2022-12-22 82 瀏覽
放假行完銅鑼灣,去咗百樂中心搵食。餐廳裝修好有日本風😍坐底即刻叫杯心之梅酒飲,望住個鳥居⛩️靚景嘆哂先😍呢個海膽包好有特色有張木椅坐😆嘩入口紫菜卜卜脆包住又厚又鮮甜既帶子同好fresh 既海膽真係好好味😋脆脆吞拿魚腩卷卷物上面有啲吞拿魚容再有啲卜卜脆既炸物食落感覺好得意😆原條日本燒魷魚上枱已經聞到香噴噴,魷魚燒到岩岩好,配埋啲芝麻同醬汁好鬼正。厚燒牛舌心牛舌心果然好厚身、咬落夠淋、好有口感。汁燒白鱔白鱔燒到金黃色外脆內軟配埋個汁好好味😋蒜燒日本大扇貝蒜粒香脆帶子鮮甜正呀食落啖啖肉。
放假行完銅鑼灣,去咗百樂中心搵食。
餐廳裝修好有日本風😍

坐底即刻叫杯心之梅酒飲,
望住個鳥居⛩️靚景嘆哂先😍

呢個海膽包好有特色有張木椅坐😆
嘩入口紫菜卜卜脆
包住又厚又鮮甜既帶子同好fresh 既海膽真係好好味😋

脆脆吞拿魚腩卷
卷物上面有啲吞拿魚容再有啲卜卜脆
既炸物食落感覺好得意😆

厚燒牛舌心
牛舌心果然好厚身、咬落夠淋、好有口感。

汁燒白鱔
白鱔燒到金黃色外脆內軟配埋個汁好好味😋

蒜燒日本大扇貝
蒜粒香脆帶子鮮甜正呀食落啖啖肉。

2022-12-21 98 瀏覽
網上見到呢間日式居酒屋幾多人推薦,夜晚黎到,就黎聖誕節,成間鋪頭好有聖誕氣氛,播住聖誕音樂,店鋪唔大但好溫馨既感覺。同朋友都勁肚餓,好多野食都想試,忍唔住嗌左勁多野食,但全部都真係好吸引值得試試香蔥牛舌石鍋飯,超多牛舌,牛舌牛味香濃口感軟腍,配埋熱辣辣既石鍋飯,冬天食一流彩虹卷,見個名好特別,滿滿既蟹籽食得好爽口,仲有炸蝦既咸香配上,賣相同味道都一流海膽蟹籽杯,賣相已經好吸睛,好精緻既感覺,蟹籽超多,海膽都好大舊,令人食到停唔到口邪惡包,雖然話係包,其實係紫菜包住厚切帶子,仲有好原身既鵝肝,入口即融。超好食紫薯甘栗餅,作為小食都好值得嗌,炸粉唔會太多岩岩好,紫薯配上栗子味好香,蘆筍海老牛肉卷,估唔到蘆荀同牛肉都幾夾,牛肉肉汁好鮮甜好 juicy蒜燒蟶子皇,用蒜蓉燒得好香,蟶子肉好大塊好新鮮,口感好彈牙汁燒白鱔,外脆內軟,鱔肉鮮甜肥美吉列炸蠔,炸得好香脆,食得出入面既蠔好新鮮

