐飲有生薑茶檸檬,生薑茶是用壼溫熱上, 但薑味略嫌比較弱。

2019-12-09 41 瀏覽
終於去到旺角行街, 肚餓找野食,但又無心水,見到 OP 有個附近餐廳功能,試下一按, 找到這間,原來就在我右手邊一個人身位的銀灰色入口,見都多好評,決定同毛毛上去試一試。去到𨋢口才知道𨋢唔到2樓,要徒步上樓梯,見到樓梯立即返回小時候上落唐樓的景象,好懷舊 feel 。 上到2樓一出樓梯口就見到 “心選”, 裡面裝飾充滿聖經氣氛,有聖經老人,許多胡桃甲子,播著台灣歌曲一早已有青年人幫襯,正在閒談和玩 board game, 感覺充滿活力.菜單選擇多, 職員見我地選擇困難症發作,選了很久都未選到,就提議我地要各點一個套餐(已包$36蚊飲品,多左補錢就得), 她介紹了煙鴨胸蘑菇黑椒意粉及煙肉西蘭花忌廉長通粉。 我地各加了錢點左冰荔枝綠茶同柑桔薑茶(壺)。原來廚師同職員是同一人, 咁廚師介紹得必然好食, 等了一會,熱烘烘的煙鴨胸蘑菇黑椒意粉($98)到賣相吸睛, 意粉軟硬適中, 鴨胸juicy,味道調的很入味配埋香草黑胡椒碎,口感一流接著是煙肉西蘭花忌廉長通粉($98),賣相都靚, 忌廉汁剛好包著每一條長通粉,creamy唔膩, 長通粉及西蘭花軟硬適中。冰荔枝綠茶: 茶味濃,最正,走塑柑桔薑茶

冰荔枝綠茶: 茶味濃,最正,走塑

柑桔薑茶(壺):原壺上,感覺一流,薑味濃,似是用薑煲一大壺水,在冬天好保溫

2019-12-07 22 瀏覽
🍝煙肉卡邦尼長通粉賣相好吸引!除咗煙肉塊,仲有香脆嘅煙肉碎,食落更加香口。撈埋蛋汁口感好滑,但一啲都唔膩。兩個人食到停唔到口。.🍚帶子黑松露野菌海鮮燴飯黑松露同野菌嘅比例啱啱好,個汁充滿兩者嘅香氣,而且creamy得嚟又唔算好膩。不過得一粒帶子有啲唔滿足。.☕️水蜜桃紅茶、菠蘿紅茶(熱)顏色好天然,可以放心飲。水果味道唔假,仲同紅茶好夾,同埋冇諗過熱飲都唔錯。而且水蜜桃紅茶仲有少少桃肉。.食物質素媲美中價西餐廳,而且叫一份套餐可以任坐,同朋友慢慢玩board game♟。放工間唔中嚟坐下都唔錯☺️。
🍝煙肉卡邦尼長通粉
🍚帶子黑松露野菌海鮮燴飯
☕️水蜜桃紅茶、菠蘿紅茶(熱)
2019-12-07 26 瀏覽
好凍嘅12月頭,同朋友去到旺角,見到有間樓上Cafe都幾多好評,於是想去試吓。位於一棟大廈嘅2樓,需要行樓梯上去,感覺有啲驚險,上到去發現係一個非常舒適嘅小天地!晚餐嘅餐牌都幾多選擇,適合唔同嘅口味嘅人去食。我哋叫咗鰻魚炒飯,同埋一個雞翼,另外叫咗兩杯嘢飲。鰻魚炒飯個份量都幾大,用鰻魚汁去炒非常惹味。入而有都幾大舊嘅鰻魚粒同粟米粒,都幾多,好好食😋另外就係蜜糖雞翼啦,個份量都幾多,有五隻,而且蜜糖真係好似真係食緊燒烤嗰啲蜜糖咁,幾清甜同特別清新。我叫咗杯特濃朱古力,上面有個好可愛嘅拉花,飲落都令人覺得特別開心同滿足。

