2022-09-16 61 瀏覽
原條日本燒魷魚香噴噴,爽口彈牙好新鮮,燒汁甜甜哋好滋味😋彩虹卷入面有脆卜卜嘅炸蝦,仲有芝士、青瓜同沙律醬,口感同味道都好豐富🥰燒雞皮串好有彈性又脆口,口感特別🤩海膽蟹籽杯擺盤好靚,用咗個透明高腳杯🍸上面嘅蟹子同海膽顏色都鮮艷😍海膽甘甜,質感細膩。蟹子鹹中帶一絲甜,口感清脆。心の蛋卷賣相好可愛😍廚師用蕃茄醬畫咗個心心,仲唧咗沙律醬喺面。切開見到藏喺入面流心嘅芝士、蟹子同三文魚,鹹、酸、甜味道層次分明,呢個組合好夾!豚肉蘆筍卷豚肉塗咗少少醬汁燒十分香口,而蘆筍燒完都仲保留到脆嫩嘅口感🤩有驚喜!秋葵刺身沙律好新鮮,胡麻醬都多,成個配搭好refreshing令人胃口大開🙆🏻‍♀️
原條日本燒魷魚香噴噴,爽口彈牙好新鮮,燒汁甜甜哋好滋味😋

燒雞皮串好有彈性又脆口,口感特別🤩

2022-09-16 42 瀏覽
💛心之食堂📍銅鑼灣耀華街3號百樂中心12樓1203室🕒星期一至四:18:00-23:00;星期五至六:18:00-23:30(星期日休息)🍗雙色芝士炸雞($58)外脆內嫩又juicy,拉到長長嘅絲🧀味道一啲都唔會輸比韓式芝士炸雞!🦑原條日本燒魷魚($88)加上濃郁美味的醬油,以軟燒嘅方法嚟烘烤,不但散發出陣陣醬油芬芳香氣,烘烤後嘅魷魚仍保持柔軟🤩🍸帆立貝蟹籽杯($68)真材實料👍🏻帆立貝有四片,厚薄適中。入面係壽司飯,蟹籽份量都多。全部都好新鮮,毫無腥味。🍢厚燒牛舌心($58/串)牛舌心屬牛舌最嫩位置,當然要試吓😆落咗少少黑椒鹽作調味,表面燒到逼出油香。火候控制得好好,唔會過熟咬開依然嫩滑多汁。整體食物質素都好高,價錢亦唔貴,CP值爆燈⭐️值得支持嘅良心小店!
💛心之食堂
📍銅鑼灣耀華街3號百樂中心12樓1203室
🍗雙色芝士炸雞($58)
🦑原條日本燒魷魚($88)
🍸帆立貝蟹籽杯($68)
🍢厚燒牛舌心($58/串)

辛苦工作一個星期終於捱到星期五啦,收工後立即約fd去居酒屋chill一chill,絕對係大人嘅浪漫😏🟡海膽蟹籽杯-海膽甘甜香醇,鮮香味撲入口腔,粒粒蟹籽昇華口感🟠蒜蓉燒蠔-蒜蓉燒得好香,蠔肉肥美肉厚,想encore多兩隻😋🟤蒜燒日本大扇貝-蒜蓉一樣都係超多,大大粒扇貝彈牙清甜,超鍾意❤️⚪️汁燒白鱔-鱔肉有彈性,又不失魚肉嘅柔軟感,燒汁香甜稠身,兩者夾得天衣無縫⚫️原條鰻魚石鍋飯-白飯索滿蒲燒鰻魚嘅燒汁,熱辣辣燒起嘅鰻魚口感柔軟,撈飯食一流🍚🟣蒜香烤焗茄子-大大條烤茄子用咗蒜蓉、黑椒、孜然、燒汁調味,味道超豐富呢間居酒屋嘅食物真係有水準,平日工作咁辛苦,有時候都真係要食餐好嘅慰勞自己先可以🥰
🟡海膽蟹籽杯-
海膽甘甜香醇,鮮香味撲入口腔,粒粒蟹籽昇華口感
🟠蒜蓉燒蠔-
蒜蓉燒得好香,蠔肉肥美肉厚,想encore多兩隻😋