蒜燒蟶子皇,用蒜蓉燒得好香,蟶子肉好大塊好新鮮,口感好彈牙

汁燒白鱔,外脆內軟,鱔肉鮮甜肥美

吉列炸蠔,炸得好香脆,食得出入面既蠔好新鮮

2022-12-20 68 瀏覽
過左年會去日本旅行,今日口癮起,就忍唔住同家姐齊齊收工搵間日本餐廳食飯😋原條日本燒魷魚 $108🦑好大隻魷魚😌照燒味濃,燒得啱啱好,啖啖肉,唔錯厚燒牛舌心 $58🥩呢個好正,係我最鍾意嘅,上檯個陣,店員已經叫我地要趁熱食,熟度啱啱好,多汁又好味😙心之魚生飯 $98🥢魚生飯砌左❤️形,好啱打下卡,味道都唔錯,本身好肚餓,所以叫多個飯,食完啱啱好夠😌三文魚腩 $68🍣三文魚腩係我叫嘅,但係家姐好鍾意🤣🤣🤣油脂豐厚,入口回味再回味🤤蒜片炒牛柳粒 $88🧄家姐去到邊到見到牛柳粒都會叫牛柳粒🫢牛柳粒熟左少少,有啲韌,不過蒜片炒出嚟呢個係第二到冇食過,都幾特別天然蘋果醋 $38🧃好好飲,好香蘋果味,搞到我忍唔住上網search,諗住屋企囤返啲蘋果醋嚟解下癮👍🏻👍🏻👍🏻

原條日本燒魷魚 $108🦑
好大隻魷魚😌照燒味濃,燒得啱啱好,啖啖肉,唔錯

厚燒牛舌心 $58🥩

心之魚生飯 $98🥢

三文魚腩 $68🍣

蒜片炒牛柳粒 $88🧄

天然蘋果醋 $38🧃
2022-12-20 57 瀏覽
今日係銅鑼灣睇完戲後搵左間餐廳開餐😛😛香蔥牛舌石鍋飯呢個石頭鍋飯好惹味,牛舌用燒汁調過味,加埋香蔥好正😋 熱辣辣岩晒咁凍既天氣食三文魚腩(5切)、劍魚腩(5切)同甜蝦(3只)叫左啲刺身試下,三款都幾新鮮肥美,我最鐘意三文魚,油脂味濃郁,甜蝦則夠香甜海膽包(2件)海膽超多,加埋鮮甜既帶子,一口即化既鮮甜,成個配搭都好正😋彩虹卷入面有炸蝦同青瓜,出面有蟹籽同魚子醬,配搭有心思,味道同口感都好豐富🥰 吉列炸蠔同蒜燒日本大扇貝(2只)檸檬果茶(熱)
今日係銅鑼灣睇完戲後搵左間餐廳開餐😛😛

香蔥牛舌石鍋飯

三文魚腩(5切)、劍魚腩(5切)同甜蝦(3只)

海膽包(2件)

海膽超多,加埋鮮甜既帶子,一口即化既鮮甜,成個配搭都好正😋
彩虹卷

吉列炸蠔同蒜燒日本大扇貝(2只)

檸檬果茶(熱)
2022-12-11 2042 瀏覽
冇見三年嘅朋友,趁0+3政策回香港🇭🇰約他到日式居酒居「心之食堂」敍舊;這間居酒屋由門面至內部裝潢以簡約為主,充滿日式風情🥰🥰菜單選擇豐富,串燒、丼飯、炸物,一品料理、飲品應有盡有,不擔心挑不到喜歡的食物👍❤️心之卷物海膽蟹籽杯 $78用酒杯🍸上菜,不只賣相吸引,味道鮮美,海膽入口即溶,配搭蟹籽,壽司醋飯,每羹都係精品😍😍心之魚生飯$98心型丼飯,已包括甜蝦刺身,肉質鮮甜,三文魚,吞拿魚,蟹籽刺身等,加入青瓜粒,口感豐富😍😍🥠刺身劍魚腩(5切)$68今次朋友推介劍魚腩,原來係一種高貴而不平凡既刺身代表 ,白肉略帶漂亮的淡紅色,劍魚腩含有豐富的脂肪,肉質細滑豐腴,入口綿軟 ,鮮甜美味,令人垂涎三尺。🍥小食邪惡包(2件)$88高膽固醇嘅燒鵝肝,真係好邪惡,但忍唔到口,脆卜卜的紫菜包住燒得外脆內軟的鵝肝,帆立貝刺身,沙律菜,一口咬落去,滋味。🔥燒物火焰鐵板牛柳串(2串)$88店員放下熱辣辣鐵板牛柳串,再燃點火焰🔥,除香氣四溢外,氣氛也頓時升溫。煙肉茘枝卷(1串)$38煙肉包住茘枝,咸咸甜甜,好開胃。原條日本燒魷魚🦑$108爽口彈牙,少少辣,個汁調較得剛好。🥘一品料理香蔥石板牛舌$68熱辣辣,發

