2021-10-08 705 瀏覽
今日過來黃埔找朋友午膳,中午時段,找間唔好咁嘈,相信吃日本嘢是一個好選擇。一出地鐵站,反正未試過徳美,一於研究下。門口有兩個大大個餐牌,以供參考,見價格和種類都算多選擇,一於試試⋯⋯另選”徳美” 其中一個原因,就是枱與枱之間多濶落,與友人方便中午時分對話。大貫壽司定食$138~大貫意思相對是以壽司為主食,而牛肉烏冬就是細碗。朋友吃完這壽司也說,烏冬比較好吃。但大家都覺得蒸蛋夠滑漏讚岐牛肉烏冬(大碗)配壽司三貫定食$79~壽司三貫:三件當中,筆者覺得只有腐皮壽司好吃。筆者和友人都認為,讚岐牛肉烏冬比壽司更好吃。整體來說以中午時段,食物一般,但環境算清靜,枱與枱之間濶落,方便傾談的一個地方。
一出地鐵站,反正未試過徳美,一於研究下。

大貫壽司定食$138~
大貫意思相對是以壽司為主食,而牛肉烏冬就是細碗。

朋友吃完這壽司也說,烏冬比較好吃。
但大家都覺得蒸蛋夠滑漏

大貫壽司定食

讚岐牛肉烏冬(大碗)配壽司三貫定食$79~
細貫壽司定食

壽司三貫:
三件當中,筆者覺得只有腐皮壽司好吃。

細貫壽司

筆者和友人都認為,讚岐牛肉烏冬比壽司更好吃。
牛肉湯烏冬

整體來說
2021-10-07
牛肉湯烏冬
2021-10-05 519 瀏覽
呢排多咗嚟紅磡呢頭 當然要嚟試吓馳名嘅德美壽司🍣咁啱嚟到嘅時候係平日嘅lunch hour 見到有條人龍喺門口 於是我就好守規矩咁排隊啦 等緊嘅時候我望到前面同後面嘅人都手持一張白色嘅紙 我就問前面嘅男士係咪要攞飛 我當時先知自己傻仔咗😣 原來係要入餐廳門口㩒飛㗎 大家記得要攞飛呀 等咗廿分鐘 終於可以入座 店員安排咗吧檯俾我地坐每個午市套餐都有沙律 味噌湯 茶碗蒸蛋 同甜品 套餐有咁多野送真係幾抵😚魚子蔥吞拿魚腩茸飯 吞拿魚腩茸好鮮味 每一啖都有日本嘅味道 上面有隻鵪鶉蛋 可以撈埋啲飯食 令個飯提升咗一個層次 魚子嘅魚油喺口腔入面停留一段時間 好香😺北海道三色魚生飯 估唔到都有好多片魚生 魚生都切得幾厚身 兩碗飯都係有調味嘅 所以唔駛額外再加豉油都好夠味☺️以魚生飯嚟講 呢間餐廳嘅午市套餐幾抵食 物超所值👍🏻
呢排多咗嚟紅磡呢頭 當然要嚟試吓馳名嘅德美壽司🍣

以魚生飯嚟講 呢間餐廳嘅午市套餐幾抵食 物超所值👍🏻
2021-10-02 390 瀏覽
無諗過係沙田會搵到一間CP值咁高既日式餐廳。一入坐就已經有碗熱辣辣既茶碗蒸、沙律等緊你🤣落單仲要好方便,掃QR Code就可以慢慢揀!抵食lunch set 1 :壽司定食配牛肉烏冬 (🌟🌟🌟🌟🌟) 壽司好高質,刺身又厚又肥美。食完6件壽司再配埋碗細牛肉烏冬就岩岩好!呢一個lunch set 簡直可以滿足你2個願望,又有壽司食又有烏冬食抵食lunch set 2 : 燒左口魚三文魚丼(🌟🌟🌟🌟)都係嗰句「刺身好肥美」!不過刺身飯有少少失色,醋味有少少濃! 但整體黎講都OK,值得一試!抵食lunch set 3: 香蔥吞拿魚蓉飯(🌟🌟🌟🌟)吞拿魚蓉入口即溶,必食之選!抵食lunch set 4 : 燒鯖魚飯(🌟🌟🌟🌟🌟)呢個飯真係不得了!條鯖魚燒到皮脆肉嫩,啲魚肉仲好清甜!如果唔係生野既你,叫呢個lunch set 就岩曬你
落單仲要好方便,掃QR Code就可以慢慢揀!
六貫壽司加牛肉烏冬