晚餐嘅餐牌都幾多選擇,適合唔同嘅口味嘅人去食。

我哋叫咗鰻魚炒飯,同埋一個雞翼,另外叫咗兩杯嘢飲。

早前約朋友聚餐,想搵間靜靜的樓上cafe食下嘢傾下計,上網搵到呢間好似不錯👍就決定食呢間吧!呢間cafe環境氣氛幾好,望住旺角鬧市又可以靜靜地享用美食。喺呢度如點咗一杯嘢飲可坐兩個鐘,如果點一個套餐就可以無限任坐,我們二個吹水怪當然點了兩個餐😄首先是鰻魚炒飯($112), 呢個正喎,鰻魚份量都算幾多,重點是鰻魚汁也毫不吝嗇,整個飯炒得香甜可口,炒飯用上日本珍珠米,仲有玉米甘荀粒更有咬口,讚哦👍😋另外一個餐我們點了煙三文魚南瓜忌廉意粉($108),擺盤賣相精美,把三文魚切成一朵玫瑰花🌹,好靚啊!不過我哋略嫌意粉嘅味道淡左啲,南瓜味不算太出,口味比較清淡。飲品方面不過不失啦整體來講呢間餐廳都幾好坐,我見佢都有好多board game 任玩,一個套餐價就可以約三五好友任坐吹水hea下都幾開心😁______________________________店名:心選 環境🏝:7/10服務💁🏼‍♀️:6/10 價錢💰:7/10食物質素🍝: 7/10 整體🙆🏻‍♂️:6.8/10地址:旺角豉油街21號昌記大廈2樓B號舖

飲品方面不過不失啦
地址:
旺角豉油街21號昌記大廈2樓B號舖

2019-11-21
2019-12-03 26 瀏覽
去完旅行,同朋友見面派手信,約咗喺呢間上樓cafe , 貪佢坐得舒服,下午人小小,仲有好多party game 可以玩。佢個黑板好貼心,啱晒我呢啲有選擇困難嘅人。朋友一齊玩,水筒大叔幾時都咁好冬瓜荷葉茶,暖粒粒好清新,冇甜味煙三文魚南瓜忌廉意粉,甜甜地,都ok煙肉卡邦尼長通粉,仲有個大蛋黃,撈起好味,長通粉煮得剛好。如果有朋友仔唔想食嘢,都可以點飲品,但係晚餐18:00-21:30就一定要點套餐有好多飲品可以慢慢揀。

佢個黑板好貼心,啱晒我呢啲有選擇困難嘅人。

朋友一齊玩,水筒大叔幾時都咁好

冬瓜荷葉茶,暖粒粒好清新,冇甜味

煙三文魚南瓜忌廉意粉,甜甜地,都ok

煙肉卡邦尼長通粉,仲有個大蛋黃,撈起好味,長通粉煮得剛好。

有好多飲品可以慢慢揀。

• 煙肉卡邦尼長通粉
同一班好耐冇見嘅朋友聚舊,最啱去啲可以坐好耐嘅cafe,慢慢catch up。好過趕頭趕命交枱俾餐廳,又傾得唔夠喉,要轉場搵糖水舖呢間cafe提返想黎嘅食客,冇得直接搭𨋢上2樓,所以建議搭上3樓,再行落一層😛😛冇嗌到單點野食,因為見呢個$138/位 (加$10任飲 ),然後按人頭計出返咁多份量,好似抵過每人單點一碟pasta/rice再跟杯野飲!熱情果綠茶一jar上,唔會好甜,淡淡嘅熱情果香,茶底幾好!日式沙律,最中意就係芝麻醬,見佢好慷慨咁落咁多,雖然好邪惡,但又好滿足,因為啖啖都有醬配唔同嘅沙律菜,例如青吞拿魚忌廉長通粉,份量超大,仲要講緊係吞拿魚都好足料,個汁又好creamy。小食要左薯條!派對必備!食住玩card game, 第一次玩風聲。brief 個game 都brief左好耐,辛苦哂我朋友,終於學識!三國殺嘅另一選擇!!

熱情果綠茶一jar上,唔會好甜,淡淡嘅熱情果香,茶底幾好!

小食要左薯條!派對必備!

2019-12-02 28 瀏覽
Dinner Choice🍴 set旺角呢間樓上cafe 一邊溫書吹水飲下野,果種慢活感覺真係勁正丫😝而今次介紹既呢間Choice cafe正正係呢種環境氣氛好又舒適黑椒雞柳磨菇長通粉香草味得出味道濃郁,好鐘意個味道,雞肉嫩滑而且入味一啖接一啖停唔到口煙三文魚南瓜忌廉意粉🍝勁Creamy ,意粉軟硬適中,個汁好好味😋,三文魚新鮮,賣相令人胃口大開Drink: 叫左杯水蜜桃紅茶🍑,凍既充滿台灣風味,亦唔會太甜

Dinner Choice🍴 set
旺角呢間樓上cafe

2019-11-29
2019-11-29 31 瀏覽
📍心選最近想搵間安靜既cafe 店同朋友一邊食一邊傾訴。我簡左呢間樓上cafe雖然細細間 但有好多board game比我地玩,玩到心情都有好轉😘,食物都唔錯架!.🔻帶子黑松露野菌忌廉燴飯$138大大粒帶子彈牙鮮甜,燴飯有濃濃既黑松露味😂.🔻煙三文魚南瓜忌廉意粉$108用南瓜做意粉汁既諗法好特別同健康呀!食落去都幾配架!.🔻檸檬薑茶$54好怕薑既辣味架,好彩呢到既薑茶味道岩岩好,仲可以暖身添。 .推介指數:😇😇😇😇
📍心選

🔻帶子黑松露野菌忌廉燴飯$138
大大粒帶子彈牙鮮甜,燴飯有濃濃既黑松露味😂

🔻煙三文魚南瓜忌廉意粉$108
用南瓜做意粉汁既諗法好特別同健康呀!食落去都幾配架!

