2022-10-14 115 瀏覽
喺銅鑼灣行街咁啱撞到舊同學🥸,好耐冇見所以即刻上網搵吓有啲乜嘢好餐廳可以坐低傾偈,見到網上好多人推介嘅《心之食堂》,原來夜晚六點開門,睇準時機立即上去,因為好驚無位。朋友超愛彩虹卷,有魚子醬on top,入口有彈性,質感細膩,咬落有海腥味,回味帶甜,好回味😍中間的炸蝦仲脆卜卜添!肥美芝士燒蠔,濃郁嘅芝士🧀包圍住蠔肉,蠔肉飽滿清甜,非常好味!心之魚生飯,多層次既心形魚生飯砌,新鮮又好味,三層咁咬落口感多重,凍(魚生)中又帶暖(飯)😋厚燒牛舌心,肉質好豐厚,肉味濃郁多汁,燒得啱啱好,外乾身內鎖汁🤪薄荷菠蘿特飲,食完燒物飲番杯,解膩又消滯😌人氣真係超高,六點半左右已滿座要等位,強烈推薦大家一定要訂位!
薄荷菠蘿特飲,食完燒物飲番杯,解膩又消滯😌

2022-10-12 96 瀏覽
呢間野聽就聽得多,今日終於約左朋友黎試喇~今日平日夜晚去,d座位都算幾闊落,一入去就有位喇!例牌一坐底試試個刺身先,分別叫左五塊三文魚腩同舌拿魚。個三文魚腩勁肥勁正,食落好有油香。吞拿魚就正正常常啦,幾厚切既!小食方面,我地叫左胡椒豬肚湯煮蜆同埋日本蕃薯仔。個煮蜆個湯好清甜,而且胡椒味幾濃,幾得意。蕃薯仔就$28一串,都成六七粒,幾好咬口,抵食呀!main course我地就每人叫左一個飯,我就叫左個魚生飯,我朋友就叫左個牛柳粒石鍋飯。個魚生飯既擺盤幾得意,係一個心形,對番餐廳個名$98細細碗,銅鑼灣黎講一d都唔算貴,同埋我岩岩食左d小食,呢個Size岩晒女仔食!同埋細細碗都有唔同既魚生,滿足晒我咁多個願望至於我朋友個石鍋飯真係超大兜,重點係d牛柳點多到滿!偷食左佢一舊,又幾林同埋幾有牛香味呀~叫左咁多野食,加埋一每人都係二百幾。食到呢d質素黎講,呢個價錢的確唔錯。下次會再黎呀!
呢間野聽就聽得多,今日終於約左朋友黎試喇~
今日平日夜晚去,d座位都算幾闊落,一入去就有位喇!

蕃薯仔就$28一串,都成六七粒,幾好咬口,抵食呀!

個魚生飯既擺盤幾得意,係一個心形,對番餐廳個名

2022-10-11 122 瀏覽
📍心之食堂💛 - #YFF銅鑼灣 💎【邪惡奢華厚切帶子鵝肝包👹 鬧市中的溫馨良心居酒屋】下班後想跟朋友舉杯暢聚,促膝長談,到訪這間位於銅鑼灣的樓上居酒屋就最適合不過了。餐廳店面但不大,但座位之間尚算寬敞;店內的日式裝潢平實簡單,播放著一首又一首的日本流行曲,讓人仿似置身於日本的家庭小店,加上店員細心有禮的招待,整個用餐體驗令人既放鬆又溫暖。餐廳提供多款日式特色創意料理,款式種類包羅萬有,相信絕對能滿足大家。➤ 邪惡包 ($78 / 2)以厚切帶子夾上鵝肝,再以香脆的海苔包裹。香煎過的肥美鵝肝入口即溶,配上鮮甜的帶子以及清新的生菜,層次非常豐富,整個組合奢華又滋味,不愧為招牌菜式,必試。➤ 心之魚生飯 ($98)心形賣相吸睛,擺盤配合店名,非常有心思。表面舖上不少配料,包括三文魚、吞拿魚、鯛魚及甜蝦等,中間夾上一層蟹子,鮮味滿滿,層次十足,用料豐富。若同行友人有生日壽星,非常建議大家為他們點選這個非常有創意的另類「生日蛋糕」,想必驚喜十足🎂➤ 原條鰻魚石鍋飯 ($118)鰻魚飯以石鍋呈上,上菜時非常熱辣辣,亦能起保溫作用。鰻魚超級大條,而且厚肉軟腍,甘香肥美,頗為嫩滑。飯粒偏乾,飯底有點
📍心之食堂💛 - #YFF銅鑼灣 💎
【邪惡奢華厚切帶子鵝肝包👹 鬧市中的溫馨良心居酒屋】