🟤蒜燒日本大扇貝-
蒜蓉一樣都係超多,大大粒扇貝彈牙清甜,超鍾意❤️
⚪️汁燒白鱔-
⚫️原條鰻魚石鍋飯-

🟣蒜香烤焗茄子-
大大條烤茄子用咗蒜蓉、黑椒、孜然、燒汁調味,味道超豐富

2022-09-15 41 瀏覽
當諗唔到食咩嗰陣,我就會去心之食堂醫肚,全因為佢地點就腳,而且性價比極高,最重要係老闆堅持每樣食物都係即叫即整,非常有誠意同用心,所以我經常都去幫襯😉鋪頭雖小但乾淨企理,大門佈置充滿和風感覺🎐🎏鹽燒雞翼|開邊燒更方便進食,雞肉冇燒到乾爭爭,一咬開仍然Juicy,仲出晒煙添😻芝士燒蠔|鹹鹹香香嘅芝士火炙後味道突出,蠔無腥臭味,選材優質👍🏻雙色芝士炸雞|鍾意食濃味嘢嘅朋友必定要叫,兩種唔同嘅芝士拉絲力強,食過返尋味😽日本油甘魚、三文魚腩、甜蝦、海膽|雖然小店主打串燒熟食,但其實佢哋嘅刺身都不容錯過,依個價錢食到咁靚同肥美咁刺身,真係回哂本👏🏼

鋪頭雖小但乾淨企理,大門佈置充滿和風感覺🎐🎏

去日本旅行一定會去居酒屋,食到好嘢之餘又可以感受地道嘅日本氣氛,真係好過癮!雖然現階段未能出發去日本旅行,但喺香港都同樣搵到地道嘅日式食堂,講緊嘅就係呢間❤️‍🔥心之食堂❤️‍🔥~我哋叫咗好多嘢食,尤其係海鮮類🌊汁燒白鱔、蒜蓉燒蠔、蒜燒日本大扇貝、原條日本燒魷魚,海鮮每日新鮮直送到店,而且調味同火喉適中,全歸功於廚師嘅功架👨🏻‍🍳呢度仲有啲創意料理,就好似呢個雙色芝士炸雞,芝士包圍住炸得外脆內滑嘅炸雞,肥都要照食😆既然嚟得居酒屋,一定要叫番杯特調飲品🍸我同朋友分別叫咗威士忌梳打同薄荷菠蘿特飲,兩杯飲品都清涼解渴,一飲而盡嘅感覺真係好爽🧊🧊

2022-09-14 26 瀏覽
喺銅鑼灣睇完戲又夠鐘食晚餐啦,今晚決定帶朋去呢間人氣居酒屋食嘢,網上見到口碑唔錯,同埋好彩我哋六點幾就去到,如果晏啲嚟就要等位啦🙈叫咗啲海鮮,汁燒白鱔連埋魚皮一齊燒,零舍香同脆,滿分之作💯;芝士燒蠔大隻夠厚,一咬啲蠔汁爆哂出嚟,超新鮮🦪;原條日本燒魷魚不得了,淋上燒汁風味極佳,魷魚爽身好咬🫦肉類方面就叫咗鹽燒雞翼&燒雞軟骨🐓燒雞翼絕對係高水準之作,少許嘅鹽帶出雞翼嘅鮮味;雞軟骨粒粒有咬口,送酒一流🍺秋葵刺身沙律有三文魚、吞拿魚、帶子同蟹子,想轉換下口味食呢個沙律就非常之適合💚以上嘅食物我同朋友都好滿意,俾咗好高分佢哋👍🏻加上位置超方便,喺銅鑼灣行完街不妨上嚟食嘢休息吓👍🏻

心之食堂呢間居酒屋放咗喺我個checklist度已經一段時間,今日終於有機會去食😍我仲一早上網book定位,一嚟唔使等位,二嚟仲有優惠添,超正🤩!睇相已經對{心之魚生飯}好感興趣,全因為呢個魚生飯賣相超精美💖而且佢唔係得個樣,飯面鋪滿大量三文魚同呑盒魚,啖啖都係大海嘅滋味🌊掙扎咗好耐應該叫{蒜蓉燒蠔}定{芝士燒蠔}好,最後都係兩個都叫晒🤣蠔肉本身已經又大又甘甜,兩種煮法都好配合蠔啲味道,好彩兩款都有叫姐😚{燒雞皮串}雖然邪惡,燒到脆卜卜嘅雞皮好似食緊薯片咁,真係忍唔到口😋{厚燒牛舌心}牛味突出,脂肪分布均勻😋食完重口味嘅串燒飲埋杯{薄荷菠蘿特飲}就very nice ,當堂舒服哂🌱心之食堂果然冇令到我失望,仲有好多嘢食都想試,下次叫多啲朋友一齊嚟先🤤