❤️心之卷物

邪惡包(2件)$88

🔥燒物
火焰鐵板牛柳串(2串)$88

煙肉茘枝卷(1串)$38
煙肉包住茘枝,咸咸甜甜,好開胃。

原條日本燒魷魚🦑$108
爽口彈牙,少少辣,個汁調較得剛好。

🥘一品料理
香蔥石板牛舌$68
熱辣辣,發出滋滋聲的石板,放滿香蔥爆牛舌,厚切牛吞條,肉質鮮嫩,好味😋

🍺飲品
荔枝清酒特飲(杯)$58
清酒🍶soda帶著香甜的荔枝香氣,甜甜蜜蜜。
薄荷菠蘿🍍特飲$38
味道鮮甜清新,配串燒食物一流。

2022-12-03
銅鑼灣高質特色日式居酒屋🤍-💛黃色商家-🔥火焰鐵板牛柳串 ($88)啲火燒得好勁,小編同朋友望到呆咗😂但係經過火燒完嘅牛柳串真係特別香口,而且一樣都係好夠多汁,充滿牛香🐂另外肉串裏面亦都有幾塊甜椒,令味道更加清爽🤩伴碟有幾塊薯角,被火燒完之後更加脆😚💓心之魚生飯 ($98)飯嘅外型係好靚嘅心形,而且望落成個蛋糕咁😍中間仲有一層蟹子,上面就係唔同嘅角切刺身同埋一隻甜蝦,飯嘅調味啱啱好,而且魚生全部都好新鮮又夠晒清甜,份量適中,幾推介大家叫嚟試吓🥹👅香蔥牛舌石鍋飯 ($98)味道偏甜,牛舌嘅份量好多,而且好厚身,食落充滿牛味完全唔會羶👀軟嫩嘅牛舌,配上又脆又香嘅香蔥,同埋微焦而又粒粒分明嘅飯,食落去口感同埋味道都好有層次😙如果鍾意食飯焦嘅可以再擺耐啲先食,味道幾有驚喜!!🦀日式蟹籽沙律 ($58)啲蟹子就嚟多到滿出嚟😍沙律菜夠脆口同埋新鮮,不過個人覺得沙律汁可以再惹味多少少,比起其他菜式呢一道菜唔算好出色🧐🦪蒜蓉燒蠔 ($48)啲蠔大隻得嚟幾肥美,而且超級值得一讚嘅係佢哋嘅蒜蓉調味真係好鮮好惹味!唔係死鹹,絕對值得一試🉐🐝蜂蜜生薑茶 ($38)因為天氣好凍,小編同朋友都叫咗杯熱嘢嚟飲
銅鑼灣高質特色日式居酒屋🤍
💛黃色商家
🔥火焰鐵板牛柳串 ($88)
啲火燒得好勁,小編同朋友望到呆咗😂
另外肉串裏面亦都有幾塊甜椒,令味道更加清爽🤩
伴碟有幾塊薯角,被火燒完之後更加脆😚

💓心之魚生飯 ($98)
飯嘅外型係好靚嘅心形,而且望落成個蛋糕咁😍

👅香蔥牛舌石鍋飯 ($98)
如果鍾意食飯焦嘅可以再擺耐啲先食,味道幾有驚喜!!

🦀日式蟹籽沙律 ($58)
啲蟹子就嚟多到滿出嚟😍

🦪蒜蓉燒蠔 ($48)
唔係死鹹,絕對值得一試🉐

🐝蜂蜜生薑茶 ($38)
因為天氣好凍,小編同朋友都叫咗杯熱嘢嚟飲><
呢一杯嘅薑味好重,飲得出好足料,薑味同埋蜂蜜配合得啱啱好,甜度適中,啱晒冬天飲🙈
🍎天然蘋果醋 ($38)
醋味香濃,而且蘋果味唔會太淡,飲落好開胃!