➤ 邪惡包 ($78 / 2)

➤ 心之魚生飯 ($98)

➤ 原條鰻魚石鍋飯 ($118)
鰻魚飯以石鍋呈上,上菜時非常熱辣辣,亦能起保溫作用。鰻魚超級大條,而且厚肉軟腍,甘香肥美,頗為嫩滑。飯粒偏乾,飯底有點脆脆飯焦,香脆可口,但略嫌鰻魚汁偏少,份量不夠拌勻整鍋飯。

➤ 脆脆吞拿魚腩卷 ($68)
軟滑肥美的吞拿魚蓉,伴上香脆的天婦羅碎及爽脆清新的青瓜,口感非常豐富。

➤ 海膽蟹籽杯 ($78)
擺盤精緻,以透明高腳杯呈上,賣相繽紛開胃。海膽、青瓜及沙律菜的組合非常清新,而且還加入予大量蟹籽增強口感。惜海膽不夠鮮甜,略帶一點腥味,性價比不高。

➤ 原條日本燒魷魚 ($98)
原隻的魷魚筒,肉質爽口富彈性,塗上照燒汁燒過後口感尤其煙韌,味道帶甜,頗為惹味。

➤ 厚燒牛舌心 ($58)
牛舌心是牛舌中間最嫩滑的部份,燒過後油香四溢,肉汁豐富,牛味濃郁,口感非常軟嫩彈牙,必試推介~
2022-10-11 96 瀏覽
朋友一直想試銅鑼灣居酒屋:心之食堂好耐,今次預佢所願成功約到6知己,book埋枱。叫左以下食物:🍆 蒜香烤焗茄子切開咗一半嘅茄子,燒到軟淋淋又香口,超級好味,再配上蒜香令到茄子更惹味,朋友們都食到舔舔脷😋。🍗 鹽燒雞翼鹽燒味好甘香,雞翼肉質又滑溜,雞皮燒到好香脆,擠埋檸檬汁超開胃🍣魚生我哋揀咗三文魚同油甘魚刺身,色澤光鮮,味道十分之新鮮👍🏻,咬落肉質鮮甜好味。甜蝦味道新鮮,肉質滑溜,非常鮮甜😋😋海膽味道清新甘甜,口感重好幼滑添!🦪芝士燒蠔蠔肉質豐厚飽滿,好味仲好濃郁,加上芝士令到大家食唔停口😗🤤👅 厚燒牛舌心牛舌肉質軟腍,燒得好香,啲油都㧙晒出嚟👍👍餐廳好適合三五知己圍爐吹水,配上串燒同飲品,令到聚會更加開心🥰
叫左以下食物:
🍆 蒜香烤焗茄子
🍗 鹽燒雞翼
🍣魚生
甜蝦味道新鮮,肉質滑溜,非常鮮甜😋😋
海膽味道清新甘甜,口感重好幼滑添!
🦪芝士燒蠔
蠔肉質豐厚飽滿,好味仲好濃郁,加上芝士令到大家食唔停口😗🤤
👅 厚燒牛舌心
牛舌肉質軟腍,燒得好香,啲油都㧙晒出嚟👍👍

2022-10-06 157 瀏覽
爸爸生日又無得去日本,特登帶佢黎銅鑼灣嘅心之食堂同佢慶祝,去到見到Menu好多野食揀表示好開心。以下係我地嗌左既食物:前菜:秋葵刺身沙律🥗足料沙律,材料有秋葵、蟹子、三文魚、青瓜,口感清爽味道又十分之開胃!😋主食:彩虹卷🌈餡料有炸蝦、魚子、蟹子、紫菜,材料好豐富,每一舊都有唔同既味道,好適合我爸爸喜歡不同既味道🤭主食:心之魚生飯❤️有三文魚、吞拿魚、甜蝦、青瓜同芝麻,魚生鮮甜肥美,飯粒軟熟帶有日本醋酸,好好味呀😋!燒物:鹽燒雞翼、厚燒牛舌心、芝士燒蠔、蒜蓉燒蠔,牛舌肉汁多肉又軟腍好味!雞翼香脆可口燒蠔肉飽滿清甜,配上芝士同蒜蓉都令人更想食多幾件🤭🤭爸爸話今次生日飯有止到想去日本既渴,食物選擇又多,下星期再食🤤
以下係我地嗌左既食物:
前菜:秋葵刺身沙律🥗