🔻檸檬薑茶$54

推介指數:😇😇😇😇
2019-11-28 52 瀏覽
呢間cafe難搵到要打去餐廳問點行🤣 問完先知原來係要經找換店隔離條樓梯先上到去,就好似哈利波特個9又4分3月台咁,唔識窿路完全搵唔到😂不過唔辛苦又點得世間美食,我就係鐘意捐窿捐罅搵野食😈一入到黎覺得裝修都幾別緻,座位都有好多夠哂闊落,而且同好多cafe一樣有好多board game俾大家玩🥳1️⃣ 鰻魚炒飯 ($112)鰻魚炒飯好大份,入面啲鰻魚係切粒好方便食,但仍然保留到燒鰻魚嗰種香味,而且粒粒飯都佈滿咗鰻魚既燒汁🤤,加埋紫菜同粟米粒成件事好夾👍🏻 2️⃣ 煙肉卡邦尼長通粉 ($98)個長通粉煮得軟硬適中,唔會太淋,食落好有口感😚,好鐘意佢上面放咗個原隻流心蛋黃🍳,撈埋一齊食漿漿地好好味😋3️⃣飲品(熱飲+$0)飲品方面我地叫咗藍莓綠茶🍵同士多啤梨紅茶🍓,前者茶味較重,後者就偏甜,飲落去都帶有微微既果香好特別🥰

不過唔辛苦又點得世間美食,我就係鐘意捐窿捐罅搵野食😈

1️⃣ 鰻魚炒飯 ($112)
鰻魚炒飯

2️⃣ 煙肉卡邦尼長通粉 ($98)
煙肉卡邦尼長通粉

3️⃣飲品(熱飲+$0)
鰻魚炒飯
煙肉卡邦尼長通粉
2019-11-27 45 瀏覽
mk一向有好多樓上cafe,呢間真係幾隱世,如果唔係openrice search 真係唔會上到黎,要行2層樓梯,門口正正常常幾樸實,估唔到一入到好驚喜🤩入到去好舒服,空間感好好,唔係扮華麗,反而有種舒適溫馨嘅感覺呢個位好適合一大班人聚會,睇到鬧市街景但唔會嘈先黎飲品:高杯-點紅點綠(果茶加蒟蒻),唔太甜,有清新水果味,又好咬。值得一讚支持環保用膠飲筒,唔怕杯野放耐左紙筒會淋感覺奇怪。下面果杯係可以令減肥女仔動少少邪念嘅雪糕咖啡,咖啡係無糖無奶,配上一球雪糕,少少溶時會甜甜地,又似有d奶味,想一啖一啖食又得😌創意主菜:韓式炸雞長通粉酸酸甜甜🌶加上小辣嘅韓式炸雞,相信平日大家都食過,但係應該冇人試過係配上長通粉。辣味道一啲違和感都冇炸雞,炸得好爽脆亦都唔會有好厚嘅炸粉係面,入面嘅肉唔會有好多肥膏,反而食落去幾乾身,長通粉亦都索晒味。估唔到配合得好和諧。炸雞都有成五件左右架,份量唔少啊!食食下影相先,紅磚背景加胡桃夾子,好童話feel影影下all day breakfast就黎啦,粉量真係唔少,腸仔係西式腸口感爽口,炒蛋幾滑,配上磨菇好清新,炸薯角好大件,最後我食唔哂🙈如果唔留意,真係發現

呢個位好適合一大班人聚會,睇到鬧市街景但唔會嘈

創意主菜:韓式炸雞長通粉

炸雞都有成五件左右架,份量唔少啊!