2022-09-14 11 瀏覽
✨支持小店系列✨今日嚟到銅鑼灣耀華街嘅「心之食堂」,佢哋除咗主打串燒燒物之外,仲有好多特色料理,全部都好值得一試💕喜歡芝士嘅朋友必食「🧀🍗雙色芝士炸雞」,溶化嘅芝士加上芝士粉,芝味十足😋炸雞鬆脆肉嫩,估唔到日式小店都有咁令人驚喜嘅芝士炸雞😎大家都會叫依個「🪨原條鰻魚石鍋飯」,鰻魚大條到連個石鍋都裝唔落,好誇張!肥美嘅鰻魚肉表面燒得香口,飯嘅份量都好多,幾個朋友share食就最適合不過🤩本身麻麻哋秋葵,不過依個「🥗秋葵刺身沙律」就令我發現原來秋葵都可以整得咁好食,因為個沙律醬實在調得好出色😍口痕叫多串「🐔燒雞軟骨」,食埋就啱啱好☺️大家記得都要多啲支持咁用心製作食物嘅小店呀✨

食過好多唔同嘅居酒屋,最深得我心嘅都係位於銅鑼灣耀華街嘅心之食堂,食物款式選擇多之外,每樣食物都係即叫即整,新鮮又熱辣辣👅今日試咗五樣嘢食,分別有:1️⃣海膽蟹籽杯:作為開胃菜嚟講真係冇得輸,海膽大大督俾得絕不手軟,鮮味喺口腔爆發💥2️⃣秋葵刺身沙律:如果鍾意食秋葵嘅話一定要叫,特別調製嘅沙律醬又酸又甜,係一道好清爽嘅刺身沙律🥗3️⃣原條日本燒魷魚:燒魷魚好蝦人整,燒得過老就會靭都咬唔開,不過呢度嘅燒魷魚就冇呢個問題,燒得軟腍加入味🦑4️⃣豚肉蘆筍卷:豚肉嘅油脂滲晒落蘆筍,所以好成功咁中和左豚肉嘅油膩感🥓5️⃣汁燒白鱔:魚皮燒到好香,鱔肉魚油豐富,啖啖肉越食越滿足🐟

今日試咗五樣嘢食,分別有:

難得今晚大家都得閒,即刻搞返個即興飯局,一齊去居酒屋食好嘢,把酒詳談🍶居酒屋嘅氣氛好溫馨,好適合幾個朋友聚埋一齊傾偈,而且老闆都好好傾,感覺好舒服自在☺️第一round我哋叫咗蒜蓉燒蠔🦪、蒜燒日本大扇貝🍥&蒜香烤焗茄子🍆🧄蒜蓉控一定會超滿足,因為蒜蓉嘅份量超多,但又唔會搶咗食材本身嘅味道,抵讚!第二round叫咗份主食,原條鰻魚石鍋飯🍚超搶眼,鰻魚就好似張相所見到咁大條,口感滑嫩彈牙,燒鰻魚汁焦香微甜,撈飯食一流👍🏻第三round食個刺身拼盤refresh 吓,有油甘魚、三文魚腩、甜蝦、海膽,每款刺身色澤亮麗,新鮮指數爆燈⭐️最後加單食原條日本燒魷魚🦑同厚燒牛舌心👅兩樣燒物燒嘅時間都剛剛好,內裡依舊肉汁豐富💦有咩開心得過同朋友食住串燒飲住清酒傾偈聚會🤪今晚真係好盡興,希望快啲又再一齊食飯啦🤩

2022-09-09 51 瀏覽
今日又同朋友嚟到心之食堂開餐啦~~!店仔小小,所以嚟之前最好book定枱,咁就唔使嘥時間等位啦~必食推介實係《心之蛋卷》,每次同朋友都一定要食呢個蛋卷先至滿足🙈蛋卷入邊包咗蟹子、芝士、三文魚,超級足料!加埋茄汁同沙律醬,酸酸美味超開胃!🔥火焰牛柳串名符其實,擺盤超霸氣🙉兩大串嘅牛柳插喺菠蘿上面,有創意又好味~🔥鹽燒雞翼燒得好乾身,雞翼嘅肉仲好有肉汁,每次嚟每人至少要食三串先停到🙊🔥芝士燒蠔係最佳配搭,鹹香嘅芝士加埋爽口嘅蠔,令人回味無窮~最後試埋《秋葵刺身沙律》,秋葵夠爽口,刺身切得大大粒,撈埋激多嘅沙律醬,真係幾好食!
2022-09-09 31 瀏覽
呢間喺銅鑼灣嘅心之食堂有好多招牌菜式,無論串燒、刺身、小食都各有千秋同捧場客,十分受歡迎~不過講到我最鍾意嘅菜式,一定係呢個❣️心之魚生飯❣️店家好用心咁將壽司飯切成一個心形,每層鋪咗唔同嘅魚生,打卡一流,女仔見到一定心心眼😍串燒嘅❣️厚燒牛舌心❣️同❣️鹽燒雞翼❣️都不容錯過~特別係牛舌心,厚切令到食落嘅口感好豐厚;雞翼就燒到脆卜卜,食多幾隻都唔會厭😚仲有❣️蒜燒日本大扇貝❣️同❣️蒜香烤焗茄子❣️都係我每次會叫嘅嘢食~大扇貝鮮甜美味,茄子柔軟多汁,兩樣嘢食都加咗蒜蓉,所以零舍惹味😋心之食堂嘅嘢食令人心心眼,無論賣相同味道都令人好喜歡😘

