2019-12-09 41 瀏覽
終於去到旺角行街, 肚餓找野食,但又無心水,見到 OP 有個附近餐廳功能,試下一按, 找到這間,原來就在我右手邊一個人身位的銀灰色入口,見都多好評,決定同毛毛上去試一試。去到𨋢口才知道𨋢唔到2樓,要徒步上樓梯,見到樓梯立即返回小時候上落唐樓的景象,好懷舊 feel 。 上到2樓一出樓梯口就見到 “心選”, 裡面裝飾充滿聖經氣氛,有聖經老人,許多胡桃甲子,播著台灣歌曲一早已有青年人幫襯,正在閒談和玩 board game, 感覺充滿活力.菜單選擇多, 職員見我地選擇困難症發作,選了很久都未選到,就提議我地要各點一個套餐(已包$36蚊飲品,多左補錢就得), 她介紹了煙鴨胸蘑菇黑椒意粉及煙肉西蘭花忌廉長通粉。 我地各加了錢點左冰荔枝綠茶同柑桔薑茶(壺)。原來廚師同職員是同一人, 咁廚師介紹得必然好食, 等了一會,熱烘烘的煙鴨胸蘑菇黑椒意粉($98)到賣相吸睛, 意粉軟硬適中, 鴨胸juicy,味道調的很入味配埋香草黑胡椒碎,口感一流接著是煙肉西蘭花忌廉長通粉($98),賣相都靚, 忌廉汁剛好包著每一條長通粉,creamy唔膩, 長通粉及西蘭花軟硬適中。冰荔枝綠茶: 茶味濃,最正,走塑柑桔薑茶

冰荔枝綠茶: 茶味濃,最正,走塑

柑桔薑茶(壺):原壺上,感覺一流,薑味濃,似是用薑煲一大壺水,在冬天好保溫