燒左口魚三文魚飯

都係嗰句「刺身好肥美
香蔥吞拿魚蓉丼

抵食lunch set 3: 香蔥吞拿魚蓉飯(🌟🌟🌟🌟)
吞拿魚蓉入口即溶,必食之選!
燒鯖魚飯

抵食lunch set 4 : 燒鯖魚飯(🌟🌟🌟🌟🌟)
呢個飯真係不得了!條鯖魚燒到皮脆肉嫩

2021-10-02
六貫壽司加牛肉烏冬
燒左口魚三文魚飯
香蔥吞拿魚蓉丼
燒鯖魚飯
2021-09-26 297 瀏覽
昨晚,我哋原本開開心心咁諗住同朋友坐埋一間房。點知去到攞位時,個侍應就話我地冇得坐房,因為見到個book 房記錄刪除左。我地即時問點解,佢話吾知邊個同事刪除了,而家真係安排吾到房間,叫我地坐出面的枱,真的很掃興
2021-09-24 248 瀏覽
已經係度食過好幾次,但第一次係度食串燒雞翼。好好味,雖然依度一多客人,店員就會手忙腳亂,但仍然好好禮貌服務客人,記住要食佢個軟殼蟹手卷。出面真係食唔到咁好味,完
2021-09-19 262 瀏覽
𝒥𝒶𝓅𝒶𝓃𝑒𝓈𝑒 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝐻𝓊𝓃𝑔 𝐻𝑜𝓂🌊德美和食便當 (秋刀魚)𝗪𝗮𝘀𝘆𝗼𝗸𝘂 𝗕𝗲𝗻𝘁𝗼𝘂 ($𝟴𝟵)好豐富既便當🍱,分左唔同格仔方唔同野食。其中一格係前菜海蜇,少少辣好開胃。仲有肥美既三文魚🍣,正正常常。當然唔少得秋刀魚,唔自好腥,好容易起肉。仲有炸豬炸都大塊且厚肉,更已切成細細舊!食起來好方便。配有一配白飯,米飯香口。定食另外有湯、沙律、茶、甜品同茶蒸碗,食到好飽☺️📍德美壽司 𝐒𝐮𝐬𝐡𝐢 𝐓𝐨𝐤𝐮𝐦𝐢紅磡黃埔新村德民街31號地下1B舖

🌊德美和食便當 (秋刀魚)𝗪𝗮𝘀𝘆𝗼𝗸𝘂 𝗕𝗲𝗻𝘁𝗼𝘂
($𝟴𝟵)

配有一配白飯,米飯香口。

定食另外有湯、沙律、茶、甜品同茶蒸碗,食到好飽☺️

📍德美壽司 𝐒𝐮𝐬𝐡𝐢 𝐓𝐨𝐤𝐮𝐦𝐢
紅磡黃埔新村德民街31號地下1B舖
2021-09-13 367 瀏覽
今日係一個人既日式午餐 呢間都幾出名試下先!菜式如下 特盛刺身丼飯 包麵豉湯 日式沙律落單後好快就上左麵豉湯和沙律先,食住等主菜沙律有生菜椰菜番茄同粟米粒 番茄去皮去籽見到細節位 食日本菜就係精緻麵豉湯夠香又夠熱,飲完暖胃就上菜了海膽 蝦 鯛魚片 三文魚 蟹籽 魷魚片 飯都有調左味賣相豐富,刺身夠光澤夠鮮味 三文魚夠肥嫩 鯛魚片夠鮮味 蝦肉爽甜 海膽味濃厚魷魚脆口,口感豐富,每種食材都非常新鮮美味 德美壽司紅磡黃埔新村德民街31號地下1B號舖消費$100評分8/10
今日係一個人既日式午餐 呢間都幾出名試下先!
菜式如下 特盛刺身丼飯 包麵豉湯 日式沙律
落單後好快就上左麵豉湯和沙律先,食住等主菜
麵豉湯夠香又夠熱,飲完暖胃就上菜了
海膽 蝦 鯛魚片 三文魚 蟹籽 魷魚片 飯都有調左味
魷魚脆口,口感豐富,每種食材都非常新鮮美味

德美壽司
紅磡黃埔新村德民街31號地下1B號舖
消費$100
評分8/10
2021-08-24 644 瀏覽
呢間又係由細細個都已經聽過個名不過都係限於覺得多人又要排 所以一直都未有時間試本身今次黎黃埔係想食拉面, 但真係太多人排又幾趕時間, 所以即刻搵附近有的咩可以食就佢啦!  德美, 由於呢間都有2個舖位, 都算幾大我個日係冇等就已經入座了~ 坐低都好快知道自己想食咩要食壽司set 同有蒸蛋既~ 有埋烏冬就完美呢到既壽司唔可以講好特別但係就幾新鮮 同快手 坐低左一陣叫完都好快上前菜同壽司烏冬都不過不失 似家庭式 屋企成日煮到既烏冬熱既野係夠熱 再加埋個價錢  其實冇咩位可以挑剔
呢間又係由細細個都已經聽過個名
不過都係限於覺得多人又要排 所以一直都未有時間試
本身今次黎黃埔係想食拉面, 但真係太多人排
又幾趕時間, 所以即刻搵附近有的咩可以食
就佢啦!  德美, 由於呢間都有2個舖位, 都算幾大
我個日係冇等就已經入座了~

