2019-11-14 43 瀏覽
今日有朋友約左我去呢間cafe,平時行旺角都唔多覺,原來有間環境唔錯,食物又高質既cafe。咁我同朋友一人嗌左一個dinner set share食,包一杯$36既野飲,其他補差價就ok。第一樣黎既係煙肉卡邦尼長通粉,首先我幾鐘意佢個硬度,唔會整至好淋,賣相唔錯,味道亦都好出色,有d蛋黃汁,但成個汁唔會食到好"流",紅色一點點有d脆既感覺幾得意,整體好滿意個味道同硬度。之後黎蒜香海鮮意粉,味道都有意外驚喜,非常好食,會食到蒜香味而且蒜味適中,各樣海鮮都新鮮,特別鐘意個蜆肉,有佢既鮮味再加蒜香味,蝦亦爽口彈牙。朱古力粉好足,朱古力味好濃郁,好重味,賣相都好靚。抹茶鮮奶就唔會太甜,有淡淡既抹茶味,飲落幾清香。整體環境都幾好,令人有舒適既感覺。

蒜香海鮮意粉

朱古力粉好足,朱古力味好濃郁,好重味,賣相都好靚。
特濃朱古力

抹茶鮮奶就唔會太甜,有淡淡既抹茶味,飲落幾清香。
抹茶鮮奶

整體環境都幾好,令人有舒適既感覺。

2019-11-06
蒜香海鮮意粉
抹茶鮮奶
Cafe控又出動今次你去一間係旺角百老匯附近嘅Cafe 可以直接行上2樓或者坐電梯到3樓行一層樓落嚟一入到門口已經見到一堆boardgame佢哋嘅點餐方式好特別你想點啲咩就直接寫係塊板度我地點左D餐帶子黑松露野菌忌廉燴飯呢個黑松露飯真係做得好好好有驚喜,直情係好味過餐廳嘅水準而且賣相都好靚我哋係冇停過咁食E餐煙肉卡邦尼長通粉上面仲有隻半山熟蛋即係做得唔錯另外再點左個蜜糖雞翼雞翼都係大大隻嘅仲係版上寫咗兩杯野飲而我點左呢杯藍莓沙冰藍莓味好濃除咗啲嘢食真係好有驚喜同埋佢旁邊嘅色調影相來講真係好容易影到文青風
Cafe控又出動

你想點啲咩就直接寫係塊板度
我地點左D餐
帶子黑松露野菌忌廉燴飯

呢個黑松露飯真係做得好好
好有驚喜,直情係好味過餐廳嘅水準
而且賣相都好靚

同埋佢旁邊嘅色調
影相來講真係好容易影到文青風
2019-11-07
  • 黑松露野菌忌廉燴飯
繁忙旺角中的又一寧靜樓上cafe和女友在旺角食夜晚,今次食的是樓上cafe,餐廳,是樓上鋪,隱藏在賓館附近,不易發現;餐廳一面有窗,可以於到旺角街頭,燈光昏暗有格調,感覺舒合傾計。不過值得一提的是,餐廳採用開放式的廚房設計雖然可令小店和客人的互動增強,但製作食品時的油煙味不時傳到近廚房的幾張餐怡附近,食客們可以優先考慮近窗口的位置。我們點了兩款餐和兩款飲品。蒜香海鮮意粉 ($118)非常足料,海蝦帶子和意粉份量足夠,蒜頭被爆得極香,意粉入到味,又彈牙又夠味;海蝦脆身,內層肉質依然偏滑;帶子香口微脆,整個主菜值得一讚!吞拿魚蕃茄長通粉 (每日精選) 由蕃茄汁和吞拿魚蓉片組成。蕃茄汁頗為足料,配合長通粉味道和口感都不錯,頗令我開胃,蕃茄汁口味未算淡,和吞拿魚尚配合,不錯。雪糕咖啡 ($46)/特濃朱古力 ($46)雪糕咖啡即Affogato意大利語是「淹沒」的意思,一般的做法是在一小杯的Espresso中加入一球雲尼拿雪糕,與其說他是飲品,倒不如說是甜品更為適合,味道奶滑香甜,不是飲過最好的,但相當不錯;至於熱朱古力,據說質素也不俗,而且拉花幾好睇。以上兩款食物質素可以接受,但不要抱有超高
繁忙旺角中的又一寧靜樓上cafe

