2023-03-09 432 瀏覽
今晚收工夜左唯有出街食,三口子想食好啲,坐車去寶琳食日式料理,第二次嚟幫趁,發現原來比幾年前裝咗,環境大咗舒服啲壽司、刺生是主菜,保持一貫水準,叫咗一個熱食燒牛肉,我哋覺得好驚喜,肉質幾鬆軟而且配上濃縮燒汁,三個一齊舉手指公大讚,侍應服務不錯,落單都好快趣上菜,整體來講,呢頭如果搵食,心目中德美是數一數二,最後差點忘記讚揚一下,德美嘅刺身係好鮮味,好似坐飛機去咗日本當地魚市場嘅感覺,一定會繼續支持
  • 極上壽司定食
2023-02-28 339 瀏覽
德美壽司一向都是區內受歡迎嘅日本菜食店,平時總會見到等位的人龍。今日到訪選擇了豐盛二人餐($428),十分滿足。二人餐包括了麵豉湯,日式前菜,煙三文魚蕃茄沙律,枝豆,刺身(三文魚,油甘魚,甜蝦),壽司(油甘魚,帶子),煎牛仔排,天婦羅,牛肉烏冬及甜品。刺身及壽司很新鮮,魚類肥美,帶子爽脆,甜蝦上更配有藍色蝦子。煎牛仔排有6大件,天婦羅拼盤有大蝦2隻及野菜4件,份量十足。牛肉烏冬亦十分好味,牛肉粉嫩,烏冬彈牙,十分暖胃。其實餐廳散叫的食物都十分吸引,只是我們有選擇困難症,所以十分推介這個套餐😊

刺身壽司很新鮮,魚類肥美,帶子爽脆,甜蝦上更配有藍色蝦子。煎牛仔排有6大件,天婦羅拼盤有大蝦2隻及野菜4件,份量十足。牛肉烏冬亦十分好味,牛肉粉嫩,烏冬彈牙,十分暖胃。

2023-02-26
2023-02-23 210 瀏覽
🙋🏻‍♂️餓底探員今日去咗將軍澳調查呢間性價比高嘅壽司店,今次調查咗佢嘅魚生丼同天婦羅,食物高質,價錢唔算太貴,有機會下次會調查埋其他食品🍱吞拿魚腩茸三色丼 $151 📸表示個魚生丼有拖羅蓉,帶子,海膽同三文魚籽,睇見都心動,仲有味噌湯,沙律同茶碗蒸附送,好豐富🙋🏻‍♂️表示個拖羅蓉好肥美,食落每啖都充滿豐富油脂,入口溶化,帶子肉厚味道鮮甜,海膽食落甘香,三文魚籽爆汁口感過癮,配埋青瓜絲,蔥絲,溫室豆苗,成個魚生丼好滿足🥚溫泉蛋天婦羅 $50📸表示個溫泉蛋天婦羅比較少有,普遍都係炸蝦,野菜天婦羅,呢個天婦羅將溫泉蛋切開一半,一邊係蛋白一邊係蛋黃,賣相好吸引🙋🏻‍♂️表示個天婦羅炸到金黃色,食落好香脆,溫泉蛋嘅蛋黃同蛋白呈流心形態,入口嫩滑充滿蛋香,真心推介📈吃貨指數😋好味度 8.5/10🔙返啅度 8.5/10
吞拿魚腩茸三色丼

🔙返啅度 8.5/10
吞拿魚腩茸三色丼
溫泉蛋天婦羅
2023-02-06 424 瀏覽
位於將軍澳,鄰近地鐵站,餐廳主打的就是日式料理,而家這天和朋友一同前來定啲好好品嚐。三色魚生丼,三種不同的魚生配搭起來,也不錯,作為多年的日式料理店,價錢定位也堅持了很多年。就是一份飽肚的選擇,真是不錯。最喜愛就是他的壽司飯,真是粒粒皆辛苦。德美海膽魚生丼,精選的海膽,香濃的味道,十分Creamy,同樣的壽司飯,令我和朋友有十分滿意吃了一口,多吃一口。沙律、味噌湯,作為附送的絕對是超水準,清潔乾淨菜蔬,配搭丁點香脆的麵包。新鮮熱辣的美珍湯,推薦又美味。