坐低都好快知道自己想食咩
要食壽司set 同有蒸蛋既~
有埋烏冬就完美

呢到既壽司唔可以講好特別
但係就幾新鮮 同快手 坐低左一陣叫完
都好快上前菜同壽司
烏冬都不過不失 似家庭式 屋企成日煮到既烏冬
熱既野係夠熱 再加埋個價錢  其實冇咩位可以挑剔

2021-07-31
2021-08-20 523 瀏覽
喺出嚟做野之前,從來都唔覺得蔬菜係一樣幾咁重要嘅野🥦我愛食肉🥩肉類萬歲🥩但一出左嚟做野之後😂😂發覺😂點解喺街食菜可以咁貴😂仲越來越少地方食到菜,當堂成件事矜貴曬😂同一個日式牛煲😂幾年前從來冇試過食曬啲菜😂一來胃口問題一來唔喜食咁多菜今次去食牛煲我一嚟就係咁食菜飲湯食豆腐,啲牛反而擺埋一邊😂😂感嘆歲月嘅催殘,而家啲菜真係幾好食😂😂話說其實佢啲豆腐都好香好有豆味個牛肉都好大塊好有牛味嘅🤓🤓🤓btw佢菜以外嘅物體都好唔錯再ps我唔記得佢黃定藍,食錯請指正🙏🏻

話說其實佢啲豆腐都好香好有豆味
個牛肉都好大塊好有牛味嘅🤓🤓🤓

btw佢菜以外嘅物體都好唔錯
再ps我唔記得佢黃定藍,食錯請指正🙏🏻
德美,我細細個冇聽過呢個名,但成日都聽人講搵唔到位,友人仲話「你返工咁近,咪可以成日食囉!」咁睇嚟點都要會一會佢。呢日天氣唔太好,唔洗排隊。 午市套餐選擇算幾多,有壽司刺身set,有便當,亦都有熱食。今次揀咗壽司六貫配細牛肉烏冬,包埋沙律同茶碗蒸。 沙律菜冇滰水,溝淡晒啲醬汁嘅味😐茶碗蒸唔錯嘅,夠滑亦夠味,不過得勁少配料😐壽司未至於唔新鮮或者難食,但亦都完全唔出色,冇鮮甜味,吞拿魚蓉亦有筋,同埋蟹柳都係假蟹😐烏冬就都係正常,起碼用彈牙烏冬,牛肉都軟腍。 咦,我件甜蛋玉子同甜品呢?而家睇返先發現冇咗🤯再加埋佢上菜係上咗烏冬先上返前菜,更覺冇誠意😒 都係嗰句啦,未至於難食,但食物環境服務冇任何嘢出色,究竟點解咁多人排隊?仲未解得開呢個謎。可能同類型菜式嚟講佢算相對平,但基於本人對保留quota食好嘢嘅信念,都係不了。

2021-08-16
2021-08-15 964 瀏覽
呢間餐廳無論咩時候都係好忙同多人 (講真個句,佢地根本唔夠人手)食過好幾次但係我相信今次會係我最後一次食 如果你想食一餐飯可以開心啲同被受尊重嘅話,咁你千其唔嚟首先,你一入去,你係透明嘅。你要自己爭取攞位,同職員講幾次先會有位。我今日叫左魚生飯,上面係會加一粒溫泉蛋,我唔鍾意飯上面有,所以問左侍應可唔可以轉熟。佢話唔得,只可以唔要或者另上。事實上我聽唔切佢講,我就問可唔可以放係另一邊 (我明意思係“另上“,但係我聽唔到佢已經講咗)佢跟住就好寸嘴冇禮貌咁講“姐喺另上啦,咩叫放喺另一邊?” 仲要一路講一路行開去。以食客嘅角度黎講好唔好受,仲要我相信如果我唔係20幾歲,佢係唔會咁唔禮貌。另外,成餐飯侍應係無斟過一次水。叫左一位後生仔斟,但係佢用鈄視無視我。再叫另一位侍應幫我地,都係要提兩次先有茶飲。成餐飯覺得無一個人係認真對待食客。你會以為茶餐廳可能服務仲差,事實上呢間野連茶餐廳都不如。