我們點了兩款餐和兩款飲品。

蒜香海鮮意粉 ($118)

吞拿魚蕃茄長通粉 (每日精選)
以上兩款食物質素可以接受,但不要抱有超高的期望,但作為小店,小本經營,餐廳的作價尚算合理,日後若希望聚會能聊上整晚的話,會考慮選擇此餐廳。
2019-10-24
  • 蒜香海鮮意粉
  • 吞拿魚蕃茄長通粉
📍鬧市中的小寧靜 -- 心選cafe今日同朋友去旺角行街 見行到攰攰地就想搵可以坐耐啲嘅cafe傾下計唞下💕喺openrice見到呢間cafe評價唔錯就上去試試💕鋪頭環境舒適 當晚客人唔算多 店員安排咗張大梳化比我地坐👍夠晒舒服💕-------⭐鰻魚炒飯($112)一上檯就聞到香噴噴 份量仲好多😻飯粒分明 而且唔會炒到好油 仲有唔少嘅鰻魚塊!👍-------⭐蒜香海鮮意粉($118)意粉炒得好彈牙好好食👍蒜香味十足 大蝦同蜆肉都新鮮😍-------(套餐包$36飲品一杯)⭐百香果梳打($36)百香果帶出好清新嘅感覺 梳打好夠氣👍-------⭐水蜜桃紅茶($36)正常水準之作~水蜜桃唔會死甜 加分👍------總括黎講呢間cafe都坐得幾舒服😍食物質素都唔錯 適合同朋友閨蜜黎談心呀!😻-------價錢:$36-$118-------評分(10分滿分)賣相:7味道:7性價比:7回頭率:8--------店鋪資料名稱:心選cafe地址:旺角豉油街21號昌記大廈2樓B號鋪前往方法:旺角E2出口
📍鬧市中的小寧靜 -- 心選cafe
-------
⭐鰻魚炒飯($112)
-------
⭐蒜香海鮮意粉($118)
意粉炒得好彈牙好好食👍蒜香味十足 大蝦同蜆肉都新鮮😍
-------
(套餐包$36飲品一杯)
⭐百香果梳打($36)
百香果帶出好清新嘅感覺 梳打好夠氣👍
-------
⭐水蜜桃紅茶($36)
正常水準之作~水蜜桃唔會死甜 加分👍
------
價錢:$36-$118
-------
評分(10分滿分)
賣相:7
地址:旺角豉油街21號昌記大廈2樓B號鋪
前往方法:旺角E2出口
2019-11-05
2019-11-05 45 瀏覽
難得在平日放假,當然要好好享受一下假日的悠閒時刻,決定選一家cafe好好的坐坐。畢竟放假沒有去旅行好像有點浪費。看到cafe的名字「心選」,挺特別的。位於旺角鬧市的樓上,但進去後是另一番的寧靜感覺。很喜歡店門的那一句「請準備好你的心選旅程」,我也很想去旅行呢!感覺很舒服的位子,店內播放著台灣的歌曲,感覺像去了台灣呢。這menu真夠特別,沒錯,我就是有選擇困難的人。想了一會,試一點特別點的,就點了G。友人沒選擇困難症、於是選了自選餐單上的。我心想:如果我沒有選擇困難症 那多好呢,就不用局限於abcdfg餐了。好像戲「命運之曈」一樣,人每一天都要坐出很多選擇。這就是我的G餐了,沒有很經心思的選擇竟為我帶來驚喜,炸雞頗脆的,肉質還嫩,感覺比某些韓國餐廳做得還好。長通粉微辣,如果再辣一點就最適合無辣不歡的我了!朋友點的自選餐- 自選的好處就是每樣都迎合了你口味,濃濃的黑椒味配上香蒜味,好像調味得比較好和香。雞翼控的我無時無刻都想吃雞翼,蜜糖雞翼表面的蜜糖不會太甜,燒到少少脆的,真的值得私心推薦~點杯飲料,好好的和朋友聊聊最近的事,真的不知時日過。值得稱讚的是,餐廳十分支持環保,用了可循環的飲管