2023-02-02 308 瀏覽
德美喺紅磡都頗有名氣,本身喺紅磡返工,間唔中都會去食😋。今次去咗德美喺將軍澳嘅分店,地點有少少隱蔽,附近有多間補習社。一坐低就叫咗我嘅最愛—活鰻魚朴葉飯定食。鰻魚分量頗多,魚油豐腴,加上燒得有少許焦香,作為晚餐,實在大大滿足。飯面仲鋪有蛋絲,添加蛋香以外,仲拎埋上加分。朋友叫咗銀鱈魚西京燒定食,同樣都好抵食。定食附送湯、沙律同甜品,最貴嘅都只係$100多啲。銀鱈魚燒到金黃色,魚肉嫩滑,以性價比嚟講真係冇得輸。

2023-01-31 220 瀏覽
今日天氣突然間轉涼 跌到差唔多12度 咁凍既天氣好想食返d 熱野 但我屋企人又想食日本野 經過d 間日本餐廳 選擇比較多 有刺身飯 壽司 定食 窩物 串燒 天婦羅 可迎合唔同人既口味銀鱈魚西京燒定食($120)煎得剛剛好 唔會好油 個皮都幾脆 肉質好滑 配埋個飯一流👍👍油甘魚泡菜鍋定食($90)油甘魚有4 大件 配菜有泡菜 豆腐 金菇 娃娃菜 紅蘿蔔 粉絲 湯底唔算好辣 足料 不過配烏冬應該夾d 但我選咗白飯🤣火炙帆立貝壽司 火炙三文魚壽司 火炙鵝肝壽司 芥辣八爪魚軍艦 不過不失 壽司飯師傅即整 唔係機整 不會太硬太實 刺身新鮮厚身 唔錯
今日天氣突然間轉涼 跌到差唔多12度 咁凍既天氣好想食返d 熱野 但我屋企人又想食日本野 經過d 間日本餐廳 選擇比較多 有刺身壽司 定食 窩物 串燒 天婦羅 可迎合唔同人既口味

銀鱈魚西京燒定食($120)

油甘魚泡菜鍋定食($90)

成日都會心絲絲想食德美既,今日就見假期就黎完結,就去會一會佢。環境都是整齊美觀,6點去食就好點,不用排隊,因為成日都好多人既。佢晚市係有定食的,不過今日就見左自己喜歡的單點,都不錯架。定食同單點都不是太貴,大家都可以考慮。今日點了:~最愛既窩燒烏冬:都係要讚用料、有蟹柳、炸蝦、冬菇、獅子卷、真係好鐘意食窩燒烏冬,湯底都好好味。~火灸鵝肝壽司:依個真係超正,因為有香口,而且鵝肝真係超肥美。~炒野菜:用料超級豐富,而且有落豚肉、櫻花蝦、味道超好,而且營養豐富,家庭必選。~青瓜卷:同一般既整粒青瓜不同,師傅係好有心機咁切絲既,食到津津有味最後仲有甜品、真係不錯的餐廳。佢都有好多分店,都是做得不錯的。大家可以去近你個間

今日點了:

最後仲有甜品、真係不錯的餐廳。

佢都有好多分店,都是做得不錯的。大家可以去近你個間
窩燒烏冬
火灸鵝肝壽司
青瓜卷
甜品
2023-01-29 166 瀏覽
好友過嚟將軍澳搵食我食飯,知佢喜歡食日本野, 就約佢位於新都城的#德美壽司 ,佢聽到即時贊成☺️,我哋點左2樣食物一齊分享。🥘野菜牛肉鍋定食,牛肉肥瘦適中,而且很多片又都中嫩滑,配料有豆腐同菇類,烏冬滑滑的,湯調味適當不會過咸。再要多個左北海道魚生丼飯,刺身新鮮厚切,有爽口魚味香的油甘魚、鮮甜三文魚、爽滑大粒帶子,仲有美味生蝦,同埋脆卜卜的蟹籽配搭,啖啖滋味。 以上套餐跟埋味噌湯、沙律同埋甜點🍮,夠晒飽肚啊。