餐廳嘅裝修好有日本氣息,而且所有菜式都係即叫即製,價錢合理,味道都好好,幾推薦一班三五知己上去食下好嘢😙

味道 8.5/10
服務 8.5/10
環境 9/10
回頭率8.5/10
總評 8.75/10🥹🤍
人均消費 $256💰
📍心之食堂
銅鑼灣耀華街3號百樂中心12樓1203室

#米食銅鑼灣 #米食日本菜 #米食居酒屋 #米飲嘢 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #美食 #hkfood #hkfoodie #hkig #hkeat #hkgirl #hklifestyle #foodiegram #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #食評 #thefoodieinitiative #internationalfoodiesunite #foodadmirersoftheworld #globaleats #internattionalcuisinefamily #foodsharinggroup
2022-12-05
  • 心之魚生飯
  • 火焰鐵板牛柳串
  • 香蔥石板牛舌
2022-12-06 1027 瀏覽
銅鑼灣多野食就係人都知,但係旺區想搵間靜靜地又有feel既餐廳,我一諗就會諗起百樂大廈。因為成棟大廈勁多餐廳,咩類型都有。今次係大堂睇左一陣,最後決定食日本野。餐廳擺位好整齊,感覺幾溫馨。中位牆身畫左個鳥居⛩️,旁邊牆身都掛左幾幅好有日本風既畫。但可能我同男朋友太早到,成為今晚第一枱客😂 我見餐廳大概7:30-8:00pm左右陸陸續續有客人入座。味淋魚干 $88每次食居酒屋一定會叫的配菜🤤 間間餐廳既味淋魚干都唔同,我就中意呢款偏軟身同稔稔地既口感,然後味道香香甜甜,完全唔腥👍🏻海膽包(2件)$98用一張木凳🪑嚟做碟,都幾特別。用紫菜墊底,上面放咗帶子、青瓜🥒同海膽,最後用番最底嗰塊紫菜包住嚟食,就係海膽包。都幾有創意,而且海膽既份量都幾多。帶子同埋海膽都係行鮮甜嘅路線😋,所以成個菜式都好易入口。厚燒牛舌心 $58一串有三塊牛舌,我哋先用放係隔離嘅檸檬榨汁🍋💦,均勻咁鋪喺牛舌上面。每塊牛舌都勁厚,咬落去好有咬口好彈牙。不過可能佢面頭放咗鹽,然後先拎去燒,第一啖放入口有少少偏鹹,但係食落就覺得唔錯。火焰鐵板牛柳串 $88最吸睛應該都係呢碟菜式,上枱之後,店員會將火倒落個碟度,瞬間成碟

味淋魚干 $88

海膽包(2件)$98

厚燒牛舌心 $58

火焰鐵板牛柳串 $88

最吸睛應該都係呢碟菜式,上枱之後,店員會將火倒落個碟度,瞬間成碟菜就會變得火光熊熊🔥 好IG-able 😂 兩條串燒係插落菠蘿度,好搞笑😆 不過可能俾啲火再燒過,所以牛柳偏乾,不過又未去到韌,反而個紅椒燒完好好食😂

三文魚腩(5切)$68

以三文魚黎講,我最中意食三文魚腩,因為呢個部位既油脂較重,所以口感較好同埋油香更重🤤 所以價錢都較貴,呢碟5切既三文魚腩$65都算係咁,因為食落都真係幾厚身🤤

心之魚生飯 $98

因為前面叫既食物都唔係主菜,所以我地食完都仲有空間食多少少🤏🏻所以最後加單叫左呢個心之魚生飯🤭 成個飯係壓成心型❤️ 好配合呢間餐廳既名。唔好睇佢細細碟,食完係超飽。