感覺很舒服的位子,店內播放著台灣的歌曲,感覺像去了台灣呢。

友人沒選擇困難症、於是選了自選餐單上的。

辣韓式炸雞長通粉

黑椒吞拿魚煙肉意粉

蜜糖雞翼

「一秒的安慰 是我想你的滋味」餐廳的音樂和寧靜的環境,為我帶來鬧市中的安慰。
辣韓式炸雞長通粉
黑椒吞拿魚煙肉意粉
蜜糖雞翼
2019-11-04 54 瀏覽
星期日想搵個地方坐低慢慢食下嘢傾下偈, 旺角區人流特別多,餐廳好多時都有時間限制, 我喜歡選擇樓上cafe可以無限時,仲可以玩board game。 今次朋友帶我到心選吃下午茶, 環境挺舒服的, 我點了一杯好可愛的特濃朱古力,連朱古力熱飲都做拉花真是好有心思, 特濃朱古力味道當然好濃郁, 啱曬朱古力控。 朋友點了一杯奇異果紅茶, 味道清新甜甜地。 食物方面我們叫了一個蕃茄鴨胸長通粉和小食拼盤, 蕃茄鴨胸長通粉都幾好味,長通粉軟硬適中。 小食拼盤有炸花枝丸,春捲和薯角, 我很喜歡炸物的,所以三款我都覺得幾好食, 尤其是薯角炸得剛剛好不會太硬。第一次到心選,位置好方便, 又有board game可以玩, 支持小店!

奇異果紅茶

小食拼盤

鴨胸長通粉

2019-11-03
下午茶
鴨胸長通粉
Weekend 同朋友一齊去cafe 玩board games 😁 好青春 hahha 呢到係用梳化黎架,坐得好舒服煙三文魚南瓜忌廉意粉 📍$108意粉醬唔會太稀又唔會太杰,食落仲滲出淡淡嘅南瓜味,唔會好似普通忌廉意粉咁漏吞拿魚蕃茄汁長通粉 📍$88自選配搭,蕃茄好鮮甜,配埋吞拿魚好夾好開胃榛子咖啡 📍$46顏色層次好分明,面層仲有一層泡泡架特濃朱古力 📍 +$10隻熊仔畫得好靚 😍😍 朱古力味都真係好濃郁,飲落好舒服,唔會太甜

煙三文魚南瓜忌廉意粉 📍$108

吞拿魚蕃茄汁長通粉 📍$88
自選配搭,蕃茄好鮮甜,配埋吞拿魚好夾好開胃

榛子咖啡 📍$46
顏色層次好分明,面層仲有一層泡泡架

特濃朱古力 📍 +$10
煙三文魚南瓜忌廉意粉
榛子咖啡
吞拿魚番茄汁長通粉
煙三文魚南瓜忌廉意粉
榛子咖啡
吞拿魚番茄汁長通粉
2019-10-29 19 瀏覽
難得約左中學同學聚會🗣🗣佢帶我黎呢間隱世Cafe 係一棟唔起眼既唐樓入面佢唔帶我都唔知呢到有cafe 🤪二樓冇電梯,得樓梯可以行好鍾意呢邊既燈光貼環境好多擺設坐低諗唔到食啲咩 一台頭見到呢個menu貼心👍🏻☕️凍牛奶咖啡(跟餐加錢)同其他店唔一樣☕️呢杯都會照放奶泡係上面🍼唔似其他店會只放牛奶加濃縮咖啡咁咁樣更加好飲‼️🍵綠茶沙冰(跟餐)好似星*克既味道 下次黎會再叫呢個🍵🍵🍵煙肉卡邦尼長通粉 💲9️⃣8️⃣通粉非常煙Un 唔會又淋又軟 口感幾好煙肉又好香🥓食既時候記住要篤開個蛋黃撈一撈先食🍳鰻魚炒飯 💲1️⃣1️⃣2️⃣呢個係比較日式既味道🇯🇵鰻魚唔會腥 襯埋個汁係非常配合呢邊梳化好軟林林 好岩黎呢邊鄧下波鍾💕
難得約左中學同學聚會🗣🗣
佢帶我黎呢間隱世Cafe
係一棟唔起眼既唐樓入面
佢唔帶我都唔知呢到有cafe 🤪