以上套餐跟埋味噌湯、沙律同埋
甜點🍮,夠晒飽肚啊。
2023-01-29
2023-01-26 114 瀏覽
第一次嚟到德美壽司將軍澳分店食晚餐,都唔錯!餐廳環境優美,座位舒適,而且會見到師傅都好用心製作美食。晚市仲有定食同德美晚市二人餐,好多選擇!今次我同朋友揀咗精選二人套餐,入面包含咁多款日式美食,有齊前菜、主菜、湯同甜品等等,好豐富!精選二人套餐味噌湯前菜-麻辣海蜇煙三文魚和風沙律油甘魚壽司三文魚刺身牛肉湯烏冬(兩小碗)什錦天婦羅 (大蝦、菇、南瓜、茄子、地瓜)三文魚鮫腩野菜牛肉鍋甜品-芝麻糕呢個套餐真係好抵食,食材新鮮,刺身厚切上,三文魚超甜超肥美!野菜牛肉鍋份量十足,牛肉非常嫰滑,湯甜甜的,仲有一隻半生熟嘅蛋。印象最深刻係大蝦天婦羅,超大隻又juice!正!有機會的話,會再同朋友去食!

精選二人套餐
味噌湯
前菜-麻辣海蜇
煙三文魚和風沙律
油甘魚壽司
三文魚刺身
牛肉湯烏冬(兩小碗)
什錦天婦羅 (大蝦、菇、南瓜、茄子、地瓜)
三文魚鮫腩
野菜牛肉鍋
甜品-芝麻糕

有機會的話,會再同朋友去食!
2023-01-22 118 瀏覽
今日在新都城開會,同事提議食德美,我第一個贊成,因為試過沙田分店既德美,感覺食材都幾新鮮。我地叫左魚生丼同豬扒烏冬開心share 🥰🥰德美海膽魚生丼: 剌身係厚切既,很有口感,帶子鮮甜美味,三文魚好新鮮,海膽都好正😋吉列豬扒烏冬:豬扒咬口脆而不膩,炸粉唔厚,烏冬湯底清甜,麵質彈牙。定食仲有沙律、味增湯同埋甜品。大滿足 ✨✨

2023-01-22 97 瀏覽
本來男朋友放假打算同我去撐枱腳,點知,他確診了…….噢!唯有食自己,就揀自己最鍾意的日本菜來消除不快的心情。餐廳簡約企理,有長櫈配二至四人枱、 “L”形的壽司吧枱和數張二至四人枱。地方唔大,好彩樓底高,有空間感。有晚巿定食、二人餐、單點菜式和飲品。單點菜式分有刺身、壽司、軍艦、五點盛合、卷物、丼物、前菜、沙律、串燒、燒物、炸物、一品料理、鍋物、麵類、御飯等,好多選擇。要咗份油甘魚泡菜鍋轉烏冬晚巿定食($90+$15)。雜沙律菜清爽,拌入酸咪咪的醋汁;麵豉湯暖笠笠,味道剛好,內有香滑的豆腐和爽滑的昆布,不錯!油甘魚泡菜鍋熱辣辣,加埋泡菜的香辣,暖身醒胃,岩晒這天氣。鍋料三大件油甘魚外,仲配有嫩滑的豆腐、爽口的冬菇和金菇、清爽的大蒜和蔬菜、晶瑩剔透的水晶粉,真係足料飽肚。油甘魚都有好多肉,啖啖鮮嫩,好滑溜,又有魚油香,好正!烏冬(+$15)又滑又Q彈,仲多咗啲爽口的昆布、粟米粒和日式魚片,不錯!將烏冬放入泡菜鍋一齊食,更好味!見到牆板今日有鹽燒吞拿魚下顎($128)就忍唔住要一客。即叫即燒,熱辣辣!嘩!估唔到一個咁大,呢條吞拿魚一定好有份量。表面燒得焦香,魚皮香脆可口,魚肉滿載甘香的魚油,
有晚巿定食、二人餐、單點菜式和飲品。單點菜式分有刺身壽司、軍艦、五點盛合、卷物、丼物、前菜、沙律、串燒、燒物、炸物、一品料理、鍋物、麵類、御飯等,好多選擇。
烏冬
鹽燒吞拿魚下顎
見到牆板今日有鹽燒吞拿魚下顎($128)就忍唔住要一客。即叫即燒,熱辣辣!嘩!估唔到一個咁大,呢條吞拿魚一定好有份量。表面燒得焦香,魚皮香脆可口,魚肉滿載甘香的魚油,鮮嫩肥美,點啲蘿蔔蓉酸汁,中和油潤感,更佳的食法。
油甘魚泡菜鍋轉烏冬晚巿定食
定食所配的甜品椰汁糕($0/跟定食)。口感彈滑,都幾有椰香味。
2023-01-19
2023-01-18 115 瀏覽
呢日勁想食日本野,見到新都城呢間德美壽司就知唔錯,所以就試試佢!我大約7點鬆啲到餐廳,啱啱好仲有位啱駛洗,過左7點半都要等一陣先有位可以入,入到去店員就放低左張單,上面係qr code落單,好方便,而食物相都可以睇番實體餐牌,我都係叫左晚市定食,德美海膽魚生丼~基本上呢個set所有品種既魚生都有,三文魚,油甘魚,大海蝦,帶子,海膽,三文魚籽,仲有燒成德美字樣既蛋,刺身超級新鮮,勁肥美,切得好厚,食到魚既鮮味,而蛋都有好香既甜蛋味,真係好好食,定食仲包左有一碗麵豉湯同埋沙律,沙律既醋汁令人好開胃,麵豉湯夠哂熱辣辣又唔會太咸,入面仲有好多海帶同豆腐,誠意十足~