熱百香果柚子 $38

我叫左杯熱飲,味道似係柚子蜜,飲唔到百香果味。不過成杯都好足料,好多柚子係底。

威士忌梳打 $58

男朋友叫左酒,不過我唔中意威士忌嘅味道,飲左一啖就無飲了。
2022-12-05
臨近11月,又係我老媽子生日既時候。有一日我同朋友經過銅鑼灣嘅時候發現咗呢度有間日式嘅居酒屋,所以把心橫諗住帶老媽子黎食,俾個驚喜佢。一去到門口已經見到好友日本氣息嘅感覺,外圍大多數都係啲木紋嘅裝修,同埋臨近聖誕節見到入邊都掛咗各式各樣嘅聖誕裝飾。入去去坐我哋就急不及待叫咗個蟹子沙律,彩虹卷,肥牛卷,仲有我最鍾意食嘅芝士雞,同埋魚干,當然仲有我老媽子最鍾意食嘅牛柳粒石鍋飯啦。食物嚟到,見到食物嘅賣相好靚一啖食落去估唔到仲好好味添,其中有我最鍾意食既芝士雞,一路食一路拉絲,諗返起都想食多次呀,估唔到牛柳粒石鍋飯先係重頭戲,我老媽子一路食一路刮下邊嘅飯焦俾我睇,佢話啲飯焦真係好好食,鍾意食飯焦嘅人一定會認同,同埋牛肉粒好有咬口,最後見到佢食得咁開心我就開心晒。呢間嘢真係唔錯㗎,大家有時間真係要試吓。
臨近11月,又係我老媽子生日既時候。

入去去坐我哋就急不及待叫咗個

食物嚟到,見到食物嘅賣相好靚

呢間嘢真係唔錯㗎,大家有時間真係要試吓。

2022-12-01 59 瀏覽
心之食堂••••••••••••••••••••••••••••••餐廳位於 :銅鑼灣耀華街3號百樂中心12樓1203室••••••••••••••••••••••••••••••今晚嚟咗銅鑼灣上堂,放學已經好晏 要搵吓附近睇吓有咩食,見到呢間好評如潮 於是去試一下黎到6:30, 餐廳唔係好多人 但環境乾淨企理☺️今次叫咗一個沙律 小小串燒同埋彩虹卷! 刺身秋葵沙律, 有好多唔同種類嘅刺身魚,幾好食! 串燒都係即叫即整, 夠熱夠脆!彩虹卷其實係炸蝦卷, 都幾好食👌🏿
心之食堂

餐廳位於 :
銅鑼灣耀華街3號百樂中心12樓1203室

今晚嚟咗銅鑼灣上堂,
放學已經好晏 要搵吓附近睇吓有咩食,
見到呢間好評如潮 於是去試一下

黎到6:30, 餐廳唔係好多人
但環境乾淨企理☺️
今次叫咗一個沙律 小小串燒同埋彩虹卷!

刺身秋葵沙律,
有好多唔同種類嘅刺身魚,幾好食!

串燒都係即叫即整, 夠熱夠脆!

彩虹卷其實係炸蝦卷, 都幾好食👌🏿
係我太hyper!!叫到成枱野食!!有一刻我以為自己食緊放題😌🤫其實呢到係二人份量haha🤰快啲碌落去睇下我個肚裝左啲咩喇🤣🤣⍥ 心之蛋卷 ❙ $88Omg😘另一半靜雞雞同職員講蛋卷寫我個名架!係咪做錯乜事😳蛋卷擁有超強既拉絲能力,暗藏吞拿魚仲有蟹籽!第一次咁既配搭,估唔到口感咁豐富效果咁夾!無我想像咁濃味,而且唔會太膩,輕易ko 😋⍥ 邪惡包 ❙ $88帶子x鵝肝的確無改錯名🤩帶子就好似漢堡包咁,夾住邪惡既鵝肝,一啖咬落去時兩種味道都充斥住成個口腔,鮮甜既帶子完美地平衡到鵝肝既油膩,另一半鍾意食鵝肝,我還好,食少少就夠🤣⍥ 海膽包 ❙ $98🤣私心想偷走張櫈仔,賣相令人興奮!帶子x海膽仲要有黑松露點綴,呢個組合無得頂架喎🥰⍥ 三文魚刺身 ❙ $58只有激厚切咬落先咁有質感🥰!!新鮮肥美又無雪味,我原本話唔食生冷野,最後都食左兩片😌⍥ 蒜燒日本大扇貝 ❙ $68蒜同海鮮一向係好拍檔,蒜量令人滿意,似蒸多過燒,但依然好味🤭⍥ 燒蠔半打 ❙ $148芝士及蒜香各半就唔洗煩😗蠔唔算好大隻,但加埋芝士同炸蒜一啖啪落口真係好滋味😝⍥ 京蔥雞肉串 ❙ $48🤩燒得好香口