二樓冇電梯,得樓梯可以行

好鍾意呢邊既燈光貼環境好多擺設

坐低諗唔到食啲咩
一台頭見到呢個menu
貼心👍🏻

☕️凍牛奶咖啡(跟餐加錢)
同其他店唔一樣☕️
呢杯都會照放奶泡係上面🍼
唔似其他店會只放牛奶加濃縮咖啡咁
咁樣更加好飲‼️

🍵綠茶沙冰(跟餐)
好似星*克既味道 下次黎會再叫呢個🍵🍵🍵

• 鰻魚炒飯
  • 凍鮮奶咖啡
  • 綠茶冰沙
2019-10-29 10 瀏覽
今日,是星期天。我經openrice訂了呢間樓上cafe。其實,有不少既樓上餐廳或者咖啡店。唔係睇網上推介/openrice/朋友介紹既話,好難知道佢地既存在。呢一間樓下入口比較簡陋。成日路過,都唔會知道呢一個入口上面原來有間餐廳。但禁唔會影響食物質素既。我經openrice訂台既,所以有折。嘿嘿😁我比朋友早到。因為佢係旺角既,我怕附近既示威要令我既約會遲到所以我早了出門口。但其實示威活動已開始了。我自己叫佐野食先。因為樓上cafe都係得1-2個人係到既,唔想佢地忙於處理我地既野食同飲品(因為做飲食明白飲食的苦)平時,我好中意去唔同既咖啡店去扮文青扮斯文。所以好中意食all day breakfast.貪佢咩都有D。又有沙律🥗、麵包🥯、蛋蛋、肉⋯⋯禁啦,呢到既all day係可以自己選擇5樣既食物,再多既就要加錢啦。對我黎講係一個好既選擇。佢地有餐選擇的,叫給有選擇困難的你,不過朋友都睇佐好耐。總之呢,食物質素唔錯,環境好舒服,由於示威活動的關係,星期日應該會好多人好嘈,但今日變得不一樣。所以,更加要去支持樓上既小店。謝謝
all day breakfast
matcha latte
2019-10-20
all day breakfast
matcha latte
2019-10-28 17 瀏覽
今日約左個朋友去旺角傾旅行d野,想搵間可以坐耐少少又有wifi的cafe,最後揀左呢間價錢唔貴又靜靜地的cafe全部都係梳化位有大量board game,餐廳wifi幾快。會比個黑板你寫底想寫咩,幾特別的點餐方法。煙肉卡邦尼長通粉通粉唔會煮得太淋,有咬口,味道仲要唔錯,配上流心蛋龍利柳蘑菇南瓜忌廉飯個龍利柳炸得好香脆,仲要好大塊,配上南瓜汁唔會太肥膩。oreo 奶昔朋友覺得唔算太甜,食到有oreo碎,好解喝桂圓紅棗杞子茶我揀左杯健康飲品,紅棗份量超多,唔夠甜仲可以落糖漿,好甜心。

全部都係梳化位

有大量board game,餐廳wifi幾快。

會比個黑板你寫底想寫咩,幾特別的點餐方法。

煙肉卡邦尼長通粉
通粉唔會煮得太淋,有咬口,味道仲要唔錯,配上流心蛋

龍利柳蘑菇南瓜忌廉飯
個龍利柳炸得好香脆,仲要好大塊,配上南瓜汁唔會太肥膩。

oreo 奶昔
朋友覺得唔算太甜,食到有oreo碎,好解喝

桂圓紅棗杞子茶

2019-10-27 18 瀏覽
行行下街想找個地方休息下3點幾又不是太餓,所以找了附近一間樓上cafe .心選這間cafe 很cozy,全是沙發坐得十分舒服裝修用上英倫風格:紅磚、英國軍人公仔.下午茶食個 All Day Breakfast 先有炒蛋、腸仔、煙肉、蘑菇及多士,很豐富簡簡單單的調味,更健康很有家的味道.薯條也是下午茶少不得的。熱騰騰,正!.叫了2杯飲品(用玻璃吸管好環保👌🏻)抹茶鮮奶香濃抹茶味,不會太苦,甜度調得剛剛好芒果奶昔就飲到鮮果的香甜.有很多款不同的board game,又可以任用wifiCozy 有英倫風,舒服又relax 的一天
行行下街想找個地方休息下
3點幾又不是太餓,所以找了附近一間樓上cafe

心選這間cafe 很cozy,全是沙發坐得十分舒服
裝修用上英倫風格:紅磚、英國軍人公仔

下午茶食個 All Day Breakfast 先
有炒蛋、腸仔、煙肉、蘑菇及多士,很豐富
簡簡單單的調味,更健康很有家的味道

薯條也是下午茶少不得的。
熱騰騰,正!