2023-01-16 112 瀏覽
之前食過紅磡分店午市定食,覺得唔錯喎👍🏻👍🏻👍🏻,今次專登嚟將軍澳踩單車經過見到,又想再試吓😋😋😋地點位於寶琳站,新都城中心一期地下,超級方便,單車可以泊係門口一陣,而且環境闊落,比紅磡分店大好多,坐得舒服啲🥰海鮮海膽丼$161有前菜沙律同麵豉湯,唔錯💕吉列豬扒烏冬定食 $72豬扒炸得幾鬆脆,配滑滑烏冬正呀😋😋😋😋甜品係奶凍應該用左北海道牛奶有香濃牛奶味,正呀👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

海鮮海膽丼$161
有前菜沙律同麵豉湯,唔錯💕

吉列豬扒烏冬定食 $72
豬扒炸得幾鬆脆,配滑滑烏冬正呀😋😋😋😋

甜品係奶凍
應該用左北海道牛奶有香濃牛奶味,正呀👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2023-01-16 90 瀏覽
最近plan 緊日本嘅行程睇睇下,就好想食返日本野😍就黎左屋企附近食左個dinner😆天氣又凍返,好想食壽喜燒嘅烏冬😍睇下餐牌入面有唔少刺身,壽司,煮物等等,最吸引都係晚市定食套餐😆我地點左以下:🌸沙律&味噌湯沙律🥗好fresh 食完覺得好開胃😆味噌湯唔會太咸❤️🌸活鰻魚朴葉飯定食鰻魚有炭燒味又帶醬油香,唔會太多骨🤗飯粒吸收哂鰻魚嘅油香😋🌸野菜牛肉鍋定食配烏冬牛肉鍋係壽喜燒湯底,牛肉量多😍唔肥✨入面仲有好多蔬菜,好入味🥰烏冬好彈牙😍🌸最後仲有奶凍甜品😋

睇下餐牌入面有唔少刺身壽司,煮物等等,最吸引都係晚市定食套餐😆
我地點左以下:

🌸沙律&味噌湯

沙律🥗好fresh 食完覺得好開胃😆味噌湯唔會太咸❤️

🌸活鰻魚朴葉飯定食

鰻魚有炭燒味又帶醬油香,唔會太多骨🤗飯粒吸收哂鰻魚嘅油香😋

🌸野菜牛肉鍋定食配烏冬

🌸最後仲有奶凍甜品😋
2022-12-13 441 瀏覽
德美有很多間分店,今日黎到新都城分店,望落現場環境兩間鋪位打通,地方尚算可以,日本風情。坐底自助點餐,魚生飯,磯燒套餐,牛肉鍋等等,款式算多。每個午餐配有蒸蛋,日式沙律,主菜及甜品。整體感覺好豐富,為每日上班一族加加油。主菜方面,今日叫左便當。魚生新鮮,炸物雜菜餅夠熱+脆口,幾精彩,壽司略嫌飯有d鬆,易散,另外,漬物味道正常。最後甜品係芝麻糕,感覺一般。之前係日式芒果布甸好食好多。整體$100左右的午餐,有4道菜,勝價比高。
坐底自助點餐,魚生飯,磯燒套餐,牛肉鍋等等,款式算多。
另外,漬物味道正常。
最後甜品係芝麻糕,感覺一般。
之前係日式芒果布甸好食好多。
整體$100左右的午餐,有4道菜,勝價比高。