係我太hyper!!叫到成枱野食!!
有一刻我以為自己食緊放題😌

⍥ 三文魚刺身 ❙ $58

⍥ 蒜燒日本大扇貝 ❙ $68

⍥ 燒蠔半打 ❙ $148

⍥ 京蔥雞肉串 ❙ $48
🤩燒得好香口,雞肉又幾嫩,燒汁好夠惹味!

⍥ 蘆筍海路牛肉卷 ❙ $58
牛肉包住蘆筍同蝦肉,口感豐富,第一次呢個配搭又唔差喎😌

⍥ 燒芝士翠玉瓜 ❙ $38
翠玉瓜好juicy!!面頭有一小片芝士增添鹹香感,不過好易一食就痴住上顎🤣🤣要用條脷剷片芝士落黎🤭

⍥ 香蔥牛舌石鍋飯 ❙ $98
🤤熱焫焫架真係!!!類似煲仔飯,真係有少少飯焦,米飯乾身調味又恰當!😍最值得讚既係牛舌!!cls 真係海量咁多,完全唔吝嗇,帶點咬口既質地,成個石鍋飯係出晒煙由頭熱到尾,勁誇張,冬天食不得了😆

⍥ 鐵板芝士炸雞 ❙ $68
又係熱焫焫😚一定要襯熱食!!芝士海無誇張,拉絲能力毋庸置疑🥰炸雞炸衣好薄,雞肉多汁幾嫩滑,唔係脆卜卜路線,沾滿芝士啖啖邪惡啖啖滿足!

⍥ 胡椒豬骨湯煮蜆 ❙ $78
養生胡椒湯,隻隻蜆都有肉,唔係得個殼😂湯底真係飲得出有胡椒香辣😋底下暗藏好多白菜,我好鍾意丫!

• 心之蛋卷
  • 邪惡包
  • 胡椒豬骨湯煮蜆
  • 海膽包
  • 三文魚刺身
  • 香蔥牛舌石鍋飯
2022-11-11 195 瀏覽
今日忽然好想食日本野,係OpenRice搵到呢間喺銅鑼灣百樂中心嘅居酒屋,Menu有炸物,燒物,刺身,卷物,石鍋飯等等… 好多選擇,決定同男朋友嚟食晚飯。海膽蟹籽杯賣相非常精緻,啲海膽好鮮甜,撈埋啲蟹籽一齊食,夠晒開胃,唔好睇佢細細杯咁,其實份量都唔少。吉列炸蠔面頭炸得好香脆又熱辣辣,肉質肥美,咬落去好Juicy。蒜片牛柳粒石鍋飯,牛柳粒嘅份量好多,好有肉汁,加埋啲蒜片同埋底下嘅脆脆飯焦一齊食,好香口,份量夠晒兩至三個人食。韓式芝士炸雞賣相超級邪惡,炸雞上面鋪滿好多芝士,仲可以拉絲,記得一定要趁熱食!燒魷魚係原條上既,上面搽滿咗照燒汁,味道非常夾,入口肉質煙韌彈牙。燒茄子上面鋪滿咗好多好多蒜蓉,燒得好香,非常惹味。總括黎講呢間居酒屋環境食物都唔錯,下次會再黎!