心之食堂嘅嘢食令人心心眼,無論賣相同味道都令人好喜歡😘
2022-09-08 29 瀏覽
細妹👧🏻生日🎂梗係要食好少少,仲要難得可以一齊放假,首先去銅鑼灣🛍行街,仲要我同細妹都係超級愛🇯🇵日本料理,咁就預先book定心之食堂🎉🎉🥗秋葵刺身沙律,沙律菜非常新鮮爽脆份量頗為多,秋葵滑溜溜,沙律口感特別🤨🤨🍢燒雞軟骨,外皮又爽又香脆,而且又唔會油淋淋👏🏻🍣彩虹卷,外層鋪滿爆珠感十足嘅蟹籽,飯卷包住極之酥脆嘅🦐炸蝦,伴隨爽口清甜🥒青瓜口感油而不膩🍣心之魚生飯,魚生飯材料豐富,三文魚子粒粒晶瑩通透,咬落去勁甜鮮味,啖啖滿足😙😙細妹對呢度嘅食物都讚不絕口,見到佢生日食得咁開心🥰,而且又咁滿意證明我都冇揀錯餐廳❤️
🍢燒雞軟骨,外皮又爽又香脆,而且又唔會油淋淋👏🏻

2022-09-08 23 瀏覽
今日要到銅鑼灣工作,收工時間想hea下嘆下🍶,但係又唔係太肚餓,就諗起心之食堂,因為知道嗰度食物選擇多元化~🦀卜卜脆的蟹籽有一點甜味,粒粒彈牙口感清脆,帆立貝大粒又新鮮,食材高質~🐂牛柳厚身肉質非常嫰滑,店員會叫你先準備好相機,然後係你面前用火槍火焰🔥~ 🐔第一次食炸雞皮好鬆脆好食,卜卜脆好有咬口而且又不油膩,佐酒一流🤨🍶食物咁出色好味,係居酒屋咁有氣氛嘅環境,梗係要飲酒慢慢嘆吓👍簡單嘅裝飾佈置,食物高質素有水準,感受到👩🏻‍🍳師傅用心製作一啲都唔馬虎,係心之食堂完全覺得好放鬆自在🏖😎
[帆立貝蟹籽杯]~🦀卜卜脆的蟹籽有一點甜味,粒粒彈牙口感清脆,帆立貝大粒又新鮮,食材高質
[火焰牛柳串]~🐂牛柳厚身肉質非常嫰滑,店員會叫你先準備好相機,然後係你面前用火槍火焰🔥
[燒雞皮]~ 🐔第一次食炸雞皮好鬆脆好食,卜卜脆好有咬口而且又不油膩,佐酒一流🤨

2022-09-07 15 瀏覽
心之食堂我最喜愛餐廳之一,食物質素高環境舒適,👍服務一流感覺到非常用心製作💜❤️💯芝士燒蠔,芝士味濃厚,入口美味,滿載的味道清新別有一番風味🤤💯蒜蓉燒蠔,燒蠔入口鮮味十足質感相當嫰滑,入口即溶的感覺,蒜香味突出🤤💯秋葵刺身沙律,呢個沙律以秋葵做基底,加上切粒魚生及新鮮沙律菜,口感十足感覺清新🤩🤩💯汁燒白鱔,肉身肥厚肉質超爽口,魚皮燒到夠脆又好香魚油😋😋💯厚燒牛舌心,珍貴的牛舌心外脆,但中間爆汁勁juicy,口感爽口牛味濃😋😋最後值得一讚這裏的👍店員很有禮貌,服務亦非常周到,所以我都好喜歡經常係❣️心之食堂食飯🥢
💯汁燒白鱔,肉身肥厚肉質超爽口,魚皮燒到夠脆又好香魚油😋😋