叫了2杯飲品(用玻璃吸管好環保👌🏻)
抹茶鮮奶香濃抹茶味,不會太苦,甜度調得剛剛好

芒果奶昔就飲到鮮果的香甜

有很多款不同的board game,又可以任用wifi

Cozy 有英倫風,舒服又relax 的一天
2019-10-26 15 瀏覽
話說好耐冇同好姊妹見面食飯, 難得約到, 大家又響MK呢邊返工, 就上OP睇下有咩好地方選擇見到訂座有"心選"可以揀, ,環境好似唔差咁, 即刻BOOK黎試下7:30PM左右上到黎, 人唔多, 環境唔差, 開放式廚房, 只係油煙大左少少. 不過坐位都幾舒適, SOFA位為主, 我地2個人可以坐4人位, 好鬆動! 傾計食飯一流! 呢度DINNER都有SET MENU, 我地叫左1個飯, SALAD, 小食, 同飲品... 等左大概15分鐘就有得食, 都好快! SALAD 就不過不失, D菜都OK, 唔會有陣臭青味, 唔錯! 另外叫左個雞翼, 上檯時熱辣辣, 甜甜地好好食! 之後我地再ORDER左個帶子黑松露燴飯, 未食已經聞到好香好香, 以前我係唔鍾意食呢陣味, 但愈大覺得愈香, 哈哈, 入口真係堅好食, 而且份量好多, 抵食!飲品方面我地都唔熱愛凍飲. 所以都叫左2壺熱飲, 我叫左1壺茉莉銀毫, 真係好好飲我實在太歡喜飲茶了. 超香. 飲得出唔係流野. 原壺上,可以慢慢飲. VERY GOOD !如果想搵個靜靜地既CAFE, 呢度的確係一個唔錯既選擇!

如果想搵個靜靜地既CAFE, 呢度的確係一個唔錯既選擇!
2019-10-25
2019-10-25 10 瀏覽
🔎心選 (旺角)📍旺角豉油街21號昌記大廈2樓B號舖-睇完戲餓餓地就search下附近有咩食啦 呢間轉彎上樓上就係 而且Cafe黎講價錢都幾平 可以慢慢坐低傾下計 仲有大量board game🔹辣韓式炸雞長通粉 $108 (包$36飲品)比起意粉我更鐘意長通粉 今次試左個幾特別嘅長通粉炸雞係即炸 熱辣辣有加分 長通粉用左韓式辣醬煮幾特別 辣辣地又幾開胃 可以一試🔹蕃茄肉醬意粉 $98 (包$36飲品)另外就揀左款意粉 比起平時食嘅會淡少少無咁多汁 但味道唔錯 肉醬都幾多 🔹芒果沙冰 $55 (補差價)唔錯 用玻璃飲管 環保餐廳+10分🤣芒果味夠 又夠大杯 不過少甜會好d🔹熱情果沙冰 $55 (補差價)比起芒果沙冰甜左d 但熱情果味更濃呢個就少少甜會較好飲
🔎心選 (旺角)
📍旺角豉油街21號昌記大廈2樓B號舖

🔹辣韓式炸雞長通粉 $108 (包$36飲品)
比起意粉我更鐘意長通粉 今次試左個幾特別嘅長通粉
炸雞係即炸 熱辣辣有加分 長通粉用左韓式辣醬煮
幾特別 辣辣地又幾開胃 可以一試