燒茄子上面鋪滿咗好多好多蒜蓉,燒得好香,非常惹味。

總括黎講呢間居酒屋環境食物都唔錯,下次會再黎!

1K
2022-11-10 155 瀏覽
銅鑼灣耀華街樓上居酒屋心之食堂,環境設計日式,坐位舒服,食物種類日式居酒有既呢度都有得食,和朋友放工食食串燒飲下酒,非常唔錯👍🏻🐚▪️邪惡包(2件)$ 88用新鮮帶子包住煎鵝肝,好有創意的料理,帶子鮮味,鵝肝煎得外脆內軟,唔錯🦪▪️蒜燒蟶子皇(2只)$ 98🦪▪️蒜燒日本大扇貝(2只)$ 68蟶子皇和大扇貝非常新鮮大大隻,用蒜蓉加上淸酒再燒,生熟程度剛好,好鮮味🐔▪️燒雞皮(2串)$ 38香香脆脆燒雞皮,燒得香口,鹹鹹香香🧆▪️鹽燒大啡菇$ 48大啡菇燒得好Juicy 加上木魚絲,好食🐮▪️厚燒牛舌心(1串)$ 58非常出色,好厚身,牛舌味香濃,爽口彈牙🌟▪️海膽(兩份)$ 136海膽加上黑魚籽,用紫菜包住食,鲜甜味濃🐠▪️味淋魚干$ 88魚干厚牙,煙煙韌韌,味道帶着味淋嘅甜味,點上七味粉沙律醬,送酒一流

🐚▪️邪惡包(2件)$ 88

🦪▪️蒜燒蟶子皇(2只)$ 98
🦪▪️蒜燒日本大扇貝(2只)$ 68

🐔▪️燒雞皮(2串)$ 38
香香脆脆燒雞皮,燒得香口,鹹鹹香香

🧆▪️鹽燒大啡菇$ 48
大啡菇燒得好Juicy 加上木魚絲,好食

🐮▪️厚燒牛舌心(1串)$ 58
非常出色,好厚身,牛舌味香濃,爽口彈牙

🌟▪️海膽(兩份)$ 136
海膽加上黑魚籽,用紫菜包住食,鲜甜味濃

🐠▪️味淋魚干$ 88

• 厚燒牛舌心
  • 邪惡包
2022-11-08 166 瀏覽
☘️前排同朋友上咗去呢間心之食堂居酒屋,估唔到呢間地方細細嘅居酒屋啲食物水準都唔錯喎,我哋叫嘅嘢全部都幾好味,賣相都好吸引!環境都係好 cozy同輕鬆嘅feel,係同朋友嚟飲嘢傾偈食飯嘅最佳選擇👍. #海膽蟹籽杯- 望個樣都已經流口水,啲蟹籽多到呢,真係啖啖都好滿足😋#鹽燒雞翼-呢個燒得幾香而且唔會好乾#蒜香燒𧐢-蒜蓉味好濃,入口回甘#彩虹卷-呢個個樣都好靚,份量唔大兩個人食啱啱好#原條日本燒魷魚-條魷魚好好食,燒到外面有少少焦,但啲內仍然很嫩好juicy, 正👍#燒三文魚頭- 燒得幾甘香,不過因為佢最後先上,我哋已經食到好飽,只能夠食咗佢一半😜☘️呢度冇什麼豪華裝修,但係簡簡單單嘅氛圍,好適合同朋友小酌談天,而食物水準都唔錯😋