食食下影相先,紅磚背景加胡桃夾子,好童話feel

如果唔留意,真係發現唔到呢間令人咁舒服自在嘅cafe ,環境清靜,音樂完全係90後嘅經典歌,一坐就傾左好耐。
2019-11-26 34 瀏覽
朋友係要見嘅,同朋友好耐無見,所以今日就揀咗一間樓上嘅cafe,貪佢可以坐耐啲又可以玩下遊戲咁,約出嚟見吓。呢度位置好方便,西洋菜街行入少少就係,入到黎見到有好多胡桃夾子嘅擺設,啱晒嚟緊聖誕啊。我哋四個人,叫咗一啲小食同埋幾個主食再加埋嘢飲。唔駛等好耐,啲嘢食就上晒黎啦。呢一個小食拼盤有圓形春卷,三角形春卷同埋炸餃子,熱辣辣啱啱炸好就拎上嚟,食落口有脆卜卜,非常之有口感。而另外呢一個黑椒煙鴨胸炒意粉,黑椒味夠晒濃郁,鴨胸唔會太鞋就而且仲有啲辣,啱晒鍾意食辣嘅朋友,又夠醒神。不過我最鍾意呢一個雞皇焗飯,原因係我鍾意佢個醬汁夠晒濃郁同埋啲雞肉都夠晒滑。嘢飲方面我哋就嗌左一個百香果茶,呢一個果茶夠晒真材實料,入邊仲有啲百香果籽,果然係新鮮整起嘅百香果茶。一邊玩board game,一邊食嘢真係夠晒放鬆,岩晒成班朋友上嚟一齊聚下舊啊。仲有一個好特別嘅嘢,就係呢一度原來有會員制度,咁就可以每次返嚟聚舊,每次都儲下會員積分啦。

[超多board game 玩  有d似party room。唔小心一食食左兩個鐘 ]係西洋菜南街一間小小的樓上CAFE好適合同一大班朋友/ COUPLES 來吹水玩BOARD GAME/ 食下野 以為CAFE會好快食完,點知同男朋友一食就食左兩個鐘 玩BOARD GAME玩到不知日夜 重要D SOFA 好好坐 落ORDER係用"黑板仔"架,小小的GIMMICK野好可愛韓式炸雞長通粉 $ 108 SET 配飲品個韓式辣醬好野味,好吸引  而且又唔會太咸 炸雞係岩岩新鮮出爐熱辣辣好FRESH,炸皮唔會太厚岩岩好!肉醬MUSHROOM意大利粉 $98 SET 連野飲佢D肉醬唔會太咸,COMPARE TO 連鎖快餐個隻肉醬意大利粉 所以食完都唔THIRSTY MUSHROOM份量都幾多,每淡意大利粉都有MUSHROOM  而且賣相好靚  呢杯CHOCOLATE MILKSHAKE 超出色!!!!!! 好濃朱古力味,絕對無偷功減料重有一層好厚好厚的CREAM係面,大推介! MATCHA 沙冰呢杯比係上面個杯就無咁好飲  雖然係我最鍾意的MATCHA但沙冰密度唔係好高,似一杯溝左好多水的MATC

係西洋菜南街一間小小的樓上CAFE

以為CAFE會好快食完,點知同男朋友一食就食左兩個鐘

落ORDER係用"黑板仔"架,
小小的GIMMICK野好可愛

韓式炸雞長通粉 $ 108 SET 配飲品
個韓式辣醬好野味,好吸引

而且又唔會太咸
炸雞係岩岩新鮮出爐
熱辣辣好FRESH,炸皮唔會太厚岩岩好!

肉醬MUSHROOM意大利粉 $98 SET 連野飲

所以食完都唔THIRSTY
MUSHROOM份量都幾多,
每淡意大利粉都有MUSHROOM

而且賣相好靚

好濃朱古力味,絕對無偷功減料

重有一層好厚好厚的CREAM係面,
大推介!

MATCHA 沙冰
呢杯比係上面個杯就無咁好飲

雖然係我最鍾意的MATCHA
但沙冰密度唔係好高,
似一杯溝左好多水的MATCHA思樂冰加糖醬

我諗DRINKS方面叫番MILKSHAKE會正好多

但百零蚊人頭,
可以坐幾晚,
玩下BOARD GAME同埋傾下計
呢個絕對係一個性價比好高的地方/餐廳選擇
2019-11-17 36 瀏覽
放假女女喺屋企話好悶,想出街食下嘢,於是我就搵咗間cafe帶佢去。旺角choice cafe 環境好舒服,全部都係梳化位,坐在梳化上,嘆壺茶、食下嘢,聽著歌,都幾休閒。Cafe佈置得好有歐洲小屋嘅感覺,仲有超多玩具,囡囡玩到唔捨得走。飲品方面,我就叫咗一壺桂花烏龍茶,囡囡就叫咗草莓奶昔。食物就有雞肉忌廉意粉,同埋蜜糖烤雞翼。意粉幾creamy,好香滑忌廉味。雞肉醃得好入味 ,有少少甜甜地同香草味。蜜糖烤雞翼好得我同女女心,因為外皮烤得香脆,內裏嫩滑,蜜糖味香甜。同囡囡喺cafe玩咗幾個鐘 就當係假期嘅親子活動。

同囡囡喺cafe玩咗幾個鐘 就當係假期嘅親子活動。