主食:彩虹卷🌈
主食:心之魚生飯❤️

燒蠔肉飽滿清甜,配上芝士同蒜蓉都令人更想食多幾件🤭🤭

2022-10-06 113 瀏覽
心之食堂係好難先食到,因老公要OT,今次好難得放到平日夜晚,即刻叫老公準時排隊!好快就入座等左約15分鐘😗見到每枱都叫既菜式,我哋都跟住叫埋🤭❣️火焰牛柳串,充滿左火焰🔥既味道,火熱熱好似人地大排檔炒菜有鍋氣,佢有火氣🥩牛柳外香內腍又多汁,正!❣️醬汁濃厚既心之蛋卷🍰愛醬汁既我超愛呢個蛋卷,又有茄汁又有沙律醬🤩正呀!蛋仲要無乜油,唔會有油溢味👍🏻❣️軟淋淋蒜香烤焗茄子,呢個茄子🍆相當驚喜,軟得黎又多汁,加埋蒜香好惹味,老公都非常欣賞,話要學習下返屋企自己整😂❣️新鮮帆立貝蟹籽杯,未食已經聞到帆立貝嘅鮮甜味,咬落去帆立貝肉質滑溜爽甜,蟹子微微嘅腥味,令到成個菜式好好味😋

見到每枱都叫既菜式,我哋都跟住叫埋🤭
2022-10-05 97 瀏覽
臨收工同事話想食宵夜,即刻上網睇吓銅鑼灣有咩宵夜好食,見到超高人氣「心之食堂」收11點半,趕得切放工上去食轉宵夜,立即訂位✅🌟 蒜燒日本大扇貝🌟扇貝真係好!大!隻!味道新鮮又甜,蒜香令人食到停不了😝!🌟 海膽蟹籽杯🌟大量蟹籽配上清甜甘香既海膽,滋味又唔肥🥰,食完都再想食😋值得一試👍🌟 豚肉蘆筍卷🌟豚肉超多肉汁又唔韌,蘆筍爽脆又健康💁🏻‍♀️!非常好味😋 夜晚食宵夜又怕肥既你好適合,有海鮮同蔬菜揀,較為健康既選擇😉

🌟 蒜燒日本大扇貝🌟

扇貝真係好!大!隻!味道新鮮又甜,蒜香令人食到停不了😝!

🌟 海膽蟹籽杯🌟

🌟 豚肉蘆筍卷🌟

豚肉超多肉汁又唔韌,蘆筍爽脆又健康💁🏻‍♀️!非常好味😋
2022-10-05 90 瀏覽
原本同朋友諗住食居酒屋,飲吓嘢食下串燒,點知居酒屋好多飽肚選擇,我哋揀咗好多飯食,作為飯桶嘅我哋超開心😂《心之魚生飯》材料豐富有甜蝦、三文魚、吞拿魚、青瓜同芝麻,好香口惹味,仲有多層嘅飯同魚生,好足料飽肚🤰🏽!《彩虹卷》中間包裹住炸蝦,蝦外層炸到好鬆脆,肉質彈牙。飯卷配上蟹子、紫菜、魚子醬,微微鹹香好滋味🧏🏽‍♀️《原條鰻魚石鍋飯》大大條鰻魚,加上一大碗石鍋飯,又配上海量芝麻同紫菜絲,超好味又飽肚,食到我地好滋味😋《燒雞軟骨》雞軟骨咬落爽口卜卜脆,充滿雞汁,好香口又好味!今次飯桶們聚會大滿足,充滿飯既聚會,好開心🥳其他居酒屋主要以串燒小食為主,估唔到心之食堂有咁多好味又飽肚既選擇😆

《心之魚生飯》

《彩虹卷》

《原條鰻魚石鍋飯》

《燒雞軟骨》

雞軟骨咬落爽口卜卜脆,充滿雞汁,好香口又好味!