如果你想食一餐飯可以開心啲同被受尊重嘅話,咁你千其唔嚟

2021-08-15
2021-08-14 421 瀏覽
本身開開心心一家人第一次幫襯, 大家也係冇咩所謂既人, 但個老闆疑似潮州怒漢, 大聲呼喝員工客人, 大家也是驚驚青青咁, 如此戰戰驚驚環境, 又怎能輕鬆進行晚餐, 排隊等待也不斷比人打尖, 應該係熟客, 但明白可能他們可能有訂位, 所以也不作聲。 食物質素普通, 不過魚生不大新鮮,他們漏了落單, 最後我們等耐了, 最後他也毫不猶豫比壓力,大聲要求我們離去, 我們只吃了1小時, 我看到他對其他也一樣也要求客人離去, 係依方面佢係一視同。 同家人食飯求開心,員工問題可以向經理反映, 但他是老闆,沒什麼能做的, 不會去第二次了。 食物質素好一般, 我們4人埋單$1200, 價錢中等, 食左一個魚生拼盤, 一個sushi combo, 燒物, 煱烏冬, 三文魚沙津, 沒有多大驚喜, 不過不失, 和民水平, 但三文魚生及蝦不大新鮮, 有猩味。 也加了錢蝦頭+miso soup, 但味道偏咸。總結食物和服務也不會再光顧。終於明白點解咁多負評

終於明白點解咁多負評
2021-07-30 666 瀏覽
星期五諗住第日放假就入黃埔同朋友食飯拉。點知經過見到呢間日本野既裝修幾吸引,所以就諗住去食拉,點知拎左飛之後等左成個鐘先入到去🥲咁熱既天氣真係好難頂。終於入到去,可能真係好人,嗌野食都等左5分鐘,不過無辦法拉,因為真係全場爆滿。咁我地入就叫左個三文魚腩刺身,係幾肥美既,唔錯👍另外亦叫左啲壽司🍣其實啲魚生(三文魚,油甘魚,左口魚,帶子)真係幾真鮮,同好有鮮味,不過真係等既時間比較耐💤💤💤每次都等5-10分鐘先上另一碟😅最後試埋佢個串物-牛舌估唔到真係好有驚喜,好好食,好似日本食咁👍👍👍整體食物質素唔差既,不過如果上菜等服務安排得好啲就好拉😌
星期五諗住第日放假就入黃埔同朋友食飯拉。
咁我地入就叫左個三文魚腩刺身,係幾肥美既,唔錯👍

最後試埋佢個串物-牛舌
估唔到真係好有驚喜,好好食,好似日本食咁👍👍👍

整體食物質素唔差既,不過如果上菜等服務安排得好啲就好拉😌

2021-07-26 753 瀏覽
我和朋友一起去食,因為平時見都幾多人。我們叫了一客燒三文魚頭,這真是我見過最細的三文魚頭。我們亦叫了清酒,冷飲,當侍應把酒從樽倒入冷凍瓶,一枱都係酒,但侍應完全沒有覺得有問題。太過份,不管什麼酒,啤酒也不應倒出瓶或杯以外。還有就是,我本叫了壽司拼盤,當時侍應説其中一款壽司要改,我表達不太想,沒有說不要,但是侍應沒有下單,當我追時還説是我説不要,還要我確認是我說不要。請問,這是什麼服務態度?雖然不算貴,但亦不平宜,應該要有最起碼的服務食物不是太早質數,沒有意外驚喜。魚生是新鮮的。食物如果十分滿分,我會比六分。
雖然不算貴,但亦不平宜,應該要有最起碼的服務

食物不是太早質數,沒有意外驚喜。魚生是新鮮的。
食物如果十分滿分,我會比六分。
  • 吞拿魚腩壽司飯
2021-07-16 503 瀏覽
我大約在夜晚7:00入席,我都明白店內係坐滿咗好多客人,同埋可能店內裏面嘅職員人手不足,所以都要喺門口等一位男士帶我哋入席!但係我感覺佢啲語氣同態度不友善!加上我也覺得佢有一點兒不耐煩!正當我叫佢落單嘅時候,旁邊嘅客人都準備落單,佢示意叫我哋等陣,同埋係一個落單嘅過程當中呢都係態度不耐煩,因為由入門口度坐低佢都冇俾個我哋有兩杯茶,但我眼見新入職的客人都已經有茶了!係我食飯嘅途中我見到佢,好好禮貌好殷勤咁招呼包廂一台客人,對比我哋出邊坐的客人來說可能我哋啲消費不及裏面高,所以換來兩種服務的態度,真係感覺差天共地!到最後買單的時候,係另一位職員好好態度來幫我哋買單,當找錢的時候,佢將一本錢補飛落枱,我從來未咁到如此難受!其實都係食一餐飯我又唔需要你好好嘅服務態度,加上我都冇得罪任何人,唔知點解換來咁嘅服務態度!服務質素差,食物麻麻,價錢也不平!我諗呢一間舖得一個着便服嘅男人態度差之外其他職員嘅態度都好好👍🏻
服務質素差,食物麻麻,價錢也不平!