#鹽燒雞翼-呢個燒得幾香而且唔會好乾

#蒜香燒𧐢-蒜蓉味好濃,入口回甘

#彩虹卷-呢個個樣都好靚,份量唔大兩個人食啱啱好

鹽燒雞翼
燒三文魚頭
大合照😜
汽水
2022-11-08 742 瀏覽
心之食堂 LOVE CAFE銅鑼灣耀華街3號百樂中心12樓1203室Room 1203, 12/F, Bartlock Centre, 3 Yiu Wa Street, Causeway Bay呢排腸胃唔好, 少了去食生冷野, 刺身生蠔都無去食成個月啦, 本身約了朋友去食日本菜, 佢就我去生熱同熟的食身, BOOK 了心之食堂居酒屋,食下日本串燒。$88 心之蛋卷架賣點是好大份好長, 卷起切開看到一層層,上面擠了KETCHUP 與MAYO, 味道主要都靠醬汁而來。$68 蒜香烤焗茄子, 大條又飽肚, 面層舖滿了蒜,重蒜香, 也不理吃完會好重口氣。$40 京蔥雞肉串 (2串) 及 $38 燒雞腎 (2串) 雞腎一粒粒好爽口, 唔會有內藏的壓味, 京蔥雞肉串簡單調味, 食火燒那陣香氣。$78 汁燒白鱔, 燒白鱔真是抗拒唔到, 皮肉燒完好有彈性, 皮口感脆身有股焦香, 是含好高骨膠原的。沒有點串燒蔬菜, 要了$58日式炒野菜好似無咁乾身。叫個飯食這頓晚餐便完滿又飽肚啦, $68 燒鲭魚飯幾抵食, 個飯就簡單淋上豉油汁, 重點在於鯖魚吧, 即場燒製, 魚油迫出魚皮燒至水份蒸氣白脆。一邊燒一邊食
心之食堂 LOVE CAFE
銅鑼灣耀華街3號百樂中心12樓1203室

沒有點串燒蔬菜, 要了$58日式炒野菜好似無咁乾身。

一邊燒一邊食, 空檔時就同朋友交流一下生活同家庭近況。
2022-11-08 57 瀏覽
今次收工同同事嚟到呢間人氣嘅樓上日式居酒屋 #心之食堂 食宵夜🥰 餐廳主打串燒、壽司、魚生同各樣特色小食,裝修充滿日式風格,幾有心思。-❤️🍳心之蛋卷($88)首先我哋即刻order左呢個人氣嘅玉子燒,每個都係即叫即做😍 玉子燒材料好豐富,有流心芝士、三文魚同蟹籽,加埋蕃茄醬同沙律醬,入口嫩滑,好好食,嚟到真係必食🤤-🔥火焰鐵板牛柳串($88)店員呈上牛柳串時燃起火焰,好eye catching 😍 牛柳串份量十足,幾惹味👌🏻-🌮邪惡包($78/2件)呢個邪惡包係全晚最鍾意嘅食物,將紫菜包住蔬菜、厚切既帶子及煎香既鵝肝,鮮甜嘅帶子配搭入口即溶嘅鵝肝,好食到不得了🤤🤤絕對想encore再encore😍-❤️🐟心之魚生飯($98)見到好多人都有叫呢個魚生飯,用心形砌成嘅魚生飯,賣相好靚,仲可以用來做生日蛋糕🤣 用上不同種類嘅魚生切成粒狀,非常豐富。-其他小食方面,我哋仲叫咗海膽蟹籽杯($78)、厚燒牛舌心($58)、汁燒白鱔($78)、鹽燒雞翼($50)及燒雞皮($38),大部份食物都處理得唔錯,最鍾意係牛舌心同埋白鱔,牛舌肉味濃厚,入口爆汁勁Juicy🤤🤤 白鱔燒得外脆肉嫩,好香口好好味🤤-

❤️🍳心之蛋卷($88)

🔥火焰鐵板牛柳串($88)

🌮邪惡包($78/2件)

❤️🐟心之魚生飯($98)

飲品叫了一杯藍蝶花白桃乳酸($48),成杯飲品紫色好靚,但估唔到又幾好飲,香濃嘅白桃配上酸酸甜甜嘅乳酸,幾開胃。整體餐廳食物質素唔錯,熟食令人驚喜,值得一試🤓