2022-10-03 85 瀏覽
男朋友網上得知超高人氣居酒屋-心之食堂非常難先排到隊,所以預早訂位你試吓係咪真係咁好味😍😍「原條鰻魚石鍋飯」好耐冇食過咁好味嘅石鍋飯🍚,成鰻魚上非常滿足,鰻魚汁好豐富,石鍋非常存熱,真係好好味呀!❤️「原條日本燒魷魚」魷魚🦑燒得岩岩好,又啖啖肉,唔會太熟變得好韌,食到停唔到手!「火焰牛柳串」牛柳粒燒到好香口,加上牛柳粒之間有蕃茄襯托,微微酸味,解咗牛肉油膩感👍🏻男朋友靜靜雞食完再嗌🤣❤️「彩虹卷」炸蝦外層鬆脆,肉質彈牙,配上蟹子、紫菜、魚子醬,唔同嘅味道刺激,令到彩虹卷🌈更加出色💯總括嚟講,餐廳食物選擇多,串燒同熟食都好好味,已經叫定朋友下次一齊過嚟邊食邊吹水🥳

2022-10-03 54 瀏覽
最近好想食居酒屋,朋友介紹喺銅鑼灣嘅心之食堂好抵食,立即同朋友訂定位Happy Friday 😎💕刺身,有三文魚腩、甜蝦、油甘魚同海膽。三文魚腩同油甘魚啖啖肉😍,肉質鮮嫩,鮮味十足、甜蝦肉質新鮮彈牙。海膽奶油味重,超級好味!💕 厚燒牛舌心,燒得好甘香,火候剛剛好👍🏻,牛舌厚厚的好正,肉質軟淋淋又入味!💕 火焰牛柳串,火焰上到枱仲燒緊,聽到牛柳燒到滋滋聲,好吸引!好多牛肉既脂肪,燒後好香,咬落更係爆哂肉汁🤩💕 蒜燒日本大扇貝,蒜香令人垂涎三尺,扇貝肉質飽滿,味道香鮮,食完再食😆居酒屋燒物同刺身都好好味,人均消費唔洗250蚊,抵食😊!

居酒屋燒物同刺身都好好味,人均消費唔洗250蚊,抵食😊!
2022-09-30 109 瀏覽
身為心之食堂多年忠粉,經過疫情後更覺得需要盛讚一下佢哋。人龍依舊不絕,我同朋友提早訂位有85折😍,唔洗等位,真好!必嗌火焰牛柳串:火焰好有睇頭,而目牛柳肉夠軟腍多汁,食過翻尋味😙有心思既心之魚生飯:每次都好欣賞佢哋將個魚生飯砌成心形,而且有唔同層次,非常有心思。魚生又新鮮好味,大力推薦💪🏾!好新鮮既魚生刺身:有日本油甘魚、三文魚腩、甜蝦、海膽,魚生好肥美可口🫦,甜蝦鮮甜彈牙,海膽帶清淡甘甜,口感奶滑,好好味啊!😍食材一直都保持住高水準👍🏻,真係抵我一直做佢忠粉,推薦大家如想食居酒屋一定要去!

必嗌火焰牛柳串:

火焰好有睇頭,而目牛柳肉夠軟腍多汁,食過翻尋味😙

有心思既心之魚生飯:

好新鮮既魚生刺身

2022-09-30 88 瀏覽
成日聽朋友講銅鑼灣心之食堂好好食,作為新界牛既我難得出去港島,即刻去試吓。真係好多人去,好彩朋友拎定飛等咗大概10分鐘入座😉我哋嗌咗以下食物:👍火焰牛柳串牛柳粒軟腍滑溜又多汁多汁,加埋個火焰食嘅時候牛柳粒仲係熱辣辣好新鮮。👍芝士燒蠔芝士味濃郁,蠔味新鮮,蠔肉飽滿爽口,我哋叫咗四碟😆😆👍鹽燒雞翼鍾意食雞翼嘅人有福啦!鹽燒帶出咗雞翼嘅鮮味,更令雞皮好香脆,雞肉肉質嫩滑😍😍👍厚燒牛舌心牛舌超厚,軟冧入味,非常正!👍秋葵刺身沙律沙律超足料,豐富嘅秋葵、蟹子、三文魚同埋青瓜,非常之清新爽口,十分開胃!非常好味的一餐🥰之後每次過嚟港島都必食!建議想食嘅朋友一早訂位👍🏻
我哋嗌咗以下食物:

👍火焰牛柳串
👍芝士燒蠔
芝士味濃郁,蠔味新鮮,蠔肉飽滿爽口,我哋叫咗四碟😆😆
👍鹽燒雞翼

👍厚燒牛舌心
牛舌超厚,軟冧入味,非常正!
👍秋葵刺身沙律
2022-09-29 69 瀏覽
睇咗好多評價後決定晚上和媽媽專門去試吃,感到老闆很有心。日式陳設好多,營造日本感覺。👍🏻👍🏻👏🏻🍆蒜香烤焗茄子蒜加茄子嘅味道令人癡迷,香味四溢,下飯下酒兩相宜,蒜香濃郁不油膩。🍗鹽燒雞翼,常見嘅烤焗料理,灑上少許海鹽喺雞翼然後放入焗爐,就係咁這麼簡單,卻十分惹味,有飯配埋就更加一流。🔥厚燒牛舌心,好啱燒烤,已去晒脷苔🔆,牛舌量真係好多!食到第3塊已經好飽。牛舌外皮燒得焦香,邊位爽口。〽️🧀芝士燒蠔,熱辣辣嘅黃金芝士焗蠔,算係非常簡單嘅一味菜,但配料簡單都可以做到好味,必食之選!💠抵食到爆〰️服務態度好,餐廳環境靚,係我心目中嘅高分餐廳。
🍆蒜香烤焗茄子

抵食到爆〰️服務態度好,餐廳環境靚,係我心目中嘅高分餐廳。
2022-09-29 65 瀏覽
同朋友去咗食呢間日式食堂,環境好舒服😌,對日本有情懷嘅人可以試吓食呢間,YouTube都見到有好多人介紹。😆☺️日本油甘魚,三文魚腩,甜蝦,海膽,望到都覺得高級,好豐盛,口味特別,吃起上來十分香口,味道均勻,的確有驚喜👅👅燒雞皮串,咸度亦恰到好處,而不失鹽燒的那股惹味,金黃酥脆,口感香脆有咬口。💪🏻🤟🏻豚肉蘆筍卷,豚肉好適合做卷物,蘆筍好新鮮,內脆外軟,兩面金黃有光澤。兼具蔬菜與肉食嘅均衡。💋👏🏻心之蛋卷,看似平平無奇,入面竟然塞滿晒三文魚同埋魚子😁🤙🏻,芝士量好多,我諗冇人可以抵抗。😘😜好少食到咁好吃嘅日式菜,😙😙好開心嘅回憶,超正,位置方便宜找,心動不如行動!😍

Yo!終於考完dse,約埋班同學去食日本野,呢間我見好多人嚟過,試完之後覺得味道幾正。🔝🟢🟥(日本油甘魚、三文魚腩、甜蝦、海膽)食材新鮮,脂肪含量低、蛋白質豐富,營養價值非常高。肉質細嫩,魚味清鮮。魚肉白皙有彈性,脂肪含量適中,口感清淡略帶甘甜。➰🟧(秋葵刺身沙律)日式傳統食法,與特製醬汁拌勻💟,健康有益又消暑,多汁營養不流失,又簡單又好食。🔸🔛🟨(燒雞軟骨)好脆好香,係居酒屋特有嘅風味❤️,好正!粒粒都係咁香脆,完全不能抵抗。🔚✔️🟩(燒雞皮串)雞皮滑嫩,賣相吸引,流晒口水。雞皮串吃起來很有彈性又帶點脆度,十分特別。🆕💯好好嘅一次體驗,待應服務態度良好,整體很滿意!❣️

🟥(日本油甘魚、三文魚腩、甜蝦、海膽)

🟧(秋葵刺身沙律)

🟨(燒雞軟骨)

🟩(燒雞皮串)

好好嘅一次體驗,待應服務態度良好,整體很滿意!❣️