🔹蕃茄肉醬意粉 $98 (包$36飲品)
另外就揀左款意粉 比起平時食嘅會淡少少
無咁多汁 但味道唔錯 肉醬都幾多

🔹芒果沙冰 $55 (補差價)
唔錯 用玻璃飲管 環保餐廳+10分🤣
芒果味夠 又夠大杯 不過少甜會好d

🔹熱情果沙冰 $55 (補差價)
比起芒果沙冰甜左d 但熱情果味更濃
呢個就少少甜會較好飲
2019-10-23 16 瀏覽
已經唔知幾多年冇去過樓上Cafe食嘢啦今日心血來潮同個friend搵咗一間旺角樓上Cafe 食個午餐坐一陣過左lunch 時段加上又係平日 所以任坐唔嬲Cafe點少得Board game除左日常menu 仲有午市套餐menu揀68$包野飲 再包任坐!今日好餓呀 揀左一個蕃茄煙鴨胸飯超級香噴噴!蕃茄汁舖到滿滿連飯都見唔到朋友揀左煙三文魚和風沙律好靚既presentation~但對我黎講 分量好似少左dd(我大食)想贊既係 沙律醋好香 酸酸甜甜 令人好開胃!養生既我揀一杯紅棗菊花茶老細一啲都唔孤寒!菊花多到佔左大半杯加上少少蜂蜜調配 好滋潤朋友揀既蜂蜜薑冰梳打 一樣清新Overall野食質素都ok。座位都舒服 不過梳化矮左d。有機會下次同大班frd都會考慮上黎Hea!
已經唔知幾多年冇去過樓上Cafe食嘢啦

過左lunch 時段加上又係平日 所以任坐唔嬲

Cafe點少得Board game

除左日常menu 仲有午市套餐menu揀
68$包野飲 再包任坐!
今日好餓呀 揀左一個蕃茄煙鴨胸飯

超級香噴噴!蕃茄汁舖到滿滿連飯都見唔到

朋友揀左煙三文魚和風沙律
)想贊既係 沙律醋好香 酸酸甜甜 令人好開胃!

養生既我揀一杯紅棗菊花茶

老細一啲都唔孤寒!菊花多到佔左大半杯
加上少少蜂蜜調配 好滋潤
朋友揀既蜂蜜薑冰梳打 一樣清新

2019-10-23 15 瀏覽
今日約左細佬收工黎旺角食生日飯🎂🥳🥳細佬帶左我去呢間心選Cafe試下喇佢係百老匯對面個唐樓2樓既Cafe外面邊邊用真磚砌 又幾靚🎂今日揀左個2人份Set dinner $168一位保留Cafe既特質 超多Game玩 🥳裡面梳化好好坐 燈光唔太昏暗但唔會燦眼💛是日濃湯非常濃郁好味,飲落係有口感唔係好稀咁樣,細佬超鍾意飲!💛凱撒沙律沙律好清新,上面有煙肉碎加埋一齊令本身唔食沙律既我都忍唔住食曬💛Iced Latte ☕️ 套餐每人會包一杯$36既飲品我呢杯人有補返個差價既飲落係有質素既Latte,完全唔會中伏💛焗青口青口好香好彈牙,份量唔會太多,岩岩好💛咸牛肉法包包好鬆脆口,加埋D咸牛肉好香口💛黑松露忌廉野菌飯面頭有一粒帶子正反面熟裡面岩岩熟非常嫩滑好香黑松露味因為係燴飯唔會做到乾好快會食曬P.S.適合四五個朋友黎食飯加玩遊戲,可以坐勁耐傾下計咁樣👗👗👗👠👠不過呢邊冷氣有時有啲大,大家記得帶件外套仔)
今日約左細佬收工黎旺角食生日飯🎂🥳🥳
細佬帶左我去呢間心選Cafe試下喇

佢係百老匯對面個唐樓2樓既Cafe

外面邊邊用真磚砌 又幾靚

🎂今日揀左個2人份Set dinner $168一位

保留Cafe既特質 超多Game玩 🥳

裡面梳化好好坐 燈光唔太昏暗但唔會燦眼
💛是日濃湯
非常濃郁好味,飲落係有口感唔係好稀咁樣,細佬超鍾意飲!
💛凱撒沙律
沙律好清新,上面有煙肉碎
加埋一齊令本身唔食沙律既我都忍唔住食曬
💛Iced Latte ☕️
套餐每人會包一杯$36既飲品
我呢杯人有補返個差價既
飲落係有質素既Latte,完全唔會中伏

💛焗青口
青口好香好彈牙,份量唔會太多,岩岩好

💛咸牛肉法包
包好鬆脆口,加埋D咸牛肉好香口

💛黑松露忌廉野菌飯
面頭有一粒帶子正反面熟